Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Τα σκήπτρα του παγκόσμιου εμπορίου πήρε η Κίνα


Τα σκήπτρα του παγκόσμιου εμπορίου πήρε η Κίνα
H Κίνα είναι πλέον η χώρα με τη μεγαλύτερη εμπορική δύναμη στον κόσμο, τερματίζοντας την πολύχρονη κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν τα στοιχεία για το σύνολο των εξαγωγών και εισαγωγών της ασιατικής χώρας, συγκριτικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες που έως πρόσφατα βρίσκονταν στην κορυφή του διεθνούς εμπορίου. Σύμφωνα με αυτά, κατά το 2012 το εμπόριο αγαθών της Κίνας έφτασε τα 3,87 τρισ. δολάρια, την ίδια στιγμή που το σύνολο των εισαγωγών και εξαγωγών στις ΗΠΑ ανήλθε στα 3,82 τρισ. δολάρια.
Το νέο αυτό ορόσημο για το κινεζικό εμπόριο αποδεικνύει όμως και το βαθμό της εξάρτησης του Πεκίνου με τον υπόλοιπο κόσμο στη δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδήματος σε σύγκριση με την αμερικανική οικονομία η οποία παραμένει διπλάσια σε μέγεθος και πιο αυτάρκης. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ υπολογίζεται στα 15 τρισ. δολάρια με βάση στοιχεία του 2011, όταν της Κίνας ήταν 7,3 τρισ. δολάρια.

Αξιωματούχοι της Golmdan Sachs επισημαίνουν ότι η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο απειλεί να διαταράξει τις καθιερωμένες εμπορικές σχέσεις, καθώς γίνεται ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος για κάποιες χώρες.

Όπως υποστηρίζουν, μάλιστα, «με αυτόν το ρυθμό, στο τέλος της δεκαετίας πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα πραγματοποιούν περισσότερες εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα από ό,τι με τους Ευρωπαίους εταίρους τους». Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες μέχρι το τέλος της δεκαετίες δεν αποκλείεται να εξάγουν διπλάσιο όγκο αγαθών.
Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...