Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

3 μυστικά για να παραμείνετε για πάντα ερωτευμένοι



Διώξτε το στρες και μειώστε την ένταση ανάμεσά σας
Γνωρίζετε ποιο είναι το ζώο που σας αντιπροσωπεύει σε σχέση με το άγχος που νιώθετε? Κάθε άνθρωπος όπως και κάθε ζώο έχει μια συγκεκριμένη αντίδραση απέναντι σε στρεσογόνες καταστάσεις. Όταν βρισκόμαστε σε κίνδυνο η αντίδρασή μας στο στρες πυροδοτείται και αμυνόμαστε είτε παλεύοντας είτε παγώνοντας σε ένα σημείο. Ίσως δε γνωρίζατε ότι μπορείτε να «παγώσετε», αλλά αυτό αποτελεί μια φυσική αντίδραση, όπως ακριβώς και όταν μας κυνηγάει μια αρκούδα!
Στις σχέσεις μας, όμως, αν δε γνωρίζουμε ποια είναι η φυσική μας αντίδραση στο στρες αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο. Τα λιοντάρια παλεύουν, οι λαγοί τρέχουν. Αν είστε λιοντάρι και το ίδιο είναι και ο σύζυγός σας είναι πολύ πιθανοί οι συχνοί τσακωμοί ανάμεσά σας. Δύο λαγοί όταν αγχώνονται θα τρέξουν προς αντίθετες, ο ένας από τον άλλο, κατευθύνσεις.
Το πρόβλημα εντείνεται όταν
 και οι δύο σύντροφοι έχουν διαφορετικές αντιδράσεις. Για παράδειγμα, ένα λιοντάρι κυνηγάει το λαγό και στο τέλος καταλήγουν και οι δύο εξουθενωμένοι. Οι λαγοί μπορούν να μην πουν κουβέντα για απλά προβλήματα όπως το ποιος θα πλύνει τα πιάτα ή θα πετάξει τα σκουπίδια. Μην ανησυχείτε όμως! Η σχέση σας δεν είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Αν γνωρίζετε από πριν ποια είναι η αντίδρασή σας θα είστε σε θέση να δημιουργήσετε μια πιο στενή σχέση με το σύντροφό σας, καθώς και να προβλέψετε και να κατανοήσετε τις αντιδράσεις του.
Μυστικό 1ο: Μάθετε ποιο είναι το ζώο που σας εκπροσωπεί. Όταν αγχώνεστε αντιδράτε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Είστε τύπος που θυμώνει και γίνεται επιθετικός όταν είναι κουρασμένος ή πεινάει; Τότε μάλλον είστε λιοντάρι. Αποφεύγετε τις στρεσογόνες καταστάσεις και τους τσακωμούς, και δέχεστε να κάνετε όλες τις αγγαρείες; Τότε μάλλον είστε λαγός. Η αξία του να γνωρίζει κανείς πώς αντιδρά σε τέτοιες καταστάσεις είναι μεγάλη. Και αυτό είναι κάτι που κάνει τις σχέσεις πιο εύκολες και τους συντρόφους σας να κατανοούν τις δικές σας, ίσως όχι και τόσο λογικές κάποιες φορές, αντιδράσεις.
Μυστικό 2ο: Μάθετε ποιο είναι το ζώο που εκπροσωπεί τον τύπο του συντρόφου σας. Τότε ίσως μπορέσετε να κατανοήσετε γιατί κάθε φορά που στρεσάρεται θυμώνει, φωνάζει ή κοιτάζει χαμηλά τα παπούτσια του. Αν ξέρετε ότι δεν το κάνει επίτηδες μπορείτε να δείξετε περισσότερη κατανόηση απέναντί του; Έτσι δεν είναι; Θα μπορέσετε να καταλάβετε ότι αντιδρά με αυτόν τον τρόπο επειδή έτσι είναι ο χαρακτήρας του και όχι για να σας πληγώσει ή να σας ντροπιάσει.
Μυστικό 3ο: Σχεδιάστε τον τρόπο που θα σας βοηθήσει να κάνετε ένα βήμα πίσω, τόσο κατά μόνας όσο και σαν ζευγάρι. Η λογική που διαθέτουμε είναι ικανή από μόνη της να σταματήσει το στρες όταν μπορεί να μας κάνει να σκεφτούμε λογικά. Χωρίς καθαρή σκέψη το μυαλό μας μάς ωθεί να αντιδράσουμε με άγχος. Μπορούμε όμως να τρενάρουμε αυτή την αντίδραση γνωρίζοντας με ποιο τρόπο θα το κάνουμε. Όταν βλέπουμε να «ανάβουν τα αίματα» καλό θα ήταν να μετράμε μέχρι το 10 και μετά να μιλάμε.
Σαν ζευγάρι, προσπαθήστε να συζητάτε το πώς θα αντιμετωπίσετε τις στιγμές έντασης προτού οι τελευταίες κάνουν την εμφάνισή τους. Δεν είναι δύσκολο να αποκτήσετε αυτογνωσία και να καταφέρετε να κρατάτε τους τόνους της έντασης χαμηλούς. Όλοι μας αν προσέξουμε κάποια πράγματα μπορούμε να κάνουμε τις σχέσεις μας πιο ευτυχισμένες και γιατί όχι, να αναζωπυρώσουμε τη φλόγα του έρωτά μας.
faysbook 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...