Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2013

6+1 συμπτώματα που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοείτε


Αδικαιολόγητη απώλεια βάρους
Η απώλεια βάρους, χωρίς να ακολουθείτε κάποια συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί να ακούγεται ιδανική, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια σοβαρή ένδειξη, ότι υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Αν έχετε χάσει περισσότερο από το 10% του συνολικού σας βάρους σε διάστημα 6 μηνών, είναι μείζονος σημασίας να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Μία αδικαιολόγητη απώλεια βάρους μπορεί να είναι η προειδοποίηση διαφόρων ιατρικών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων ο υπερθυρεοειδισμός, ο διαβήτης, η κατάθλιψη, κάποια υπατική νόσος, ο καρκίνος ή διαταραχές, που αφορούν στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός σας απορροφά τα θρεπτικά συστατικά (διαταραχές δυσαπορρόφησης).
Επίμονος ή υψηλός πυρετός
Ο πυρετός δεν είναι απαραίτητα σημάδι «συναγερμού», αν και παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Αν ωστόσο έχετε πυρετό για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ημερών, επιβάλλεται να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.
Ο επίμονος πυρετός ενδέχεται να είναι «οιωνός» για μία μόλυνση της ουροδόχου κύστης ή ακόμα και για σκωληκοειδίτιδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, καρκινικές (κακοήθεις) συνθήκες, όπως είναι τα λεμφώματα, μπορεί να προκαλέσουν παρατεταμένο ή επίμονο πυρετό. Αν ανήκετε στην περίπτωση, όπου ο πυρετός σας αγγίζει ή ξεπερνά τους 39,4 C, συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Δύσπνοια
Η έντονη δύσπνοια ενδέχεται να είναι ένα σύμπτωμα ενός αρκετά σοβαρού προβλήματος υγείας. Αν δεν είστε σε θέση να αναπνεύσετε σωστά ή αν αδυνατείτε να οξυγονωθείτε όσο πρέπει, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια, ειδικά μάλιστα αν η δύσπνοια εξακολουθεί να υπάρχει και όταν είστε ξαπλωμένοι.
Τα αίτια της δύσπνοιας μπορεί να ποικίλουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χρόνια βρογχίτιδα, άσθμα, πνευμονία, κάποιον θρόμβο του αίματος στον πνεύμονα (πνευμονική εμβολή), καθώς και άλλα προβλήματα της καρδιάς και των πνευμόνων.
Δυσκολία στην αναπνοή ενδέχεται επίσης να συμβεί σε κρίσεις πανικού, επεισόδια δηλαδή με έντονο άγχος που μπορούν να προκαλέσουν ταχυκαρδία, εφίδρωση και άλλα σωματικά συμπτώματα.
Ανεξήγητες αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου
Στην περίπτωση, που η λειτουργία του εντέρου σας αλλάξει χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, αναζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας. Μια μη φυσιολογική λειτουργία περιλαμβάνει:
• Κόπρανα μαύρου ή σκούρου χρώματος με αίμα
• Επίμονη διάρροια ή δυσκοιλιότητα
• Ανεξήγητη κινητικότητα του εντέρου
Οι αλλαγές στην εντερική λειτουργία ενδέχεται να προμηνύουν κάποια βακτηριδιακή λοίμωξη, όπως είναι το καμπυλοβακτηρίδιο, η σαλμονέλα, μια ιική ή παρασιτική λοίμωξη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ίσως πρόκειται για σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή καρκίνο του παχέος εντέρου.
Σύγχυση ή αλλαγές συμπεριφοράς
Η ξαφνική σύγχυση στον τρόπο σκέψης, ο αποπροσανατολισμός (τόπου και χρόνου), οι αναίτιες δυσκολίες αναφορικά με τη μνήμη και τη συγκέντρωση και οι απότομες μεταβολές της προσωπικότητας ή της συμπεριφοράς (για παράδειγμα, η επιθετικότητα) δεν είναι μία απλή υπόθεση.
Οι μεταπτώσεις στη συμπεριφορά ή τον τρόπο σκέψης κάποιου μπορεί να προμηνύουν διάφορα προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων κάποια μόλυνση, αναιμία, χαμηλό σάκχαρο, αφυδάτωση ή κάποια ψυχική πάθηση. Μερικές φορές ακόμα και συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές συμβάλλουν στη σύγχυση ή στις αλλαγές της προσωπικότητας κάποιου.
Πρώιμος κορεσμός
Αν μόνιμα αισθάνεστε χορτασμένοι, ενώ έχετε καταναλώσει μικρή ποσότητα φαγητού, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Η αίσθηση αυτή, γνωστή ως πρώιμος κορεσμός, μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, τάση για εμετό, πυρετό ακόμα και απώλεια ή αύξηση βάρους. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, ενημερώστε τον γιατρό σας για όλα τα συμπτώματα.
