Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2013

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ...


"Για τους ανθρωπους ισως να ησουν
ενας ακομα ανθρωπος μεσα στο κοσμο..
Για μενα ομως ησουν ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ.." 
------------------------
Tα ζώα πολλές φορές μας δίνουν μαθήματα ζωής και 
αποδυκνείονται 
πολύ καλύτεροι και πιστότεροι φίλοι από τους ανθρώπους..
.''τα ανώτερα όντα''

ΡΗΜΑ ΠΤΩΧΕΥΩ...

Τελικά οι σκύλοι είναι πιο έξυπνοι και πιο «κατεργάρηδες» απ΄ότι νομίζουμε

Γιατί οι σκύλοι βαριούνται τα παιχνίδια τους;
Είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ωστόσο, αρκετές φορές αντιμετωπίζουμε τον σκύλο σαν ένα ζώο ελαφρώς δουλικό και σίγουρα μικρότερης ευφυίας από μία γάτα. Νέες έρευνες δείχνουν ότι οι πιστοί μας σύντροφοι δεν είναι και τόσο «κορόιδα».
Η έρευνα που πραγματοποίησε η δρ. Τζούλιαν Καμίνσκι από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ και δημοσιεύεται στη επιθεώρηση Animal Cognition καταδεικνύει ότι τα σκυλιά είναι ικανά να αντιληφθούν καταστάσεις από την οπτική γωνία των ανθρώπων.
Για παράδειγμα αναφέρει ότι εάν το αφεντικό απαγορεύει σε έναν σκύλο να πάρει φαγητό, είναι τέσσερις φορές πιθανότερο να μην υπακούσει σε ένα σκοτεινό δωμάτιο παρά σε ένα φωτεινό κάτι που σημαίνει ότι ο σκύλος λαμβάνει υπόψη του πότε ο άνθρωπος μπορεί να δει και πότε όχι.
Η κα Καμίνσκι εξηγεί ότι τέτοια παραδείγματα υπονοούν πως οι σκύλοι κατανοούν καταστάσεις από την ανθρώπινη οπτική και όχι μόνο μέσω των ενστίκτων τους.
«Οι άνθρωποι διαρκώς αποδίδουν διάφορες ιδιότητες και συναισθήματα σε άλλους ζώντες οργανισμούς. Ξέρουμε ότι ο σκύλος μας είναι έξυπνος ή ευαίσθητος, αλλά αυτό το σκεφτόμαστε εμείς, όχι τα ζώα», επισημαίνει η Δρ. Καμίνσκι.
«Τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι άνθρωποι ενδέχεται να έχουν δίκιο όταν μιλάμε για σκύλους, ωστόσο ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι οι σκύλοι έχουν πραγματικά ευέλικτη κατανόηση του νου και του μυαλού των άλλων. Μέχρι στιγμής η υπόθεση ήταν πάντα ότι μόνο οι άνθρωποι έχουν αυτή την ικανότητα», καταλήγει.

Όταν ο Θεός έπλασε την γυναίκα...

Όταν ο Θεός έπλασε την γυναίκα...

Ένα πανέμορφο βίντεο για τη γυναίκα.
 Το τραγούδι που ακούγεται είναι το
 "Armand Amar La Genèse" και το
 απόσπασμα των στίχων ειναι από το
 βιβλίο "One is not born woman one becomes"
 της Simone de Beauvoir.
Βρίσε για να μην πονάς!


Βρίσε για να μην πονάς!

Το να βρίζεις αφού έχεις χτυπήσει βγάζοντας το άχτι σου, βοηθά στη
 καταπολέμηση
 του πόνου. Μελέτη του πανεπιστημίου Keele εξηγεί πώς η "ελεύθερη" γλώσσα,
 λειτουργεί ανασταλτικά.
Μεγάλη ανακούφιση μπορεί να προσφέρει μια βρισιά, σύμφωνα με επιστήμονες που
ανακάλυψαν, ότι το ξέσπασμα μπορεί να μειώσει τον πόνο. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα
 αποτελεσματικό σε όσους δεν συνηθίζουν να βρίζουν.
Για να τεστάρουν την θεωρία τους, οι επιστήμονες, έβαλαν μερικούς εθελοντές φοιτητές
να τοποθετήσουν το χέρι τους σε ένα κουβά με παγωμένο νερό ενώ παράλληλα θα
 έβριζαν ακατάπαυστα.
Έπειτα επανέλαβαν την άσκηση χωρίς να βρίζουν αλλά χρησιμοποιώντας πιο
 "ανώδυνες" φράσεις.
Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι οι φοιτητές μπόρεσαν να κρατήσουν το χέρι τους μέσα
 στο παγωμένο νερό περισσότερη ώρα όταν παράλληλα έβριζαν και έτσι βρήκαν ότι
 όσο κανείς βρίζει τόσο ο πόνος γίνεται ανεκτός.
Παράλληλα, διαπίστωσαν ότι η μέθοδος ήταν πιο αποτελεσματική σε φοιτητές που
 δεν συνηθίζουν να βρίζουν στη καθημερινότητά τους.
Η επιστημονική ομάδα πιστεύει, πως ο πόνος μειώνεται με το βρίσιμο επειδή ενεργοποιεί
 την αντίδραση της λογομαχίας (fight).
Οι παλμοί της καρδιάς ανέβαιναν όσο οι φοιτητές έβριζαν δείχνοντας μια αύξηση της
επιθετικής συμπεριφοράς όπως συμβαίνει σε έναν κοινό καβγά.
Η έρευνα δείχνει ότι το να βρίζει κανείς δεν ενεργοποιεί μόνο το θυμικό κομμάτι του ατόμου
 αλλά και το σωματικό.
"Το βρίσιμο υπάρχει εδώ και αιώνες και αποτελεί παγκόσμιο γλωσσικό φαινόμενο"
, τονίζει ο Δρ. Ρίτσαρντ Στίβενς.

Πηγή: news247.gr

8 φράσεις που καταργούνται λόγω... ανεργίας!


