Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Οι διαφορές του μητρικού γάλακτος με τα γάλατα εμπορίου


Τι δείχνουν οι μελέτες

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το μοναδικό φυσιολογικό και φυσικό τρόπο σίτισης των βρεφών. Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη με ευεργετικές προεκτάσεις στην οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία. Τα πλεονεκτήματα για την υγεία των παιδιών είναι πολλά και αναντικατάστατα. 

Το μητρικό γάλα αποτελεί το μοναδικό γάλα που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον άνθρωπο, αποτελεί την πιο πλήρη διατροφή, είναι εύπεπτο και πλούσιο σε αντισώματα και άλλους παράγοντες(όπως ζωντανά κύτταρα του ανοσοποιητικού, ορμόνες, αυξητικούς παράγοντες, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες) που προστατεύουν από σοβαρές λοιμώξεις (ωτίτιδες, λοιμώξεις αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδες, μηνιγγίτιδες κ.λ.π.).

Επιπλέον η μητέρα μπορεί να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης πιο εύκολα, καθώς το μέγεθος της μήτρας συρρικνώνεται γρηγορότερα και καταναλώνει επιπλέον περίπου 600 θερμίδες ημερησίως, έχει μικρότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη ανάρρωση από τον τοκετό, μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, καρκίνου μαστού και ωοθηκών.

Ο μητρικός θηλασμός, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η φυσική συνέχεια της εγκυμοσύνης.

Πολλοί είναι εκείνοι όμως, που ισχυρίζονται ότι τα ειδικά βρεφικά γάλατα εμπορίου έχουν την ίδια αξία με το μητρικό γάλα. Ας δούμε αρχικά, τι είναι τα ειδικά βρεφικά γάλατα του εμπορίου και εν συνεχεία να κάνουμε τη σύγκριση τους.

Τα βρεφικά γάλατα παρασκευάζονται σύμφωνα με ορισμένες προδιαγραφές και διακρίνονται σε πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας. Η σύνθεση τους πρέπει να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με το μητρικό γάλα. Οι εταιρίες χρησιμοποιούν ως βάση αποβουτυρωμένο αγελαδινό γάλα ή ένα μείγμα αποβουτυρωμένου αγελαδινού γάλακτος με πρόσθετη πρωτεΐνη ορού. Το λίπος του αγελαδινού γάλακτος αντικαθίσταται από φυτικά έλαια. Προστίθενται λακτόζη, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία σε αναλογίες τέτοιες που κάνουν τη σύσταση τους να μοιάζει με το μητρικό γάλα.

Οι πρωτεΐνες του μητρικού γάλακτος είναι η πρωτεΐνη ορού (γαλακτολευκωματίνες και γαλακτοσφαιρίνες) και η καζεΐνη σε αναλογία 80 προς 20. Στο αγελαδινό η αναλογία αντιστρέφεται σε 20 προς 80. Μερικά βρεφικά γάλατα διατηρούν την αναλογία πρωτεΐνης ορού προς καζεΐνη σε 20 προς 80. Ενώ σε άλλα προστίθενται πρωτεΐνη ορού ώστε η αναλογία να τροποποιηθεί και να γίνει 60 προς 40. 

Και οι δυο τρόποι θεωρούνται κατάλληλοι για τελειόμηνα βρέφη, ενώ για πρόωρα προτιμάται η σύνθεση με τη μεγαλύτερη αναλογία πρωτεΐνης ορού. Επίσης, επειδή το μητρικό γάλα είναι καλή πηγή του αμινοξέος ταυρίνη, σε πολλά βρεφικά γάλατα του εμπορίου προστίθεται ταυρίνη σε τέτοια ποσότητα ώστε να μοιάζει με το μητρικό γάλα. Γενικά, στα ειδικά βρεφικά γάλατα εμπορίου θα λέγαμε ότι η εικόνα των αμινοξέων προσομοιάζει με αυτή του μητρικού γάλακτος.

Όσον αφορά τις βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία, η απορρόφηση τους είναι καλύτερη όταν προέρχονται από το μητρικό γάλα. Για να ξεπεραστεί αυτό το μειονέκτημα χαμηλής βιοδιαθεσιμότητας, προστίθενται ποσότητες ανόργανων στοιχείων μεγαλύτερες από αυτές του μητρικού γάλακτος, προκειμένου να αυξηθούν τα επίπεδα απορρόφησης. Συνήθως γίνεται εμπλουτισμός με σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνης D. Η μείωση της συχνότητας εμφάνισης αναιμίας στα βρέφη, θεωρείται ότι σχετίζεται με τον εμπλουτισμό των παρασκευασμάτων για βρέφη, σε σίδηρο. Στα περισσότερα γάλατα εμπορίου χρησιμοποιούνται ως βάση οι πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος, ενώ σε ορισμένα τη πρωτεΐνη σόγιας. 

