Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

Λειβαδίτης: όχι μόνο αριστερός…


Είκοσι πέντε χρόνια μετά τον θάνατό του, ο «Ένοχος μιας μεγάλης αθωότητας» της Ελλης Φιλοκύπρου προτείνει μια νέα ανάγνωση του έργου τού πιο ενοχικού από τους ποιητές της γενιάς του. Δεν είναι απλώς υμνωδός της Αριστεράς ή ποιητής της ήττας, αλλά μεταγράφει το τραύλισμα μιας ολόκληρης εποχής.

Ο ποιητής της χιλιοτραγουδισμένης Δραπετσώνας (μελοποιημένης από τον Μ. Θεοδωράκη) έχει έως τώρα κριθεί κάπως μονόπαντα, με κριτήρια πτήσης ή πτώσης: είτε ως υμνωδός της Αριστεράς είτε ως εκφραστής του υπαρξιακού αδιεξόδου μιας γενιάς ηττημένης – εκδοχές που, στην απολυτότητά τους, τον αδικούν. Η μελέτη της Ελλης Φιλοκύπρου προτείνει την επανεξέταση (και συνεξέταση) του ποιητικού του κόσμου ως ενιαίου συνόλου που αρμολογεί τις διακυμάνσεις, τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες ενός τεχνίτη του λόγου σε καιρούς μεγάλων ανακατατάξεων, όπως το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Ο ίδιος ο Λειβαδίτης παραπέμποντας στη διαρκή εγρήγορση αυτών των λεπταίσθητων πλασμάτων διευκρινίζει: «κι οι ποιητές κοιμούνται σαν τους κλέφτες, με το αυτί τεντωμένο στην άγνωστη λέξη».
Το βιβλίο της Ελλης Φιλοκύπρου χωρίζεται σε εννέα ενότητες με διπλούς τίτλους: αφενός προτάσσονται επιγραμματικοί στίχοι του ποιητή από το σύνολο του έργου του ως δείκτες πορείας, αφετέρου οι κεφαλίδες που έπονται δηλώνουν την πρόθεση της μελετήτριας να παρακολουθήσει συνδυαστικά τους θεματικούς πυρήνες αυτής της ποιητικής περιπέτειας, ανεξάρτητα σχεδόν από τη γενετική διαδικασία και τη συνήθη γραμματολογική διάταξη· εδώ, αναγνωρίζεται μεν η διαστρωματωμένη έκταση του έργου, αλλά επιλέγεται η διαρκής μετατόπιση, μια κίνηση μπρος – πίσω, από τις πρώτες έως τις ύστερες φάσεις του, προκειμένου να αναδειχθεί η ανατροφοδότηση, η εσωτερική διεργασία που συντελείται στους βασικούς θυλάκους αυτού του ιδιοπρόσωπου λόγου (Ο ακυρωμένος χρόνος, Ο ανεξιχνίαστος εαυτός, Η αμφίβολη λύτρωση, Η διπλή πραγματικότητα, Το διασπασμένο υποκείμενο, Η ατελέσφορη ύπαρξη, Η επικίνδυνη αναζήτηση, Η καταξίωση του ανεκπλήρωτου, Ο δισυπόστατος λόγος). Η μελέτη ολοκληρώνεται με εμβριθή βιβλιογραφικό οδηγό και ευρετηριακούς καταλόγους.
Η ποιητική του Λειβαδίτη συναντά κατά σημεία τις τροχιές ομοτέχνων του.
Η Φιλοκύπρου εντοπίζει και παραθέτει αρκετές περιπτώσεις στίχων του που δυνητικά διαλέγονται με σκηνοθεσίες του Εγγονόπουλου, του Αναγνωστάκη, του Αλεξάνδρου, του Σινόπουλου, του Καρυωτάκη και, βέβαια, του Ρίτσου.
Ωστόσο, η υπαρξιακή αγωνία, η ξενότητα του εαυτού, η ενοχή της αθωότητας, η αιχμαλωσία σε μια ζωή ερήμην, η μελέτη θανάτου που σφραγίζουν δραματικά (ενίοτε και μελοδραματικά) την ποίηση του Λειβαδίτη και οξύνουν την κραυγή του, συνιστούν το συμπαγές κράμα της ταυτότητάς του.
Διχασμένος σε θύτη και θύμα, σε απολογητή και κατήγορο, σε δρων πρόσωπο και παρείσακτο, ο ποιητής μετασχηματίζει συνεχώς τις αντιφάσεις και τις ασυμβατότητες σαν αδέξιος θαυματοποιός που παίζει με όνειρα και εφιάλτες:
«Α, εσύ δεν είδες ποτέ το ίδιο σου το χέρι να σε σημαδεύει αλύπητα
απ’ το βάθος των περασμένων».
Λίζυ Τσιριμώκου
ΤΑ ΝΕΑ, 13/04/2013

Γιατί νιώθουμε διαρκώς κουρασμένοι; 10 πιθανές αιτίες


Αν αναρωτιέστε, γιατί αισθάνεστε μονίμως κουρασμένοι, χωρίς να κάνετε εξαντλητική ζωή (εκτός από την ήδη κουραστική καθημερινότητα), ίσως πρέπει να αναλογιστείτε αν ο οργανισμός σας, σας προϊδεάζει για κάποια ασθένεια.


