Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Ενιαίος φόρος ακινήτων: Οι αλλαγές και οι αδικίες

Ενιαίος φόρος ακινήτων: Οι αλλαγές και οι αδικίες
Τη «χρυσή τομή» αναζητούν στο οικονομικό επιτελείο, μετά τις αντιδράσεις πολιτών μέσω της Διαύγειας αλλά και «γαλάζιων» βουλευτών, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση για τα ακίνητα αλλά με δίκαιο τρόπο.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να εισπραχθούν το 2014 συνολικά 2,9 δισ. ευρώ από τον νέο φόρο στα ακίνητα που θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Η κατανομή, όμως, των βαρών δεν βρίσκει σύμφωνους πολλούς βουλευτές της ΝΔ που επισκέφθηκαν το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Από τα βασικά προβλήματα του νέου νομοσχεδίου κρίνονται οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης της αγροτικής γης και κατοικίας, που θα πρέπει να αποφέρουν στα δημόσια ταμεία περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ως ισοδύναμα μέτρα για την απαλλαγή των αγροτώνείναι η διατήρηση του «χαρατσιού» στα ακίνητα, η περικοπή της μείωσης του φόρου 16% στα αστικά ακίνητα με στόχο να απαλλαγούν πλήρως τα αγροτεμάχια, η μετακύλιση του φορολογικού βάρους στα αγροτεμάχια επιδοτούμενων αγροτών και η μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση για τα αγροτεμάχια πάνω από 130 στρέμματα.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται αρνητικός στην διατήρηση στου «χαρατσιού» της ΔΕΗ, καθώς εκτός από το θέμα της αντισυνταγματικότητας του μέτρου κρίνεται ότι δεν μπορούν να σηκώσουν και πάλι ολόκληρο το φορολογικό βάρος τα αστικά ακίνητα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η παράταση του χαρατσιού θα είχε ενδεχομένως προβλήματα συνταγματικότητας, δεδομένου του έκτακτου χαρακτήρα του ειδικού τέλους και θα έπληττε τη ΔΕΗ, μέσω της οποίας εισπράττεται το ειδικό τέλος και είναι η αιτία πολλών απλήρωτων λογαριασμών, που έχει η εταιρεία.

Πάντως οι όποιες αλλαγές αλλά και οι προτάσεις των βουλευτών της ΝΔ θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο μέχρι την Κυριακή στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς την Δευτέρα το νομοσχέδιο με τον ενιαίο φόρο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Έντονες αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων


Την εκτίμηση ότι χωρίς αλλαγές «στρατιές ιδιοκτητών αστικών ακινήτων της χώρας θα οδηγηθούν στις φυλακές» εξέφρασαν εκπρόσωποι ιδιοκτητών ακινήτων, δικηγόρων και συμβολαιογράφων που υπογραμμίζουν ότι το φορολογικό βάρος έχει πέσει εξ ολοκλήρου στην αστική ακίνητη περιουσία.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί ούτε μία ώρα η διπλή καταφορολόγηση με ετήσιο φόρων των ακινήτων. Αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς κάποιοι να μην πληρώνουν καθόλου και η αστική ιδιοκτησία να πληρώνει για τους πάντες» είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτος Παραδιάς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ Γιάννη Αδαμόπουλο, τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Κώστα Βλαχάκη και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτο Παραδιά,
οι πιο μεγάλες αδικίες για τα αστικά ακίνητα είναι οι εξής:

• Τα μακροχρόνια ξενοίκιαστα ακίνητα πρέπει να φορολογούνται στο 50% της αξίας τους.
• Οι φορολογικοί συντελεστές για τα αστικά οικόπεδα έχουν καθαρά δεσμευτικό χαρακτήρα.
• Για τα κάθε είδους διατηρητέα και ιστορικά κτίρια να καθοριστεί μειωτικός συντελεστής 0,40.
Οι αλλαγές που μελετά το υπουργείο
- Το υπουργείο μελετά την αλλαγή στους συντελεστές της χρήσης των αγροτεμαχίων όπου ο φόρος διαμορφώνεται ανάλογα με την καλλιέργεια.
- Όλα δείχνουν ότι ως προς τα αγροτεμάχια θα υπάρξει αύξηση της επιβάρυνσης για όσους εισπράττουν επιδοτήσεις
- Παράλληλα θα αυξηθεί το όριο του ετήσιου εισοδήματος βάσει του οποίου προβλέπονται εκπτώσεις ως και 50% στον φόρο.
- Σημαντική είναι η αλλαγή που αφορά στα μη ηλεκτροδοτούμενα και που μένει να ξεκαθαρίσει εαν μιλάμε για απαλλαγή η σημαντική μείωση του φόρου.
- Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι δεν θα πληρώσουν κανένα φόρο τα ακίνητα τα οποία απαλλοτριώνονται από το κράτος.
Επιπλέον σημείωσαν την αναγκαιότητα λήψης μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας τα οποία υποστηρίζουν ότι είναι αμφίβολο εάν πλέον μπορούν να δικαιολογηθούν από την «επείγουσα» και «προσωρινή» ανάγκη περιορισμού του ελλείμματος, όπως συνέβη στην περίπτωση του ΕΕΤΗΔΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι των τριών φορέων αναφέρθηκαν και στη διάταξη του νομοσχεδίου βάσει της οποίας οι πολίτες προκειμένου να κάνουν ένα συμβόλαιο, άσκηση αγωγής ή άλλη δικαστική ενέργεια πρέπει να προσκομίζουν πιστοποιητικό της φορολογικής διοίκησης με το οποίο βεβαιώνεται ότι έχει καταβληθεί ο φόρος που αναλογεί όχι μόνο για το προκείμενο ακίνητο αλλά και για όλα τα υπόλοιπα ακίνητά του, τονίζοντας ότι αποτελεί τροχοπέδη στις εμπράγματες συναλλαγές και στην απονομή της δικαιοσύνης.

Η σχετική διάταξη, όπως επισημάνθηκε, δυσχεραίνει τις συναλλαγές, αυξάνει τη γραφειοκρατία και ταλαιπωρεί τους πολίτες στις ουρές των ΔΟΥ, για την παραγγελία και παραλαβή του σχετικού πιστοποιητικού και τους στερεί το δικαίωμα δικαστικής προστασίας εφόσον αυτοί δεν μπορούν να ασκήσουν κανένα δικαίωμά τους εάν δεν έχουν πρώτα εξοφλήσει τον αναλογούντα φόρο για το σύνολο της περιουσίας τους.
Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...