Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

Αγγλικοελληνικά!

Τι σημαίνουν οι αριθμοίΤι σημαίνουν οι αριθμοί
Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί το 1 είναι "ένα", το 2 είναι "δύο", το 3 είναι "τρία" και ποια είναι η προέλευση των αριθμών;

Μια από τις βασικότερες θεωρίες αναφέρει το εξής:
Οι αριθμοί που γράφουμε δημιουργήθηκαν με αλγόριθμους, (1, 2, 3, 4, κλπ) που ονομάζονται αραβικοί αλγόριθμοι, για να ξεχωρίζουν από τους ρωμαϊκούς αλγόριθμους (I, II, III, IV, κλπ).
Οι Άραβες διέδωσαν τους συγκεκριμένους αλγορίθμους, ωστόσο η προέλευσή τους είναι Ινδική και πηγαίνει πίσω στους εμπόρους, που τους χρησιμοποίησαν για να μετρούν και να κάνουν τις εμπορικές συναλλαγές τους.
Ποια λογική λοιπόν, ισχύει στους αραβικούς αλγόριθμους; Η εξήγηση είναι πολύ απλή, αφού για όλα ευθύνονται οι γωνίες! Δείτε τις φωτογραφίες που ακολουθούν και θα καταλάβετε.

ένα
δύο
τρία
τέσσερα
πέντε
έξι
εφτά
οκτώ
εννιά
μηδέν
Κύκλος = καμία γωνία = Μηδέν

Octavio Ocampo: Ο καλλιτέχνης των ψευδαισθήσεων

Octavio Ocampo: Ο καλλιτέχνης των ψευδαισθήσεων
Αν σας αρέσει ο Salvador Dali και η τέχνη του Μεξικού, τότε είναι σίγουρο ότι θα λατρέψετε τον Octavio Ocampo.. Ποιός είναι όμως ο Octavio Ocampo;

Γεννήθηκε στη Celaya, του Guanajuato στο Μεξικό στις 28 Φεβρουαρίου του 1943. Μεγαλώνοντας σε οικογένεια σχεδιαστών ήταν φυσικό να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μεξικού και του San Francisco απ΄όπου αποφοίτησε το 1974. Από το 1976 αφιερώθηκε αποκλειστικά στη ζωγραφική και τη γλυπτική αν και το ταλέντο του στην υποκριτική και στον χορό δεν ήταν αμελητέο.
Σήμερα ο Ocampo ζει και εργάζεται στην Tepoztlan, βόρεια της πόλης του Μεξικού, ένα από τα ομορφότερα μέρη του πλανήτη. Ασχολείται κυρίως με το μεταμορφικό στυλ- χρησιμοποιώντας μια τεχνική με την εναπόθεση και τοποθέτηση πλάι-πλάι ρεαλιστικών και μεταφορικών λεπτομερειών στις εικόνες που δημιουργεί.
Ένα είναι σίγουρο: Μην καταλήξετε σε συμπεράσματα για τους πίνακες που θα παρακολουθήσετε πριν τούς προσέξετε πολύ καλύτερα.


Πόση ώρα διαρκεί το ιδανικό σεξ;


Πόση ώρα διαρκεί το ιδανικό σεξ;
Πόση ώρα πιστεύεις ότι χρειάζεται για να ικανοποιηθείς εσύ και ο σύντροφος σου;
Επιστήμονες σε Αμερική και Καναδά, εξέτασαν δεκάδες ζευγάρια για να βρουν τη… χρυσή τομή!
Πριν μάθεις τα αποτελέσματα, να έχεις στο νου σου ότι ιδανικός τρόπος, χώρος, χρόνος, στιγμή για το σεξ δεν υπάρχουν! Αν ο καλός σου σε ικανοποιεί- και ικανοποιείται και εκείνος βεβαίως- τότε δεν χρειάζεται να υπάρχουν standards και δεδομένα που θα «καθορίσουν» τη σεξουαλική σας ζωή.
Σε γενικές γραμμές όμως, φαίνεται ότι η ιδανική διάρκεια για σεξ δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά…
Αν λοιπόν κορυφώνετε σε σεξ που διαρκεί από 7 έως 13 λεπτά, βρίσκεστε στην κατάλληλη κατηγορία. Αν πάλι το σεξ διαρκεί πάνω από 13 λεπτά, η επαφή χαρακτηρίζεται ως βαρετή ή κουραστική.
Επαρκής είναι και η επαφή που κρατάει από 3 έως 7 λεπτά ενώ προφανώς η επαφή του 1 ή 2 λεπτών χαρακτηρίζεται επικίνδυνα σύντομη!!
πηγή:faysbook.gr

