Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

«Πρόταση – βόμβα από Ρωσία σε Κύπρο»!


Η Ρωσία θα δώσει χρήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε αντάλλαγμα για πληροφορίες
Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας σχεδιάζει να προτείνει στην Κυπριακή Δημοκρατία σε αντάλλαγμα για τα νέα δάνεια να αποκαλύψει τις πληροφορίες για τους Ρώσους ιδιοκτήτες των υπεράκτιων εταιρειών στη νήσο. 
Ο αγώνας για την διαφάνεια των υπεράκτιων ζωνών, κατά τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων, είναι μια παγκόσμια τάση. Εν τω μεταξύ, ακόμα και αν οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συμφωνήσουν να κάνουν τέτοιο βήμα, θα παραμείνουν ωστόσο,αρκετές τρύπες για την απόκρυψη των πληροφοριών.
Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες των ρωσικών ΜΜΕ, η πίεση στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα μέρος του σχεδίου εξασφάλισης πρόσθετων εσόδων για τον προϋπολογισμό της Ρωσίας για την περίοδο 2014-2016. Σύμφωνα με το σχέδιό του, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας προτείνει την παροχή οικονομικής βοήθειας στην υπεράκτια ζώνη σε αντάλλαγμα για τις πληροφορίες για τους αναδόχους και τους δικαιούχους των εγγεγραμμένων εκεί ρωσικών εταιρειών. Προς το παρόν από τις γνωστές υπεράκτιες ζώνες μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά βοήθεια από τη Μόσχα. Το 2011, το νησί είχε πάρει ήδη από τη Ρωσία δάνειο 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και τώρα θέλει ένα άλλο, αλλά δύο φορές μεγαλύτερο. Απάντηση δεν δόθηκε ακόμα.
Η δέσμευση του δανείου με την παροχή πληροφοριών για τους κατόχους των υπεράκτιων λογαριασμών και εταιρειών εκτιμάται από τους παρατηρητές ως λογική ιδέα. Οι πληροφορίες αυτές, όπως θεωρεί ο οικονομολόγος Σεργκέι Αφόντσεφ, έχει μεγάλη σημασία τόσο από την δημοσιονομική, όσο και από την νομική άποψη.
 - Συχνά γίνεται λόγος όχι μόνο για την φοροδιαφυγή, αλλά και για το γεγονός ότι οι νομικές οντότητες που έχουν καταχωρηθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, ασχολούνται με συναλλαγές, οι οποίες είναι αμφισβητήσιμες από την άποψη της νομιμότητας. Αυτό αντιστοιχεί στις διεθνείς προσπάθειες εξασφάλισης της διαφάνειας των υπεράκτιων δικαιοδοσιών. Παρόμοιες απαιτήσεις προβάλλονται προς την Κυπριακή Δημοκρατία και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι επιθέσεις εναντίον των υπεράκτιων ζωνών άρχισαν αμέσως μετά την οικονομική κρίση. Τον Αύγουστο του 2008, η Κυπριακή Δημοκρατία τροποποίησε την φορολογική νομοθεσία της. Συμφώνησε να παρέχει τις πληροφορίες για συγκεκριμένους ιδιοκτήτες των υπεράκτιων εταιρειών, αλλά μόνο στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών, ειδικών απαιτήσεων και με τη γραπτή συγκατάθεση του Γενικού Εισαγγελέα του νησιού. Παρόμοια Συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Κυπριακή Δημοκρατία ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Ο εμπειρογνώμονας δικαιονόμος Γιούρι Ντανίλοφ αμφιβάλλει, ωστόσο, ότι οι Αρχές του νησιού θα συμφωνήσουν να κάνουν πρόσθετες υποχωρήσεις, ακόμα και παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας.
- Η οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κυπριακής Δημοκρατίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό χρήματα, που έχει «κρυφτεί» εκεί. Σε περίπτωση, που η Κυπριακή Δημοκρατία θα αρχίσει να αποκαλύπτει τους ιδιοκτήτες του, το χρήμα αυτό απλώς θα φύγει από την οικονομία της και η χρηματοπιστωτική κατάσταση στη νήσο θα καταστεί ακόμα δυσκολότερη. Κανένα ρωσικό δάνειο δεν θα καλύψει τις απώλειες από την φυγή του ρώσικου χρήματος από την Κύπρο.
Ένα μεγάλο μέρος αυτού του χρήματος μετά την ένταξη της Κύπρος στην ΕΕ και την οικονομική κρίση, όπως είπε ο εμπειρογνώμονας, έχει ήδη μετακινηθεί σε άλλες υπεράκτιες ζώνες. Εξάλλου, ακόμα και το υπόλοιπο κεφάλαιο είναι πάρα πολύ μεγάλο για να μπορεί να αγνοηθεί. Πολύ περισσότερο, που στον κόσμο υπάρχουν αρκετές «μαύρες τρύπες», απ’ όπου είναι αδύνατο να βγουν οποιεσδήποτε πληροφορίες για τους κατόχους των περιουσιακών στοιχείων.
Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ωστόσο, έχουν επιλογές. Δίνοντας τυπική συγκατάθεση για την αποκάλυψη των πληροφοριών, μπορούν να κάνουν αυτή τη διαδικασία πολύ μακρόχρονη και περίπλοκη. Οι αναζητήσεις μπορεί να διαρκέσουν χρόνια. Έτσι περίπου έχουν τα πράγματα στην Ελβετία και το Λιχτενστάιν.

