Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Το στρες της εγκύου επηρεάζει 370 γονίδια του εγκεφάλου του μωρού

Το στρες της εγκύου επηρεάζει 370 γονίδια του εγκεφάλου του μωρού


Οι έγκυοι που νιώθουν έντονο στρες μπορεί άθελά τους να το περνούν στα αγέννητα μωρά τους, επηρεάζοντας μία πρωτεΐνη απαραίτητη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, αναφέρουν αμερικανοί επιστήμονες.
Η σχετική μελέτη έγινε σε ποντίκια και έδειξε πως η εν λόγω πρωτεΐνη επηρεάζει περισσότερα από 370 γονίδια του αναπτυσσόμενου εγκεφάλου.
Πολλά από αυτά τα γονίδια παίζουν ρόλο σε λειτουργίες απαραίτητες για τη νευρολογική ανάπτυξη, όπως η χρήση ενέργειας, η πρωτεϊνική ρύθμιση και η δημιουργία νέων συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.
«Σχεδόν όλα όσα βιώνει μια γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλληλεπιδρούν με τον πλακούντα και μέσω αυτού φθάνουν έως το έμβρυο», δήλωσε η δρ Τρέισι Μπέιλ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευροεπιστήμης στο Τμήμα Ζωικής Βιολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.
«Η έρευνά μας αποκάλυψε έναν δείκτη, ο οποίος δείχνει πως η μητέρα βιώνει έντονο στρες».
Οι ερευνητές μελέτησαν θηλυκά ποντίκια τα οποία εκτέθηκαν κατά την πρώτη εβδομάδα της κυοφορίας τους σε στρεσογόνους παράγοντες, όπως η μυρωδιά μιας αλεπούς ή άγνωστοι ήχοι.
Όπως διαπίστωσαν, στον πλακούντα αυτών των ποντικιών υπήρχαν χαμηλότερα επίπεδα της πρωτεΐνης OGT απ’ ό,τι στον πλακούντα ποντικιών που δεν είχαν εκτεθεί σε στρεσογόνους παράγοντες.
Η πρωτεΐνη ήταν ιδιαιτέρως χαμηλή στον πλακούντα των αρσενικών εμβρύων, σε σύγκριση με τα επίπεδά της στον πλακούντα των θηλυκών.
Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι τα μειωμένα λόγω στρες επίπεδα της OGT προκαλούσαν αλλαγές σε περισσότερα από 370 γονίδια του εγκεφάλου των εμβρύων.
Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην αμερικανική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), πιθανώς ισχύουν και στους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Και αυτό, διότι αναλύσεις σε ανθρώπινους πλακούντες που απορρίφθηκαν έπειτα από τη γέννηση αγοριών, έδειξαν ότι και αυτοί είχαν μειωμένα επίπεδα της πρωτεΐνης OGT.
Οι ερευνητές εικάζουν ότι η πρωτεΐνη αυτή δρα προστατευτικά για τον εγκέφαλο στη διάρκεια της κυήσεως. Δεδομένου, όμως, ότι τα επίπεδά της φαίνεται πως εξ αρχής είναι μειωμένα όταν κυοφορεί μια γυναίκα αγόρι, η περαιτέρω μείωσή τους λόγω του στρες της μπορεί να είναι ακόμα πιο επιζήμια για τα μωρά, τονίζουν.

Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...