Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Πράσινο φως για τον σολομό Φρανκενστάιν


Λίγο πιο κοντά στα πιάτα των βορειοαμερικανών (διότι οι Ευρωπαίοι είναι σαφώς πιο εχθρικοί...)καταναλωτών μοιάζει να φέρνει τον γενετικά τροποποιημένο σολομό η απόφαση της Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας του Καναδά να επιτρέψει στην αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίαςAquaBounty Technologies Inc να παράγει σε εμπορική κλίμακα τα μεταλλαγμένα αυγά σολομού που παράγει πειραματικά εδώ και χρόνια. Με τη δημοσιοποίηση της απόφασης αυτής αναζωπυρώθηκε και η γνωστή μεγάλη συζήτηση: είναι τα μεταλλαγμένα ζώα η λύση για την πείνα στον πλανήτη; Ή είναι ένας μέγας κίνδυνος για το περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο, συνέπεια της αλαζονικής του τάσης να σφετεριστεί τον πλανήτη;

Η AquaBounty παλεύει εδώ και 20 χρόνια για την άδεια να φέρει τον μεταλλαγμένο σολομό στα πιάτα των Αμερικανών.

Η απόφαση της Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας του Καναδά είναι η πρώτη, μικρή έστω, νίκη της. Εφεξής, η εταιρεία θα μπορεί να εξάγει κάθε χρόνο έως και 100.000 γενετικά τροποποιημένα αυγά σολομού από το εκκολαπτήριο που διαθέτει στη Νήσο του Πρίγκιπα Εδουάρδου, στις (ετοιμόρροπες, πάντως, σύμφωνα με την «Γκάρντιαν»)εγκαταστάσεις που διαθέτει κάπου μέσα στο τροπικό δάσος του Παναμά.

Μεταλλαγμένα αυγά της εταιρείας κάνουν την ίδια διαδρομή εδώ και χρόνια, απλώς η παραγωγή τους γινόταν σε πειραματική κλίμακα. Το τέλος της διαδρομής τους ωστόσο θα παραμείνει υποχρεωτικά το ίδιο, ακόμα και αν δώσει και ο Παναμάς στην εταιρεία, όπως απαιτείται, άδεια για παραγωγή σε εμπορική κλίμακα: αφού πάρουν το πλήρες τους μέγεθος μέσα στις δεξαμενές, τελικά θα καταστραφούν.

«Κανένα γενετικά τροποποιημένο ψάρι ή αυγό δεν έχει εγκριθεί επί του παρόντος στον Καναδά για κατανάλωση από τον άνθρωπο», επεσήμαναν οι Αρχές της χώρας. Οσο για την αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, αυτή αναμένεται να αποφανθεί επί του μεταλλαγμένου σολομού «στο εγγύς μέλλον».





ΑΓΡΙΟ... ΚΕΡΔΟΣ. Τι σημαίνει όμως «μεταλλαγμένος σολομός»; Η AquaBounty αφαιρεί από τον σολομό Σινούκ του Ειρηνικού το γονίδιο που παράγει μια αυξητική ορμόνη και τροποποιεί την έκφρασή του με τη βοήθεια ενός αντιψυκτικού γονιδίου από το προβατόψαρο (Zoarces americanus).

Κατόπιν, εγχύει το αποτέλεσμα σε αυγά σολομού του Ατλαντικού ο οποίος, κανονικά, δεν παράγει την αυξητική ορμόνη παρά μόνο όταν βρίσκεται σε ζεστά νερά. Η μεταλλαγμένη εκδοχή του την εκκρίνει όλο τον χρόνο. Ως εκ τούτου, ο μεταλλαγμένος σολομός AquAdvantage αναπτύσσεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον απλό σολομό του Ατλαντικού και μπορεί να φτάσει στην αγορά μέσα σε 16 με 18 μήνες έναντι τριών ετών για τον μη μεταλλαγμένο σολομό.

Είναι προφανές ότι το κόστος παραγωγής του μεταλλαγμένου σολομού είναι πολύ μικρότερο και το περιθώριο κέρδους πολύ μεγαλύτερο. Επιπλέον, άγριος και μεταλλαγμένος σολομός έχουν ακριβώς την ίδια εμφάνιση. Αν πιστέψουμε την AquaBounty, έχουν και την ίδια γεύση.

Η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι τα αυγά που παράγει είναι θηλυκά και στείρα - είναι το μήνυμά της στους οικολόγους ότι, ακόμα και αν διαφύγουν στο φυσικό περιβάλλον, δεν υπάρχει κίνδυνος διασταύρωσης των ειδών.

ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ.
Σύμφωνα πάντως με τον καναδό βιολόγο δρα Ρόμπερτ Ντέβλιν, άγριος και μεταλλαγμένος σολομός έχουν διαφορετική συμπεριφορά και διαφορετικό οργανισμό. Οπως λέει, ο μεταλλαγμένος σολομός χρειάζεται περισσότερο οξυγόνο από το άγριο ψάρι. Και είναι επιθετικός, σε σημείο να νοιάζεται περισσότερο για το φαγητό παρά για τον κίνδυνο.

«Ο μεταβολισμός τους είναι ιδιαίτερα αυξημένος, πεινούν συνέχεια» και πρέπει να ταΐζονται έως και 20 φορές την ημέρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο γαλλικός εξειδικευμένος ιστότοπος Terra Eco θεωρεί την άδεια εμπορευματοποίησής του AquAdvantage στη Βόρεια Αμερική «υπόθεση μηνών». Εφόσον έχει δίκιο, θα είναι το πρώτο μεταλλαγμένο πλάσμα που παίρνει το«ΟΚ» να διατεθεί για ανθρώπινη κατανάλωση.

Παίρνουν σειρά γουρούνια και κοτόπουλα
Ο σολομός AquAdvantage δεν είναι το μόνο μεταλλαγμένο ζώο που περιμένει άδεια να διατεθεί στην αγορά.

Από κοντά περιμένουν μεταξύ άλλων ο χοίρος Enviropigs, τα λιγότερο πλούσια σε φωσφορικά άλατα περιττώματα του οποίου είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς και ένα κοτόπουλο που δεν μεταδίδει τη γρίπη των πτηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νονοι και δωρα (ιδεες)

  Ένα από τα πιο σημαντικά  δώρα  που πρέπει να κάνετε στα βαφτιστήρια σας είναι η πασχαλινή λαμπάδα. Συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου, τη...