Ελληνικό αυτοκίνητο υδρογόνου. Με ένα λίτρο κάνεις 500 χιλιόμετραΤι να πει κανείς για το λαό του, όταν εκείνος βάζει τα χέρια του και βγάζει τα μάτια του;
 Μια ομάδα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης κατασκεύασε αυτοκίνητο υδρογόνου, που είναι μάλιστα έτοιμο να βγει στην αγορά, ενώ έχει ήδη λάβει διεθνείς διακρίσεις και αναγνώριση. Ωστόσο η ελληνική νομοθεσία εμποδίζει την εμπορική αξιοποίηση του εντός... συνόρων. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, το Εco Racer, αυτοκίνητο 100% ελληνικής σύλληψης, σχεδίασης και κατασκευής, που "γεννήθηκε" στα εργαστήρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, κινείται με υδρογόνο και με εξαιρετικές επιδόσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού καταναλώνει ένα λίτρο καύσιμου για 434 χιλιόμετρα."Πρόκειται για ένα όχημα που θα μπορούσε κάλλιστα να περάσει στη μαζική παραγωγή με κάποιες τροποποιήσεις, ακόμη και με κόστος κάτω των 10.000 ευρώ, ώστε να κατασκευάζεται πλήρως στη χώρα μας και να εξάγεται όχι να εισάγεται!", αναφέρει ο ΣΚΑΙ.

Το αμάξωμα του οχήματος είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα για να έχει χαμηλό βάρος, διαθέτει σασί αλουμινίου από ειδικά κράματα και κινείται από κυψέλες υδρογόνου, είναι αθόρυβο, και αυτό που παράγει ως αποτέλεσμα της κίνησης του είναι απλώς νερό, δηλαδή εκπέμπει μηδενικούς ρύπους.
Το Eco Racer επιβραβεύθηκε σε διεθνείς διαγωνισμούς με το 1ο βραβείο ασφάλειας και το 4ο εξοικονόμησης καύσιμου.

Όμως, αυτή τη στιγμή λείπει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να επιτρέπεται η μαζική παραγωγή αυτού του οχήματος. Ακόμη και αν εμφανιστεί δηλαδή ενδιαφερόμενος επενδύτης δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Εco Racer στην Ελλάδα γιατί ο νόμος δεν το επιτρέπει.

"Ελπίζω η Ελλάδα να αλλάξει, να αλλάξουν οι νομοθεσίες να γίνει πιο ευέλικτη. Ιδέες όπως βλέπετε υπάρχουν και ελπίζουμε να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να συνδεθεί η επιχειρηματικότητα με το Πολυτεχνείο", σχολίασε στο Eco News ο φοιτητής Παναγιώτης Μπάζιος.

Σοκαριστικό! ΓΙΓΑΝΤΙΟ ΑΝΑΚΟΝΤΑ καταπίνει ολόκληρη αγελάδα!!!!Ρεκόρ θεάσεων καταγράφει στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες
ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, στο οποίο απεικονίζεται 
ένα τεράστιο ανακόντα, στα βάθη της ζούγκλας της Βραζιλίας,  να έχει καταπιεί... μια ολόκληρη αγελάδα!
Μέσα σε πέντε μόλις ημέρες περισσότεροι από 624.000 άνθρωποι παρακολούθησαν το εν λόγω βίντεο.
Στο βίντεο  φαίνεται το ανακόντα να καταπίνει ολόκληρο το άτυχο ζώο, αλλά στο τέλος να μην ολοκληρώνει το γεύμα του...


