Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

ρε μάνααααααααααααααααααααααααα.....!!!

αγγελούδι μου εσύυυυυυυυ !!!

ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ...

το νου σου!!!

ΕΤΣΙ ΡΕ!!!!!!!!!!!

Είδες τι άνθρωποι υπάρχουν;; να μην εκτιμάνε τιποτα βρε αδερφε....!!!

ΝΕΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ...

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ!!!!!!

Ορκισμένοι παρθένοι διηγούνται πώς περνούν τη ζωή τους

Ορκισμένοι παρθένοι διηγούνται πώς περνούν τη ζωή τους

Έχετε αναρωτηθεί πως είναι η ζωή χωρίς σεξ; 

Δώδεκα διαφορετικοί άνθρωποι που έχουν δώσει όρκο παρθενιάς δίνουν ο καθένας τη δική του απάντηση. Εξηγούν πως είναι η αποχή και «ζυγίζουν» τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα της ζωής χωρίς σεξ…
Οι επιστολές τους έφθασαν στο BBC ύστερα από την αναταραχή που προκάλεσαν στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας οι καταγγελίες ότι ανώτερος καθολικός ιεράρχης της Βρετανίας ενεπλάκη σε ανάρμοστη συμπεριφορά με ιερείς.
Julie Moskal, Σικάγο, Ιλινόις, ΗΠΑ
Η Julie είναι 46 ετών και απέχει από το σεξ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Στα 20 και τα 30 είχα μία τόσο ενεργή σεξουαλικά ζωή, αρκετή για να διαρκέσει τρεις ζωές. Όταν μεγάλωσα έγινα πιο επιλεκτική και συνειδητοποίησα ότι αρκετοί από αυτούς δεν άξιζαν να σπαταλήσω ούτε χρόνο ούτε ενέργεια» Μάλιστα, όπως ισχυρίζεται η ίδια αυτή την περίοδο είναι πραγματικά ευτυχισμένη γιατί, όπως χαρακτηριστικά λέει είναι ελεύθερη να απολαμβάνει τη ζωή με τον εαυτό της.
Vimalo (Bhikkhu), Kanduboda, Σρι Λάνκα
Είμαι Βρετανός και βουδιστής μοναχός (bhikkhu) τα τελευταία 22 χρόνια και άγαμος για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Δεν είμαι σεξουαλικά ανίκανος και μάλιστα ήμουν παντρεμένος πριν από πολλά χρόνια. Η αγαμία δεν είναι για όλους, ωστόσο, σε εμένα προσέφερε μία διαφορετική σχέση με τον εαυτό μου και με τους άλλους.
Stephen Bick, Lansing, ΗΠΑ
Είναι δύσκολο αλλά η σεξουαλική ορμή δεν είναι σαν την σωματική ανάγκη για τροφή, νερό ή ύπνο. Κάποιος που ζει χωρίς ενεργή σεξουαλικά ζωή και χωρίς να αυνανίζεται δεν σημαίνει και ότι θα πεθάνει! Είμαι πολύ πιο ευτυχισμένος που πλέον έχω υπό έλεγχο αυτό το κομμάτι της ζωής μου.
Αδελφή Petra Clare, Inverness, Σκωτία
Ως μοναχή πιστεύω ότι η αγαμία είναι μία θεία χάρη. Η σεξουαλικότητα είναι πτυχή της ανθρώπινης φύσης, όμως οι παρορμήσεις μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο προκειμένου να αναπτυχθεί μια νέα κατάσταση, η οποία θα ξεπερνά τη σεξουαλικότητα. Αυτό όμως απαιτεί χρόνο και σκληρή δουλειά.
Lyndon Brown, Orpington, Kent, Ηνωμένο Βασίλειο
Χειροτονήθηκα Διάκονος το 1984 και Πρεσβύτερος το 1985. Μου άρεσε η ζωή και το έργο που προσέφερα. Ομως τελικά γύρισα την πλάτη στην εκκλησία για να παντρευτώ και να κάνω παιδιά. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ένας ιερέας πρέπει να είναι άγαμος, προκειμένου να είναι ελεύθερος να υπηρετήσει πραγματικά τους ανθρώπους του Θεού.
Esther Berg, Pangasinan, Φιλιππίνες
Βιώνοντας την αγαμία επιβεβαιώνω την μεγαλύτερη αφθονία χρόνου και ενέργειας που μπορώ να αφιερώσω σε θεάρεστα πράγματα. Είναι επιλογή μου και όχι κάτι που μου επιβλήθηκε από ένα θεσμικό όργανο. Ξέρω ότι πολλές γυναίκες και άνδρες στη θέση μου θα μπορούσαν να μιλήσουν ανοιχτά για την αγαμία αν η κοινωνία δεν στιγμάτιζε τις επιλογές μας ως «αφύσικες». Έχουμε κουραστεί να μας ρωτούν αν είμαστε ομοφυλόφιλοι ή «τι είναι λάθος με μας» και δεν είμαστε παντρεμένοι.
Cas, Leicester, Ηνωμένο Βασίλειο
Είμαι 36 χρονών, άγαμη και ετερόφυλη. Στα 18 μου αποφάσισα ότι θέλω να αφιερώσω τη ζωή μου στο Θεό. Η αγαμία δεν είναι εύκολη, υπάρχουν καθημερινά πειρασμοί. Δεν είχα ποτέ σεξουαλική επαφή με το αντίθετο φύλο. Βλέποντας τους φίλους μου να παντρεύονται και να κάνουν οικογένειες αισθάνομαι πολλές φορές μοναξιά. Όμως, το πιο δύσκολο είναι να προσπαθώ να αποδείξω ότι δεν λέω ψέματα και ότι δεν είμαι ομοφυλόφιλη.
Gerry Davies, Malvern, Worcestershire
Παντρεύτηκα στα 28. Η σύζυγός μου και εγώ ήμασταν και οι δύο παρθένοι την πρώτη νύχτα του γάμου μας. Έκτοτε απολαμβάνουμε το σεξ εκτός από τις περιόδους νηστείας και προσευχής. Ο Ιησούς είπε ότι η αγαμία είναι ένα δώρο, δεν είναι κάτι που πρέπει να επιβληθεί, είναι μια επιλογή που κάνουμε είτε για μία ζωή είτε για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.
Thomas Toscano, Harrow, Ηνωμένο Βασίλειο
Ως πρώην καθολικός ιερέας, αυτή η συζήτηση έχει μεγάλο ενδιαφέρον για μένα. Ήθελα να γίνω ιερέας, επειδή ένιωσα ότι η οργανωτική δομή της Εκκλησίας θα με βοηθήσει να εκπληρώσω την επιθυμία μου να βοηθάω τους πιο ευάλωτους στην κοινωνία. Η αγαμία ήταν κάτι που απλά έπρεπε να αποδεχθώ για την επίτευξη αυτού του στόχου. Τελικά κατάλαβα ότι η αγαμία δεν ήταν για μένα. Έπρεπε, λοιπόν, να διαλέξω ανάμεσα στο να παραμείνω ιερέας αλλά να θέσω σε κίνδυνο την αγαμία, ή να εγκαταλείψω την ιεροσύνη και να παντρευτώ. Επέλεξα τελικά το δεύτερο.
Manjuvajra, Salford, Ηνωμένο Βασίλειο
Είμαι άγαμος, βουδιστής και πολύ ευτυχισμένος και αυτόν τον τρόπο ζωής. Περίπου 10 χρόνια πριν, ανακάλυψα ότι, αν και έχω απολαύσει το σεξ, προτιμώ την ελευθερία από τη συναισθηματική εμπλοκή κάτι, που η άγαμη ζωή μπορεί να προσφέρει. Θεωρώ ότι είναι μια εντελώς υγιής επιλογή όταν γίνεται οικειοθελώς.
Derek Cole, Glenrothes, Fife
Είμαι 53 ετών και άγαμος για περισσότερα από 30 χρόνια. Η επιλογή μου δεν είχε καμία σχέση με την θρησκεία, απλά συνέβη. Η πρώτη και τελευταία σεξουαλική επαφή ήταν όταν ήμουν 19 χρονών αλλά δεν παρουσιάστηκε ποτέ η ευκαιρία να επαναλάβω την εμπειρία.
Helen, Manchester, Ηνωμένο Βασίλειο
Μερικοί άνθρωποι απλά δεν ενδιαφέρονται για το σεξ και όχι εξαιτίας της καταπίεσης ή της ενοχής. Στα 24 μου, είμαι ένας από αυτούς. Είμαι όμως ασέξουαλ, δεν έλκομαι από κανένα από τα δύο φύλα. Η σκέψη του σεξ είναι ελαφρώς απωθητική.


Read more: http://www.newsbomb.gr/blogs/

Έσπασε το προφυλακτικό! Και τώρα;


Έσπασε το προφυλακτικό! Και τώρα;

αυτή και αν το ατύχημα ήταν ολοκληρωμένο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να σφιχτείς για να αποβάλεις το σπέρμα από μέσα σου.
Στη συνέχεια πλύνε καλά τον κόλπο σου με νερό, σαπούνι ή Betadine.
Το καλό πλύσιμο του κόλπου και η ούρηση μετά το... ατύχημα μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα μετάδοσης κάποιου ιού.
Ωστόσο, μία εξέταση στους δύο μήνες και μία επαναληπτική στους έξι μήνες για την αναζήτηση ιών είναι απαραίτητη. Αν το προφυλακτικό παραμείνει στον κόλπο σου, βάλε τα δύο δάχτυλά σου και προσπάθησε να το βγάλεις.
Αν δεν τα καταφέρεις, πρέπει να απευθυνθείς σε γυναικολόγο εντός 24 ωρών. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία είναι η ίδια με αυτήν που πρέπει να ακολουθηθεί και αν σπάσει το προφυλακτικό.