Οι πιθανές αιτίες του πρώιμου κορεσμού είναι συνήθως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, ενδέχεται το πρόβλημα να είναι πιο σοβαρό και να πρόκειται για ένα σημάδι καρκίνου στο πάγκρεας.
Ξαφνικό και έντονο φως
Τα ξαφνικά φωτεινά σημεία, οι λάμψεις φωτός και άλλες διαταραχές της όρασης, μερικές φορές είναι σημάδια ημικρανίας. Σε άλλες περιπτώσεις, όταν μάλιστα έχετε την αίσθηση, ότι ξαφνικά τα φώτα αναβοσβήνουν, ίσως να πρόκειται για αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας, γιατί το πρόβλημα ίσως είναι να είναι πολύ πιο σοβαρό από ότι νομίζετε, καθώς σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης.

Τροφές για την καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος


Αν η δυσάρεστη αναπνοή, η κακοσμία του στόματος και η ξηροστομία σας ταλαιπωρούν, η λύση βρίσκεται πρωτίστως στη σωστή επιλογή των τροφών και την καταπολέμηση των βακτηρίων που περιέχονται στο στόμα σας.
Επειδή δε μπορούμε να έχουμε συνεχώς μαζί μας την οδοντόβουρτσά μας, ούτε είναι καλό για την υγεία των δοντιών μας να μασάμε συνέχεια τσίχλα, έχουμε την εναλλακτική των υγιεινών διατροφικών συνηθειών.
Φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και αφεψήματα, είναι μερικές μόνο από τις τροφές που μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την κακοσμία τους στόματος.
Με λίγη προσοχή, με δραστικό περιορισμό του καπνίσματος και με τον κατάλληλο εμπλουτισμό του διαιτολογίου μας… η αναπνοή μας θα ευωδιάζει.
Άφθονο νερό
Η ενυδάτωση που μας χαρίζει η κατανάλωση νερού είναι αναγκαία για να διατηρούμε καθαρή την αναπνοή μας. Το νερό δρα ευεργετικά, καθώς απομακρύνει από το στόμα και το λαιμό, όλα τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφών που προκαλούν δυσοσμία και έτσι μας χαρίζει καθαρή και δροσερή αναπνοή. Πίνετε άφοβα νερό. Οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνουμε ημερησίως τουλάχιστον 8 ποτήρια.
Μήλα
Χειμωνιάτικα, τραγανά και πλούσια σε φυτικές ίνες, τα μήλα βοηθούν στην έκκριση μεγαλύτερης ποσότητας σάλιου από τους αδένες μας. Το σάλιο περιέχει οξυγόνο, δηλαδή τον φυσικό εχθρό της δυσοσμίας, που προέρχεται από τα βακτήρια, τα οποία «ευδοκιμούν» στην στοματική κοιλότητα. Περαιτέρω δε, τα μήλα συμβάλλουν στην απομάκρυνση της πλάκας αλλά και των μικροουσιών που επικάθονται στα δόντια και συχνά ευθύνονται για την άσχημη οσμή.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C
Επιλέγοντας να καταναλώνουμε τροφές υψηλές σε περιεκτικότητα βιταμίνης C, πέρα από τα οφέλη για την καλή υγεία του οργανισμού, πετυχαίνουμε και κάτι ακόμα: απομακρύνουμε τα βακτήρια που προκαλούν δυσοσμία και «εξουδετερώνουμε» με μαγικό τρόπο, την άσχημη μυρωδιά που μας άφησαν τροφές όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια, που μόλις καταναλώσαμε.
Γιαούρτι
Δεν είναι μόνο ένα θρεπτικό και ωφέλιμο για την υγεία επιδόρπιο, αλλά είναι εξίσου χρήσιμο και για τη δροσερή και καθαρή αναπνοή μας. Το γιαούρτι ελαττώνει σημαντικά την ποσότητα υδρόθειου, ενός δύσοσμου αερίου. Οι ειδικοί συστήνουν γιαούρτια χαμηλά σε λιπαρά και κυρίως ελληνικής προέλευσης.
Ψωμί ολικής αλέσεως
Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά καταναλώνοντας προϊόντα ολικής αλέσεως, διατηρούμε καθαρή την αναπνοή μας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα συγκεκριμένα προϊόντα, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, αναγκαίους για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού.
Σε περίπτωση που ο οργανισμός μας δεν έχει την αναγκαία συνιστώμενη ποσότητα από υδατάνθρακες, λαμβάνει χώρα η διεργασία εκείνη κατά την οποία καίγεται το περιττό λίπος. Όμως η συγκεκριμένη λειτουργία, παράγει μια δύσοσμη οργανική ένωση την κετόνη, η οποία αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω του ιδρώτα, των ούρων και σε αρκετές περιπτώσεις μέσω της αναπνοής. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως είναι μια καλή πηγή σύνθετων και υγιεινών υδατανθράκων, που μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά να διατηρούμε καθαρή την αναπνοή μας.
