Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Η σημασία της αποτυχίας


ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ
Αφήνετε τα παιδιά σας να αποτύχουν;
Οι γονείς αγχώνονται για τα παιδιά τους και προσπαθούν να τους πείσουν να είναι προσεκτικά, να μην κάνουν τόσα λάθη, να παίρνουν καλούς βαθμούς στο σχολείο. Ωστόσο, τι γίνεται με τη σημασία της αποτυχίας;
O μεγαλύτερος εφευρέτης όλων τον εποχών Thomas Edison έλεγε «Οι αποτυχίες μου με οδήγησαν στην επιτυχία». Την φράση αυτή την υποστηρίζουν και την επιβεβαιώνουν πολλές μεγάλες φυσιογνωμίες της Ιστορίας (Ευριπίδης, Αριστοτέλης,Τσώρτσιλ, Henry Ford).
Δυστυχώς, οι γονείς αναθρέφουν τα παιδιά τους με τη πεποίθηση του νικητή. Βάζουν το πήχη πολλές φορές υψηλά και περιμένουν τα παιδιά τους να ανταποκριθούν σ’ αυτό. Τι γίνεται όμως όταν δεν τα καταφέρνουν να επιτύχουν τους στόχους; Έχουν μάθει να διαχειρίζονται την αποτυχία; Άλλοι πάλι, φοβούνται μην πληγωθούν τα παιδιά τους και έτσι τα αποτρέπουν συνεχώς από το δοκιμάσουν πράγματα και να προσπαθήσουν.
Ωστόσο, η αποτυχία μόνο καλά μπορεί να προσφέρει. Όταν κάποιος προσπαθεί και αποτύχει το συναίσθημα είναι σίγουρα απογοητευτικό. Η ανάκαμψη μετά την αποτυχία όμως είναι που δύναμη. Νιώθει τότε κανείς πιο σίγουρος, πιο δυνατός. Η αίσθηση αυτή λοιπόν κάνει και εμάς και τους παιδιά πιο αισιόδοξους, πιο ρεαλιστές και πιο έτοιμους για την επόμενη δυσκολία.
Είναι πολύ σημαντικό να μη μαθαίνουν οι γονείς τα παιδιά τους να ζουν με το αίσθημα της αποτυχίας. Τι πειράζει αν δεν τα καταφέρει με την πρώτη; Θα προσπαθήσει ξανά και ξανά και θα τα καταφέρει. Η αποτυχία δεν σημαίνει πως κάποιος δεν είναι ικανός ή είναι λιγότερο έξυπνος από κάποιον άλλον. Αντιθέτως, ένα παιδί που τυχαίνει να αποτυγχάνει θα καταλάβει πως μόνο με πολύ δουλειά και πολύ αποτυχία καταφέρνει κανείς να φτάσει τους στόχους του.
Να θυμάστε, πως αποτυχία δεν σημαίνει πως απογοητεύομαι και τα παραιτούμαι. Σημαίνει, πως ψάχνω να βρω τι έφταιξε ποια είναι τα λάθη μου και προσπαθώ την επόμενη φορά να μην επαναλάβω κάτι από αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...