Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013

Με άρωμα... Ιταλίας

Με άρωμα... Ιταλίας


Δύο νέες εκλεκτές ποικιλίες καφέ

Η Τριέστη και η Νάπολη αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης για τις νέες Limited Edition Εκλεκτές Ποικιλίες της Nespresso.

Η Nespresso με σκοπό να εντυπωσιάσει τα μέλη του Club της, καθώς και τους λάτρεις του καφέ παγκοσμίως, δημιουργεί μοναδικούς καφέδες που προσφέρουν μια ξεχωριστή εμπειρία αισθήσεων. Αυτή την άνοιξη η Nespresso εμπνέεται από τις ιδιαίτερες και παράλληλα ποικίλες κουλτούρες καφέ της Ιταλίας, αποτείνοντας φόρο τιμής σε δύο μοναδικές ιταλικές πόλεις, και τις κουλτούρες καφέ των πόλεων αυτών. 

Η Τριέστη και η Νάπολη, δύο πόλεις διαφορετικής κουλτούρας καφέ, αλλά με κοινό στοιχείο το πάθος τους για τον καφέ, έχουν συμβάλλει σημαντικά στην παγκόσμια ιστορία του καφέ. Οι μοναδικοί καφέδες Limited Edition Trieste και Napoli, αντιπροσωπεύουν την ερμηνεία της Nespresso για αυτές τις δύο εμβληματικές πόλεις και για την κουλτούρα του καφέ τους. 

TriesteΗ Εκλεκτή Ποικιλία Limited Edition Trieste της Nespresso αντανακλά τον πλούτο και την ποικιλία της κουλτούρας που προσφέρει η συγκεκριμένη πόλη. 

Η Τριέστη, η οποία βρίσκεται στο μεταίχμιο της Ιταλικής, Γερμανικής και Σλαβικής κουλτούρας, είναι μία πόλη που απηχεί, μέσω της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της, την μεγαλειότητα της δυναστείας Habsburg, που κυριαρχούσε στην ιερή ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Η Αυστροουγγρική αυτοκρατορία, μια από τις μεγαλύτερες ιστορικές δυνάμεις ανά τον κόσμο, «άνοιξε τον δρόμο» για τον καφέ, ο οποίος έφτασε μέχρι τα καφέ της Τεργέστης. 

Πράγματι, ο τρόπος που πίνουν τον καφέ τους οι κάτοικοι της Τριέστης είναι αντιπροσωπευτικός της πολύπλευρης κουλτούρας του λιμανιού, που έχει στοιχεία από την Γερμανική, Λατινική και Σλαβική κουλτούρα. Ο καφές στη Τριέστη πίνεται με ή χωρίς γάλα, μικρός ή μεγάλος. Ενδεικτικός της σημαντικής θέσης που κατέχει ο καφές στην πόλη αποτελεί το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν δική τους ειδική ορολογία για τον καφέ- “nero” είναι ο καφές espresso, “capo” είναι ο καφές με λίγο γάλα και “in b” αποκαλούν τον καφέ που σερβίρεται σε ποτήρι και όχι στην κλασική κούπα του καφέ.


Τα εκλεπτυσμένα coffee houses της Τριέστης που βρίσκονται στη πλατεία dell’Unità d’Italia, αποτελούσαν μέρος συνάντησης της αριστοκρατίας, καθώς και των διανοούμενων, οι οποίοι βρίσκονταν εκεί προκειμένου να συζητήσουν φιλοσοφικά και πολιτιστικά θέματα. Μέχρι και σήμερα, τα coffee houses είναι γνωστά μέρη πνευματικής και δημιουργικής αναζήτησης. 

Με βαθμό έντασης 9, αυτό το ντελικάτο χαρμάνι από κόκκους Arabica από την Νότιο Αμερική και την Ανατολική Αφρική προσφέρει μία ολοκληρωμένη υφή με άρωμα σοκολάτας και φρέσκιες νότες φουντουκιού. Η πρόσθετη δροσιστική πινελιά φρούτων αναδεικνύει μια εξαιρετική φινέτσα σε αυτό τον καφέ, ο οποίος αποκαλύπτει όλη του την ένταση όταν τον πίνετε σε ιταλικό στυλ – δηλαδή ως Ristretto (περίπου 25 ml).