Η κούραση είναι ένα σημάδι της σύγχρονης πραγματικότητας, με την οποία πολλοί έρχονται αντιμέτωποι. Ωστόσο, το να αποκτήσετε ξανά την ενέργειά σας, ίσως είναι πιο απλό από ό,τι φαντάζεστε.
Σύμφωνα με το webMD.com, υπάρχουν 3 βασικοί παράγοντες, που σας κάνουν να αισθάνεστε εξαντλημένοι αλλά και 7 ακόμη ιατρικές παράμετροι που ίσως δεν έχετε σκεφτεί.
Tα 3 κυρίαρχα ερωτήματα
Οι συνηθέστεροι λόγοι για το αίσθημα κόπωσης αφορούν σε απλές καθημερινές συνήθειες. Απλά αναρωτηθείτε:
1. Τι τρώτε;
Η υπερβολική καφεΐνη και η ζάχαρη μπορούν αντί να «ξυπνήσουν» τον οργανισμό, να τον κουράσουν πάρα πολύ, καθώς προκαλούν διακυμάνσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αντίθετα, μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή γεμάτη από φρούτα, λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη σημαίνει λιγότερο βάρος, άρα λιγότερη κούραση. Εξάλλου, η παχυσαρκία είναι κυρίαρχος παράγοντας για την κούραση.
2. Πόσες ώρες κοιμάστε;
Αρκετοί άνθρωποι δεν κοιμούνται όσο πρέπει. Αν είστε ένας από αυτούς, αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ λίγο πριν τον ύπνο, απενεργοποιήστε την τηλεόραση πριν κοιμηθείτε και να κρατήστε τον χώρο του υπνοδωματίου σας ήσυχο και ξεκούραστο.
3. Πόσο ασκείστε;
Η άσκηση είναι ενδεχομένως η «παγίδα» στην καθημερινή σας κούραση. Η έντονη άσκηση προκαλεί κούραση και χωρίς να το καταλάβετε αντί να σας ξεκουράζει μία σωστή προπόνηση, η υπερπροσπάθεια είναι ενδεχομένως επιζήμια για τον οργανισμό. Προσπαθήστε για τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο, να μη γυμνάζεστε και δώστε χρόνο στον οργανισμό σας να ηρεμήσει.
Κι αν συμβαίνει κάτι άλλο;
Αν βέβαια, αφού ελέγξετε, ότι η κούραση δεν οφείλεται σε κάποιον από τους παραπάνω παράγοντες, η κατάσταση δεν αλλάζει, ενδεχομένως να συμβαίνει κάτι άλλο. Μάλιστα, η χρόνια κόπωση συνδέεται με πολλές διαφορετικές ιατρικές συνθήκες. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι εξής:
Αναιμία
Πρόκειται για μία αρκετά κοινή αιτία της κούρασης και με μία απλή εξέταση αίματος μπορείτε να το διαπιστώσετε γρήγορα. Η αναιμία είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο πρόβλημα στις γυναίκες, ειδικά σε εκείνες που έχουν βαριά έμμηνο ρύση. Η θεραπεία για την αναιμία είναι μία διατροφή πλούσια σε σίδηρο, με κρεατικά (κυρίως σκούρα), αρκετά φυλλώδη, πράσινα λαχανικά ή ακόμα και συμπληρώματα σιδήρου, εάν έχετε χρόνια ανεπάρκεια σιδήρου. Για οποιαδήποτε περίπτωση, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
Ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά
Η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό, όπως είναι το κάλιο, μπορεί να είναι η αιτία της κούρασης που νιώθετε. Όπως και στην περίπτωση της αναιμίας, αυτό είναι εύκολο να ελεγχθεί με την εξέταση αίματος.
Προβλήματα του θυρεοειδούς
Τόσο οι περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού όσο και υποθυρεοειδισμού μπορούν να προκαλέσουν κούραση. Μια εξέταση αίματος, όπου θα ελέγξει ο γιατρός σας το επίπεδο των ορμονών του θυρεοειδούς μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση της λειτουργίας του, άρα και στη λύση του προβλήματος της κούρασής σας.
Διαβήτης
Οι άνθρωποι που έχουν ανεξέλεγκτο διαβήτη «απλά δεν αισθάνονται καλά», σύμφωνα με τους ειδικούς. Εάν αισθάνεστε εξαντλημένος, έχετε θολή όραση ή αρκετά ούρα, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
Κατάθλιψη
Στην περίπτωση που μαζί με την κούραση, νιώθετε θλίψη και απώλεια όρεξης για φαγητό ή απλά τίποτα δε σας ικανοποιεί πια, ενδεχομένως να πάσχετε από κάποια μορφή κατάθλιψης. Μην απομονώνεστε. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για την καλύτερη και αμεσότερη θεραπεία.
Προβλήματα ύπνου
Αν νιώθετε ότι δεν ξεκουράζεστε ποτέ (και τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να το διορθώσετε αυτό) και ταυτόχρονα ροχαλίζετε, ίσως η απάντηση βρίσκεται στον ύπνο σας. Το ροχαλητό μπορεί να είναι μέρος της αποφρακτικής άπνοιας του ύπνου, στην οποία οι άνθρωποι σταματούν να αναπνέουν για λίγο αρκετές φορές τη νύχτα. Αλλά μην ανησυχείτε, γιατί υπάρχουν θεραπείες για αυτό. Απλά απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
Αδιάγνωστη καρδιακή νόσος
Η κόπωση μπορεί να είναι ένα σημάδι κάποιου προβλήματος με την καρδιά, ιδιαίτερα στην περίπτωση των γυναικών. Ειδικά μάλιστα στην περίπτωση, που αισθάνεστε κουρασμένοι όταν κάνετε μία καθημερινή δραστηριότητα (π.χ περπάτημα, καθάρισμα κλπ) ή όταν ασκείστε, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Φάτε ανάλογα με... το ζώδιό σας


Ξέρετε ότι το ζώδιό σας μπορεί να παίζει ρόλο και στη διατροφή σας και συγκεκριμένα στις τροφές που θα πρέπει να τρώτε ή εκείνες που θα πρέπει να αποφεύγετε;