Read more: http://www.newsbomb.gr/sex/story/293494/espase-to-profylaktiko-kai-tora#ixzz2Q5pWgdhy

Αλλάζεις προσωπικότητα με κάθε σχέση;


Μήπως αλλάζεις για να ταιριάζεις με τον εκάστοτε σύντροφό σου; Δες πώς να μείνεις ειλικρινής απέναντι στον εαυτό σου, ακόμη κι όταν είσαι ερωτευμένη.
Είναι υπέροχο να είσαι σε μια ευτυχισμένη σχέση: νιώθεις ασφαλής και ότι σε αγαπούν και έχεις κάποιον που σε αγαπά γι’ αυτό που είσαι. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι όταν αρχίζεις να χάνεις την επαφή με αυτό που είσαι.

Ασυνείδητα αλλάζεις το κανάλι για να βάλεις τον αγώνα που θέλει να δει. Βγαίνεις περισσότερο με τους φίλους τους παρά με τους δικούς σου. Ή αποφεύγεις το πρωινό σου τρέξιμο το Σαββατοκύριακο, επειδή του αρέσει να χουζουρεύετε. Σταδιακά, αλλάζεις τον τρόπο ζωής σου –και τις μικρές συνήθειες που σε χαρακτηρίζουν– για χάρη της σχέσης σου.

Δες τι μπορείς να κάνεις για να παραμείνεις ο εαυτός σου.

1. Βρες τον αυθεντικό εαυτό σου

Η προσπάθεια να μη χάσεις τον εαυτό σου σε μια σχέση ξεκινά πριν ακόμη γνωρίσεις το σύντροφό σου. Εάν δεν έχεις ισχυρή αίσθηση του ποια είσαι και τι θέλεις, δεν είσαι έτοιμη για σχέση. Αφιέρωσε χρόνο στην ενδοσκόπηση. Δες τη σχέση των γονιών σου ή τις σχέσεις των αδελφών ή των φίλων σου. Ποια στοιχεία θα ήθελες να έχει και η δική σου σχέση; Τι δε θα ήθελες; Εάν αναζητάς ένα σοβαρό, μακρόβιο δεσμό, μην κάνεις σχέση με κάποιον που ξέρεις ότι δε θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις ανάγκες σου.

2. Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου

Η ποιότητα της σχέσης σου με τον εαυτό σου καθορίζει την ποιότητα της σχέσης σου με το σύντροφό σου. Εάν δεν μπορείς να δεσμευθείς, να σέβεσαι, να εμπιστεύεσαι, να νοιάζεσαι, να τιμάς και να θεωρείς ότι η ζωή σου έχει αξία, είναι αδύνατο να το κάνεις για κάποιον άλλο. Φτιάξε μια λίστα με 15 πράγματα που αγαπάς αλλά σπάνια κάνεις και έπειτα διάλεξε μία μέρα την εβδομάδα που θα αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου.

3. Θέσε όρια

Τα όρια είναι αόρατες γραμμές που μας παρακινούν να λέμε «Αυτό θέλω, αυτό θα ανεχθώ και έτσι θέλω να μου συμπεριφέρεσαι». Μαθαίνουμε στους άλλους πώς να μας αντιμετωπίζουν και αν δεν έχουμε όρια, τους επιτρέπουμε να μας συμπεριφέρονται άσχημα.

Υπάρχουν τρία σημαντικά πράγματα ακόμα...

4. Διατήρησε την επαφή

Το να έχεις τους δικούς σου φίλους είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσεις τη δική σου ταυτότητα. Η διατήρηση της φιλίας με τους ανθρώπους που σε γνωρίζουν και σε αγαπούν σε βοηθά να διατηρήσεις έναν ανεξάρτητο κοινωνικό κύκλο – και θα είναι οι πρώτοι που θα σου πουν αν θυσιάζεις πολλά πράγματα από τον εαυτό σου για χάρη του δεσμού σου.

5. Επικεντρώσου στις επιδιώξεις σου

Ένας από τους βασικούς λόγους που οι γυναίκες μένουν σε μια σχέση που ξέρουν ότι δεν είναι η σωστή, είναι επειδή φοβούνται να μείνουν μόνες. Επιδίωξε τους στόχους σου και κάνε τις αλλαγές που θέλεις στη ζωή σου για την προσωπική σου ανάπτυξη, την επαγγελματική σου εξέλιξη και την οικονομική σου ανεξαρτησία, αντί να επικεντρώνεις όλη σου την προσοχή στο μέλλον και στην εξέλιξη της σχέσης σου.

6. Μη φοβάσαι να διαφωνήσεις

Η διαφωνία είναι δώρο για μια σχέση, καθώς μας βοηθά να μάθουμε καλύτερα το σύντροφό μας και συχνά αποτελεί μέρος του να ορίζεις και να διατηρείς τα προσωπικά σου όρια.

Αγάπη και Έρωτας για πάντα γίνεται; Γίνεται!!

Αγάπη και Έρωτας για πάντα γίνεται; Γίνεται!!


Αγάπη και Έρωτας για πάντα γίνεται; Και όμως γίνεται: Το λένε οι στατιστικές, το λένε οι ερευνητές, αν το λέει και η καρδιά σου, τότε ναι! Αγάπη μου, γίνεται!

Αγάπη και Έρωτας για πάντα γίνεται; Και όμως γίνεται
Να κάτι για το οποίο μπορούν να αδημονούν οι νεόνυμφοι: σε έρευνα σε παντρεμένους τουλάχιστον 10 χρόνια το 74% απάντησαν ότι ήταν «πολύ ερωτευμένοι», «πάρα πολύ ερωτευμένοι» ή «εξαιρετικά ερωτευμένοι» με τον ή τη σύζυγό τους.
Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Social Psychological and Personality Science, καταρρίφθηκε η άποψη ότι ο μεγάλος έρωτας φθίνει με τον καιρό και διαπιστώθηκε ότι η μακροχρόνια αγάπη ήταν συνηθισμένη σε αυτούς που σκέφτονταν συχνά –και με θετικό τρόπο– το σύντροφό τους. «Είναι σημαντικό να υπάρχει μια δυνατή σεξουαλική σχέση, αλλά και η απλή στοργή είναι εξίσου –ή και περισσότερο– ζωτικής σημασίας» τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης, Daniel O’Leary, Ph,D,, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Stony Brook. «Το αίσθημα στοργής φαίνεται να έχει ισχυρότερη επίδραση καθώς μεγαλώνουμε και η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών μειώνεται» συμπληρώνει. Για να κρατήσει, λοιπόν, η αγάπη, συνέχισε να τον κρατάς αγκαλιά.

Σύζυγοι που είπαν ότι είναι «εξαιρετικά ερωτευμένοι»
Μετά τα 10 χρόνια γάμου
Άνδρες: 49%
Γυναίκες: 46%

Μετά τα 30 χρόνια γάμου
Άνδρες: 35%

Γυναίκες: 40%


Αν ο έρωτας που ζεις θα κρατήσεις για πάντα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και από το σε ποια κατηγορία ανήκει:
 

“Puppy Love” (Η παιδική αγάπη): Είναι ο έρωτας που νιώθουμε και ζούμε στα πρώτα νεανικά μας χρόνια, ο οποίος μπορεί να είναι και πλατωνικός.
“Teen Love” (Η νεανική αγάπη): Είναι ουσιαστικά ο πρώτος μεγάλος μας έρωτας με τον οποίο μυούμαστε στο σεξ, στις σχέσεις και στη συντροφικότητα. Δεν αποκλείεται, αν και στις μέρες μας σπανίζει όλο και περισσότερο αυτή η αγάπη, να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο και να περάσει στα επόμενα στάδια.
“Just Love” (Απλά αγάπη): Είναι ο έρωτας αυτός που νιώθεις για κάποιον άνθρωπο, για τον οποίο έχεις τη βεβαιότητα ότι φτιάχτηκε για σένα, και ότι θα ήθελες να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου, μαζί του.
“Comfort Love” (Συντροφική αγάπη): Όταν με έναν άνθρωπο έχεις μοιραστεί πολλά χρόνια από τη ζωή σου, χαρές, λύπες, επιτυχίες, αποτυχίες, και έχει γίνει δικαιωματικά το άλλο σου μισό, Μπορεί να μην έχει πλέον το πάθος του πρώτου καιρού, αλλά δεν υπάρχει τίποτα πιο ανακουφιστικό στη ζωή από το να μοιράζεσαι τα χρόνια σου και την καθημερινότητά σου, με έναν άνθρωπο που έχεις ερωτευτεί παράφορα, ο οποίος σε ξέρεις όσο καλά δε ξέρει και η οικογένεια σου, με τον οποίο δημιούργησες οικογένεια, με τον οποίο έχετε μοιραστεί όλα τα μικρά και μεγάλα, όλα τα εύκολα και δύσκολα, και παρόλα αυτά παραμένετε μία γροθιά. Και όπως έλεγε και ο Ryan Gosling στη Rachel McAdams στην ταινία- σταθμό για τους μεγάλους έρωτες: «Εσύ θα μου λες πότε είμαι ένα εγωιστικό “γουρούνι” και εγώ θα σου λέω πότε είσαι “βραχνάς στο λαιμό”. Που σχεδόν πάντα είσαι. Δεν θα είναι εύκολο. Θα είναι πολύ δύσκολο. Θα πρέπει να το παλεύουμε κάθε μέρα, αλλά θέλω να το κάνω αυτό επειδή σε θέλω. Θέλω εσένα και οτιδήποτε είναι δικό σου, για πάντα, για κάθε μέρα. Εσύ και εγώ... Κάθε μέρα.
Αυτό λέγεται ευλογία. Δεν θα σου χαριστεί, ούτε θα σου είναι εύκολο αλλά αν το θέλεις πραγματικά μπορεί να είσαι από τις τυχερές που θα το ζήσεις.

Ξέρεις να αγαπάς σωστά; 10 μαθήματα αγάπης!

Ξέρεις να αγαπάς σωστά; 10 μαθήματα αγάπης!


