Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Τα λάθη που κουράζουν και οι τροφές που… ξεκουράζουν!


Τα λάθη που κουράζουν και οι τροφές που… ξεκουράζουν!
Έχετε σκεφτεί ότι για την κούραση που νιώθετε ίσως να μην φταίει το φορτωμένο σας πρόγραμμα, αλλά οι διατροφικές σας επιλογές;
Τα λάθη που… κουράζουν
1. Καταναλώνετε λιπαρά: Αν τρώτε πολλά λιπαρά πρέπει να γνωρίζετε ότι το λίπος είναι δύσπεπτο και κουράζει ολόκληρο τον οργανισμό εκτός από το στομάχι σας που προσπαθεί να το χωνέψει.
2. Τρώτε πολλά γλυκά: Η ζάχαρη και οι τροφές που περιέχουν ζάχαρη μπορεί να μας τονώνουν παροδικά προσφέροντάς μας την άμεση τόνωση που χρειαζόμαστε, αμέσως μετά όμως μας προκαλούν ένα αίσθημα κόπωσης και μειωμένης σωματικής αντοχήςΟ λόγος είναι ότι ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό.
3. Λατρεύετε τις μεγάλες μερίδες: Μετά από ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να νιώθετε νύστα ή κούραση καθώς το αίμα συγκεντρώνεται στο στομάχι για να το χωνέψετε. Δοκιμάστε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα π.χ. κάθε 3-4 ώρες ένα μικρό σνακ και να μην μένει το στομάχι σας άδειο. Αυτό το μικρό γεύμα μπορεί να είναι μια φρυγανιά ή ένα φρούτο.
4. Αποφεύγετε το νερό: Αν δεν πίνετε συχνά νερό, τότε ίσως έχετε πάθει ήπια αφυδάτωσηη οποία προκαλεί με τη σειρά της αίσθημα κούρασης. Αποφεύγετε την κατάχρηση αλκοόλ γιατί είναι μια από τις αιτίες που μπορεί να σας προκαλέσουν αφυδάτωση.
5. Πίνετε πολύ καφέ: Και ο καφές ενδέχεται  να μας προκαλέσει μια ελαφρά αφυδάτωση μέσα από την διούρηση που προκαλεί με αποτέλεσμα να επιτείνεται το αίσθημα κόπωσης.
Οι τροφές που… ξεκουράζουν
1. Το φαγητό είναι η κυριότερη πηγή ενέργειας. Αν θέλετε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά των τροφών και να διατηρείτε την ενέργεια σας σε υψηλά επίπεδα πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας.
2. Οι υδατάνθρακες παρέχουν άμεση ενέργεια και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα (ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες, όσπρια, φρούτα). Πρέπει όμως να αποφεύγετε στο ίδιο γεύμα να υπάρχουν δυο τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, καθώς αυξάνουν απότομα τη γλυκόζη στον οργανισμό γεγονός που επιφέρει μετά από λίγο πτώση του σακχάρου στο αίμα και αυτό μπορεί να σας προκαλέσει κόπωση. Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να περιορίσετε την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνετε καθημερινά.
3. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης) για να αυξήσετε την κινητικότητα του εντέρου σας για μεγαλύτερη ευεξία.
4. Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Ο οργανισμός χρειάζεται «καύσιμα» για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στη μέρα που ακολουθεί και έτσι ένα πλούσιο πρωινό είναι η καλύτερη αρχή.
5. Προσθέστε στο διατροφικό σας πρόγραμμα τροφές με το συνένζυμο Q10. Θα το βρείτε στις σαρδέλες και στο συκώτι. Το Q10 βοηθάει στην παραγωγή ενέργειας.
6. Πίνετε καθημερινά περίπου 8 ποτήρια νερού (ανάλογα με τις ανάγκες σας ο αριθμός αυτός μπορεί να κυμαίνεται). Προλάβετε την αφυδάτωση για να νικήσετε την ατονία και την κούραση.


Πηγή: directnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...