NapoliΗ Νάπολη, η γεμάτη ζωντάνια πόλη της νότιου Ιταλίας, αποτελεί ορόσημο κουλτούρας στην ιστορία της Ευρώπης. Ο καφές στη συγκεκριμένη πόλη κατέχει σημαντική θέση. Από το τέλος του 17ου αιώνα, ο καφές είναι συνώνυμος με τη φιλοξενία, τη φιλία και τις πολύτιμες οικογενειακές στιγμές. Η Νάπολη είναι η πόλη στην οποία ανακαλύφθηκε η πρώτη οικιακή μηχανή καφέ: η μηχανή caffettiera napoletana. Αυτό άλλαξε τα δεδομένα κατανάλωσης καφέ και ο καφές σταμάτησε να αποτελεί πλέον αριστοκρατικό ρόφημα. Οι λάτρεις του καφέ μπορούσαν να απολαύσουν τον αγαπημένο τους καφέ όχι μόνο στα café, αλλά και στο σπίτι. 

Στη Νάπολη οι κάτοικοι πίνουν το καφέ τους μόνο με ένα τρόπο: μικρό και σκέτο, που προκαλεί ένα έντονο ξάφνιασμα των αισθήσεων, όπως και η ίδια η πόλη της Νάπολης. Οι κάτοικοι χρησιμοποιούν τη λέξη “Caffè” για να περιγράψουν αυτό που άλλοι λάτρεις του καφέ αποκαλούν “espresso”. Η Nespresso ερμηνεύει τον καφέ “Black Gold”, ως ένα καφέ υψηλής έντασης με καβουρδιστές και αρωματικές νότες.


Με βαθμό έντασης 11, ο Napoli έχει τολμηρό και συγκροτημένο χαρακτήρα χάρη σε ένα σώμα με υφή σιροπιού. Απολαύστε τον σε εκδοχή Ristretto (25 ml) και το χαρμάνι αυτό από καφέδες Arabica από την Νότιο Αμερική, Αφρική και Ασία με μία ιδέα Robusta θα σας γοητεύει με τις φίνες νότες καπνού που απελευθερώνει. Οι νότες ξύλου είναι ελαφρά διανθισμένες από άρωμα ξηρού φύλλου μαύρου τσαγιού.

Η τέχνη δοκιμής του καφέ 

Συγκρίνετε τον πλούτο αυτών των καφέδων Limited Edition και απολαύστε ως ειδικοί του καφέ μια μοναδική γευστική εμπειρία γευσιγνωσίας. Κάθε καφές είναι ξεχωριστός. Η κρέμα, το σώμα, το άρωμα, η γεύση του καφέ, αποτελούν χαρακτηριστικά που συνεισφέρουν στον πλούτο των καφέδων και προσφέρουν αξέχαστες γευστικές εμπειρίες. Προκειμένου να απολαύσετε την εμπειρία δοκιμής του καφέ, ανακαλύψτε και συγκρίνετε βήμα-βήμα τους καφέδες Limited Edition, Trieste και Napoli. 

Η κρέμα


Ο Napoli έχει πιο σκούρα κρέμα από τον Trieste. Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το καβούρδισμα του Napoli διαρκεί περισσότερο, αλλά και στη διαφορετική σύνθεση των δύο καφέδων. Η ποικιλία Napoli Limited Edition αποτελεί χαρμάνι Robusta και πολύ πικάντικων κόκκων Arabica, ενώ η ποικιλία Trieste Limited Edition είναι 100% Arabica. 

Το άρωμα

Ο καφές Napoli απελευθερώνει αρώματα ξύλου και καπνού που είναι χαρακτηριστικά των κόκκων που υποβάλλονται σε παρατεταμένο καβούρδισμα. Ενώ ο καφές Trieste διαθέτει ένα εξαιρετικά πλούσιο άρωμα με νότες από σοκολάτα και φρέσκα φουντούκια που προέρχονται από τους κόκκους βραζιλιάνικων καφέδων και ευαίσθητους κόκκους από την Ανατολική Αφρική. 

