Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Πότε μια γυναίκα απεχθάνεται το σεξ;



Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι είναι η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία και πως εμφανίζεται; Σε ποια ηλικία και με ποια συμπτώματα; Πότε μια γυναίκα δεν έχει όρεξη για σεξ και πότε όταν κάνει σεξ νιώθει μια δυσφορία αντί για ευχαρίστηση και ηδονή; Διαβάστε το επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί και θα κατανοήσετε πλήρως, τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία, η οποία έχει και ψυχολογικές και σωματικές βάσεις....

Η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία είναι μία σχετιζόμενη με την ηλικία, προοδευτική δυσλειτουργία που απασχολεί το 30-50% των γυναικών ανά τον κόσμο.
Η σεξουαλική δραστηριότητα ενσωματώνει τις ανθρώπινες σχέσεις, κάθε σύντροφος έχει μοναδική συμπεριφορά, ανάγκες και κώδικες επικοινωνίας. Διαταραχή σε κάποιον από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλική δυσλειτουργία. Η σεξουαλική δυσλειτουργία αποτελεί ένα πολυδιάστατο πρόβλημα καθώς επηρεάζει τις σχέσεις του ζευγαριού αλλά και την οικογενειακή γαλήνη, απομονώνει τους συντρόφους και καταστρέφει την ψυχική ηρεμία των συντρόφων.
Η Αμερικανική Ένωση Ψυχιατρικής κατηγοριοποιεί τα προβλήματα γυναικείας σεξουαλικότητας σαν:
- Ψυχικές διαταραχές-απώλεια της σεξουαλικής διάθεσης
- Δυσφορία κατά τη συνουσία
- Μειωμένη παροχή αίματος στον κόλπο
- Απέχθεια στο σεξ σχετιζόμενη με τραυματικό γεγονός
- Αδυναμία επίτευξης οργασμού
Εάν μία γυναίκα δεν έχει ερωτική επιθυμία ή δεν απολαμβάνει το σεξ, τότε πιθανόν έχει σεξουαλικό πρόβλημα. Το πλέον κατάλληλο άτομο να αποφασίσει εάν υπάρχει πρόβλημα είναι η ίδια η γυναίκα καθώς η κατανόηση του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα και για τη λύση του.
Οι αιτίες της διαταραχής αυτής είναι άγνωστες σε μεγάλο βαθμό. Ο λόγος γιαυτό είναι ότι η σεξουαλική επαφή και διέγερση είναι μία διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλά συστήματα τα οποία πρέπει να λειτουργούν αρμονικά ώστε να φτάσει η γυναίκα στον οργασμό.. Μερικές φορές πιθανόν να εμπλέκονται πολλαπλοί παράγοντες οι οποίοι οδηγούν στην εμφάνιση της διαταραχής αυτής.
Παρακάτω αναφέρονται μερικοί εξ αυτών. Οι πιο κοινοί παράγοντες αναφέρονται πρώτοι.
- Αλκοόλ
- Άγχος
- Κατάθλιψη
- Συναισθηματικά προβλήματα
- Ασθένειες
- Αρνητική εικόνα της γυναίκας για το σώμα της
- Σεξουαλικές διαταραχές αναφέρονται επίσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετά από γέννηση παιδιού ή κατά τη γαλουχία.
Μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες συχνά εμφανίζουν ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας, ξηρότητα κόλπου ή πόνο κατά το σεξ.
Κάποια φάρμακα/ουσίες θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν τέτοιου είδους προβλήματα (π.χ. αντισυλληπτικά)
- Κάπνισμα
- Βλάβες της σπονδυλικής στήλης
- Ποδηλασία
- Χειρουργεία αναπαραγωγικού και ουροποιητικού συστήματος
- Ατροφία κόλπου
- Αρτηριακή υπέρταση
- Υπερχοληστερολαιμία
- Διαβήτης
- Καρδιαγγειακές νόσοι
Τρεις τύποι θεραπείας υπάρχουν για τη γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία:
Όταν δεν υπάρχει κάποια παθολογική αιτία (ορμονική διαταραχή, ανατομικό πρόβλημα, αιματική ροή κ.ο.κ) η καλή γνώση του γεννητικού συστήματος και της λειτουργίας του οργασμού μπορεί να βοηθήσει τη γυναίκα να ξεπεράσει το πρόβλημα αυτό.
Σε κάθε άλλη περίπτωση πιθανόν να χρειαστεί χορήγηση φαρμακοθεραπείας (ορμονική υποκατάσταση, ή άλλη αγωγή).
Δημήτριος Μπορούσας
χειρουργός ουρολόγος- ανδρολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...