Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί οι αρχαίοι δεν αρρώσταιναν από καρκίνο;Είναι ο καρκίνος ασθένεια της σύγχρονης εποχής; Δεν υπήρχε παλιά;

Η έρευνα καταλήγει στο ότι ο καρκίνος δεν υπήρχε στα... αρχαία χρόνια. Είναι πιθανό να είναι προϊόν της σύγχρονης εποχής. Η άποψη αυτής έχει πολλούς υπερασπιστές αλλά και πολλούς πολέμιους.Η καθηγήτρια Ροζαλί Ντέηβιντ και η ομάδα της στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ όπως και ο καθηγητής Ζίμερμαν του Πανεπιστημίου Βιλανόβα εκτιμούν ότι ο καρκίνος είναι νόσος που έχει να κάνει με το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Ισχυρίζονται ότι στην αρχαιότητα δεν υπήρχει καμία γενεσιουργός αιτία για τον καρκίνο. Η νόσος οφείλεται στη διατροφή, στις συνήθειες και στο περιβάλλον.

Σε μούμιες 3000 χρόνων σπάνια βρίσκονται ίχνη όγκων και μάλιστα πρόκειται για καλoήθεις όγκους. Το επιχείρημα ότι το προσδόκιμο της ζωής των αρχαίων ήταν μικρότερο, αποκρούστηκε από το γεγονός ότι το διάστημα από 25 μέχρι 50 χρόνων είναι αρκετό για να εμφανιστεί καρκίνος.

Ερευνώντας το θέμα ανακαλύπτουμε ότι οι πρώτες μορφές π.χ του καρκίνου του μαστού εμφανίζονται μετά τον 17ο αιώνα. Η στατιστική βέβαια λέει ότι το 90% των ανθρώπων που πεθαίνουν από καρκίνο είναι πάνω από 50 χρονών, οπότε εξετάζοντας τους κανείς πριν από τα 50 δε θα έβρισκε ίχνη της νόσου.

Τα συμπεράσματα δικά σας, καθώς υπάρχουν οι παράγοντες της κληρονομικότητας, της ηλιακής ακτινοβολίας ή της ραδιενέργειας.

Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν στα ζώδια - Όταν τα άστρα καθορίζουν τη ζωή μαςΟι άνθρωποι επηρεάζονται αρκετά από τις ζωδιακές προβλέψεις και τις κινήσεις των άστρων και φροντίζουν να ενημερώνονται συχνά για αυτές για να προγραμματίσουν την ημέρα τους. Γιατί όμως τα ζώδια επηρεάζουν τόσο τον κόσμο; Οι ειδικοί εξηγούν.
Η ψυχολόγος Μαρία Λασσιθιωτάκη, εξηγεί ότι οι προβλέψεις των ζωδίων δρουν ως «ενισχυτές» για το χαρακτήρα του ατόμου: «Συγκεκριµένη µερίδα πληθυσµού που εκδήλωναν τον εξωστρεφή χαρακτήρα γνώριζε πολλά γύρω από την αστρολογία και τις επιρροές των πλανητών, µε συνέπεια να έχουν προσαρµόσει την συµπεριφορά τους στις προβλέψεις των χαρακτηριστικών του ζωδίου τους. Δρουν, λοιπόν, οι προβλέψεις ως ενισχυτές. Αρκετοί γονείς "αναγνωρίζουν" και αποδίδουν χαρακτηριστικά του ζωδίου στο παιδί τους από πολύ νωρίς, µοιράζοντας "αβίαστα" επιθυµητούς ρόλους».
Ο λόγος που οι άνθρωποι πιστεύουν στα ζώδια, εξηγεί η Λασσιθιωτάκη είναι γιατί τα ζώδια αποτελούν συνηθισμένη πρακτική της αρχαιότητας, για να καθορίσουν την ημέρα και τη συμπεριφορά τους οι άνθρωποι: «Ο κόσµος πίστευε στην αστρολογία πολύ πριν κάνει την εµφάνισή της η Ψυχολογία ως επιστήµη. Είναι, λοιπόν, φυσικό οι άνθρωποι να ακολουθήσουν µια µακρά παράδοση, όσο κι αν σχεδόν πάντα διαψεύδονται οι προβλέψεις και εξηγήσεις της. Παράλληλα, είναι πιο εύκολη αλλά και απενοχοποιητική η αστρολογική εξήγηση ότι ένας γάµος, για παράδειγµα, απέτυχε γιατί η Σελήνη βρίσκεται σε διαφορετικές όψεις ή ότι η δύσκολη εργασιακή σχέση εξαρτάται άµεσα από το γεγονός ότι ο κυρίαρχος του ζωδίου Ερµής δεν ταιριάζει µε το είδος της εργασίας που κάποιος ασκεί»
Όπως επισηµαίνει η ψυχολόγος, «ο δρόµος της Ψυχολογίας είναι πιο δύσβατος και µακρύς, µιας και υποδεικνύει την ευθύνη, την προσαρµοστικότητα του ατόµου στις πραγµατικές και όχι τις ζωδιακές συνθήκες, άρα παρεµβαίνει και προτείνει αλλαγές συµπεριφοράς και αντίληψης των πραγµάτων, γεγονός καθόλου εύκολο και, συχνά, πολύ δυσάρεστο».
Παράλληλα, η πίστη του ανθρώπου στα ζώδια βασίζεται στην ανάγκη του να πιστέψει ότι κάθε γεγονός έχει λόγο για να συµβαίνει, ότι ο άνθρωπος δεν είναι «µόνος στην άκρη του σύµπαντος» αλλά ενώνεται µε αυτό, µε µια υπέρτατη δύναµη που ρυθµίζει την τύχη του και τον φροντίζει προσωπικά.
Όσον αφορά τον υπαρξιακό φόβο του θανάτου, «το δέος για το αναπόφευκτο και το χρονικά απρόβλεπτο ζήτηµα του θανάτου ταλαιπωρούν την ανθρώπινη ζωή. Οι άνθρωποι επενδύουν τις εµµονές τους σε δεισιδαιµονίες, φυλακτά, µάγια, βαρύγδουπες προβλέψεις µε ένα επίµονο, ανά τους αιώνες τρόπο, αν και όλα αυτά θεωρούνται ρεαλιστικά ανίσχυρα. Προβάλλουν σε αυτά τα αντικείµενα τα σχέδια, τα όνειρα και τις επιθυµίες τους αλλά και το αίσθηµα φόβου για τυχόν ανεπιθύµητες και ανεξέλεγκτες συνθήκες και γεγονότα» εξηγεί η Λασσιθιωτάκη.
Δεν είναι τυχαία λοιπόν η μεγάλη απήχηση που έχουν τα ζώδια στο κοινό του εξωτερικού: Συγκεκριμένα 31% των Αμερικάνων πιστεύουν στην αστρολογία, ενώ στις ΗΠΑ υπάρχουν 10.000 αστρολόγοι με ετήσιο τζίρο 200 εκατ.δολάρια. Ακόμη και η Ευρώπη δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη αφού οι Ιταλοί ξοδεύουν 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε αστρολόγους το χρόνο, το22% των Βρετανών πιστεύει στα ζώδια ενώ το 75% διαβάζει καθημερινά τις προβλέψεις σε περιοδικά και εφηµερίδες, ενώ η στήλη ζωδίων της Daily Mail έχει καθηµερινά 12 εκατ. αναγνώστες
Τα ζώδια ωστόσο δεν είναι προνόμιο μόνο των «κοινών θνητών» αφού διάσηµος «φαν» της αστρολογίας ήταν ο Τσόρτσιλ, ενώ άλλοι γνωστοί αστέρες που τα συμβουλεύονται είναι οι Ρόµπερτ Ντάουνι τζούνιορ, Μπρίτνεϋ Σπήαρς, Σίρλεϋ Μακ Λέιν και η συγγραφέας του «Χάρι Πότερ» Τζ.Κ. Ρόουλινγκ

(Πηγή: lifepositive.gr)

iPhone για τυφλούς


Την αρχή την έκανε πριν μερικούς μήνες ο Adam Duran με την εφαρμογή του κειμενογράφου με τη μέθοδο Braille για iPad. Ήρθε λοιπόν και η σειρά του iPhone, μιας και η Georgia Tech δημιούργησε μια εφαρμογή γραφής με τη μέθοδο Braille για μικρότερες οθονες αφής.
Ο χρήστης κρατά τη συσκευή με τη μπαταρία προς το μέρος του και σε οριζόντια στάση. Τοποθετεί τα δάχτυλα του στα έξι συγκεκριμένα σημεία και η εφαρμογή αναπαράγει διάφορα braille γράμματα που ο χρήστης μπορεί να ψηλαφίσει. Επιπλέον χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι η φωνητική επιβεβαίωση του γράμματος.
Οι δοκιμές μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η δαχτυλογράφηση με το συγκεκριμένο τρόπο είναι περίπου 6 φορές πιο γρήγορη από τις υπάρχουσες μεθόδους γραφής, για τυφλούς, προσφέροντας 92% ακρίβεια και περίπου 32 λέξεις το λεπτό!