8 φράσεις που καταργούνται λόγω... ανεργίας!
Διαβάστε τον... οκτάλογο των απαγορευμένων φράσεων που λόγω
 οικονομικής κρίσης θα περάσουν στην ιστορία:

1. Καταργείται η φράση του αγανακτισμένου γείτονα: «Θα κάνετε ησυχία να κοιμηθούμε, δουλεύουμε αύριο» (σιγά να μην δουλεύετε από αύριο).
2. Κατά συνέπεια καταργείται και η συνώνυμη έκφραση «Τελειώνετε κυρία μου, έχουμε και δουλειές» (δεν έχετε είπαμε)...
3. Μη ορθή θεωρείται επίσης και η έκφραση «Μια δουλειά σε βάλαμε να κάνεις» (Μία; αχαχα!)
4. Καταργείται πλέον το σύνθημα «Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο» (Βρες εσύ πελάτη και μετά δώσε του και δίκιο).
5. Καταργείται από τα σχολεία το μάθημα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού (εκτός και αν το διατηρήσουμε, έτσι ρε παιδί μου, για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις).
6. Πλέον από το Δημοτικό, η δημιουργία προτάσεων θα αξιολογείται μόνο ως προς την ορθογραφία και τη γραμματική. (Η σύνταξη είναι πλέον ανύπαρκτος όρος).
7. Η φράση «εθελοντική εργασία» θεωρείται πλέον πλεονασμός. Ο όρος «εργασία» από μόνος του, αρκεί για να αποδώσει το ίδιο νόημα.
8. Τέλος, έπειτα και από σύμφωνη γνώμη της Εταιρίας Προστασίας του Παιδιού και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, στην κατηγορία της Κακοποίησης Ανηλίκου συμπεριλαμβάνεται και η ερώτηση προς μικρά παιδιά «Εσύ, τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;»

Πηγή: tsantiri.gr

Δείτε το νέο gadget της ΑPPLE που θα προκαλέσει πανικό παγκοσμίως!!!

Σε αναζήτηση ενός νέου προϊόντος που θα την επαναφέρει στα κέρδη βρίσκεται η Apple
, με τις φήμες να κάνουν λόγο για τη δημιουργία του iWatch...

Με τα iPhones, τα iPad και τα iPods να μην προκαλούν πλέον τον αρχικό ενθουσιασμό, ο Tim Cook θέλει να παρουσιάσει κάτι που θα τραβήξει τα βλέμματα της τεχνολογικής κοινότητας.

Πρόσφατα δημοσιεύματα των New York Times και της Wall Street Journal, αν και οι σχετικές φήμες κυκλοφορούν αρκετό καιρό, θέλουν την Apple να σχεδιάζει μία νέα «έξυπνη» συσκευή που θα έχει τη μορφή ρολογιού χειρός.

Από τον Ιανουάριο του 2010 όπου παρουσιάστηκε το πρώτο iPad, η Apple δείχνει να στερεύει από φρέσκες ιδέες. Η δυσαρέσκεια τόσο των φανατικών οπαδών της εταιρείας όσο και των επενδυτών αποτυπώθηκε στη μετοχή της. Στα τέλη Ιανουαρίου, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, η μετοχή της Apple, έκανε βουτιά 12,3% και άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 μηνών. Τότε, και συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου, η Apple έχασε το θρόνο της μεγαλύτερης σε κεφαλαιοποίηση εταιρείας του κόσμου.

Τους τελευταίους έξι μήνες και συγκεκριμένα από τα μέσα Σεπτεμβρίου-όπως φαίνεται και από το διάγραμμα-, η μετοχή της Apple κινείται συνεχώς πτωτικά.

Πάντως, ήδη οι ειδήσεις και οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για το νέο ρολόι, έχουν φέρει ένα 3ημερο ράλι στη τιμή, κάτι που είχε να συμβεί από τα τέλη Νοεμβρίου.

Αναλυτές ειδικοί στα θέματα της τεχνολογίας αναφέρονται σε μία νέα αγορά. Αυτή του
"wearable computing", δηλαδή των ηλεκτρονικών συσκευών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να "φορεθούν" ως αξεσουάρ.

Σύμφωνα με μελέτη της Juniper Research που δημοσίευσε ο Guardian, η συγκεκριμένη αγορά, που απευθύνεται σε καταναλωτές φανατικούς με τη γυμναστική, αλλά και σε γιατρούς και στρατιωτικούς θα μπορούσε να φθάσει σε αξία το 1,5 δισ. δολάρια. Σε περίπτωση μάλιστα που το ρολόι της Apple λανσαριστεί, τότε η αγορά θα μπορούσε να εκραγεί, αναφέρει η μελέτη.

Πηγή:apospasma.gr 

Εθνική: Τα νέα σχέδια για Finansbank


Την "έξυπνη" λύση της μείωσης των κεφαλαιακών της αναγκών, χωρίς όμως να χρειαστεί να απολέσει τον έλεγχο της Finansbank, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής υπολογίστηκαν πρόσφατα από την Τράπεζα της Ελλάδος στα 9,75 δισ. ευρώ και αν αποκτήσει, όπως όλα δείχνουν, και τον έλεγχο της Eurobank θα ανέλθουν στα 15,58 δισ ευρώ. 

Πρόκειται για ποσό μαμούθ, που ενδέχεται μάλιστα να αυξηθεί περαιτέρω αν γίνει αποδεκτό το αίτημα της ΕΤΕ να επαναξεταστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες, με βάση το επικαιροποιημένο business plan, που πρέπει να καταθέσει τυπικά ως τον Ιούνιο. 

Για να μειωθεί το παραπάνω ποσό, και επομένως το βάρος που καλούνται να αναλάβουν οι φορολογούμενοι, μια και το συντριπτικό μέρος των κεφαλαίων θα καλυφθεί από το Τ.Χ.Σ., άνοιξε τη συζήτηση για πώληση του συνόλου των μετοχών που κατέχει η ΕΤΕ (94%+option για την απόκτηση του 5%) στη Finansbank. 

Αφορμή υπήρξε το ενδιαφέρον, με βάση ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, για τη Finansbank από την Emirates Bank και την Qatar National Bank (QNB), η οποία πάντως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση του 75% της επίσης τουρκικής Alternatifbank.

Πακέτα αξίας 1,48 εκατ. ευρώ στη μετοχή της JumboΣτο επίκεντρο της συνεδρίασης βρίσκεται και σήμερα η μετοχή της Jumbo που καταγράφει άνοδο της τάξεως του 5,4%, στα 7,1 ευρώ.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν μέσω του ΧΑ τρία πακέτα συνολικής αξίας 1.481.191 ευρώ.
Τα πακέτα αντιστοιχούσαν σε 346.000, 250.000 και 885.171 τεμάχια αντίστοιχα. 


Jumbo: Κέρδη 34,1 εκατ. προβλέπει η IBG

Πτώση 14,5% στα καθαρά κέρδη β' τριμήνου, στα 34,1 εκατ. ευρώ θα εμφανίσει η Jumbo, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδας, σε έκθεση όπου διατηρεί τιμή-στόχο στα 8,6 ευρώ και σύσταση "buy". 

