Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Το ξέρατε πως η έλλειψη ύπνου επιδρά αρνητικά στις σχέσεις;

Το ξέρατε πως η έλλειψη ύπνου επιδρά αρνητικά στις σχέσεις;
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας;
Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με άμεσες επιδράσεις στην υγεία, από αυξημένο άγχος έως μειωμένη οστική πυκνότητα, σε κατανάλωση περισσότερων θερμίδων. Πλέον σε όλα αυτά προστέθηκε και η αρνητική επίδραση στις ανθρώπινες σχέσεις.
Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια απέδειξε ότι η απώλεια ύπνου επηρεάζει άμεσα την έκφραση ευγνωμοσύνης, για την ακρίβεια φέρνει εντάσεις στις σχέσεις καθώς οι άνθρωποι φοβούνται ότι τους θεωρούν δεδομένους. 
«Ο ελλιπής ύπνος μας καθιστά πιο εγωιστές καθώς δίνουμε προτεραιότητα στις δικές μας ανάγκες», δήλωσε η Έιμι Γκόρντον , ψυχολόγος και ερευνήτρια. Η έρευνα χωρίστηκε σε τρία μέρη και συμπεριελάμβανε 60 συμμετέχοντες από 18 έως 56 ετών. Στο πρώτο μέρος, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν 5 πράγματα για τα οποία ένιωθαν ευγνωμοσύνη ενώ οι ερευνητές κατέγραφαν το χθεσινοβραδινό τους ύπνο. Οι άνθρωποι που δεν είχαν κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ ένιωθαν λιγότερο ευγνώμονες σε σύγκριση με αυτούς που είχαν έναν ξεκούραστο ύπνο.
Στο δεύτερο μέρος οι συμμετέχοντες έπρεπε να καταγράψουν πόσο καλά κοιμήθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς και πόσο ευγνώμονες ένιωθαν. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια στενή σχέση ανάμεσα στον ελλιπή ύπνο και το μειωμένο συναίσθημα ευγνωμοσύνης. 
Κατά το τρίτο μέρος, οι επιστήμονες ανάλυσαν τον ύπνο και την ευγνωμοσύνη των ζευγαριών, και βρήκαν ότι ο ελλιπής ύπνος προκαλεί λιγότερα συναισθήματα εκτίμησης από το άλλο άτομο. 
«Η έλλειψη ύπνου είναι κάτι που το βιώνουμε κατά τη μοναξιά», παραδέχτηκε η Γκόρντον. «Αντιθέτως, επηρεάζει τις αντιδράσεις μας απέναντι στους άλλους, όπως η ικανότητά μας να είμαστε ευγνώμονες, που είναι ένα ζωτικής σημασίας συναίσθημα».
Ένας κακός ύπνος μπορεί να βλάψει ακόμη και την ικανότητά μας να χτίζουμε μια σχέση, σύμφωνα με ερευνητές. Μια σουηδική έρευνα πέρυσι απέδειξε ότι η έλλειψη ύπνου έχει αντίκτυπο στο πόσο προσεγγίσιμοι δείχνουμε απέναντι στους άλλους ανθρώπους.


AE6E4F90CF452D2D38E6F5D45A81FB33 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...