Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Σκληρός δίσκος αποθηκεύει δεδομένα για 1 εκ. χρόνια

Σκληρός δίσκος αποθηκεύει δεδομένα για 1 εκ. χρόνια

Η πρωτοποριακή μονάδα κατασκευάστηκε από ολλανδούς ερευνητές

Η τεχνολογία αποθήκευσης δεδομένων σε μαγνητικούς δίσκους υπάρχει από τη δεκαετία του 1950 χάρη στην IBM. Από τότε έως σήμερα έχουν αλλάξει πολλά σε αυτόν τον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών, αλλά η διάρκεια ζωής των δίσκων παραμένει περίπου η ίδια.

Μια ομάδα επιστημόνων από το Τβέντε της Ολλανδίας, όμως, έρχεται για να αλλάξει αυτήν τη συνισταμένη του χρόνου.

Ανακοίνωσαν ότι κατασκεύασαν έναν σκληρό δίσκο, ο οποίος μπορεί να διατηρήσει ανέπαφα τα δεδομένα που αποθηκεύει για 1 εκατομμύριο χρόνια!

Για να το καταφέρουν αυτό, επινόησαν έναν τρόπο ώστε κάθε bit από τις πληροφορίες που υπάρχουν στον δίσκο να μην έρχεται σε επαφή με τα υπόλοιπα bits. Να είναι δηλαδή «συνεργάσιμο» με τα υπόλοιπα bits, αλλά και προστατευμένο ταυτόχρονα.

Οι ολλανδοί επιστήμονες δοκίμασαν σε ακραία υψηλές συνθήκες θερμοκρασίας τον δίσκο τους (φοβούμενοι, προφανώς την υπερθέρμανση του πλανήτη στο μέλλον) και όλα πήγαν μια χαρά. Ο νόμος του Αρρένιους λέει ότι για να επιβιώσει ένα υλικό για 1 εκ. χρόνια, πρέπει να αντέξει μία ώρα στους 171,85 βαθμούς Κελσίου. Ο δίσκος από το Τβέντε πέρασε τη δοκιμασία με ευκολία και μάλιστα στους 575 βαθμούς Κελσίου!

Φυσικά, κανείς δεν ξέρει αν ο εν λόγω σκληρός δίσκος θα επιβιώσει από μια σύγκρουση με μετεωρίτη ή από το ενδεχόμενο «στέγνωμα» των ζωτικών πηγών ενέργειας του πλανήτη...

Πηγή: thegang.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...