Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Επιβεβαιώθηκε η σχέση υπνικής άπνοιας και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου

Επιβεβαιώθηκε η σχέση υπνικής άπνοιας και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου
Οι μελέτες που συνδέουν την υπνική άπνοια με τον ξαφνικό καρδιακό θάνατο είναι πολλές, όμως μια νέα επιβεβαίωσε τη σχέση που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει ανάμεσά τους.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι όσοι πάσχουν από υπνική άπνοια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους από ξαφνικό καρδιακό θάνατο, κυρίως αν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους παρουσιάζουν περισσότερα από είκοσι επεισόδια σε διάστημα μίας ώρας.

Ερευνητές του Midwest Heart Specialists στις ΗΠΑ μελέτησαν τις περιπτώσεις 10.000 ανδρών και γυναικών με μέση ηλικία τα 53 χρόνια, που είχαν λάβει μέρος σε έρευνες για την υπνική άπνοια, τις οποίες είχε διεξάγει το Κέντρο Διαταραχών Ύπνου της Mayo Clinic από το 1987 έως το 2003.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί στα απαραίτητα τεστ ύπνου, έπειτα από τα οποία οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι έπασχε από υπνική άπνοια το 78%.

Μάλιστα, 142 από τους συμμετέχοντες υπέστησαν ξαφνικό καρδιακό θάνατο, από τον οποίο κάποιοι κατάφεραν να επιβιώσουν, οι υπόλοιποι όμως έχασαν τη ζωή τους.

«Η ύπαρξη και η ένταση της υπνικής άπνοιας συνδέεται άμεσα με τον αυξημένο κίνδυνο ξαφνικού καρδιακού θανάτου», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο επικεφαλής της μελέτης δρ Apoor Gami, ηλεκτροφυσιολόγος στο Midwest Heart Specialists.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα περιστατικά υπνικής άπνοιας παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της παχυσαρκίας, η οποία σε πολλές χώρες έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της Επιθεώρησης του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πάσχουν από υπνική άπνοια, αλλά δεν το γνωρίζουν.

Σύμφωνα με τον δρ Apoor Gami, ο ξαφνικός καρδιακός θάνατος μπορεί να προβλεφθεί από την ηλικία του ατόμου (αν είναι άνω των 60 ετών), την ύπαρξη χαμηλών επιπέδων οξυγόνου λόγω μειωμένης ποσότητας αέρα στους πνεύμονες και από την εμφάνιση 20 επεισοδίων υπνικής άπνοιας σε διάστημα μίας ώρας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...