Η γεύση

Μέσα από τις νότες τις επίγευσης αναγνωρίζουμε άμεσα στον Napoli έναν καφέ με ισχυρή προσωπικότητα. Ο Trieste, από την άλλη πλευρά, είναι πιο ντελικάτος και ολοκληρωμένος.
Ο Napoli έχει μια ελαφριά πικράδα, αλλά όχι οξύτητα και προσφέρει μια τελική γεύση που διαρκεί πολύ.
Αντίθετα, οι υπόνοιες φρούτων που προσθέτουν οι κόκκοι Κολομβιανών καφέδων χαρίζουν στον Trieste μια εξαιρετική ευαισθησία.

Το σώμα
Ο καφές Napoli έχει πιο παχύρευστο σώμα εξαιτίας της μεγάλης διάρκειας του καβουρδίσματος και της προέλευσης των κόκκων. Ενώ ο Trieste είναι ένας πιο βελούδινος καφές.

Συμβουλές γευστικής δοκιμής

Κι αν θέλετε μια αυθεντικότερη γευστική εμπειρία, σας προτείνουμε να δοκιμάσετε αυτή την ποικιλία Limited Edition σε ακόμα μικρότερη κούπα από Ristretto (15-20 ml).

Για τους πραγματικούς γευσιγνώστες, η ποικιλία Limited Edition Trieste αποκαλύπτει μια διαφορετική πλευρά του χαρακτήρα του όταν τον σερβίρετε ως Cappuccino, ενώ την ποικιλία Limited Edition Napoli την απολαμβάνετε παραδοσιακά με ζάχαρη.

Οι Εκλεκτές Ποικιλίες Limited Edition Trieste και Napoli θα είναι διαθέσιμοι για περιορισμένο χρονικό διάστημα στις Nespresso Βoutiques, στο www.nespresso.gr, ή καλώντας στο Nespresso Club (800 11 71300, 210 67 71300).

Νέα τεχνολογία εύκαμπτων πληκτρολογίων

Νέα τεχνολογία εύκαμπτων πληκτρολογίων


Εξομοιώνει την αίσθηση αφής των κανονικών

Ένα πολύ λεπτό πληκτρολόγιο που είναι φτιαγμένο από πολυμερή που μπορούν να διαμορφωθούν, ώστε να δίνουν την αίσθηση ενός κανονικού πληκτρολογίου, ίσως να κάνει την εμφάνισή του στους φορητούς υπολογιστές την επόμενη χρονιά.

Η εταιρία Strategic Polymers Sciences, με βάση το San Francisco, ανέπτυξε τη συγκεκριμένη συσκευή, εργάζεται στην ανάπτυξη διάφανων επιστρώσεων που θα επιτρέψουν τη δυνατότητα αυτή ακόμα και σ οθόνες αφής.

«Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα αναπτύχθηκε το λογισμικό ώστε να αντισταθμίσει τα προβλήματα με τις οθόνες αφής και ακόμα μερικές φορές κάνουμε λάθη κατά την πληκτρολόγηση», δηλώνει ο CEO της εταιρίας, Christophe Ramstein.

Οι ερευνητές που ασχολούνται με τις τεχνολογίες αφής ελπίζουν πως με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν να βελτιώσουν την εμπειρία των χρηστών, δίνοντας τους την αίσθηση πως η αλληλεπίδραση με εικονικά πλήκτρα μοιάζει περισσότερο με αυτήν στα φυσικά κουμπιά.

Η τεχνολογία που αναπτύσσει η Strategic Polymers, είναι στην ουσία ένα πολυμερές που έχει τη δυνατότητα να αλλάζει σχήμα με μεγάλη ταχύτητα όταν επηρεαστεί από ένα εφαρμοζόμενο ηλεκτρικό πεδίο. Τα πλήκτρα δονούνται για να σας βεβαιώσουν ότι έχουν πατηθεί, ενώ αυτή η δόνηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν ήχοι που μιμούνται αυτούς του κανονικού πληκτρολογίου.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου πληκτρολογίου, σύμφωνα με τον Ramstein είναι το πάχος του που δεν ξεπερνά τα 1,5 χιλιοστά, ενώ σημαντικό χαρακτηριστικό είναι ότι είναι εύκαμπτο. Η εταιρία ελπίζει να μπορέσει να ξεκινήσει την παραγωγή αυτών των νέων πληκτρολογίων μέσα στο 2014.

