Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Επιταχύνεται το λιώσιμο των πάγων

Επιταχύνεται το λιώσιμο των πάγων


Ο ρυθμός είναι 10 φορές ταχύτερος απ' ό,τι πριν 600 χρόνια

Με ταχύτατους ρυθμούς έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους αιώνες, η ταχύτητα με την οποία λιώνουν οι πάγοι της Ανταρκτικής.

Νέα έρευνα έδειξε πως οι πάγοι έλιωναν το καλοκαίρι δέκα φορές πιο γρήγορα απ' ό,τι πριν 600 χρόνια! Επιπλέον, το ταχύτερο λιώσιμο σημειώνεται τα τελευταία 50 χρόνια.

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας και από την βρετανική ομάδα έρευνας της Ανταρκτικής.

Οι ερευνητές με ειδικό τρυπάνι κατάφεραν να εξετάσουν κομμάτια πάγου προερχόμενα από βάθος 360 μέτρων. Τα δείγματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να συγκρίνουν τις σημερινές κλιματολογικές συνθήκες με αυτές που επικρατούσαν πριν έξι αιώνες.

Πιο συγκεκριμένα, οι συγκρίσεις έδειξαν ότι η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας σήμερα είναι κατά 1,6 βαθμούς υψηλότερη απ' ό,τι ήταν πριν 600 χρόνια και οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώνουν δέκα φορές πιο γρήγορα.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων, Dr Nerrilie Abram, δήλωσε ότι ο ρυθμός του λιωσίματος των πάγων επιταχύνθηκε τα τελευταία 50 χρόνια. 

«Το λιώσιμο άρχισε σιγά-σιγά πριν 600 χρόνια, αλλά τα τελευταία 50 χρόνια άρχισε να λαμβάνει δραματικές διαστάσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η παραμικρή πλέον άνοδος της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα επηρεάζει το λιώσιμο των πάγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...