Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

«Φάρμακο» ο ύπνος για την πίεση

«Φάρμακο» ο ύπνος για την πίεση
Μία ωρίτσα ύπνου περισσότερη κάθε βράδυ μπορεί να βοηθήσει την οριακά αυξημένη αρτηριακή πίεση να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, σύμφωνα με μία νέα, μικρή μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ομάδα εθελοντών με πρώιμες ενδείξεις υπέρτασης, κατόρθωσαν να επαναφέρουν την πίεσή τους στα φυσιολογικά επίπεδα μέσα σε 6 εβδομάδες, φροντίζοντας να κοιμούνται μία πρόσθετη ώρα κάθε βράδυ.

Οι άντρες και οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη συνήθιζαν να κοιμούνται 7 ή λιγότερες ώρες το βράδυ και κατά την έναρξή της είχαν προϋπέρταση – δηλαδή επίπεδα αρτηριακής πιέσεως υψηλότερα από τα επιθυμητά αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να θεωρηθούν υπερτασικοί.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το 38% των Ελλήνων και το 24% των Ελληνίδων εμφανίζουν αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης (πάνω από 140/90 mmHg ή πάνω από 14 με 9, όπως την αποκαλεί ο κόσμος) και μπορούν να χαρακτηρισθούν ως υπερτασικοί.

Η συχνότητά της παρουσιάζει διακυμάνσεις αναλόγως με την ηλικία. Έτσι, στις ηλικίες 32-58 ετών πάσχουν από αυτήν το 8% των Ελλήνων και το 10% των Ελληνίδων, ενώ στις ηλικίες άνω των 75 ετών προσβάλλει το 45% των ανδρών και το 57% των γυναικών.

Η νέα μελέτη

Η έλλειψη ύπνου έχει συσχετισθεί εδώ και χρόνια με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι η αρτηριακή πίεση μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο με την αύξηση της διάρκειας του ύπνου.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Έρευνας του Ύπνου» (JSR), συμμετείχαν 22 μεσήλικες άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι είτε έπασχαν ήδη από προϋπέρταση είτε είχαν πολλούς παράγοντες κινδύνους για να εκδηλώσουν υπέρταση.

Προϋπερτασικός θεωρείται όποιος έχει πίεση από 121/81 έως 139/89 mmHg, δεδομένου ότι η πίεση θεωρείται φυσιολογική όταν είναι μέχρι 120/80 mmHg (ή 12 με 8, όπως είθισται να αποκαλείται).

Επί 6 εβδομάδες, οι 13 από αυτούς έπρεπε να μπαίνουν κάθε βράδυ για ύπνο μία ώρα νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθιζαν, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν να κοιμούνται ως συνήθως.

Όλοι οι εθελοντές έπρεπε να μετρούν τακτικά την αρτηριακή τους πίεση, ενώ υποβάλλονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε εξετάσεις αίματος και ούρων.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, οι 13 που έμπαιναν πιο νωρίς για ύπνο, κατόρθωσαν να κοιμούνται τουλάχιστον 35 λεπτά περισσότερο κάθε βράδυ – και η πίεσή τους μειώθηκε δραστικά, κατά 8 έως 14 mmHg (ή κατά 0,8 έως 1,4 βαθμούς).

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί υπό έλεγχο τα επίπεδα των ορμονών του στρες, που μπορεί να αυξήσουν την πίεση.

Και προσθέτουν πως ο περισσότερος ύπνος θα μπορούσε να αποτελέσει μία αποτελεσματική στρατηγική για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης - αν και αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί μέσα από νέες, μεγαλύτερες μελέτες.

Έως τότε, όμως, δεν βλάπτει να μπαίνουμε πιο νωρίς για ύπνο, καθώς ο επαρκής ύπνος μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στην ψυχή και στο σώμα μας.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...