Σεξ στο πρώτο ραντεβού: ναι ή όχι;


Σεξ στο πρώτο ραντεβού: ναι ή όχι;
«Το πρώτο ραντεβού και για τα δυο φύλα, θεωρείται ιδανικό, αφού η συνάντηση αυτή είναι γεμάτη προσδοκίες και επιθυμίες. Όλα είναι ένα σενάριο με πολλές φαντασιώσεις και ονειρικές διεκδικήσεις ενός τέλειου ραντεβού».
Η αγωνία κορυφώνεται μαζί με τον φόβο της διπλής προβολής: α)πόσο θα είναι αρεστός στον άλλο που θα συναντήσει, αλλά και β)πόσο θα του αρέσει ο άλλος στο πρώτο αυτό ραντεβού.
Κανένας δεν περιμένει στο πρώτο ραντεβού να δείξει όλη την αλήθεια του, αφού «φοράμε και οι δυο τα καλά μας ρούχα!» γράφει ο Θάνος Ασκητής. Η εικόνα που κυριαρχεί είναι εκείνη της διερεύνησης στο να «σε ψάξω να σε γνωρίσω πιο μέσα και να δω τα θετικά που με έχουν εντυπωσιάσει από σένα, αλλά και τα πιθανά αρνητικά που θα έχεις!». Η συνάντηση αυτή που έρχεται μέσα από τον εντυπωσιασμό της γνωριμίας εκφράζει ουσιαστικά τη δυναμική που παράγεται στη προσπάθεια μιας επικοινωνίας που στηρίζεται στα στοιχεία του χαρακτήρα μας και της προσωπικότητας μας.
Είναι αλήθεια ότι αυτό το ραντεβού που βρίσκεται μεταξύ ωραιοποίησης αλλά και...εξετάσεων και οι δυο υποψήφιοι..σύντροφοι, είναι αμυντικοί και αποφεύγουν πιθανές παγίδες απομυθοποίησης, αφού ο ''μύθος'' του σε θέλω και μου αρέσεις είναι το βασικό μας κίνητρο στο να βρεθούμε», λέει χαρακτηριστικά ο Θάνος Ασκητής στο Πινάκιο.
Πώς από το πρώτο προκύπτει το δεύτερο ραντεβού;

Στην συνέχεια θίγει το πώς από το πρώτο ραντεβού μπορεί να προκύψει το δεύτερο, αλλά και τι περιμένει ο ένας από τον άλλο σύντροφο σε αυτό.
«Το ερώτημα πόσο σημαντικό είναι στο κλείσιμο αυτού του ραντεβού, να ξαναβρεθούμε έχει αξία στο εάν αληθινά έχουμε γοητευτεί, ο ένας από τον άλλο στον ίδιο βαθμό, που σίγουρα το αυθόρμητο ''θα τηλεφωνηθούμε'', υπόσχεται την επομένη φόρα. Βέβαια, το χρώμα αυτού του ραντεβού από φιλικό σε ερωτικό καθορίζει τη ταυτότητα αυτής της εικόνας που ένα φιλί, ένα χάδι, ένα άγγιγμα με νόημα, ανοίγει τη πόρτα των φαντασιώσεων και της σεξουαλικής επιθυμίας, για το τι περιμένει ο ένας από τον άλλον...Αυτό το ραντεβού μπορεί να σημαίνει την παρακάτω συναισθηματική και σεξουαλική αφύπνιση μιας σχέσης που γεννιέται, άρα είναι σημαντικό ως ξεκίνημα, κάτι πολύ όμορφο και σπουδαίο ίσως και να μην είναι τίποτα άλλο, πέρα από ένα ''χαμένο βράδυ''. Και έτσι όμως να είναι, έχει τη σημασία ότι βρεθήκαμε αλλά δεν πειστήκαμε ότι αξίζει να ξαναβρεθούμε!».
Σεξ από το πρώτο ραντεβού;