Νομίζεις ότι το να αγαπάς είναι αρκετό; Και όμως το πώς αγαπάς είναι αυτό που έχει σημασία. Τα παρακάτω χαρακτηριστικά παρέχουν ένα σημαντικό βαρόμετρο για το αν είσαι καλή στην αγάπη.
Αγάπη: αυτά είναι τα 10 χαρακτηριστικά της γυναίκας που ξέρει να αγαπάει πραγματικά  
 • Να είσαι αλτρουίστρια Αν αγαπάς κάποιον, θα είσαι εκεί στις δύσκολες στιγμές του. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σου έχει αναστατωθεί με ένα γεγονός, π.χ., το θάνατο ενός εκ των γονιών του, και τον αγαπάς, τότε θα του σταθείς, είτε αυτό σημαίνει ότι θα τον παρηγορήσεις είτε ότι θα τον ακούσεις με συμπόνια. Αν είναι άρρωστος, τότε θα τον φροντίσεις όταν σε έχει ανάγκη. Άρα, το «να είσαι παρούσα» μερικές φορές απαιτεί ένα βαθμό αυτοθυσίας. Ας υποθέσουμε ότι ο σύζυγός σου έχει μια επαγγελματική ευκαιρία που απαιτεί να μετακομίσετε σε άλλη χώρα. Αν και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια αυτοθυσία (ας πούμε το να παραιτηθείς από τη δουλειά σου και να αναζητήσεις εργασία στον καινούργιο τόπο διαμονής σας), θα ήταν μια πράξη αγάπης το να το κάνεις για το σύζυγό σου. Φυσικά, αν ο σύζυγός σου σε αγαπάει, τότε δε θα θέλει να σου προκαλέσει δυστυχία. Επομένως, υπάρχει πάντα ένας αμοιβαίος σεβασμός για τα αισθήματα του άλλου ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπιούνται πραγματικά. Όπως και να 'χει, οι ερωτευμένοι που είναι διατεθειμένοι να κάνουν προσωπικές θυσίες ο ένας για τον άλλο είναι καλύτεροι στην αγάπη από αυτούς που δεν είναι πρόθυμοι να το κάνουν. Κι αυτό γιατί η προώθηση της ευτυχίας ενός άλλου τείνει να περιλαμβάνει ένα βαθμό αυτοθυσίας, έστω κι αν είναι το να σταματήσεις κάτι που σου αρέσει ή το να κάνεις λογικούς συμβιβασμούς.
 • Να είσαι γενναιόδωρη Δεν αρκεί να είσαι παρούσα όταν ο άλλος σε έχει ανάγκη. Αν αγαπάς κάποιον, θέλεις να κάνεις πράγματα για να προωθήσεις την ευτυχία του, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη ζωή του εκείνη την ώρα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα, από το να του κάνεις έκπληξη με δώρα μέχρι το να τον ενθαρρύνεις και να τον βοηθάς να προοδεύσει στην καριέρα, την εκπαίδευση ή σε άλλους στόχους, απαραίτητους για την ευτυχία του. Η γενναιοδωρία συνεπάγεται την προώθηση της θετικής ευημερίας, όχι απλώς την επανόρθωση ή ανακούφιση του πόνου και της δυστυχίας. Το αντίθετο είναι η κακοβουλία, που σημαίνει να κάνεις κακό στον άλλο. Καμιά φορά οι άνθρωποι μπορεί να βλάψουν αυτούς που αγαπούν. Υπάρχουν, ωστόσο, όρια στη φύση και στο βαθμό αυτής της βλάβης που μπορεί να επιτρέψει μια λειτουργική σχέση. Για παράδειγμα, η σωματική βία ή το καταναγκαστικό σεξ παραβιάζει αυτά τα όρια σε μια λειτουργική σχέση αγάπης. Οι συναισθηματικές βλάβες που προέρχονται από πράξεις όπως η χρήση προσβλητικών επιθέτων, η κοροϊδία, η επίπληξη και άλλες ταπεινωτικές πράξεις προσβάλλουν μια λειτουργική σχέση αγάπης, ειδικά όταν γίνονται τόσο συχνά που τείνουν να εξελιχθούν σε μόνιμη συνήθεια.
   

 • Να δεσμεύεσαι Η δέσμευση με κάποιον άλλο συνεπάγεται ένα προσωπικό ρίσκο στη σχέση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το γάμο ή οτιδήποτε άλλο δημιουργεί ευθύνες και υποχρεώσεις προς το άλλο άτομο. Έτσι, καταρρίπτεται η άποψη που λέει «γιατί να φορτωθείς κάποιον για πάντα, όταν μπορείς να τον έχεις για όσο θέλεις;». Ένας άνθρωπος που αγαπά θα «φορτωθεί» τον άλλο όπως και να 'χει. Σε μια (αποκλειστική) σχέση, ο ένας έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις αφοσίωσης στον άλλο. Δεν μπορείς να το παίζεις «ελεύθερη κι ωραία».


 • Να είσαι πιστή Όταν αγαπάς, πρέπει επίσης να είσαι πιστή. Η απάτη ή άλλους είδους προδοσία αυτού που υποτίθεται ότι αγαπάς καταστρέφει τις πιθανότητες ευτυχίες μέσα στην προσωπική σας σχέση. Οι άνθρωποι, έχουν την τάση να αντιδρούν δυσμενώς στην προδοσία που προέρχεται από αυτούς που υποτίθεται ότι τους αγαπούν. Η πίστη δεν είναι προαιρετική σε μια ευτυχισμένη σχέση.
 • Να είσαι σταθερή Η αγάπη για τον άλλο δεν είναι δουλειά μερικής απασχόλησης. Το να τον υποστηρίζεις σήμερα και να είσαι απούσα αύριο ελάχιστα υποστηρίζει την ευτυχία του άλλου. Η αγάπη συνεπάγεται πράξεις αγάπης. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είσαι απόλυτα σταθερή για να τα πας καλά στην αγάπη. Ελάχιστοι από εμάς είναι εξολοκλήρου σταθεροί και συνεπείς. Σημαίνει απλώς ότι πρέπει να λειτουργείς με στοργικό τρόπο. Το να αγαπάς το σύζυγό σου δε σημαίνει ότι δε θα πεις ποτέ κάτι αγενές ή κάτι που θα τον πληγώσει. Όμως, σημαίνει ότι έχεις την τάση να μην το κάνεις αυτό. Ομοίως, το να τηρείς τις υποσχέσεις σου ή το να κρατάς το λόγο σου πρέπει να είναι κανόνας – κι ας υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις.
      
 • Να είσαι ειλικρινής Οι άνθρωποι που έχουν στενή σχέση με κάποιον άλλο δεν προωθούν εύκολα την ατομική και συλλογική τους ευτυχία, αν δεν είναι απόλυτα ειλικρινείς και ανοιχτοί μεταξύ τους. Τα ψέματα, η παραπλάνηση και κάθε είδους παρεξήγηση τείνει να καταστρέφει την προσωπική ευτυχία. Η ειλικρινής αποκάλυψη βαθιών προσωπικών μυστικών φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.


 • Να είσαι έμπιστη Τα ψέματα και η παραπλάνηση προκαλούν έλλειψη εμπιστοσύνης. Τα άτομα σε μια σχέση που δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο είναι λιγότερο πιθανό να μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες. Χωρίς να μοιράζονται τέτοιες πληροφορίες, γίνεται δύσκολο να γνωρίζουν τι κάνει τον άλλο ευτυχισμένο και, άρα, τι πρέπει να κάνουν για να επιτύχουν αυτόν το στόχο. Από την άλλη, αν είσαι ανοιχτή και ειλικρινής μαζί του για πράγματα που έχουν σημασία για σένα, περιμένεις από εκείνον να πράττει και να μιλά με τρόπο που προωθεί την ευτυχία σου – και το αντίστροφο. Το να είσαι αξιόπιστη σε μια σχέση προϋποθέτει, επίσης, ότι μπορεί ο άλλος να σου εμπιστευτεί προσωπικές πληροφορίες. Εάν λοιπόν προδώσεις την εμπιστοσύνη, μπορεί να κάνεις σοβαρή ζημιά στη σχέση σας και τις προοπτικές της μελλοντικής ευτυχίας, της δικής σου και της δικής του.
 • Να είσαι διακριτική Αυτό σημαίνει να μη λες ή να μην κάνεις πράγματα που λογικά θα φέρουν τον άλλο σε δύσκολη θέση ή θα του προκαλέσουν δυσχέρειες ή στενοχώρια. Για παράδειγμα, κάποιοι άνθρωποι έχουν την τάση να παραπονιούνται πολύ, έστω κι αν αυτή η ροπή το μόνο που καταφέρνει είναι να βλάπτει τη σχέση. Οι άνθρωποι είναι ατελή πλάσματα που κάνουν κατά κανόνα το λάθος να συμπεριφέρονται και να μιλούν αδιάκριτα. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο στο οποίο τέτοια λάθη εξελίσσονται σε προβληματική συνήθεια. Οι άνθρωποι που αγαπούν καλά κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν τέτοιες περιττές και καταστροφικές συμπεριφορές.
 • Να δείχνεις κατανόηση Να προσπαθείς, δηλαδή, να μπεις στον κόσμο του άλλου για να καταλάβεις τι νιώθει. Όταν τα άτομα σε μια σχέση είναι εγωκεντρικά και αρνούνται να αναγνωρίσουν ή να κατανοήσουν τις προτιμήσεις, τις αξίες και τις απόψεις του άλλου, η σχέση κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι ευτυχισμένη. Οι άνθρωποι που αγαπούν καλά αντιμετωπίζουν απροκατάληπτα και όχι στενόμυαλα την πραγματικότητα του άλλου.
 • Να είσαι ανεκτική Οι άνθρωποι που χάνουν εύκολα την υπομονή τους δεν έχουν πολλές πιθανότητες να κάνουν μια σχέση λειτουργική. Το να είσαι πρόθυμη να ξεχάσεις, να συγχωρέσεις και να πας παρακάτω είναι απαραίτητο για να ανθίσει μια προσωπική σχέση. Εκείνοι που θέλουν μονίμως να έχουν δίκιο, ακόμη κι αν αυτό καταστρέφει την ποιότητα της ζωής τους, τότε δεν έχουν πιθανότητες να ζήσουν ευτυχισμένα με τους άλλους, ούτε να βελτιώνουν τη ζωή αυτών που ευαγγελίζονται ότι αγαπούν. Αυτό δε σημαίνει ότι αν αγαπάς κάποιον πρέπει να είναι απόλυτα ανεκτική, π.χ., σε ένα σύζυγο ή σύντροφο που κάποτε σε κακοποίησε ή σε προσέβαλε.