Κανέλα
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η γεύση της κανέλας είναι τόσο διαδεδομένη στις καραμέλες ή στις τσίχλες; Η απάντηση βρίσκεται στο λάδι της κανέλας, το οποίο μπορεί να «εξολοθρεύει» τα βακτήρια που προκαλούν τη δυσοσμία της αναπνοής μας. Δεν είναι ανάγκη να προμηθευτείτε τσίχλες και καραμέλες, το μάσημα λίγης κανέλας, δυόσμου ή μέντας το πρωί, βοηθά σημαντικά στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος. Μπορείτε ακόμη να κάνετε και γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού από μέλι και κανέλα σε σκόνη, ανακατεμένα με ζεστό νερό.
Πράσινο τσάι
Τα φλαβονοειδή, τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που συναντάμε στα λαχανικά και στο πράσινο τσάι, μπορούν να φανούν χρήσιμα ακόμη και σε προβλήματα κακοσμίας του στόματος, καθώς απομακρύνουν τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στα δόντια και στην στοματική κοιλότητα. Αποτελεσματική είναι όμως και η δράση του πράσινου τσαγιού στη μείωση των επιπέδων δυσάρεστων οσμών που περιέχουν οι ενώσεις θείου των βακτηρίων.
Τσίχλα
Χωρίς δεύτερη σκέψη, όταν θέλουμε να αποφύγουμε την κακοσμία ή να καλύψουμε την πικάντική και έντονη μυρωδιά του φαγητού που μόλις καταναλώσαμε, επιλέγουμε να μασήσουμε μια τσίχλα. Που στηρίζεται η «θαυματουργική» της δράση; Η τσίχλα ενεργοποιεί την παραγωγή σάλιου, που είναι ο βασικός εχθρός των βακτηρίων και ταυτόχρονα απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών από τα δόντια και την στοματική κοιλότητα. Προτιμήστε τσίχλες χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Εάν μάλιστα περιέχουν και ξυλιτόλη, ακόμη καλύτερα, καθώς η συγκεκριμένη ουσία είναι φιλική για την υγιεινή τους στόματος και συχνά χρησιμοποιείται και για στοματικές πλύσεις κατά της τερηδόνας και της ουλίτιδας.

9 τρόποι για να «χτίσετε» μυς


Το click@Life σας προτείνει τον …σχεδόν «δεκάλογο» για να μπορέσετε και σεις το καλοκαίρι, που έρχεται να εμφανιστείτε στις παραλίες με «φέτες». Έτοιμοι;
Προσεκτική ανάγνωση
Για να φτιάξετε τους πολυπόθητους, γραμμωμένους μυς, πρέπει καταρχήν να ξεκινήσετε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώνετε, ώστε να γνωρίζετε πόσες θερμίδες παίρνετε. Έπειτα, προσθέστε άλλες 500 στο ποσό, που αναγράφεται στην ετικέτα και ξεκινήστε να «λαμβάνετε» σε θερμίδες καθημερινά, αυτόν τον αριθμό που θα προκύψει. Στόχος είναι να λαμβάνετε κάθε μέρα, σχεδόν ένα γραμμάριο πρωτεΐνης για κάθε κιλό του σωματικού σας βάρους.
Περιορίστε το cardio
Μπορείτε να κάνετε δύο και περισσότερες μέρες ελαφρύ τζόκινγκ στο διάδρομο του γυμναστηρίου, αλλά μη ξεπεράσετε τα 30 λεπτά τη φορά. Για να χάσετε λίπος και να χτίσετε τους μυς, καλύτερα είναι να κάνετε για παράδειγμα ένα σπριντ, έπειτα ένα τρέξιμο για ένα λεπτό και μετά ελαφρύ τζόκινγκ για άλλα δύο. Ακολουθήστε αυτό το πρόγραμμα για 30 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα.
Όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα
Μην υπερβάλλετε και ξεκινήσετε να κάνετε περισσότερα από 20 σετ ασκήσεων για κάθε μυϊκή ομάδα, γιατί το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κουράσετε τους μυς σας. Ένα ιδανικό σετ περιλαμβάνει 6 με 12 επαναλήψεις, ενώ τα 12 σετ είναι ακριβώς όσα χρειάζεστε. Να θυμάστε, ότι όλα αυτά δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 45 λεπτά συνολικά. Για περισσότερη ένταση, χρησιμοποιήστε περισσότερο βάρος, ενώ μη ξεχνάτε ότι τα σετ δεν πρέπει να διαρκούν λιγότερο από 40 δευτερόλεπτα, γιατί αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος, που χρειάζεται ο μυς για να «τονωθεί».
