Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013

Πρώτα ραντεβού: 8 χαζές ερωτήσεις που όλοι κάνουμε


της Ηρώς Κουνάδη 
Παραδεχτείτε το, όλοι έχετε υποπέσει στο αμάρτημα. Σε μια στιγμή αμήχανης σιωπής, όταν πανικόβλητοι σκεφτόσασταν «βρεςκάτιναπεις, βρεςκάτιναπεις» γιατί όπως όλοι ξέρουμε τα πρώτα ραντεβού δεν πρέπει να έχουν στιγμές αμήχανης σιωπής, αλλιώς θα σταματήσει ο κόσμος, την ξεστομίσατε: Ήταν εκείνη η ερώτηση που, αν ήσασταν πρωταγωνιστές σε sitcom, στο άκουσμά της θα αντηχούσαν ηχηρά γέλια –μία, δε, κυρία από το «κοινό» σχεδόν θα πνιγόταν από το γέλιο, και ταυτόχρονα θα χειροκροτούσε. Ευτυχώς για εσάς, δεν είστε, οπότε ο μόνος που γέλασε ήταν το ραντεβού σας, κι εκείνος/η από μέσα του, για να μην σας προσβάλλει –ή και καθόλου, αν βρίσκεται στον ίδιο πανικό-της-αμηχανίας με εσάς. 

Δεν είναι ντροπιαστικό (ή βασικά είναι, αλλά έτσι λέμε μεταξύ μας γιατί) όλοι το έχουμε κάνει. Αν δεν το είχαμε κάνει όλοι, δεν θα είχε προκύψει η παρακάτω λίστα με ντροπιαστικές ερωτήσεις που θα έπρεπε να απαγορευτούν άπαξ και διά παντός από το σύμπαν των πρώτων ραντεβού. Και δεν θα μπορούσαμε να την αποστηθίσουμε ή/και να την κολλήσουμε στο ψυγείο, για να την διαβάζουμε πριν από κάθε πρώτο ραντεβού. 

Έχεις αδέρφια; 
Πιθανές απαντήσεις (και διάλογοι που ακολουθούν): 
- Ναι (-μικρότερα ή μεγαλύτερα; - μεγαλύτερα. –α, το χαϊδεμένο παιδί, ε; *αμήχανο γέλιο*). 
- Όχι (-μοναχοπαίδι; -ναι. –ξέρεις, λένε ότι είστε κακομαθημένα. Εγώ βέβαια δεν πιστεύω σε στερεότυπα. Ή ακόμα χειρότερο: –εσένα δε σου φαίνεται). 
- Ναι, ήταν μικρότερη, την έλεγαν Samantha, μια μέρα την απήγαγαν οι εξωγήινοι κι εγώ από τότε θέλω να πιστέψω, αλλά φοβάμαι μήπως τελικά εκείνος ο σκοτεινός τύπος είναι ο πατέρας μου. 
Γιατί πρέπει να απαγορευτεί: Γιατί, της πιθανότητας του να έχετε βγει ραντεβού με τον Fox Mulder εξαιρουμένης, δεν υπάρχει καμία περίπτωση όλο αυτό να οδηγήσει σε ενδιαφέρουσα συζήτηση. Με μαθηματική ακρίβεια, θα καταλήξετε σε μια ακόμα αμήχανη σιωπή. 

Πού θα ήθελες να είσαι τώρα; 
Πιθανές απαντήσεις:
 Σε μια γέφυρα του Σηκουάνα στο Παρίσι/ μια γόνδολα στη Βενετία/ ένα πέτρινο σπιτάκι στα Τζουμέρκα (αν θέλει να πουλήσει ρομαντζάδα). Για bungee jumping/ trekking στις Άνδεις/ κανό στον Μεκόνγκ (αν το παίζει περιπετειώδης). Εδώ που είμαι, μαζί σου (για έξτρα δόση ρομαντζάδας, πακέτο με μεγατόνους επιβεβαίωσης). 
Γιατί πρέπει να απαγορευτεί: Προδίδει ότι βλέπετε Παπακαλιάτη, και δεν το θέλετε αυτό σε πρώτο ραντεβού. Επίσης, αν πέσετε σε ανυποψίαστο συνομιλητή, είναι εξαιρετικά πιθανό να σκεφτεί ότι ψαρεύετε κοπλιμέντα και επιβεβαίωση. Και ξέρετε τι λένε για την απεγνωσμένη ανάγκη επιβεβαίωσης στα πρώτα ραντεβού. Δεν ξέρετε; Με απλά λόγια και χωρίς φροϋδικές συνεκδοχές, ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο. 

Πού συχνάζεις; 
Πιθανές απαντήσεις: 
Στο Γκάζι (είμαι mainstream). Στην Αγίας Ειρήνης (είμαι hipster). Στην Πειραιώς (είμαι γυναίκα του κεφιού). Τι θα πει πού συχνάζω; (είμαι νορμάλ άνθρωπος). 
Γιατί πρέπει να απαγορευτεί: Γιατί, αν δεν είστε 17 χρονών, είναι απλώς ανεκδιήγητη. Επίσης, γιατί μαρτυρά ατελείωτα ξενύχτια για «γνωριμίες» στο mIRC και άλλα chatrooms της δεκαετίας του ’90 –και το σκοτεινό παρελθόν θέλετε να το κρατήσετε κρυφό, τουλάχιστον μέχρι τα επόμενα ραντεβού. 

Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι; 
Πιθανές απαντήσεις: 
Το Dust in the Wind, των Kansas. Το Paranoid, των Black Sabbath. Η Ενάτη του Μετόβεν. Εκείνο το καινούριο του Παντελίδη. 
Γιατί πρέπει να απαγορευτεί: Γιατί, από την εφεύρεση των συστημάτων ηχογράφησης της μουσικής και δώθε, δεν υπάρχει κανένας κανονικός άνθρωπος που να έχει ένα αγαπημένο τραγούδι. Και ακόμη και αν υπήρχε, η απάντησή του δεν θα σας έλεγε τίποτα (που να θέλετε να ξέρετε) για το άτομό του. 