Πιστεύετε στην αστρολογία; Αν ναι, σίγουρα θα σας φανούν ενδιαφέροντα τα παρακάτω. Αν πάλι είστε από εκείνους που απλά θεωρούν διασκεδαστικό να διαβάζουν που και που το ζώδιό τους, δε χάνετε και τίποτα να ρίξετε μια ματιά.
Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τη σημασία που μπορεί να παίζουν τα ζώδια στην επιτυχία μιας σχέσης. Ξέρετε όμως ότι το ζώδιό σας μπορεί να παίζει ρόλο και στη διατροφή σας και συγκεκριμένα στις τροφές που θα πρέπει να τρώτε ή εκείνες που θα πρέπει να αποφεύγετε;
Αν ισχύει πως το ζώδιο αντικατοπτρίζει στοιχεία της προσωπικότητάς μας και των σχέσεών μας με τους άλλους ανθρώπους, δεν είναι και παράλογο να επηρεάζει και τις διατροφικές μας συνήθειες και το τι είναι καλύτερο για εμάς.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το τι είναι καλύτερο να τρώτε και τι να αποφεύγετε, ανάλογα με το ζώδιό σας. Κι ακόμη κι αν δεν τα πάτε και πολύ καλά με την αστρολογία, δε μπορεί παρά να απολαύσετε τις παρακάτω τροφές.
Ζώδια της φωτιάς: προσοχή στα πικάντικα
Τα ζώδια της φωτιάς είναι γεμάτα πάθος και σιγουριά για τον εαυτό τους, δυναμικές προσωπικότητες και με ενθουσιασμό. Επίσης το στοιχείο της φωτιάς ενθαρρύνει τη δημιουργική έκφραση.
Κριός
Τρώτε: Καστανό ρύζι, μπανάνες, χυμούς φρούτων, ελιές, ντομάτες, κρεμμύδια, μαρούλι, κουνουπίδι, αγγούρια, σπανάκι, ραδίκια, μπρόκολο, φασόλια, φακές, κολοκύθα, καρύδια, σύκα, ξερά βερίκοκα, σκόρδο και μουστάρδα.
Αποφύγετε: Τα πικάντικα τρόφιμα, το αλάτι και το αλκοόλ.
Λέων
Τρώτε: Δημητριακά ολικής αλέσεως, ρύζι, εσπεριδοειδή, μήλα, ροδάκινα, λαχανικά με ρίζες (π.χ. πατάτες, καρότα και ραπανάκια), σπανάκι, μπρόκολο, πικρά χόρτα, καρύδια, αμύγδαλα, ηλιόσπορους και σύκα.
Αποφύγετε: Τα πικάντικα τρόφιμα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Τοξότης
Τρώτε: δημητριακά και ζυμαρικά ολικής άλεσης, αχλάδια, μήλα, πορτοκάλια, φράουλες, λαχανικά με ρίζες (π.χ. πατάτες, καρότα, ραπανάκια κ.ά.), κρεμμύδια, ελιές, σύκα και σκόρδο.
Αποφύγετε: Πικάντικα τρόφιμα, γλυκά, επεξεργασμένη ζάχαρη και αλκοόλ.
Ζώδια του αέρα: ξηροί καρποί με το… τσουβάλι
Τα ζώδια του αέρα έχουν αναπτυγμένο το πνεύμα της συνεργασίας, είναι ανθρωπιστές, κοινωνικοί, ήρεμοι και με ισορροπημένες ιδέες.
Δίδυμοι
Τρώτε: δαμάσκηνα, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, χυμό σταφυλιού, σταφίδες, μήλα, μαρούλι, κουνουπίδι, σπανάκι, καρότα, σέλινο, φασολάκια, ντομάτες, γιαούρτι, αμύγδαλα, πιπέρι καγιέν, σκόρδο, τζίντζερ.
Αποφύγετε: καφέ, λαχανικά με ρίζες (π.χ. πατάτες και ραπανάκια), τροφές με ζύμη και ραφιναρισμένη ζάχαρη.
Ζυγός
Τρώτε: δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, μήλα, σταφύλια, φράουλες, σταφίδες, βραστά λαχανικά, σπανάκι, ντομάτες, αρακά, καρότα, καλαμπόκι, γιαούρτι, καρύδια, αμύγδαλα.
Αποφύγετε: Το αλκοόλ, τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τροφές με ζύμη και ραφιναρισμένη ζάχαρη.
Υδροχόος
Τρώτε: μήλα, πορτοκάλια, αχλάδια, λαχανικά στον ατμό, λάχανο, σέλινο, καλαμπόκι, καρότα, ντομάτες, μπρόκολο, γιαούρτι σόγιας, καρύδια, χουρμάδες, σύκα, πιπέρι καγιέν, σκόρδο, τζίντζερ και μπάρες πρωτεΐνης.
Αποφύγετε: Καφέ, τροφές με ζύμη και ραφιναρισμένη ζάχαρη.
Ζώδια του νερού: αποφύγετε τα λιπαρά
Τα ζώδια του νερού είναι ευέλικτα και ευπροσάρμοστα, αλλά και ιδιαίτερα συναισθηματικά.
Καρκίνος
Τρώτε: σιτάρι, σίκαλη ολικής άλεσης, ρύζι, βρώμη, φρούτα, μπανάνες, βραστά λαχανικά, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, ντομάτες, παντζάρια, κολοκύθια, αγγούρια, φύκια, φασόλια και φυσικά σάκχαρα.
Αποφύγετε: τα λιπαρά τρόφιμα, το αλάτι, τα γλυκά και τη ραφιναρισμένη ζάχαρη.
Σκορπιός
Τρώτε: φρούτα, μπανάνες, μαύρα κεράσια, καρύδα, λαχανικά στον ατμό, πράσινες σαλάτες, πράσα, κουνουπίδι, κρεμμύδια, ραπανάκια, ντομάτες, σπαράγγια, αγγούρια, παντζάρια, φασόλια, φακές και αμύγδαλα.
Αποφύγετε: τα λιπαρά τρόφιμα, τροφές με ζύμη, αλάτι, γλυκά και τη ραφιναρισμένη ζάχαρη.
Ιχθύες
Τρώτε: σιτάρι, δημητριακά ολικής άλεσης, ρύζι, βρώμη, φρούτα, μήλα, σταφύλια, πορτοκάλια, λεμόνια, ροδάκινα, δαμάσκηνα, βραστά λαχανικά, σπανάκι, κρεμμύδια, φύκια, φασόλια και φυσικά σάκχαρα.
Αποφύγετε: τον καφέ, τα λιπαρά τρόφιμα, τροφές με ζύμη, σπαράγγια, αλάτι, γλυκά και τη ραφιναρισμένη ζάχαρη.
Ζώδια της γης: ελαφριά διατροφή
Τα ζώδια της γης είναι υπομονετικά, αξιόπιστα και με ρεαλισμό. Είναι αφοσιωμένα και πιστά άτομα.
Ταύρος
Τρώτε: Cranberries, σπαράγγια, παντζάρια, κουνουπίδι, αγγούρια, σπανάκι, κρεμμύδια, ραπανάκια, κολοκύθα, ξηρούς καρπούς, φασόλια.
Αποφύγετε: Πλούσια και βαριά φαγητά και υπερβολικές ποσότητες υδατανθράκων.
Παρθένος
Τρώτε: Δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη, σαλάτες φρούτων, χυμούς φρούτων, χυμό λεμονιού, μπανάνες, πορτοκάλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, λαχανικά με μπαχαρικά, λαχανάκια Βρυξελλών, σούπες, τσάι και αμύγδαλα.
Αποφύγετε: Πλούσια και βαριά φαγητά και σοκολάτα.
Αιγόκερως
Τρώτε: Ρύζι, φρουτοσαλάτες, χυμούς φρούτων, πορτοκάλια, λεμόνια, λαχανικά με μπαχαρικά, λάχανο, καλαμπόκι, πατάτες, λαχανάκια Βρυξελλών, σούπες, τσάι, φιστίκια, σύκα και λιναρόσπορο.
Αποφύγετε: Πλούσια και βαριά φαγητά, πικάντικα τρόφιμα και σοκολάτα.