Τα αποτελέσματα της εισηγμένης, τα οποία ανακοινώνονται πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να επηρεαστούν από τις αντίξοες ισοτιμιακές μεταβολές και τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει. 

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα ακαθάριστα περιθώρια κερδοφορίας της εταιρίας αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 300 μονάδες βάσης, με τα ακαθάριστα κέρδη να ανέρχονται στα 87 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 6,2% σε ετήσια βάση.

Τα σκήπτρα του παγκόσμιου εμπορίου πήρε η Κίνα


Τα σκήπτρα του παγκόσμιου εμπορίου πήρε η Κίνα
H Κίνα είναι πλέον η χώρα με τη μεγαλύτερη εμπορική δύναμη στον κόσμο, τερματίζοντας την πολύχρονη κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σε αυτό το συμπέρασμα συγκλίνουν τα στοιχεία για το σύνολο των εξαγωγών και εισαγωγών της ασιατικής χώρας, συγκριτικά με τις Ηνωμένες Πολιτείες που έως πρόσφατα βρίσκονταν στην κορυφή του διεθνούς εμπορίου. Σύμφωνα με αυτά, κατά το 2012 το εμπόριο αγαθών της Κίνας έφτασε τα 3,87 τρισ. δολάρια, την ίδια στιγμή που το σύνολο των εισαγωγών και εξαγωγών στις ΗΠΑ ανήλθε στα 3,82 τρισ. δολάρια.
Το νέο αυτό ορόσημο για το κινεζικό εμπόριο αποδεικνύει όμως και το βαθμό της εξάρτησης του Πεκίνου με τον υπόλοιπο κόσμο στη δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδήματος σε σύγκριση με την αμερικανική οικονομία η οποία παραμένει διπλάσια σε μέγεθος και πιο αυτάρκης. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ υπολογίζεται στα 15 τρισ. δολάρια με βάση στοιχεία του 2011, όταν της Κίνας ήταν 7,3 τρισ. δολάρια.

Αξιωματούχοι της Golmdan Sachs επισημαίνουν ότι η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στο παγκόσμιο εμπόριο απειλεί να διαταράξει τις καθιερωμένες εμπορικές σχέσεις, καθώς γίνεται ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος για κάποιες χώρες.

Όπως υποστηρίζουν, μάλιστα, «με αυτόν το ρυθμό, στο τέλος της δεκαετίας πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα πραγματοποιούν περισσότερες εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα από ό,τι με τους Ευρωπαίους εταίρους τους». Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες μέχρι το τέλος της δεκαετίες δεν αποκλείεται να εξάγουν διπλάσιο όγκο αγαθών.
Πηγή: Guardian

Η εντυπωσιακή αφίσα των φετινών Οσκαρ


Σε μία αφίσα έκλεισε τα 85 χρόνια των βραβείων Όσκαρ ο γνωστός γραφίστας Όλι Μος, ο οποίος σχεδίασε ένα αγαλματίδιο για καθεμιά από τις ταινίες που κέρδισαν το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας από το 1927 έως και το 2012.
Εκτός από την κύρια αφίσα με τα 85 διαφορετικά Oscar στην ιστοσελίδα της Ακαδημίας μπορεί κανείς να δει αναλυτικά κάθε ένα από αυτά τα αγαλματίδια. Μάλιστα το slide show λειτουργεί και σαν κουίζ, καθώς στην αρχή δείχνει μόνο την χρονολογία κάτω από τη φωτογραφία του αγαλματιδίου, δίνοντας στο χρήστη τη δυνατότητα να τεστάρει τη μνήμη του και τις κινηματογραφικές του γνώσεις, μαντεύοντας την ταινία.
Παραδείγματός χάρη, ένα από τα αγαλματίδια δείχνει μία κοπέλα ντυμένη με ρούχα μποξέρ και γάντια και στη βάση του αγαλματιδίου τη χρονιά 2004. Πηγαίνοντας παρακάτω με το βελάκι αποκαλύπτεται η νικήτρια ταινία της χρονιάς, το Million Dollar Baby.
Ακόμη, ένα Όσκαρ που δεν αναγνωρίζεται εύκολα είναι εκείνο που τιμά την ταινία The Hurt Locker που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 2009, σε αντίθεση με το πασιφανές αγαλματίδιο με κοστούμι και τη χρονιά 1972 που δεν είναι άλλη από την ταινία «Ο Νονός»
Η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ θα γίνει στις 24 Φεβρουαρίου στο Λος Αντζελες.

Το σχέδιο του Ομπάμα για ανάκαμψη της οικονομίας


Το σχέδιο του Ομπάμα για ανάκαμψη της οικονομίας
Την ατζέντα του για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας παρουσίασε στο Κογκρέσο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους. Στην μακρά ομιλία του υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, στήριξη της μεσαίας τάξης, μείωση της ανεργίας, περιορισμό της οπλοκατοχής και απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν.
Ο «οδικός χάρτης» της δεύτερης θητείας του Αμερικανού προέδρου, όπως συνηθίζεται να θεωρείται η ετήσια προεδρική ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους, επικεντρώνεται στην ανάγκη τόνωσης της αμερικανικής μεσαίας τάξης, με αύξηση των μισθών και δαπάνες για στήριξη της αμερικανικής αγοράς εργασίας.
Ο Ομπάμα μίλησε μπροστά σε ένα ένα διχασμένο Κογκρέσο παραθέτοντας προτάσεις, οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν καμία πιθανότητα θέσπισης χωρίς κάποια υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Γι' αυτό μια από τις βασικές μέριμνες της ομιλίας του ήταν η προσπαθειά του να καθησυχάσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ότι καμία από τις προτάσεις αυτές δεν θα βαθύνει το έλλειμμα:
«Δεν είναι μια μεγαλύτερη κυβέρνηση αυτό που χρειαζόμαστε, αλλά μια πιο έξυπνη κυβέρνηση που θα θέτει προτεραιότητες και να επενδύει σε ευρεία ανάπτυξη», δήλωσε.