Τεντωθείτε
Το stretching είναι απαραίτητο για τους μυς, καθώς τους βοηθά να διατηρούνται ελαστικοί, ενώ παράλληλα προστατεύει το σώμα από τυχόν τραυματισμούς. Επιπλέον, συμβάλλει στην «αναδόμηση» των μυών μεταξύ των ασκήσεων.
Τακτά γεύματα
Το έχετε ακούσει άπειρες φορές, αλλά η διατροφή σας πρέπει να χωρίζεται σε τουλάχιστον 5 μικρά γεύματα την ημέρα. Όσο ο οργανισμός έχει καλής ποιότητας «καύσιμα», δηλαδή τροφές, ιδιαίτερα υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, τόσο καλύτερες καύσεις κάνει, απαλλάσσοντάς σας από το περιττό λίπος.
Ολική αλλαγή
Κάθε τέσσερις με έξι εβδομάδες πρέπει να αλλάζετε κάτι από την «προπονητική» σας ρουτίνα, είτε αυτό είναι ο αριθμός των επαναλήψεων, είτε ο συνολικός χρόνος που αφιερώνετε στη γυμναστική, είτε πάλι το είδος των ασκήσεων που κάνετε.
Μυς είναι όλο το σώμα
Όσο περισσότερες μυϊκές ομάδες περιλαμβάνετε στο προπονητικό σας πρόγραμμα, τόσο καλύτερα για τον οργανισμό σας. Στοχεύοντας στην κάθε μυϊκή ομάδα (με περίπου τον ίδιο όγκο), θα αποκτήσετε ισόρροπη «ανάπτυξη», η οποία επιτρέπει στους μυς να αναπτυχθούν γρήγορα και με ασφάλεια, αποφεύγοντας τους τραυματισμούς και διατηρώντας την ευελιξία.
Shake, shake, shake
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην προπόνησή σας και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ξεκινήσετε με μια (διατροφή) υψηλή σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Καλό είναι μάλιστα να παίρνετε ένα γεύμα περίπου μία ώρα πριν την άσκηση. Φτιάξτε ένα ρόφημα, που θα περιλαμβάνει περίπου δύο γραμμάρια υδατάνθρακα για κάθε γραμμάριο πρωτεΐνης και απολαύστε το στην προπόνησή σας. Ωστόσο μετά την προπόνηση καλό θα ήταν να αποφύγετε τα ολόκληρα τρόφιμα, επειδή είναι δύσπεπτα.
Τελευταία tips
Ένας ιδανικός ύπνος πρέπει να διαρκεί επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Φυσικά, μπορεί να «ξεφύγετε» από το πρόγραμμα ένα ή δύο βράδια, αλλά φροντίστε σύντομα να αποκαταστήσετε τον χαμένο χρόνο.
Επιπλέον, μην ασκείστε περισσότερες από τέσσερις φορές την εβδομάδα και όσο για τη δουλειά σας, προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος. Το χρόνιο στρες αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης εκείνης δηλαδή που κάνει το σώμα να αποθηκεύει λίπος και να καίει μυϊκό ιστό.

Σκόρδο: 9 ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας


Για την πίεση
Εάν αναρωτιέστε, πώς να μειώσετε την υψηλή πίεση, που σας ταλαιπωρεί, η απάντηση είναι απλή: καταναλώστε σκόρδο. Συνήθως, όσοι έχουν υψηλή πίεση, ακολουθούν ειδική φαρμακευτική αγωγή για να τη ρυθμίσουν. Ωστόσο, παραφράζοντας το «ένα μήλο την ημέρα» με… ένα σκόρδο την ημέρα, σύντομα θα δείτε την πίεσή σας να επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Θυμηθείτε βέβαια, ότι το σκόρδο σε καμία περίπτωση, δεν αντικαθιστά τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει χορηγηθεί. Ρωτήστε τον γιατρό σας, για την ποσότητα του σκόρδου, που μπορείτε να λαμβάνετε καθημερινά σε περίπτωση που ακολουθείτε ειδική αγωγή για την πίεση.
Για δυνατές αρθρώσεις
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν, ότι οι κλειδώσεις του ανθρώπινου σώματος χρειάζονται σκόρδο σε μόνιμη βάση, προκειμένου να παραμείνουν υγιείς και δυνατές. Τα άτομα εκείνα, που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σκόρδου καθημερινά, έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν κάποια στιγμή από οστεοαρθρίτιδα.