Τα μεγάλα μάτια «πρόδωσαν» τους Νεάντερταλ

Τα μεγάλα μάτια «πρόδωσαν» τους Νεάντερταλ


Εξαφανίστηκαν γιατί η όραση «έκλεβε» εγκεφαλική ενέργεια

Το μεγάλο μέγεθος των ματιών, φαίνεται πως ήταν η αιτία εξαφάνισης του Νεάντερταλ, σύμφωνα με μια νέα θεωρία βρετανών επιστημόνων.

Μάλιστα, η διαφοροποίηση στο μέγεθος των οφθαλμών από τους προγόνους μας, homo sapiens, οδήγησε τους Νεάντερταλ σε εξαφάνιση, παρόλο που είχαν παρόμοιου μεγέθους εγκέφαλο.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, χάρη στα μεγάλα μάτια τους, οι Νεάντερταλ έβλεπαν καλύτερα, όμως ο εγκέφαλός τους αφιέρωνε δυσανάλογα μεγάλο μέρος της λειτουργίας του για την όραση, ιδίως μέσα στο σκοτάδι. Αντίθετα, ο homo sapiens αφιέρωνε μεγαλύτερο μέρος της εγκεφαλικής ενέργειας για ανώτερου επιπέδου νοητικές και κοινωνικές διαδικασίες. Αυτές ήταν που τελικά επέτρεψαν στους δικούς μας προγόνους να επιβιώσουν στην Ευρώπη κατά την τελευταία εποχή των πάγων.

Το πόσο έξυπνοι ήσαν οι Νεάντερταλ, αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής διαμάχης εδώ και χρόνια. Αποτελούσαν ένα είδος στενά συγγενικό των ανθρώπων, μετανάστευσαν από την Αφρική και ξεκίνησαν να ζουν στην Ευρώπη πριν από περίπου 250.000 χρόνια, ενώ τα τελευταία ίχνη τους έχουν βρεθεί πριν από περίπου 28.000 χρόνια. Από μια εποχή και μετά, συνυπήρχαν με τους προγόνους των ανθρώπων, οι οποίοι ήρθαν αργότερα από την Αφρική, σε μια σχέση που είναι αμφίβολο πόσο ειρηνική υπήρξε.

Στην παγωμένη και πιο σκοτεινή Ευρώπη, οι Νεάντερταλ, σύμφωνα με τις νέες εικασίες των επιστημόνων, χρειάστηκε να εξελίξουν πιο μεγάλα και ικανά μάτια για να βλέπουν καλύτερα από ό,τι στη φωτεινή Αφρική, όμως με το πέρασμα του χρόνου, αυτό το αρχικό πλεονέκτημα ίσως γύρισε «μπούμερανγκ» εναντίον τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρόμπιν Ντένμπαρ και την Εϊλουνέντ Πιρς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος των homo sapiens αποδείχτηκε πιο ικανός να προχωρήσει σε τεχνολογικές καινοτομίες (π.χ. ανακάλυψη βελονών για το ράψιμο πιο ζεστών ρούχων), καθώς και στη δημιουργία κοινωνικών δικτύων αλληλοϋποστήριξης, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την επιβίωση των προγόνων μας, όταν η τροφή λιγόστεψε εξαιτίας των παγετώνων. Αντίθετα, οι Νεάντερταλ έπεσαν θύματα της πολύ καλύτερης όρασής τους, που «έκλεβε» ενέργεια από το μυαλό τους!

Οι βρετανοί επιστήμονες έβγαλαν αυτά τα συμπεράσματα, αφού μελέτησαν τα κρανία 13 Νεάντερταλ και 32 ανατομικά σύγχρονων ανθρώπων. Αν και δεν έχουν διασωθεί εγκέφαλοι για να μελετηθούν άμεσα, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι οι -κατά περίπου έξι χιλιοστά- μεγαλύτερες κοιλότητες για τα μάτια στο κρανίο των Νεάντερταλ σημαίνουν πως είχαν καλύτερο οπτικό σύστημα στον εγκέφαλό τους. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σήμερα και με τον εγκέφαλο των πιθήκων που έχουν μεγαλύτερα μάτια.Ας ληφθεί ακόμα υπόψη ότι οι Νεάντερταλ είχαν μεγαλύτερα σώματα από τους homo sapiens, πράγμα που επίσης σημαίνει μεγαλύτερες απαιτήσεις εγκεφαλικής ενέργειας. Έτσι, οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτός ο συνδυασμός (μεγάλα μάτια και μεγάλα σώματα) απορροφούσε σημαντικό τμήμα της λειτουργίας του εγκεφάλου τους, με συνέπεια να απομένει λιγότερη εγκεφαλική ενέργεια στον μετωπιαίο φλοιό (την κατ’ εξοχήν έδρα της ανώτερης και της κοινωνικής νοημοσύνης) για να αφιερωθεί σε άλλα πράγματα, ζωτικά για την επιβίωσή τους.

