Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Ο Άνθρωπος, ο Εφευρέτης, η Ιδιοφυΐα Η έκθεση που φιλοξενήθηκε σε 20 χώρες του κόσμου τώρα στον «Ελληνικό Κόσμο»

image
Οπροσδιορισμός «αναγεννησιακός» περιγράφει ακριβώς την πολυπλοκότητα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι: εφευρέτης, καλλιτέχνης, επιστήμονας, μηχανικός, γλύπτης, βιολόγος, μουσικός, αρχιτέκτονας, φιλόσοφος.
Στην έκθεση παρουσιάζονται ρέπλικες από 40 τρισδιάστατα διαδραστικά μοντέλα μερικών από τις βασικότερες εφευρέσεις και μηχανές του –πρώτα δείγματα αυτοκινήτου, ποδηλάτου, ελικοπτέρου κ.ά.– που έχουν κατασκευαστεί με βάση τις σημειώσεις του. Η λειτουργία των μηχανών αυτών περιγράφεται λεπτομερώς μέσα από οπτικοακουστικό υλικό που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Βιέννης και οι επισκέπτες μπορούν ελεύθερα να τις περιεργαστούν.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται ακόμα 23 ψηφιακά αντίγραφα από διάσημους πίνακές του («Μόνα Λίζα», «Μυστικός δείπνος», «Η κυρία με την Ερμίνα» κ.ά.). Κάθε έργο συνοδεύεται από τη δική του ιστορία – ο τρόπος που δημιουργήθηκε, η πιθανή προέλευσή του, οι στάσεις στην παγκόσμια περιοδεία του κατά τη διάρκεια των τελευταίων 550 χρόνων. Εκτίθενται μάλιστα με χρονολογική σειρά, ώστε ο επισκέπτης να συλλαμβάνει την εξέλιξη των έργων και της σκέψης του καλλιτέχνη μέσα στο χρόνο.
Παρουσιάζεται, τέλος, πλούσιο οπτικοακουστικό θέαμα που καλύπτει τις όποιες ενδεχόμενες ερωτήσεις γεννιούνται στους θεατές για την πολύπλοκη και μεγαλειώδη προσωπικότητα του Ντα Βίντσι, αλλά και βίντεο από τη ζωή του και ηχητικό υλικό από κάποιες σπάνιες μουσικές συνθέσεις του. 

Info18/10/2013 - 16/2/2014, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, 212 254 0000, € 7, 4 (παιδιά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...