Του Δημήτρη Κουνιά, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Επί 31 χρόνια υπήρξε κεντρικό πολιτικό πρόσωπο της γενέτειράς του, έχοντας θητεύσει σε κοµβικές θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στο Κοινοβούλιο. Ωστόσο, από το 2012 αποφάσισε να ρίξει «µαύρη πέτρα» στην κεντρική πολιτική σκηνή, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στις επαγγελµατικές του δραστηριότητες «για τα προς το ζην», όπως συνηθίζει να λέει.

Πρόκειται για τον πρώην υπουργό Μαργαρίτη Τζίµα, ο οποίος, απογοητευµένος από την εξέλιξη των πολιτικών πραγµάτων στη χώρα µας, εγκατέλειψε από το προηγούµενο έτος τις κοµµατικές του δραστηριότητες και αφού µετέτρεψε -αρχικά- το πολιτικό του γραφείο σε φροντιστήριο, ξεκίνησε την παράδοση ιδιαίτερων µαθηµάτων σε µαθητές γυµνασίου και λυκείου, αναλαµβάνοντας και την προετοιµασία τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Από το 1982 µέχρι το 1990 υπήρξε δηµοτικός σύµβουλος ∆ράµας, από το 1990 µέχρι το 2002 διετέλεσε δήµαρχος στην ίδια πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το 2004 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής και παρέµεινε στο Κοινοβούλιο µέχρι το 2012, αφού πρώτα -το 2007- τοποθετήθηκε υπουργός Μακεδονίας-Θράκης από τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραµανλή. Και παρά το γεγονός ότι από τα φοιτητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε στη Νέα ∆ηµοκρατία, υπηρετώντας το κόµµα από την ίδρυσή του, σήµερα απέχει συνειδητά, επιλέγοντας την αφοσίωση στις θετικές επιστήµες.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
«Εχω εγκαταλείψει την πολιτική πλήρως και οριστικά και έχω αφοσιωθεί εδώ και ενάµιση χρόνο στα επαγγελµατικά µου», αναφέρει στα «Π» ο πρώην υπουργός, επισηµαίνοντας ότι τη δουλειά του καθηγητή την έκανε εδώ και χρόνια. «Γι’ αυτό δεν µου φαίνεται περίεργο», συµπληρώνει. Καθηµερινά υποδέχεται τους µαθητές του στο φροντιστήριό του µε την ονοµασία «∆ηµόκριτος», επί της οδού Ηπείρου στη ∆ράµα, δείχνοντας ότι υπάρχει ζωή και µετά την πολιτική... «∆ιδάσκω στο φροντιστήριο Μαθηµατικά, Φυσική, Χηµεία, Βιολογία. Μόνο εγώ κάνω µαθήµατα. Είναι προσωπικό το φροντιστήριο. Είναι προσωπικός αγώνας», αναφέρει, ενώ προσπαθεί να µην επιβαρύνει µε τα δίδακτρα τις οικογένειες των παιδιών που παρακολουθούν µαθήµατα -κάτι για το οποίο είχε δεσµευθεί εξάλλου ο ίδιος από την πρώτη στιγµή της λειτουργίας του φροντιστηρίου. «Γνωρίζοντας απόλυτα τα οικονοµικά προβλήµατα των οικογενειών, οι τιµές των διδάκτρων ανταποκρίνονται στις συνθήκες της εποχής», είχε πει ενώπιον µαθητών και γονέων τον Οκτώβριο του 2012, στον αγιασµό για την έναρξη των µαθηµάτων.


Ο ίδιος, βέβαια, δεν πιστεύει ότι µε την αποχώρησή του από την πολιτική τού έφυγε ένα βάρος. «∆εν έβλεπα την ενασχόλησή µου µε τα κοινά ως βάρος», υπογραµµίζει και µας περιγράφει γιατί αποφάσισε να κρατήσει αποστάσεις από την κεντρική πολιτική σκηνή. «Εκανα µια κορυφαία πράξη καταψηφίζοντας τον Φεβρουάριο του 2012 το Μνηµόνιο, οπότε δεν είχα λόγο να παραµείνω στην πολιτική. Επέστρεψα, όµως, στη Ν.∆. για να µην κατηγορηθώ ότι “πουλάω” το κόµµα µου στη διαδικασία των εκλογών του Μαΐου. Για λόγους κοµµατικής συνέπειας», εξηγεί. «∆εν ψήφισα ποτέ κανένα από τα µέτρα και τους εφαρµοστικούς νόµους», επαναλαµβάνει.


