Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Μετοχικές ιστορίες

Μετοχικές ιστορίες

Με τον τζίρο να κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο των 21 τελευταίων συνεδριάσεων κινήθηκε χθες η αγορά σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση.
Του Νίκου Σακελλαρίου
nsakel@pegasus.gr
Χρηματιστήριο Αθηνών
Με τον τζίρο να κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο των 21 τελευταίων συνεδριάσεων κινήθηκε χθες η αγορά σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση. Ο Γενικός Δείκτης έφθασε χθες μέχρι τις 1.150,2 μονάδες για να κλείσει τελικώς στις 1.162,82 μονάδες με απώλειες 1,26%, προσμετρώντας το πρώτο σερί δύο συνεχόμενων πτωτικών συνεδριάσεων από τις 26 Αυγούστου. Ο τζίρος υποχώρησε στα 80 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΣΥΜΒ, ΤΙΤΚ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΠΕΙΡΤΠ). Οπως παρατηρούν πάντως χρηματιστηριακοί παράγοντες το ενδιαφέρον θα παραμείνει ζωντανό με τα μάτια στραμμένα στον MSCI και στη νέα αναγκαστική εισροή κεφαλαίων.
Διεθνείς οίκοι
Προφανώς και σήμερα τα μάτια της αγοράς θα παραμείνουν στραμμένα στη συνάντηση με την τρόικα και σε μία διερευνητική στάση των επενδυτών απέναντι στο ενδεχόμενο ύπαρξης πολιτικού κινδύνου. Οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι, πάντως, λένε πως στα μοντέλα τους δεν προσμετρούν σε σημαντικό τουλάχιστον βαθμό τον πολιτικό κίνδυνο. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση οι εγχώριοι επενδυτές εκτιμούν πως τα μέτρα που θα ζητηθούν από την τρόικα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ενδέχεται να δημιουργήσουν πολιτικές πιέσεις, και τούτο θα καταστεί ξεκάθαρο τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Τεχνικά, όσο κρατάει το επίπεδο των 1.142 και 380 μονάδων αντίστοιχα για Γενικό Δείκτη και FTSE25, το επιθετικό ανοδικό σενάριο είναι σε ισχύ και μπορεί να οδηγήσει στις 1.260 και στις 412 μονάδες αντίστοιχα. Οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι της αγοράς είναι στην περιοχή των 1.360-1.500 μονάδων, ενώ μία καθοδική διάσπαση των 380 μονάδων και μόνο μπορεί να δώσει μία σημαντικότερη διόρθωση.
Warrants
Θετική απήχηση αναμένεται να έχει στις μετοχές των τραπεζών ενδεχόμενη απόφαση το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να προβεί όσον αφορά τα warrants σε δημόσια πρόταση και όσοι δεχθούν την πρόταση αυτήν να λάβουν αντί για χρήματα μετοχές αντίστοιχης αξίας. Με τον τρόπο αυτό καταργούνται warrants και απελευθερώνονται οι μετοχές του Ταμείου τις οποίες αντιπροσωπεύουν -πέραν αυτών που θα δοθούν σε αντάλλαγμα για τα warrants. Ετσι το Ταμείο μπορεί σταδιακά να προχωρεί σε placement όσων μετοχών έχουν απεγκλωβιστεί. Αυτό θα αυξήσει τη διασπορά των μετοχών στο Χρηματιστήριο, ενώ η επανα-ιδιωτικοποίηση των τραπεζών θα τις βοηθήσει να βγουν νωρίτερα στις αγορές χρήματος.
Μυτιληναίος
Η ανακοίνωση του ομίλου Μυτιληναίου ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία διαιτησίας για τη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της θυγατρικής εταιρείας «Αλουμίνιον Α.Ε.» από τη ΔΕΗ Α.Ε. αναμένεται να έχει ιδιαίτερα θετικές συνέπειες για τον όμιλο. Η Alpha Finance εκτιμά ότι θα αποφέρει κέρδη της τάξης των 40 εκατ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA, καθώς η επιβάρυνση της «Αλουμίνιον» θα μειωθεί από 48 ευρώ/MWh στα 40,7 για την περίοδο από το β' εξάμηνο του 2010 μέχρι σήμερα. Επίσης, η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» θα ωφεληθεί σημαντικά από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Gazprom και ΔΕΠΑ και, όπως σημειώνεται, εάν η ΔΕΠΑ μειώσει την προμήθεια τιμών φυσικού αερίου κατά 10% η «Αλουμίνιον της Ελλάδος» θα ωφεληθεί κατά 5 εκατ. ευρώ και εάν ισχύσει αναδρομικά για το σύνολο του 2013 οι ωφέλειες για την «Αλουμίνιον» θα είναι υψηλότερες, ενώ για το σύνολο του ενεργειακού τομέα του ομίλου Μυτιληναίου θα είναι 20 εκατ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά η μετοχή έκλεισε με αρνητικό πρόσημο εν μέσω δημοπρασιών.
ΔΕΗ
Πιέσεις όμως και μάλιστα έντονες δέχθηκε η μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, κάτι το οποίο κρίθηκε αναμενόμενο από την αγορά.
ΕΥΔΑΠ
Φαίνεται πως οι πληροφορίες που έκαναν τον γύρο της αγοράς πως το ΣτΕ ίσως να βάλει φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, υπό το σκεπτικό πως το νερό είναι δημόσιο αγαθό, δημιούργησε προϋποθέσεις εξόδου από τη μετοχή για κάποια βραχυπρόθεσμα κεφάλαια.
Ανταγωνιστικότερη η χώρα
Στη διεθνή κατάταξη σε σχέση με το επιχειρηματικό περιβάλλον κερδίσαμε 17 θέσεις το δωδεκάμηνο που πέρασε, καθώς ελήφθησαν μέτρα που διευκολύνουν την ίδρυση επιχειρήσεων, καταργήθηκε το ελάχιστο κεφάλαιο, αλλά και είχαμε απλούστευση σε μια σειρά γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες.
Τράπεζα Πειραιώς
Οπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, μετά από τη γνωστοποίηση της BCP, η Deutsche Bank AG διέθεσε ως θεματοφύλακας και για λογαριασμό της BCP Investment 235.294.117 δικαιώματα ψήφου, που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές ονομαστικές μετοχές (4,639% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας) και παραστατικούς τίλους δικαιωμάτων μετοχών warrants, οι οποίοι εφόσον ασκούντο πλήρως θα αντιστοιχούσαν σε 1.053.123.121 δικαιώματα ψήφου (20,761% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας). Τα δικαιώματα ψήφου που ενσωματώνονται σε μετοχές και warrants και αφορούν την κατάσταση πριν από την κρίσιμη συναλλαγή έχουν ως εξής: Ο συνολικός αριθμός των δικαιωμάτων ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές ονομαστικές μετά ψήφου άυλες μετοχές και warrants (εφόσον ασκούντο πλήρως) ήταν 1.288.417.238 δικαιώματα ψήφου ή ποσοστό 25,4% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...