Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Αντισύλληψη και πρόληψη


Καλώς ήρθατε  στη θεματική ενότητα "ας μιλήσουμε για σεξ". Εδώ το σεξ δεν είναι ταμπού, ούτε αποτελεί απαγορευμένη λέξη που εκφράζεται ψιθυριστά. Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά, πρώτα από όλα την κοινωνία μας και κατόπιν καθένα μας ξεχωριστά. Οι φορείς κοινωνικής ευαισθητοποίησης, η οικογένεια, το σχολείο αλλά και το ίδιο το άτομο, ως μονάδα πρέπει να συντονιστεί με γνώμονα το ασφαλές σεξ. 

Μιλώντας για ασφαλές σεξ, μας έρχεται στο μυαλό η λέξη προφύλαξη, η οποία αποτελεί το Ά και το Ώ για ένα απολαυστικό και ασφαλές σεξ, το οποίο σέβεται τόσο τη γυναίκα όσο και τον άντρα. Η προφύλαξη σχετίζεται τόσο με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα όσο και με μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. 

                          Ποιες είναι οι βασικές μέθοδοι προφύλαξης;
                                      1) το προφυλακτικό 
                                      2) το αντισυλληπτικό χάπι
                                      3) το χάπι της επόμενης μέρας
                                      4) και η διακοπτόμενη συνουσία

Picture

1) Το προφυλακτικό προστατεύει τους ερωτικούς συντρόφους τόσο από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη όσο και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. πρόκειται για μια ελαστική μεμβράνη η οποία αποκλείει την επαφή των σπερματοζωαρίων με τα ωάρια. 

                                        Προσέχω πάντοτε:

                                 α) Ημερομηνία λήξης προϊόντος 
                                 β) Συντήρηση σε θερμοκρασία δωματίου
                                 γ) Σωστή τοποθέτηση (βλ. οδηγίες χρήσεως)
                                 δ) Τοποθετείται μόνο όταν το πέος είναι σε στύση
                                 ε) Αφαιρείται αμέσως μετά την εκσπερμάτιση
                                 στ) Μίας χρήσεως προϊόν

  

Picture
2) Με το αντισυλληπτικό χάπι επιτυγχάνεται η αποφυγή της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αλλά δεν προφυλάσσει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Λαμβάνεται από το στόμα, κατόπιν της σύμφωνης γνώμης του γυναικολόγου. Αυτή η μέθοδος ενδεικνύεται στις περιπτώσεις των μακροχρόνιων ερωτικών σχέσεων.


3) Το χάπι της επόμενης μέρας αποτελεί μια επείγουσα μέθοδο αντισύλληψης. Λαμβάνεται μετά από μια σεξουαλική επαφή, όταν υπάρχει ο φόβος και η ανησυχία της γονιμοποίησης. Το χάπι λειτουργεί κατασταλτικά αφού εμποδίζει την εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο. Πρέπει να λαμβάνεται έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις δύναται να προκαλέσει επιπλοκές και κολπική αιμορραγία.


4) Η διακοπτόμενη συνουσία αποτελεί μια μορφή αντισύλληψης με χαμηλά ποσοστά επιτυχίας. Σε αυτήν την περίπτωση, ο άντρας έρχεται σε εκσπερμάτιση εκτός της κολπικής περιοχής.

Όποιος έχει ερωτική επαφή χωρίς προφύλαξη, φλερτάρει με τη δυσάρεστη εμπειρία της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή με το σεξουαλικό νόσημα (που πολλές φορές είναι χρόνιο). 

                                                                        Τσαγκαράκης Βαλεντίνος Σπύρος

Συμβουλευτική γραμμή σεξουαλικής υγείας
210.7.79.79.79

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...