Τι γνώμη έχεις για την απιστία; 
Πιθανές απαντήσεις: 
Η απιστία είναι καλή, αρκεί να μην μαθαίνεται. Η απιστία είναι κακή, ο πρώην μου με απάτησε, και τώρα η ψυχολόγος μου λέει ότι έχω προβλήματα εμπιστοσύνης απέναντι στους ανθρώπους. Το μόνο πράγμα που δεν μπορώ να συγχωρήσω είναι το ψέμα και η απιστία (κι επίσης δεν ξέρω αν σ’ το είπα αλλά περνάμε καλά στα γυρίσματα και αυτό βγαίνει στον κόσμο). 
Γιατί πρέπει να απαγορευτεί: Ξαναδιαβάστε τις τρεις απαντήσεις από πάνω. Τι απ’ όλα αυτά θα θέλατε να ξέρετε για τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας; (Και για όποιον δεν κατάλαβε: όποια κι αν είναι η γνώμη του/της για την απιστία, αποκλείεται να σας αρέσει –ακόμη και αν ταυτίζεται με την δική σας). 

Αν μπορούσες να έχεις μια μαγική ικανότητα, ποια θα ήταν αυτή; 
Πιθανές απαντήσεις: 
Να πετάω. Να γίνομαι αόρατος. Να διαβάζω τη σκέψη. Να προβλέπω το μέλλον. Να αποφεύγω τους ανθρώπους που κάνουν βαρετές ερωτήσεις στα πρώτα ραντεβού. 
Γιατί πρέπει να απαγορευτεί: Γιατί, αν δεν έχετε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία για μια μαγική ικανότητα που δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε τα βράδια να εκμυστηρευτείτε, το μόνο που θα καταφέρετε είναι πέντε λεπτά βαρετής κουβέντας. Τα οποία θα οδηγήσουν ξανά, και με μαθηματική ακρίβεια, σε μια ακόμα αμήχανη σιωπή. 

Αν ναυαγούσες σε ένα ερημονήσι, ποια τρία πράγματα θα ήθελες να έχεις μαζί; 
Πιθανές απαντήσεις:
 Το Ipod, έναν φορτιστή με ηλιακή ενέργεια και ακουστικά. Χάρτη, πυξίδα και το εγχειρίδιο των Μικρών Εξερευνητών. Αντηλιακό, γυαλιά ηλίου κι ένα καλό βιβλίο. Εσένα, προφυλακτικά και ένα φακό. 
Γιατί πρέπει να απαγορευτεί: Πέραν της προφανούς απιθανότητας, μα τον Tom Hanks και το πακέτο από την FedEx που δεν άνοιξε ποτέ, τι ακριβώς περιμένετε να μάθετε από αυτό; 

Πόσες σχέσεις είχες μέχρι τώρα; 
Πιθανές απαντήσεις:
 Στάσου να μετρήσω –πόσο χρόνο έχεις; Σαράντα δύο κανονικές, και τρεις που δε μετράνε, γιατί ήταν τύπου one night stand. Μία. 
Γιατί πρέπει να απαγορευτεί: Προσπαθήστε να αποφασίσετε ποια από τις δύο τελευταίες απαντήσεις σας τρομάζει περισσότερο. Αν δεν μπορείτε, είναι γιατί κάνατε την ερώτηση ποντάροντας στην πιθανότητα να ακούσετε ένα νούμερο που θα σας ικανοποιήσει, κάπου μεταξύ του τρία και του έξι. Και χάσατε. Κακή ιδέα τα ρίσκα στα πρώτα ραντεβού. 

Ποιο σεξουαλικό θέμα απασχολεί τους περισσότερους άνδρες;
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία που απασχολεί τους περισσότερους άνδρες; Και όχι μόνο απλά τους απασχολεί αλλά 4 στους 10 υποφέρουν από τη διαταραχή αυτή; Στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί, θα διαβάσετε για έναν από τους μεγαλύτερους ανδρικούς εφιάλτες αλλά και τους τρόπους που μπορεί να αντιμετωπιστεί...