Οι Διασημότεροι Ιοί Υπολογιστών


Μπορεί οι ιοί των υπολογιστών να μην διακρίνονται για την φήμη τους και την μοναδικότητα τους αλλά σίγουρα διακρίνονται για την διάδοση τους από τα μέσα ενημέρωσης. Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω τους οκτώ πιο διάσημους ιούς.
Η φήμη και οι συνέπειες από τις μολύνσεις δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που θα κάνουν έναν ιό διάσημο. Είναι πολλοί οι λόγοι που μπορεί να συμβάλουν σε αυτό, όπως το βάρος που μπορεί να του δώσουν τα μέσα  ενημέρωσης όταν τον προβάλουν ως «είδηση» καθώς επίσης και το μάρκετινγκ κάποιας εταιρίας στο λανσάρισμα του εκάστοτε antivirus software.
Βάσει της εμπειρίας μου στους υπολογιστές έχω αντιμετωπίσει πολλά είδη μολύνσεων από ιούς με πιο καταστροφικές συνέπειες που όμως ποτέ δεν απόκτησαν την φήμη αυτών που θα σας παρουσιάσω σήμερα.
1. I LOVE YOU (2000) : Ένας από τους πιο ταχύτατα διαδεδομένους ιούς. O ιός I LOVE YOU μεταδίδεται μέσω ενός επισυναπτόμενου εκτελέσιμου αρχείου(exe) μέσα σε ένα e-mail που υποτίθεται ότι είναι κάποιο μήνυμα από κάποιο φίλο.
2. Code Red (2001) : Ο συγκεκριμένος ιός είχε ως στόχο διακομιστές (Servers) που έτρεχαν λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows.
3. Nimda (2001) : Το όνομα Nimda είναι ο αναγραμματισμός της λέξης admin. Ο συγκεκριμένος ιός μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως μέσω μετάδοσης του οποιοδήποτε τρόπο.
4. Mellisa (1999) : Αυτός ήταν ένας ιός που είχε ως στόχο τις μακροεντολές του MS Word. Μπορούσε να προσβάλει την λίστα επαφών του Outlook και να μεταδοθεί σε όλες τις επαφές του χρήστη.
5. Sasser (2004) Ο Sasser εκμεταλλεύονταν ένα κενό ασφαλείας σε δίκτυα υπολογιστών Windows και μπορούσε να προκαλέσει crash και επανεκκινήσεις μαζικά (φανταστείτε το χάος που μπορούσε να προκληθεί στα μεγάλα δίκτυα…)
6. The Morris Internet Worm (1988) Θεωρείται ο «πατέρας» των internet worms. Ήταν ο πρώτος ιός που μπορούσε να προσβάλει συστήματα Unix.
7. Blaster (2003) O blaster εκμεταλλευόταν ένα κενό ασφαλείας σε υπολογιστές με Windows λειτουργικό σύστημα. Το χαρακτηριστικό του ήταν ότι έκανε ορατή την παρουσία του με ένα μήνυμα Shutdown στην οθόνη του χρήστη.
8. Creeper(1971) Πιθανότατα ο πρώτος ιός που εμφανίστηκε ποτέ στους υπολογιστές. Στόχος του ήταν οι υπολογιστές του δικτύου ARPANET( ο πρόγονος του ίντερνετ)
Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον?
Πλέον το πεδίο δράσης των ιών έχει επεκταθεί τόσο που περιλαμβάνει εκτός από τους υπολογιστές , τα κινητά τηλέφωνα , τα android phones , τα tablet pc , τα gps , τα mp3 player ακόμα και συστήματα συναγερμών και γενικά ότι μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο. Καθώς το internet εξελίσσεται και η τεχνολογία των υπολογιστών γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας οι ιοί έχουν αποκτήσει πολύ μεγαλύτερη διάδοση από ποτέ μέσω των νέων συσκευών.
http://siteseeing.gr

Zophone i5 : ο πιο ακριβής κλώνος του iPhone 5
iPhone 5 κλώνοι υπάρχουν παντού στην Κίνα. Σύμφωνα με πηγές, ένας από τους καλύτερους αν όχι ο καλύτερος κλώνος του iPhone 5 που υπάρχει στην κινεζική αγορά είναι το Zophone i5. Ο περιορισμός του Zophone i5 είναι προφανής, τρέχει το Android OS αντί του iOS 6. Παρ ‘όλα αυτά, οι δημιουργοί του κατάφεραν να αντιγράψουν την 4 ιντσών μορφή του iphone 5, αλλά παραδόξως και την 1136 × 640 ανάλυση του. Η Zophone έκανε επίσης καλή δουλειά και στην ανάπτυξη του δικούς της κλώνου του Siri και του lightning adapter.
Τα χαρακτηριστικά του Zophone i5 περιλαμβάνουν ένα 1.2GHz Mediatek MT6577 dual-core επεξεργαστή, 1GB RAM, 4GB μνήμη αποθήκευσης, μια 8 megepixel φωτογραφική μηχανή πίσω, μια υποδοχή κάρτας microSD, μια 1.400 mAh μπαταρία και ένα ζευγάρι ακουστικά που δυστυχώς δεν είναι τα EarPods. Η Τιμή εκτιμάται ότι θα είναι περίπου $200.