Αυτά είναι τα 14 ρεκόρ που έχουν να κάνουν με την ερωτική επαφή


To αμερικανικό ινστιτούτο μετά απο έρευνα, συγκέντρωσε και
παρουσιάζει τις 14 πιο απίστευτες ερωτικές πρωτιές.
Οπως αναφέρει το K-mag.gr, την πρωτότυπη αυτή έρευνα διεξήγαγε το αμερικανικό Kinsey Institute. Οι... απίστευτες ερωτικές πρωτιές έχουν να κάνουν με τη μητρότητα και την πατρότητα, τον οργασμό, τη διάρκεια του σεξ, ακόμη και με το... μέγεθος.
 • Ρεκόρ πατρότητας
Το ρεκόρ πατρότητας ανήκει στον Μουλά Ισμαήλ Ιμπν Σαρίφ, που έζησε τον 17ο αιώνα και ο οποίος απέκτησε... 1.042 παιδιά, με 500 γυναίκες.
 • Ρεκόρ μητρότητας
Το ρεκόρ μητρότητας ανήκει σε μια Ρωσίδα αγρότισσα που έζησε το 1700 και η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ, γέννησε 27 φορές και έφερε στον κόσμο 69 παιδιά!
 • Ρεκόρ ηλικίας πατρότητας και μητρότητας
Τα ρεκόρ αυτά ανήκουν στον Σαούν Στερν που έγινε πατέρας σε ηλικία 12 ετών και στην Λίνα Μεντίνα που έγινε μητέρα σε ηλικία μόλις 5 ετών.
 • Ρεκόρ αυνανισμού
Το ρεκόρ στην κατηγορία των ανδρών κατέχει ένας 28χρονος Κινέζος ο οποίος μπροστά στα έκπληκτα μάτια των γιατρών του Κέντρου Συζυγικών και Σεξουαλικών Σπουδών στην Καλιφόρνια πέτυχε 16 αυνανισμούς μέσα σε μια ώρα. Το αντίστοιχο ρεκόρ στην κατηγορία των γυναικών κατέχει μια επίσης Κινέζα, η οποία είχε 134 πολλαπλούς οργασμούς σε μια ώρα.
 • Ρεκόρ διάρκειας οργασμού
Ο μέσος όρος διάρκειας ενός ανδρικού οργασμού είναι πέντε με οκτώ δευτερόλεπτα. Αντιθέτως οι γυναίκες μπορούν να βιώσουν έναν συνεχή εγκεφαλικό οργασμό που επιστημονικά λέγεται status orgasm, που συνήθως επιτυγχάνεται με αυνανισμό. Ενας γιατρός το 1966 κατέγραψαν ένα γυναικείο οργασμό που διάρκεσε 43 ολόκληρα δευτερόλεπτα.
 • Ρεκόρ απόστασης εκσπερμάτισης
Η μεγαλύτερη μέση απόσταση που μπορεί να τιναχτεί το σπέρμα είναι 20 εκατοστά με ταχύτητα 11 χιλιομέτρων την ώρα. Όμως το ρεκόρ ανήκει σε έναν Γερμανό ονόματι Χορστ Σουλτς που έφτασε τα 5,71 μέτρα μήκος, τα 3,76 ύψος και ταχύτητα 16,3 χιλιομέτρων.
 • Ρεκόρ ποσότητας σπέρματος
Ο μέσος όρος σπέρματος που παράγεται από έναν φυσιολογικό άνδρα είναι 3,2 ml τη συν 0,4 ml κάθε μέρα που περνάει άνευ εκσπερμάτισης. Η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει επίσημα καταγραφεί το 1954 είναι 15 ml.
 • Ρεκόρ επανάληψης ερωτικής πράξης
Το ρεκόρ κατέχει ένας 38χρονος που πέτυχε μέσα σε δύο ώρες 8 ολοκληρωμένους οργασμούς, τη στιγμή που ο μέσος όρος είναι δύο την ώρα.
 • Ρεκόρ κατάποσης σπέρματος
Το ρεκόρ ανήκει στην Αμερικανίδα ηθοποιό Μισέλ Μόναχαμ από το στομάχι της οποίας αφαίρεσαν το 1991 σε νοσοκομείο του Λος Αντζελες 457 γραμμάρια σπέρμα.
 • Ρεκόρ μήκους πέους
Ο Δρ. Ρόμπερτ Ντίκινσον το 1913 μέτρησε το πέος ενός άντρα που είχε μήκος 34,3 εκατοστά και πάχος 15,8 εκατοστά. Αντιθέτως τα 2,6 εκατοστά μήκος που καταγράφηκαν από ερευνητές θεωρούνται μέχρι σήμερα αρνητικό ρεκόρ.
 • Ρεκόρ στύσης
Η ταχύτητα με την οποία κάποιος προσεγγίζει πλήρη στύση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όμως το 1948 καταγράφηκαν από ερευνητές μερικοί άνδρες που είχαν πλήρη στύση σε 3-5 δευτερόλεπτα!
 • Ρεκόρ μεγέθους όρχεων
Το ρεκόρ έχει καταγραφεί στην Αφρική, όταν εντοπίστηκε άνδρας με όρχεις που είχαν διάμετρο 76 εκατοστά, τη στιγμή που ο μέσος όρος του μεγέθους των όρχεων στους ενηλίκους είναι τα 2 με 2,5 εκατοστά.
 • Ρεκόρ ερωτικών επαφών
Ο κάτοχος του συγκεκριμένου ρεκόρ κατάφερε στη διάρκεια της ζωής του να έρθει σε ερωτική επαφή πάνω από 52.000 φορές. Πώς το πέτυχε; Εκανε σεξ τουλάχιστον 33 φορές την εβδομάδα για περίπου 30 χρόνια.
 • Ρεκόρ ερωτικών επαφών σε μία μέρα
Το ρεκόρ αυτό ανήκει σε μια Αμερικανίδα πορνοστάρ η οποία σε μια μέρα ήρθε σε ερωτική επαφή με 919 άνδρες.

Αυτοί που τρώνε νωρίς μεσημεριανό αδυνατίζουν

Αυτοί που τρώνε νωρίς μεσημεριανό αδυνατίζουν


Τι αποκάλυψε ισπανική έρευνα για την ώρα του γεύματος

Όσοι κάνουν δίαιτα και καταναλώνουν νωρίς μέσα στην ημέρα το μεσημεριανό τους γεύμα τείνουν να χάνουν περισσότερο βάρος συγκριτικά με εκείνους που το τρώνε αργότερα, σύμφωνα με νέα ισπανική έρευνα. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 420 ανθρώπους που πήγαιναν σε διαιτολογικά γραφεία στη Νότιοανατολική Ισπανία. Οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή που σημαίνει ότι περίπου το 40% των θερμίδων καταναλώνονται στο γεύμα.

Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες κατανάλωναν το μεσημεριανό τους πριν τις 3μ.μ., ενώ οι άλλοι μισοί μετά τις 3 μ.μ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν νωρίς το μεσημεριανό έχασαν κατά μέσο όρο 10 κιλά – δηλαδή περισσότερο από το 11% του αρχικού τους βάρους – ενώ όσοι το έτρωγαν αργά έχασαν 7,7 που αντιστοιχούν στο 9% του αρχικού τους βάρους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ώρα κατανάλωσης του μεσημεριανού είναι πιθανό να παίζει ρόλο στον τρόπο που το σώμα ρυθμίζει το βάρος. Τα στοιχεία δεν έδειξαν ότι η ώρα του πρωινού ή το δείπνου έπαιξε κάποιο ρόλο.

Η έρευνα στην οποία συμμετείχαν και ερευνητές από τη Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Obesity.

Πηγή: vita.gr

Η σημασία της σωστής μάσησης

Η σημασία της σωστής μάσησης


Συμβάλει ακόμη και στην καλύτερη νοητική λειτουργία!

Η μάσηση είναι το αρχικό στάδιο της διαδικασίας πέψης των τροφών, άρα είναι σημαντικό να γίνεται σωστά. Το στόμα και ο φάρυγγας συνιστούν τη στοματική κοιλότητα, η οποία αποτελεί την είσοδο της πεπτικής οδού.

Η καλή μάσηση της τροφής βοηθάει στον τεμαχισμό της σε όσο το δυνατόν μικρότερα σωματίδια. Έτσι έχουμε μεγαλύτερη επιφάνεια τροφής η οποία εκτίθεται στη συνέχεια στον πεπτικό σωλήνα. Τα πεπτικά ένζυμα που εκκρίνονται στον οργανισμό δρουν στην επιφάνεια αυτών των σωματιδίων. 

Οπότε, όσο καλύτερα μασάμε την τροφή μας, τόσο αυξάνεται η επιφάνεια τροφής που εκτίθεται στα εντερικά ένζυμα και τόσο πιο γρήγορα και σωστά γίνεται η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Κατά τη διαδικασία της μάσησης, ο τεμαχισμός γίνεται με τη δράση των μασητήριων μυών του στόματος και ταυτόχρονα γίνεται ανάμιξη με την έκκριση σιέλου από τους σιελογόνους αδένες. Ο τεμαχισμός της τροφής και η ανάμιξή της με διάφορες εκκρίσεις των σιελογόνων αδένων (λίπανση της τροφής) βοηθάει επίσης στο να μην έχουμε τραυματισμό στο βλεννογόνο του στόματος και στη συνέχεια στο γαστρικό σωλήνα.

Ο χρόνος που διαρκεί η διαδικασία της μάσησης έχει εξεταστεί πολλές φορές ως προς το πόσο μπορεί να επηρεάσει το αίσθημα κορεσμού όταν τρώμε. Η όρεξή μας ρυθμίζεται από πολλούς παράγοντες, κάποιοι από τους οποίους είναι τα στοματοαισθητήρια και γαστρικά σήματα.

Ολλανδοί ερευνητές, σε συνεργασία με το κέντρο ερευνών της Nestlé στην Ελβετία, προσπάθησαν να ερευνήσουν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στον κορεσμό και τη στοματική και γαστρική διέγερση, μετρώντας τα επίπεδα της όρεξης και την ενεργειακή πρόσληψη σε ένα δείγμα 26 νέων υγιών αντρών. 