Του Σωτήρη Ανδρεαδάκη
 
χειρουργού Ουρολόγου- Ανδρολόγου
 
fellow of the European Board of Urology 
Η πρόωρη εκσπερμάτιση θεωρείται ως η πιο κοινή σεξουαλική δυσλειτουργία στον άνδρα, με μια συχνότητα που φτάνει έως και το 40% ( περισσότεροι λοιπόν από έναν στους τρεις άνδρες υποφέρουν από αυτή τη διαταραχή ).
Ως πρόωρη χαρακτηρίζουμε την εκσπερμάτιση που συμβαίνει μετά από ελάχιστη σεξουαλική διέγερση, πριν, κατά ή αμέσως μετά την είσοδο του πέους στον κόλπο και χωρίς ο ασθενής να την επιθυμεί. Η δυσλειτουργία αυτή αποτελεί σημαντική πηγή άγχους για τον άνδρα, ο οποίος μπορεί ακόμα και να μην επιδιώκει σεξουαλικές σχέσεις, από το φόβο της αδυναμίας επίτευξης ολοκληρωμένης επαφής και της ενδεχόμενης απόρριψης από τη σύντροφο.
Το άγχος αυτό βεβαίως αντανακλά σε όλες τις παραμέτρους και τους τομείς της ζωής του, με αποτέλεσμα συχνά την έλλειψη αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης και αυτοσεβασμού, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ήπια ή και μείζονα κατάθλιψη.
Ακόμα όμως και σε μόνιμες, μακροχρόνιες σχέσεις ή και πολυετείς γάμους, η διαταραχή αυτή δημιουργεί με την πάροδο του χρόνου επιπρόσθετα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των συντρόφων, καθώς βλέπουμε ζευγάρια να έρχονται αναζητώντας βοήθεια ακόμα και μετά από δεκαετίες « αρμονικής » συμβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις, ότι πολύ συχνά η γυναίκα είναι αυτή που προτρέπει στην αναζήτηση λύσης.
Γίνεται λοιπόν σαφές, ότι πρόκειται για μία σεξουαλική διαταραχή με σημαντικές συνέπειες τόσο στη ζωή και ψυχολογία του άνδρα που πάσχει, όσο και της συντρόφου του. Είναι λοιπόν μία κατάσταση, στην οποία πρέπει να αναζητείται λύση. Εν τούτοις, οι περισσότεροι πάσχοντες δεν την αναζητούν, είτε λόγω αισθήματος ντροπής, είτε λόγω της πεποίθησης ότι δεν υπάρχει φαρμακευτική ή άλλη αποτελεσματική θεραπεία για την κατάστασή τους .
Το πρώτο λοιπόν θέμα, είναι να ξεπεράσει ο πάσχων όποιους δισταγμούς και προκαταλήψεις έχει και να απευθυνθεί στον ειδικό, ο οποίος είναι ο χειρουργός ουρολόγος - ανδρολόγος.
Το δεύτερο θέμα, που είναι το εάν πραγματικά υπάρχει λύση στο πρόβλημά του , ή εάν θα πρέπει μοιρολατρικά να το υπομένει και να ζει με αυτό, είναι που καλείται να απαντήσει ο ειδικός και η απάντηση είναι ότι με τους κατάλληλους διαγνωστικούς και θεραπευτικούς χειρισμούς, θα επέλθει ριζική βελτίωση σε περισσότερους από 9 στους 10 πάσχοντες.
Ας δούμε όμως κάποια επιστημονικά δεδομένα για να γίνω πιο κατανοητός. Κάνοντας μια ανασκόπηση στην ιστορία της αναγνώρισης και της αντιμετώπισης της πρόωρης εκσπερμάτισης, βλέπουμε ότι για πάρα πολλά χρόνια εθεωρείτο ως μια καθαρά ψυχολογική διαταραχή, με αποτέλεσμα να ασχολούνται με τη λύση της μόνο ψυχολόγοι, χρησιμοποιώντας τεχνικές ψυχολογικής - σεξουαλικής θεραπείας και ασκήσεων συμπεριφοράς.
Κάποια στιγμή όμως παρατηρήθηκε ότι η χρήση κάποιων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων είχε σαν «παρενέργεια» και την καθυστέρηση, ή ακόμα και αδυναμία επίτευξης της εκσπερμάτισης. Μία άλλη παρατήρηση ήταν ότι πολλοί άνδρες παραπονούνταν για πρόωρη εκσπερμάτιση, ενώ έπασχαν από χρόνιες φλεγμονές του προστάτη (προστατίτιδες), η οποία διορθωνόταν με τη θεραπεία που ελάμβαναν για τις φλεγμονές αυτές. Ακόμη, παρατηρήθηκε ότι σε πολλούς άνδρες που είχαν πρόωρη εκσπερμάτιση από την αρχή της σεξουαλικής τους ζωής, υπήρχε μια υπερευαισθησία περιοχών της ακροποσθίας, της βαλάνου και του χαλινού και ανταποκρίνονταν πολύ καλά στην εφαρμογή κατάλληλων τοπικών αναισθητικών φαρμάκων. Τελευταία φαίνεται σε κάποιες μελέτες ότι έχουν επίδραση στην καθυστέρηση της εκσπερμάτισης και τα φάρμακα που χορηγούνται για τη στυτική δυσλειτουργία.
Όλες αυτές οι παρατηρήσεις, που έγιναν ταυτόχρονα με τη ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης της ανδρολογίας την τελευταία δεκαετία, οδήγησαν στη διαπίστωση πως η αιτιολογία της πρόωρης εκσπερμάτισης έχει κατά κύριο λόγο και στις περισσότερες περιπτώσεις οργανική βάση, χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζεται και το ψυχολογικό φορτίο που αυτή επιφέρει στον πάσχοντα, το οποίο όμως συνήθως είναι συνέπεια και όχι αιτία της διαταραχής. Έτσι, οδηγηθήκαμε στην κατάταξη και αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης ως μιας ιατρικής, οργανικής πάθησης, για τη διάγνωση και θεραπεία της οποίας πραγματοποιούνται έγκριτες κλινικές μελέτες και υπάρχουν πλέον κατευθυντήριες οδηγίες από τις μεγαλύτερες Ουρολογικές Εταιρείες ( Ευρωπαϊκή και Αμερικανική Ουρολογική Ένωση).
Η πρόωρη εκσπερμάτιση λοιπόν κατατάσσεται σε πρωτοπαθή ή επίκτητη, μόνιμη ή περιστασιακή, απλή ή σχετιζόμενη με άλλες οργανικές διαταραχές (χρ. προστατίτιδα, στυτική δυσλειτουργία, υπερθυρεοειδισμό) και τέλος ανάλογα με τη βαρύτητά της σε σοβαρή (<15 δευτερόλεπτα), μέτρια (<1 λεπτό) και ήπια ( ανάμεσα 1 και 2 λεπτά), μετρώντας το χρόνο από την κολπική διείσδυση ως την εκσπερμάτιση.
Πρέπει να γίνεται η ταξινόμηση του πάσχοντος σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες, ούτως ώστε να κατευθύνεται ανάλογα η θεραπευτική τακτική μας. Πρέπει λοιπόν να παίρνει ο ειδικός γιατρός ένα καλό ιστορικό από τον ασθενή, ο οποίος με τη σειρά του πρέπει να είναι απολύτως ειλικρινής, ενώ καλό είναι να είναι παρούσα και η σύντροφος εάν είναι δυνατόν. Στη συνέχεια είναι πολύ σημαντική μία καλή κλινική εξέταση, όπου θα αποκλεισθούν κάποιες άλλες παθολογικές καταστάσεις, ενώ η διαδικασία της διαγνωστικής προσέγγισης και κατάταξης της πάθησης κλείνει με κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις.
Στη συνέχεια, ο ειδικός γιατρός μπορεί να προχωρήσει στη θεραπεία της πάθησης. Είναι ευνόητο ότι στις περιπτώσεις δευτεροπαθούς πρόωρης εκσπερμάτισης θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πρωταρχικά το αίτιο ή η συνοδός οργανική πάθηση.
Στην πρωτοπαθή, που είναι και αυτή που απασχολεί την πλειοψηφία των πασχόντων, η θεραπεία πρέπει να συνδυάζει την ψυχοσεξουαλική υποστήριξη και τη φαρμακευτική αγωγή. Όσον αφορά την πρώτη, είναι απαραίτητη για να κατανοήσει ο πάσχων ότι δεν θα λυθεί το πρόβλημά του από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά ενδέχεται να δοκιμασθούν κάποια θεραπευτικά σχήματα και να πεισθεί να ακολουθήσει τις συστάσεις του γιατρού για όσο χρόνο χρειαστεί.
Όσον αφορά τώρα τη φαρμακευτική θεραπεία, αυτή θα πρέπει να γίνεται κλιμακωτά, ξεκινώντας από τοπικώς δρώντας φάρμακα σε συνδυασμό με ειδικές τεχνικές κατά την επαφή, και περνώντας στη συνέχεια σε συστηματικά σκευάσματα με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες και τέλος σε άλλα που ενδεχομένως είναι λιγότερο καλά ανεκτά. Επίσης, η εφαρμογή της φαρμακευτικής αγωγής πρέπει να γίνεται εντελώς εξατομικευμένα σε κάθε ασθενή, και με το συνδυασμό των διαφόρων διαθεσίμων σκευασμάτων, οδηγούμενη πάντα από την εμπειρία του εξειδικευμένου θεράποντος ιατρού, έως ώστε να επιτευχθεί το πιο αποτελεσματικό σχήμα και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ανάλογα πάντα και με τις προσωπικές προσδοκίες του πάσχοντος.
Κλείνοντας, πιστεύω ότι κατέστη σαφές, ότι στο ερώτημα του τίτλου ( πρόωρη εκσπερμάτιση: υπάρχει λύση; ) η απάντηση είναι απόλυτα καταφατική. Ναι, υπάρχει λύση, αρκεί ο πάσχων να απευθυνθεί στον ειδικό ουρολόγο-ανδρολόγο, με ειλικρίνεια και χωρίς προκαταλήψεις και δισταγμούς και να συμμορφωθεί πλήρως με τις οδηγίες και τις συστάσεις που αυτός θα του δώσει, κατά τη διαγνωστική διερεύνηση και τη θεραπευτική προσέγγιση.