Όπως είπε ο Ντένμπαρ, «οι Νεάντερταλ ήσαν πολύ-πολύ έξυπνοι, αν και όχι τόσο όσο ο homo sapiens. Αυτή η διαφορά ήταν αρκετή για να γείρει την πλάστιγγα, όταν τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων».

Ο Ντένμπαρ εκτιμά ότι οι Νεάντερταλ μπορούσαν να συγκροτήσουν ομάδες το πολύ έως 115 ατόμων και τα εμπορικά δίκτυά τους είχαν ακτίνα έως 48 χιλιομέτρων, έναντι ομάδων 150 ατόμων και δικτύων άνω των 300 χιλιομέτρων που δημιουργούσαν οι homo sapiens, άποψη με την οποία δήλωσε σύμφωνος και ο καθηγητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου Κρις Στρίνγκερ, παγκόσμια αυθεντία στην καταγωγή του ανθρώπου. Άλλοι ερευνητές, όμως, όπως ο Ρόμπερτ Μπάρτον του βρετανικού πανεπιστημίου του Ντέραμ, εξέφρασαν την αμφιβολία τους κατά πόσο είναι αξιόπιστη η συσχέτιση μεγάλων ματιών και εγκεφαλικής ισχύος.

Σφάζουν ελέφαντες για τους χαυλιόδοντές τους

Σφάζουν ελέφαντες για τους χαυλιόδοντές τους


Σε δέκα χρόνια το είδος ενδέχεται να εξαφανιστεί

Εικοσιοκτώ ελέφαντες των δασών σκότωσαν λαθροκυνηγοί στα εθνικά πάρκα Νκι και Λομπέκε στο νοτιοανατολικό Καμερούν τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF).

Καθώς η ζήτηση του ελεφαντόδοντου στην Ασία αυξάνεται διαρκώς, οι λαθροκυνηγοί έχουν μειώσει τον πληθυσμό των ελεφάντων των δασών κατά 62% την τελευταία δεκαετία. Το είδος αυτό απειλείται πλέον με εξαφάνιση, προειδοποιεί το WWF.

Στα πάρκα του νοτιοανατολικού Καμερούν και σε περιοχές της Γκαμπόν και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό φιλοξενούνται σημαντικοί πληθυσμοί του συγκεκριμένου είδους. 

«Οι ελέφαντες σε αυτές τις προστατευόμενες περιοχές της Λεκάνης του Κονγκό απειλούνται», τόνισε ο εκπρόσωπος του WWF για το Καμερούν Ζάκαρι Ενζού. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 10 Φεβρουαρίου μέχρι την 1η Μαρτίου μέλη του WWF εντόπισαν τις σορούς 23 ελεφάντων στο εθνικό πάρκο Νκι και άλλους πέντε στο Λομπέκε. Οι λαθροκυνηγοί είχαν αφαιρέσει τους χαυλιόδοντες των ζώων.

Ο Ενζού τόνισε ότι οι λαθροκυνηγοί διαθέτουν αυτόματα όπλα όπως ΑΚ-47, ενώ οι φύλακες των δρυμών είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένοι για να τους αντιμετωπίσουν.

Ο ελέφαντας των δασών είναι μικρότερος σε μέγεθος από τον αφρικανικό ελέφαντα της σαβάνας και οι χαυλιόδοντές του είναι πιο ίσιοι. 

Εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα, οι περίπου 2.000 ελέφαντες που ζουν σήμερα στο Καμερούν ενδέχεται να εξαφανιστούν μέσα σε μια δεκαετία. Στις αρχές του 2012 έφιπποι, πάνοπλοι λαθροκυνηγοί από το Τσαντ και το Σουδάν σφαγίασαν περίπου 200 ελέφαντες της σαβάνας στο Εθνικό Πάρκο Μπούμπα Τζίντα του Καμερούν.

Το ελεφαντόδοντο πωλείται έναντι πολλών εκατοντάδων δολαρίων το κιλό στη μαύρη αγορά. Εξάγεται λαθραία κυρίως στην Κίνα, όπου το χρησιμοποιούν για την κατασκευή κοσμημάτων και διακοσμητικών.