Ποιό είναι το χρώμα της... αντιγήρανσης, της ηρεμίας, του πάθους;


Το χρώμα είναι μια αίσθηση που δημιουργείται στον εγκέφαλο από μέρος της αλληλουχίας των ηλεκτρικών ώσεων, που φθάνουν σε αυτόν μέσω του οπτικού νεύρου. Με απλά λόγια, έχετε σκεφτεί πόσο μονότονος θα ήταν ο κόσμος γύρω μας αν όλα ήταν ασπρόμαυρα;


Μπορεί στον κινηματογράφο το «ασπρόμαυρο» να προκαλεί νοσταλγία μιας άλλης εποχής, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα χρώματα, διεγείρουν τα συναισθήματα. Για παράδειγμα ξέρετε ποιο χρώμα βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση, στην ηρεμία ή ποιο είναι ...αντιγηραντικό;
Κίτρινο για αυτοσυγκέντρωση
Το 1994, στο πανεπιστήμιο UCLA οι ερευνητές Patricia Valdez και Albert Mehrabian έμαθαν, ότι η συναισθηματική αντίδραση στο χρώμα βασίζεται στον κορεσμό και τη φωτεινότητα.
Κορεσμός είναι το πόσο καθαρό είναι ένα χρώμα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, το πράσινο είναι πιο κορεσμένο από το χακί πράσινο. Τα κορεσμένα χρώματα αυξάνουν τα επίπεδα της ενέργειας, ενώ τα φωτεινά χρώματα παρέχουν περισσότερη ευχαρίστηση.
Η διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων, DeAnna Radaj συνιστά την προσθήκη τόνων έντονου κίτρινου στο γραφείο για να σας βοηθήσει να εστιάσετε και να αυτοσυγκεντρωθείτε.
Αν μάλιστα, θέλετε να είστε σε ετοιμότητα προσθέστε κίτρινα λουλούδια, κορνίζες ή υφάσματα. Ωστόσο, μην το χρησιμοποιείτε ως κύριο χρώμα γιατί μπορεί να προκαλέσει άγχος και ανησυχία.
Αναφορικά με τα χρώματα και τους επαγγελματικούς χώρους μάλιστα, μια μελέτη του αμερικανικού ναυτικού αποκάλυψε, ότι η συχνότητα των ατυχημάτων μειώθηκε 28% μέσα σε μία τριετία μετά την προσθήκη χρώματος στο χώρο εργασίας.
Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν και σε σχολεία και πανεπιστήμια, όπου αποκαλύφθηκε, ότι τα παθητικά αναρροφούμενα χρώματα, βελτιώνουν την εστίαση φοιτητών και καθηγητών.
Κόκκινο για τον έρωτα
Δεν αποτελεί είδηση, ότι το κόκκινο χρώμα διεγείρει το πάθος και τον έρωτα. Μάλιστα, πολλοί θεραπευτές βασίζονται στη θεραπεία με χρώματα, εφαρμόζοντας το σύστημα των τσάκρα. Αυτοί οι επτά τροχοί της ενέργειας (τσάκρα), που βρίσκονται κατά μήκος της κεντρικής γραμμής του σώματος, αντιστοιχούν σε κάθε ένα χρώμα. Το τσάκρα της ρίζας, που βρίσκεται στα γεννητικά όργανα, συσχετίζεται με το φύλο, την επιβίωση και το κόκκινο χρώμα.
Η επιστημονική επικύρωση έρχεται από το Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, όπου μία μελέτη του Andrew Elliot, διαπίστωσε ότι πολλά αρσενικά πρωτεύοντα θηλαστικά - ανθρώπινα και μη – βρίσκουν το κόκκινο χρώμα προκλητικό.
Σύμφωνα με την έρευνα, το κόκκινο για τους άνδρες σημαίνει τεκνοποίηση, άρα τους κάνει να σκέφτονται το σεξ. Αλλά και οι γυναίκες βρίσκουν το κόκκινο στους άντρες, ελκυστικό. Παράδειγμα, οι πίθηκοι: επειδή οι αρσενικοί είναι πιο κόκκινοι, οι θηλυκοί τους θεωρούν πιο ελκυστικούς.
Εάν πάλι θέλετε τα πράγματα να προχωρούν πιο αργά στην προσωπική σας ζωή, οι ειδικοί προτείνουν σε όσους θέλουν να κάνουν σχέση μία απόχρωση του κόκκινου. Το ροζ ενδείκνυται για εργένηδες και αντιπροσωπεύει την αγάπη για τον εαυτό σας και την αποδοχή.
Μπλε για ηρεμία
Ο dr. Richard Hammer της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μισούρι χρησιμοποιεί δύο screen savers ζωγραφικής, στον υπολογιστή του ανάλογα με τη διάθεσή του. Το ένα έχει ήρεμα και δροσερά χρώματα, που τον διευκολύνουν να ηρεμήσει και το άλλο έχει ζεστά χρώματα, που τον «ξυπνούν».
Διαλέξτε μπλε, πράσινο και μοβ για να καταπραΰνετε τα νεύρα σας και κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο για να τονωθείτε. Όταν χρειάζεστε αλλαγή στη διάθεσή σας αλλάξτε screen saver, παρακολουθήστε το για λίγο και …αισθανθείτε αναλόγως.
Πράσινο για ποιοτικό ύπνο
Για καλύτερο ύπνο, επιλέξτε δροσερά χρώματα. Το μπλε, το πράσινο, το μωβ και το γκρι ενδείκνυνται για διακόσμηση κρεβατοκάμαρας, καθώς προκαλούν μείωση του ρυθμού της καρδιάς και χαμηλότερη θερμοκρασία του σώματος.
Οι ειδικοί λένε, ότι μόνο στην περίπτωση που έχετε σχεδιάσει ένα ιδιαίτερο βράδυ, επιλέξτε ένα ζεστό χρώμα για το δωμάτιό σας.
Το χρώμα της αντιγήρανσης…
To χρώμα επιβραδύνει τη γήρανση με δύο τρόπους: με τη μείωση του στρες και την τόνωση της ανάπτυξης του κολλαγόνου. Το στρες συμβάλλει σε διάφορες ασθένειες και στη γήρανση των τελομερών, των προστατευτικών καλυμμάτων δηλαδή στο DNA. Οι έγχρωμες εικόνες, μειώνουν τα επίπεδα στρες, άρα προκαλείτε αντιγηραντική δράση.
Μάλιστα στα spa, χρησιμοποιείται σήμερα η «θεραπεία του κόκκινου φωτός» για την ανάπλαση του κολλαγόνου αλλά και την ενίσχυση του υφιστάμενου (κολλαγόνου).
…και κατά της κατάθλιψης
Χρώματα όπως το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο θεωρούνται ότι «ανεβάζουν» τη διάθεση, συμβάλλοντας, σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και σε περιπτώσεις κατάθλιψης. Τότε βέβαια, είναι που πρέπει να αποφεύγετε τα λεγόμενα ψυχρά χρώματα, όπως το μπλε, το πράσινο και το γκρι.
Αλλά εάν η κατάθλιψη σας προκαλείται από την έλλειψη του ηλιακού φωτός ή αφορά σε θέματα μελατονίνης, τότε συνίσταται η θεραπεία με μπλε φως. Τα μάτια έχουν φωτοϋποδοχείς που ανταποκρίνονται στο μπλε. Έτσι όταν κάποιος βλέπει το μπλε, το σώμα σταματά αμέσως την παραγωγή μελατονίνης (που παράγει ο εγκέφαλος όταν κοιμόμαστε) και αμέσως ζωντανεύει.
Χρωματικά «πορίσματα»
Μπορεί οι καθηγητές να επιμένουν να χρησιμοποιούν το κόκκινο μελάνι για να διορθώνουν τα γραπτά των μαθητών και φοιτητών τους, αλλά οφείλουν να γνωρίζουν, ότι αυτό το χρώμα βλάπτει πραγματικά την επίδοσή τους.
Σε πειράματα που έγιναν, αποκαλύφθηκε ότι οι μαθητές που τα γραπτά τους διορθώνονταν με κόκκινο μελάνι, λάμβαναν σημαντικά χαμηλότερη βαθμολογία, σε σύγκριση σε εκείνους, των οποίων οι καθηγητές διόρθωναν με πράσινο, μαύρο ή γκρι. Συμπέρασμα: το κόκκινο είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικό για τους μαθητές, καθώς έχει συνδεθεί με την αποτυχία.
Μελέτες έχουν δείξει, πως το χρώμα επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, τονώνει τη διάθεση, η οποία με τη σειρά της αλλάζει τις ορμόνες και επηρεάζει το βαθμό της εγρήγορσης και μεταβολής της δραστηριότητας των κυμάτων του εγκεφάλου.
Μια μελέτη-έκπληξη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα διαπίστωσε, ότι η αλλαγή των χρωμάτων στο περιβάλλον των 14 συμμετεχόντων ατόμων με ειδικές ανάγκες, οδήγησε σε μείωση της αρτηριακής πίεσης και της επιθετικής συμπεριφοράς.
Μάλιστα, στη μελέτη συμμετείχαν ακόμα και τυφλά παιδιά και οι επιστήμονες θεωρούν, ότι το νέο χρώμα απορροφήθηκε ως φως μέσω του δέρματος των παιδιών, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που έκανε σημαντική διαφορά.