Θέτοντας τη μεσαία τάξη, «την πραγματική κινητήρια δύναμη της αμερικανικής ανάπτυξης», στο επίκεντρο της ατζέντας του, ο αμερικανός πρόεδρος έβαλε ως στόχο τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 7,25 δολ. στα 9 δολ. την ώρα στα επόμενα τρία χρόνια. Η αύξηση αυτή εκτιμάται ότι θα μειώσει αισθητά τον αριθμό των Αμερικανών που βρίσκονται στα επίπεδα της φτώχειας και θα ενισχύσει δραστικά την αγοραστική δύναμη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.
Ένας στόχος, όμως, που βρίσκει εκ προοιμίου αντίθετους τους Ρεπουμπλικάνους, που έχουν την πλειοψηφία στην «εχθρική» Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία τώρα καλείται να ψηφίσει την πρόταση.
Καλώντας το μοιρασμένο Κογκρέσο να συνεργαστεί με το Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Η μείωση του ελλείμματος από μόνη της δεν είναι οικονομικό σχέδιο» υπογράμμισε ο Ομπάμα, αλλά «ο Πολικός Αστέρας που μας καθοδηγεί θα πρέπει να είναι μία οικονομία ανάπτυξης που δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας της μεσαίας τάξης».
Αν και έκανε λίγες παραχωρήσεις στο αίτημα των Ρεπουμπλικανών για περικοπές, ο Ομπάμα υποστήριξε τις φορολογικές αυξήσεις για τα μεγάλα εισοδήματα και το σχέδιο για δαπάνες 50 δισ. δολ. για δημιουργία θέσεων εργασίας με αποκατάσταση των οδικών υποδομών.
Οπλα, στρατιώτες και μετανάστευση
Μια από τις πιο φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές της ομιλίας ήταν εκείνη όπου ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε αναθεώρηση της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, μετά και από την πρόσφατη τραγωδία σε σχολείο στο Κονέκτικατ, με συγγενείς των θυμάτων να είναι παρόντες στο ακροατήριο, κρατώντας φωτογραφίες των νεκρών.

Τα μέτρα που παρουσίασε ο Ομπάμα κάνουν αυστηρότερα τα κριτήρια και τους ελέγχους για τις άδειες οπλοκατοχής, απαγορεύουν όπλα στρατιωτικού τύπου και περιορίζουν τα διαθέσιμα πυρομαχικά. Οι περιορισμοί ωστόσο θα πρέπει να περάσουν τον σκόπελο βουλευτών και γερουσιαστών που υποστηρίζουν την οπλοκατοχή και στηρίζονται από το λόμπι της NRA.
«Οι οικογένειες του Νιούταουν αξίζουν μία ψήφο» είπε ο Ομπάμα στην ομιλία του, κάνοντας αρκετούς να σηκωθούν. «Οι οικογένειες της Ορόρα αξίζουν μία ψήφο, οι οικογένειες του Όουκ Κρικ, του Τάκσον, του Μπλάκσμπερκ και οι άπειρες άλλες κοινότητες που τραυματίστηκαν ανεπανόρθωτα από την βία των όπλων αξίζουν μία ψήφο» τόνισε.|

Παράλληλα, παρουσίασε το σχέδιό του για την απόσυρση 34.000 από τους 66.000 Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν το επόμενο έτος.

Όσον αφορά στην αλλαγή του πλαισίου της μετανάστευσης, ο Ομπάμα κάλεσε το Κογκρέσο σε γρήγορη δράση επιμένοντας στην ανάγκη να βρεθεί ένα μονοπάτι ιθαγένειας για τα 11 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες που ζουν στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων.
«Στείλτε μου στους επόμενους μήνες ένα κυρωμένο νομοσχέδιο για μεταρρύθμιση και θα το υπογράψω αμέσως» είπε.

Σε αντίθεση με την οικονομική ατζέντα του Λευκού Οίκου, οι προωθούμενες αλλαγές στη νομοθεσία για τη μετανάστευση έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να περάσουν εξαιτίας της πίεσης των ισπανόφωνων ψηφοφόρων.

ΓΚΑΦΑ ΟΛΚΗΣ Μέργος: Παίρνει 6.000, θεωρεί πολλά τα 586 ευρώ


Μέργος: Παίρνει 6.000, θεωρεί πολλά τα 586 ευρώ
Παράξενο πράγμα. Ο κ. Μέργος, που παίρνει πάνω από 6.000 ευρώ θεωρεί πολλά τα 586 ευρώ του κατώτατου μισθού. Οπότε τη δική του αμοιβή πολύ λογικά θατη θεωρεί τεράστια.
Ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών αμείβεται με 3.540 ευρώ το μήνα .
Επίσης λαμβάνει μισθό για τη συμμετοχή του στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα οποία ξεπερνά τα 2.500 ευρώ. Επιπλέον είναι καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αμειβόμενος.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 2013 Πώς θα παρακρατείται ο φόρος στους τόκους των καταθέσεων


