Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Η υπερβολική εξυπνάδα ίσως να προκαλεί παρενέργειες


Η υπερβολική εξυπνάδα ίσως να προκαλεί παρενέργειες
Ίσως τελικά η υπερβολική εξυπνάδα να μην είναι
 και ό,τι καλύτερο. Αυτό ισχυρίζονται επιστήμονες
 που κάνουν λόγο για ένα ανώτατο όριο στο επίπεδο
 ευφυΐας των ανθρώπων, το οποίο λειτουργεί ως
 "ασπίδα προστασίας".
Επιστήμονες του πανεπιστημίου Warwick στην Βρετανία και συνάδελφοι τους από τον πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία μελέτησαν την εξέλιξη του ανθρώπου προσπαθώντας να βρουν απαντήσεις στο γιατί τα επίπεδα της ευφυΐας του είναι αυτά που γνωρίζουμε και δεν είμαστε ακόμη πιο έξυπνοι.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υπερβολική ευφυΐα προκαλεί σοβαρές παρενέργειες - τόσο οργανικές όσο και στην προσωπικότητα του ανθρώπου. Για αυτό τον λόγο αναπτύχθηκε ένας φυσικός μηχανισμός που να εμποδίζει τη μεγάλη αύξηση της νοημοσύνης. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το πολύ υψηλό IQ είναι πιθανό να συνδέεται με ασθένειες του νευρικού συστήματος.
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι διάφορες ουσίες όπως η καφεΐνη αλλά και φάρμακα που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση της μνήμης ή της νοημοσύνης διαθέτουν αποτελεσματικότητα αλλά έχουν περιορισμένη χρονική δράση και βοηθούν μόνο όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως αυτό της συγκέντρωσης.
Όπως λένε, το μυστικό στην όλη ιστορία είναι "η ανταλλαγή", δηλαδή ότι το επίπεδο νοημοσύνης λειτουργεί στη βάση του "κάτι δίνεις κάτι χάνεις". Με απλά λόγια, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν αυξηθεί πολύ η μνήμη, ή η ευφυΐα γενικότερα, θα φθίνει κάποια άλλη λειτουργία με αποτέλεσμα ο άνθρωπος τελικά να μην είναι χαρισματικός αλλά προβληματικός.

Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...