Για 5 μη συνεχόμενες ημέρες, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να μασήσουν κάποια ποσότητα τροφής, χωρίς όμως να την καταπιούν, για 1 και για 8 λεπτά. Ταυτόχρονα έκαναν έγχυση διαφόρων ποσοτήτων τροφής στο στομάχι των εθελοντών μέσω ρινογαστρικού σωλήνα. 

Παράλληλα, υπήρξε ομάδα ελέγχου, στην οποία έγινε επίσης τοποθέτηση ρινογαστρικού σωλήνα στο στόμαχο, αλλά δεν τους δόθηκε καθόλου τροφή μέσω αυτού ούτε και κατ' ευθείαν για μάσηση. Μισή ώρα αργότερα, ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να καταναλώσουν ένα συγκεκριμένο γεύμα σε όση ποσότητα επιθυμεί ο καθένας μέχρι να χορτάσουν πλήρως.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο η διάρκεια της έκθεσης της τροφής στο στόμα όσο και ο όγκος της τροφής στη γαστρική οδό, δηλαδή στο στόμαχο, επηρέασαν σημαντικά τη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης. 

Σε όλες τις περιπτώσεις η γαστρική και η στοματική διέγερση από την τροφή μείωσαν την όρεξη σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, αλλά όσοι μάσησαν για περισσότερο χρόνο την τροφή, δηλ. 100 ml γεύματος μετά από 8 λεπτά και 800 ml μετά από 8 λεπτά, είχαν κατά 19% και 15% αντίστοιχα μικρότερη πρόσληψη ενέργειας σε σχέση με όσους κατανάλωσαν γεύμα των 100ml και 800 ml μετά από 1 λεπτό (μείωση πρόσληψης ενέργειας κατά 14% και 10% αντίστοιχα).

Πέρα όμως από τη συμβολή της μάσησης στη σωστή κατάποση και πέψη της τροφής, καθώς και στη βελτίωση του αισθήματος κορεσμού με συνέπεια τη μειωμένη ενεργειακή πρόσληψη, διάφορες μελέτες έχουν εξετάσει την αλληλεπίδραση μεταξύ της μάσησης και της νοητικής λειτουργίας.

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις από μελέτες, τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους, ότι η διαδικασία της μάσησης συνδέεται με τη βελτίωση της γνωσιακής λειτουργίας και μπορεί να αποτελέσει εργαλείο των ειδικών, για τη δημιουργία στρατηγικών πρόληψης και βελτιστοποίησης της φροντίδας, σε ευπαθή και ηλικιωμένα άτομα που πάσχουν από άνοια. 

Σύμφωνα με έρευνες, η μάσηση της τροφής διατηρεί τη γνωστική λειτουργία στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου σημαντική για τη μάθηση και τη μνήμη. 

Επιπλέον, μειωμένη μάσηση αποτελεί επιδημιολογικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της άνοιας στους ανθρώπους, καθώς εξασθενίζει τη χωρική μνήμη και προκαλεί τους νευρώνες του ιπποκάμπου να εξασθενίζουν μορφολογικά και λειτουργικά.

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να μασάμε καλά την τροφή μας γιατί η καλή μάσηση:

- Βοηθάει στον τεμαχισμό της τροφής, διευκολύνοντας έτσι την κατάποση και στη συνέχεια την πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το σώμα μας.

- Προφυλάσσει τον γαστρεντερικό σωλήνα από τραυματισμούς.

- Βοηθάει να χορταίνουμε καλύτερα και να μην τρώμε πολύ, προλαμβάνοντας έτσι την παχυσαρκία.

- Βοηθάει στην καλύτερη νοητική μας λειτουργία.

Πηγή: mednutrition.gr

Οι τροφές που καταπολεμούν το στρες

Οι τροφές που καταπολεμούν το στρες


Διαχείριση του άγχους μέσω της διατροφής

H διαχείριση του άγχους μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την ευεξία, καθώς υπάρχει η ένδειξη ότι η υπερβολική πίεση μειώνει τη διάθεση.

Άνθρωποι που βρίσκονται υπό συνεχή πίεση είναι πιο ευάλωτοι σε οτιδήποτε, από ένα κρυολόγημα έως υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή νόσο. Αν και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί, μια στρατηγική είναι να καταπολεμήσετε το άγχος με τη βοήθεια των τροφίμων.

Τα τρόφιμα μπορούν να καταπολεμήσουν το στρες με διάφορους τρόπους. Υπάρχουν τρόφιμα που ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, μια χημική ουσία που ηρεμεί τον εγκέφαλο, αλλά και τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης, των ορμονών του στρες που έχουν δυσμενείς συνέπειες για το σώμα με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, μια θρεπτική διατροφή μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις του στρες, με την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πώς μια διατροφή για τη διαχείριση του άγχους μπορεί να σας βοηθήσει...

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Όλοι οι υδατάνθρακες υποκινούν τον εγκέφαλο να παράγει περισσότερη σεροτονίνη, η οποία προκαλεί αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας. Για μια σταθερή παραγωγή σεροτονίνης, είναι καλύτερο να τρώτε σύνθετους υδατάνθρακες, που πέπτονται πιο αργά.

Καλές επιλογές είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως για πρωινό, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, καθώς και το πλιγούρι βρώμης. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν αντισταθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Απλοί υδατάνθρακες

Καλό είναι να μην προτιμάτε απλούς υδατάνθρακες, στους οποίους περιλαμβάνονται τα γλυκά και τα αναψυκτικά. Ωστόσο, αυτά τα τρόφιμα μπορούν να παρέχουν μια γρήγορη λύση για αλλαγή της διάθεσης και βραχυπρόθεσμη ανακούφιση του στρες που προκαλείται από ευερεθιστότητα.

Τα απλά σάκχαρα πέπτονται γρήγορα, οδηγώντας σε απότομη αύξηση της σεροτονίνης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη αλλαγή της διάθεσης. Να θυμάστε να καταναλώνετε με μέτρο και να περιορίζετε τη συχνή πρόσληψη γλυκών.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Για να δημιουργηθεί η αδρεναλίνη απαιτείται βιταμίνη C. Όταν τα επίπεδα της αδρεναλίνης είναι υψηλά κατά τη διάρκεια μεγάλων περιόδων στρες, απαιτείται περισσότερη βιταμίνη C. Αν αυτό δεν επιτυγχάνεται μέσω της κατανάλωσης πολλών τροφίμων πλούσιων σε αυτή τη βιταμίνη, όπως τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα μούρα και οι πιπεριές, μερικά μέρη του σώματος, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παρουσιάσουν πρόβλημα.

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι η έλλειψη βιταμίνης C μειώνει τη δραστηριότητα των μακροφάγων, των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που κυριολεκτικά τρώνε τα εισβάλλοντα βακτήρια και τους ιούς. Λιγότερα μακροφάγα, μάς κάνουν πιο επιρρεπείς στα κρυολογήματα και τη γρίπη, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να μειώσουν περαιτέρω τη διαθέσιμη βιταμίνη C.

Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυτή η βιταμίνη παράλληλα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.

Σε μια μελέτη που έγινε σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, η πίεση του αίματος και τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα πιο γρήγορα όταν οι άνθρωποι πήραν βιταμίνη C πριν από μια αγχωτική εργασία.

Σπανάκι

Ο Ποπάυ δεν αφήνει ποτέ το άγχος να τον επηρεάσει -ίσως ευθύνεται το μαγνήσιο στο σπανάκι του. Μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και κόπωση, επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις του στρες. Ένα φλιτζάνι σπανάκι αναπληρώνει τις αποθήκες μαγνησίου.

Δεν σας αρέσει το σπανάκι; Δοκιμάστε μαγειρεμένη σόγια ή ένα φιλέτο σολομού. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Άλλες πλούσιες πηγές μαγνησίου αποτελούν τα πράσινα λαχανικά, οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά και τα δημητριακά.

Πρωτεΐνες

Οι ανάγκες του σώματος για πρωτεΐνες μπορούν να αυξηθούν όταν βρίσκεστε σε συνεχές στρες. Οι πρωτεΐνες διασπώνται κατά τη διαδικασία της πέψης σε αμινοξέα. Ένα συγκεκριμένο αμινοξύ, η τυροσίνη, συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης και επινεφρίνης, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να χαρίζουν στον οργανισμό ενέργεια και να τον κρατούν σε εγρήγορση.

Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταναλώνετε ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχα κόκκινα κρέατα, αβγά, γάλα ή όσπρια στα γεύματά σας. Μια δίαιτα ανεπαρκής σε πρωτεΐνες μπορεί να μειώσει εμφανώς την ανοσολογική προστασία και τη δυνατότητα να αντισταθούμε στις λοιμώξεις.

Λιπαρά ψάρια

Για να κρατήσετε το στρες υπό έλεγχο, αρχίστε να καταναλώνεται περισσότερα λιπαρά ψάρια. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται σε ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος και οι σαρδέλες, μπορούν να αποτρέψουν τις απότομες αυξήσεις των ορμονών του στρες και να σας προστατεύσουν από τις καρδιακές παθήσεις, τις διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Για μια σταθερή παροχή ω-3 λιπαρών οξέων, φροντίστε να τρώτε 90 γρ λιπαρών ψαριών, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Μαύρο τσάι

Έρευνες δείχνουν ότι το μαύρο τσάι μπορεί να σας βοηθήσει να συνέλθετε από στρεσογόνα γεγονότα πιο γρήγορα.

Μία μελέτη συνέκρινε τα άτομα που έπιναν 4 φλιτζάνια τσάι την ημέρα για έξι εβδομάδες με άτομα που έπιναν εικονικό φάρμακο. Αυτοί που έπιναν τσάι ανέφεραν αίσθημα ηρεμίας και είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης μετά από αγχωτικές καταστάσεις.

Ξηροί καρποί

Τα φιστίκια, όπως και άλλοι ξηροί καρποί και σπόροι, περιέχουν ω-3 λιπαρά. Τα αμύγδαλα περιέχουν τη βιταμίνη Ε για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και μια σειρά από βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που μπορούν να κάνουν το σώμα σας πιο ανθεκτικό σε περιόδους στρες, όπως στην κατάθλιψη.

