Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Κουζίνα - Μπάνιο

Τα πάντα για τα αξεσουάρ του µπάνιου


bath-386
Πόσο καιρό επιτρέπεται να χρησιµοποιούµε το σφουγγάρι ή το ξυραφάκι µας; Τις πετσέτες; Το πιγκάλ; Τα αναλώσιµα του µπάνιου έχουν τους κανόνες τους.
Σφουγγάρι 
Η χρήση ή όχι ενός σφουγγαριού για το µπάνιο έχει δηµιουργήσει προβληµατισµό, αφού πολλοί υποστηρίζουν ότι ίσως δηµιουργεί δερµατολογικά προβλήµατα. Αν όµως είστε από αυτούς που δεν το αποχωρίζονται, φροντίστε να προµηθευτείτε ένα φυσικό σφουγγάρι που αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα του δέρµατος αλλά ταυτόχρονα προστατεύει το σώµα. Τι πρέπει να προσέξετε; Να µην είναι απορροφητικό για να παραµένει στεγνό ώστε να µην µαζεύει υγρασία και να µην προσελκύει την ανεπιθύµητη µούχλα, µια και µπορεί να µας δηµιουργήσει δερµατικές µυκητιάσεις. Το µυστικό για να µην µαζεύει υγρασία είναι να το κρεµάµε µετά τη χρήση του σε χώρο που αερίζεται για να στεγνώνει και να το χρησιµοποιούµε πάλι στεγνό.
Ξυραφάκι
Έρχεται σε άµεση επαφή µε το δέρµα µας και οι πιθανότητες να το τραυµατίσει είναι πολλές, οπότε ειδικά σε αυτή την περίπτωση οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται ευλαβικά. Το ξυραφάκι πρέπει να αλλάζεται µετά από 4-5 φορές, ανάλογα πάντα µε τη χρήση. Αφού το χρησιµοποιήσουµε θα πρέπει να το πλένουµε µε ζεστό νερό, να το καθαρίζουµε µε ένα λεπτό βουρτσάκι και να το αφήνουµε να στεγνώνει σε σηµείο χωρίς υγρασία.
Οδοντόβουρτσα
Η συµβουλή των οδοντιάτρων είναι να αλλάζουµε την οδοντόβουρτσα κάθε τρεις µήνες. Ανάλογα όµως µε τη χρήση της µπορεί να χρειαστεί να αλλαχθεί νωρίτερα εφόσον έχει φθαρεί. Αυτό είναι εύκολο να το καταλάβουµε, αφού οι τρίχες της µαλακώνουν και λυγίζουν µόνιµα. Όσο για τη φύλαξή της, είναι καλύτερα µετά τη χρήση της να µην χρησιµοποιούνται τα ειδικά καπάκια, αλλά αντίθετα να την αφήνουµε να στεγνώνει σε καθαρό χώρο, καλά αεριζόµενο και µακριά από υδρατµούς. Μάλιστα µε το καπάκι, αντί να την προστατεύουµε, τελικά δηµιουργούµε το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη µυκητών λόγω της υγρασίας που φυλακίζεται στις τρίχες της.
Κουρτίνα µπάνιου
Θα πρέπει να είναι υφασµάτινη, καθώς η χρήση πλαστικού στο χώρο του µπάνιου πρέπει να αποφεύγεται, αφού µε το ζεστό νερό και τους υδρατµούς απελευθερώνονται καρκινογόνες ουσίες όπως το υπερχλωροαιθυλένιο, που είναι επικίνδυνες για την υγεία µας. Και οι υφασµάτινες κουρτίνες όµως χρειάζονται πλύσιµο αφού µαζεύουν υπολείµµατα από σαπούνι και µύκητες λόγω της υγρασίας. Πρέπει λοιπόν να πλένονται κάθε µήνα, να στεγνώνουν καλά µετά τη χρήση και να αντικαθίστανται όταν υπάρχουν σηµάδια µούχλας πάνω της.
Χαλάκι
Τα χαλάκια του µπάνιου πρέπει να πλένονται µόνα τους στο πλυντήριο, σε θερµοκρασία 50°C τουλάχιστον, να στεγνώνουν καλά και να αερίζονται επαρκώς για να µην πιάνουν µούχλα. ∆είξτε προσοχή στο υλικό κατασκευής τους αφού, σύµφωνα µε έρευνα που διενήργησε το Κέντρο Υγείας και Περιβάλλοντος στις ΗΠΑ, τα χαλάκια από PVC (αλλά και άλλα αντικείµενα από το ίδιο υλικό), µπορεί να βλάψουν σοβαρά την υγεία αφού το συγκεκριµένο υλικό αποδεσµεύει σταδιακά επικίνδυνα χηµικά στο περιβάλλον.
Χτένες
Για να φροντίζουν τα µαλλιά µας θα πρέπει να τις φροντίζουµε και εµείς. Έτσι πρέπει να πλένονται συχνά, µία φορά την εβδοµάδα µε την εµβάπτιση σε διαλύµατα φαινόλης (αντιβακτηριδιακό που βρίσκουµε στα φαρµακεία). Στη συνέχεια πρέπει να γίνεται καλό ξέβγαλµα και στέγνωµα και να τις φυλάµε σε ντουλαπάκι. Εννοείται ότι τις αντικαθιστούµε όταν το υλικό τους εµφανίζει φθορές.
Πετσέτες
Αυτές πρέπει να είναι βαµβακερές και να µην παραµένουν στην «υπηρεσία» µας για περισσότερες από δύο µέρες. Όσο τις χρησιµοποιούµε µάλιστα δεν πρέπει να είναι νωπές αλλά να αερίζονται µετά από κάθε χρήση. Πρέπει να πλένονται στους 50°C, ενώ στο πλυντήριο πρέπει να µπαίνουν µόνες τους. Καλό είναι επίσης να προτιµούµε µονόχρωµες πετσέτες ανοιχτού χρώµατος ώστε να µπορούµε να χρησιµοποιούµε άνετα και λευκαντικό ή χλωριούχο καθαριστικό που θα τις απολυµάνει µε επιτυχία.
Πιγκάλ
Πρέπει να απολυµαίνεται επαρκώς τουλάχιστον µία φορά την εβδοµάδα και να εµβαπτίζεται σε διάλυµα χλωρίνης προκειµένου να σκοτωθούν ανεπιθύµητοι µικροοργανισµοί. Και σε αυτή την περίπτωση τα σηµάδια φθοράς σηµαίνουν την άµεση αντικατάσταση.
Της Μαριάνθης Βαβουλάκη
Με τη συνεργασία της Ειρήνης Μέντζιου, Υγιεινολόγου, Επόπτριας ∆ηµόσιας Υγείας στο ογκολογικό νοσοκοµείο «Άγιος Σάββας»
 
forma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...