Πώς θα παρακρατείται ο φόρος στους τόκους των καταθέσεων
Της Μαρίας Βουργάνα
Με συντελεστή 15% φορολογούνται πλέον οι τόκοι που προέρχονται από καταθέσεις, RΕPΟS, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου και έχουν προκύψει από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, ανεξάρτητα εάν αφορούν σε περιόδους μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2012 που εφαρμόζονταν ο συντελεστής 10%.
Οι τόκοι των προθεσμιακών καταθέσεων που πιστώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά θα φορολογούνται με συντελεστή 15%, ακόμα και αν αφορούν συμβάσεις που είχαν υπογραφεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.
Ειδικά για τα ποσά των τόκων από προθεσμιακές καταθέσεις που εκτοκίσθηκαν από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 23η Ιανουαρίου 2013 (ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 4110/2013), επί των οποίων έχει παρακρατηθεί φόρος με συντελεστή 10%, το επιπλέον ποσό φόρου (5%) που οφείλεται, θα εισπραχθεί από οποιονδήποτε λογαριασμό τραπεζικού προϊόντος του δικαιούχου.
Το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε στους πιο πάνω τόκους με τον μειωμένο συντελεστή (10%) θα αποδοθεί από τις τράπεζες με ιδιαίτερη δήλωση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου από την παρακράτηση μήνα, ήτοι μέχρι την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013.
Διαφορετικά, θα πρέπει ο δικαιούχος να καταβάλει ο ίδιος το επιπλέον οφειλόμενο ποσό φόρου εφάπαξ με την υποβολή δήλωσης στην εφορία μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ η τράπεζα υποχρεούται να του χορηγήσει βεβαίωση από την οποία να προκύπτει το ποσό των τόκων που καταβλήθηκε και ο χρόνος εκτοκισμού αυτών.
Με εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη ερμηνεύονται οι διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου, με τις οποίες, αυξήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2013 ο συντελεστής φόρου επί των τόκων καταθέσεων από 10% σε 15%.
Ειδικότερα:
Αυξάνεται από 10% σε 15% ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και από πράξεις REPOS. Ο νέος συντελεστής εφαρμόζεται, στα ποσά των τόκων που καταβάλλονται ή πιστώνονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά.
Ο φόρος αυτός παρακρατείται από τον οφειλέτη των τόκων κατά τον χρόνο που γίνεται ο εκτοκισμός της κατάθεσης.
3 Χρόνος απόκτησης του εισοδήματος από τόκους κάθε τίτλου έντοκης κατάθεσης τοις μετρητοίς ή εγγύησης είναι ο χρόνος κατά τον οποίο αυτοί καθίστανται ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί.?
Τα ποσά των τόκων προθεσμιακών καταθέσεων που έχουν συναφθεί μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2012, αλλά εκτοκίζονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά, υπάγονται σε φορολόγηση με 15%, ανεξάρτητα αν αφορούν και τόκους της περιόδου 2012, στην οποία εφαρμοζόταν ο μειωμένος συντελεστής 10%, καθόσον χρόνος απόκτησης του εισοδήματος είναι ο χρόνος που οι τόκοι αυτοί καθίστανται ληξιπρόθεσμοι και απαιτητοί, ήτοι ο χρόνος εκτοκισμού.
5 Για τον σκοπό αυτόν, η τράπεζα υποχρεούται να του χορηγήσει βεβαίωση από την οποία να προκύπτει το ποσό των τόκων που καταβλήθηκε και ο χρόνος εκτοκισμού αυτών.
Όσον αφορά τα ποσά τόκων από προείσπραξη προθεσμιακών καταθέσεων καθώς και των τόκων με μηνιαία καταβολή που εκτοκίσθηκαν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2012, αυτά υπάγονται σε φορολόγηση με συντελεστή 10%, ανεξάρτητα αν αφορούν προθεσμιακές καταθέσεις που λήγουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2013.
Αυξάνεται από 10% σε 15% ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στο ποσό των τόκων που προκύπτουν από ομόλογα ή έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου από την 1η Ιανουαρίου 2013, ανεξάρτητα από το χρόνο έκδοσης των τίτλων. Μάλιστα, ο νέος συντελεστής παρακράτησης καταλαμβάνει και τους τόκους τίτλων που έχουν ανανεωθεί και προκύπτουν από την ημερομηνία αυτή και μετά.
Αυξάνεται από 15% σε 20% ο συντελεστής παρακράτησης στα εισοδήματα από συμβάσεις ή πράξεις επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Ο νέος συντελεστής εφαρμόζεται για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) και μετά.

ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΤΟ 25% ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ Μαθητές και φοιτητές απειλούνται με φόρο 75 ευρώ


Μαθητές και φοιτητές απειλούνται με φόρο 75 ευρώ
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρέπει όσοι έχουν κλείσει τα 18 πρέπει να πάνε στη ΔΟΥ τους και να πάρουν αριθμό φορολογικού μητρώου. Και μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να συμπληρώσουν και φορολογική δήλωση.
Οι δηλώσεις αυτές βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα «χρεώνονται» αυτόματα κατά την εκκαθάριση τους με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ. Θα θεωρείται δηλαδή ότι υπερέβησαν το ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος των 2.900 ευρώ που ισχύει για τα προστατευόμενα τέκνα και έτσι δεν θα αναγνωρίζονται ούτε σαν προστατευόμενα μέλη.
Έτσι θα θεωρούνται ότι απέκτησαν τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ το 2012, το οποίο είναι μεν αφορολόγητο, αλλά θα πρέπει να καλυφθεί κατά 25% με αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.
Αλλιώς θα πρέπει ο 18χρονος, που συντηρείται από την οικογένεια του, να πληρώνει φόρο 10% των 25% των 3.000 ευρώ που δεν θα έχει καλύψει από τις αποδείξεις.
Αλλά η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει να δώσει την ευκαιρία στους νεαρούς φορολογούμενους να αποδείξουν ότι δεν έχουν εισοδήματα. Πως; Με τη διαδικασία αμφισβήτησης, όπως προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.
Μόνο που για να αμφισβητηθεί ότι υπήρχαν εισοδήματα, πρέπει να υποβληθεί χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ από τον ίδιο τον φορολογούμενο (ή εξουσιοδοτημένο συγγενικό πρόσωπο) και μαζί με το έντυπο της δήλωσης, να υποβάλει να τα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος νέος συντηρείται από τους γονείς του.
Και φυσικά πρέπει να πεισθεί και ο εφοριακός που θα παραλάβει τη δήλωση και τα δικαιολογητικά. Τότε, το τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ θα διαγραφεί από τη δήλωση του νεαρού και θα μεταφερθεί σε αυτή των γονιών του.
Όμως από εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως ίσως χρειαστεί να κατατεθεί πρώτα η φορολογική δήλωση, να εκκαθαριστεί και αφού σταλεί το εκκαθαριστικό, να πάει ο φορολογούμενος στην αρμόδια ΔΟΥ με τα δικαιολογητικά.

Στο μάρκετινγκ πάσχουν οι ελληνικές εξαγωγές

Στο μάρκετινγκ πάσχουν οι ελληνικές εξαγωγές


Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα, μολονότι στην πλειονότητά τους είναι υψηλής ποιότητας, διεισδύουν δύσκολα στις αγορές της Ευρώπης. Αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στην έλλειψη σωστού μάρκετινγκ, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Ιδιαίτερα δύσκολη για τους Έλληνες εξαγωγείς φαίνεται να είναι η αγορά της Γερμανίας, όπου το 2011 σημειώθηκε μείωση 4% των εξαγωγών τροφίμων και ποτών. Ο Τρύφων Κολιτσόπουλος, σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα εξαγωγών, εκτιμά ότι «η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων είναι ερμηνεύσιμη εφόσον η εγχώρια αγορά παρουσιάζει προβλήματα και η εσωτερική κατανάλωση μειώνεται λόγω της κρίσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα αποτελέσματα που επιδιώκουν οι Έλληνες παραγωγοί, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της κρίσης δεν έχουν έρθει ακόμα». Η κρίση δεν έκανε τα ελληνικά τρόφιμα και γενικότερα τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα πιο ανταγωνιστικά στην τιμή τους. «Αντίθετα η τιμή τους αυξήθηκε και έγιναν λιγότερο ανταγωνιστικά. Ανταγωνιστικότητα είναι η λέξη κλειδί που ακόμα την ψάχνουμε στην Ελλάδα και κάναμε το σφάλμα να πιστέψουμε ότι με την μείωση του κόστους της εργασίας θα έρθει από μόνη της».

