Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν στα ζώδια - Όταν τα άστρα καθορίζουν τη ζωή μας



Οι άνθρωποι επηρεάζονται αρκετά από τις ζωδιακές προβλέψεις και τις κινήσεις των άστρων και φροντίζουν να ενημερώνονται συχνά για αυτές για να προγραμματίσουν την ημέρα τους. Γιατί όμως τα ζώδια επηρεάζουν τόσο τον κόσμο; Οι ειδικοί εξηγούν.
Η ψυχολόγος Μαρία Λασσιθιωτάκη, εξηγεί ότι οι προβλέψεις των ζωδίων δρουν ως «ενισχυτές» για το χαρακτήρα του ατόμου: «Συγκεκριµένη µερίδα πληθυσµού που εκδήλωναν τον εξωστρεφή χαρακτήρα γνώριζε πολλά γύρω από την αστρολογία και τις επιρροές των πλανητών, µε συνέπεια να έχουν προσαρµόσει την συµπεριφορά τους στις προβλέψεις των χαρακτηριστικών του ζωδίου τους. Δρουν, λοιπόν, οι προβλέψεις ως ενισχυτές. Αρκετοί γονείς "αναγνωρίζουν" και αποδίδουν χαρακτηριστικά του ζωδίου στο παιδί τους από πολύ νωρίς, µοιράζοντας "αβίαστα" επιθυµητούς ρόλους».
Ο λόγος που οι άνθρωποι πιστεύουν στα ζώδια, εξηγεί η Λασσιθιωτάκη είναι γιατί τα ζώδια αποτελούν συνηθισμένη πρακτική της αρχαιότητας, για να καθορίσουν την ημέρα και τη συμπεριφορά τους οι άνθρωποι: «Ο κόσµος πίστευε στην αστρολογία πολύ πριν κάνει την εµφάνισή της η Ψυχολογία ως επιστήµη. Είναι, λοιπόν, φυσικό οι άνθρωποι να ακολουθήσουν µια µακρά παράδοση, όσο κι αν σχεδόν πάντα διαψεύδονται οι προβλέψεις και εξηγήσεις της. Παράλληλα, είναι πιο εύκολη αλλά και απενοχοποιητική η αστρολογική εξήγηση ότι ένας γάµος, για παράδειγµα, απέτυχε γιατί η Σελήνη βρίσκεται σε διαφορετικές όψεις ή ότι η δύσκολη εργασιακή σχέση εξαρτάται άµεσα από το γεγονός ότι ο κυρίαρχος του ζωδίου Ερµής δεν ταιριάζει µε το είδος της εργασίας που κάποιος ασκεί»
Όπως επισηµαίνει η ψυχολόγος, «ο δρόµος της Ψυχολογίας είναι πιο δύσβατος και µακρύς, µιας και υποδεικνύει την ευθύνη, την προσαρµοστικότητα του ατόµου στις πραγµατικές και όχι τις ζωδιακές συνθήκες, άρα παρεµβαίνει και προτείνει αλλαγές συµπεριφοράς και αντίληψης των πραγµάτων, γεγονός καθόλου εύκολο και, συχνά, πολύ δυσάρεστο».
Παράλληλα, η πίστη του ανθρώπου στα ζώδια βασίζεται στην ανάγκη του να πιστέψει ότι κάθε γεγονός έχει λόγο για να συµβαίνει, ότι ο άνθρωπος δεν είναι «µόνος στην άκρη του σύµπαντος» αλλά ενώνεται µε αυτό, µε µια υπέρτατη δύναµη που ρυθµίζει την τύχη του και τον φροντίζει προσωπικά.
Όσον αφορά τον υπαρξιακό φόβο του θανάτου, «το δέος για το αναπόφευκτο και το χρονικά απρόβλεπτο ζήτηµα του θανάτου ταλαιπωρούν την ανθρώπινη ζωή. Οι άνθρωποι επενδύουν τις εµµονές τους σε δεισιδαιµονίες, φυλακτά, µάγια, βαρύγδουπες προβλέψεις µε ένα επίµονο, ανά τους αιώνες τρόπο, αν και όλα αυτά θεωρούνται ρεαλιστικά ανίσχυρα. Προβάλλουν σε αυτά τα αντικείµενα τα σχέδια, τα όνειρα και τις επιθυµίες τους αλλά και το αίσθηµα φόβου για τυχόν ανεπιθύµητες και ανεξέλεγκτες συνθήκες και γεγονότα» εξηγεί η Λασσιθιωτάκη.
Δεν είναι τυχαία λοιπόν η μεγάλη απήχηση που έχουν τα ζώδια στο κοινό του εξωτερικού: Συγκεκριμένα 31% των Αμερικάνων πιστεύουν στην αστρολογία, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχουν 10.000 αστρολόγοι με ετήσιο τζίρο 200 εκατ.δολάρια. Ακόμη και η Ευρώπη δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη αφού οι Ιταλοί ξοδεύουν 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε αστρολόγους το χρόνο, το22% των Βρετανών πιστεύει στα ζώδια ενώ το 75% διαβάζει καθημερινά τις προβλέψεις σε περιοδικά και εφηµερίδες, ενώ η στήλη ζωδίων της Daily Mail έχει καθηµερινά 12 εκατ. αναγνώστες
Τα ζώδια ωστόσο δεν είναι προνόμιο μόνο των «κοινών θνητών» αφού διάσηµος «φαν» της αστρολογίας ήταν ο Τσόρτσιλ, ενώ άλλοι γνωστοί αστέρες που τα συμβουλεύονται είναι οι Ρόµπερτ Ντάουνι τζούνιορ, Μπρίτνεϋ Σπήαρς, Σίρλεϋ Μακ Λέιν και η συγγραφέας του «Χάρι Πότερ» Τζ.Κ. Ρόουλινγκ

(Πηγή: lifepositive.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...