Τρώγοντας μια χούφτα φιστίκια, καρύδια και αμύγδαλα κάθε μέρα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τη χοληστερίνη σας, να μειώσετε τη φλεγμονή στις αρτηρίες της καρδιάς, να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη και να προστατευτείτε από το άγχος.

Αβοκάντο

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε την υψηλή πίεση του αίματος είναι να προσλαμβάνετε αρκετό κάλιο μέσω της διατροφής σας. Μισό αβοκάντο έχει περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα μεσαίου μεγέθους.

Επιπλέον, το αβοκάντο προσφέρει μια θρεπτική εναλλακτική λύση όταν αγχώνεστε και λαχταράτε για μια υψηλή σε λιπαρά λιχουδιά.

Ωμά λαχανικά

Τραγανά ωμά λαχανικά μπορεί να βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το άγχος με ένα καθαρά μηχανικό τρόπο. Μασουλώντας σέλινο ή καρότα για παράδειγμα, βοηθάτε να χαλαρώσει η σφιγμένη από άγχος γνάθος και να υποχωρήσει η ένταση.

Βραδινό σνακ

Οι υδατάνθρακες πριν την κατάκλιση μπορεί να επιταχύνουν την απελευθέρωση της σεροτονίνης και να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα.

Βαριά γεύματα πριν από τον ύπνο μπορεί να σας προκαλέσουν καούρα και δυσφορία. Προτιμήστε κάτι ελαφρύ, όπως 1 τοστ ή 1 φέτα ψωμί με μέλι.

Γάλα

Άλλο ένα αντιαγχολυτικό τρόφιμο είναι ένα ποτήρι ζεστό γάλα ως θεραπεία για την αϋπνία και την ανησυχία. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το ασβέστιο διευκολύνει το άγχος και τις εναλλαγές της διάθεσης. Καλό είναι να προτιμάτε αποβουτυρωμένο ή χαμηλό σε λιπαρά γάλα.

Νερό

Το σημαντικότερο θρεπτικό συστατικό για να είμαστε σε καλή φόρμα. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι πιθανότατα αυτό να μας προκαλέσει εκνευρισμό και κούραση, ενώ η αυτοσυγκέντρωσή μας και η ικανότητα λήψης αποφάσεων μειώνεται.

Το νερό ενυδατώνει κάθε μέρος του σώματος και του εγκεφάλου και σας βοηθά στην καλύτερη αντιμετώπιση των αγχωτικών καταστάσεων. Ένας καλός κανόνας είναι να πίνετε μερικές γουλιές ανά 15 λεπτά.

Άσκηση κατά του στρες

Εκτός από την αλλαγή της διατροφής σας, ένα από τα καλύτερα αντιαγχολυτικά είναι να ξεκινήσετε κάποιου είδους άσκηση (γυμναστήριο, πεζοπορία, γρήγορο περπάτημα, χορό, κολύμπι, ομαδικά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες που κάνουν το άτομο να ξεχαστεί από το άγχος, καταναλώνοντας παράλληλα θερμίδες).

Η αεροβική άσκηση αυξάνει την κυκλοφορία του οξυγόνου και παράγει ενδορφίνες (φυσικά βελτιωτικά της διάθεσης). Για να πάρετε το μέγιστο όφελος, ο στόχος είναι 30 λεπτά αεροβικής άσκησης 3 έως 4 φορές την εβδομάδα.

Πηγή: mednutrition.gr

Νέα έρευνα αποκαλύπτει το ρόλο της γενετικής στην τεμπελιά

Νέα έρευνα αποκαλύπτει το ρόλο της γενετικής στην τεμπελιά


Γενετικά χαρακτηριστικά μπορεί να προδιαθέτουν στην αποφυγή της σωματικής εργασίας

Δεν γυμνάζεστε συχνά; Προτιμάτε να κάθεστε στον καναπέ και να βλέπετε τηλεόραση από το να ασχολείστε με τα σπορ; Μην ανησυχείτε! Δεν είναι θέμα τεμπελιάς, αλλά γονιδίων.

Μπορεί η τεμπελιά να είναι γραμμένη στο DNA μας; Ναι, λένε οι ερευνητές, καθώς γενετικά χαρακτηριστικά μπορεί να προδιαθέτουν μερικούς ανθρώπους στην αποφυγή της σωματικής εργασίας.

Οι ερευνητές κατάφεραν επιλεκτικά να εκθρέψουν αρουραίους, οι οποίοι ήταν είτε πολύ δραστήριοι, είτε πολύ τεμπέληδες, δείχνοντας έτσι ότι η γενετική παίζει κάποιο ρόλο στην προθυμία μας να γυμναστούμε. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Physiology», μέτρησε το πόσες φορές οι αρουραίοι πήγαν οικειοθελώς στον τροχό μέσα σε διάστημα 6 εβδομάδων.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές διασταύρωσαν τους 26 πιο δραστήριους αρουραίους μεταξύ τους και την ίδια διαδικασία ακολούθησαν με τους 26 πιο τεμπέληδες. Μετά την επανάληψη του προγράμματος αναπαραγωγής για 10 γενιές, η γενεαλογική γραμμή των πιο δραστήριων αρουραίων έτρεχε 10 φορές περισσότερο από τη γενεαλογική γραμμή των τεμπέληδων.

«Αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα στην ταυτοποίηση και άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στην παχυσαρκία στον άνθρωπο», δήλωσε ο καθηγητής Frank Booth, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές τώρα σχεδιάζουν να εξετάσουν τις επιδράσεις των ταυτοποιημένων γονιδίων στην προθυμία του ανθρώπου να γυμναστεί.

Πηγή: vita.gr

Ανακαλύφθηκε το γονίδιο για τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη

Ανακαλύφθηκε το γονίδιο για τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη


Απαραίτητη η άμεση θεραπεία για όσους έχουν BRCA2

Τη χειρότερη και επιθετικότερη μορφή του καρκίνου του προστάτη εμφανίζουν όσοι άνδρες έχουν κληρονομήσει μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Πρόκειται για το γονίδιο BRCA2, που έχει ήδη συσχετιστεί με τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών στις γυναίκες. Όσοι άνδρες έχουν αυτό τον γενετικό παράγοντα κινδύνου (περίπου ένας στους 100 με καρκίνο του προστάτη), σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα πρέπει να αρχίζουν έγκαιρα τη θεραπεία προκειμένου να σωθούν.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρος Ίιλς, ανακοίνωσαν ότι το γονίδιο BRCA2 όχι μόνο αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξει κανείς καρκίνο του προστάτη, αλλά επιπλέον είναι πιθανότερο να εμφανίσει επιθετικότερους όγκους και να έχει μικρότερο προσδόκιμο ζωής.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι οι εν λόγω ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από την άμεση χειρουργική αφαίρεση του όγκου ή την ακτινοθεραπεία, κάτι που πρέπει να συμβαίνει ακόμα κι αν η νόσος βρίσκεται στο αρχικό στάδιο και κανονικά θα έπρεπε να θεωρείται χαμηλού κινδύνου.

Οι όγκοι στον καρκίνο του προστάτη μπορεί να εξελιχθούν με υπερβολικά αργό ή, αντίθετα, με πολύ γρήγορο ρυθμό και αυτό είναι κάτι που οι γιατροί συχνά αδυνατούν να προβλέψουν. Μερικοί άνδρες με καρκίνο του προστάτη δεν εμφανίζουν ποτέ συμπτώματα και για πολλούς η άμεση θεραπεία δεν είναι απαραίτητη.

Όμως για όσους έχουν το γονίδιο BRCA2 η άμεση θεραπεία παίζει καθοριστικό ρόλο, ώστε ο όγκος να μην προλάβει να εξαπλωθεί. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην τελευταία αυτή περίπτωση ο όγκος εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα και είναι συχνότερα θανατηφόρος από ό,τι στους καρκινοπαθείς που δεν έχουν κληρονομήσει αυτό το γονίδιο.

Οι ασθενείς με μεταλλάξεις του BRCΑ2 ζουν κατά μέσο όρο 6,5 χρόνια μετά τη διάγνωση της νόσου, σε σχέση με τα διπλάσια χρόνια που ζουν οι ασθενείς χωρίς το εν λόγω γονίδιο. Είναι επίσης πιο πιθανό ότι όσοι έχουν το γονίδιο, βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου κατά τη στιγμή της αρχικής διάγνωσης.

Οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό γυναικείου καρκίνου (μαστού ή/και ωοθηκών), πέρα από τον καρκίνο του προστάτη που έχουν οι ίδιοι, θα πρέπει να κάνουν γενετικά διαγνωστικά τεστ για το γονίδιο BRCA2.

Νέα μέθοδος παραγωγής υδρογόνου από φυτά

Νέα μέθοδος παραγωγής υδρογόνου από φυτά


Πρωτοποριακή τεχνική ανοίγει το δρόμο στη νέα πηγή ενέργειας

Σημαντικά βήματα προόδου στη χρήση του υδρογόνου σαν εναλλακτικό καύσιμο πέτυχαν ερευνητές από το τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. 

Η νέα μέθοδος, βασίζεται σε οποιοδήποτε φυτό, με χαμηλό κόστος και μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας ειδικούς μικροοργανισμούς, οι ερευνητές κατάφεραν να διασπάσουν τη ξυλόζη, το απλό σάκχαρο των φυτών που βρίσκεται σε αφθονία. Με τον τρόπο αυτό, αποσπούν το υδρογόνο που βρίσκεται δεσμευμένο στα φυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε πηγή φυτικής βιομάζας και όχι μόνο με συγκεκριμένα φυτά.

Η νέα «πράσινη» μέθοδος παραγωγής υδρογόνου χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη την ανανεώσιμη πηγή των φυτών και όχι ορυκτά καύσιμα. Ταυτόχρονα, εκλύει σχεδόν μηδενικά «αέρια του θερμοκηπίου», ενώ δεν απαιτεί καθόλου τη χρήση ακριβών και βαρέων μετάλλων, αντίθετα με άλλες τεχνικές που γι’ αυτό το λόγο είναι πιο δαπανηρές και επιβαρυντικές για το περιβάλλον.