Αντιδράσεις για αφίσα της φοιτητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ


Νέα Δημοκρατία: Ο ΣΥΡΙΖΑ οπλίζει τα χέρια της νεολαίας. Υπάρχει ντροπή;

Μια αφίσα της φοιτητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδραση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για μία αφίσα της Αριστερής Ενότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που διαφημίζει το πάρτι της παράταξης. 

Στην αφίσα είναι τοποθετημένη μία φωτογραφία του Στρατού των Ζαπατίστα για την Εθνική Απελευθέρωση (ΕΖLN), δηλαδή ένα αριστερό πολιτικό και στρατιωτικό κίνημα που ξεκίνησε τη δράση του στο Μεξικό. 

Στη φωτογραφία φαίνεται ένας νέος με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του με ένα μαντήλι ο οποίος κρατά στα χέρια του ένα καλάσνικοφ.

Στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία αναφέρει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπλισε τα χέρια όσων επιχείρησαν να πυρπολήσουν ζωντανούς συμπολίτες τους στη Χαλκιδική, τώρα, ενόψει φοιτητικών εκλογών, διαφημίζει με αφίσα ενός κουκουλοφόρου που κρατά Καλάσνικοφ, τη νεολαία του ως φυτώριο εγκληματιών. Υπάρχει ντροπή στο ΣΥΡΙΖΑ;».

Μία φωτογραφία χίλιες λέξεις...
Από το χρονοντούλαπο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας

Η φωτογραφία είναι από το παρελθόν. 

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του για την υπογραφή της σύμβασης για τα γερμανικά υποβρύχια. 

Μαζί του κάθονται, από αριστερά προς τα δεξιά, ο πρώην γ.γ. Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Σμπώκος και ο πρώην επικεφαλής των Ελληνικών Ναυπηγείων Σωτήρης Εμμανουήλ. 

Παγιδευμένη στο γιγαντιαίο κεφάλι της


Η οικογένειά της είναι τόσο φτωχή που δεν μπορεί να πληρώσει για τη θεραπεία της

Ο πατέρας της 18 μηνών Roona Begum από το χωριό Jirania στην βορειοανατολική επαρχία Tripura της Ινδίας, βλέπει μέρα με τη μέρα την κόρη του να χειροτερεύει μη μπορώντας να της προσφέρει την ιατρική βοήθεια που απαιτεί η κατάστασή της.

Η μικρούλα πάσχει από υδροκεφαλισμό, όμως η οικογένειά της είναι τόσο φτωχή που δε μπορεί να πληρώσει για τη θεραπεία της.

Ο 26χρονος πατέρας της Abdul Rahman εργάζεται σε ένα εργοστάσιο παρασκευής τούβλων και κερδίζει μόλις 2,10 ευρώ την ημέρα!Η οικογένεια της Roona προσπαθεί να της προσφέρει ένα άνετο περιβάλλον, παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, βλέποντάς τη μέρα με τη μέρα να επιδεινώνεται.

«Επεμβάσεις σε μικρούς ασθενείς με υδροκεφαλισμό γίνονται από παιδιάτρους-νευροχειρουργούς και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. Δε διαρκούν συνήθως πάνω από τριάντα λεπτά» ανέφερε στη Daily Mail ο Gill Yaz, διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης Shine, που εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία.Τα παιδιά που διαγιγνώσκονται με υδροκεφαλισμό και δεχτούν αμέσως την κατάλληλη θεραπεία, μπορούν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή. 

Κάτι που όμως δυστυχώς δεν ισχύει στην περίπτωση της Roona…


Η Ελβετία «πάγωσε» λογαριασμούς του Τσοχατζόπουλου

Η Ελβετία «πάγωσε» λογαριασμούς του Τσοχατζόπουλου


Ερευνούν αν πρόσωπα στη χώρα συνέδραμαν στο «ξέπλυμα» χρήματος

Ελβετοί εισαγγελείς διέταξαν το πάγωμα 10 εκατ. ελβετικών φράγκων (8,2 εκατ. ευρώ) σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Γενεύη και στην Ζυρίχη τα οποία συνδέονται με τον Έλληνα πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο και ερευνούν το εάν και κατά πόσον πρόσωπα στην Ελβετία τον συνέδραμαν στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ανέφεραν οι αρχές της χώρας.