Ο Δρ. Θάνος Ασκητής, εξηγεί στο Πινάκιο πως ακόμη μπορεί να προκύψει και σεξ από την πρώτη ιδιαίτερη συνάντηση και μάλιστα χαρακτηρίζει ώριμα και ειλικρινή τα ζευγάρια αυτά. «Στο πρώτο ραντεβού τόσο ο ένας όσο και ο άλλος έχει προετοιμαστεί για κάθε πιθανή πρόκληση και πρόσκληση που ακόμα και το σεξ παίζει, εάν είναι αποδεκτό και από τις δυο μεριές, ώστε ταμπού προκαταλήψεις ενοχές αλλά και φόβοι να μην το σταματήσουν. Ίσως ακόμη και σήμερα που η απελευθέρωση στα δυο φύλα, δίνει το δικαίωμα στη γυναίκα ,το πρώτο ραντεβού να το δει στο ερωτικό της κρεβάτι, χωρίς να χρεώσει τον άνδρα ότι βγήκε μαζί της, μόνο για αυτό, δείχνοντας την επιλογή της . Έτσι θα απολαύσει μαζί του αυτό που θέλει, χωρίς να φοβάται να μην χαρακτηριστεί ''εύκολη''. Ακόμη και η νοοτροπία και η αντίληψη ότι δεν πρέπει να κάνει εύκολα σεξ μαζί του, γιατί εκείνος μετά θα την αφήσει, αφού πήρε γρήγορα αυτό που ήθελε, θεωρώντας ότι ''μου έκατσε πολύ εύκολα, είναι πολύ ξεβγαλμένη», είναι εντελώς λάθος.
Πολλά ζευγάρια που έκαναν σεξ στο πρώτο ραντεβού, είναι πιο ώριμα και ειλικρινή, που έχτισαν στη συνέχεια μια ωραία σχέση, από εκείνα που υποκριτικά απέφυγαν να εκφράσουν τη επιθυμία τους, γιατί ήταν ακόμη πολύ νωρίς!».
Τα πολλά πρόσωπα

«Συμπερασματικά, το πρώτο ραντεβού έχει πολλά πρόσωπα που δείχνουν μεταξύ τους ,οι ''καινούργιοι σύντροφοι''. Το πόσο σημαντικό είναι το πρώτο ραντεβού μιας σχέσης που προσδοκά την ζωή της, εξαρτάται από τι ζητάει-ψάχνει ο ένας από τον άλλον, ώστε πραγματικά από το πρώτο λεπτό της γνωριμίας μας, η ζωή μας είναι σημαντική γιατί είμαστε μαζί.
Τέλος, μια σχέση που στη πρώτη γνωριμία δεν τα πήγε καλά, αλλά ξαναβρέθηκαν αυτοί που στο πρώτο τους ραντεβού απογοητεύτηκαν, σημαίνει ότι κάτι είδαν ο ένας στον άλλο, που στη επομένη φορά ήταν πιο σημαντικό και ενδιαφέρον. Η πορεία προδιαγράφεται καλή εάν στη κάθε επόμενη συνάντηση μας, όλο και πιο πολύ θέλουμε να ξαναβρεθούμε.
Έτσι, ένα πρώτο ραντεβού που δεν σημαίνει τίποτα, που όμως στη συνέχεια μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί να είναι ένα εκρηκτικό πάθος που θα σβήσει μετά από λίγο, αλλά μπορεί και να είναι η αρχή ενός κεραυνοβόλου ερώτα που θα γεννήσει μοναδικές στιγμές αλλά και πολλές νύχτες συντροφικής ζωής, ώστε μετά από πολλά χρόνια να είναι μια έντονη γλυκιά ανάμνηση στη μνήμη μας.....», ολοκληρώνει ο Δρ Θάνος Ασκητής.
πηγή: iefimerida.gr

Ποιό είναι το πραγματικό νόημα του γάμου;