Πως η κρίση τσάκισε την ερωτική ζωή του Έλληνα


Έχετε σκεφτεί ποτέ πως ήταν η ερωτική σας ζωή και η σεξουαλικότητα σας, προ και μετά κρίσης; Εάν έπρεπε να απαντήσετε με το χέρι στην καρδιά είστε σίγουροι πως θα λέγατε ότι η κρίση δεν σας έχει επηρεάσει καθόλου; Πιστεύετε ότι ήμασταν προετοιμασμένοι να αντέξουμε μια τέτοια κατάσταση; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα δείτε γιατί ο Έλληνας αποδείχτηκε ευάλωτος στην κρίση και πως αυτή αποδόμησε την σεξουαλικότητα του...
Μετά από την απότομη στροφή στην υπερκατανάλωση και την υπεραφθονία, η ύφεση βρήκε τον Έλληνα απροετοίμαστο, αδύναμο και σχεδόν ανήμπορο να αντέξει την κάθετη πτώση, την επιστροφή σε ένα παρελθόν φτώχιας, έλλειψης και στέρησης. Ένα παρελθόν που έμοιαζε καλά να κρατά ως καταγραφή στις μνήμες όλων, αλλά που καταχωνιάστηκε στα αραχνιασμένα ντουλάπια της λήθης με τη αμέριστη συνεισφορά και καθοδήγηση των Άλλων.
Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που απειλούν το σύγχρονο άνθρωπο είναι η απώθηση της μνήμης της έλλειψης, και αντίστοιχα η έλλειψη της έλλειψης. Η απώλεια είναι ούτως ή άλλως οδυνηρή, όταν όμως δεν λείπει τίποτα, τότε τη στιγμή που θα απολέσουμε κάτι σημαντικό, υπενδεδυμένο με αμέτρητα στρώματα, η απώλεια θα μας καθηλώσει, η ηδονή και η απόλαυση του συμπτώματος θα μας «καταπιεί».
Κι όμως παρά του όχι τόσο ξεχασμένου στα άδυτα του χρόνου παρελθόντος της χώρας μας, μοιάζει η οικονομική κρίση του 21ου αιώνα να μας χτύπησε αλύπητα, όχι μόνο λόγω μεγέθους αλλά λόγω μιας νιρβάνα στην οποία ο νεοέλληνας επέλεξε να ζει. Οι υπέρογκες ανάγκες πολυτέλειας που έβρισκαν ανταπόκριση συνήθως μόνο μέσω δανεισμού, που ξεπερνούσε τα όρια του οικογενειακού εισοδήματος, έφτασαν την ελληνική οικογένεια στη θέση της χρεωκοπίας. Σε τι εξυπηρετούσε άραγε όλη αυτή η ροπή προς τον πλούτο ή ακόμα καλύτερα την εικόνα του πλούτου;
Ο Έλληνας έχει κατηγορηθεί ίσως περισσότερο από κάθε άλλο πολίτη του κόσμου για τον ναρκισσισμό του, για νεοπλουτίστικη συμπεριφορά, για «επιδειξιομανία» και ματαιοδοξία, που τα «εύκολα» χρήματα ευνόησαν και προήγαγαν, ώστε να φτάσουμε στο σήμερα. Οι πάλε ποτέ ζηλευτές εργασιακές θέσεις βρίσκονται στο στόχαστρο όλων και έχουν υποστεί οικονομική σφαγή, οι νέοι φεύγουν γιατί τα πτυχία τους θυμίζουν άχρηστα χαρτιά, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά προκαλούν γέλιο και όσοι πήγαν να ανασάνουν οικονομικά και να γευτούν κάτι από αυτό που επί δεκαετίες ήταν το αμερικάνικο όνειρο, ή η «ζωή κάποιων άλλων», τώρα βρίσκονται απλήρωτοι, άνεργοι ακόμα και άστεγοι…
Πως φτάσαμε ως εδώ; Τι είναι αυτό που μας ώθησε στη λαμπερή ζωή που συχνά δεν αποτελούσε τίποτα παραπάνω από μια φούσκα που αργά ή γρήγορα θα έσκαγε;
Το τραύμα του παρελθόντος, της φτώχειας, του υποδεέστερου και της υποτίμησης, όπως και η αποδυνάμωση των ποιοτικών στοιχείων των ανθρώπινων σχέσεων και της ελληνικής οικογένειας, σαφώς και αποτέλεσαν παράγοντες για να παρασυρθούμε τόσο εύκολα και να ζήσουμε έστω και για λίγο μια αυταπάτη, μια ψευδαίσθηση που ίσως και να γνωρίζαμε που θα κατέληγε. Κάτι σαν τον καταδικασμένο έρωτα, που ενώ στο άτομο ενοικεί η γνώση ότι είναι μάταιος και ότι πιθανότατα θα το οδηγήσει σε ανυπόφορη ψυχική οδύνη, τον ζει και μοιάζει να μην το μετανιώνει κιόλας.
Ότι όμως και αν αναφέρεται ως αιτία, όσοι παράγοντες και αν συντέλεσαν στο χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου, οι συνέπειες είναι καταστροφικές για το άτομο, αφού η νοηματοδότηση και η συμβολοποίηση της οικονομικής κρίσης πέραν της συνολικής αποτύπωσης της στη κοινωνία, αποτελεί και μια προσωπική υπόθεση. Η επένδυση που έχει κάνει ο καθένας στην οικονομική του επιφάνεια και τη ποιότητα ζωής του, αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα και γενεσιουργό αιτία αντιδράσεων και συμπεριφορών, που πιθανότητα το άτομο να μην εκδήλωνε υπό διαφορετικές οικονομικές συνθήκες. Το άγχος, η αίσθηση αποτυχίας και ανεπάρκειας, η απογοήτευση και η ματαίωση, διαφέρουν ποσοτικά αλλά και ποιοτικά στον άνθρωπο που πλήγεται οικονομικά και αυτό φυσικά εξαρτάται από το ποια είναι η θέση του χρήματος στη ζωή του.
Η ανθρώπινη ψυχοσύνθεση ως ένα οικοδόμημα με δομικούς πυλώνες στήριξης. Η μετατόπιση των αξιών και των συναισθημάτων που τροφοδοτούσαν το άτομο με ζωτικότητα και ενέργεια, στην υπεραξία του χρήματος, έχει λειτουργήσει θα λέγαμε βαμπιρικά, αφού μόλις κλονίστηκε ο πυλώνας της οικονομικής δύναμης, οι υπόλοιποι πυλώνες στήριξης του είτε ήταν ήδη κλονισμένοι, είτε σαθροί είτε ανύπαρκτοι, συνεπώς η κατάρρευση αποτελούσε θέμα χρόνου.
Η καταστροφή βέβαια συντελείται μόνο όταν βρίσκει πρόσφορο έδαφος και κατάλληλες συνθήκες. Η κοπιώδης προσπάθειας οικονομικής και κοινωνικής αναρρίχησης, σε συνδυασμό με το κυνήγι των διαφόρων "θησαυρών" είχαν ήδη εξαντλήσει το σύγχρονο Έλληνα ψυχή τε και σώματι. Με ελάχιστες λοιπόν αντοχές εισήχθη βίαια σε μια κατάσταση συνεχούς υποτίμησης, που στόχευε εν τέλει στην εξαθλίωση, όπου σε αρκετές περιπτώσεις δομικά στοιχεία όπως η αξιοπρέπεια, η αυτονομία και η αυτεξουσιότητα δεν ήταν ικανά να περισώσουν ότι απέμεινε από τον εξοντωμένο πια Άνθρωπο τον «γεμάτο» από επιθετικότητα, αποσυνδεδεμένο και κατακερματισμένο...
Ποιος ευθύνεται τελικά για τη σημερινή κατάσταση της χώρας μας;
- ο πόλεμος που έγινε όπως θα έλεγε ο Γ. Σεφέρης « για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη», με αποτέλεσμα το ανικανοποίητο και το ανώφελο να μας οδηγήσουν στην εκμηδένιση;
- το πολύ μεγάλο και ειδικό «χρέος» του Έλληνα προς την ιστορία και την ανθρωπότητα;
- ο «μεγάλος Άλλος» που υπαγόρευσε, επέβλεψε, αποφάσισε και διέταξε, με αποτέλεσμα να λειτουργήσουμε ως πιόνια του σε μια μεγάλη σκακιέρα, αναγνωρίζοντας εαυτούς μέσα σε αυτή την ουσία που έγινε δομικός λίθος της ύπαρξης μας και της νοηματοδότησης μας ως άτομα, παρά το γεγονός ότι τελικά το μόνο που υπάρχει είμαστε εμείς και οι πράξεις μας;
- Ή ότι τελικά δεν μας επιτράπηκε να αποδώσουμε στον εαυτό μας νόημα, το νόημα των επιλογών μας, των παρελθοντικών πράξεων μας, των μελλοντικών μας σχεδίων με αποτέλεσμα το «νόημα» και το «όνομα» μας τελικά να το προσδιορίζουν οι «Άλλοι»;
Το να προσπαθούμε να αγνοήσουμε τον κλονισμό των δομών και να εθελοτυφλήσουμε, είναι πρακτικά αδύνατο, αφού τα συμπτώματα είναι ορατά και τα αποτελέσματα πιο εμφανή από ποτέ…η ιστορία όμως θα δείξει πως φτάσαμε έως εδώ: στην μεταφορική αλλά και κυριολεκτική αποδόμηση της σεξουαλικότητας μας. Και σεξουαλικότητα δεν είναι μόνο το σεξ. Ναι μεν μπορεί ενίοτε να «ορίζεται» ως ένα ένστικτο που σημαίνει μια προδιαγεγραμμένη συμπεριφορά, χαρακτηριστική του ανθρώπινου είδους, η οποία προϋποθέτει την ύπαρξη ενός ατόμου σε ρόλο αντικειμένου, έναν σύντροφο δηλαδή, και έναν σκοπό, εννοώντας εδώ την ένωση των γεννητικών οργάνων κατά την ερωτική πράξη, όμως ένας τέτοιος ορισμός είναι ανεπαρκής από τη στιγμή που αποκλείει αρκετά στοιχεία, τα οποία προέκυψαν από την παρατήρηση, τη μελέτη και την κατά δύναμη ανάλυση της σεξουαλικότητας.
Κατά τη ψυχαναλυτική θεωρία και πρακτική, ο όρος σεξουαλικότητα δεν προσδιορίζει μόνο τις δραστηριότητες και την ηδονή που εξαρτώνται από τη λειτουργία του γεννητικού συστήματος, αλλά μια ολόκληρη σειρά διεγέρσεων και δραστηριοτήτων, που ενυπάρχουν ήδη από την παιδική ηλικία…(J. Laplance και J. – B. Pontalis, Λεξιλόγιο της Ψυχανάλυσης)
Η σεξουαλικότητα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη και τη ψυχική ζωή του ανθρώπου, μια θέση που μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο αν λάβουμε υπ’όψιν μας την τροποποίηση που υφίσταται η έννοια της. Η σεξουαλικότητα εντοπίζεται στον πυρήνα όλων των σχέσεων, είναι πολιτική, είναι κοινωνία, είναι ο Άνθρωπος, ο ρηγματωμένος από τις σεισμικές δονήσεις που υφίστανται, μέσα από μια σπασμένη αλυσίδα σημαινόντων.
Μια λακανική τοποθέτηση λέει Έρωτας είναι να δίνεις αυτό που δεν έχεις σ’ αυτόν που δεν το θέλει… όμως ο Άνθρωπος, μια μη συγκροτημένη πια οντότητα, δεν έχει πλέον τίποτα, τη στιγμή που οι Μεγάλοι Άλλοι, τα σαρκοβόρα, οι απέθαντοι και οι κανίβαλοι θέλουν τα πάντα, σκιαγραφόντας έτσι και προλογίζοντας όλοι μαζί την επανάληψη μιας προσωπικής αποτυχίας.
Μέσα όμως σε αυτή τη λαίλαπα του φόβου, της ανασφάλειας, της απόγνωσης και του πεσιμισμού, αν βγάλουμε τις παρωπίδες μας, θα δούμε γύρω μας ανθρώπους που μπορεί ακόμα να χαμογελάνε, να χαίρονται με πολύ μικρά πράγματα, να νιώθουν πληρότητα από μια αγκαλιά, ένα χάδι ή ένα ερωτευμένο βλέμμα, που ίσως να είναι και έτοιμοι να ανταποδώσουν. Απλά καθημερινά πράγματα μοιάζει για κάποιους από εμάς να έχουν πάρει τη θέση των μεγάλων και συνήθως κενών προσδοκιών-απαιτήσεων, που μόνο μια εικόνα μπορεί να μας φέρουν στο μυαλό: ενός σκλάβου σκυφτού και αλυσοδεμένου, με ένα δυσβάσταχτο φορτίο στις πλάτες του που λέγεται Κατηγορώ: ένα Κατηγορώ που έρχεται από τον εξωτερικό κόσμο και κατευθύνεται με μεγάλη ορμή προς το εσωτερικό του ψυχισμού του ατόμου, αλλά και ένα Κατηγορώ που έρχεται από το εσωτερικό του ψυχισμού και κατευθύνεται από μέσα προς τα έξω, με ακόμα σφοδρότερη ορμή στοχεύοντας το ίδιο το άτομο.
Αν κοιτάξουμε τον Άνθρωπο, όχι ρίχνοντας μια φευγαλέα ματιά όπως έχουμε συνηθίσει στη σύγχρονη Ελλάδα, αλλά πολύ καλά προσπαθώντας να δούμε μέσα του, κάπου εκεί θα εντοπίσουμε και τον εαυτό σας. Ίσως με αυτό τον τρόπο, αποφασίσουμε συλλογικά να «επενδύσουμε» στην ενόρμηση της ζωής και όχι πια του θανάτου.

8 απλοί τρόποι για τις γυναίκες, για να αποφύγουν τις ουρολοιμώξεις


Μια από τις πιο ενοχλητικές παθήσεις που προσβάλουν κυρίως τις γυναίκες είναι οι ουρολοίμωξη. Πως μπορούμε όμως να την αποφύγουμε και ποια είναι η καλύτερη πρόληψη για αυτό; Πως το ξινόγαλα και κάποιοι συγκεκριμένοι χυμοί φρούτων βοηθούν; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα βρείτε 8 χρήσιμες και απλές συμβουλές προκειμένου να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα όπως είναι η συχνοουρία, ο πόνος κατά την ούρηση, το τσούξιμο κ.α  
Του Ευάγγελου Γ. Γκανά
Ειδικού Ουρολόγου
Ουρολοίμωξη είναι η παρουσία μικροβίων στα ούρα με συμπτώματα, όπως συχνουρία, πόνο κατά την ούρηση και επιτακτική ούρηση, ενώ σπανιότερα και πυρετό. Τα μικρόβια εισέρχονται από την ουρήθρα και μολύνουν την κύστη. Οι γυναίκες έχουν μικρό μήκος ουρήθρας και για αυτόν τον λόγο μολύνονται πολύ πιο συχνά.
Ποια όμως είναι τα πιο απλά, αλλά και τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων ;
- Πίνετε άφθονα υγρά, ιδιαίτερα νερό! 8-10 ποτήρια κάθε μέρα (περίπου ένα κάθε 2 ώρες) βοηθούν στην παραγωγή ούρων που παρασύρουν τα μικρόβια και τα αποβάλλουν με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό.
- Ουρείτε, όταν έχετε επιθυμία για ούρηση και, κυρίως, μην αναστέλλετε την έντονη επιθυμία. Κάτι τέτοιο απορρυθμίζει τη λειτουργία της ούρησης και επίσης τα ούρα που παραμένουν στην κύστη δίνουν ευκαιρία στα μικρόβια να αναπτυχθούν.
- Ουρείτε πάντα πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή και πλυθείτε με άφθονο νερό, κατά το δυνατόν κρύο (τα μικρόβια και οι μύκητες αγαπούν την ζέστη), ιδιαίτερα ύστερα από μεγάλης διάρκειας και έντασης επαφή που αυξάνει τη θερμοκρασία και προκαλεί ερεθισμό ή μικροτραυματισμούς. Επίσης, η καλή ενυδάτωση (1-2 ποτήρια νερό) πριν από την επαφή κάνει πιο εύκολη την ούρηση μετά. Χρησιμοποιήστε σαπούνι (πχ με χαμομηλι) ή ένα μη ιωδιούχο αντισηπτικό.
- Σκουπίζεστε ύστερα από ούρηση ή αφόδευση από τα εμπρός προς τα πίσω πάντα. Έτσι προφυλάγεστε από τη μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό στην ουρήθρα και τον κόλπο.
- Αποφύγετε τη χρήση έντονων αντισηπτικών στον κόλπο, καθώς και ειδών υγιεινής με αποσμητικό (αρωματικά), που μεταβάλλουν την οξύτητα (pH) του κόλπου και την ισορροπία της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας.
- Αποφύγετε τη χρήση πολύ στενών ρούχων και συνθετικών εσωρούχων.
- Πίνετε χυμό cranberry (βακκινίων) ή σκευάσματα, τα οποία περιέχουν συμπυκνωμένη μορφή cranberry που αποδεδειγμένα προφυλάσσουν από τις ουρολοιμώξεις.
- Πίνετε ξινόγαλα ή τρώτε γιαούρτι πρόβειο (με πέτσα) που περιέχει γαλακτοβάκιλλο και προφυλάσσει από τις ουρολοιμώξεις και τις κολπίτιδες (μυκητιάσεις).
Συμβουλευτείτε τον Ουρολόγο σας, εάν έχετε επεισόδιο ουρολοίμωξης, και μη χρησιμοποιείτε εμπειρικά αντιβιοτικά σκευάσματα. Εάν εμφανίζετε ουρολοιμώξεις συχνά (πάνω από 2 στο εξάμηνο ή πάνω από 3 το χρόνο), τότε θα πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις και να λάβετε ειδικές οδηγίες.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΖΩΔΙΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ..

ΖΩΔΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ: (Κριός - Λέων - Τοξότης)
Η ζωή με ένα Ζώδιο της Φωτιάς δεν είναι σχεδόν ποτέ βαρετή ίσως όμως δυσκολευτείτε να κρατήσετε ρυθμό με αυτούς τους ανεμοστρόβιλους της ενέργειας του που μερικές φορές χρειάζεται να δαμαστούν για να ηρεμήσουν. Σε πολλά σημεία τα Ζώδια της Φωτιάς είναι στην καρδιά σαν τα παιδιά, ιδιαίτερα ο Κριός που δεν φαίνεται να μεγαλώνει ποτέ. Είναι οι άνθρωποι με πρωτοβουλία αυτοί που δεν θα ηρεμίσουν μέχρι να επιτύχουν τον σκοπό τους. Έχουν μια γνήσια επιθυμία να κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους, να τους κάνουν να χαμογελούν και να γελούν, να τους κάνουν μικρά δώρα για να δείξουν πόσο ενδιαφέρονται.
Όμως, η ζωή με έναν εραστή της Φωτιάς θα είναι κάτι που ποτέ δεν θα ξεχάσετε έστω κι αν διαρκέσει μια εβδομάδα ένα μήνα ή μια ολόκληρη ζωή.

ΖΩΔΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ: (Ταύρος - Παρθένος - Αιγόκερως)
Αν έχετε γνωρίσει έναν γήινο εραστή η σχέση θα αργήσει να προχωρήσει, και είναι ανώφελο να προσπαθήσετε να βιάσετε την κατάσταση γιατί θα καταστρέψετε τη σχέση. Τα Ζώδια της Γης είναι υπομονετικά, ευγενικά, ενάρετα, συμβατικά, και μπορούν να σας παρέχουν ασφάλεια, συναισθηματική και οικονομική. Υπάρχει επίσης μεγάλη διαφορά μεταξύ των τριών Γήινων Ζωδίων, ο Ταύρος είναι οπωσδήποτε πιο αισθησιακός, ενώ οι Παρθένοι και οι Αιγόκεροι είναι πολύ εσωστρεφείς και λιγότερο εκδηλωτικοί. Οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί σε αυτό το στοιχείο έχουν την τάση να δουλεύουν απίστευτα σκληρά. Καθ' ολοκληρία τα Ζώδια της Γης είναι σταθερά στέρεα και πάντοτε εκεί όταν εσείς τα χρειάζεστε.
ΖΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ: (Δίδυμοι - Ζυγός - Υδροχόος)
Με έναν Αέρινο εραστή υπάρχει οριστικά μια ανάγκη για διανοητική διέγερση αλλα και σωματική. Τα Ζώδια του Αέρα είναι συχνά έξυπνα ομιλητικά και καλλιτεχνικά. Τα Ζώδια του Αέρα είναι σίγουρα "οι άνθρωποι που χρειάζονται τους ανθρώπους" που απολαμβάνουν να βρίσκονται με καλή συντροφιά, να δημιουργούν καινούργιους φίλους, να έχουν μια πολυάσχολη κοινωνική ζωή και βεβαίως να διαδώσουν τις ιδέες και τις σκέψεις τους Εάν έχετε διαλέξει έναν εραστή που είναι στο στοιχείο του Αέρα μπορεί μερικές φορές να αισθάνεστε ότι δεν παίρνετε πίσω όσα θα θέλατε ότι υπάρχει μερικές φορές μια ψυχρή προσέγγιση στην αγάπη. Αν όχι, μην απογοητεύεστε, όποια επί πλέον προσπάθεια κάνετε με αυτά τα Ζώδια θα αξίζει τον κόπο.
ΖΩΔΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ: (Καρκίνος - Σκορπιός - Ιχθύες)
Ένας εραστής γεννημένος στο στοιχείο του Νερού θα σας ανεβάσει στα ύψη συναισθηματικά, ιδιαίτερα εάν είστε ο ευαίσθητος τύπος. Τα Ζώδια του Νερού είναι ζεστά,, ευαίσθητα, διαισθητικά, συμπονετικά, με πολύ φαντασία, και στην περίπτωση του Σκορπιού αρκετά σέξι. Μερικές φορές είναι δύσκολο για τους ανθρώπους που γεννήθηκαν σε αυτό το στοιχείο να διατηρήσουν τη δική τους εσωτερική δύναμη και χρειάζονται μια ώθηση προς τα επάνω περισσότερο από τα άλλα Ζώδια. Όπως οι παλίρροιες, τα Ζώδια του Νερού έχουν τις διακυμάνσεις τους έτσι αν θέλετε έναν ολοκληρωτικά σταθερό, αξιόπιστο εραστή που οι διαθέσεις του δεν φαίνονται να αλλάζουν από χρόνο σε χρόνο, καλύτερα να διαλέξετε ένα από τα άλλα στοιχεία. Τα Ζώδια του Νερού όταν ερωτεύονται, ερωτεύονται βαθιά και σοβαρά. Αν ψάχνετε για μια παροδική σχέση αυτά τα Ζώδια δεν είναι για σας. Ακόμη κι αυτό το σεξουαλικό σύμβολο του Ζωδιακού ο Σκορπιός κατά βάθος θέλει περισσότερα από έναν παροδικό έρωτα.

Πώς να μιλήσετε σε έναν άντρα;