Ποιος μήνας του χρόνου, εξαντλεί περισσότερο τον οργανισμό μαςΈχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια εποχή νιώθετε περισσότερο κουρασμένοι; Και ποιο συγκεκριμένα, ποιον μήνα νιώθετε να σας έχουν εγκαταλείψει οι δυνάμεις σας και να μην έχετε κουράγιο να σηκωθείτε από το κρεββάτι; Πότε η κούραση σας χωρίς να είναι ιδιαίτερη, είναι τόσο εξαντλητική που θέλετε να χουζουρεύετε και να μην πάτε στη δουλειά. Μια επιστημονική μελέτη κατέληξε στον μήνα που ο οργανισμός μας νιώθει περισσότερο εξαντλημένος από τους υπόλοιπους 11 μήνες του χρόνου. Ο μήνας αυτός είναι ο ...
Είναι ο μήνας που διανύουμε. Ο Φεβρουάριος. Ο τρίτος κατά σειρά μήνας του χειμώνα. Όπως αναφέρει σε έρευνα του ο καθηγητής- εμπειρογνώμονας ύπνου Κόλιν Έσπι: “Η διάρκεια της νύχτας, οι κρύες ημέρες και η μουντάδα του καιρού, συνωμοτούν στο να μειώσουν την ποσότητα και ποιότητα του ύπνου μας κάτι που μας κάνει να αισθανόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας περισσότερο κουρασμένοι και μας κάνει επίσης να σκεφτόμαστε πιο πολύ το ζεστό μας κρεββάτι.” Ο Βρετανός καθηγητής είναι ο επικεφαλής μιας ομάδας επιστημόνων στη Βρετανία που έχουν δημιουργήσει το πρόγραμμα sleepio, το οποίο σκοπό έχει τη βελτίωση του ύπνου.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 68% των συμμετεχόντων στην έρευνα sleepio, τόνισαν πως τον Φεβρουάριο μήνα σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, ένιωθαν μια συνεχή κόπωση και μειωμένη ενέργεια. Τον επόμενο μήνα που ήδη έχει μπει η Άνοιξη το ποσοστό αυτό έπεσε στο 38%.
"Το βιολογικό μας ρολόι ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από το φως του περιβάλλοντος που στέλνει σήμα για εγρήγορση κι ανεβάζει την ενέργειά μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα σήματα αυτά δεν είναι όμως τόσο διακριτά το χειμώνα ενώ η αποπνικτική ατμόσφαιρα από τη θέρμανση και η έλλειψη καθαρού αέρα και λιακάδας έχουν αρνητική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου μας, με αποτέλεσμα ένας κακός ύπνος να μας δημιουργεί ατονία, αδυναμία και κατάπτωση κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας." τόνισε ο καθηγητής Κόλιν Έσπι.

Πόσο διαφέρει ο εγκέφαλος ενός «αριστερού» από εκείνον ενός «δεξιού»;Πόσο διαφέρει ο εγκέφαλος ενός «αριστερού» από εκείνον ενός «δεξιού»;

Εκ παραδόσεως γνωρίζουμε πως αν θέλουμε να μάθουμε τις πολιτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων δεν έχουμε παρά να στραφούμε στους γονείς τους. Έχει υπολογιστεί πως αυτή η παλιά μέθοδος έχει περίπου 70% επιτυχία.