Οι δυο αυτοί τύποι υποκατάστατου γάλακτος θεωρούνται ισοδύναμοι από διατροφική άποψη, αλλά διαφέρουν όσο αφορά το είδος της πρωτεΐνης και των υδατανθράκων που περιέχουν. Επίσης κυκλοφορούν στο εμπόριο γάλατα εμπλουτισμένα με νουκλεοτίδια. Πρόσφατα διερευνάται η επίδραση παρασκευασμάτων που στηρίζονται στη σόγια στη υγεία των βρεφών , ο προβληματισμός για τα γάλατα αυτά, οφείλεται στη έκθεση των βρεφών σε φυτοοιστρογόνα ή ισοφλαβόνες, η οποία είναι χίλιες φορές μεγαλύτερη από αυτή των βρεφών που θηλάζουν ή τρέφονται με ειδικό παρασκεύασμα που έχει βάση το αγελαδινό γάλα. Σε μελέτες που έγιναν σε βρέφη που τρέφονταν με γάλατα σόγιας, οι συγκεντρώσεις αυτών των ουσιών στο πλάσμα τους ήταν υψηλότερες από αυτές των βρεφών που θήλαζαν ή σιτίζονταν με παρασκεύασμα από αγελαδινό γάλα.

Παρόλο που οι εταιρίες θεωρούν ότι τα ειδικά βρεφικά γάλατα εμπορίου είναι ισάξια με το μητρικό, αν τα συγκρίνουμε θα δούμε τα αναρίθμητα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος.

Τα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος σε σκόνη δεν είναι αποστειρωμένα προϊόντα, αλλά μπορούν να κουβαλούν παθογόνα μικρόβια από το εργοστάσιο παρασκευής τους. Έρευνες δείχνουν ότι το 15 % των δειγμάτων φέρουν το δυνητικά επικίνδυνο μικρόβιο enterobacter sackasackie, ενώ σε άλλα δείγματα ανευρίσκονται συχνά άλλα δυνητικά βλαπτικά μικρόβια όπως το κλωστηριδίων και σαλμονέλα.

Οι γυναίκες που τρέφονταν με παρασκευάσματα γάλακτος στη βρεφική τους ηλικία, αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του μαστού ως ενήλικες. Και για τις δυο περιπτώσεις προ και μετά εμμηνόπαυσης καρκίνου του μαστού, οι γυναίκες που θήλασαν ως βρέφη, ακόμη και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζουν 25% μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με τις γυναίκες που τρέφονταν με υποκατάστατες τροφές.

Η σίτιση με υποκατάστατα είναι συνδεδεμένη με χαμηλό IQ. Το ανθρώπινο μητρικό γάλα συμβάλει στη ανάπτυξη του εγκεφάλου και βελτιώνει την γνωστική ανάπτυξη με τρόπους που τα παρασκευάσματα δεν μπορούν. 

Μια μελέτη έχει βρει ότι το μέσο IQ για 7 με 8 χρονών παιδιά που έχουν θηλάσει όταν ήταν βρέφη είναι δέκα βαθμούς υψηλότερο σε σχέση με τους συνομήλικούς τους που έχουν τραφεί με υποκατάστατα. Όλα τα παιδιά που έχουν συμπεριληφθεί στην έρευνα είχαν γεννηθεί πρόωρα και έχουν τραφεί με μπιμπερό το μητρικό γάλα, δείχνοντας ότι το μητρικό γάλα από μόνο του, και όχι η διαδικασία του θηλασμού, προκαλεί τη διαφορά στα επίπεδα του IQ.

Η σίτιση με παρασκευάσματα, αυξάνει τις πιθανότητες να αναπτύξει το μωρό αλλεργίες. Τα θηλάζοντα βρέφη έχουν λιγότερες αλλεργίες από ότι τα μωρά που τρέφονται με υποκατάστατα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν η οικογένεια έχει ιστορικό αλλεργιών. Πολλά βρέφη είναι αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα. Μερικά μωρά είναι αλλεργικά ακόμα και στο γάλα σόγιας. Ο θηλασμός προστατεύει ενάντια σε άλλες αλλεργίες, όπως το έκζεμα, τις τροφικές αλλεργίες, και τις αναπνευστικές αλλεργίες.