Ποιό είναι το πραγματικό νόημα του γάμου;
Είστε και οι δύο κατά του γάμου και με θέρμη συνεχίζετε να υποστηρίζετε την άποψή σας με κάθε τίμημα. Μήπως όμως τελικά αντιστέκεστε γιατί απλά δεν έχετε αντιληφθεί το πραγματικό νόημα του γάμου;
Γιατί δεν παντρεύεσαι;
Φίλοι και συγγενείς απορούν και σε ρωτούν για ποιο λόγο παραμένεις ανύπανδρη και γιατί επιτέλους δεν αποφασίζετε με τον καλό σου να επισημοποιήσετε τη σχέση σας με έναν γάμο, πολιτικό ή και θρησκευτικό. Έχεις σκεφτεί άραγε για ποιους λόγους εσύ και ο καλός σου, ακόμη κι άν έχετε δημιουργήσει οικογένεια, αρνείστε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα ή το αναβάλλετε συνεχώς;
Μήπως…
Φοβάσαι την αποτυχία; Ίσως να προέρχεσαι από οικογένεια χωρισμένων γονιών ή βλέποντας τα διαζύγια φίλων και γνωστών να φοβάσαι πως αν παντρευτείς κι ο δικός σου γάμος θα αποτύχει.
Έχεις για μότο σου τη φράση «Κι αύριο ημέρα είναι;»: Αν από τη φύση σου έχεις την τάση να αναβάλλεις τα πάντα, ίσως να το κάνεις και με το γάμο σου. Άλλωστε αυτός είναι και ο πιο συχνός λόγος που τα περισσότερα νέα ζευγάρια παραμένουν ανύπανδρα. Η μια αναβολή φέρνει την άλλη, μπορεί να έρθει και η έλευση ενός μωρού, οι υποχρεώσεις πληθαίνουν και ο γάμος απλά ξεχνιέται...
Η οικονομική κρίση χτύπησε κι εσένα; Μια μείωση στον μισθό τον δικό σου ή του καλού σου, μια απόλυση ή ακόμη και η αβεβαιότητα που επικρατεί αυτήν την εποχή σας δημιουργούν άγχος και η οργάνωση ενός γάμου μόνο περιττή πολυτέλεια θα μπορούσε να θεωρηθεί.
Δε θέλεις επισημότητες κι εορτασμούς; Παντα θεωρούσες το γάμο και τα παρελκόμενά του περιττό έξοδο αλλά και καταναγκαστικό έργο. Ποτέ δε σου άρεσαν τα πάρτι ή οι οικογενειακές συγκεντρώσεις ενώ μόνο στην ιδέα μια γαμήλιας δεξίωσης ή ενός παραδοσιακού γλεντιού σε πιάνει πονοκέφαλος.
Πιστεύεις πως ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα; Αυτή είναι και η πιο συχνή δικαιολογία των ζευγαριών που επιλέγουν να συμβιώσουν και να αποκτήσουν οικογένεια δίχως να παντρευτούν. Φοβάσαι πως μια επίσημη δέσμευση θα κατέστρεφε την μαγεία και τον έρωτα, κάτι που φυσικά δε θέλεις και γι' αυτό αντιστέκεσαι σθεναρά.
Και γιατί ίσως θα έπρεπε να το αποφασίσεις;
1. Για να νιώσεις την μαγεία της πρότασης
Είτε η πρόταση γάμου καθόλα ρομαντικά σε μια γόνδολα στη βενετία ή στη μαγευτική πόλη του φωτός και του έρωτα, το Παρίσι, είτε έρθει αναπάντεχα την ώρα που πλένεις τα πιάτα και κάνεις τις δουλειές του σπιτιού το μόνο σίγουρο είναι πως θα πετάξεις από χαρά. Ακόμη κι αν μένεις χρόνια με τον σύντροφό σου κι έχετε ήδη αποκτήσει παιδάκια, μια πρόταση γάμου σίγουρα θα σε λυγίσει και θα κάνει τα ματάκια σου να κλαίνε από χαρά. Μόνο και μόνο στο άκουσμα της «μαγικής» φράσης «Θα με παντρευτείς» αναδύονται απερίγραπτα συναισθήματα και συγκινητικές αναμνήσεις.
2. Για να γιορτάζεις μια επέτειο με σημασία και συμβολισμό
Καθώς μεγαλώνουμε είναι σημαντικό να έχουμε ένα λόγο για να ανανεώνουμε τους όρκους αγάπης μας, κι η επέτειος του γάμου είναι μια καλή ευκαιρία για να το κάνουμε. Σίγουρα η ημέρα που ένα ζευγάρι αποφασίζει να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου είναι πολύ πιο βαρύνουσας σημασίας από ημέρα γνωριμίας που πιθανότατα να μη θυμάστε καν.
3. Για να επισφραγίσεις τον έρωτα και την αγάπη
