Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Αστεγοι δίχως στερεότυπα και διακρίσεις. Αληθινά πορτραίτα ανθρώπων που δεν διαφέρουν πουθενά από τους “άλλους”.

diaforetiko.gr : janbanning10 600x430 Αστεγοι δίχως στερεότυπα και διακρίσεις. Αληθινά πορτραίτα ανθρώπων που δεν διαφέρουν πουθενά από τους άλλους.
Η δημιουργία ισχυρών πορτρέτων που αποτυπώνουν με σεβασμό τα αληθινά πρόσωπα των αστέγων αποτελεί ένα ολοένα συχνότερο φαινόμενο.
Καλλιτέχνες όπως η Ρόσι Χόλτομ και τώρα ο Ολλανδός φωτογράφος Γιαν Μπάνινγκ, εξακολουθούν να αποφεύγουν τα στερεότυπα, αποτυπώνοντας με μοναδικό τρόπο εκείνους που στάθηκαν λιγότερο τυχεροί και δεν διαθέτουν μια μόνιμη κατοικία.
Απεικονίζοντας τους αστέγους με μια θετική προσέγγιση ο φωτογράφος εξηγεί μέσα από τα πορτραίτα του πως είμαστε όλοι άνθρωποι. Όπως εξηγεί ο Γιαν δεν ήθελε να φτιάξει ένα άλμπουμ με τους «Άλλους» αλλά μια συλλογή αληθινών ανθρώπων απαλλαγμένων από το χαρακτηριστικό τους.
Αφού μιλούσε για μισή ώρα μαζί τους για να τους γνωρίσει, τους ζήτησε να συμμετάσχουν στο έργο του αναδεικνύοντας σε ένα ουδέτερο φόντο την ατομικότητα του καθενός και όχι κάποιο στερεότυπο. Στη σειρά συμμετείχαν 100 άστεγοι άντρες και γυναίκες από την Κολομβία, τη Νότια Καρολίνα, το Δέλτα του Μισισιπή και άλλες περιοχές.
diaforetiko.gr : janbanning1 Αστεγοι δίχως στερεότυπα και διακρίσεις. Αληθινά πορτραίτα ανθρώπων που δεν διαφέρουν πουθενά από τους άλλους.
diaforetiko.gr : janbanning2 Αστεγοι δίχως στερεότυπα και διακρίσεις. Αληθινά πορτραίτα ανθρώπων που δεν διαφέρουν πουθενά από τους άλλους.
diaforetiko.gr : janbanning3 Αστεγοι δίχως στερεότυπα και διακρίσεις. Αληθινά πορτραίτα ανθρώπων που δεν διαφέρουν πουθενά από τους άλλους.
diaforetiko.gr : janbanning4 Αστεγοι δίχως στερεότυπα και διακρίσεις. Αληθινά πορτραίτα ανθρώπων που δεν διαφέρουν πουθενά από τους άλλους.
diaforetiko.gr : janbanning5 Αστεγοι δίχως στερεότυπα και διακρίσεις. Αληθινά πορτραίτα ανθρώπων που δεν διαφέρουν πουθενά από τους άλλους.
diaforetiko.gr : janbanning7 Αστεγοι δίχως στερεότυπα και διακρίσεις. Αληθινά πορτραίτα ανθρώπων που δεν διαφέρουν πουθενά από τους άλλους.
diaforetiko.gr : janbanning8 Αστεγοι δίχως στερεότυπα και διακρίσεις. Αληθινά πορτραίτα ανθρώπων που δεν διαφέρουν πουθενά από τους άλλους.
diaforetiko.gr : janbanning9 Αστεγοι δίχως στερεότυπα και διακρίσεις. Αληθινά πορτραίτα ανθρώπων που δεν διαφέρουν πουθενά από τους άλλους.
diaforetiko.gr : janbanning10 Αστεγοι δίχως στερεότυπα και διακρίσεις. Αληθινά πορτραίτα ανθρώπων που δεν διαφέρουν πουθενά από τους άλλους.
diaforetiko.gr : janbanning11 Αστεγοι δίχως στερεότυπα και διακρίσεις. Αληθινά πορτραίτα ανθρώπων που δεν διαφέρουν πουθενά από τους άλλους.
diaforetiko.gr : janbanning12 Αστεγοι δίχως στερεότυπα και διακρίσεις. Αληθινά πορτραίτα ανθρώπων που δεν διαφέρουν πουθενά από τους άλλους.
diaforetiko.gr : janbanning13 Αστεγοι δίχως στερεότυπα και διακρίσεις. Αληθινά πορτραίτα ανθρώπων που δεν διαφέρουν πουθενά από τους άλλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποδεχτούν το διαφορετικό;

  Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μία έμφυτη τάση να φοβούνται οτιδήποτε διαφορετικό, φοβούνται το άγνωστο, φοβούνται αυτό που δεν ξέρου...