Στην ετήσια έκθεσή της, η ελβετική συνομοσπονδιακή εισαγγελική υπηρεσία ανέφερε ότι ερευνά πολυάριθμες κατηγορίες περί ξεπλύματος χρήματος σε βάρος τραπεζών μετά την σύλληψη του Τσοχατζόπουλου, προσθέτοντας ότι η υπόθεση αυτή δείχνει ότι ελβετικές τράπεζες ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν σε υποθέσεις διαφθοράς.

«Αυτό δημιουργεί κινδύνους για την φήμη όχι μόνο των τραπεζών οι οποίες ενέχονται (σ.σ. στην υπόθεση του Έλληνα πολιτικού) αλλά και της Ελβετίας συνολικά», σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της εισαγγελίας, 10 εκατ. φράγκα έχουν παγώσει στο πλαίσιο της εξελισσόμενης έρευνας.

Ελληνικό δικαστήριο καταδίκασε τον Τσοχατζόπουλο, άλλοτε πανίσχυρο στέλεχος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κόμματος, τον Μάρτιο σε οκτώ χρόνια κάθειρξη για ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Ο ίδιος αντιμετωπίζει νέα δίκη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και ότι χρησιμοποίησε υπεράκτιες εταιρείες για την αγορά ενός πολυτελούς ακινήτου στην Αθήνα.

Η Ελβετία προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της και να αποκρούσει τις κατηγορίες ότι αποτελεί προορισμό για πόρους που έχουν αποκτηθεί με παράνομο τρόπο· έχει παγώσει ποσά που ανέρχονται σε σχεδόν 1 δισεκ. ελβετικά φράγκα και συνδέονταν με τους δικτάτορες οι οποίοι ανατράπηκαν στις λαϊκές εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης: της Αιγύπτου, της Τυνησίας, της Λιβύης και της Συρίας.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα της ελβετικής συνομοσπονδίας Μίχαελ Λάουμπερ, η έρευνα επίσης αφορά έναν εξάδελφο του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Σε βάρος του Τσοχατζόπουλου υπάρχουν υποψίες ότι διασπάθισε και αποπειράθηκε να νομιμοποιήσει ποσά εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε ως προμήθεια για την αγορά πυραύλων από τη Ρωσία και υποβρυχίων από τη Γερμανία. Μέλη της οικογένειάς του κατηγορούνται ότι ενέχονται επίσης στις συγκεκριμένες υποθέσεις. Ο πρώην υπουργός διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές.

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορες

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορες


Ανησυχία για Κύπρο και υποχώρηση στις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ

Υποχώρηση κατέγραψαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, χάνοντας σχεδόν τα μισά από τα εβδομαδιαία κέρδη τους, λόγω της ανησυχίας για το «σχέδιο διάσωσης» της Κύπρου και μίας απροσδόκητης υποχώρησης στις μηνιαίες λιανικές πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο δείκτης FTSE-100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,47%, στις 6.384 μονάδες, ο δείκτης CAC-40 στο Παρίσι έκλεισε με πτώση 1,24%, στις 3.729 μονάδες, ο δείκτης SMI στη Ζυρίχη κατέγραψε απώλειες 0,70%, στις 7.761 μονάδες, ενώ οι δείκτες Dax-30 και Eurostoxx-50 στη Φρανκφούρτη έκλεισαν με πτώση 1,62% και 1,55% αντίστοιχα, στις 7.745 και 2.633 μονάδες.

«Σημαντική η έγκριση του μνημονίου χωρίς πρόσθετη απαίτηση»

«Σημαντική η έγκριση του μνημονίου χωρίς πρόσθετη απαίτηση»


Την απόφαση του Eurogroup χαιρετίζει η Λευκωσία

«Η πολιτική επικύρωση του προγράμματος, χωρίς καμιά διαφοροποίηση ή πρόσθετη απαίτηση, στέλνει ένα ισχυρό σταθεροποιητικό μήνυμα, αλλά και ένα μήνυμα αναγνώρισης για τις προσπάθειες της Κύπρου και των συμπολιτών μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Χάρης Γεωργιάδης. 