Για ωραίο δέρμα
Λόγω της ικανότητας του σκόρδου να καταπολεμά τα επιβλαβή για την υγεία βακτήρια, αλλά και αρκετές λοιμώξεις, το σκόρδο είναι ένας ιδανικός σύμμαχος για την αποφυγή των κονδυλωμάτων (τα κονδυλωματα εμφανίζονται στο δέρμα και στις βλεννογόνες μεμβράνες του σώματος, ως μικρές διογκώσεις).
Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να πάρετε μία φρέσκια σκελίδα σκόρδο και, αφού κόψετε τις άκρες της, να την τρίψετε για 5 δευτερόλεπτα στην περιοχή που έχετε το πρόβλημα. Συνεχίστε την ίδια τακτική κάθε βράδυ, πριν ξαπλώσετε και σύντομα θα δείτε αποτελέσματα. Εάν ωστόσο αισθανθείτε κάψιμο ή ερεθισμό μετά τη χρήση, ξεπλύνετε με λίγο νερό.
Για τον πονόδοντο
Το σκόρδο διαθέτει ένα συστατικό (το οποίο απελευθερώνεται όταν συνθλίβεται), που ονομάζεται αλλικίνη. Η αλλικίνη χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του πονόδοντου, καθώς μπορεί να καταπολεμήσει τα βακτήρια, που υπάρχουν σε μια φλεγμονή ή ένα απόστημα. Ωστόσο δεν απαλλάσσει μόνο από τον πόνο, αλλά επιπλέον, θεραπεύει τον πονόδοντο λόγω της αναλγητικής και αντιβακτηριακής ιδιότητας της.
Για τις μολύνσεις
Η καροτίνη βήτα, η βιταμίνη C και η ζεαξανθίνη είναι αντιοξιδωτικά συστατικά, που περιέχει το σκόρδο. Και τα τρία καθιστούν το σκόρδο ιδανικό σύμμαχο του ανθρώπου στην καταπολέμηση των μολύνσεων και των ελευθέρων ριζών. Για το λόγο αυτό ακριβώς, το σκόρδο χρησιμοποιείται, ακόμη για τον βήχα, το κρύωμα και τον πυρετό.
Για το διαβήτη
Όσοι πάσχουν από διαβήτη, γνωρίζουν καλά, ότι το σκόρδο συμβάλλει στην πρόληψη της εξέλιξης της νόσου αλλά και ενδεχόμενων επιπλοκών. Ο λόγος είναι, ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση σκόρδου ρυθμίζει τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Για την καρδιά
Το σκόρδο είναι ευεργετικό και για όσους πάσχουν από καρδιά. Το μικρό αυτό θαυματουργό προϊόν, μειώνει την «κακή χοληστερίνη» και βοηθά στη δημιουργία ορισμένων αλλαγών στο αίμα, που δρουν προστατευτικά, προλαμβάνοντας καρδιακές νόσους, όπως είναι οι εσωτερικοί θρόμβοι του αίματος. Επιπλέον, το σκόρδο μειώνει τα τριγλυκερίδια και αυξάνει την «καλή χοληστερίνη».
Για τον καρκίνο
Για την πρόληψη ή την καταπολέμηση οποιασδήποτε μορφής καρκίνου, είναι απαραίτητο ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Το σκόρδο είναι αρωγός σε αυτό, καθώς διαθέτει τη μοναδική ιδιότητα να μειώνει τη δημιουργία των καρκινικών κυττάρων. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό στην παρεμπόδιση όγκων, που δημιουργούνται σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, του οισοφάγου, του προστάτη, του στομάχου και της ουροδόχου κύστης. Οι ενώσεις, που περιέχει το σκόρδο, επιβραδύνουν στην ουσία, το ρυθμό της αύξησης του όγκου και βοηθά να μειωθεί το μέγεθός του στο μισό.
Για τον εγκέφαλο
Το σκόρδο είναι πλούσια πηγή L- κυστεΐνης. Πρόκειται για μία θειούχο ένωση, η οποία βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ειδικά μάλιστα τη μνήμη και παράλληλα βοηθά στην πρόληψη της εκφύλισης των μετωπιαίων λοβών του εγκεφάλου.

Τι αποκαλύπτει το αγαπημένο σας χρώμα για τον χαρακτήρα σας;


Θα τρώγατε ποτέ ένα κόκκινο ψωμί ή ένα μοβ τυρί; Μήπως επιλέγετε να αγοράσετε κάποιο αντικείμενο επειδή σας αρέσει το χρώμα του; Σας είναι συμπαθής κάποιος που φορά ανοιχτόχρωμα ρούχα; Το χρώμα είναι παντοδύναμο και-είτε το θέλουμε είτε όχι-αποκαλύπτει πολλά για τον χαρακτήρα μας...


