Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Καλιφόρνια: Επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων

Καλιφόρνια: Επιτρέπεται ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων
Δύο από τους ενάγοντες που αμφισβήτησαν την απαγόρευση στην Καλιφόρνια του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων, θα ενωθούν με τα δεσμά του γάμου στο Λος Άντζελες, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους, καθώς το δικαστήριο ήρε την απαγόρευση.

Ο Πολ Κατάμι και το Τζεφ Ζαρίλο, από το Μπέρμπανκ της Καλιφόρνια, ήταν μεταξύ των εναγόντων στην υπόθεση Χόλινγκσγουορθ εναντίον Πέρι, η οποία φέτος έφτασε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

Το Δικαστήριο έστειλε την υπόθεση πίσω στο Εφετείο, το οποίο την Παρασκευή αποφάσισε να άρει την απαγόρευση του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων στην Καλιφόρνια.

Εξάλου, δύο ημέρες μετά τις ιστορικές αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, η δικαιοσύνη επέτρεψε την ένωση ατόμων του ίδιου φύλου στην Καλιφόρνια, όπου οι πρώτοι γάμοι τελέστηκαν τη νύχτα.
"Σας ονομάζω συζύγους", δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Καλιφόρνιας Καμάλα Χάρις παντρεύοντας την Κρις Πέρι και την Σάντι Στίερ στο δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, υπό τις επευφημίες φίλων και συγγενών.

Η επίσημη ένωση του ζεύγους αυτού ήταν η πρώτη μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στην Καλιφόρνια τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η δυτική πολιτεία των ΗΠΑ ήταν από τις πρώτες που νομιμοποίησαν τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου τον Ιούνιο του 2008. Περί τα 14.000 ζευγάρια ομοφυλοφίλων είχαν τότε ενωθεί με τα δεσμά του γάμου. Ωστόσο έξι μήνες αργότερα η "Πρόταση 8" που ορίζει ως γάμο, την ένωση μόνο μεταξύ των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών υιοθετήθηκε με δημοψήφισμα.

Για τους υπέρμαχους των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, τότε άρχισε μια μακρά δικαστική διαμάχη κατά της Πρότασης 8 που κρίθηκε αντισυνταγματική το 2010 από ομοσπονδιακό δικαστήριο, μια απόφαση που επικυρώθηκε δύο χρόνια αργότερα σε έφεση.

Την Παρασκευή το εφετείο ήρε την απαγόρευση, επιτρέποντας τους γάμους μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Μετά την απόφαση αυτή, τελέστηκε ο γάμος της Κρις Πέρι και της Σάντι Στίερ στο Σαν Φρανσίσκο και του Πολ Κατάμι και Τζεφ Ζαρίλο στο Λος Αντζελες, όλοι τους ενάγοντες στον δικαστικό αγώνα κατά της Πρότασης 8.

"Ερωτευτήκαμε πριν από 14 χρόνια και ξέραμε ότι η σχέση μας, η οικογένειά μας και η αγάπη μας θα διαρκούσαν και ότι θα εξιδανικευόταν με τον θεσμό του γάμου", δήλωσε η Σάντι Στίερ μετά την τελετή.

"Αυτό που θέλαμε πράγματι, απεγνωσμένα, είναι οι γιοί μας να ξέρουν ότι αγαπιόμαστε σε σημείο που να θέλουμε να παντρευτούμε, και αυτό έγινε. Και λέω στις άλλες οικογένειες που ζουν σε παρόμοιες συνθήκες ότι πρέπει να αγωνιστείτε για να μπορέσετε να παντρευτείτε. Γιατί αξίζετε αυτό που η Σάντι και εγώ έχουμε. Θα αγωνιστούμε μαζί σας γιατί αγαπάμε τα παιδιά σας, αγαπάμε τις οικογένειές σας", είπε η σύζυγός της Κρις Πέρι.

Στο Λος Αντζελες ο δήμαρχος Αντόνιο Βιγιαραϊγκόσα πάντρεψε τον Πολ Κατάμι και τον Τζεφ Ζαρίλο. "Δεν ξέρω αν εσείς, αλλά εγώ έχω ανατριχιάσει", είπε στο ζευγάρι κατά την ανάγνωση των δικαιωμάτων και των καθηκόντων τους.

Στο Σαν Φρανσίσκο δεκάδες ζευγάρια σχημάτιζαν ουρές την Παρασκευή για την τέλεση του γάμου τους.

Σε ανακοίνωσή της η Καμάλα Χάρις, υπέρμαχος επί μακρόν του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, όπως και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν, δήλωσε: "τα ζευγάρια των γκέι και των λεσβιών περίμεναν πολύ καιρό την ημέρα αυτή και το θεμελιώδες δικαίωμά τους να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου. Οι ενώσεις τους είναι το ίδιο δίκαιες και νόμιμες όσο οτιδήποτε άλλο".

Ο πρόεδρος της Εκστρατείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρικτής των γάμων των γκέι, δήλωσε ότι "στην Καλιφόρνια παρήλθε η εποχή της διαμάχης και της ευτέλειας και επέστρεψε η αγάπη, η δικαιοσύνη και η ελευθερία".

Οι υποστηρικτές της Πρότασης 8 αντίθετα μίλησαν για μια "κακή" ημέρα για την πολιτεία.

Εκτός από την αμερικανική πρωτεύουσα, Ουάσινγκτον, 13 πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φίλου: Καλιφόρνια, Κονέκτικατ, Ντέλαγουερ, Αϊόβα, Μέιν, Μέριλαντ, Μασαχουσέτη, Μινεσότα, Νιου Χάμσαϊρ, Νέα Υόρκη, Ροντ Αϊλαντ, Βερμόντ και Ουάσινγκτον.

Φωτογραφία: Στον καθεδρικό ναό της Ουάσιγκτον, περιμένοντας να αρχίσει η προσευχή των οικογενειών των ομοφυλόφιλων, μετά την απόφαση άρσης της απαγόρευσης του γάμου, από το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια. Φωτογραφία: BRENDAN HOFFMAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP 

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...