Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Γάμος και Σεξ

Γάμος και Σεξ


Το καλό σεξ, αν και η κλινική μας εμπειρία έχει δείξει ότι δεν μπορεί να κρατήσει μόνο του ένα γάμο ή ακόμα και μια σχέση, αποτελεί όμως σίγουρα απαραίτητο συστατικό για τη συνταγή ενός επιτυχημένου γάμου. Είναι συχνά πολύ δύσκολο σε ένα ζευγάρι να διατηρηθεί ο ενθουσιασμός και το ερωτικό πάθος που το χαρακτήριζαν στην αρχή της σχέσης. Τα παντρεμένα ζευγάρια συχνά παραπονούνται για την ποιότητα της σεξουαλικής τους ζωής ή ακόμα και για  την απουσία αυτής. Οι απαιτήσεις του επαγγέλματος, τα οικονομικά άγχη, που στην Ελλάδα του σήμερα μονοπωλεί τις ανησυχίες μας, και η ευθύνη ενός σπιτιού καταναλώνουν τον περισσότερο χρόνο και ενέργεια των ατόμων. Όταν προστεθούν και οι ευθύνες των παιδιών οποιαδήποτε αποθέματα ενέργειας φαίνεται να εξαντλούνται και δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τη συνέχεια στη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.

Οι μελετητές του φαινομένου του γάμου έχουν καταλήξει στην ύπαρξη τεσσάρων διαφορετικών σταδίων, τα οποία διαφέρουν όσον αφορά το αίσθημα συζυγικής ικανοποίησης. Τα στάδια αυτά είναι:

1  Το αρχικό στάδιο, όπου το αίσθημα της ικανοποίησης είναι μεγαλύτερο,

2   Η ανατροφή των παιδιών, το οποίο συνοδεύεται με αισθητή μείωση στην υποκειμενική συναισθηματική και σεξουαλική ικανοποίηση του ζεύγους,

3   Η μέση ηλικία, όπου το ζευγάρι αισθάνεται πιο πλήρες. Η ηλικία αυτή συνοδεύεται από την φυγή των παιδιών από το σπίτι , είναι και η ηλικία που συμβαίνουν τα περισσότερα διαζύγια αλλά και που το ζευγάρι δηλώνει πιο ικανοποιημένο από το γάμο του, αν καταφέρει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

4  Τα γεράματα. Πιο συγκεκριμένα, η ικανοποίηση που βιώνουν οι δύο σύζυγοι απεικονίζεται σε μία γραφική παράσταση με σχήμα «U» . Aπό τη στιγμή που παντρεύεται ένα ζευγάρι μέχρι τα 20 χρόνια γάμου παρατηρείται μια σταδιακή μείωση της ικανοποίησης που βιώνουν οι δύο σύζυγοι η οποία γίνεται πιο απότομη μεταξύ 6-10 χρόνων γάμου (ανατροφή παιδιών) και ξεκινάει ξανά την ανοδική της πορεία μετά τα 21 χρόνια γάμου για να πλησιάσει και να ξεπεράσει την ικανοποίηση της «πρώτης μέρας» του γάμου μετά από 30 χρόνια έγγαμης συμβίωσης!

Τα στοιχεία αυτά, όταν ερμηνευτούν σωστά, δεν σημαίνει ότι ο γάμος προκαλεί τη μείωση αυτή της ικανοποίησης αλλά και τα διάφορα γεγονότα που συνοδεύονται ηλικιακά με την πορεία του γάμου όπως η ανατροφή των παιδιών, οι επαγγελματικές προκλήσεις και υποχρεώσεις καθώς και οι φυσιολογικές μεταβολές που έρχονται με την πάροδο της ηλικίας. Οι μελέτες αυτές αντικατοπτρίζουν μια πραγματικότητα και παρόλο που τα στοιχεία αυτά μοιάζουν ανησυχητικά αποτελεί ίσως το πιο χρήσιμο όπλο στο ζευγάρι η γνώση αυτών και η συνειδητοποίηση ότι για την βιωσιμότητα ενός γάμου χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και από τους δύο συντρόφους.
Τα διεθνή στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το 50% των γάμων οδηγούνται σε διαζύγιο. Τα ποσοστά αυτά ανεβαίνουν ραγδαία και στην Ελλάδα. Σε έρευνα που έκανε το ΙΨΣΥ στον Ελληνικό πληθυσμό έδειξε ότι 6 στις 10 παντρεμένες γυναίκες που καλούν στη συμβουλευτική μας γραμμή για δικό τους πρόβλημα, εμφανίζουν σεξουαλική δυσλειτουργία και οι 4 από αυτές εμφανίζουν διαταραχές της επιθυμίας. Το προβλημα αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο κατά την πρώτη δεκαετία του γάμου όπου η γέννηση ενός παιδιού δυσχαιρένει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Η γυναίκα «κάνει σεξ με το μυαλό της που όμως αυτή την περίοδο φαίνεται απασχολημένο με άλλα θέματα».
Η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού είναι από τις πρώτες «παράπλευρες απώλειες» της αλλαγμένης αυτής εικόνας του ζεύγους.  Η ερωτική επιθυμία μειώνεται και στα δύο φύλα, η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών επίσης. Ακόμα και σε νέα, ανύπαντρα ζευγάρια η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών κινείται αντιστόφως ανάλογα με την διάρκεια της σχέσης. Η σεξουαλική φαντασίωση εξατμίζεται πια στο θέαμα των καθημερινών υποχρεώσεων και το αυθόρμητο και παρορμητικο σεξ μοιάζει σαν μακρυνή ανάμνηση. Η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο σκληρή γιατί όσο πιο σπάνια κάνουν σεξ οι δύο σύζυγοι, τόσο λιγότερο έλξη νιώθουνε ο ένας για τον άλλο και τελικά τόσο λιγότερο επιθυμούν να κάνουν σεξ.

πηγή:femail.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...