Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Συμφώνησαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι για την οπλοκατοχή

Συμφώνησαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι για την οπλοκατοχή


Επεκτείνονται οι έλεγχοι πριν από την πώληση όπλων

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί κατέληξαν σε συμφωνία όσον αφορά την επέκταση των ελέγχων που θα πρέπει να γίνονται πριν από την πώληση όπλων στους επίδοξους αγοραστές τους, ένα μέτρο που προωθούσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της οπλοκατοχής, όπως έγινε γνωστό από πηγή του Δημοκρατικού κόμματος.

Το κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές, και το οποίο θα κατατεθεί στο Κογκρέσο, καθιστά υποχρεωτική την επαλήθευση του ποινικού μητρώου και της ψυχιατρικής κατάστασης των αγοραστών στις αποκαλούμενες «εμπορικές» αγοραπωλησίες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico.

Με τον όρο «εμπορικές» εννοούνται οι αγοραπωλησίες που γίνονται στις χιλιάδες ειδικές εκθέσεις όπλων που οργανώνονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και έχουν εξελιχθεί σε έναν από τους κυριότερους τρόπους διακίνησης όπλων στη χώρα.

Σήμερα ο νόμος καθιστά υποχρεωτικό τον έλεγχο μόνο για τους επαγγελματίες πωλητές όπλων. Για τις εκθέσεις, τις πωλήσεις όπλων μέσω του διαδικτύου ή μεταξύ ιδιωτών δεν ίσχυε κάτι τέτοιο σε ομοσπονδιακό, εθνικό επίπεδο, παρά μόνο σε ορισμένες Πολιτείες που εφάρμοζαν δική τους νομοθεσία.

Ο νόμος δεν αφορά πάντως τη μεταβίβαση όπλων μεταξύ φίλων ή μελών της ίδιας οικογένειας.

Η γενίκευση των ελέγχων είναι ένα θέμα στο οποίο συμφωνούν εννέα στους δέκα Αμερικανούς, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις. Όμως στη Γερουσία, όπου αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί αύριο το νομοσχέδιο, πολλοί Ρεπουμπλικανοί απειλούσαν ότι θα το καταψηφίσουν θεωρώντας ότι αντίκειται στο Σύνταγμα που εγγυάται σε κάθε πολίτη το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

Η ανακοίνωση για μια συμβιβαστική συμφωνία εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου εξασφαλίζοντάς του τη στήριξη ενός αριθμού Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...