Pws na milisete se enan antra;
Φανταστείτε αυτή την εικόνα: Φτάνετε σε μια εξωτική χώρα, όπου κανείς δεν μιλάει τη γλώσσα σας, αλλά είστε εφοδιασμένες με ένα λεξικό που θα σας βοηθήσει στην επικοινωνία σας. Μόλις φτάνετε, κάνετε την πρώτη απόπειρα για συζήτηση χρησιμοποιώντας το, αλλά οι ντόπιοι σας κοιτάνε απορημένοι. Συνειδητοποιείτε την αλήθεια: το λεξικό σάς είναι παντελώς άχρηστο. Σε περίπτωση που δεν το έχετε μαντέψει ακόμη, αυτή η ιστορία φανερώνει την απελπισία και την αδυναμία που νιώθουν εδώ και αιώνες οι γυναίκες όταν προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τους άντρες της ζωής τους. Μιλάμε στους άντρες σε μια γλώσσα που νομίζουμε ότι καταλαβαίνουν και ανακαλύπτουμε ότι δεν ανταποκρίνονται. Έτσι έχουμε την αίσθηση ότι δεν μας ακούνε. Εκείνοι όμως μας διαβεβαιώνουν για το αντίθετο: «Τι εννοείς ότι δεν σε άκουσα; Φυσικά και άκουσα ό,τι είπες».
Είναι αλήθεια ότι σκεφτόμαστε τα... χειρότερα όταν μιλάμε στο σύντροφό μας και εκείνος δεν μας ακούει. Νομίζουμε ότι δεν μας αγαπά ή ότι αυτά που του λέμε δεν είναι σημαντικά για εκείνον και γι' αυτό μας αγνοεί. Πολλές φορές, μάλιστα, οι άντρες αδιαφορούν επειδή πιστεύουν πως προσπαθούμε να τους αλλάξουμε, να τους κριτικάρουμε ή να τους «διορθώσουμε». Φαίνεται όμως πως επικοινωνούν με διαφορετικό τρόπο από εμάς. Σκέφτονται, αντιλαμβάνονται, αισθάνονται, αγαπούν, αντιδρούν και εκτιμούν τα πράγματα διαφορετικά.
Οι 9 στρατηγικές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να πείτε κάτι σε έναν άντρα, και εκείνος πραγματικά να σας ακούσει.  
Με τη δύναμη του λόγου
1. Δώστε του τα ηνία
«Τα υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης που έχουμε στον εγκέφαλό μας, βοηθούν ώστε οι πληροφορίες να μεταφέρονται πιο εύκολα σε εμάς απ' ότι στους άντρες», λέει η Ντιάνα Χαρίλα. «Συνεπώς προσέξτε τον τρόπο που θα τον πλησιάσετε για να του μιλήσετε. Μην ξεχνάτε ότι όσο κι αν έχει διαφοροποιηθεί ο ρόλος του σήμερα, ο ίδιος έχει εκπαιδευτεί ώστε να νιώθει αρχηγός. Δώστε του λοιπόν να καταλάβει πόσο σημαντικός είναι. Πόσο βασίζεστε στη γνώμη του. Κοιτάξτε τον στα μάτια και πείτε του ότι θέλετε να μιλήσετε σοβαρά. Χωρίς αοριστίες «μπείτε» στο θέμα ζητώντας του λύση στο πρόβλημα που σας απασχολεί. Πείτε του: «Εσύ τι θα έκανες στη θέση μου;» ή, «Τι προτείνεις γι' αυτό;».
2. Βρείτε την κατάλληλη στιγμή«Θυμηθείτε ότι οι άντρες δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα μαζί όπως εμείς. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι, οι γυναίκες χρησιμοποιούμε περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου μας απ' ό,τι οι άντρες για να κάνουμε παρόμοια πράγματα. Εάν λοιπόν ξεκινήσετε μια σοβαρή συζήτηση, ενώ αυτός βλέπει τηλεόραση, σερφάρει στο ίντερνετ ή διορθώνει γραπτά, δεν θα μπορέσετε να τραβήξετε την προσοχή του. Το πιθανότερο είναι η συζήτησή σας να μετατραπεί σε... αληθινή μάχη. Δεν χρειάζεται να δηλητηριάζετε τη σχέση σας με παρεξηγήσεις. Κάντε του πρόταση να βγείτε: Πηγαίνετε μια βόλτα σε ένα ουδέτερο μέρος (π.χ. σε ένα καφέ ή σε ένα μέρος που αγαπάτε και οι δύο), το οποίο δεν έχει συνδυαστεί με καβγάδες και δεν μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας. Βρείτε τον κατάλληλο χρόνο που θα εξυπηρετήσει και τους δυο σας. Δεν χρειάζεται να τον ξυπνήσετε στις τρεις το βράδυ για να του πείτε πόσο σας στενοχώρησε η μητέρα του για κάτι που έκανε. Έχετε ήδη πυροδοτήσει την έκρηξη».
3. Σκεφθείτε θετικά«Είναι παγίδα, όταν μιλάμε σε έναν άντρα να χρησιμοποιούμε χαρακτηρισμούς και υπεργενικεύσεις», τονίζει η Ντιάνα Χαρίλα. «Οι άντρες, συνήθως, δεν εννοούν το ίδιο πράγμα με εμάς, ακόμα κι όταν χρησιμοποιούν όμοιες εκφράσεις με τις δικές μας. Για παράδειγμα, είναι καλύτερα να του πείτε: Ξέρεις, ένιωσα άσχημα χθες που δεν μου έδωσες προσοχή παρά: Είσαι αδιάφορος. Ο σύντροφός σας μεταφράζει κυριολεκτικά το χαρακτηρισμό και αισθάνεται ότι αμφισβητείτε την αγάπη του. Τονίστε και τα θετικά του σημεία λέγοντάς του: Ενώ ξέρω ότι μ' αγαπάς, δεν μπορώ να καταλάβω χθες γιατί ήσουν τόσο μακριά μου. Δείχνοντας την εκτίμησή σας, αυτόματα, εκείνος παύει να είναι αμυντικός, χαλαρώνει και γίνεται καλύτερος ακροατής».
4. Ζητήστε ακριβώς αυτό που θέλετε«Οι γυναίκες μιλούν περισσότερο για να μοιραστούν τα συναισθήματά τους και όχι απαραίτητα για να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Οι άντρες είναι από τη φύση τους "προγραμματισμένοι" να λύνουν προβλήματα. Με άλλα λόγια, εκείνοι αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις αποτελεσματικά ενώ εμείς επιστρατεύουμε το συναίσθημά μας. Έτσι, το πιο πιθανό είναι, όταν τους ζητάτε κάτι, να προτείνουν ένα σωρό από λύσεις οι οποίες στην ουσία μπορεί να είναι άχρηστες για εσάς. Γι' αυτό είναι σημαντικό το μήνυμά σας να είναι ξεκάθαρο: Θέλω να διαθέσεις χρόνο για μένα γιατί σε χρειάζομαι πολύ αυτή τη στιγμή».Να θυμάστε πως όταν θέλετε να συζητήσετε με το σύντροφό σας, καλό είναι να του δίνετε ένα πλάνο: πείτε του τι ακριβώς θέλετε να κουβεντιάσετε, τι ελπίζετε να πετύχετε και τι περιμένετε από αυτόν.
5. Πείτε αυτό που σκέφτεστε«Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι άντρες μας καταλαβαίνουν από την έκφραση του προσώπου μας. Δύσκολα, αποκρυπτογραφούν τα μηνύματα που εκπέμπει το σώμα μας. Μάλιστα, δεν προσέχουν συναισθήματα που εκφράζουν φόβο ή λύπη. Αντίθετα οι γυναίκες, χρησιμοποιούμε όλες τις δυνατές αποχρώσεις του λόγου για να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Αυτή η διαφορά δημιουργεί σύγχυση ανάμεσά μας. Εκείνος δεν καταλαβαίνει το νόημα των εκφράσεών μας ενώ εμείς νιώθουμε ότι οι συναισθηματικές μας ανάγκες έχουν αγνοηθεί. Σε μια σχέση, όμως, τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Μας αρέσει όταν εκείνος μερικές φορές μπορεί να προνοήσει κάποιες ανάγκες μας, (π.χ. να μας κάνει δώρο μια διήμερη εκδρομή ή το τραπέζι σε ένα ωραίο εστιατόριο), αλλά είναι μεγάλη παγίδα να περιμένουμε να συμβεί αυτό χωρίς να του τις εκφράσουμε και να τις ζητήσουμε. Μιλήστε του απλά και καθαρά. Αντί να χρησιμοποιείτε ερωτήσεις όπως: Πότε επιτέλους θα θυμηθείς να πλύνεις τα πιάτα; Προτείνετέ του να μοιραστείτε κάποιες δουλειές το σαββατοκύριακο. Αντί να γκρινιάζετε είναι προτιμότερο να πείτε: Νιώθω πολύ κουρασμένη. Θα ήθελα σε παρακαλώ να μαζέψεις τα ρούχα . Επίσης να θυμάστε: Εάν νιώθετε κάποια στιγμή εκνευρισμένες ή πληγωμένες από τη συμπεριφορά του μην περιμένετε να το μαντέψει. Απλώς πείτε του άμεσα: Με στενοχώρησε αυτό που είπες προηγουμένως. Αλήθεια, το εννοούσες;».
6. Το παρελθόν είναι παρελθόνΈρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες, εξαιτίας της αυξημένης ροής του αίματος στον εγκέφαλο, συστηματοποιούν τις έννοιες και τις συνδέουν πολύ πιο εύκολα χωροχρονικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποθηκεύσουν ένα συμβάν στη μνήμη τους και να το ανακτήσουν την κατάλληλη στιγμή. Εύκολα μπορούν να παρεισφρήσουν στην κουβέντα τα άσχημα συναισθήματα του παρελθόντος. «Συχνά, στις θεραπείες μου», λέει η Ντιάνα Χαρίλα, «ρωτάω το ζευγάρι: Πρόκειται για κάτι που σας συμβαίνει τώρα ή στο παρελθόν; Μου απαντούν: Αυτό έχει γίνει επτά χρόνια πριν. Παγιδεύονται, αφού το μόνο που κατορθώνουν είναι να διαιωνίζουν τα αρνητικά συναισθήματα. Δεν είναι απαραίτητο να του πείτε: Όταν είχαμε πάει στο πάρτι της φίλης μου, τρία χρόνια πριν, είχες δείξει την ίδια συμπεριφορά. Δεν θα σας ακούσει. Τον ενοχοποιείτε για κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει, επειδή είναι πλέον παρελθόν. Με άλλα λόγια μπορεί να χαθεί ο στόχος της συζήτησης, δηλαδή, να μιλήσετε για το παρελθόν ενώ το πρόβλημά σας είναι στο παρόν. Γι' αυτό περιοριστείτε σε συμβάντα του σήμερα και μην τα συνδέετε με το χθες».
7. Κατεβάστε το διακόπτη«Πολλές φορές δεν ξέρουμε πότε και πώς πρέπει να σταματήσουμε την κουβέντα. Μοιάζει σαν να θέλουμε να εκδικηθούμε το συνομιλητή μας, γιατί νιώθουμε ότι μας συμπεριφέρθηκε άσχημα ή μας αγνόησε. Συγκρατήστε το θυμό σας. Όταν τον δείτε να χάνει την υπομονή του, να δυσανασχετεί ή να βαριέται, καλύτερα να μην πυροδοτήσετε την κουβέντα με επιπλέον λέξεις και υπονοούμενα. Aλλωστε, οι άντρες έχουν λιγότερες αντοχές για διάλογο απ' ότι οι γυναίκες. Μερικές λέξεις αρκούν για να βάλετε τέλος». λέει η Ν. Χαρίλα. Επιπλέον, μην πετάτε σπόντες για κάτι που θέλετε αλλά ζητήστε το ευθέως. Αυτή η τακτική κάνει τους άντρες να νιώθουν ότι χρησιμοποιείτε δόλιες μεθόδους και αυτό δημιουργεί θυμό και εντάσεις. Δώστε λίγο χρόνο και συζητήστε το όταν και οι δύο θα είστε πιο ήρεμοι.
8. Ανακεφαλαιώστε«Οι γυναίκες έχουν μεγάλη ευκολία να ανακαλούν από τη μνήμη τους γεγονότα και ιστορίες. Αυτό τις διευκολύνει να διευθετήσουν τη διαφορά τους με το σύντροφό τους κρατώντας ως απόσταγμα μόνο τα καλά της κουβέντας. Μην προσπαθήσετε να ανακεφαλαιώσετε σαν να πρόκειται για έκθεση ιδεών. Κλείστε την κουβέντα με ένα συμπέρασμα-δήλωση. Εάν, για παράδειγμα, το πρόβλημά σας είναι η μητέρα του, είναι προτιμότερο να κλείσετε λέγοντας: Με ενοχλεί η συμπεριφορά της μητέρας σου, αλλά αφού με διαβεβαιώνεις ότι δεν έχει άμεση σχέση με εμένα, θα προσπαθήσω να είμαι ευγενική μαζί της. Μην είστε αρνητικές και μην ψάχνετε αφορμή για κριτική. Εκείνος αμύνεται και σταματά να σας ακούει. Να είστε σίγουρες ότι όταν συνοψίζετε πολλή ώρα κουβέντας σε λίγες λέξεις αυξάνετε την πιθανότητα ο διάλογος να μείνει χαραγμένος στο μυαλό του».
9. Με υπομονή
«Όταν κατανοήσετε τις διαφορές σας με το άλλο φύλο, θα μπορέσετε να καταπολεμήσετε την απογοήτευση που αισθάνεστε κάθε φορά που εκείνος "δεν σας ακούει". Αυτού του είδους η "άσκηση" δουλεύει είτε είστε στην αρχή μιας σχέσης, είτε είστε πολλά χρόνια παντρεμένοι, είτε απλώς φίλοι. Μην περιμένετε όμως να γίνει κάποιο θαύμα. Αντί να προσπαθείτε να τον αλλάξετε, συνεργαστείτε μαζί του: αποδεχτείτε τις διαφορές, εκφράστε ανοιχτά και με ευθύτητα τα συναίσθηματά σας, τις σκέψεις, τις προσδοκίες και τις εικόνες που περνάνε από το μυαλό σας. Ναι, ίσως σας φαίνεται δύσκολο, αλλά να θυμάστε πως η βελτίωση της επικοινωνίας θέλει υπομονή και προπάντων συνεχή εξάσκηση. Τολμήστε το!». 

