Aπόπειρες αυτοκτονίας και περιστατικά αυτοχειρίας υπαλλήλων της Disneyland του Παρισιού έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα στη Μαγική χώρα της παιδικής φαντασίας.
Όπως σημειώνει σε άρθρο της η εφημερίδα Independent, η UNSA, η Εθνική Ένωση των Εργατικών Συνδικάτων στη Γαλλία, διεξάγει αυτό το καιρό τη δική της, ανεξάρτητη έρευνα, προκειμένου να εξακριβώσει τα αιτία που οδήγησαν, πριν από περίπου έναν μήνα, στην απόπειρα να θέσει τέλος στη ζωή του ένας κηπουρός.

«Λούστηκε με πετρέλαιο και προσπάθησε να αυτοπυρποληθεί, αλλά τον πρόλαβε ένας συνάδελφός του και ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα», τονίζει ο εκπρόσωπος της UNSA, Πατρίκ Μαλντιντιέ, προσθέτοντας πως το περιστατικό συνέβη λίγο αφού ο κηπουρός είχε λάβει ειδοποίηση να παραστεί σε μια συνάντηση με τους προϊσταμένους του.

Η ένωση έστειλε στις 28 Οκτωβρίου μια επιστολή στους επικεφαλής της επιχείρησης προειδοποιώντας τους για το άσχημο κλίμα που υπάρχει εντός των τειχών της Eurodisney και κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

«Θεωρούμε πως το εργασιακό κλίμα έχει επιδεινωθεί και η κατάσταση γίνεται χειρότερη λόγω της έλλειψης διαλόγου ανάμεσα στις δυο πλευρές. Η συμπεριφορά των υπευθύνων της εταιρείας είναι καθοριστικής σημασίας και σας ζητάμε να λάβετε υπόψη σας τις παρατηρήσεις μας, ώστε να βρεθούν βιώσιμες λύσεις και να ξεπεραστούν οι εντάσεις εντός της Disneyland», καταλήγει η επιστολή.

Δεν είναι το πρώτο ανάλογο περιστατικό που λαμβάνει χώρα στη Disneyland του Παρισιού, έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης με συνολικά 49 αξιοθέατα και 16 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Το 2010 είχαν σημειωθεί δυο αυτοκτονίες μαγείρων: ο πρώτος - που είχε καταθέσει δύο προσφυγές εναντίον των προϊσταμένων του για προσβλητική μεταχείριση - έπεσε στις γραμμές του τρένου ενώ επέστρεφε στη δουλειά ύστερα από αναρρωτική άδεια ενώ ο δεύτερος απαγχονίστηκε την ημέρα που επρόκειτο να γυρίσει στην εργασία του, επίσης ύστερα από αναρρωτική άδεια.

Η διοίκηση του θεματικού πάρκου επέμενε πως οι δύο αυτοκτονίες οφείλονται σε προσωπικούς λόγους, αλλά τα σωματεία των εργαζομένων καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία έξι χρόνια, αφού ζητείται από τους υπαλλήλους να δουλεύουν περισσότερες ώρες, συχνά και έξι ημέρες την εβδομάδα.

Από τον Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα, από τότε που ανέλαβε την διεύθυνση του πάρκου ο Φιλίπ Γκας, η Disneyland παρουσιάζει ζημιές ύψους 272 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ πρόσφατα πάνω από 5.000 επισκέπτες της Disneyland του Παρισιού απ' όλο το κόσμο υπόγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας εναντίον της, υποστηρίζοντας πως ο χώρος έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και δεν προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Οι υπογράφοντες κάνουν λόγο για παιχνίδια που δεν είναι σωστά συντηρημένα, για σώου που ακυρώνονται, ακόμη και για εστιατόρια που προσφέρουν φαγητό (ξανά)ζεσταμένο στο… φούρνο μικροκυμάτων. Η σχετική πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον Βέλγο Γκιγιόμ Γκαλάντ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι κατά την τελευταία επίσκεψή του στη παρισινή Disneyland απογοητεύτηκε όταν ανακάλυψε πως τέσσερις από τις παραστάσεις είχαν ακυρωθεί (χωρίς να υπάρξει έγκαιρη προειδοποίηση ), δύο αξιοθέατα έχουν κλείσει οριστικά και πολλές εγκαταστάσεις εμφανίζουν σημάδια φθοράς.

Αποδέκτης του καταγγελτικού κειμένου είναι ο Μπομπ Αϊγκερ, ο διευθύνων σύμβουλος της Walt Disney με έδρα την Καλιφόρνια, στην κατοχή της οποίας είναι το 39,8% του γαλλικού θερέτρου. «Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα σχόλια των φιλοξενουμένων μας διότι μας βοηθούν να βελτιώνουμε τα σχέδια και τον κανονισμό λειτουργίας μας» ανακοίνωσε η εταιρεία.