Σάββατο 4 Μαΐου 2013

«Θα απλοποιηθεί η φορολογία εισοδήματος»

«Θα απλοποιηθεί η φορολογία εισοδήματος»


Αλλαγές και στη συλλογή αποδείξεων προαναγγέλλει ο υφ. Οικονομικών

Την απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος, μέσω της προώθησης νέων ρυθμίσεων που θα αποσκοπούν στο να επωμίζονται τα φορολογικά βάρη περισσότεροι με δικαιότερο τρόπο, ώστε να επιτραπεί αργότερα και η μείωση των φορολογικών συντελεστών, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Τύπο της Κυριακής.

Αναφορικά με τη συλλογή αποδείξεων σημειώνει ότι θα γίνουν αλλαγές. «Το σύστημα των αποδείξεων, αν λάβει κανείς υπόψη τα σημερινά επίπεδα της φοροδιαφυγής, θωρακίζει το φορολογικό μας σύστημα, αλλά και προσφέρει μια δυνατότητα στο συνεπή πολίτη να προστατεύεται από κάποιες παραβατικές συμπεριφορές. Πάντα υπάρχει περιθώριο βελτιώσεων και αυτός είναι και ο στόχος κάθε εξελιγμένου φορολογικού συστήματος, ώστε να προλαμβάνονται τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

 Επομένως, στο πλαίσιο του νέου συστήματος που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2013 και λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα αποτελέσματα, θα αποτιμηθεί η λειτουργικότητα του συστήματος των αποδείξεων και όπου χρειάζεται βελτίωση αυτή θα μελετηθεί για να προωθηθεί» λέει.

Ο υφυπουργός ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα επιβάλλεται από το 2014 θα εφαρμοστεί σε όσο το δυνατό πιο διευρυμένη φορολογική βάση, δηλαδή θα επιβληθεί σε όλα σχεδόν τα ακίνητα φυσικών και νομικών προσώπων, ώστε να αποδίδει τουλάχιστον τα ίδια έσοδα, τα οποία αποδίδουν σήμερα αθροιστικά το Ειδικό Τέλος στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (σ.σ.: περίπου 3 δισ. ευρώ).

Ο κ. Μαυραγάνης επισημαίνει, παράλληλα, ότι είναι αναγκαίες πλέον οι μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων στις περιοχές όπου οι αγοραπωλησίες γίνονται πλέον σε τιμές χαμηλότερες από τα επίπεδα των αντικειμενικών. «Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, τη χρονική περίοδο που διανύουμε, πολλές αγοραπωλησίες γίνονται και σε τιμές κάτω από την αντικειμενική αξία», τονίζει χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, σημαντικές μειώσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας. 

Παράλληλα, επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει τους συντελεστές του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και να πείσει την τρόικα για την ανάγκη άμεσης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Στο πλαίσιο των σχεδιαζόμενων νέων παρεμβάσεων, ο υφυπουργός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί εκ νέου το μέτρο των αποδείξεων, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. 

Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι η πλήρης εφαρμογή του «περιουσιολογίου», η οποία θα επιτρέψει να ελέγχονται όλες οι μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων και να διασταυρώνονται με τα λοιπά δεδομένα των φορολογικών τους δηλώσεων, θα ανοίξει το δρόμο για την κατάργηση όλων των τεκμηρίων της εφορίας.

Ο υφυπουργός προαναγγέλλει επίσης εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων για τις δαπάνες των φορολογουμένων με τα δεδομένα των φορολογικών τους δηλώσεων ώστε να αποκαλυφθούν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...