Έρωτας vs αξιοπρέπεια;


Erwtas vs axioprepeia;
Ναι οκ, στον έρωτα και στον πόλεμο όλα επιτρέπονται. Όλα μα όλα όμως; 
Μερικές φορές μπαίνει στη ζωή σου ένας άνθρωπος που σε κάνει να αλλάξεις κοσμοθεωρία. Να πετάξεις στα σύννεφα από ευτυχία και να εθιστείς στη χημεία του. Κι αν κάτι πάει λάθος, αν κάτι δεν κολλήσει, τότε επακολουθεί χάος.
Ξεχνάς τα πάντα, καταπατάς όλες τις αρχές που δομούν την προσωπικότητά σου και το μόνο που σε νοιάζει είναι να συνεχίσει να είναι στη ζωή σου με οποιοδήποτε κόστος. Εθισμένη στη δική του “ουσία”, πονάς χωρίς αυτή και είσαι διατεθειμένη να θυσιάσεις ακόμα και την αξιοπρέπειά σου.
Διότι, όταν γίνεσαι χαλί να σε πατήσει, όταν παρακαλάς να μην σε αφήσει, όταν για να τον ευχαριστήσεις κάνεις πράγματα που σε εκθέτουν στον εαυτό σου, τότε η αξιοπρέπειά σου έχει πάει περίπατο.
Κι εκεί ακριβώς είναι που μπερδεύονται τα πράγματα. Αξιοπρέπεια σημαίνει σέβομαι τον εαυτό μου και δεν τον “υποβαθμίζω”, ενώ για σένα ξαφνικά όλοι οι ορισμοί αλλάζουν και πιστεύεις πως διεκδικώντας πίσω κάποιον ή προσπαθώντας να κάνεις τα πάντα για να τον κρατήσεις κοντά σου, αυτό είναι αξιοπρέπεια, αυτό είναι σεβασμός. Χμ, έλα που δεν είναι έτσι! Όμως δεν μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό γιατί πολύ απλά Τον θέλεις. Και τον θέλεις τόσο που δεν του λες ποτέ “όχι”. Και αυτός φυσικά, αν είναι έστω και στοιχειωδώς έξυπνος, θα το εκμεταλλευτεί. Έτσι, σαν κακομαθημένο παιδί συνεχίζει να ζητάει πράγματα κι εσύ ξεπερνάς μέχρι και τα ηθικά σου φράγματα.
Έχεις σκύψει το κεφάλι στις επιθυμίες του και έχεις ξεχάσει τις δικές σου. Έχεις τυφλωθεί από τον έρωτα και έχεις παραδοθεί άνευ όρων. Έχεις παραδώσει και τον εαυτό σου τον ίδιο στην κατοχή του. Θεωρείς πως έρωτας είναι να ικανοποιείς κάθε ανάγκη του ή μερικές φορές τρομάζεις μήπως η άρνηση τον ξενερώσει και τον απομακρύνει από κοντά σου.
CUT!
Μόλις έχεις χάσει την αξιοπρέπειά σου. Μόλις μπήκες στα χωράφια της υπερβολής, ξεπούλησες τις αρχές σου προκειμένου να είσαι με κάποιον που εσύ θέλεις να είναι στη ζωή σου, και έχει αρχίσει να γίνεται η ζωή σου, παραγκωνίζοντάς σε από το επίκεντρο του κόσμου σου.
All magic comes with a price: Λυπάμαι, αλλά η θυσία της προσωπικής αξιοπρέπειας, έχει και ένα τίμημα. Κι ο σύντροφος, του οποίου έχεις γίνει επισήμως χαλάκι εξώπορτας για να καθαρίζει τα παπούτσια του, θα σε αφήσει κατά πάσα πιθανότητα για τον ίδιο ακριβώς λόγο.
Δεν γίνεται να κάνεις πράγματα μόνο επειδή σου τα ζητά, ούτε θα κάνεις πράγματα που νομίζεις ότι θέλει για να κρατήσεις τη σχέση, αλλά που θα σε κάνουν να αηδιάζεις με τον ίδιο σου τον εαυτό, γιατί πολύ απλά τότε δεν θα είσαι εσύ. Άσε που κάθε φορά που κοιτάς στον καθρέφτη εκείνος θα σε ρωτά: Που είναι ο αυτοσεβασμός σου; Οέο;
Σε σχέση με την αξιοπρέπεια
Όταν είμαστε σε μία σχέση αξιοπρέπεια θεωρείται το να σέβομαι τον εαυτό μου, τον αγαπημένο μου και τη σχέση μου. Πρέπει λοιπόν πριν από όλα να σέβομαι τις δικές μου αρχές.
Δεν θα πέσω στα πατώματα και θα εκλιπαρώ τον έρωτά του, ούτε θα γίνομαι ενοχλητική, φορτική και ένα είδος “ολέθριας σχέσης”, να σχεδιάζω φοβερές και τρομερές καταστάσεις για να τον κρατήσω. Με το ζόρι δε γίνεται δουλειά. Θα κρατήσω την αξιοπρέπειά μου και παρότι θα ήθελα πολύ να είμαστε μαζί, δεν θα του επιβάλλω την παρουσία μου, ούτε θα εκλιπαρήσω τη συμπάθειά του, ούτε θα προσπαθήσω να τον ενοχοποιήσω ακολουθώντας ακραίες συμπεριφορές (βλέπε stalking).
Στο άλλο άκρο: Κρατάω την αξιοπρέπειά μου από την άλλη σημαίνει ότι δεν εγκαταλείπω με την πρώτη ούτε ότι δεν δέχομαι «μύγα στο σπαθί μου». Σε όλα στη ζωή, χρειάζεται αυτό το μικρό πλην σημαντικό στοιχείο που λέγεται χρυσή τομή. Διότι, ας μη ξεχνάμε πως η μεσότητα διασώζει την τελειότητα (Αριστοτέλης). Βρες λοιπόν τη χρυσή τομή σου και μαζί και την ηρεμία σου!
Don’t forget to remember: Να σέβεσαι και να αγαπάς τον εαυτό σου, γιατί αν δεν το κάνεις πρώτα εσύ για σένα, κανείς άλλος δε θα μπορέσει να το κάνει. Λαμβάνουμε ό,τι εκπέμπουμε. Γι ‘ αυτό δώσε προσοχή στα vibes σου και δε θα χάσεις!

10 tips για καλύτερο -και περισσότερο- σεξ!