Το μητρικό γάλα έχει πάντα τη σωστή αναλογία σε λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Οι εταιρείες που παράγουν τα υποκατάστατα βρεφικών τροφών συνεχώς προσαρμόζουν αυτή την αναλογία ψάχνοντας για την καλύτερη σύνθεση. Η πραγματικότητα είναι ότι η σύνθεση του μητρικού γάλακτος αλλάζει από γεύμα σε γεύμα εξαρτώμενη από τις ανάγκες του μωρού. Κανένα υποκατάστατο δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικο σύνδεσμο διαιτολογίας «το ανθρώπινο γάλα εφοδιάζει με τις ιδανικότερες ουσίες ένα παιδί με τη δυναμική του σύνθεση και την απαραίτητη ισορροπία από συστατικά που χορηγούνται σε εύκολα εύπεπτη μορφή».

Τα μωρά που τρέφονται με παρασκευάσματα, είναι εκτεθειμένα σε υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Μια μελέτη 32,200, 3χρονων Σκοτσέζων έδειξε ότι η πιθανότητα παχυσαρκίας ήταν σημαντικά χαμηλότερη για αυτά που είχαν θηλάσει, αφού ταξινομηθήκαν με βάση τη κοινωνική τους τάξη, το βάρος γέννησης τους, και το φύλο τους. Μια άλλη μελέτη, που έγινε σε παιδιά από την Τσεχία, έδειξε ότι ακόμα και μεγαλύτερα παιδιά τα οποία είχαν θηλάσει αντιμετώπιζαν μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Το παρασκεύασμα τροφών είναι ακριβό. Το κόστος για να τραφεί ένα μωρό στην Αμερική με παρασκευάσματα τροφών για ένα χρόνο ανέρχεται στα 1200 δολ. Αν το μωρό σας τύχει να χρειάζεται ένα αντιαλλεργικό παρασκεύασμα το συνολικό κόστος θα είναι ακόμα υψηλότερο.

Δεν αναφέρονται ποτέ προβλήματα παρασκευής για το μητρικό γάλα. Τα παρασκευάσματα παρουσιάζουν προβλήματα παραγωγής, τα οποία έχουν αναφερθεί ύστερα από προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στην υγεία ή ακόμα και θανάτους. Υπήρχαν 22 σημαντικές αναφορές για παρασκευάσματα τα οποία περιείχαν 7 σημαντικά στοιχεία που μπορούν να απειλήσουν τη ζωή ενός βρέφους.

Το μητρικό γάλα βοηθάει στο να ξεπεραστεί το μηκώνιο. Τα μωρά γέννιουνται με κολλώδες ουσία που μοιάζει με πίσσα, στο έντερο τους. Το πυάρ ή πρώτο γάλα είναι μοναδικά σχεδιασμένο για να βοηθάει στο να αποβληθεί η ουσία αυτή από το σώμα του μωρού.

Το μητρικό γάλα προσφέρει ανοσία στις ασθένειες και συμβάλλει στην ανάπτυξη του βρεφικού ανοσοποιητικού συστήματος. Η υποκατάστατη τροφή δεν προσφέρει κανένα από αυτά τα οφέλη. Τα θηλάζοντα βρέφη, αρρωσταίνουν λιγότερο επειδή το μητρικό γάλα μεταφέρει στο βρέφος μητρικά αντισώματα στις ασθένειες

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και για πολλούς ακόμα, θα λέγαμε ότι, το μητρικό γάλα, αποτελεί τη τέλεια παιδική τροφή. Το ανθρώπινο γάλα είναι μοναδικά ανώτερο για την σίτιση του βρέφους και είναι ιδανικό για το ανθρώπινο είδος. Όλες οι υποκατάστατες τροφές, διαφέρουν σημαντικά από το μητρικό γάλα. Ο θηλασμός του μωρού είναι το ιδανικό μοντέλο με οποίο όλες οι εναλλακτικές μέθοδοι σίτισης πρέπει να συγκρίνονται, με σκοπό την ανάπτυξη, την υγεία, την ανατροφή και όλα τα υπόλοιπα μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα οφέλη.

Πηγή: diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...