Με το μοναδικό υποπροϊόν της καύσης υδρογόνου από τα οχήματα είναι το νερό, πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για το καύσιμο του μέλλοντος. Έτσι, πολλές εταιρείες ενέργειας, αυτοκινητοβιομηχανίες κ.α. επίσης επενδύουν στο υδρογόνο, ενώ το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ χρηματοδοτεί έρευνες.

Εκτιμάται ότι η νέα μέθοδος παραγωγής υδρογόνου από φυτά θα μπορούσε να βγει στην αγορά σε τρία χρόνια, αν αναπτυχθεί έγκαιρα η κατάλληλη τεχνολογία σε μαζικό επίπεδο. Αν όντως αυτό συμβεί, θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του ενεργειακού «παιγνιδιού».

Η νέα τεχνική επιλύει δύο βασικά προβλήματα που έως τώρα εμπόδιζαν την εμπορική παραγωγή υδρογόνου από βιομάζα: το υψηλό κόστος και την μικρή αποδοτικότητα (μικρή ποσότητα υδρογόνου σε σχέση με την πρώτη ύλη των φυτών). Η νέα αντισυμβατική μέθοδος επιστρατεύει ειδικά τροποποιημένα βακτήρια σε ρόλο ενζύμων - καταλυτών, ώστε να «απελευθερώνουν» πιο αποτελεσματικά το δεσμευμένο υδρογόνο από τα φυτά.

Για να είναι πιο παραγωγική η τεχνική της βιοκατάλυσης, οι ερευνητές δημιούργησαν, μέσω της βιοτεχνολογίας, ένα ειδικό «κοκτέίλ» βακτηρίων, που δεν υπάρχει στη φύση, αλλά που έχουν τις επιθυμητές ικανότητες, όταν συνδυάζονται με τη ξυλόζη των φυτών, να παράγουν σε μεγαλύτερη ποσότητα από ποτέ, καθαρό υδρογόνο.

Είναι επίσης σημαντικό ότι οι χημικές αντιδράσεις λαμβάνουν χώρα σε σχετικά χαμηλές συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης, ενώ η ενεργειακή αποδοτικότητα του παραγομένου υδρογόνου φθάνει το 100%. 

«Πραγματικά δεν έχει νόημα να χρησιμοποιεί κανείς μη ανανεώσιμες φυσικές πηγές για να παράγει υδρογόνο. Θεωρούμε ότι η ανακάλυψή μας θα αλλάξει κυριολεκτικά τους όρους του "παιγνιδιού" στον κόσμο της εναλλακτικής ενέργειας», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Πέρσιβαλ Ζάνγκ.


Σύσκεψη για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο

Σύσκεψη για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο


Αναμένεται η ανάλυση των ευρημάτων σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος

Σύσκεψη για την πορεία των ερευνών των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Κέρκυρας, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ευάγγελο Λιβιεράτο.

Η σύσκεψη έγινε μετά από αίτημα του δημάρχου Κέρκυρας -και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων- Γιάννη Τρεπεκλή και συμμετείχαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων των Ιονίων νήσων.

Στην εισήγησή του ο υπουργός ενημέρωσε ότι η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η ανάλυση των ευρημάτων από ειδικευμένα εργαστήρια.

«Από το Μάιο θα αρχίσει η διεθνοποίηση των δεδομένων, για να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τις εταιρείες, ώστε το πρώτο μισό του 2014 να προσδιοριστούν τα οικόπεδα εξόρυξης», σημείωσε ο κ. Λιβιεράτος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει χρόνος για να συζητηθεί το θέμα διεξοδικά και ευχαρίστησε το δήμαρχο Κέρκυρας για την πρόσκληση, ώστε να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών των Ιονίων. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια σύσκεψη και είμαστε ανοικτοί στο διάλογο» είπε ο υπουργός.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής ευχαρίστησε τον υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημα για παροχή ενημέρωσης.

«Χρειάζεται παροχή ενημέρωσης ώστε να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και να είναι ενημερωμένες οι τοπικές κοινωνίες. Θεωρώ ότι το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πρέπει λοιπόν να δούμε μια σειρά θεμάτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, τα ανταποδοτικά οφέλη και οι ασφαλιστικές δικλίδες για τη λειτουργία τους. Επίσης πρέπει να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη ανάπτυξη του τουρισμού», είπε ο δήμαρχος. Την πρώτη αυτή σύσκεψη θα ακολουθήσει σειρά ενημερωτικών συσκέψεων της τοπικής αυτοδιοίκησης, για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων και τη λήψη αποφάσεων.

Τέλος ο περιφερειάρχης Ιονίων Σπύρος Σπύρου, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη, δήλωσε: «Πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα των υδρογονανθράκων με την δέουσα σοβαρότητα και ρεαλισμό, ώστε να υπάρξουν πλεονεκτήματα, χωρίς υπερβολές, περιορίζοντας τους κινδύνους».

Ευκαιρία για την ελληνική γεωργία το φυτό στέβια

Ευκαιρία για την ελληνική γεωργία το φυτό στέβια


Ημερίδα για την ανάπτυξη αυτής της νέας καλλιέργειας

Το φυτό στέβια και τα όσα το αφορούν, τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει στη χώρα μας μεγάλη δημοσιότητα. Οι κυριότεροι λόγοι γι αυτό είναι τα προβλήματα των συμβατικών καλλιεργειών, η νέα ΚΑΠ, οι μεγάλες προσδοκίες που δημιουργούν στους παραγωγούς οι λεγόμενες νέες καλλιέργειες και οι παρενέργειες από φυσικές και συνθετικές γλυκαντικές ουσίες στη διατροφή του ανθρώπου.

Αυτό ανέφερε από το Βόλο, ο Πέτρος Λόλας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο ημερίδας για την καλλιέργεια της στέβιας που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου σε συνεργασία με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία.

Η στέβια, σύμφωνα με τον κ. Λόλα ήταν μία εντελώς άγνωστη καλλιέργεια στην Ελλάδα έως το 2005 όταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άρχισε - και συνεχίζει και σήμερα - μία συστηματική έρευνα με πειράματα και αποδεικτικές καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα

Αντίθετα από τη στέβια, οι άλλες θεωρούμενες νέες καλλιέργειες ]αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά, κινόα, ιπποφαές, γκότζι, αρώνια, μύρτιλο, κρανιά, κράταιγος, φραγκοστάφυλα, λαγοκέρασα, παυλώνια, κ.α.) δεν έχουν ή έχουν μελετηθεί ελάχιστα μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα μόνο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον ίδιο έχει κάνει περισσότερες από 60 αποδεικτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα και 15 επιτόπου επισκέψεις για ενημέρωση-εκπαίδευση (Field Days) αγροτών και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου για τη στέβια.

Στο πλαίσιο της νέας Κ.Α.Π., όπως είπε, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για νέες καλλιέργειες. Η στέβια φαίνεται ότι ίσως είναι μια τέτοια καλλιέργεια.

Από την ανάλυση των στοιχείων κόστους ανά στρέμμα (450-700 ευρώ) διαπιστώνεται ότι οι δαπάνες παραγωγής σποροφύτων αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους παραγωγής.

Η οικονομικότητα παραγωγής της στέβιας εξαρτάται και επηρεάζεται, σημείωσε ακόμα στην ίδια ημερίδα ο επιστήμονας, από πολλούς παράγοντες, όπως η μορφή παραγωγής (οικογενειακή ή επιχειρηματική), η απόδοση, η τιμή διάθεσης, η οργάνωση της παραγωγής (ελεύθερη ή συμβολαιακή), και ο τρόπος παραγωγής-μεταποίησης-διάθεσης (οριζόντια ή κάθετη).

Η στέβια μπορεί και επιβάλλεται, τόνισε, να αποτελέσει μία νέα δυναμική καλλιέργεια και για την Ελλάδα, όπως θα γίνει σε πολλές άλλες χώρες. Για να συμβεί αυτό πρέπει να συντρέξουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Όχι ελεύθερη-ανεξέλεγκτη αλλά συντεταγμένη, ελεγχόμενη και συμβολαιακή παραγωγή μέσω ενός εθνικού φορέα στέβιας.

Ο φορέας πρέπει να λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο και διαχειρίζεται όλα τα θέματα που αφορούν την καλλιέργεια της στέβιας. Θα πρέπει επίσης να είναι ανοιχτός και να λειτουργεί με επιχειρηματικό καθεστώς, δηλαδή διανομή των κερδών, πληρωμή των ζημιών.

Ο φορέας αυτός θα πρέπει ακόμα να έχει κάθετη δομή οργάνωσης, δηλαδή όλη την ευθύνη από το χωράφι έως το ράφι. 

Χωρίς να συντρέξουν οι παραπάνω προϋποθέσεις η καλλιέργεια της στέβιας θα είναι για την ελληνική γεωργία και οικονομία άλλη μια χαμένη ευκαιρία, κατέληξε ο ίδιος.

Ο πολύχρωμος κόσμος των εντόμων

Ο πολύχρωμος κόσμος των εντόμων


Εντυπωσιακές φωτογραφίες από τον Ντόναλντ Τζούσα

Εκπληκτικά κοντινά πλάνα από διάφορα έντομα στον πλανήτη τράβηξε ο φωτογράφος Ντόναλντ Τζούσα από την Ινδονησία. Τα έντομα ήταν μόλις 3 εκατοστά μακριά από το φακό, προκειμένου να καταγραφεί και η πιο μικρή λεπτομέρεια. 

Ο Τζούσα χρησιμοποίησε τη γνωστή μέθοδο της μακροφωτογραφίας για να φωτογραφίσει τα πολύχρωμα έντομα.
Οι ωκεανοί επιβράδυναν την κλιματική αλλαγή

Οι ωκεανοί επιβράδυναν την κλιματική αλλαγή


Απορρόφησαν τεράστιες ποσότητες θερμότητας

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν τεράστιες ποσότητες θερμότητας που έχουν απορροφήσει οι ωκεανοί απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα, υποστηρίζουν επιστήμονες που δημοσιεύουν μια έρευνα που δείχνει ότι οι ωκεανοί έχουν συμβάλλει στην ανάσχεση του φαινομένου από το 2000 και εντεύθεν.