sex, σεξ
Χρόνο με το χρόνο τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας μία στις τέσσερις Ελληνίδες είχε πρόβλημα οργασμού, ενώ τουλάχιστον μία στις έξι ανέφερε μείωση της σεξουαλικής της επιθυμίας. Στον καιρό της οικονομικής κρίσης όμως, μία στις τέσσερις Ελληνίδες παραδέχεται πλέον ότι δεν έχει ιδιαίτερη διάθεση για σεξ. Το πρόβλημα απαιτεί άμεσες, εύκολες λύσεις που εγγυώνται ποιότητα αλλά και ποσότητα στη σεξουαλική ζωή μας! 
Διάβασε τι μας προτείνει ο καθηγητής ουρολογίας Δημήτρης Χατζηχρήστου και 11 ακόμα ειδικοί.
1 Εκμεταλλεύσου το μεσημεριανό διάλειμμα 
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσο πιο γυμνασμένη είσαι τόσο πιο σεξουαλικά ενεργή θα αισθάνεσαι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αμερικανικής έρευνας που έγινε ανάμεσα σε γυναίκες 45 έως 55 ετών, τόσο η σεξουαλική δραστηριότητα όσο και η ικανοποίηση σχετίζονται άμεσα με το επίπεδο της καθημερινής άσκησης. «Οι γυναίκες που δεν γυμνάζονται έχουν αισθητά μειωμένη επιθυμία για σεξ ενώ παράλληλα, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες, δυσκολεύονται να φτάσουν σε οργασμό» υποστηρίζει η επικεφαλής της έρευνας Δρ Judith R. Gerber, καθηγήτρια Ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βερμόντ.
2 Αφέσου σ' ένα γερό τρίψιμο
Ένα καλό μασάζ δεν θα σε απαλλάξει απλώς από την ένταση και την πίεση της ημέρας. «Η αίσθηση δύο δυνατών χεριών πάνω στο σώμα σου βοηθά στην έκκριση ωκυτοκίνης, της ορμόνης που, μεταξύ άλλων, ρίχνει την πίεση του αίματος, αυξάνει την αισιοδοξία, το θάρρος και την ερωτική δεκτικότητα» λέει ο Αμερικανός σεξολόγος Ian Kerner, υπογραμμίζοντας ότι όσο ανεβαίνουν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης τόσο ανεβαίνει η σεξουαλική επιθυμία μας. «Στην περίπτωση δε που δεν μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου ένα πλήρες πρόγραμμα μασάζ, αρκέσου σε μια on-site μάλαξη σε καρέκλα, όπως ονομάζεται, που έχει τα εξής πλεονεκτήματα: μπορεί να γίνει σε οποιονδήποτε χώρο, πάνω από τα ρούχα, εφαρμόζεται στο κεφάλι, τον αυχένα, ψηλά στην πλάτη και τα χέρια, μειώνει αμέσως το στρες, αυξάνει την ενέργεια και την ευεξία, κοστίζει λίγο και διαρκεί περίπου 10΄-30΄» λέει η Σέβη Κινδύνη, κινησιολόγος, δασκάλα pilates και ολιστικής γύμνασης.
3 Διάβασε κάτι καυτό 
Αγνόησε την ειδησεογραφία, παράκαμψε τις οικονομικές και πολιτικές αναλύσεις και αναζήτησε οτιδήποτε ερωτικό. «Η ερωτική λογοτεχνία μπορεί να προκαλέσει άμεση διέγερση» επισημαίνει η σεξολόγος Carol Queen, ιδιοκτήτρια γνωστού sex-shop στο Σαν Φρανσίσκο. Σου προτείνουμε, μεταξύ άλλων, το «Αναΐς Νιν-Χένρι Μίλλερ: Αλληλογραφία» και το «Χένρι & Τζουν» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, «Το δέλτα της Αφροδίτης» από τις εκδόσεις Λιβάνη και «Τα ερωτικά» από τις εκδόσεις Εξάντας. Πρόκειται για αισθησιακές εκδόσεις, ιδανικές για τις γυναίκες που δεν είναι ακόμα έτοιμες να διαβάσουν κάτι πιο... απροκάλυπτο.
4 Αντιμετώπισε τα πραγματα χαλαρα
Ερευνητές του Παν/μίου του Καναδά και του Παν/κού Νοσοκομείου Hadassah στο Ισραήλ έκαναν ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα. Κατέγραψαν τις αντιδράσεις 24 γυναικών ενόσω παρακολουθούσαν μια ερωτική ταινία και τις κατέγραψαν εκ νέου αφού συμμετείχαν σε τρία μαθήματα διαλογισμού. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά! «Οι ασκήσεις περισυλλογής αλλάζουν τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, απελευθερώνοντάς μας από προκαταλήψεις και καταπιεσμένα συναισθήματα» εξηγεί η επικεφαλής της έρευνας, ψυχολόγος και βοηθός καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Παν/μιο της Βρετανικής Κολομβίας, Δρ Lori Brotto, η οποία διαπίστωσε ότι ξαναβλέποντας την ίδια ερωτική ταινία, οι εθελόντριες έμοιαζαν αποφασισμένες να την απολαύσουν οι ίδιες.
 5 Δώσε βάση στην ποικιλία 
Μήπως είσαι πολύ κουρασμένη για να είσαι παράλληλα σέξι; Αναζήτησε την αιτία του κακού στη λάθος διατροφή. «Οι χαμηλοί δείκτες φυλλικού οξέος μπορεί να ευθύνονται τόσο για την έλλειψη ενέργειας όσο και για την έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας» επισημαίνει η ερευνήτρια στο Tufts University στη Βοστόνη, Martha Morris. Σύμφωνα, εξάλλου, με έρευνες του Εθνικού Οργανισμού Υγείας των ΗΠΑ, πολλές γυναίκες έχουν έλλειψη των απαραίτητων για τον οργανισμό βιταμινών της ομάδας Β, γεγονός που οφείλεται κυρίως σε χημικές δίαιτες ή στις «δίαιτες πείνας». Το φυλλικό οξύ (πρόκειται για τη βιταμίνη Β9), για παράδειγμα, περιέχεται στις μπανάνες, τα πορτοκάλια, το αβοκάντο, τα φασόλια-χάντρες, τις φακές, το μπρόκολο, το σπανάκι, τα σπαράγγια, τα δημητριακά, ενώ εξίσου σημαντική είναι η επαρκής πρόσληψη σιδήρου σε καθημερινή βάση, κυρίως από ζωικές τροφές (συκώτι, κρέας, ψάρι, πουλερικά), επειδή ο οργανισμός τον απορροφά ευκολότερα. «Χαμηλά επίπεδα σιδήρου συνεπάγονται μείωση της λειτουργίας των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου, κάτι το οποίο οδηγεί σε λήθαργο οποιαδήποτε διάθεσή μας» εξηγεί η Παναγιώτα Μάρκου, διαιτολόγος, τ. πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων. Δοκίμασε την ημερήσια κατανάλωση μιας πολυβιταμίνης με 18 mg σίδηρο και 400 mcg φυλλικό οξύ.
6 Ίδρωσε όσο περισσότερο μπορείς
Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να ασκηθούν λίγο πριν πέσουν στο κρεβάτι γιατί αυτό τους προκαλεί δυσκολίες στον ύπνο. Εσύ δεν έχεις παρά να ξαπλώσεις στο αναπαυτικό σου στρώμα και να επιδοθείς για περίπου μισή ώρα σε «ψαλιδάκια», ποδήλατο, χαλαρούς κοιλιακούς κ.τ.λ., προκειμένου να δεις το νευρικό σου σύστημα να παίρνει φωτιά! Αυτό υποστηρίζει o Δημήτρης Τσιάκος, απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Παν/μίου Κρήτης, διευκρινίζοντας ότι η καλύτερη ώρα για σεξ είναι όταν ο ιδρώτας ακόμα στάζει και λειτουργεί έντονα το καρδιαγγειακό μας σύστημα.
7 Συγκεντρώσου στο σεξ 
Δεν είναι μόνο οι ατέλειωτες «λίστες» με ερωτήματα, ανησυχίες, ανασφάλειες, προβλήματα που φτιάχνεις με το νου σου μόλις πέσεις να κοιμηθείς. Είναι που, σύμφωνα με έρευνες, το γυναικείο μυαλό είναι πιο ενεργό από το ανδρικό και δεν σταματά να δουλεύει ούτε καν κατά τη διάρκεια του σεξ! «Αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη χαμηλών επιπέδων ντοπαμίνης, μιας χημικής ουσίας που παράγεται στα βάθη του εγκεφάλου και ως νευροδιαβιβαστής έχει την ιδιότητα να μεταφέρει μηνύματα ευφορίας και συναισθηματικής διέγερσης, δρώντας στα εγκεφαλικά κύτταρα όπως η κοκαΐνη» επισημαίνει η Γιούλα Αναγνώστου Σπανομαρκίδη, μαία, εργαστηριακή συνεργάτις του ΤΕΙ Μαιευτικής Αθήνας. Μεταξύ άλλων, η ντοπαμίνη αυξάνει τη ροή των αισθητηριακών ερεθισμάτων προς τα γεννητικά όργανα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης είναι επιρρεπή στον έρωτα και σε παντός είδους εξαρτήσεις! Η Anita Cleyton, κλινική καθηγήτρια στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και συγγραφέας του βιβλίου «Ικανοποίηση: Γυναίκες, Σεξ και η Αναζήτηση της Οικειότητας» («Satisfaction: Women, Sex, and the Quest for Intimacy»), προτείνει, λοιπόν, να ενισχύσεις την επιθυμία σου για σεξ και να βοηθήσεις τον εγκέφαλό σου να συγκεντρωθεί σε αυτό με μια μικρή ποσότητα διυδροεπιανδροστερόνης (DHEA), μιας φυσικής στεροειδούς ορμόνης η οποία χορηγείται συνήθως σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με «μπλοκαρισμένες» πνευματικές και σωματικές λειτουργίες, βελτιώνοντας την παραγωγή ντοπαμίνης. Καθώς, όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις η DHEA επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης, είναι βασικό να μην πάρεις οποιοδήποτε σχετικό σκεύασμα χωρίς πρώτα να συμβουλευτείς το γιατρό σου.
8 Ακολούθησε τη μυρωδιά
Έρευνες έχουν δείξει ότι το άρωμα του αγγουριού, της γλυκόριζας και της παιδικής πούδρας αυξάνουν την κολπική ροή του αίματος κατά 13%, ενώ το άρωμα κολοκύθας κατά 11%. «Τα εκχυλίσματά τους θα τα βρεις σε αιθέρια έλαια, ποτ-πουρί, κεριά» λέει η Πόπη Κανά, αρωματοθεραπεύτρια. Θα τα βρεις σε αιθέρια έλαια και ποτ-πουρί. Μια πιο ανέξοδη λύση είναι να βάλεις φρέσκες φλούδες αγγουριού σ' ένα σακουλάκι δίπλα στο μαξιλάρι σου.
9 Aδειασε το φαρμακείο σου  
Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, και ιδιαίτερα οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI), έχουν αντίκτυπο στα εγκεφαλικά κυκλώματα που ρυθμίζουν την ευχαρίστηση, μειώνοντας έτσι την ικανότητα διέγερσης και οδηγώντας κάποιες γυναίκες στην ανοργασμία. «Δεν συνιστάμε να σταματήσεις την αγωγή, μπορείς ωστόσο να ρωτήσεις το γιατρό σου αν ενδείκνυται για την περίπτωσή σου να αντικαταστήσεις τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα με κάποιο άλλο σκεύασμα της ίδιας κατηγορίας»  προτείνει ο Δρ Andrew Goldstein, ιδρυτής του Σεξουαλικού Κέντρου Wellness στην Ανάπολη του Μέριλαντ, το οποίο ειδικεύεται στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Διαφορετικά, ρώτησε το γιατρό αν μπορείς να κάνεις ένα μικρό «διάλειμμα» από τη θεραπεία: να μην πάρεις, για παράδειγμα, το φάρμακο την Παρασκευή, ώστε το Σάββατο να μπορείς να έχεις μια ικανοποιητική σεξουαλική επαφή.
10 Αρκέσου σε... λίγα και καλά
Είναι πλέον γεγονός ότι δεν χρειάζεσαι τρεις ολόκληρες ώρες αχαλίνωτου σεξ για να ικανοποιηθείς. Όλο το παιχνίδι παίζεται μεταξύ μόλις 7 και 13 λεπτών! Αυτό τουλάχιστον έδειξε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι σεξολόγοι (με τα αποτελέσματά τους από τη μελέτη χιλιάδων Αμερικανών) από 34 πολιτείες των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, για την πλειονότητα των ενηλίκων 3΄-7΄ καλού σεξ είναι αρκετά.
Just do it! 
Και τι έγινε αν δεν λιώνεις από επιθυμία; Έρευνες δείχνουν ότι πολλές γυναίκες που δηλώνουν έλλειψη ενδιαφέροντος για το σεξ ανταποκρίνονται μια χαρά στις προκλήσεις της στιγμής. «Οι γυναίκες πιστεύουν πως η νοητική επιθυμία πρέπει να προηγείται της φυσικής και πως όταν αυτή απουσιάζει είναι προτιμότερο να μην έχουν επαφή» λέει η σύμβουλος γάμου Michele Weiner-Davis, η οποία και προτείνει: «Την επόμενη φορά που ο σύζυγός σου σε πλησιάσει με πονηρές προθέσεις, να ενδώσεις χωρίς δεύτερη σκέψη!».

