Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Ποιος μήνας του χρόνου, εξαντλεί περισσότερο τον οργανισμό μας



Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια εποχή νιώθετε περισσότερο κουρασμένοι; Και ποιο συγκεκριμένα, ποιον μήνα νιώθετε να σας έχουν εγκαταλείψει οι δυνάμεις σας και να μην έχετε κουράγιο να σηκωθείτε από το κρεββάτι; Πότε η κούραση σας χωρίς να είναι ιδιαίτερη, είναι τόσο εξαντλητική που θέλετε να χουζουρεύετε και να μην πάτε στη δουλειά. Μια επιστημονική μελέτη κατέληξε στον μήνα που ο οργανισμός μας νιώθει περισσότερο εξαντλημένος από τους υπόλοιπους 11 μήνες του χρόνου. Ο μήνας αυτός είναι ο ...
Είναι ο μήνας που διανύουμε. Ο Φεβρουάριος. Ο τρίτος κατά σειρά μήνας του χειμώνα. Όπως αναφέρει σε έρευνα του ο καθηγητής- εμπειρογνώμονας ύπνου Κόλιν Έσπι: “Η διάρκεια της νύχτας, οι κρύες ημέρες και η μουντάδα του καιρού, συνωμοτούν στο να μειώσουν την ποσότητα και ποιότητα του ύπνου μας κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας περισσότερο κουρασμένοι και μας κάνει επίσης να σκεφτόμαστε πιο πολύ το ζεστό μας κρεββάτι.” Ο Βρετανός καθηγητής είναι ο επικεφαλής μιας ομάδας επιστημόνων στη Βρετανία που έχουν δημιουργήσει το πρόγραμμα sleepio, το οποίο σκοπό έχει τη βελτίωση του ύπνου.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 68% των συμμετεχόντων στην έρευνα sleepio, τόνισαν πως τον Φεβρουάριο μήνα σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, ένιωθαν μια συνεχή κόπωση και μειωμένη ενέργεια. Τον επόμενο μήνα που ήδη έχει μπει η Άνοιξη το ποσοστό αυτό έπεσε στο 38%.
"Το βιολογικό μας ρολόι ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από το φως του περιβάλλοντος που στέλνει σήμα για εγρήγορση κι ανεβάζει την ενέργειά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα σήματα αυτά δεν είναι όμως τόσο διακριτά το χειμώνα ενώ η αποπνικτική ατμόσφαιρα από τη θέρμανση και η έλλειψη καθαρού αέρα και λιακάδας έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου μας, με αποτέλεσμα ένας κακός ύπνος να μας δημιουργεί ατονία, αδυναμία και κατάπτωση κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας." τόνισε ο καθηγητής Κόλιν Έσπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...