Τον 15ο αιώνα, το πράσινο αποτελούσε την καλύτερη επιλογή για νυφικό φόρεμα, αφού, σύμφωνα με τους αρχαίους κελτικούς μύθους, αλλά και τις πρωτοχριστιανικές παραδόσεις, συμβόλιζε τη γονιμότητα. Με το πέρασμα του χρόνου και ανάλογα με την κουλτούρα κάθε λαού, οι χρωματικές επιλογές αποκτούσαν διαφορετική σημασία.
Έτσι ακόμη και σήμερα, στην Κίνα, το λευκό νυφικό συμβολίζει το πένθος και δηλώνει τον ύστατο χαιρετισμό της νύφης στην ανέμελη ζωή της. Στην Ινδία, οι παντρεμένες γυναίκες απαγορεύεται να φορούν μόνο λευκά, γιατί έτσι δηλώνουν τη δυστυχία τους μέσα στο γάμο αλλά και την κρυφή επιθυμία τους να χηρέψουν και να απαλλαγούν από τα δεσμά ενός δυστυχισμένου έγγαμου βίου.
Θα τρώγατε ένα πράσινο μπιφτέκι;
Πέρα όμως από τις προκαταλήψεις και τις δεισιδαιμονίες των απλοϊκών ανθρώπων, τα χρώματα έγιναν αντικείμενο μελέτης πολλών επιστημόνων, που καθιέρωσαν τη χρωματολογία, ένα είδος επιστήμης με θεραπευτικές ικανότητες και ψυχολογικές προεκτάσεις.
Το 1973, στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, ο καθηγητής-ψυχολόγος F. Dyer, απέδειξε με ένα απλό πείραμα την επιρροή των χρωμάτων στη διατροφή και την όρεξή μας. Μια ομάδα φοιτητών κλήθηκε να γευματίσει σε μια αίθουσα με ειδικούς λαμπτήρες που έκαναν τον αρακά να φαίνεται μαύρος, το μπιφτέκι πράσινο, τη σαλάτα ροζ και τον καφέ κίτρινο! Παρότι τα φαγητά ήταν άψογα μαγειρεμένα με τα υγιεινότερα υλικά, πολλοί φοιτητές αρνήθηκαν να φάνε επειδή ένιωσαν έντονη αποστροφή για τα «αφύσικα» κατασκευάσματα, ενώ όσοι τα δοκίμασαν παρουσίασαν αργότερα έντονες στομαχικές διαταραχές...
Δυο άλλοι ερευνητές, οι Dr. Jacobs και Suesh, μετά από μακροχρόνιες έρευνες κατέληξαν το 1975 στο συμπέρασμα ότι τα μόνα χρώματα που ηρεμούν τον ανθρώπινο οργανισμό είναι το πράσινο και το μπλε. Έτσι, οι αρχές της Καλιφόρνια πειραματίστηκαν πάνω στις ευεργετικές επιδράσεις των χρωμάτων, χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά είδη ασθενοφόρων, ειδικών για τη μεταφορά καρδιοπαθών. Όσα είχαν κόκκινη εσωτερική επένδυση, επιτάχυναν τους καρδιακούς παλμούς των ασθενών, οι οποίοι ένιωθαν αρκετά άσχημα κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Όσα είχαν πράσινη επένδυση, δημιουργούσαν στους ασθενείς ένα πρωτόγνωρο αίσθημα ηρεμίας ενώ όσα διέθεταν γαλάζια επένδυση συνέβαλαν στην ψυχική γαλήνη των ασθενών που ένιωθαν ιδιαίτερα ασφαλείς.
Η γέφυρα Blackfriar στο Λονδίνο (φωτο: Wikipedia)
Η Γέφυρα των αυτοκτονιών…
Τα ομολογουμένως εντυπωσιακά αποτελέσματα των πολύχρονων ερευνών των χρωματολόγων οδήγησαν στην υιοθέτηση και την αποδοχή της χρωματολογίας από το ευρύ κοινό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της γέφυρας Blackfriar στο Λονδίνο-περισσότερο γνωστής ως η «γέφυρα των αυτοκτονιών» -που αποτελούσε πόλο… έλξης για πολλούς αυτόχειρες λόγω του μαύρου της χρώματος.
Με τη βοήθεια της χρωματολογίας, η γέφυρα βάφτηκε καφέ-κόκκινη και οι αυτοκτονίες μειώθηκαν κατά 34%. Κάτι ανάλογο συνέβη και στα μεταλλουργεία της Νάντης στη Γαλλία, όπου τα εργατικά ατυχήματα μειώθηκαν κατά 80% όταν οι τοίχοι βάφτηκαν γαλάζιοι από μαύροι που ήταν πριν.
Marketing και χρωματικές επιρροές
Η BMW αναγνωρίζεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη χάρη στο λευκό και μπλε λογότυπό της ενώ τα τσιγάρα Marlboro συνδέονται άρρηκτα με τη λευκή και κόκκινη συσκευασία τους. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος κωδικοποιεί με μεγαλύτερη ευκολία προϊόντα, όταν αυτά συνδέονται με συγκεκριμένο λογότυπο και χρώμα. Στις μέρες μας, το marketing και η διαφήμιση αναζητούν νέους τρόπους σύνδεσης μεταξύ των χρωμάτων και των προϊόντων.