Ο γάμος δεν σκοτώνει τον έρωτα, τον βεβαιώνει. Κανείς δεν μπορεί φυσικά, ούτε και ένας γάμος να αποτρέψει ένα πιθανό χωρισμό, αυτό όμως δε σημαίνει πως θα τον προκαλέσει. Άλλωστε, μετά από την ένωση δύο ανθρώπων κι εσύ κι ο αγαπημένος σου θα είστε σίγουροι για τα βαθιά και ειλικρινά συναισθήματα του ενός για τον άλλο, βάζοντας τέλος στην αμφιβολία και την καχυποψία αφού εκατέρωθεν επιλέξατε με τον τρόπο αυτό να βεβαιώσετε και να αποδείξετε έμπρακτα την αγάπη σας.
4. Για να λάβεις ικανοποίηση βλέποντας την ευτυχία στα πρόσωπα των αγαπημένων σου
Το όνειρο των περισσοτέρων γονιών είναι να δουν τα παιδιά τους να ανεβαίνουν τα σκαλοπάτια της εκκλησίας. Αν βέβαια δεν τα πηγαίνεις καλά με τη θρησκεία και τα μυστήρια ή αν επιθυμείς κάτι λιγότερο τελετουργικό, θα μπορούσαν να συμβιβαστούν με την ιδέα ενός πολιτικού γάμου, δύσκολα όμως θα δέχονταν ή θα ευχαριστιούνταν την συμβίωση σαν στάση ζωής. Ακόμη κι αν το παράπονό τους δεν στο εκφράζουν έντονα αλλά αντίθετα επιλέγουν να είναι διακριτικοί, η απόφασή σου αυτή πιθανότατα να τους πληγώνει.
Κι επειδή η ζωή είναι μικρή και ο χρόνος κυλάει γρήγορα, αν έχεις βρει τον άνθρωπο με τον οποίο θέλεις να μοιραστείς τη ζωή σου και να αποκτήσεις οικογένεια, ίσως θα ήταν καλό να μην τους αφήσεις να φύγουν με το παράπονο. Η λάμψη στο πρόσωπό τους, η συγκίνηση και η χαρά που θα νιώσουν και τα δάκρυα ευτυχίας που θα κυλούν στο πρόσωπό τους αξίζουν πραγματικά μια θυσία από την πλευρά σου.
5. Γιατί έχεις ευθύνη απέναντι στον εαυτό σου ή στα παιδιά σου
Μπορεί τα φαινόμενα κοινωνικού στιγματισμού να έχουν μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, ωστόσο δεν έχουν εκλείψει. Ακόμη και σήμερα, η άγαμη μητέρα αλλά και τα παιδιά της αντιμετωπίζουν δυσκολίες τόσο σε κοινωνικό αλλά και νομικό επίπεδο. Μήπως λοιπόν να έβαζες λίγο νερό στο κρασί σου;
Και το πιο σημαντικό...
6. Γιατί θα έχεις καταλάβεις το πραγματικό νόημα του γάμου
Το νόημα που προσδίδει ο καθένας στο γάμο είναι μάλλον ένα καθαρά προσωπικό ζήτημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο γάμος:
* Δεν είναι συμβιβασμός αλλά αποτελεί στάση ζωής.
* Δεν είναι απλά ένα φύλλο χαρτί με δύο υπογραφές. Είναι επιλογή, απόφαση κι έμπρακτη απόδειξη των συναισθημάτων μας.
* Αποτελεί συμφωνητικό αγάπης κι αφοσίωσης κι εξέλιξη της σχέσης σε ένα υψηλότερο επίπεδο, αποδεικνύοντας την ξεκάθαρη επιλογή μας να ζήσουμε με έναν άνθρωπο και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες για την δημιουργία οικογένειας.
* Δεν αλλάζει κάτι στη σχέση μας, ούτε φέρνει την ευτυχία και πρακτικά αποτελεί μοναχά ένα κοινωνικό γεγονός. Ωστόσο, τα νοήματα και οι συμβολισμοί του είναι τόσο δυνατά που αξίζουν το ρίσκο και την προσπάθεια, ακόμη κι αν η πορεία μας διαψεύσει.
Να παντρευτεί λοιπόν κανείς ή να μην παντρευτεί; Αν και ο γάμος είναι καθαρά προσωπική υπόθεση, εμείς συμβουλέυουμε να αφήσεις ενδοιασμούς κι αντιστάσεις και να το κάνεις το μεγάλο βήμα. Αν πάλι θέλεις να ακούσεις την γνώμη ενός ειδικού, μπορείς να παρακολουθήσεις μια από τις διαλέξεις του γνωστού ψυχοθεραπευτή, ειδικού σε θέματα γάμου και οικογένειας Ματθαίου Γιουσουφάτ, στο Αμφιθέατρο Ιδρύματος Β & Μ Θεοχαράκη. Για περισσότερες πληροφορίες πάτα εδώ.