Δυσλεξία: Όταν τα γράμματα... χορεύουν


Δυσλεξία
Μήπως το παιδί σου, παρά τις εντατικές προσπάθειες που (ακόμα κι εσύ βλέπεις ότι) καταβάλλει, δεν καταφέρνει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου; Για παράδειγμα, μήπως δυσκολεύεται να γράψει τα γράμματα των λέξεων στη σωστή σειρά, του είναι σχεδόν αδύνατον να απομνημονεύσει ένα ποίημα και δεν μπορεί να βρει το αποτέλεσμα μιας απλής αριθμητικής πράξης; Αν απάντησες «ναι» στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις, δεν σημαίνει ούτε ότι το παιδί σου... βαριέται ούτε ότι έχει χαμηλό δείκτη ευφυΐας. Το πιθανότερο είναι ότι πάσχει από το σύνδρομο της δυσλεξίας. Θέλεις να μάθεις περισσότερα; Διάβασε τι μας πάντησε η ψυχολόγος, ειδική παιδαγωγός-λογοθεραπεύτρια, Νίκη Βαλσάμη σε 5 κοινά ερωτήματα σχετικά με αυτή τη μαθησιακή δυσκολία. 
«Έχω παρατηρήσει πως ο γιος μου κάνει πολλά συντακτικά λάθη και δυσκολεύεται στην αντιγραφή. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυσλεκτικός;» 
Αλεξάνδρα Τ., Ηλιούπολη
Τα παραπάνω πράγματι αποτελούν ενδείξεις δυσλεξίας. Δεν είναι όμως τα μοναδικά σημάδια που πρέπει να σε βάλουν σε υποψία. Στο γραπτό λόγο, άλλα συχνά συμπτώματα είναι:
- συντόμευση λέξεων (π.χ., «στάτης» αντί «στρατιώτης»)
- αντικατάσταση γραμμάτων που μοιάζουν φωνητικά ή οπτικά μεταξύ τους και ιδιαίτερα των β-φ, γ-χ, δ-θ και α-ο, α-ε, ε-ι (για παράδειγμα. «αδερβός» αντί για «αδερφός»).
- παράλειψη ή επανάληψη γραμμάτων στην ίδια λέξη (για παράδειγμα «λιμούλα» αντί «λιμνούλα» ή «τοτόπι» αντί «τόπι»).
- αντιστροφή και μετάθεση γραμμάτων και συλλαβών μέσα στην ίδια λέξη (για παράδειγμα, «φρένω» αντί «φέρνω», «πέρτα» αντί «πέτρα»).
- σύγχυση με τα συμφωνικά συμπλέγματα (για παράδειγμα, «πάτσα» αντί «πάστα»). 
- Αγνόηση των σημείων στίξης. 
- «Παρατονισμός» λέξεων.
- Παράλειψη ή επανάληψη μικρών, λειτουργικών λέξεων (όπως «και», «να», «θα»).
- Ακατάστατη γραφή.
- Καθρεπτική γραφή (π.χ.., «χα» αντί «αχ», «αν» αντί «να»).
«Η κόρη μου, η οποία φέτος πήγε στο νηπιαγωγείο, γράφει το όνομά της ανάποδα. Υπάρχει πιθανότητα να είναι δυσλεκτική;» 
Στέλλα Κ., Κολωνός 
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από αυτή την ηλικία. Συνήθως αντιλαμβανόμαστε τη δυσλεξία αφού το παιδί φοιτήσει για ένα διάστημα στην Α' δημοτικού και εμφανίσει μια ανεξήγητη και απροσδόκητη δυσκολία στην εκμάθηση της ανάγνωσης ή της γραφής ή και των δύο. Πάντως, είναι αναπτυξιακά φυσιολογικό για τα παιδιά να αντιστρέφουν γράμματα και αριθμούς, όταν για πρώτη φορά μαθαίνουν να γράφουν. Αυτή η δυσχέρεια φυσιολογικά εξαφανίζεται στη δεύτερη τάξη. Επειδή λοιπόν στο τέλος της Β' τάξης του δημοτικού ολοκληρώνεται ο μηχανισμός ανάγνωσης και γραφής, τότε μπορεί να γίνει η διαγνωστική εξέταση. Το σύνδρομο της δυσλεξίας αφορά και περιορίζεται μόνο στο γραπτό λόγο και όχι τον προφορικό.
«Η 8χρονη κόρη μου ακόμα δεν έχει καταφέρει να μάθει την προπαίδεια. Υπάρχει πιθανότητα αυτό να αποτελεί ένδειξη δυσλεξίας;» 
Ιουλία Δ., Κορωπί   
Ενδεχομένως. Εκτός από το γραπτό λόγο, το Σύνδρομο Δυσλεξίας συχνά σχετίζεται και με προβλήματα στην αριθμητική. Για παράδειγμα, ένα δυσλεκτικό παιδί δεν κατανοεί εύκολα τους μαθηματικούς όρους και δεν συγκρατεί την προπαίδεια (ιδιαίτερα του 6, του 7 και του 8). Παράλληλα, είναι πιθανό να συγχέει τα αλγεβρικά σύμβολα, να αντιστρέφει γράμματα-αριθμούς (για παράδειγμα να γράφει ε αντί για 3) και, μεταξύ άλλων, να δυσκολεύεται ν αντιληφθεί έννοιες σχετικές με τη σειρά και τη διαδοχή (όπως οι μέρες της εβδομάδας, οι μήνες του χρόνου κι οι τηλεφωνικοί αριθμοί).
«Υποψιάζομαι ότι το παιδί μου είναι δυσλεκτικό. Τι μπορώ να κάνω εγώ για να το βοηθήσω; Πρέπει να υποβληθεί σε κάποια ειδική εξέταση;»  
Σταυρούλα Π., Ναύπλιο
Τα περισσότερα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες αισθάνονται μειονεκτικά (πολλές φορές ακόμη και «άχρηστα»), γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των γονέων τους. Το πρωταρχικό σου μέλημα, λοιπόν, είναι να στηρίζεις το παιδί σου, να το ενθαρρύνεις και φυσικά να το επιβραβεύεις, για κάθε μικρό ή μεγάλο επίτευγμά του. Επιπλέον, επειδή συχνά τα παιδιά αυτά είναι (υπερ)ευαίσθητα, μην παραλείπεις να του εκδηλώνεις την αγάπη σου με τρόπο κατανοητό από εκείνο. Όπως συμβουλεύει η ψυχολόγος, ειδική παιδαγωγός-λογοθεραπεύτρια Νίκη Βαλσάμη: «Σε κάθε περίπτωση, για μια ουσιαστική διάγνωση απαιτούνται η λήψη λεπτομερούς ιστορικού του παιδιού και η φυσική εξέτασή του, συμπεριλαμβανομένης και της νευρολογικής». Σου προτείνουμε να απευθυνθείς είτε στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» - Τμήμα Ψυχολογικής Παιδιατρικής (τηλ.: 210 7467780-1) είτε στα Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης και Υποστήριξης του Υπουργείου Παιδείας (τηλ.: 210 3443626).
«Το παιδί μου έχει διαγνωσμένη δυσλεξία και φέτος πήγε στην Α' γυμνασίου. Πώς πρέπει να εξετάζεται;»  
Ηλιάννα Τ., Λήμνος 
Καταρχάς, ένας δυσλεκτικός μαθητής πρέπει να εξετάζεται προφορικά. Επιπλέον,  έχει το δικαίωμα να ζητά διευκρινήσεις καθώς και να του δίνεται επιπλέον χρόνος αν τον χρειάζεται.

Της ζήλιας τα καμώματα!

Της ζήλιας τα καμώματα!


H περιστασιακή ζήλια είναι φυσιολογική και μπορεί να βοηθήσει μία σχέση να παραμένει ζωντανή, αλλά όταν γίνεται επίμονη και παράλογη, εύκολα καταλήγει καταστρεπτική.
Τι είναι η ζήλια;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ζήλια είναι μια πολύπλοκη αντίδραση σε μία διαγραφόμενη απειλή εναντίον μιας σχέσης. Πάντα περιλαμβάνει το φόβο της απώλειας και τρεις ανθρώπους. Είναι πολύπλοκη αντίδραση, επειδή περικλείει ένα ιδιαίτερα μεγάλο σύνολο συναισθημάτων, σχέσεων και συμπεριφορών:
- Συναισθήματα όπως πόνο, θυμό, λύπη, οργή, φόβο, ταπείνωση.
- Σκέψεις όπως αγανάκτηση, μομφή, ανταγωνιστικότητα, αντιπαλότητα, οίκτο για τον εαυτό του, θλίψη για την εικόνα του.
- Συμπεριφορές όπως αδυναμία, τρέμουλο και εφίδρωση, αναζήτηση επιβεβαίωσης, επιθετικότητα.
Σε σχέσεις όπου τα αισθήματα ζήλιας είναι ήπια και περιστασιακά, υπενθυμίζεται απλά στο ζευγάρι να μην παίρνουν ο ένας τον άλλο ως δεδομένο. Αυτό μπορεί να τους ενθαρρύνει να εκτιμούν ο ένας τον άλλον και να κάνουν μία λογική προσπάθεια να βεβαιώνονται ότι τα συναισθήματα του συντρόφου τους είναι ζωντανά. Σε μικρές, ελεγχόμενες δόσεις η ζήλια ενισχύει τα συναισθήματα και προσδίδει στο σεξ περισσότερο πάθος.
Αντιθέτως, όταν η ζήλια είναι παράλογη και υπερβολική, εύκολα οδηγεί έξω από κάθε μέτρο. Μπορεί να δημιουργήσει εξαιρετική ένταση στη σχέση με απρόβλεπτες εξελίξεις και αντιδράσεις από το θιγόμενο σύντροφο. Όχι, δηλαδή, ότι και ο ζηλιάρης νιώθει και πολύ καλύτερα!
Για να ξεπεράσει κάποιος την παθολογική ζήλια του χρειάζεται υπομονή και σκληρή δουλειά:
- Να προσπαθήσει να βλέπει τα πράγματα πιο ρεαλιστικά.
- Να χρησιμοποιεί μόνο θετική γνώμη για το σύντροφό του.
- Να αναζητά ενίοτε από το σύντροφό του την επιβεβαίωση της ποιότητας της σχέσης τους.
Αν ζει κάποιος με ένα ζηλιάρη σύντροφο, πρέπει:
- Να αντιμετωπίζει τη ζήλια σαν ένδειξη αγάπης.
- Να επανεκτιμήσει τη συμπεριφορά του, μήπως άθελά του προκαλεί τη ζήλια του συντρόφου του.
- Να φροντίσει με τη συμπεριφορά του να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του συντρόφου του.
Πάντως, αρκετοί υποστηρίζουν ότι η απρόκλητη ζήλια είναι σοβαρή παθολογία συμπεριφοράς και ίσως πρέπει να απευθύνεται κανείς στον ειδικό, για να βοηθηθεί να το ξεπεράσει.