Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ξέρεις να αγαπάς σωστά; 10 μαθήματα αγάπης!

Ξέρεις να αγαπάς σωστά; 10 μαθήματα αγάπης!


Νομίζεις ότι το να αγαπάς είναι αρκετό; Και όμως το πώς αγαπάς είναι αυτό που έχει σημασία. Τα παρακάτω χαρακτηριστικά παρέχουν ένα σημαντικό βαρόμετρο για το αν είσαι καλή στην αγάπη.
Αγάπη: αυτά είναι τα 10 χαρακτηριστικά της γυναίκας που ξέρει να αγαπάει πραγματικά  
  • Να είσαι αλτρουίστρια Αν αγαπάς κάποιον, θα είσαι εκεί στις δύσκολες στιγμές του. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σου έχει αναστατωθεί με ένα γεγονός, π.χ., το θάνατο ενός εκ των γονιών του, και τον αγαπάς, τότε θα του σταθείς, είτε αυτό σημαίνει ότι θα τον παρηγορήσεις είτε ότι θα τον ακούσεις με συμπόνια. Αν είναι άρρωστος, τότε θα τον φροντίσεις όταν σε έχει ανάγκη. Άρα, το «να είσαι παρούσα» μερικές φορές απαιτεί ένα βαθμό αυτοθυσίας. Ας υποθέσουμε ότι ο σύζυγός σου έχει μια επαγγελματική ευκαιρία που απαιτεί να μετακομίσετε σε άλλη χώρα. Αν και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια αυτοθυσία (ας πούμε το να παραιτηθείς από τη δουλειά σου και να αναζητήσεις εργασία στον καινούργιο τόπο διαμονής σας), θα ήταν μια πράξη αγάπης το να το κάνεις για το σύζυγό σου. Φυσικά, αν ο σύζυγός σου σε αγαπάει, τότε δε θα θέλει να σου προκαλέσει δυστυχία. Επομένως, υπάρχει πάντα ένας αμοιβαίος σεβασμός για τα αισθήματα του άλλου ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπιούνται πραγματικά. Όπως και να 'χει, οι ερωτευμένοι που είναι διατεθειμένοι να κάνουν προσωπικές θυσίες ο ένας για τον άλλο είναι καλύτεροι στην αγάπη από αυτούς που δεν είναι πρόθυμοι να το κάνουν. Κι αυτό γιατί η προώθηση της ευτυχίας ενός άλλου τείνει να περιλαμβάνει ένα βαθμό αυτοθυσίας, έστω κι αν είναι το να σταματήσεις κάτι που σου αρέσει ή το να κάνεις λογικούς συμβιβασμούς.
  • Να είσαι γενναιόδωρη Δεν αρκεί να είσαι παρούσα όταν ο άλλος σε έχει ανάγκη. Αν αγαπάς κάποιον, θέλεις να κάνεις πράγματα για να προωθήσεις την ευτυχία του, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη ζωή του εκείνη την ώρα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα, από το να του κάνεις έκπληξη με δώρα μέχρι το να τον ενθαρρύνεις και να τον βοηθάς να προοδεύσει στην καριέρα, την εκπαίδευση ή σε άλλους στόχους, απαραίτητους για την ευτυχία του. Η γενναιοδωρία συνεπάγεται την προώθηση της θετικής ευημερίας, όχι απλώς την επανόρθωση ή ανακούφιση του πόνου και της δυστυχίας. Το αντίθετο είναι η κακοβουλία, που σημαίνει να κάνεις κακό στον άλλο. Καμιά φορά οι άνθρωποι μπορεί να βλάψουν αυτούς που αγαπούν. Υπάρχουν, ωστόσο, όρια στη φύση και στο βαθμό αυτής της βλάβης που μπορεί να επιτρέψει μια λειτουργική σχέση. Για παράδειγμα, η σωματική βία ή το καταναγκαστικό σεξ παραβιάζει αυτά τα όρια σε μια λειτουργική σχέση αγάπης. Οι συναισθηματικές βλάβες που προέρχονται από πράξεις όπως η χρήση προσβλητικών επιθέτων, η κοροϊδία, η επίπληξη και άλλες ταπεινωτικές πράξεις προσβάλλουν μια λειτουργική σχέση αγάπης, ειδικά όταν γίνονται τόσο συχνά που τείνουν να εξελιχθούν σε μόνιμη συνήθεια.
     

  • Να δεσμεύεσαι Η δέσμευση με κάποιον άλλο συνεπάγεται ένα προσωπικό ρίσκο στη σχέση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το γάμο ή οτιδήποτε άλλο δημιουργεί ευθύνες και υποχρεώσεις προς το άλλο άτομο. Έτσι, καταρρίπτεται η άποψη που λέει «γιατί να φορτωθείς κάποιον για πάντα, όταν μπορείς να τον έχεις για όσο θέλεις;». Ένας άνθρωπος που αγαπά θα «φορτωθεί» τον άλλο όπως και να 'χει. Σε μια (αποκλειστική) σχέση, ο ένας έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις αφοσίωσης στον άλλο. Δεν μπορείς να το παίζεις «ελεύθερη κι ωραία».