Πρόσθεσε, δε, ότι η Κύπρος προσβλέπει στην επικύρωση από τα κράτη-μέλη, ώστε να ακολουθήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειες για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό η εκπεφρασμένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τεχνική και οικονομική στήριξη, όπως έχει ζητήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μας αφήνει ικανοποιημένους», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, δήλωσε ότι η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ανεβάζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου από 17,5 δισ. ευρώ σε 23,5 δισ., σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι επιβάλλονται εκ των πραγμάτων νέες ανακεφαλαιοποιήσεις Τραπεζών ή οποιεσδήποτε νέες επιβαρύνσεις στους καταθέτες.

Ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι ουδεμία επιπρόσθετη ανάγκη προκύπτει πέραν εκείνων που έχουν ήδη διαμορφωθεί στο Μνημόνιο. Εξήγησε ότι το ποσό των 23,5 δισ. ευρώ, για το οποίο γίνεται λόγος στην εκτίμηση τής Κομισιόν, έχει ήδη ληφθεί υπόψη και έχει αξιολογηθεί στην τελική διαμόρφωση της δανειακής σύμβασης, που εγκρίθηκε στη σημερινή συνεδρία του Eurogroup.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ και στενός οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι είναι απλουστευμένη και μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα η προσέγγιση ότι από τα 17,5 δισ. ευρώ η Κύπρος χρειάζεται τώρα 23 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε, τα επιπρόσθετα 5,5 δισ. ευρώ είναι ήδη υπολογισμένα στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα και δεν προϋποθέτουν την εξεύρεση επιπλέον πόρων.

Αναφερόμενος στις εκτιμήσεις της Κομισιόν για τις κεφαλαιακές ανάγκες της Κύπρου, ο κ. Νεοφύτου εξήγησε ότι συνολικά δέκα δισεκατομμύρια θα συνεισφέρουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα υπόλοιπα δεκατρία δισ. ευρώ θα προέλθουν από κυπριακή συνεισφορά.

Το ποσό αυτό θα προέλθει από αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, επιπρόσθετες φορολογίες, πώληση των αποθεμάτων χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας και από την επέκταση της εξόφλησης οφειλών σε εγχώριους επενδυτές στο δημόσιο χρέος, που λήγουν στη διάρκεια εφαρμογής του Κυπριακού Μνημονίου. Επιπλέον, θα προκύψουν κεφάλαια από τις ιδιωτικοποιήσεις και την αναδιάρθρωση του δανείου από τη Ρωσία.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι το συνολικό ποσό που προκύπτει ανέρχεται σε 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ και απομένει και ένα μαξιλάρι -κατά την έκφρασή του- 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Τι θέλει η τρόικα για Εθνική-Eurobank

Τι θέλει η τρόικα για Εθνική-Eurobank


Το e-mail που «πάγωσε» τη συμφωνία συγχώνευσης

Την πώληση σημαντικού ποσοστού της Εθνικής και της Eurobank σε τράπεζα του εξωτερικού το φθινόπωρο, εάν δεν μπορέσουν να εξασφαλίσουν επαρκή ιδιωτική συμμετοχή στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, θέλει η τρόικα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», σε προσχέδιο του μνημονίου, αναφέρεται ότι εάν οι δύο τράπεζες ανακεφαλαιοποιηθούν εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και περάσουν υπό τον πλήρη έλεγχό του, θα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες πώλησής του από τον Σεπτέμβριο.

Η τρόικα πιέζει να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Η πίεση είναι πιο έντονη στην πλευρά της Eurobank, η οποία πιθανότατα δεν θα εξαντλήσει την προθεσμία έως το τέλος Απριλίου, εάν δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μπορεί να βρει ιδιωτικά κεφάλαια. Η πρόταση της τρόικας έτσι όπως περιγράφεται στο προσχέδιο του Μνημονίου καταδεικνύει ότι οι πιστωτές θέλουν να παραμείνουν οι δύο συστημικές τράπεζες υπό τον έλεγχο του Δημοσίου όσο το δυνατόν λιγότερο. Αυτό άλλωστε είχε καταστήσει σαφές και στο τελεσίγραφο που έστειλε στην ελληνική πλευρά, ζητώντας την ανάκληση της συγχώνευσης.