Εγκαινιάστηκε το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο


Πραγματοποίησε ήδη την πρώτη σημαντική ανακάλυψη - Δείτε φωτογραφίες

Μετά από πολύχρονη αναμονή, αστροφυσικοί από ολόκληρο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν για τα επίσημα εγκαίνια του μεγαλύτερου και πλέον ισχυρού ραδιοτηλεσκόπιου στη Γη. Το Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array, ή απλά ALMA, βρίσκεται στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, σε υψόμετρο πάνω από 5.000 μέτρα στην οροσειρά των Άνδεων. 

Η κατασκευή του διήρκησε πολλά χρόνια, ενώ χρειάστηκαν πάνω από 1,3 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ πολλών χωρών. Χιλή, ΗΠΑ, δεκάδες χώρες από την ανατολική Ασία, τη Β. Αμερική και την Ευρώπη συνεργάστηκαν για την κατασκευή του εντυπωσιακού τηλεσκοπίου.

Παρά το γεγονός ότι τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν μόλις χτες, λειτουργούσε ήδη κάμποσο καιρό, αν και αρκετά κάτω από τις πλήρεις δυνατότητές του.

Μάλιστα ανακοινώθηκαν κιόλας από τους αστρονόμους σημαντικές ανακαλύψεις του τηλεσκοπίου, το οποίο φαίνεται πως μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία του σύμπαντος. Ήδη, το ALMA ανίχνευσε τα πιο μακρινά μόρια νερού που έχουν ποτέ βρεθεί στο διάστημα, σε απόσταση περίπου 12,7 δισεκατομμυρίων ετών φωτός.

Στην πραγματικότητα πρόκειται όχι για ένα τηλεσκόπιο, αλλά για μια διάταξη 66 ξεχωριστών αλλά διασυνδεμένων ραδιοτηλεσκοπίων (τα περισσότερα με διάμετρο 12 μέτρων). Από κοινού συνεργάζονται για να δημιουργήσουν εικόνες τόσο λεπτομερείς, που μόνο ένα ενιαίο γιγάντιο τηλεσκόπιο διαμέτρου 16 χιλιομέτρων θα μπορούσε να δώσει. Προς το παρόν, λειτουργούν οι 56 αντένες, βάρους 1 τόνου η κάθε μία, ενώ όλες θα τεθούν σε λειτουργία έως το καλοκαίρι.

Για την επεξεργασία των στοιχείων του ALMA, χρησιμοποιείται ένας υπερυπολογιστής ικανός για 17 πεντάκις εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο!

Με αφορμή τα εγκαίνια του ALMA, μια ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής το Γιοακίν Βιέιρα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, ανακοίνωσαν πως μέσω του ραδιοτηλεσκοπίου παρατήρησαν ότι οι πιο έντονες φάσεις εκρηκτικής δημιουργίας νέων άστρων στο σύμπαν έλαβαν χώρα πολύ νωρίτερα από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι αστρονόμοι.

Από τα δεδομένα που συγκέντρωσαν οι επιστήμονες, προκύπτει ότι στην «αυγή» κιόλας του σύμπαντος, στο εσωτερικό γαλαξιών, ήδη υπήρχε ένας «οργασμός» γέννησης τουλάχιστον 1.000 άστρων κάθε χρόνο (έναντι μόλις ενός το χρόνο στο δικό μας γαλαξία). Αυτό συνέβαινε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια νωρίτερα από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις.

Μάλιστα, σε έναν από τους γαλαξίες-νήπια εντοπίστηκαν μόρια νερού! Αυτός βρίσκεται σε τέτοια απόσταση, ώστε το φως του ξεκίνησε το μακρινό ταξίδι του προς τον πλανήτη μας όταν ακόμα το σύμπαν είχε ηλικία μόνο ενός δισεκατομμυρίου ετών φωτός. Είναι η πιο μακρινή στο χωρόχρονο ανίχνευση νερού που έχει γίνει ποτέ.

Δείτε φωτογραφίες από το ALMA....Στις παρακάτω φωτογραφίες φαίνεται ο τρόπος που «βλέπει» το σύμπαν ένα τηλεσκόπιο σαν το γνωστό Hubble, και πώς το ALMA...