Στις ΗΠΑ, όπου η χρωματολογία χρησιμοποιείται στο έπακρο, έχει δημιουργηθεί το Institute for Color Research, ένας μοναδικός οργανισμός που διακρίνεται για τις πρωτοποριακές του ιδέες στην παγκόσμια αγορά του χρώματος καθώς και για τις μελέτες του για το αντίκτυπο των χρωμάτων στην αγοραστική συμπεριφορά του καταναλωτή.
Οι έρευνές του αποκαλύπτουν ότι όλοι οι άνθρωποι υποσυνείδητα εκφράζουν μια κρίση για ένα άτομο, έναν χώρο ή ένα προϊόν μέσα στα πρώτα 90 δευτερόλεπτα που θα το δουν και η κρίση τους αυτή επηρεάζεται σε ποσοστό 62 έως 90% από το χρώμα που τα συνοδεύει.
Η πολύχρωμη επανάσταση έχει επεκταθεί σχεδόν σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Έτσι, η νέα χιλιετία επιτάσσει ροζ τηλέφωνα, κίτρινες καφετιέρες, μοβ αυτοκίνητα, μπλε τούφες στα μαλλιά, γαλάζιους υπολογιστές αλλά και σομόν σπίτια με εσωτερικούς τοίχους σε απόχρωση ώχρας, μαύρα πιάτα με πολύχρωμες ethnic γεύσεις και ρούχα σε πανσπερμία χρωμάτων, ανάλογα με την πολύχρωμη έμπνευση του εκάστοτε σχεδιαστή.
Κοινωνιολογικές προσεγγίσεις
Σε μια κοινωνία που απορρίπτει κατηγορηματικά τον ασπρόμαυρο τρόπο ζωής αναφέρεται και το «Λεξικό των Χρωμάτων» του γάλλου συγγραφέα Μισέλ Παστουρό. Ο έμπειρος μελετητής ανέτρεξε στα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα, όπου οι μόνες επιλογές χρωμάτων ήταν το άσπιλο λευκό ή το δαιμονικό μαύρο. Το πράσινο απέκτησε δαιμονικές ιδιότητες στα χρόνια του Μωάμεθ, ο οποίος κήρυττε το λόγο του Αλλάχ φορώντας πράσινο τιρμπάν και προκαλώντας ρίγη τρόμου στους θεοφοβούμενους χριστιανούς. Σοβαρό και αποδεκτό από όλους ήταν μόνο το μπλε, πράγμα που δικαιολογεί απόλυτα τη χρωματική επιλογή του Levi Strauss για τα blue jeans του, που έμελλε να κατακτήσουν τον κόσμο.
Τα χρώματα με το πέρασμα του χρόνου απέκτησαν «γεύση», «βάρος» και «θερμότητα» και μέσα από μελέτες προέκυψε ότι είναι «ζεστά» στις αποχρώσεις του κόκκινου και εξαιρετικά παγωμένα στις αποχρώσεις του μπλε-πράγμα που δικαιολογεί απόλυτα και τις αντίστοιχες ενδείξεις κρύου-ζεστού στις βρύσες. Η γεωγραφική θέση αλλά και το πολιτιστικό επίπεδο ενός λαού έχει άμεση επίδραση στην επιλογή των χρωμάτων. Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι λαοί έλκονται από ανθρώπους με διαφορετικά χρωματικά χαρακτηριστικά από τα δικά τους καθώς τα θεωρούν εξωτικά και ασυνήθιστα.
Βάλτε χρώμα στη ζωή σας
Τα χρώματα καθρεφτίζουν την πιο μύχια πτυχή του εαυτού μας και αποκαλύπτουν πράγματα που ίσως θέλαμε να κρατήσουμε μόνο για εμάς. Οι χρωματικές επιλογές κυρίως των ρούχων που φοράμε καθημερινά δεν είναι καθόλου τυχαίες, αφού συμβολίζουν την ψυχική μας διάθεση. Η ιδιαίτερη αυτή συμβολική γλώσσα στέλνει υποσυνείδητα μηνύματα στους αποδέκτες αρκεί να είναι σε θέση να την κατανοήσουν αλλά και να ανταποκριθούν έγκαιρα στο κάλεσμά της. Με οδηγό λοιπόν τα χρώματα, ας προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε τα καλά κρυμμένα μυστικά.
