Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Τα σενάρια για τον φόρο στα ακίνητα

Τα σενάρια για τον φόρο στα ακίνητα

Προς οριστικοποίηση του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, που αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2014, κινείται το υπουργείο Οικονομικών μετά τη χθεσινή συνάντηση της διακομματικής επιτροπής. 

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, που μετέχουν στην διακομματική, ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να εξετάσει σενάριο που θα εξαιρεί από τον φόρο τα αγροτεμάχια των κατ’ επάγγελμα αγροτών. 

Έτσι το υπουργείο αναζητεί εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να καλύψει την «τρύπα» που θα προκύψει από την απόφαση αυτή. Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να καλυφθεί με υπερδιπλάσιο φόρο στα μη αγροτικά αγροτεμάχια ή/και με μεγαλύτερο φόρο για ορισμένες κατηγορίες ακινήτων νομικών προσώπων. 

Ο στόχος είναι από το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας να συγκεντρωθούν έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια. Αν τελικά εξαιρεθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις προκύπτει ένα κενό εσόδων ύψους 150-200 εκατ. ευρώ, που θα σημαίνουν μεγαλύτερη επιβάρυνση για τα αστικά ακίνητα σε σχέση με ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν. 

Πάντως το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται την πρόταση να εφαρμόσει αφορολόγητο όριο για τον φόρο ακινήτων με το βασικό σενάριο να αναφέρεται στο όριο των 50.000 ευρώ. Μεγάλες επιβαρύνσεις και υψηλό συντελεστή φορολόγησης αναμένεται να δουν και οι κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας, δηλαδή πάνω από 200.000 ευρώ. 

Κατά τη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Μαυραγάνη αποφασίστηκε να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στους εκπροσώπους των κομμάτων η πρόταση του υπουργείου με τα εναλλακτικά σενάρια όπως και τα στοιχεία για όλες τις εκτάσεις που κατέχονται από μη αγρότες. 

Την ερχόμενη Τρίτη η διακομματική αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο νέος φόρος ακινήτων. Μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να εξετασθεί η δυνατότητα εξεύρεσης εσόδων από τα αυθαίρετα που δεν έχουν δηλωθεί ποτέ και οι ιδιοκτήτες τους έως τώρα δεν έχουν επιβαρυνθεί φορολογικά.

http://www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...