Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Aυτά είναι τα πιο πρωτοποριακά concept εστιατόρια του κόσμου


Ποιοι Χρυσοί Σκούφοι; Η αφρόκρεμα των avant-garde εστιατορίων από το Σικάγο μέχρι το Άμστερνταμ, τη Σαγκάη και τις Μαλδίβες αλλάζουν τους όρους του παιχνιδιού. Άντε και στα δικά μας!

Ithaa

   Ithaa στα Dhivehi, στη γλώσσα των Μαλδίβων σημαίνει μαργαριτάρι όμως εδώ και μερικά χρόνια ο νους συνειρμικά σε πάει στο πρώτο υποθαλάσσιο εστιατόριο του κόσμου. Πέντε μέτρα κάτω από τη θάλασσα του Ινδικού Ωκεανού στο Rangalifinolhu των Μαλδίβων, το πολυτελές υποβρύχιο «Ithaa» του Hilton Maldives Resort & Spa διδάσκει μαθήματα γαστρονομίας όσο ο πελάτης απολαμβάνει τη θέα του υδάτινου κόσμου μέσα στην 180 μοιρών γυάλινη κάψουλα.
Ίσως η ιδέα, του να τρως σπάνια ψάρια και θαλασσινά είδη ενώ τα βλέπεις δίπλα σου με μια τζαμαρία να σας χωρίζει μόνο, είναι λίγο spooky, τότε μπορεί να σε ανακουφίσει το γεγονός ότι το «Ithaa» κατάφερε να γλιτώσει από την ορμή του καταστροφικού τσουνάμι τον Δεκέμβριο του 2004. Αν είσαι περαστικός, πήγαινε όσο προλαβαίνεις καθώς η διάρκεια ζωής του μοναδικού υποβρυχίου της απόλαυσης εκτιμάται στα 20 χρόνια.
De Kas

   Από το υποβρύχιο των Μαλδίβων στο θερμοκήπιο του Άμστερνταμ. Μέσα σε ένα πανύψηλο γυάλινο κομψοτέχνημα με σικάτη διακόσμηση, το ευγενέστατο προσωπικό σεφ σερβίρει gourmet πιάτα που έρχονται κατευθείαν από το μποστάνι και βασίζονται σε καλλιέργειες σπάνιων λαχανικών και οπωροκηπευτικών. Αυτή είναι η ανεπανάληπτη εμπειρία του «De Kas», πρώην δημοτικού θερμοκηπίου στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας.
Bubble Dogs

   Το new entry στη βρετανική πρωτεύουσα συνδυάζει τα αλώνια με τα σαλόνια, τον λαό με το Κολωνάκι που θα’ λεγαν και οι δικοί μας εδώ. Ο λόγος για το «Bubbledogs», το hotspot του Λονδίνου πάει το street food ένα βήμα παραπέρα καθώς εδώ και ένα χρόνο περίπου σερβίρει πεντανόστιμα χοτ ντογκ με συνοδεία σαμπάνιας. Κόντρα, λοιπόν, στα κλισέ του στιλ το χοτ ντογκ θέλει χέρι-όπως η γυναίκα και το κοτόπουλο, έλεος!- και καταβροχθίζεται συνήθως έξω από γήπεδα, στο φινετσάτο και cosychampagne bar μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε δέκα δυσεύρετες εκδοχές χοτ ντογκ διαλέγοντας topping, όπως μαγιονέζα αρωματισμένη με τρούφα.
Ultraviolet

   Μέσα σε ένα high-tech σκηνικό που θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί μέρος πειραματικής θεατρικής παράστασης, η πολυδιάστατη γαστρονομική εμπειρία που ξυπνά όλες τις αισθήσεις, ονομάζεται Ultraviolet και φιλοξενείται σε μια συνοικία της Σαγκάης.
Το σενάριο έχει ως εξής: μπαίνεις σε ένα λιτό και απέριττο δωμάτιο με ένα λευκό τραπέζι και καρέκλες αλά Philipp Stark εσύ και άλλοι εννέα συνδαιτημόνες. Ξαφνικά ακούς «Hell’s Bells» των AC/DC στα ηχεία την ώρα που οι σερβιτόροι στρώνουν τα σερβίτσια. Σταδιακά, το κενό δωμάτιο μεταμορφώνεται σε μια high tech χορογραφία ήχου, εικόνας και όσφρησης: screen walls, ειδικοί φωτισμοί, sound system και διακριτικοί ψεκασμοί σου φανερώνουν το πιάτο προτού έρθει μπροστά σου, στην πλέον gourmet εκδοχή του φυσικά.
Από θαλασσινά μέχρι κρέατα, όλες οι γαστρονομικές απολαύσεις σε περιμένουν σε ένα τετράωρο υπερθέαμα που ετοίμαζε ο Γάλλος σεφ Paul Pairet επί 15 χρόνια, αξίας 250 ευρώ.
Next

   Ένα θεματικό πολυτελές εστιατόριο για το οποίο αγοράζεις εισιτήριο και το οποίο μπορείς να μεταθέσεις όχι όμως να ακυρώσεις, αντί να κάνεις κράτηση, άνοιξε τον Απρίλιο του 2011 ο ταλαντούχος GrantAchatz. Μετά το πρώτο του εγχείρημα «Alinea» που συγκαταλέγεται στη χρυσή δεκάδα εστιατορίων του κόσμου, ο 38χρονος Aμερικανός σεφ μας εισάγει σε ένα νέο μοντέλο υψηλής γαστρονομίας.
Το μενού του νεόκοπου θεατράλε «Next» -και αυτό στο Σικάγο- αλλάζει τέσσερις φορές τον χρόνο ενώ πάντα υπάρχει από πίσω και μια θεματική: από το «Tour στην Ταϊλάνδη» και το «Παρίσι του 1906» μέχρι τα αγαπημένα μας παιδικά βιβλία και τη ζωή στην Ιταλία μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η υπόθεση έμπνευση για τον Achatz αποτελεί ένα απολαυστικό ταξίδι στον χωροχρόνο.
Ekstedt

   «Back to basics» θα μπορούσε να είναι το σλόγκαν του σεφ Niklas Ekstedt ο οποίος έδωσε το όνομά του στο πρόσφατό εγχείρημά του αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η ουσία βρίσκεται στα πρωτογενή υλικά και όχι σε τεχνάσματα νεωτερισμού. Μέσα στο μίνιμαλ ντεκόρ του «Ekstedt» στη Στοκχόλμη, με το ξύλινο στοιχείο να κυριαρχεί, ο Σουηδός σεφ, ως άλλος Βίκινγκ, κάνει θαύματα πάνω σε ξύλινα μαγκάλια και χτιστούς φούρνους από αρωματικά ξύλα μέχρι και για τον αστακό.
 

http://www.aggoureos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...