Η εικόνα του σύμπαντος μέσω του ALMA


Η εικόνα του σύμπαντος μέσω τηλεσκοπίου σαν το Hubble


Η εικόνα του σύμπαντος συνδυάζοντας τα δύο τηλεσκόπια

Τα «likes» αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα

Τα «likes» αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα


Οι προτιμήσεις στο Facebook φανερώνουν σεξουαλικές και πολιτικές πεποιθήσεις

Τα «likes» που κάνουμε στο Facebook πρόκειται φαινομενικά για μια αθώα δραστηριότητα και σίγουρα πολύ πιο ασφαλής για τα προσωπικά μας δεδομένα, απ’ ό,τι είναι η απευθείας κοινοποίηση τέτοιων στοιχείων. Και όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει!

Νέα μελέτη έρχεται να αποκαλύψει ότι δεδομένα όπως οι σεξουαλικές, πολιτικές και θρησκευτικές προτιμήσεις μπορούν να αποκαλυφθούν απλά και μόνο από τα «likes» που κάνουμε στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ψυχολόγο Μάικλ Κοζίνσκι του Κέντρου Ψυχομετρικής του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, σε συνεργασία με τη Microsoft Research, μελέτησαν περίπου στοιχεία για 58.000 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε online ψυχομετρικά τεστ προσωπικότητας μέσω μιας ειδικής εφαρμογής (myPersonality).

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συσχέτισαν στατιστικά τα αποτελέσματα των τεστ με τα «likes» αυτών των ατόμων στο Facebook και έτσι ανέπτυξαν αλγόριθμους, που αυτομάτως αποκαλύπτουν όψεις της προσωπικότητας του ατόμου. 

Το λογισμικό που δημιουργήθηκε και στη συνέχεια δοκιμάστηκε σε άλλους χρήστες, αποδείχτηκε ικανό σε ποσοστό 88% να προσδιορίσει τις σεξουαλικές προτιμήσεις των ομοφυλόφιλων ανδρών, σε ποσοστό 95% διέκρινε σωστά τη φυλή του χρήστη (λευκός ή έγχρωμος), σε ποσοστό 93% το φύλο και σε ποσοστό 85% διέγνωσε σωστά τις πολιτικές πεποιθήσεις του χρήστη (δημοκρατικός ή συντηρητικός).

Το θρήσκευμα (χριστιανός ή μουσουλμάνος) προσδιορίστηκε από τους αλγόριθμους με επιτυχία 82%, η χρήση ναρκωτικών, αλκοόλ και άλλων ουσιών σε ποσοστό 65% έως 73% και η ύπαρξη ή όχι σχέσης με άλλο πρόσωπο σε ποσοστό 65%. Επιπλέον, το πρόγραμμα προβλέπει με σχετική ακρίβεια 60% ακόμα κι αν οι γονείς ενός χρήστη έχουν χωρίσει πριν αυτός γίνει 21 ετών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ανωτέρω προτιμήσεις και ιδιότητες συνήθως δεν δηλώνονταν ρητά στο Facebook και δεν αποκάλυπταν όλα αυτά τα γνωρίσματα των χρηστών. Όμως το πρόγραμμα λογισμικού μπορούσε να βγάζει συμπεράσματα, συνδυάζοντας τεράστιες ποσότητες πληροφοριών από τις προτιμήσεις των χρηστών (που δηλώνονται με τα «likes»), σε διάφορους τομείς όπως η μουσική και οι τηλεοπτικές σειρές. 

Η δυνατότητα αυτή ασφαλώς θα χαροποιήσει τις εταιρείες μάρκετινγκ και διαφήμισης, που έχουν μια ακόμη επιβεβαίωση για την αξία των κοινωνικών δικτύων, προκειμένου να προωθήσουν διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες με επιλεκτικό τρόπο σε επί μέρους ομάδες χρηστών.

Όμως, από την άλλη, η νέα μελέτη ήδη προκάλεσε την ανησυχία των οργανώσεων προστασίας του προσωπικού απορρήτου, όπως η Big Brother Watch, εκπρόσωπος της οποίας ανέφερε ότι «αυτή η έρευνα πρέπει να σημάνει τον κώδωνα κινδύνου». Πρόσθεσε, πως «πρέπει να σκεφτούμε εξ αρχής πόσα δεδομένα μοιραζόμαστε με τη θέλησή μας», διότι τελικά είναι δυνατό να κατηγοριοποιηθούν οι χρήστες του Facebook, ακόμα και να προβλεφθεί η συμπεριφορά τους σε πεδία άκρως ευαίσθητα και προσωπικά, με παράλληλη εμπορική εκμετάλλευση αυτών των στοιχείων.