8 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν ψήνουμε


Το ψήσιμο στα κάρβουνα υποτίθεται ότι είναι εύκολη υπόθεση. Ανάβουμε τα κάρβουνα και ρίχνουμε στη σχάρα το φαγητό. Η αλήθεια όμως, είναι αρκετά πιο περίπλοκη και τα λάθη που συνεχίζουμε να κάνουμε είναι αρκετά…


Καθώς το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, μην αφήνετε τη δημοφιλή «σοφία» του ψησίματος να περιπλέκει το θέμα επηρεάζοντας τις πρακτικές σας. Μάθετε λοιπόν ποιες συμβουλές πρέπει να αποφύγετε.
Ανάψτε πρώτα καλά τα κάρβουνα
Το ξεκίνημα στο bbq είναι η μισή δουλειά. Αν δεν έχετε την σωστή ποσότητα σε κάρβουνα και την κατάλληλη θερμότητα τότε δεν θα καταφέρετε να απολαύσετε ένα υπέροχο ψητό. Μην βιάζεστε να βάλετε το κρέας στη σχάρα. Αν δεν ανάψουν καλά τα κάρβουνα, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να δώσετε μια έντονη γεύση από κάρβουνο στο φαγητό σας. Και κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε υγιεινό ούτε και νόστιμο.
Μην παραλείπετε το αλάτι
Πολλοί επιμένουν συχνά να μην αλατίζουμε το κρέας πριν το βάλουμε στα κάρβουνα, γιατί με αυτό τον τρόπο σκληραίνει. Η αλήθεια είναι όμως, ότι το αλάτι κι η μαρινάδα φυλακίζουν τα υγρά του κρέατος ενώ κάνουν την επιφάνεια τραγανή και ξεροψημένη. Έτσι λοιπόν, μπορείτε να προετοιμάσετε το κρέας σας περίπου 30 λεπτά πριν το ψήσετε με λιγότερη από την απαιτούμενη ποσότητα αλατιού και κατά τη διάρκεια του ψησίματος να προσθέτετε αλάτι. Έτσι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ γευστικό χωρίς να είναι σκληρό.
Μην πιέζετε τα burger σας κατά το μαγείρεμα
Όταν το κάνετε αυτό, η γεύση και η υγρασία του κρέατος φεύγουν. Αντ’ αυτού, τοποθετήστε τα στη σχάρα και στη συνέχεια, αφήστε τα ήσυχα μέχρι να χρειαστεί να τα γυρίσετε (κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνει μόνο μια φορά).
Μη γυρίζετε συνεχώς το κρέας
Το ψήσιμο στη σχάρα δε θέλει γκρίνια, ούτε βιασύνη. Έτσι δεν υπάρχει λόγος να γυρίζετε συνέχεια το κρέας σας. Γυρίστε το μια φορά ή δύο το πολύ, αφήνοντάς το αρκετή ώρα από κάθε πλευρά και είναι αρκετό.
Μην κάνετε κατάχρηση του πιρουνιού
Μη χώνετε συνεχώς το πιρούνι σας στη μπριζόλα για να τη γυρίσετε στη σχάρα. Για αυτό τον λόγο υπάρχουν άλλωστε και τα κατάλληλα εργαλεία. Χρησιμοποιείστε καλύτερα, λαβίδες ή μια ανθεκτική σπάτουλα.
Μην πολεμάτε τη φλόγα με νερό
Το νερό και το λίπος δεν είναι καλός συνδυασμός στο bbq. Αν το λίπος που πέφτει επάνω στα κάρβουνα δημιουργήσει φλόγα, τότε καλύτερα να την ηρεμήσετε με μια πυρίμαχη πετσέτα κουζίνας ή ακόμα καλύτερα, απομακρύνοντας λίγο τα κάρβουνα μεταξύ τους.
Μην ελέγχετε αν το κρέας είναι έτοιμο κόβοντάς το
Ένας τρόπος να εξασφαλιστεί ένα ξηρό και σκληρό κομμάτι κρέας, είναι να το κόψετε αμέσως μόλις το βγάλετε από τα κάρβουνα για να δείτε αν είναι έτοιμο. Η μπριζόλα χρειάζεται πρώτα ξεκούραση για μερικά λεπτά. Πάρτε την από τη σχάρα και αφήστε τη για περίπου 6-7 λεπτά (ανάλογα με το πάχος της) να ξεκουραστεί και να ενσωματώσει τα υγρά και τη νοστιμιά της. Αν την κόψετε αμέσως, μόλις τη βγάλετε, θα χυθούν όλα τα υγρά και θα στεγνώσει στο άψε σβήσε.
Μη μαγειρεύετε το κρέας μέχρι να καρβουνιάσει
Θυμηθείτε ότι το κρέας συνεχίζει να μαγειρεύεται ακόμα και αφού το βγάλετε από τη φωτιά. Οπότε φροντίστε να υπολογίσετε σωστά τον χρόνο του ψησίματος ώστε να μην σας παραψηθεί. Καλύτερα να το βγάλετε από τη σχάρα ελάχιστα πριν γίνει ακριβώς όπως σας αρέσει.

17 συμπτώματα του καρκίνου που συνήθως αγνοούμε


Ο καρκίνος πλέον έχει γίνει μία από τις πιο κοινές «σιωπηλές» ασθένειες. Ωστόσο, σύμφωνα με το reader’s digest, το σώμα στέλνει «οιωνούς» που εμείς συχνά αγνοούμε.