Η κρίση έχει ανοίξει πολλές νέες πληγές ακόμα και στις εξαγωγές και κάνει όλο και πιο δύσκολη την διείσδυση των ελληνικών εταιρειών στις αγορές της Ευρώπης, επισημαίνει ο σύμβουλος επιχειρήσεων, δίνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Την προηγούμενη εβδομάδα λόγο των απεργιών στα πλοία δεν μπορούσαν να φύγουν τα φορτηγά μέσω Ιταλίας. Οι περισσότερες παραγγελίες φτάνουν στους γερμανούς πελάτες με μια τουλάχιστον εβδομάδα καθυστέρηση».

Πρόκειται για μια μεγάλη πληγή για τις εξαγωγές καθώς πλήττεται η εμπιστοσύνη των γερμανικών αλυσίδων προς την ελληνική βιομηχανία τροφίμων. «Εμπιστοσύνη των ξένων πελατών, διαφοροποίηση από τους ανταγωνιστές μας, κυρίως από τη νότια Ευρώπη και ανταγωνιστικότητα είναι το τρίπτυχο που χρειαζόμαστε για να ενισχύσουμε τις εξαγωγές μας, όχι μόνο στη Γερμανία αλλά γενικότερα στην κεντρική Ευρώπη», τονίζει ο σύμβουλος επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο Τρύφων Κολιτσόπουλος στα «κατοχυρωμένα» ελληνικά προϊόντα. «Παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα που είναι κατοχυρωμένα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Π.Ο.Π, όπως η φέτα ή ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Π.Γ.Ε., όπως παρά πολλά ελληνικά Ελαιόλαδα συγκεκριμένων περιοχών και ποικιλιών ελιάς, μπορούν να δώσουν τη λύση, καθώς είναι πολύ δύσκολο να τα αντιγράψουν οι ανταγωνιστές μας. Να βγάλουμε αυτά τα προϊόντα προς τα έξω και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη».

Η Ελλάδα και οι παραγωγοί τροφίμων και αγροτικών προϊόντων θα πρέπει να επωφεληθούν από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. «Πρέπει να επωφεληθούμε από αυτό και να μην πουλάμε χύμα ελαιόλαδο στους Ιταλούς το οποίο φτάνει στα ράφια των αλυσίδων σουπερμάρκετ ως συσκευασμένο ιταλικό ελαιόλαδο». Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό «ότι και το σωστό μάρκετινγκ ανήκει στο αγροτικό προϊόν και όχι μόνο στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που από μάρκετινγκ τα πάνε μια χαρά». 
Σχετικά άρθρα
  • ΧΑ: Τα 15 midcaps που «κοιτούν» οι ξένοι

    Μετοχές μικρής-μεσαίας κεφαλαιοποίηση έχουν μπει στο "ραντάρ". Ποιες είναι οι προδιαγραφές που έχουν θέσει τα ξένα funds. Οι μετοχές που... πληρούν τις απαιτήσεις. Ο όγκος συναλλαγών και οι μεγαλομέτοχοι. Αναλυτικοί πίνακες.
  • «Πόρτα» στην αναθεώρηση προγράμματος

    Γιατί το eurogroup δεν θέλει να ανοίξει θέμα αναδιαπραγμάτευσης μνημονίου. Ο φόβος «καταιγίδας» αιτημάτων από το Νότο και τι έγινε πίσω από τις κλειστές πόρτες. Δεν έθεσε επίσημα θέμα ο Στουρνάρας. Η στάση Ντάισελμπλουμ.
  • Ο στραβός γιαλός, τα λουκέτα και οι μισθοί… 

    Η ατυχής δήλωση Γ. Μέργου περί κατώτατου μισθού ίσως ανακλήθηκε, αλλά ξανανοίγει τη συζήτηση περί ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων και οικονομίας. Μια συζήτηση στην οποία η ίδια η κυβέρνηση οφείλει να σταθεί…

Μάθετε πώς μπορείτε αν είστε άνεργη ή απολυμένη να πάρετε 20.000 ευρώ!

Κόρινθος: Διαγραφή χρέους για άνεργη μητέραΕυκαιρία σε χιλιάδες άνεργες ή απολυμένες γυναίκες ηλικίας 18 έως 64 ετών να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, δίνουν τα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ με καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό κεφαλαίου και με επιδότηση 100% του προϋπολογισμού της επιχείρησης έως 20.000 ευρώ.
Το ποσό επιδότησης ξεκινά από τα 10.000 ευρώ και φθάνει έως και 20.000 ευρώ, ενώ   σε περίπτωση που προσλάβουν στη νέα επιχείρηση άλλο άνεργο ή απολυμένο εργαζόμενο τότε θα επιδοτούνται με επιπλέον 12.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ χρηματοδοτείται με το ποσό των 40 εκ. ευρώ και αφορά τις περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.
Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους από την 1η μέχρι την 29η Μαρτίου 2013 στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΦΕΠΑΕ.
Στο πρόγραμμα, όπως γράφει το money-money.gr μπορούν να ενταχθούν γυναίκες με τις εξής προϋποθέσεις:
- Ελληνίδες, ομογενείς, γυναίκες πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στην Ελλάδα.
- Θα πρέπει να είναι από 18 έως 64 ετών άνεργες, ή απολυμένες, ή απειλούμενες από ανεργία, δηλαδή να έχουν την ιδιότητα της ανέργου, ή να έχουν απολυθεί την τελευταία τριετία και βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, ή  έχουν κλείσει την ατομική ή προσωπική τους επιχείρηση κατά την τελευταία τριετία, δεν ασκούν άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν απασχολούνται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Επίσης όσες απειλούνται από ανεργία, π.χ. εργαζόμενες σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ή έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας κλπ.
- Αυτοαπασχολούμενες ασφαλισμένες σε οικείους ασφαλιστικούς φορείς με εισόδημα χαμηλότερο από το εισοδηματικό όριο φτώχειας, όπως αυτό ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ
Από τις παραπάνω περιπτώσεις εξαιρούνται απολυμένες γυναίκες, των οποίων η σύμβαση καταγγέλθηκε από υπαιτιότητά τους, καθώς και απολυμένες, των οποίων ο εργοδότης είναι σύζυγος ή συγγενής Α’ βαθμού, εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες απολύθηκαν λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης.

