Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Έρωτας vs αξιοπρέπεια;


Erwtas vs axioprepeia;
Ναι οκ, στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται. Όλα μα όλα όμως; 
Μερικές φορές μπαίνει στη ζωή σου ένας άνθρωπος που σε κάνει να αλλάξεις κοσμοθεωρία. Να πετάξεις στα σύννεφα από ευτυχία και να εθιστείς στη χημεία του. Κι αν κάτι πάει λάθος, αν κάτι δεν κολλήσει, τότε επακολουθεί χάος.
Ξεχνάς τα πάντα, καταπατάς όλες τις αρχές που δομούν την προσωπικότητά σου και το μόνο που σε νοιάζει είναι να συνεχίσει να είναι στη ζωή σου με οποιοδήποτε κόστος. Εθισμένη στη δική του “ουσία”, πονάς χωρίς αυτή και είσαι διατεθειμένη να θυσιάσεις ακόμα και την αξιοπρέπειά σου.
Διότι, όταν γίνεσαι χαλί να σε πατήσει, όταν παρακαλάς να μην σε αφήσει, όταν για να τον ευχαριστήσεις κάνεις πράγματα που σε εκθέτουν στον εαυτό σου, τότε η αξιοπρέπειά σου έχει πάει περίπατο.
Κι εκεί ακριβώς είναι που μπερδεύονται τα πράγματα. Αξιοπρέπεια σημαίνει σέβομαι τον εαυτό μου και δεν τον “υποβαθμίζω”, ενώ για σένα ξαφνικά όλοι οι ορισμοί αλλάζουν και πιστεύεις πως διεκδικώντας πίσω κάποιον ή προσπαθώντας να κάνεις τα πάντα για να τον κρατήσεις κοντά σου, αυτό είναι αξιοπρέπεια, αυτό είναι σεβασμός. Χμ, έλα που δεν είναι έτσι! Όμως δεν μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό γιατί πολύ απλά Τον θέλεις. Και τον θέλεις τόσο που δεν του λες ποτέ “όχι”. Και αυτός φυσικά, αν είναι έστω και στοιχειωδώς έξυπνος, θα το εκμεταλλευτεί. Έτσι, σαν κακομαθημένο παιδί συνεχίζει να ζητάει πράγματα κι εσύ ξεπερνάς μέχρι και τα ηθικά σου φράγματα.
Έχεις σκύψει το κεφάλι στις επιθυμίες του και έχεις ξεχάσει τις δικές σου. Έχεις τυφλωθεί από τον έρωτα και έχεις παραδοθεί άνευ όρων. Έχεις παραδώσει και τον εαυτό σου τον ίδιο στην κατοχή του. Θεωρείς πως έρωτας είναι να ικανοποιείς κάθε ανάγκη του ή μερικές φορές τρομάζεις μήπως η άρνηση τον ξενερώσει και τον απομακρύνει από κοντά σου.
CUT!
Μόλις έχεις χάσει την αξιοπρέπειά σου. Μόλις μπήκες στα χωράφια της υπερβολής, ξεπούλησες τις αρχές σου προκειμένου να είσαι με κάποιον που εσύ θέλεις να είναι στη ζωή σου, και έχει αρχίσει να γίνεται η ζωή σου, παραγκωνίζοντάς σε από το επίκεντρο του κόσμου σου.
All magic comes with a price: Λυπάμαι, αλλά η θυσία της προσωπικής αξιοπρέπειας, έχει και ένα τίμημα. Κι ο σύντροφος, του οποίου έχεις γίνει επισήμως χαλάκι εξώπορτας για να καθαρίζει τα παπούτσια του, θα σε αφήσει κατά πάσα πιθανότητα για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Δεν γίνεται να κάνεις πράγματα μόνο επειδή σου τα ζητά, ούτε θα κάνεις πράγματα που νομίζεις ότι θέλει για να κρατήσεις τη σχέση, αλλά που θα σε κάνουν να αηδιάζεις με τον ίδιο σου τον εαυτό, γιατί πολύ απλά τότε δεν θα είσαι εσύ. Άσε που κάθε φορά που κοιτάς στον καθρέφτη εκείνος θα σε ρωτά: Που είναι ο αυτοσεβασμός σου; Οέο;
Σε σχέση με την αξιοπρέπεια
Όταν είμαστε σε μία σχέση αξιοπρέπεια θεωρείται το να σέβομαι τον εαυτό μου, τον αγαπημένο μου και τη σχέση μου. Πρέπει λοιπόν πριν από όλα να σέβομαι τις δικές μου αρχές.
Δεν θα πέσω στα πατώματα και θα εκλιπαρώ τον έρωτά του, ούτε θα γίνομαι ενοχλητική, φορτική και ένα είδος “ολέθριας σχέσης”, να σχεδιάζω φοβερές και τρομερές καταστάσεις για να τον κρατήσω. Με το ζόρι δε γίνεται δουλειά. Θα κρατήσω την αξιοπρέπειά μου και παρότι θα ήθελα πολύ να είμαστε μαζί, δεν θα του επιβάλλω την παρουσία μου, ούτε θα εκλιπαρήσω τη συμπάθειά του, ούτε θα προσπαθήσω να τον ενοχοποιήσω ακολουθώντας ακραίες συμπεριφορές (βλέπε stalking).
Στο άλλο άκρο: Κρατάω την αξιοπρέπειά μου από την άλλη σημαίνει ότι δεν εγκαταλείπω με την πρώτη ούτε ότι δεν δέχομαι «μύγα στο σπαθί μου». Σε όλα στη ζωή, χρειάζεται αυτό το μικρό πλην σημαντικό στοιχείο που λέγεται χρυσή τομή. Διότι, ας μη ξεχνάμε πως η μεσότητα διασώζει την τελειότητα (Αριστοτέλης). Βρες λοιπόν τη χρυσή τομή σου και μαζί και την ηρεμία σου!
Don’t forget to remember: Να σέβεσαι και να αγαπάς τον εαυτό σου, γιατί αν δεν το κάνεις πρώτα εσύ για σένα, κανείς άλλος δε θα μπορέσει να το κάνει. Λαμβάνουμε ό,τι εκπέμπουμε. Γι ‘ αυτό δώσε προσοχή στα vibes σου και δε θα χάσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...