Μία νέα, όμως, έρευνα η οποία είδε προσφάτως το φως της δημοσιότητας στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE, δείχνει πως σε ό,τι αφορά την πολιτική ταυτότητα του ατόμου δεν αρχίζουν και τελειώνουν όλα στους γονείς και την επίδρασή τους.
Οι ιδεολογικο-πολιτικές διαφορές των ανθρώπων ενδέχεται κάλλιστα να αντανακλούν διαφορετικές νευρωνικές διαδικασίες στις εγκεφαλικές δομές του καθενός και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.
Η ιδέα ότι οι εγκέφαλοι των Δημοκρατών και των Ρεπουμπλικάνων ενδέχεται να είναι καλωδιωμένοι στις πεποιθήσεις τους δεν είναι καινούργια. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως κατά τη διάρκεια MRI σαρώσεων, περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την κοινωνικότητα και την ανοικτότητα στους άλλους παρουσιάζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα στους Δημοκράτες απ' ό,τι στους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι από την πλευρά τους σημειώνουν μεγαλύτερη νευρωνική δραστηριότητα σε μέρη του εγκεφάλου που συνδέονται με τη χαμηλή κοινωνικότητα.

Άλλα πειράματα έχουν δείξει ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τον κίνδυνο και την αβεβαιότητα, όπως η αμυγδαλή, διαφέρουν δομικά στους φιλελεύθερους και τους συντηρητικούς, αποδεικνύοντας πως διαφορετική νευρωνική αρχιτεκτονική σημαίνει διαφορετικό συμπεριφορικό υπόδειγμα: οι φιλελεύθεροι τείνουν να αποζητούν την καινοτομία και την αβεβαιότητα, ενώ οι συντηρητικοί επιδεικνύουν έντονες αλλαγές μπροστά σε απειλητικές καταστάσεις. Οι πρώτοι είναι περισσότερο πρόθυμοι να αποδεχτούν το ρίσκο, ενώ οι δεύτεροι παρουσιάζουν εντονότερες αντιδράσεις σε απειλητικά ερεθίσματα.
Ωστόσο, επισημαίνει η έρευνα, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμάται το περιβάλλον και ο εμπειρικός παράγοντας, καθώς η ανάπτυξη της γκρίζας μάζας του εγκεφάλου μας συναρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα ερεθίσματα και τις συμπεριφορικά patterns που απαρτίζουν το ευρύτερο περιβάλλον μας. Ο ψυχοδιανοητικός κόσμος των ανθρώπων δεν εξηγείται κατ' απόλυτο τρόπο στη βάση ενός βιολογικού ντετερμινισμού.

Εσύ λες ψέματα για τη σχέση σου;


Διαβάζοντας το παρακάτω κείμενο μπορεί να
 βρεθείς μπροστά σε γεγονότα που σου έχουν
συμβεί. Αντέχεις;

 Όλα ξεκίνησαν, το 2011, όταν οι, Chrisanna Northrup,
 Pepper Schwartz, and James Witte, αποφάσισαν να
 ξεκινήσουν μια έρευνα για τις ρομαντικές σχέσεις αλλά 
και το πόσο επισφαλής είναι η εμπιστοσύνη μεταξύ των
 συντρόφων. 

Οι συγγραφείς, παρέα με όσους τους υποστήριξαν σε
 αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, κατάφεραν να μιλήσουν
 με πάνω από 100.000 ανθρώπους και να συλλέξουν
 περισσότερα από 1.000.000 δεδομένα για τις σχέσεις,
 τα οποία και μπόρεσαν να καταγράψουν σε ένα βιβλίο,
 με χρωματιστό εξώφυλλο, που το ονόμασαν:
 «The Normal Bar». Το συγκεκριμένο βιβλίο προσπαθεί
 να δώσει φως στην υπόθεση «σχέσεις» αναλύοντας
 συμπεριφορές και παραθέτοντας ορισμένα στατιστικά
 στοιχεία.

Πάμε να δούμε τα πιο σημαντικά:

Εμπιστεύεσαι τον/την σύντροφό σου;

Περίπατος πάει η εμπιστοσύνη όσον αφορά την πλευρά
 των γυναικών στη συγκεκριμένη έρευνα καθώς μόνο
το 39% δήλωσε πως εμπιστεύεται τον σύντροφο του, σε
 αντίθεση με τον αντρικό πληθυσμό που σε ποσοστό 53%
 δηλώνει πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην σχέση του.
  Οι γυναίκες πιστεύουν πως ο άντρας έχει μεγαλύτερη ευχέρεια
 στο να «περιπλανηθεί» σε δρόμους που απέχουν από την
 σχέση του και επίσης είναι πιο επιρρεπής στο να ψάξει μια
 σεξουαλική συνεύρεση εκτός σχέσης. Από την άλλη
πλευρά σχεδόν το ήμισυ των αντρών υποπτεύεται την
σύντροφό του ενώ και τα δύο φύλλα φοβούνται πως ο
 αγαπημένος ή η αγαπημένη τους κρύβει κάποια
 δυσάρεστα πράγματα τα οποία και πρέπει να ψάξουν
 πολύ για να τα ανακαλύψουν.

Έχεις πει ποτέ ψέματα στον/στην σύντροφό σου;

Δύσκολη ερώτηση για να απαντήσει κανείς αλλά οι
 συμμετέχοντες δεν μάσησαν  τα λόγια τους! Σχεδόν τα
 τρία τέταρτα από αυτούς που ερωτήθηκαν
 ( 75% άνδρες, 71% γυναίκες) απάντησαν πως έχουν πει
 ψέματα μέσα στη σχέση τους είτε πολύ σημαντικά είτε
 λιγότερο σημαντικά. Βέβαια υπάρχει και ένα 27%, από
αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα, που υποστήριξαν
 πως ουδέποτε έχουν πει ψέμα στον σύντροφό τους.
 Το οξύμωρο είναι ότι ακόμα και στα επιτυχημένα ζευγάρια
 το 69% δήλωσε πως κάποια στιγμή έχει πει ένα μικρό
ψεματάκι ή τουλάχιστον έχει παραποιήσει την αλήθεια.
 Προσοχή όμως γιατί ακόμα και τα καλοπροαίρετα ψέματα
 μπορεί να βλάψουν την σχέση και να θυμάσαι ότι η
αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι, είναι ένα δικαίωμα που
 έχει ο σύντροφός σου αλλά και εσύ.