«Μπορώ να φανταστώ καταστάσεις όπου τα διαθέσιμα δεδομένα και η τεχνολογία ανάλυσής τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη των πολιτικών απόψεων και του σεξουαλικού προσανατολισμού, δημιουργώντας απειλές για την ελευθερία ή ακόμα και για τη ζωή», προειδοποίησε και ο υπεύθυνος της έρευνας Μάικλ Κοζίσνκι, ο οποίος δήλωσε «πλήρως έκπληκτος από την ακρίβεια των προβλέψεων».

αποκαλύπτει το Galaxy S IV

Βίντεο αποκαλύπτει το Galaxy S IV


Τι στιγμή που η Samsung διατηρεί την ίδια διαφημιστική πορεία

Μπορεί η Samsung να κατάφερε όλο αυτό το διάστημα να κρατήσει κρυφό το σχεδιασμό της νέας της συσκευής, όμως τις τελευταίες μέρες οι διαρροές διαδέχονται η μία την άλλη. Πλέον, κυκλοφόρησε στο Internet ένα βίντεο που ίσως αποτελέσει το ντεμπούτο της νέες συσκευής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Φυσικά, ακόμα δεν είμαστε βέβαιοι αν το smartphone που κάνει την εμφάνισή του είναι όντως το νέο Galaxy S IV, όμως όπως και να έχει πρόκειται για μία νέα συσκευή της εταιρίας που λειτουργεί κανονικά και διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς για τη νέα ναυαρχίδα της Samsung.

Αυτό που μας κάνει να κρατάμε τις επιφυλάξεις μας είναι οι διαφορές της συσκευής που παρουσιάζεται στο βίντεο από τη μυστηριώδη φωτογραφία που κυκλοφόρησε σήμερα η ίδια η εταιρία. Ίσως έχουμε να κάνουμε με μία άλλη καινούρια συσκευή που έχει αναπτύξει η εταιρία. 

Επίσης, φαίνεται σαν να διαθέτει dualSIM, δυνατότητα που υποστηρίζει η Samsung συνήθως στις συσκευές που κυκλοφορεί αποκλειστικά στην Κίνα.

Όπως και να έχει πάντως, το συγκεκριμένο βίντεο αποδεικνύει πως η Samsung στηρίζει τη σχεδιαστική φιλοσοφία του Galaxy S IIΙ και αυτό θα πρέπει να περιμένουμε στην εκδήλωση στις 14 Μαρτίου.

Αντικατάσταση του 75% του κρανίου με 3D εμφύτευμα

Αντικατάσταση του 75% του κρανίου με 3D εμφύτευμα


Σημαντικό βήμα στην αποκατάσταση κρανιακών κακώσεων

Μπορεί η τεχνολογία του 3D Printing να είναι πολύ πρόσφατη, όμως ήδη η χρήση της εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ειδικά στον τομέα της ιατρικής. 

Πρόσφατα είχαμε διαβάσει για την πιθανή τρισδιάστατη εκτύπωση μοσχευμάτων, όμως πλέον η πρώτη πραγματική εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι γεγονός!

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Oxford Performance Materials κατάφερε να αποκαταστήσει το 75% του κρανίου ενός ασθενή, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μόσχευμα, προϊόν 3D εκτύπωσης. 

Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται polytherketoneketone, με το εμφύτευμα να είναι σχεδιασμένο ώστε να δίνει τη δυνατότητα για μελλοντική ανάπτυξη κυττάρων και ιστού.Στην έκθεση της εταιρείας δεν αναφέρεται σε πιο σημείο ακριβώς τοποθετήθηκε το μόσχευμα όμως γίνεται ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα κομμάτι που σταδιακά θα καταφέρει να ενσωματωθεί στον οργανισμό του ασθενούς και αποκτήσει όλες τις ιδιότητες ενός κανονικού οστού.

Όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι για την δημιουργία του 3D εμφυτεύματος, χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργήσουν το κατάλληλο, μελετώντας αναλυτικά την περιοχή τοποθέτησής του. 

Μόλις λάβει την απαραίτητη έγκριση, η εταιρεία θα μπορεί να βοηθήσει περίπου 500 ασθενείς ανά μήνα, αποδεικνύοντας πως το 3D Printing είναι η επανάσταση στον τομέα της ιατρικής.
Το Nokia Lumia 920 έρχεται στην ελληνική αγορά

Το Nokia Lumia 920 έρχεται στην ελληνική αγορά


Διαθέσιμο από 26 Μαρτίου στην τιμή των 679 ευρώ

Το Lumia 920 επιτέλους έρχεται στην ελληνική αγορά. Πρόκειται για τη ναυαρχίδα των Windows Phone 8 της Nokia, που θα κάνει την εμφάνισή του στη χώρα μας στις 26 Μαρτίου.