∆ΗΜΑΡΧΙΑ
Ο κ. Τζίµας διαψεύδει κατηγορηµατικά και τα σενάρια που τον εµφανίζουν να ενδιαφέρεται για τη δηµαρχία της ∆ράµας, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, και τα οποία διακινούνται από το περασµένο έτος, όταν είχε καταθέσει µια συνολική πρόταση για µεταρρύθµιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τότε είχε µιλήσει πρώτος για την ανάγκη ενός νέου εκλογικού συστήµατος για τους δήµους και τις περιφέρειες της χώρας, µε την καθιέρωση ξεχωριστών ψηφοδελτίων για την ανάδειξη δηµάρχου ή περιφερειάρχη και για την εκλογή δηµοτικού ή περιφερειακού συµβούλου -κάτι το οποίο ανακοίνωσε προ µηνών ο σηµερινός υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, για τις αυτοδιοικητικές κάλπες του Μαΐου. «∆εν µε ενδιαφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. ∆εν µε ενδιαφέρουν ούτε οι δηµοτικές ούτε οι περιφερειακές εκλογές. Πολλοί µου ζητάνε να επιστρέψω στην πολιτική. Αλλά εγώ δεν θα επιστρέψω. Τόπο στα νιάτα», υπογραµµίζει ρητά ο πρώην βουλευτής.


ΜΕ ΑΠΟΨΗ
Και µπορεί να είναι πλέον αφοσιωµένος στη διδασκαλία, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι δεν έχει άποψη για τις οικονοµικές και πολιτικές εξελίξεις. «Το θέµα είναι ότι εφαρµόζεται µια πολιτική που τα µέτρα της δηµιουργούν αδιέξοδα στον ελληνικό λαό», υπογραµµίζει και συνεχίζει: «Από τη στιγµή που βλέπουµε µια πολιτική να δηµιουργεί εκατοντάδες ανέργους καθηµερινά, καταλαβαίνετε ότι αυτή η πολιτική είναι λάθος. Οπότε πρέπει να αλλάξει. Αυτό το έλεγε και η Ν.∆. πριν από τις εκλογές, πως το µείγµα της συγκεκριµένης πολιτικής είναι λανθασµένο. Το Μνηµόνιο έχει αποτύχει παταγωδώς. Εκανε τους Ελληνες φτωχότερους».

Οσο για τον πρωθυπουργό, έχει µόνο καλά λόγια να πει, αν και µε κριτική διάθεση: «Ο Σαµαράς δουλεύει. Αλλά η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσµατος». Ο ίδιος δεν χάνει την ευκαιρία να ρίξει και το «καρφί» του για τη συγκυβέρνηση Ν.∆.-ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι είναι από τους ανθρώπους που πολεµούσαν το ΠΑΣΟΚ. «Αλλά αυτή η συνεργασία θα κριθεί στις επόµενες εκλογές», σχολιάζει.

«Για τη γυναίκα και τα παιδιά µου»

«Εργάζοµαι γιατί πρέπει να ζήσω τα παιδιά και τη γυναίκα µου», αναφέρει στα «Π» ο κ. Τζίµας, δείχνοντας ότι γι’ αυτόν πάνω απ’ όλα είναι η οικογένειά του. Σύζυγός του είναι η γνωστή καλλιτέχνις Μελίνα Μποτέλη, µε την οποία γνωρίστηκαν το 1999 σε µια µουσική παράσταση στη ∆ράµα. «Ηταν αυτό που λέµε κεραυνοβόλος έρωτας. Αλλά είχαµε και οι δύο µια συστολή… Μείναµε για µήνες µακριά ο ένας από τον άλλον, µε αραιά τηλεφωνήµατα, είτε δικά του είτε δικά µου. Τελικά, ξαναγύρισα στη ∆ράµα οκτώ µήνες µετά για µία ακόµη συναυλία. Τότε εκφραστήκαµε και οι δύο και ξεκίνησε η σχέση µας. Στη συνέχεια, ήρθε ο αρραβώνας και µετά ο γάµος», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της η κ. Μποτέλη, η οποία µένει από τότε µόνιµα στην όµορφη πόλη της Μακεδονίας, πραγµατοποιώντας αρκετές συναυλίες και ενισχύοντας µε αυτό τον τρόπο την πολιτιστική ζωή της ∆ράµας.