Συριγμός ή δυσκολία στην αναπνοή
Ένα από τα πρώτα σημάδια στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα είναι η αναπνοή. Ο συριγμός ή η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να αποτελεί μία προειδοποίηση για καρκίνο. Ωστόσο, πολλές φορές οι ασθενείς το παρερμηνεύουν ως άσθμα, καθυστερώντας έτσι τη σωστή διάγνωση.
Χρόνιος βήχας ή πόνος στο στήθος
Διάφοροι τύποι καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της λευχαιμίας και των όγκων του πνεύμονα, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, που μιμούνται τον έντονο βήχα ή τη βρογχίτιδα. Ένας τρόπος για να δούμε τη διαφορά είναι, ότι τα πρόβλημα επιμένει ή επανέρχεται σε έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο. Μερικοί ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα αναφέρουν επιπλέον πόνο στο στήθος, που επεκτείνεται επάνω στο ώμο ή κάτω από το βραχίονα.
Συχνοί πυρετοί ή λοιμώξεις
Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα της λευχαιμίας, μιας μορφής καρκίνου των κυττάρων του αίματος, που ξεκινά από το μυελό των οστών. Η λευχαιμία προκαλεί το μυελό να παράγει μη φυσιολογικά λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία παραγκωνίζουν τα υγιή λευκά αιμοσφαίρια, υποσκάπτοντας την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Συχνά, οι γιατροί παρατηρούν ότι ασθενείς με λευχαιμία (ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες) διαμαρτύρονται για πυρετό, γενικευμένο πόνο και συμπτώματα γρίπης, για αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο.
Δυσκολία στην κατάποση
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυσκολία κατάποσης συνήθως συνδέεται με καρκίνο του οισοφάγου ή του λαιμού, ωστόσο αυτό μπορεί να αποτελεί ένα πρώτο σύμπτωμα για καρκίνο του πνεύμονα.
Διόγκωση των λεμφαδένων ή εξογκώματα στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα
Η διόγκωση των λεμφαδένων δείχνει τις αλλαγές στο λεμφικό σύστημα, το οποίο μπορεί να είναι ένα σημάδι καρκίνου. Για παράδειγμα, ένα εξόγκωμα ή οι διευρυμένοι λεμφαδένες κάτω από το βραχίονα, μερικές φορές είναι ένα σημάδι του καρκίνου του μαστού. Ένα ανώδυνο εξόγκωμα στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της λευχαιμίας.
Υπερβολικοί μώλωπες ή ακατάπαυστη αιμορραγία
Αυτό το σύμπτωμα υποδηλώνει συνήθως, ότι κάτι μη φυσιολογικό συμβαίνει με τα αιμοπετάλια και τα ερυθρά αιμοσφαίρια και ενδεχομένως να είναι ένα σημάδι λευχαιμίας.
Ασθενείς με λευχαιμία ανέφεραν, ότι είχαν μώλωπες σε παράξενα μέρη, όπως στα δάχτυλα και τα χέρια, καθώς και κόκκινες κηλίδες στο πρόσωπο, το λαιμό, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για αιμορραγία των ούλων. Η εξήγηση ενδεχομένως βρίσκεται στο γεγονός, ότι με την πάροδο του χρόνου, τα κύτταρα «της λευχαιμίας» παραγκωνίζουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια, αλλοιώνοντας την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο.
Αδυναμία ή κόπωση
Η γενικευμένη κόπωση και η αδυναμία είναι ένα σύμπτωμα πολλών διαφορετικών μορφών καρκίνου, που θα πρέπει κανείς να το δει σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα. Στην περίπτωση που αισθάνεστε εξαντλημένοι χωρίς εξήγηση, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.
Φούσκωμα στην κοιλιά ή αύξηση του σωματικού βάρους
Ενώ αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, ενδέχεται να είναι ένα ακόμα σύμπτωμα του καρκίνου. Στην περίπτωση μάλιστα των γυναικών με καρκίνο των ωοθηκών, το σώμα διογκώνεται και παρατηρείται ένα ανεξήγητο κοιλιακό φούσκωμα, το οποίο εμφανίζεται ξαφνικά και συνεχίζει να υπάρχει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Αίσθημα κορεσμού ή ανορεξία
Αυτό το σύμπτωμα αφορά επίσης στις γυναίκες και συγκεκριμένα σε όσες πάσχουν από καρκίνο των ωοθηκών. Κάθε γυναίκα που βιώνει υπερβολικό φούσκωμα ή αύξηση του σωματικού βάρους (ειδικά μάλιστα αν συνοδεύεται από πυελικό άλγος ή αίσθημα υπερκορεσμού) θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον γυναικολόγο της και να ζητήσει ένα υπερηχογράφημα πυέλου.