Κόκκινο: Το χρώμα του πάθους και της έντασης δηλώνει την έντονη διάθεση για ζωή και δημιουργία. Ενισχύει τη ζωτικότητα και υπόσχεται να σας κάνει να ξεχάσετε τη λέξη πλήξη. Επειδή όμως ερεθίζει τα… τεντωμένα νεύρα, καλό θα είναι να το αποφύγετε όταν είστε θυμωμένοι, ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άφοβα για να ζητήσετε αύξηση, επειδή θα σας δώσει κουράγιο, αλλά και να δηλώσετε την έντονα ερωτική σας διάθεση απέναντι σε κάποιον που δεν έχει ακόμη… λάβει το μήνυμα.
Πράσινο: Το ιερό χρώμα των Αιγυπτίων και των μουσουλμάνων φημίζεται για τις θεραπευτικές ιδιότητές του. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι άτομα που εργάζονται σε ένα καταπράσινο περιβάλλον παρουσιάζουν λιγότερα προβλήματα υγείας. Πέρα όμως από τις καθαρά ιατρικές του δυνατότητες υποδηλώνει την έντονη ερωτική διάθεση καθώς και την προσπάθεια ενός ατόμου για επίλυση τυχόν διαφορών.
Κίτρινο: Είναι ένα χρώμα με διαφορετικές σημασίες ανάλογα με την απόχρωσή του. Αν αντιπαθείτε φανερά κάποιον, δηλώστε το με ένα κίτρινο ρούχο ενώ αν έχετε καλή διάθεση και θέλετε να φανείτε φιλικοί προτιμήστε το ζεστό κίτρινο. Η απόχρωση του χρυσού θα δηλώσει εύγλωττα την υπεροχή σας αλλά και θα φανερώσει ότι πάσχετε από το σύνδρομο της… επιδειξιομανίας!
Μπλε: Είναι το χρώμα της γνώσης αλλά και της μάθησης. Τονίστε την ερευνητική αλλά και αυστηρή πλευρά του εαυτού σας φορώντας σκούρο μπλε. Προσέξτε όμως μην το παρακάνετε, κυρίως αν δεν έχετε ανάγκη δίαιτας. Το μπλε είναι το μόνο χρώμα που κόβει αισθητά την όρεξη, γι αυτό και όσοι κάνουν δίαιτα τοποθετούν μια μπλε λάμπα στο ψυγείο τους ώστε να αποφεύγουν κάθε πειρασμό! Αποφύγετε επίσης να βάλτε μπλε λάμπες στην τραπεζαρία σας γιατί κινδυνεύετε να πεθάνετε της πείνας!
Πορτοκαλί: Σε αντίθεση με το μπλε, το πορτοκαλί ανοίγει την όρεξη και γι αυτό χρησιμοποιείται συχνά σε τοίχους εστιατορίων. Ταυτόχρονα, επειδή δημιουργεί έντονα την αίσθηση του κορεσμού και κουράζει σχετικά γρήγορα αποτελεί και την καλύτερη λύση για καταστήματα ταχείας εξυπηρέτησης, όπως fast food, καφετέριες, bars που έχουν ανάγκη από περισσότερους και επομένως βιαστικούς πελάτες!
Καφέ: Είναι το καταλληλότερο χρώμα για να δηλώσετε την πρακτική και προσγειωμένη φύση σας. Αν όμως θέλετε να τονίζετε την ευαίσθητη και συναισθηματική πλευρά του εαυτού σας, καλύτερα να το ξεχάσετε καθώς το καφέ υποδηλώνει την αγάπη σας για τα υλικά αγαθά.
Μοβ: Είναι το χρώμα του διαλογισμού και της βαθύτερης σκέψης. Αν χρειάζεστε απεγνωσμένα μια πηγή έμπνευσης, το μοβ θα σας δώσει τη λύση που ζητάτε. Αν πάλι θέλετε να γίνετε το επίκεντρο της προσοχής αλλά και να προκαλέσετε ερωτικές τρικυμίες, προσθέστε μια μοβ πινελιά στο ντύσιμό σας.
Λευκό: Το χρώμα της αγνότητας υποδηλώνει την καλή σας διάθεση αλλά και την ανάγκη σας για εσωτερική ηρεμία και γαλήνη . Αν τα έχετε βρει με τον εαυτό σας, φορέστε λευκά ενώ αν πιστεύετε στο… κακό μάτι, η λευκή σας «ασπίδα»- αλλά και η γαλάζια-θα σας προστατέψουν από κάθε αρνητική επιρροή.
Μαύρο: Δηλώνει το φόβο για το άγνωστο και δημιουργεί ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από αυτούς που το φορούν. Συνήθως το μαύρο χρησιμοποιείται από απαισιόδοξους ανθρώπους που διστάζουν να αποκαλύψουν τα πραγματικά τους συναισθήματα, επειδή φοβούνται μη πληγωθούν και γι' αυτό προτιμούν να προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα δέους και φόβου.
ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ
lkarak@clickatlife.gr