Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: μύθοι & αλήθεια

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: μύθοι & αλήθεια
Ξέρεις πια καλά ότι πρέπει να προφυλάσσεσαι από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και πιθανότατα να χρησιμοποιείς προφυλακτικό (με τον περιστασιακό σου σύντροφο. Όμως, υπάρχουν και κάποιες παγίδες που κρύβουν οι εσφαλμένες εντυπώσεις και οι μύθοι γύρω από το σεξ. Μάθε ποια είναι όλη η αλήθεια για τα ΣΜΝ, ποιο είναι το προφίλ τους και ποιες εξετάσεις θα σε βοηθήσουν να βρεις την κατάλληλη θεραπευτική λύση στο... νόσημά σου!

Μύθος «Τα ΣΜΝ θεραπεύονται με αντιβιοτικά»
Αλήθεια Είναι αλήθεια ότι η σύφιλη, η γονόρροια και οι βακτηριακές κολπίτιδες θεραπεύονται με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή. Υπάρχουν και οι ιογνείς λοιμώξεις οι οποίες δε θεραπεύονται με αντιβιοτικά. Βέβαια, πολλά από τα ΣΜΝ δεν προκαλούν πάντα συμπτώματα και μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, αν δεν θεραπευτούν.

Μύθος «Εάν προσβληθώ, θα το καταλάβω»
Αλήθεια Πολλές λοιμώξεις, όπως τα χλαμύδια, μπορεί να παραμένουν αδιάγνωστες, επειδή δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Αν δεν υποβληθείς σε διαγνωστικό έλεγχο, πιθανόν να μεταδώσεις τη λοίμωξη στον ερωτικό σου παρτενέρ. Η φλεγμονή που ακολουθεί τη λοίμωξη του ανώτερου γεννητικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε απόφραξη των σαλπίγγων και υπογονιμότητα.

Μύθος «Κάνω κάθε χρόνο τεστ ΠΑΠ, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα».
Αλήθεια Το τεστ Παπανικολάου δεν είναι ειδικό για κανένα ΣΜΝ. Το μόνο που μπορεί να διαγνώσει είναι τον ιό HPV. Εάν, ωστόσο, υπάρχει υποψία μετάδοσης κάποιου ΣΜΝ, πρέπει να υποβληθείς στον κατάλληλο διαγνωστικό έλεγχο.

Μύθος «Αν κόλλησα κάποιο ΣΜΝ στο μέλλον, δε θα το ξανακολλήσω».
Αλήθεια Μπορείς να μολυνθείς περισσότερες από μία φορές, είτε από ένα μη θεραπευμένο σύντροφο είτε από ένα νέο σεξουαλικό σύντροφο.

Μύθος «Εάν διαγνωστώ με ένα ΣΜΝ, δε χρειάζονται εξετάσεις για άλλα ΣΜΝ».
Αλήθεια Είναι σημαντικό να ελέγχεσαι και για τα υπόλοιπα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ώστε να λαμβάνεις την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία και ο σεξουαλικός σου σύντροφος.

Μύθος «Τα ΣΜΝ δε μεταδίδονται με το στοματικό έρωτα»
Αλήθεια Μεταδίδονται με κολπική, πρωκτική ή στοματική.

Μύθος «Το προφυλακτικό με προστατεύει».
Αλήθεια Δεν προστατεύει με απόλυτη ασφάλεια από τη μετάδοση όλων των ΣΜΝ, όπως των κονδυλωμάτων, όταν αυτά εντοπίζονται στην περιγεννητική περιοχή, ωστόσο η χρήση του παραμένει η καλύτερη επιλογή προστασίας από τη μετάδοση των ΣΜΝ. Η χρήση αντισυλληπτικών προσφέρει προστασία μόνο έναντι ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, όχι όμως έναντι των ΣΜΝ. Μπορεί να σε προστατεύουν οι εμβολιασμοί έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV) και του ιού HPV (αν είσαι μέχρι 26 ετών και μόνο για τους πιο επικίνδυνους τύπους που οδηγούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας).

Μύθος «Οι εξετάσεις για τα ΣΜΝ μπορούν να γίνουν οποιαδήποτε χρονική στιγμή μετά την “ύποπτη” επαφή»
Αλήθεια Οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν προληπτικά. Όμως, αν υπήρξε μία «ύποπτη» επαφή που πρέπει να ελεγχθεί, έχε υπόψη σου ότι υπάρχει ένα «χρονικό» παράθυρο που δεν επιτρέπει τη διάγνωσή τους. Οι πρώτες ορολογικές εξετάσεις για τη σύφιλη (FTA), π.χ., θετικοποιούνται τουλάχιστον 21 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Μύθος «Είμαι αιμοδότης, αν έχω κάποιο ΣΜΝ, θα εντοπισθεί»
Αλήθεια Εάν οι εξετάσεις στην αιμοδοσία πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των ημερών που δεν είναι δυνατή η διάγνωση του ΣΜΝ, τίθεται σε κίνδυνο η υγεία πολλών ατόμων.

Μύθος «Τα ΣΜΝ προσβάλλουν μόνο τα γεννητικά όργανα»
Αλήθεια Σχεδόν όλα τα ΣΜΝ (HIV, σύφιλη κ.ά.) παρουσιάζουν «εξωγεννητικές» εκδηλώσεις. Αυτές μπορούν να εμφανιστούν στη στοματική κολότητα, στα μάτια, στις αρθρώσεις, στο καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα. Στις περιπτώσεις αυτές σπάνια οι ασθενείς συνδυάζουν τα συμπτώματα με το ΣΜΝ και έτσι καθυστερεί η διάγνωση και η θεραπεία τους.

Μύθος «Όλα τα εξανθήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων υποδηλώνουν ΣΜΝ»
Αλήθεια Πολλές δερματοπάθειες, οι οποίες δεν έχουν σχέση με τα ΣΜΝ, όπως η ψωρίαση, ο ομαλός λειχήνας, η λεύκη, η δερματίτιδα εξ επαφής κ.ά., μπορεί να εμφανίσουν εξάνθημα εντοπιζόμενο στα γεννητικά όργανα ή γύρω από αυτά.
πηγή: shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...