http://www.womenonly.gr

Γιατί λένε πρώτα τα μωρά «μπαμπά»...


Γιατί λένε πρώτα τα μωρά «μπαμπά»...
Γιατί μυρίζει τόσο όμορφα το κεφαλάκι των μωρών; Γιατί τους μιλάμε «μωρουδίστικα»; Και γιατί επιμένουν να λένε πρώτα «μπαμπά»;

Στα ερωτήματα αυτά – και σε πολλά άλλα – θέλησε να βρει την απάντηση η κυτταρική βιολόγος και επιστημονική συντάκτρια του περιοδικού «New Scientist» Λίντα Γκιντς, όταν έμεινε έγκυος στο πρώτο της παιδί.

Το αποτέλεσμα ήταν να αρχίσει μία έρευνα για την επιστήμη της κυήσεως, του τοκετού και των νεογέννητων βρεφών, η οποία 18 μήνες αργότερα οδήγησε στην συγγραφή ενός βιβλίου. Τιτλοφορείται «Bumpology» (εκδ. Bantam Press) και αρχές του έτους κυκλοφόρησε στη Βρετανία.

Στο βιβλίο αυτό, το οποίο προορίζεται «για τους περίεργους μέλλοντες γονείς», η κυρία Γκιντς διαλύει μύθους για την εγκυμοσύνη και τα έμβρυα, και καταγράφει όσα έχει βρει η επιστήμη έως σήμερα. Να μερικά από τα θαυμαστά που αποτυπώνει:

* Γιατί μιλάμε στα μωρά «μωρουδίστικα». Οι γονείς σε όλο τον κόσμο έχουν την κοινή τάση να μιλούν τραγουδιστά στα μωρά και με λέξεις που περισσότερο μοιάζουν με άναρθρους ήχους (όπως τα «αγκού», «μπου» κ.τ.λ. που χρησιμοποιούμε στην χώρα μας). Αυτό δεν γίνεται τυχαία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Μπράουν.

Όπως έδειξε, η επιμήκυνση των φωνηέντων εντείνει την ικανότητα των βρεφών να αναγνωρίζουν τις λέξεις, ενώ ο τραγουδιστός τρόπος ομιλίας προσελκύει την προσοχή τους.

* Γιατί μυρίζουν τόσο όμορφα τα μωρά. Η μυρωδιά των μωρών έχει κάτι… εθιστικό και πολλές μαμάδες παραδέχονται ότι περνούν ώρες μυρίζοντας το μωρό τους. Και δικαίως, καθώς αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μέσα σε μία-δύο μέρες από τον τοκετό, οι γυναίκες μπορούν να αναγνωρίσουν το μωρό τους με κλειστά μάτια μόνο και μόνο από την μυρωδιά του.

Αν και δεν είναι επακριβώς γνωστόν που οφείλεται η χαρακτηριστική, υπέροχη μυρωδιά του κεφαλιού των βρεφών, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι παίζουν ρόλο οι σμηγματογόνοι αδένες, οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως ενεργοί στα νεογέννητα μωρά, ιδίως στο κεφάλι και στο προσωπάκι τους.

Η δε «γαλατίλα» τους πιθανώς οφείλεται στο ότι η μυρωδιά του σώματος επηρεάζεται απ’ ό,τι τρώμε.

* Μπορούν να «γευθούν» τα έμβρυα τα πικάντικα φαγητά που τρώει η μητέρα; Οι γευστικοί κάλυκες στη γλώσσα των εμβρύων αναπτύσσονται την 13η-15η εβδομάδα της κυήσεως, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αντιληφθούν απλές γεύσεις, όπως το γλυκό, το πικρό και το αλμυρό.

Οι μυρωδιές και οι γεύσεις από το φαγητό της εγκύου περνάνε στο αμνιακό υγρό που περιβάλλει το μωρό και στο τρίτο τρίμηνο της κυήσεως, όταν πια το μωρό καταπίνει σχεδόν ένα λίτρο αμνιακού υγρού την ημέρα, «γεύεται» ό,τι έχει φάει η μαμά του. Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει πως οι διατροφικές προτιμήσεις της εγκύου επηρεάζουν εκείνες του μωρού της.

Σε μία από αυτές, λ.χ., τα μωρά γυναικών οι οποίες έπιναν ένα ποτήρι καροτοχυμό τέσσερις φορές την εβδομάδα στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της κυήσεως, εύρισκαν ιδιαίτερα γευστικά τα δημητριακά με χυμό καρώτου όταν μεγάλωσαν.

Σε κάποιες άλλες διαπιστώθηκε πως όταν οι έγκυοι έτρωγαν πολλά φρούτα, τα μωρά τους λάτρευαν τα φρούτα μετά τον απογαλακτισμό.

* Μπορούν τα έμβρυα να καταλάβουν το στρες της εγκύου; Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ψυχική διάθεση της μητέρας επηρεάζει το έμβρυο – και οι πιο χαρακτηριστικές είναι αυτές που δείχνουν πώς αλλάζει η κινητικότητά του στη μήτρα.

Επιστήμονες από το ιαπωνικό Πανεπιστήμιο του Ναγκασάκι, λ.χ., σε πείραμα διαπίστωσαν πως όταν οι έγκυοι άκουγαν χαρούμενη μουσική με ακουστικά, τα έμβρυα διεγείρονταν και κουνούσαν τα χεράκια τους, ενώ όταν άκουγαν λυπημένη μουσική οι κινήσεις τους περιορίζονταν.