  • Να είσαι πιστή Όταν αγαπάς, πρέπει επίσης να είσαι πιστή. Η απάτη ή άλλους είδους προδοσία αυτού που υποτίθεται ότι αγαπάς καταστρέφει τις πιθανότητες ευτυχίες μέσα στην προσωπική σας σχέση. Οι άνθρωποι, έχουν την τάση να αντιδρούν δυσμενώς στην προδοσία που προέρχεται από αυτούς που υποτίθεται ότι τους αγαπούν. Η πίστη δεν είναι προαιρετική σε μια ευτυχισμένη σχέση.
  • Να είσαι σταθερή Η αγάπη για τον άλλο δεν είναι δουλειά μερικής απασχόλησης. Το να τον υποστηρίζεις σήμερα και να είσαι απούσα αύριο ελάχιστα υποστηρίζει την ευτυχία του άλλου. Η αγάπη συνεπάγεται πράξεις αγάπης. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είσαι απόλυτα σταθερή για να τα πας καλά στην αγάπη. Ελάχιστοι από εμάς είναι εξολοκλήρου σταθεροί και συνεπείς. Σημαίνει απλώς ότι πρέπει να λειτουργείς με στοργικό τρόπο. Το να αγαπάς το σύζυγό σου δε σημαίνει ότι δε θα πεις ποτέ κάτι αγενές ή κάτι που θα τον πληγώσει. Όμως, σημαίνει ότι έχεις την τάση να μην το κάνεις αυτό. Ομοίως, το να τηρείς τις υποσχέσεις σου ή το να κρατάς το λόγο σου πρέπει να είναι κανόνας – κι ας υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις.
     



     
  • Να είσαι ειλικρινής Οι άνθρωποι που έχουν στενή σχέση με κάποιον άλλο δεν προωθούν εύκολα την ατομική και συλλογική τους ευτυχία, αν δεν είναι απόλυτα ειλικρινείς και ανοιχτοί μεταξύ τους. Τα ψέματα, η παραπλάνηση και κάθε είδους παρεξήγηση τείνει να καταστρέφει την προσωπική ευτυχία. Η ειλικρινής αποκάλυψη βαθιών προσωπικών μυστικών φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.


  • Να είσαι έμπιστη Τα ψέματα και η παραπλάνηση προκαλούν έλλειψη εμπιστοσύνης. Τα άτομα σε μια σχέση που δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο είναι λιγότερο πιθανό να μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες. Χωρίς να μοιράζονται τέτοιες πληροφορίες, γίνεται δύσκολο να γνωρίζουν τι κάνει τον άλλο ευτυχισμένο και, άρα, τι πρέπει να κάνουν για να επιτύχουν αυτόν το στόχο. Από την άλλη, αν είσαι ανοιχτή και ειλικρινής μαζί του για πράγματα που έχουν σημασία για σένα, περιμένεις από εκείνον να πράττει και να μιλά με τρόπο που προωθεί την ευτυχία σου – και το αντίστροφο. Το να είσαι αξιόπιστη σε μια σχέση προϋποθέτει, επίσης, ότι μπορεί ο άλλος να σου εμπιστευτεί προσωπικές πληροφορίες. Εάν λοιπόν προδώσεις την εμπιστοσύνη, μπορεί να κάνεις σοβαρή ζημιά στη σχέση σας και τις προοπτικές της μελλοντικής ευτυχίας, της δικής σου και της δικής του.
  • Να είσαι διακριτική Αυτό σημαίνει να μη λες ή να μην κάνεις πράγματα που λογικά θα φέρουν τον άλλο σε δύσκολη θέση ή θα του προκαλέσουν δυσχέρειες ή στενοχώρια. Για παράδειγμα, κάποιοι άνθρωποι έχουν την τάση να παραπονιούνται πολύ, έστω κι αν αυτή η ροπή το μόνο που καταφέρνει είναι να βλάπτει τη σχέση. Οι άνθρωποι είναι ατελή πλάσματα που κάνουν κατά κανόνα το λάθος να συμπεριφέρονται και να μιλούν αδιάκριτα. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο τέτοια λάθη εξελίσσονται σε προβληματική συνήθεια. Οι άνθρωποι που αγαπούν καλά κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν τέτοιες περιττές και καταστροφικές συμπεριφορές.
  • Να δείχνεις κατανόηση Να προσπαθείς, δηλαδή, να μπεις στον κόσμο του άλλου για να καταλάβεις τι νιώθει. Όταν τα άτομα σε μια σχέση είναι εγωκεντρικά και αρνούνται να αναγνωρίσουν ή να κατανοήσουν τις προτιμήσεις, τις αξίες και τις απόψεις του άλλου, η σχέση κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι ευτυχισμένη. Οι άνθρωποι που αγαπούν καλά αντιμετωπίζουν απροκατάληπτα και όχι στενόμυαλα την πραγματικότητα του άλλου.
  • Να είσαι ανεκτική Οι άνθρωποι που χάνουν εύκολα την υπομονή τους δεν έχουν πολλές πιθανότητες να κάνουν μια σχέση λειτουργική. Το να είσαι πρόθυμη να ξεχάσεις, να συγχωρέσεις και να πας παρακάτω είναι απαραίτητο για να ανθίσει μια προσωπική σχέση. Εκείνοι που θέλουν μονίμως να έχουν δίκιο, ακόμη κι αν αυτό καταστρέφει την ποιότητα της ζωής τους, τότε δεν έχουν πιθανότητες να ζήσουν ευτυχισμένα με τους άλλους, ούτε να βελτιώνουν τη ζωή αυτών που ευαγγελίζονται ότι αγαπούν. Αυτό δε σημαίνει ότι αν αγαπάς κάποιον πρέπει να είναι απόλυτα ανεκτική, π.χ., σε ένα σύζυγο ή σύντροφο που κάποτε σε κακοποίησε ή σε προσέβαλε.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...