Η νέα συσκευή της Nokia διαθέτει οθόνη PureMotion HD+ 4,5 ιντσών με ανάλυση 1280x768, διπύρηνο επεξεργαστή με χρονισμό στα 1,5GHz, 1GB μνήμης RAM, αποθηκευτικό χώρο 32GB, κάμερα 8,7 megapixel με τεχνολογία PureView και φακό Carl Zeiss, ενώ χρησιμοποιεί το νέο λειτουργικό της Microsoft Windows Phone 8.

Φυσικά, το βάρος έχει πέσει στη λειτουργίες κάμερας της συσκευής, δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήση για λήψη εξαιρετικών φωτογραφιών και βίντεο ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ η λειτουργία σταθεροποίησης της εικόνας εγγυάται πεντακάθαρα βίντεο όταν η κάμερα δεν είναι σταθερή.

Σημαντική προσθήκη είναι η μπαταρία 2.000mAh με ενσωματωμένο ασύρματο φορτιστή που δίνει αρκετές ώρες αυτονομίας στη συσκευή, ενώ στη χώρα μας θα κυκλοφορήσει σε κίτρινο, κόκκινο, γκρι,λευκό και μαύρο χρώμα. Η τιμή του για την ελληνική αγορά αναμένεται στα 679 ευρώ.

Τα Android tablets θα ξεπεράσουν το iPad μέσα στη χρονιά

Τα Android tablets θα ξεπεράσουν το iPad μέσα στη χρονιά


Σημαντική θα είναι η αύξηση στις πωλήσεις των tablet με μικρή οθόνη

Είναι γνωστό πως οι πωλήσεις των tablets αυξάνονται συνεχώς, με τα μικρότερα σε μέγεθος μοντέλα, να έχουν τραβήξει τα βλέμματα των καταναλωτών. Η εταιρία ερευνών IDC (International Data Corporation), μάλιστα, προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στη διάθεση αυτών των συσκευών (shipments) μέσα στο 2013.

Σε πρόσφατη έρευνα της η IDC υποστηρίζει πως οι πωλήσεις των tablet θα αγγίξουν τα 190,9 εκατομμύρια κομμάτια μέσα στο έτος που διανύουμε, ξεπερνώντας τις προηγούμενες προβλέψεις της που έφταναν τα 172,4 εκατομμύρια.

Ο αναλυτής της IDC, Jitesh Ubrani δήλωσε πως «ένα στα δύο tablets που πουλήθηκαν μέσα στο τρέχον τρίμηνο είχαν οθόνη μικρότερη από 8 ίντσες. Όσον αφορά τη διάθεση των «μικρότερων» tablets περιμένουμε πως θα συνεχίσει την περαιτέρω αύξηση από το 2013 και μετά».

Ένα ακόμα σημαντικό στατιστικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα, είναι πως τα tablets με λειτουργικό Android θα φτάσουν στο 48,8% της συνολικής αγοράς μέσα στο 2013, τη στιγμή που το iPad προβλέπεται να υποχωρήσει στο 46% από το 51,3% που κατείχε το 2012, δίνοντας το προβάδισμα στο λειτουργικό της Google και σε αυτή την κατηγορία.

Η διαφοροποίηση αυτή δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς το πλήθος των προτάσεων που υπάρχουν στην αγορά για το Android, τι στιγμή που υπάρχουν μόλις δύο προτάσεις από την Apple (iPad και iPad mini).

Τέλος η IDC προβλέπει σημαντική άνοδο και των tablets με Windows 8, αφού από το 1% της αγοράς που κατείχε το 2012, προβλέπει πως θα φτάσει στο 2,8% μέσα στο 2013 και στο 7,4% μέχρι το 2017. 

Ο επικεφαλής των ερευνών Tom Mainelli σχολίασε πως «η απόφαση της Microsoft να κυκλοφορήσει δύο λειτουργικά συστήματα για tablets (Windows 8 και Windows RT) έχει αποδώσει μέχρι στιγμής φτωχά αποτελέσματα. Μακροπρόθεσμα, πιστεύουμε πως η Microsoft θα έχει καλύτερη τύχη αν επικεντρωθεί στα Windows 8».