ΓΣΕΕ: 3,9 εκατ. Ελληνες κάτω από το όριο της φτώχειας

ΓΣΕΕ: 3,9 εκατ. Ελληνες κάτω από το όριο της φτώχειας


Σχεδόν 3,9 Έλληνες βρέθηκαν κάτω από το όριο της φτώχειας το 2012, από 3,1 εκατ. που ήταν το 2011, υπογραμμίζει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στη μηνιαία έκδοση "Ενημέρωση".
Όπως αναφέρει, στην Ελλάδα, το φορολογικό σύστημα αποτελεί τον πλέον άδικο μηχανισμό ανισοκατανομής του εισοδήματος σε βάρος της μισθωτής εργασίας και σε όφελος των ανώτερων εισοδηματικών στρωμάτων του πληθυσμού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κατέβαλαν ως άμεση φορολογία 6,5 δισ. ευρώ, 47,9% (2009), 6,9 δισ. ευρώ, 52,6% (2010), 7,1 δις ευρώ, 55,5% (2011), ενώ οι επιχειρήσεις κατέβαλαν ως άμεση φορολογία 4,7 δισ. ευρώ, 35,1% (2009), 4,1 δις ευρώ, 30,7% (2010), 3,6 δις ευρώ, 28,7% (2011).
Η ΓΣΕΕ υπογραμμίζει ότι η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 35,6% των μικτών αμοιβών το 2011 από 34,3% το 2000, την στιγμή που ο μέσος όρος στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ υποχώρησε στο 31,7% το 2011 από 33,3% το 2000. Υψηλότερη κατά 12% σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ελλάδα είναι η επιβάρυνση στον μισθό του παντρεμένου εργαζόμενου με δύο παιδιά, καθώς διαμορφώνεται στο 37,8% το 2011 από 35,3% το 2000, την στιγμή όπου ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ υποχώρησε το 2011 στο 25,4% από 27,5% το 2000.
Στο πλαίσιο αυτό, διεκδικεί την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου και προτείνει ως κεντρική προτεραιότητα εξασφάλισης πρόσθετων πόρων την αποτελεσματική καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής (12 -14 δισ. ευρώ) και εισφοροδιαφυγής και όχι την εμβάθυνση της οικονομικής εξουθένωσης των μισθωτών και συνταξιούχων.
Ειδικότερα, η ΓΣΕΕ διεκδικεί:
• Αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ, προσαυαξανόμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση κατά 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος.
• Μείωση συντελεστών ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
• Ενιαία προοδευτική φορολογία για όλες τις κατηγορίες και πηγές εισοδημάτων και χορηγιών.
• Ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή και αναδιάταξη φορολογικής κλίμακας και περισσότερων κλιμακίων για όλες τις κατηγορίες και πηγές εισοδημάτων και χορηγιών.
• Αντιστροφή της σχέσης άμεσων και χορηγιών.
• Ουσιαστικές και σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, προκειμένου να αναπληρώσουν τα φορολογικά βάρη που επωμίσθηκαν από την αύξηση της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας και των εισοδηματικών απωλειών που υπέστησαν τα τελευταία έτη.
• Εφαρμογή των εκπτώσεων από τα έξοδα στο ύψος του 100% των δαπανών (ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ενοίκια, ενοίκια και δίδακτρα παιδιών που σπουδάζουν, τόκοι για τη αγορά πρώτης κατοικίας) καθώς και τις δαπάνες των ατόμων με αναπηρία.
• Κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών εισοδήματος και ένταξη ΟΛΩΝ στην ενιαία κλίμακα εισοδήματος.
• Ουσιαστική εφαρμογή του πόθεν έσχες, με αναφορά στην αγορά ομολόγων έντοκων γραμματίων, αγορά μετοχών, κεφάλαιο ίδρυσης και αύξησης κεφαλαίου ΑΕ και ΕΠΕ, καθορισμός κριτηρίων πολυτελούς διαβίωσης, ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών.
• Επανεξέταση προς την κατεύθυνση της κατάργησης των φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις.
• Μείωση των έμμεσων φόρων, ιδιαίτερα εκείνων που βαρύνουν την κατανάλωση χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριών. Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στα βιβλία, στα σχολικά είδη και στα φάρμακα.
• Αξιοποίηση του μηχανογραφικού συστήματος και των νέων τεχνολογιών, διαχρονική σταθερότητα, απλούστευση και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
• Ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με νέους πόρους, κυρίως, διαμέσου της αναδιανομής του εισοδήματος. Επ' αυτού η ΓΣΕΕ έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ανεύρεσης νέων πόρων για το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών (ΟΠΑΠ, λαχεία, Καζίνο, πόροι από ποινές και πρόστιμα για παραβάσεις φορολογικής, πολεοδομικής νομοθεσίας, πράσινοι φόροι από κάθε δραστηριότητα που ρυπαίνει το περιβάλλον, πόροι (αντί υπέρ ΕΡΤ) από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κλπ).

6 συμβουλές express για ισορροπημένη διατροφή


Star Stylist 2 Μαΐου - Δώστε τροφή στην ομορφιά!
Ξεκινάτε δίαιτα; Θέλετε αν ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής;
Φαίνονται ακατανόητες οι δίαιτες και οι οδηγίες τους; Διαβάστε 6 απλές συμβουλές που αν ακολουθήσουμε, εξασφαλίζουμε μια ισορροπημένη διατροφή... 
Μην παραλείπετε το πρωινό: Το πρώτο γεύμα της ημέρας παρέχει στο σώμα σας περισσότερη ενέργεια και περίπου το 50% των αναγκών σας σε βιταμίνες σε ημερήσια βάση.

Οι έρευνες δείχνουν ότι άτομα που δεν καταναλώνουν πρωινό, εμφανίζουν τάση για υπερφαγία νωρίς το απόγευμα, ενώ παράλληλα αυξάνουν το βάρος τους κατά τη διάρκεια των χρόνων.

Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες: Προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης που να περιέχουν τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, για παράδειγμα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης.

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, εκτός του ότι έχουν μικρότερη θρεπτική αξία, έρευνες δείχνουν ότι προκαλούν έντονο αίσθημα πείνας.

Προσέξτε τις μερίδες: Το μέγεθος της μερίδας έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια και το ίδιο θα συμβεί και στην περιφέρεια της μέσης σας εάν δεν προσέξετε!

