Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Προϋπολογισμό «συμβιβασμού» πρότεινε ο Ομπάμα

Προϋπολογισμό «συμβιβασμού» πρότεινε ο Ομπάμα


Κίνδυνος αντιδράσεων ακόμη και στους κόλπους των Δημοκρατικών

Ο Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε σήμερα ένα προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2014 με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων που θα θίγει τόσο τις κοινωνικές παροχές όσο και τις φοροαπαλλαγές, με τον κίνδυνο μιας νέας αντιπαράθεσης με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο αλλά και μιας «εξέγερσης» των Δημοκρατικών εταίρων του.

Παρουσιάζοντας το κείμενο του σχεδίου ως «ένα υπεύθυνο πρόγραμμα για τη μεσαία τάξη και την απασχόληση», και εκφράζοντας τη βούλησή του για έναν «συμβιβασμό» με τους αντιπάλους του, ο Ομπάμα δήλωσε στην ομιλία του στο Λευκό Οίκο ότι "μπορούμε ταυτόχρονα να αναπτύξουμε την οικονομία μας και να μειώσουμε το έλλειμμά μας".

Εκτίμηση σε μεγάλο βαθμό θεωρητική, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους αντιπάλους του τους Ρεπουμπλικάνους μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίπτει κάθε νόμο που προβλέπει δαπάνες, ενώ ο προϋπολογισμός του Προέδρου σχεδιάζει να μειώσει το έλλειμμα κατά επιπλέον 1,8 τρισεκ. δολάρια σε δέκα χρόνια: τα δύο τρίτα θα προέλθουν από περικοπές και το ένα τρίτο από νέες εισπράξεις φόρων.

Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι το ποσό αυτό, προστιθέμενο στις μειώσεις του ελλείμματος στις οποίες ήδη κατέληξε με τους αντιπάλους του, «θα επιτρέψει την υπέρβαση του στόχου των 4 τρισεκατ. δολαρίων. . . που είναι αναγκαία, σύμφωνα με ανεξάρτητους οικονομολόγους, για να σταθεροποιηθούν τα οικονομικά μας, αλλά με ισορροπημένο και υπεύθυνο τρόπο».

Σημείωσε μάλιστα ότι ο προϋπολογισμός αυτός, ο οποίος επίσης απαιτεί επενδύσεις σε υποδομές και την εκπαίδευση, θα αντικαταστήσει τις αυτόματες και γενικευμένες περικοπές που τέθηκαν σε εφαρμογή στις αρχές Μαρτίου, ελλείψει συμφωνίας στο Κογκρέσο ανάμεσα στα δυο κόμματα.

Καλύπτοντας την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2013 έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2014, ο προϋπολογισμός του Προέδρου ύψους 3.7 τρισεκ. δολαρίων βασίζεται στην υπόθεση ενός ελλείμματος ύψους 744 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσοστό 4,4% έναντι του 5,5% που είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Προβλέπει επίσης μια αναθεωρημένη προς τα κάτω ανάπτυξη κατά 3,2% και ένα ποσοστό ανεργίας που μειώθηκε στο 7,2% σε ετήσια αύξηση.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους Ρεπουμπλικάνους που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε αύξηση της φορολογίας, ο Ομπάμα τους προσφέρει παραχωρήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα των κοινωνικών προγραμμάτων που είναι "αγαπητά" στο Δημοκρατικό του κόμμα.

«Δεν νομίζω ότι όλες αυτές οι ιδέες είναι τέλειες, αλλά είμαι έτοιμος να τις αποδεχθώ στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού, και μόνον εφόσον περιέχουν προστασία για τους πιο ευάλωτους Αμερικανούς», διαβεβαίωσε πρόεδρος Ομπάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...