Η αιτία γι’ αυτές τις επιρροές πιστεύεται ότι είναι οι ορμονικές διακυμάνσεις που παρατηρούνται αναλόγως με την ψυχική διάθεση της εγκύου.

* Γιατί αλλάζουν χρώμα τα μάτια τους. Το χρώμα των ματιών είναι κληρονομούμενο χαρακτηριστικό, το οποίο καθορίζεται από την ποσότητα της χρωστικής ουσίας μελανίνη που παράγει ο οργανισμός κάθε ανθρώπου.

Τα μωρά εκ φύσεως έχουν πολύ μικρή παραγωγή μελανίνης κατά τη γέννηση, γι’ αυτό και τα περισσότερα γεννιούνται με μπλε ή μπλε-γκρι μάτια.

Καθώς όμως τα ματάκια τους εκτίθενται στο φως, η παραγωγή της μελανίνης αυξάνεται και έτσι αλλάζουν τα μάτια τους χρώμα μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Μετά από αυτήν, δύσκολα θα αλλάξει δραματικά.

* Γιατί λένε πρώτα «μπαμπά». Η ομιλία απαιτεί τον συντονισμό σχεδόν 70 διαφορετικών μυών και τμημάτων του σώματος, γι’ αυτό και τα μωρά συνήθως αρχίζουν να βγάζουν τις πρώτες ακατάληπτες «λέξεις» στην ηλικία των επτά ή οκτώ μηνών.

Διεθνείς μελέτες της δρος Μπάρμπρα Λ. Ντέιβις, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, έχουν δείξει ότι σε όλο τον πλανήτη τα μωρά κατορθώνουν πιο εύκολα να συνδυάζουν πρώτα το «μπ», το «ντ», το «μ», το «γκ» και το «α».

Οι πρώτες λέξεις τους, λοιπόν, είναι «μπαμπά» και «μαμά» όχι επειδή είμαστε τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή τους, αλλά γιατί τους είναι πιο εύκολο.

Το «μπα», όμως, είναι ακόμα πιο εύκολο από το «μα», διότι για να το πουν χρησιμοποιούν τα χείλη, τη γνάθο και την μαλακή υπερώα (το «κρεατάκι» που κρέμεται στο πίσω μέρος του στόματος), ενώ για να πουν το «μα» πρέπει να ακινητοποιηθεί η μαλακή υπερώα, κάτι που είναι σαφώς πιο πολύπλοκη διεργασία. Έτσι συχνά λένε πρώτα «μπαμπά».

Πηγή:tanea.gr

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπαίνουν σε αργία


Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπαίνουν σε αργία
«Η αυτοδίκαιη αργία δεν αφορά το σύνολο των πειθαρχικών υποθέσεων που εκκρεμούν, και κυρίως δεν αφορά απλές παραβάσεις του υπαλληλικού κώδικα, για τις οποίες αρμόδια να αποφασίσουν είναι τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα» διευκρινίζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Όπως εξηγεί στο έγγραφο ο κ. Μανιτάκης, «η ρύθμιση για την αυτοδίκαιη αργία επηρεάζει αποκλειστικά και μόνο υπαλλήλους που είτε έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα στο αρμόδιο δικαστήριο για κακουργήματα και σοβαρά πλημμελήματα, είτε έχουν παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο (προφανώς, μετά διερεύνηση και αξιολόγηση καταγγελίας) για σοβαρότατα πειθαρχικά παραπτώματα».

Συγκεκριμένα, με το Ν. 4093/2012 τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία οι υπάλληλοι που:
α) στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία με απόφαση ή ένταλμα

β) εκδόθηκε σε βάρος τους ένταλμα προσωρινής κράτησης

γ) παραπέμφθηκαν αμετάκλητα ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για κακούργημα, ή για περιοριστικώς αναφερόμενα πλημμελήματα, όπως κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία περί την υπηρεσία και οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας,

δ) τους επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της προσωρινής ή της οριστικής παύσης