Σερβίρετε προσεκτικά το φαγητό σας ή επιλέξτε μικρότερα σκεύη προκειμένου να περιορίσετε τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.

Πέντε φρούτα και λαχανικά την ημέρα: Προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Επιπλέον τα τρόφιμα με χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, αυξάνουν τον κορεσμό λόγο των φυτικών ινών που περιέχουν και παράλληλα μας προστατεύουν από την απλή ίωση μέχρι και τον καρκίνο.

Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, οπότε περιορίζουν τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Εντοπίζονται στα παχιά ψάρια, όπως οι σαρδέλες ο τόνος, το σκουμπρί και ο σολομός και σε φυτικές πηγές όπως το σουσάμι.

Πίνετε άφθονο νερό: Στόχος τα 6-8 ποτήρια καθημερινά! Η κατανάλωση νερού συμβάλλει εκτός από τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στο σώμα, στη βελτίωση της μνήμης και στη συγκέντρωση, στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων αλλά και στη βελτίωση της δυσκοιλιότητας.

Επιχείρηση εξόντωσης - Μας ''τρώνε'' το 50% των χρημάτων μας – Συνεχώς αυξάνονται οι φόροι στους αδύναμους και οι απαλλαγές για τους πλούσιους!

Επιχείρηση εξόντωσης - Μας ''τρώνε'' το 50% των χρημάτων μας – Συνεχώς αυξάνονται οι φόροι στους αδύναμους και οι απαλλαγές για τους πλούσιους!


- Από το 2010 εως το 2013 μισθωτοί και συνταξιούχοι βλέπουν να εξαφανίζεται πάνω από το μισό του εισοδήματος τους
- Εως το τέλος του χρόνου σχεδόν 4 εκατομμύρια Έλληνες θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας σύμφωνα με έρευνα τηςΓΣΕΕ
- Διαβάστε πως η εφορία τιμωρεί ιδίως τους ''εγκληματίες'' εργαζόμενους με δύο παιδιά
- Δείτε πως ανεβαίνουν συνεχώς οι φόροι που πληρώνουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσονται προκλητικά τα ανώτερα εισοδηματικά στρώματα
Αμείλικτη είναι η αλήθεια των αριθμών που παραθέτει σε έκθεση της η ΓΣΕΕ.
Διαβάστε ένα προς ένα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ποιοί πληρώνουν την κρίση καθώς βλέπουν τα εισοδήματα τους να εξανεμίζονται μέσα σε λίγα χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, που δημοσιεύει ο Capital, προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά:
- Η μείωση των μισθών και των συντάξεων από το 2010 εως το 2013 φτάνει στο 50%
- Η ανεργία στο ίδιο χρονικό διάστημα τριπλασιάστηκε φτάνοντας στα 1.200.000 άτομα το 2012
- Το επίπεδο φτώχειας από 28,1% του πληθυσμού το 2008, αυξήθηκε σε 31% δηλαδή 3.400.000 άτομα το 2011, με αυξητικές τάσεις το 2012 στο επίπεδο των 3.900.000 ατόμων
Διαβάστε τώρα πόσο άδικο είναι το φορολογικό μας σύστημα που, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, στοχεύει στην εξαφάνιση μεσαίων και φτωχών.
- Το 2009 μισθωτοί και συνταξιούχοι κατέβαλαν ως άμεση φορολογία 6,5 δις ευρώ, δηλαδή ποσοστό 47,9%, ενώ οι επιχειρήσεις πλήρωσαν 4,7 δις ευρώ, δηλαδή 35,1%
- Το 2010 μισθωτοί και συνταξιούχοι κατέβαλαν ως άμεση φορολογία 6,9 δις ευρώ, δηλαδή 52,6%, ενώ οι επιχειρήσεις 4,1 δις ευρώ, δηλαδή 30,7%
- Το 2011 μισθωτοί και συνταξιούχοι κατέβαλαν ως άμεση φορολογία 7,1 δις ευρώ, δηλαδή 55,5%,
ενώ οι επιχειρήσεις 3,6 δισ. ευρώ, δηλαδή το ποσοστό τους συρρικνώθηκε στο 28,7%
Ένα από τα κορυφαία παραδείγματα του φορολογικού παραλογισμού είναι η επιβάρυνση στον μισθό του παντρεμένου εργαζόμενου με δύο παιδιά που είναι κατά 12% υψηλότερη σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ελλάδα.Η επιβάρυνση λοιπόν στο μισθό των ''εγκληματιών'' που έχουν δύο παιδιά διαμορφώθηκε στο 37,8% το 2011 από 35,3% το 2000, την στιγμή όπου ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ υποχώρησε το 2011 στο 25,4% από 27,5% το 2000.
Με τις προτάσεις της η ΓΣΕΕ διεκδικεί:
Αφορολόγητο όριο στα 15.000 ευρώ, προσαυαξανόμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση κατά 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος
Μείωση συντελεστών ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης
Ενιαία προοδευτική φορολογία για όλες τις κατηγορίες και πηγές εισοδημάτων και χορηγιών
Ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή και αναδιάταξη φορολογικής κλίμακας και περισσότερων κλιμακίων για όλες τις κατηγορίες και πηγές εισοδημάτων και χορηγιών
Ουσιαστικές και σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, προκειμένου να αναπληρώσουν τα φορολογικά βάρη που επωμίσθηκαν από την αύξηση της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας και των εισοδηματικών απωλειών που υπέστησαν τα τελευταία έτη.
Εφαρμογή των εκπτώσεων από τα έξοδα στο ύψος του 100% των δαπανών (ιατρικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ενοίκια, ενοίκια και δίδακτρα παιδιών που σπουδάζουν, τόκοι για τη αγορά πρώτης κατοικίας) καθώς και τις δαπάνες των ατόμων με αναπηρία
Κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών εισοδήματος και ένταξη ΟΛΩΝ στην ενιαία κλίμακα εισοδήματος
Ουσιαστική εφαρμογή του πόθεν έσχες, με αναφορά στην αγορά ομολόγων έντοκων γραμματίων, αγορά μετοχών, κεφάλαιο ίδρυσης και αύξησης κεφαλαίου ΑΕ και ΕΠΕ, καθορισμός κριτηρίων πολυτελούς διαβίωσης, ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών
Επανεξέταση προς την κατεύθυνση της κατάργησης των φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις
Μείωση των έμμεσων φόρων, ιδιαίτερα εκείνων που βαρύνουν την κατανάλωση χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριών. Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στα βιβλία, στα σχολικά είδη και στα φάρμακα