Κοιλιακό άλγος
Ο πόνος στην κοιλιά ή την πύελο, από μόνος του μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα για τον γυναικείο καρκίνο. Στην πραγματικότητα, επειδή είναι ένα κοινό σύμπτωμα των ινομυωμάτων, κύστεων των ωοθηκών και άλλων αναπαραγωγικών διαταραχών του ουροποιητικού συστήματος, οι γιατροί δε μπορούν πάντα να υπολογίσουν τον καρκίνο ως πιθανότητα, όταν οι ασθενείς περιγράφουν πυελικό πόνο.
Βεβαιωθείτε, ότι ο γιατρός σας εξετάζει όλες τις πιθανές εξηγήσεις και κάνει μια πλήρη εξέταση, αφού ο πόνος και οι κράμπες στην πύελο και την κοιλιακή χώρα μπορεί να συνοδεύουν το φούσκωμα, που, όπως προαναφέρθηκε, ενδεχομένως να σηματοδοτεί καρκίνο των ωοθηκών. Η λευχαιμία μπορεί επίσης να προκαλέσει κοιλιακό πόνο που προκύπτει από μια διευρυμένη σπλήνα.
Αιμορραγία από το ορθό ή αίμα στα κόπρανα
Συχνά παρερμηνεύονται ως αιμορροΐδες, αλλά η αιμορραγία από το ορθό ή στα κόπρανα μπορεί να σημαίνει καρκίνος του παχέος εντέρου. Το αίμα στην τουαλέτα είναι ένας σοβαρός λόγος για να καλέσετε το γιατρό σας και να προγραμματίσετε μια κολονοσκόπηση.
Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Εάν παρατηρήσετε, ότι χάνετε κιλά χωρίς να έχετε κάνει αλλαγές στη διατροφή σας ή να ασκείστε, θα πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί συμβαίνει αυτό. Η απώλεια βάρους είναι ένα πρώιμο σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων μορφών καρκίνου του πεπτικού συστήματος.
Είναι επίσης ένα σημάδι του καρκίνου, που έχει εξαπλωθεί στο ήπαρ, επηρεάζοντας την όρεξη και την ικανότητα του σώματός να απαλλαγεί από τα απόβλητα.
Στομαχικές διαταραχές ή στομαχόπονος
Όσο απλό και να ακούγεται, ένα συνηθισμένο κοιλιακό άλγος μπορεί να είναι ο οιωνός για καρκίνο και όχι έλκος, όπως πολλοί ασθενείς νομίζουν. Οι κράμπες στο στομάχι ή οι συχνοί στομαχόπονοι ενδέχεται να υποδηλώνουν καρκίνο του παχέος εντέρου.
Διόγκωση των χαρακτηριστικών του προσώπου
Μερικοί ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα παρουσιάζουν πρήξιμο ή ερυθρότητα στο πρόσωπο. Η εξήγηση για αυτό είναι, ότι οι μικροί όγκοι του πνεύμονα μπλοκάρουν συνήθως τα αιμοφόρα αγγεία στο στήθος, εμποδίζοντας το αίμα να κυκλοφορήσει ελεύθερα στο κεφάλι και το πρόσωπο.
Μια πληγή που δεν επουλώνεται ή αιμορραγεί εύκολα
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε, ότι πρέπει να παρακολουθούμε τις κρεατοελιές για αλλαγές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένδειξη καρκίνου του δέρματος. Υπάρχουν όμως και άλλα συμπτώματα, όπως μικρά κηρώδη εξογκώματα ή ξηρά φολιδωτά σημάδια, τα οποία δύσκολα παρατηρεί κάποιος. Άλλα συμπτώματα καρκίνου του δέρματος μπορούν να είναι το μελάνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.
Αλλαγές στα νύχια
Οι ανεξήγητες αλλαγές στα νύχια μπορεί να είναι σημάδια διαφόρων τύπων καρκίνου. Μία καφέ ή μαύρη ράβδωση ή ακόμα και μία «τελεία» κάτω από το νύχι μπορούν να αποτελούν ένδειξη καρκίνου του δέρματος, ενώ πρόσφατα ανακαλύφθηκε, ότι ένα σημάδι καρκίνου του πνεύμονα είναι και η διεύρυνση των άκρων των δακτύλων, με τα νύχια να κάνουν καμπύλη πάνω από τις άκρες.
Τα ωχρά ή άσπρα νύχια μπορεί επίσης να είναι μια ένδειξη, ότι το συκώτι σας δεν λειτουργεί σωστά, γεγονός που ενδεχομένως προϊδεάζει για καρκίνο του ήπατος.
Πόνος στην πλάτη ή τα κάτω δεξιά πλευρά
Μπορεί να ακούγεται ασαφές ως σύμπτωμα, αλλά πολλοί ασθενείς με καρκίνο παρατήρησαν τον πόνο αυτό ως το πρώτο σημάδι του καρκίνου του ήπατος, γνωστή μορφή καρκίνου, που κοινά αναφέρεται και ως «σιωπηλός δολοφόνος».
Στην περίπτωση των γυναικών μάλιστα, ο καρκίνος του μαστού συχνά διαγιγνώσκεται με τον πόνο στην πλάτη, ο οποίος μπορεί να συμβαίνει όταν ο όγκος πιέζει πίσω στο στήθος ή όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται στη σπονδυλική στήλη ή τις νευρώσεις.