Έχεις πει ψέματα για τα συναισθήματά σου;

Υποτίθεται πως μία σχέση πρέπει να είναι ανοιχτή, ειλικρινής
 και οι άνθρωποι που την απαρτίζουν να μοιράζονται τα πάντα
 μεταξύ τους. Ή μήπως όχι; Το 59% των ανδρών και το 56%
των γυναικών δήλωσαν πως έχουν πει ψέματα για τα
συναισθήματά τους και πολλές φορές αδυνατούν να τα
 εκφράσουν στον σύντροφό τους για διάφορους λόγους. 
Είναι φυσιολογικό πως οι άνθρωποι που είναι δυσαρεστημένοι
από την σχέση τους παρουσιάζουν μεγαλύτερη φοβία στο να
 εκφράσουν τα συναισθήματά τους αλλά και οι ευχαριστημένοι
 δεν πάνε πίσω καθώς σε ποσοστό 48% αρνούνται να
εξωτερικεύσουν αυτό που νιώθουν.

Έχεις πει ποτέ ψέμα για την σεξουαλική επίδοση του/της
 συντρόφου σου;

Οι γυναίκες κερδίζουν και σε αυτή την κατηγορία καθώς ένα
 ποσοστό κοντά στο 43% ψεύδεται για την σεξουαλική
επίδοση του συντρόφου της. Οι άνδρες αποδεικνύονται πιο
ειλικρινείς καθώς μόνο το 28% δήλωσε πως λέει ψέματα για το
 πώς τα πηγαίνει η σύντροφός του στο σεξ. Αυτό βέβαια δεν
 συμβαίνει απαραίτητα γιατί οι γυναίκες είναι καλύτεροι
 εραστές αλλά μάλλον γιατί αισθάνονται μεγαλύτερη ανάγκη
για να προστατέψουν τα συναισθήματα του συντρόφου τους.
 Είναι γνωστό άλλωστε πως αν η ανασφάλεια χτυπήσει τον άντρα
 μπορούν να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στην
σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Όπως μπορείτε να φανταστείτε
 οι δυσαρεστημένοι άντρες και οι δυσαρεστημένες γυναίκες
 ψεύδονται περισσότερο (50%) από ότι αυτοί και αυτές που
 ευχαριστιούνται το σεξ (27%).

Έχεις διαβάσει ποτέ τα e-mail του/της συντρόφου σου;

Αν κρίνουμε από την έρευνα μάλλον και συ θα έχεις
 υποπέσει στο παραπάνω παράπτωμα (ναι πιάνεται και το
αν έχεις ψάξει το κινητό) καθώς το 54% των γυναικών και το
 49% των αντρών δηλώνουν, ευθαρσώς, ότι έχουν ψάξει
 στα  mail  του/της συντρόφου από περιέργεια αλλά και από
αγωνία για να ανακαλύψουν αν υπάρχει κάτι το οποίο διαφεύγει
 από την αντίληψή τους. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό πάντως
 γιατί έτσι μπορεί να θιχτεί η ιδιωτική ζωή του άλλου και να χαθεί
οριστικά η εμπιστοσύνη μεταξύ του ζευγαριού!

Έχεις πει ποτέ ψέματα για το που είσαι;

Το 50% των ανδρών και το 36% των γυναικών απάντησε πως
 δεν είναι πάντα ειλικρινής όταν ρωτιέται από τον/την σύντροφό
του για το που βρίσκεται. Μάλιστα χαρακτηριστική είναι και η
επεξήγηση μιας εκ των συμμετεχόντων, η οποία δήλωσε:
 «Πρέπει να ομολογήσω ότι λέω ψέματα αρκετές φορές για τον
συγκεκριμένο λόγο. Για παράδειγμα, όταν βλέπω τον πρώην μου,
 αποφεύγω να το πω στον Χένρι. Δεν τον συμπαθεί καθόλου και
 νομίζει πως τρέχει κάτι ακόμη μεταξύ μας. Η αλήθεια είναι όμως,
πως, εγώ τον βλέπω φιλικά και δεν θα ήθελα να χάσω αυτή τη
φιλική σχέση. Έτσι αποφεύγω να το πω στον σύντροφό μου ή
παριστάνω ότι είμαι για δείπνο με τις φίλες μου».

Υ.Γ.: Δεν ξέρω αν σας έπεισε η τελευταία μαρτυρία αλλά
 εμένα δεν με έπεισε καθόλου!! Α, ρε κατακαημένε Χένρι!!!

Το ΣΔΟΕ βάζει στο μικροσκόπιο ΟΛΕΣ τις συναλλαγές της οικογένειας


Μετοχές, καταθέσεις, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, δάνεια, αλλά και όλες οι συναλλαγές με τράπεζες, χρηματιστήρια, ιδιωτικά και δημόσια θεραπευτήρια και κλινικές των Ταμείων Ασφάλισης, επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και εταιρείες ύδρευσης μπαίνουν πλέον στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών Αρχών και «φακελώνονται» ηλεκτρονικά στο υπουργείο Οικονομικών. 
Μεθαύριο, άλλωστε, 20 Φεβρουαρίου, λήγει και η τελευταία προθεσμία που έδωσε το οικονομικό επιτελείο για την υποβολή καταστάσεων και στοιχείων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τα εκπαιδευτήρια, τις τράπεζες και τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ.
Ζουν πλουσιοπάροχα και φοροδιαφεύγουν
Στόχος των διασταυρώσεων είναι ο εντοπισμός φορολογουμένων που έχουν αποκρύψει εισοδήματα, αλλά ταυτόχρονα ζουν πλουσιοπάροχα, πραγματοποιώντας μεγάλες καταναλωτικές δαπάνες.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει «φακέλωμα» όλων των κινήσεων και συναλλαγών, λόγος για τον οποίο άλλωστε έχουν ήδη δοθεί οδηγίες, ώστε πληροφορίες να συγκεντρώνονται ακόμη και για τυχόν ύπαρξη επενδυτικών χαρτοφυλακίων, αμοιβαίων κεφαλαίων, παραγώγων, ομολόγων, προϊόντων εφάπαξ καταβολής, επενδύσεων σε χρυσό ή ασήμι κ.λπ., θυρίδων, αλλά ακόμη και για την αγορά χρυσών λιρών και ράβδων χρυσού.