Οι εκπομπές θερμοαπορροφητικών αερίων στην ατμόσφαιρα είναι ταχύτερες από ποτέ, με τα δέκα θερμότερα έτη να καταγράφονται από το 1998 και μετά.

Ωστόσο, ο ρυθμός υπερθέρμανσης της επιφάνειας της Γης επιβραδύνθηκε από το 2000 και μετά με τους επιστήμονες να αναζητούν εξηγήσεις αυτής της εξέλιξης.

Ειδικοί από το Καταλανικό Ινστιτούτο Κλιματικών Επιστημών στη Βαρκελώνη και Γάλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι ωκεανοί απορρόφησαν περισσότερη θερμότητα από την ατμόσφαιρα γύρω στο 2000, γεγονός που εξηγεί την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης στην επιφάνεια του πλανήτη, αλλά και προοιωνίζεται μια παροδική και σύντομη παύση του φαινομένου.

“Το πλεόνασμα θερμότητας απορροφήθηκε στα σε επιφάνεια μέχρι 700 μέτρα από την επιφάνεια των ωκεανών με το 65% της ποσότητας να απορροφάται στους τροπικούς παραλλήλους του Ειρηνικού και του Ατλαντικού Ωκεανού” αναφέρει η έκθεση.

Η επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης Βιρτζινί Γκουέμας δηλώνει στο Reuters πως “η κρυμμένη θερμότητα ίσως διοχετευθεί εκ νέου στην ατμόσφαιρα την επόμενη δεκαετία επιταχύνοντας την υπερθέρμανση”. “Αν πρόκειται για φυσική μεταβλητότητα (όπως ο φυσικός, ωκεάνιος κύκλος των Ελ Νίνιο/Ελ Νίνια), ο ρυθμός της θέρμανσης θα αυξηθεί ξανά” προσθέτει.

Το φαινόμενο αποδίδεται στην ανάδυση ψυχρών υδάτων στην επιφάνεια των ωκεανών λόγω φυσικών κύκλων όπως το Ελ Νίνια, τα οποία απορρόφησαν θερμές μάζες από την ατμόσφαιρα.

Η κλιματική αλλαγή συνοδεύεται έχει μεγάλο οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο όπως δείχνει η συμφωνία 200 κυβερνήσεων το 2010 να περιορίσουν την υπερθέρμανση της επιφάνειας της Γης σε 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, κυρίως μέσω της απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα.

Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια έχουν ήδη αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου. Οι δύο βαθμοί θεωρούνται το γενικό όριο πάνω από το οποίο θα επέλθουν επικίνδυνες αλλαγές όπως πλημμύρες, διαβρώσεις εδαφών, πλημμύρες και άνοδος της στάθμης των θαλασσών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών το 2012 ήταν η ένατη θερμότερη χρονιά από τη δεκαετία του 1850 που ξεκίνησαν οι μετρήσεις, ενώ με εξαίρεση το 1998, τα δέκα θερμότερα έτη έχουν καταγραφεί από το 2000 και μετά.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change.

Κλιματική αλλαγή και κοράλλια

Σε ξεχωριστή έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Geoscience η ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα από σωματίδια, που προκαλείται από την καύση ορυκτών καυσίμων, συσχετίζεται με περιορισμό της ανάπτυξης των κοραλλιών.

Σύμφωνα με τη διεθνή ομάδα ερευνητών, παρότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, επηρεάζονται από τις αλλαγές στις συγκεντρώσεις σωματιδίων στην ατμόσφαιρα.

«Η ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια αντανακλά το εισερχόμενο ηλιακό φως και καθιστά τα σύννεφα φωτεινότερα», εξήγησε ο Δρ. Πολ Χάλοραν από τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες. «Αυτό μπορεί να περιορίσει το διαθέσιμο φως για τη φωτοσύνθεση των κοραλλιών, καθώς και τη θερμοκρασία των υδάτων. Από κοινού αυτοί οι παράγοντες επιβραδύνουν την ανάπτυξη των κοραλλιών.»

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, η οποία επικεντρώθηκε στην περιοχή της Καραϊβικής, οι επιστήμονες συνέκριναν τους ρυθμούς ανάπτυξης των κοραλλιών την περίοδο 1880-2000 χρησιμοποιώντας σκελετούς από κοράλλια, παρατηρήσεις από πλοία, καθώς και στατιστικά και κλιματικά μοντέλα.

Πηγή: econews.gr

Παράπονα για μονοπωλιακές τακτικές της Google

Παράπονα για μονοπωλιακές τακτικές της Google


Microsoft, Nokia και Oracle κατέθεσαν τα παράπονά τους στην Ε.Ε.

Επίσημο παράπονο για μονοπωλιακές τακτικές της Google, κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολλές εταιρίες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται η Microsoft, η Nokia και η Oracle.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, η Google χρησιμοποιεί το Android με σκοπό την εξαπάτηση των συνεργατών της, αποσκοπώντας στην αναγκαστική διαφήμιση των διαφόρων υπηρεσιών της, όπως τα YouTube, Search, Google Maps και πολλά άλλα.

Μάλιστα οι διαμαρτυρόμενες εταιρίες έχουν δημιουργήσει μία ομάδα με την ονομασία Fairsearch Europe, που αναφέρει πως η Google κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 96% στις αναζητήσεις μέσω κινητών συσκευών και ποσοστό 70% στις συνολικές παραδόσεις κινητών τηλεφώνων, σαν απόδειξη της μονοπωλιακής δύναμης της εταιρίας.

Ουσιαστικά δηλαδή η Fairsearch Europe κατηγορεί την Google πως διανέμει δωρεάν το λειτουργικό της σύστημα στους συνεργάτες της, με απώτερο σκοπό την προώθηση των βασικών της υπηρεσιών, στοχεύοντας στην “απομόνωση” του καταναλωτικού κοινού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως, θα έχει η θέση που θα πάρει για το ζήτημα η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού είναι υποχρεωμένη να απαντήσει στο επίσημο αυτό αίτημα.

Το Samsung Galaxy Note 8.0 έρχεται στις 11 Απριλίου

Το Samsung Galaxy Note 8.0 έρχεται στις 11 Απριλίου


Στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, στα 399 δολάρια, η «πρεμιέρα»

Η Samsung παρουσίασε το Galaxy Note 8.0 στο Mobile World Congress και πλέον το νέο tablet της κορεατικής εταιρίας είναι έτοιμο να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Android συσκευή θα φτάσει στα ράφια των καταστημάτων στις 11 Απριλίου στην τιμή των 399 δολαρίων, ελαφρώς πιο ακριβό από το iPad mini, που κοστίζει 329 δολάρια.

Το νέο Note 8.0 εκτός από την οθόνη 8 ιντσών, θα περιλαμβάνει και έναν τεραπύρηνο επεξεργαστή με χρονισμό στα 1,6GHz, 2GB μνήμης RAM, 16GB αποθηκευτικού χώρου με δυνατότητα επέκτασης έως και 64GB μέσω θύρας microSD, κάμερα 5 megapixel και λειτουργικό Android 4.1.2 Jelly Bean.

Η πρώτη έκδοση που θα κυκλοφορήσει θα έχει δυνατότητα σύνδεσης στο Internet αποκλειστικά μέσω WiFi, ενώ η Samsung έχει επιβεβαιώσει πως εργάζεται στην ανάπτυξη και μίας επιπλέον έκδοσης με δυνατότητα σύνδεσης LTE για ταχύτητες 3G αλλά και 4G.

Η κυκλοφορία του νέου tablet στις Ηνωμένες Πολιτείες ακολούθησε αυτήν στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Σταδιακή θα είναι η κυκλοφορία του και στις υπόλοιπες αγορές του κόσμου.

Τα Windows Phone 8 θα υποστηρίζουν αναλύσεις 1080p

Τα Windows Phone 8 θα υποστηρίζουν αναλύσεις 1080p


Αναμένονται νέες ενημερώσεις για το σύστημα της Microsoft

Το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί αρκετές φήμες για τις λειτουργίες που θα ενσωματώνουν οι επικείμενες Γενικές Ενημερώσεις Διανομής (GDR) για τα Windows Phone 8. Η GDR2 λογικά δε θα αργήσει να κυκλοφορήσει, ενώ αναμένεται να παρουσιαστεί σε επερχόμενα μοντέλα smartphones, όπως το HTC Tiara.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για κυκλοφορία της ενημέρωσης GDR3 λίγο αργότερα, όμως πριν την μεγάλη αναβάθμιση που θα φέρουν τα Windows Blue (ή Windows Phone 8.1). Καθώς περιμένουμε για μία επίσημη ανακοίνωση που να περιγράφει αυτές τις αναβαθμίσεις, έχουν ήδη κυκλοφορήσει πολλές φήμες που προσπαθούν να προσδιορίσουν μερικές από τις λειτουργίες που θα περιλαμβάνονται στην GDR3.

Σύμφωνα με πηγές, η ενημέρωση GDR3 θα είναι διαθέσιμη μέχρι το τέλος της χρονιάς και θα υποστηρίζει τις πρώτες συσκευές Windows Phone με ανάλυση 1080p. Μέχρι στιγμής βέβαια, δεν έχει ακουστεί το παραμικρό για κάποιο συγκεκριμένο 1080p smartphone, με την HTC να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να ξεκινήσει την παραγωγή ενός τέτοιου.

Εκτός όμως από την υποστήριξη υψηλών αναλύσεων με την GDR3 τα Windows Phone θα είναι συμβατά και με νέους επεξεργαστές, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων τετραπύρηνων της Qualcomm. Κάτι που ακούγεται απολύτως φυσιολογικό, αφού ακόμα και με τις σχετικά μικρές απαιτήσεις του συστήματος της Microsoft, οι νέες οθόνες θα επωφεληθούν πολύ από έναν καλύτερο επεξεργαστή γραφικών.