ε) παραπέμφθηκαν ενώπιον του αρμόδιου πειθαρχικού συμβουλίου για ένα από τα αναφερόμενα στη διάταξη πειθαρχικά παραπτώματα, μεταξύ των οποίων π.χ. πράξεις άρνησης αναγνώρισης του συντάγματος, απόκτηση οικονομικού οφέλους κατά την άσκηση των καθηκόντων, αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη συμπεριφορά, σοβαρή απείθεια, αδικαιολόγητη αποχή από την εκτέλεση καθηκόντων, παράλειψη των πειθαρχικών οργάνων να προβούν σε δίωξη και τιμωρία πειθαρχικού παραπτώματος κλπ.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «προβλέπεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα αναστολής ή άρσης της αργίας και η επαναφορά του υπαλλήλου στην υπηρεσία του» και ότι «τα αρμόδια όργανα έχουν τη δυνατότητα, αφού λάβουν υπόψη τις ιδιαίτερες περιστάσεις της υπόθεσης να κρίνουν αιτιολογημένα ότι δεν είναι εξ αντικειμένου αναγκαία η συνέχιση της παραμονής του υπαλλήλου εκτός υπηρεσίας, να αποφασίζουν την αναστολή της αργίας και να επαναφέρουν τον υπάλληλο στα καθήκοντά του ή να τον μετακινούν».

Διευκρινίζει, επίσης, ότι «η αναστολή της αργίας μπορεί να ζητηθεί και από τον υπάλληλο που έχει τεθεί σε αργία, ο οποίος διατηρεί παράλληλα και το δικαίωμα να επιδιώξει δικαστικά την αναστολή. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι υπάλληλοι που στερήθηκαν την προσωπική τους ελευθερία από πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια απόφαση ποινικού δικαστηρίου ή με ένταλμα προσωρινής κράτησης και οι τιμωρηθέντες με την ποινή της οριστικής παύσης».

Το έγγραφο του κ. Μανιτάκη διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 11 Απριλίου μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κουκοδήμου για την αργία των δημοσίων υπαλλήλων και το νέο υπαλληλικό κώδικα.

Ο κ. Κουκοδήμος ανέφερε ότι «με βάση το νέο πειθαρχικό κώδικα των Δημοσίων Υπαλλήλων που τέθηκε σε ισχύ το Δεκέμβριο του 2012, προβλέπεται αργία-διαθεσιμότητα σε υπάλληλο, πριν ακόμη τελεσιδικήσει μια πειθαρχική απόφαση κάτι που σημαίνει ότι με μια απλή καταγγελία οποιουδήποτε, ο υπάλληλος θα τίθεται σε αργία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απελευθερώνονται από την 1η Ιουλίου τα τιμολόγια της ΔΕΗ


Απελευθερώνονται από την 1η Ιουλίου τα τιμολόγια της ΔΕΗ
Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από την 1η Μαΐου και απελευθέρωση των τιμών από την 1η Ιουλίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υφυπουργός τόνισε ότι σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία τα τιμολόγια της ΔΕΗ απελευθερώνονται την 1η Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής.

«Έχουν γίνει τα πρώτα βήματα με την προσαρμογή των τιμολογίων από 1ης Ιανουαρίου και ακολουθεί το επόμενο βήμα την 1η Μαΐου. Δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, θα έλεγα μάλλον χαμηλό γιατί έχουμε πετύχει να γίνει ομαλά η μετάβαση προς την απελευθέρωση. Η ΔΕΗ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνει πάντα υπόψη τη γνώμη της ΡΑΕ. Με τη γνώμη της ΡΑΕ πιστεύω ότι θα υπάρξει ισορροπία, ώστε οι καταναλωτές να είναι ικανοποιημένοι και οι τιμές να αντανακλούν το κόστος παραγωγής», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε, επίσης, στις έρευνες υδρογονανθράκων, τονίζοντας ότι «αξιολογούμε τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών για να αποκτήσουμε μια πρώτη εικόνα για τα εγχώρια κοιτάσματα και να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα για την αξιοποίησή τους σε μεγάλη κλίμακα, αν επιβεβαιωθούν τα πρώτα στοιχεία».

Αναφερόμενος στις ενεργειακές διασυνδέσεις έκανε λόγο για μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα, που είναι ζωτικό κομμάτι των εμπορικών και ναυτικών δρόμων που ενώνουν την Ανατολή με τη Δύση να επεκτείνει τον ρόλο της στην ενέργεια. «Βρισκόμαστε στην καλύτερη θέση. Υλοποιούμε όσα χρειάζονται για να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα αυτά με τον καλύτερο τρόπο και δρομολογούνται ενεργειακά σχέδια που πριν από μερικά χρόνια έμοιαζαν πολύ μακρινά», κατέληξε ο υφυπουργός αναφερόμενος ειδικότερα στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ, την κύρωση του μνημονίου κατανόησης για τον αγωγό IGI (Ελλάδα- Ιταλία) που εξακολουθεί να αποτελεί έργο ενδιαφέροντος για ΕΕ, κ.α.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πλακόστρωτα με χαρακτήρα


Τρισδιάστατη οπτική