Το ΣΔΟΕ στο κυνήγι του κρυφού πλούτου
Επισημαίνεται ότι όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αξιοποιηθούν για εκτεταμένες διασταυρώσεις επαλήθευσης στοιχείων δαπανών που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και το ΣΔΟΕ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Ναυτεμπορική.
Μεγάλος Αδελφός για κάθε οικογένεια
Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα στηθεί πάνω στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών που ετοιμάζει το «Μεγάλο Αδελφό» κάθε οικογένειας, με τη δημιουργία του εθνικού ηλεκτρονικού ληξιαρχείου!
Δεν είναι λίγες μάλιστα οι φορές που αρκετοί φορολογούμενοι, για να κρύψουν «μαύρα» χρήματα, τα κατέθεταν σε λογαριασμούς συγγενικών προσώπων, κυρίως μισθωτών ή συνταξιούχων υπεράνω υποψίας, που δεν τραβούσαν την προσοχή των φορολογικών Αρχών, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ο εντοπισμός τους.
troktiko.eu 

Τζούλια Παστράνα: Μάθετε όλη τη συγκλονιστική ιστορία της γυναίκας-πιθήκου από το Μεξικό!!! (PHOTOS)


Χρειάστηκε να περάσουν εκατόν πενήντα ολόκληρα χρόνια για να επιστρέψει η σορός της άτυχης Τζούλια Παστράνα στην πατρίδα της, Σιναλόα ντε Λέιβα στο Μεξικό, και να κλείσει ένα από τα τελευταία κεφάλαια μιας αμαρτωλής εποχής όπου η όποια διαφορετικότητα αντιμετωπιζόταν σαν ατραξιόν και μέσο χρηματισμού των απανταχού επιτήδειων.
 Η Τζούλια Παστράνα, ιθαγενής από το Μεξικό, έμεινε γνωστή με διάφορα προσωνύμια όπως «η γυναίκα με το μούσι και τις τρίχες» ή «γυναίκα-πίθηκος» ή «γυναίκα-ουρακοτάνγκος» και «γυναίκα-αρκούδα» μπορεί να έχει πεθάνει από το 1860, ωστόσο, η ιδιαιτερότητά της την καταδίκασε να διαπομπεύεται και μετά θάνατον.
Τελικά την Τρίτη ενταφιάστηκε με ειδικές τιμές στον τόπο καταγωγής της με έξοδα της κοινότητας Σιναλόα, κερδίζοντας με αυτό τον τρόπο μια αναγνώριση και μια τυπική «συγγνώμη» από τη διεθνή κοινότητα.
Τζουλια Παστρανα: Η τραγικη ιστορια της «γυναικας-πιθηκου» απο το Μεξικο!
Η συγκλονιστική της ιστορία
Γεννήθηκε το 1834 στο Μεξικό εντός μια περιοχής όπου κατοικούσαν ιθαγενείς και η ασθένεια της με την ονομασία «hypertrichosis» (υπερτρίχωση) την έκανε γρήγορα γνωστή. Η έντονη τριχοφυΐα που κάλυπτε όλο το πρόσωπό της σε συνδυασμό με την ουλική δυσπλασία (ασθένεια που δεν είχε ακόμη διαγνωσθεί στην εποχή της) και το πολύ χαμηλό ύψος της την έκαναν να μοιάζει με μια περίεργη διασταύρωση ανθρώπου με ουρακοτάνγκο κάτι που καθόρισε την τραγική της μοίρα.
Αποτέλεσε από πολύ μικρή ατραξιόν με διάφορους «επιστήμονες» της εποχής να διαβεβαιώνουν ότι πρόκεται είτε για καρπό επαφής ανρθώπου με ουρακοτάγνκο είτε ακόμη και για διαφορετικό εντελώς είδος.
Σύντομα εμφανίστηκε στη ζωή της ο Θίοντορ Λεντι ο οποίος την αγόρασε, πιθανότατα από τη μητέρα της, της έμαθε να χορεύει και να παίζει μουσική και την έκανε ατραξιόν σε τσίρκο ταξιδεύοντας σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Μάλιστα οι δυο τους παντρεύτηκαν και σύντομα η Τζούλια έμεινε έγκυος. Γέννησε ένα κορίτσι το οποίο έφερε τα ίδια χαρακτηριστικά, αλλά δεν κατάφερε να επιβιώσει και πέθανε μόλις τριών ημερών με την μητέρα του να χάνει τη μάχη για τη ζωή λίγες ημέρες μετά εξαιτίας επιπλοκών μετά τον τοκετό.
Ο Λεντ, πάντως, δεν σταμάτησε την περιοδεία του, ζήτησε από τον καθηγητή Σουκόλοφ του Πανεπιστημίου της Μόσχας να ταριχεύσει εκείνη και το μωρό της και τις χρησιμοποίησε σαν εκθέματα μέσα σε ένα γυάλινο κουτί.
Αργότερα, μάλιστα, γνώρισε μια άλλη γυναίκα με παρόμοια χαρακτηριστικά με την Τζούλια, την βάπτισε Ζενόρα Παστράνα και έγινε ζάπλουτος από την εκμετάλλευσή της προτού πεθάνει σε άσυλο ανιάτων το 1884.
Τα μουμιοποιημένα σώματα της Τζούλια και της κόρης της χάνονται στο σκοτάδι και επανεμφανίζονται στη Νορβηγία το 1921 όπου συνέχισαν να εκτίθενται μέχρι το 1970, όταν ξέσπασε θύελλα διαμαρτυριών και αποσύρθηκαν από την κοινή θέα.
Λίγα χρόνια μετά, το 1976 βάνδαλοι εισέβαλαν στο χώρο όπου φυλάσσονταν, ακρωτηρίασαν τη σορό του μωρού με ότι απέμεινε από αυτό να το τρώνε τα ποντίκια.
Το 1979 η μούμια της Τζούλιας εκλάπη ξανά, αλλά οι αρχές την εντόπισαν πεταμένη κάπου και αποφασίστηκε να φυλαχτεί στο Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο του Οσλο, όπου παρέμεινε μέχρι πρόσφατα σαν δείγμα για τους επιστήμονες.
Τελικά, το μακρύ ταξίδι της Τζούλιας έφτασε στο τέλος του την Τρίτη, όπου, έπειτα από διακρατική συμφωνία το πτώμα της μεταφέρθηκε στο Μεξικό και κηδεύθηκε στη γενέτειρά της.

