Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Γονείς, παιδιά και κακές συνήθειες

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Πόσο εύκολο είναι οι γονείς να μάθουν στα παιδιά τους ένα υγιεινό τρόπο ζωής, όταν οι ίδιοι δεν το ακολουθούν;
Πολλοί γονείς θέλουν τα παιδιά τους να τρέφονται σωστά, να αθλούνται, να κοιμούνται νωρίς, να μην βλέπουν πολύ τηλεόραση. Ωστόσο, το περιβάλλον στο όποιο μεγαλώνουν είναι εντελώς αντίθετο από τα παραμένω θέλω.
Το ψυγείο είναι γεμάτο σοκολάτες και λιχουδιές πλούσιες σε ζάχαρη και αλάτι, τις οποίες φυσικά τα παιδιά λατρεύουν. Οι γονείς προσπαθούν από την μια να πείσουν τα παιδιά να φάνε τα φρούτα τους ενώ εκείνα κλαίνε για το σοκολατένιο επιδόρπιο που είδαν στο ψυγείο. Στο τέλος, οι γονείς υποκύπτουν στο κλάμα των παιδιών χρησιμοποιώντας ταμπέλες «ορίστε κακομαθημένο, φάε τι σοκολάτα, αλλά η μαμά δεν σ’ αγαπάει που δεν τρως τα φρούτα σου». Οι τιμωρίες ή οι απειλές επιστρατεύονται επίσης ως μέθοδοι πειθούς. Αντίστοιχες σκηνές γίνονται για την τηλεόραση, τον ύπνο, το συμμάζεμα του δωματίου ή για όποια άλλη συνήθεια θεωρούν σημαντική οι γονείς για την ανάπτυξη των παιδιών τους.
Πώς όμως οι γονείς μπορούν να πείσουν τα παιδιά τους για το αντίθετο;
Θα πρέπει να αποτελέσουν οι ίδιοι πρότυπο αλλά και να τροποποιήσουν το περιβάλλον ανάλογα με τις ανάγκες. Ένα παιδί που από μικρή ηλικία έχει μάθει να τρώει φρούτα και γενικότερα να τρέφεται σωστά είναι πιο πιθανό μεγαλώνοντας να υιοθετήσει ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής από ένα παιδί που τρέφεται με σοκολάτα και αλμυρά σνακ.
Βάλτε ένα πρόγραμμα για τις ώρες που μπορεί να δει το παιδί τηλεόραση αλλά και για τα προγράμματα που είναι κατάλληλα για την ηλικία του. Αν η τηλεόραση παραμένει ανοιχτή από το πρωί μέχρι το βράδυ το παιδί θα μάθει να βλέπει. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες κακές συνήθειες που δεν θέλετε να υιοθετήσουν τα παιδιά σας. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να εντάξετε τον τρόπο ζωής αυτό από νωρίς στα παιδιά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...