Το e-mail που σήμανε την αρχή του τέλους...


«Ή σταματάτε αμέσως τις διαδικασίες συγχώνευσης Εθνικής και Eurobank ή αλλιώς συρρικνώνετε και πουλάτε το νέο σχήμα σε σύντομο χρονικό διάστημα», αναφέρεται σε e-mail που έλαβαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γιώργος Προβόπουλος στις 26 Μαρτίου 2013. Το κείμενο υπογράφουν και οι τρεις επικεφαλής με τα μικρά τους ονόματα (Poul, Klaus, Matthias). 

Από το κείμενο φαίνεται πως η τρόικα είχε επιφυλάξεις για τη συγχώνευση, οι οποίες ήταν γνωστές στο υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος. «Οπως ξέρετε, είχαμε ανέκαθεν αμφιβολίες για το σχέδιο συγχώνευσης», τονίζουν. Στη συνέχεια υπενθυμίζουν ότι δέχθηκαν να το στηρίξουν λόγω του οφέλους που προέκυπτε από τις συνέργειες.

Επίσης, σημειώνουν ότι στους στόχους προγράμματος είναι η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των συστημικών τραπεζών, με την κάλυψη του 10% τουλάχιστον της αύξησης κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές. 

«Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεων για την επικαιροποίηση (του Μνημονίου) κατέστη εμφανές ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα μπορέσει να βρει ιδιωτικά κεφάλαια». Σημειώνεται ότι οι κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς είχαν έρθει στην Αθήνα για τον πρώτο γύρο συνομιλιών με την κυβέρνηση στις 3 Μαρτίου και είχαν φύγει στις 14 του μήνα.

«Η προοπτική της πλήρους κρατικοποίησης (nationalisation) αλλάζει το τοπίο σημαντικά», λένε οι επικεφαλής της τρόικας και σημειώνουν: «Με αυτό το δεδομένο δεν είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε τη μη ένστασή μας στη συγχώνευση».

Το μιάμισης σελίδας ηλεκτρονικό μήνυμα, σύμφωνα με την «Καθημερινή» καταλήγει με το τελεσίγραφο: «Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε τη συγχώνευση, τότε στις 30 Απριλίου θα ζητήσουμε είτε να συρρικνώσετε (shrink) την τράπεζα, είτε να την πουλήσετε σε εύλογο αλλά σύντομο χρονικό διάστημα».

Ρωσικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ρωσικό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ


Συνάντηση Χατζηδάκη-Σοκόλοφ

Το αρχικό ενδιαφέρον των ρωσικών σιδηροδρόμων για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξέφρασε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών, Μαξίμ Σοκόλοφ, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Ρώσος υπουργός, «εκφράστηκε η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να πάρουμε το ενημερωτικό δελτίο για την επικείμενη διαδικασία διαγωνισμού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Είναι μια διαδικασία για την οποία έχουμε προκαταρκτικό ενδιαφέρον». Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, λέγοντας πως είναι «πολύ νωρίς να αναφερθούμε σ’ αυτή τη διαδικασία. Να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός πρώτα και μετά θα δούμε το ενδιαφέρον μας».

Ο Κωστής Χατζηδάκης επί του θέματος επεσήμανε πως έγινε μια πρώτη συζήτηση με τη ρωσική πλευρά. Αυτή την περίοδο κάνουμε μια συζήτηση με όλους τους ενδιαφερόμενους. Πρόκειται για μια προκαταρκτική διαδικασία αφού ο διαγωνισμός είναι τον Ιούνιο.

Τέλος, οι δυο υπουργοί συμφώνησαν, πρώτον, να διευρυνθεί ο αριθμός των διμερών αδειών των επαγγελματιών αυτοκινητιστών από 1.000 σε 3.500 και δεύτερον να συσταθεί μια κοινή ομάδα εργασίας για τη διεύρυνση των αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ των δυο χωρών, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από τη μια χώρα στην άλλη.