www.iefimerida.gr

www.iefimerida.gr

Τι να κάνεις ώστε να μην σε παχαίνει το βραδινό!Θα το έχεις ακούσει πολλές φορές.

“Κόψε το βραδινό και θα καταφέρεις να χάσεις κιλά”! Είναι όμως αυτή μια σωστή τακτική στη μάχη για υπέροχο σώμα; Τι πρέπει να τρως για βραδινό; Πόση ώρα πριν πέσεις για ύπνο; Προτάσεις για τα πιο υγιεινά και νόστιμα βραδινά γεύματα.


Ας αρχίσουμε από τα βασικά! Την ιδέα να μην τρως τίποτα το βράδυ πρέπει να την ξεχάσεις. Όχι μόνο δεν θα σε βοηθήσει να χάσεις κιλά, αλλά αντίθετα ίσως και να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Τι πρέπει να κάνεις; Μα φυσικά να έχεις φροντίσει για το... βραδινό σου από το πρωί. Αν όλη την ημέρα φροντίσεις να καταναλώσεις 5 μικρά γεύματα, τότε θα κάνεις και την σωστή επιλογή το βράδυ.

Τι να φάω όμως για βράδυ;
Η απάντηση είναι σύντομη και περιεκτική. Κάτι ελαφρύ και σίγουρα πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό σου. Ακόμη λοιπόν και αν επιλέξεις να δοκιμάσεις από το φαγητό που έμεινε από το μεσημέρι, καλό είναι να περιορίσεις λίγο την ποσότητα. Υπολόγισε πως το βραδινό σου πρέπει να έχει τις μισές ή το πολύ τα 2/3 των θερμίδων του μεσημεριανού.

Το τελευταίο γεύμα πάντα πριν τις 9
Το θέμα δεν είναι να αγχωθείς για να φας πριν τις 9. Εκείνο που πρέπει να σε απασχολεί είναι να παίρνεις το βραδινό σου νωρίς, πάντα σε σχέση με την ώρα που θα πας για ύπνo. Αν φας στις 9 και τελικά καταλήξεις να κοιμηθείς στις 3.00 το πρωί είναι βέβαιο πως θα πεινάσεις. Υπολόγισε να υπάρχει ένα διάστημα τουλάχιστον 2-3 ώρες από την ώρα που έφαγες για να έχεις όνειρα γλυκά!

Δίνοντας στον οργανισμό σου μια απόσταση 2-3 ωρών από τον βραδινό ύπνο, τότε μπορεί να επεξεργαστεί καλύτερα την τροφή και να ολοκληρώσει την διαδικασία της πέψης πριν πέσεις στο κρεβάτι.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΑΦΡΥ ΒΡΑΔΙΝΟ
Ωραία η θεωρία, όμως στην πράξη τι πρέπει να κάνεις; Έχουμε τις προτάσεις για νόστιμα και ελαφριά βραδινά. Για να μην “σπας” το κεφάλι σου κάθε μέρα για να επιλέξεις το βραδινό σου δες έξυπνες επιλογές εδώ:

- Μια ελαφριά τονοσαλάτα: Τόνος κονσέρβα σε νερό, παξιμάδια ολικής άλεσης νωτισμένα και διάφορα λαχανικά της επιλογής σου (π.χ. μαρούλι, ντομάτα και αγγούρι). Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο και ξύδι ή 1-2 κουταλιές της σούπας από ένα ελαφρύ dressing.

- Ένα σάντουιτς με La Vache Qui Rit Light®! 1 τριγωνάκι La Vache Qui Rit Light® με χαμηλά λιπαρά, ζαμπόν γαλοπούλας και ψητά λαχανικά (πιπεριά, ντομάτα σε φέτες). Ράντισε το σάντουιτς με λίγο ελαιόλαδο ή άλειψε λίγη μαργαρίνη στο ψωμί.

«Κρύα» σαλάτα με ζυμαρικά ολικής άλεσης!  Ζυμαρικά ολικής άλεσης, αυγό βραστό, λίγο τυρί με χαμηλά λιπαρά σε κυβάκια και διάφορα λαχανικά της επιλογής σου. Πρόσθεσε και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

- Σαλάτα ντομάτα. Ετοίμασε μια δροσερή σαλάτα ντομάτα με αγγούρι και λίγο ελαιόλαδο. Συνόδευσέ την με ένα τόστ.

- Κρητικό παξιμάδι με τυρί κρέμα.  Ένα μεσαίο κρητικό παξιμάδι ή 2-3 μικρά κρητικά παξιμαδάκια αλειμμένα με λίγο τυρί κρέμα και ελιές, το οποίο μπορεί να συνοδευθεί με μια σαλάτα ή με λίγη ντομάτα.

- 1 μπιφτέκι κοτόπουλου. Συνόδευσέ το με λαχανικά ή ετοίμασε μια αραβική πίτα με σος γιαουρτιού.