Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Το τελικό σχέδιο για τον φόρο ακινήτων: Ποιοι θα πληρώσουν διπλά

Το τελικό σχέδιο για τον φόρο ακινήτων: Ποιοι θα πληρώσουν διπλά
Στα χέρια βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκεται το τελικό σχέδιο Στουρνάρα για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στις 11 το πρωί συνεδριάζει το ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ και στην περίπτωση που υπάρξει ομόφωνη απόφαση τότε αναμένεται ακόμη και σήμερα να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τη ΝΔ αλλά το «γαλάζιο» στρατόπεδο εμφανίζεται λιγότερο διαφοροποιημένο σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτόν τον λόγο εκφράζεται η εκτίμηση από κορυφαία κομματικά στελέχη ότι τελικά θα υπερψηφιστεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει σήμερα ή το αργότερο αύριο συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Μπορεί επισήμως το θέμα να είναι οι εξελίξεις στο Εurogroup ωστόσο αναμένεται να τεθεί και το θέμα του φόρου στα ακίνητα.  

Διπλός φόρος – Πάνω από 300.000 ευρώ


Το οικονομικό επιτελείο μετά και τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της συγκυβέρνησης προχώρησε σε «λίφτινγκ» του νομοσχεδίου. Ωστόσο δεν άλλαξε ο μνημονιακός στόχος των εσόδων που είναι 2,9 δισ. ευρώ.

Η κατανομή των βαρών θα γίνει πλέον με ένα διπλό σύστημα που θα φορολογεί το ακίνητο αλλά και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να φορολογηθεί διπλά η μεσαία αστική ιδιοκτησία. Πρακτικά δηλαδή ένας φορολογούμενος που έχει ένα σπίτι θα φορολογηθεί για αυτό με χαμηλό συντελεστή. Το ίδιο και εάν έχει ένα εξοχικό. Στο τέλος, όμως, θα κληθεί να καταβάλλει και φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας εάν η συνολική ακίνητη περιουσία του ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 300.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μικρότερο φόρο θα πληρώσουν τα αγροτεμάχια και αγροτικά οικόπεδα, ενώ προτείνεται να ελαφρύνουν περαιτέρω ή να απαλλαγούν πλήρως τα αγροτικά κτίσματα.

Το σχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων

• Η συνολική ακίνητη περιουσία που θα ξεπερνά τις 300.000 ευρώ θα φορολογείται με έναν φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
• Ο νέος φόρος θα συνδυάζει έναν φόρο ανά ακίνητο με χαμηλότερους συντελεστές από το αρχικό σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων
• Ο στόχος είναι να μειωθεί η φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των αγροτικών οικοπέδων
• Εξετάζεται εάν θα ελαφρύνουν ή θα απαλλαγούν πλήρως τα αγροτικά κτίσματα (βοηθητικοί χώροι στα κτήματα, μαντριά κλπ.)
• Δεν ισχύει πλέον το αφορολόγητο
• Είναι ορατός ο κίνδυνος διπλής φορολόγησης των μεσαίων ιδιοκτησιών
Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...