Πως να γίνουμε χαρούμενοι και δημιουργικοί
Σύμφωνα με την Λογο-θυμική θεραπεία του Albert Ellis στη ρίζα των ψυχολογικών μας προβλημάτων κρύβονταικάποιες βαθιά ριζωμένες αρνητικές πεποιθήσεις.
Μπορούμε να ξεπεράσουμε αρνητικά αισθήματα έντονου και παρατεταμένου άγχους, ενοχής, κατωτερότητας, ζήλιας και εξάρτησης με την εκμάθηση περισσότερο ορθολογικών τρόπων αντιμετώπισης της ζωής, αξιολόγησης του εαυτού μας και των άλλων.
Για να αμφισβητήσουμε και να ανατρέψουμε τις αρνητικές μας πεποιθήσεις μπορούμε να υποβάλλουμε στον εαυτό μας τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Υπάρχει καμιά πραγματική ένδειξη (απόδειξη) ότι αυτή η πεποίθηση είναι αληθινή;
2. Ποιες ενδείξεις (αποδείξεις) υπάρχουν ότι αυτή η πεποίθηση είναι λανθασμένη;
3. Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να σου συμβεί αν εγκαταλείψεις αυτή την πεποίθηση;
4. Ποιο είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να σου συμβεί αν εγκαταλείψεις αυτή την πεποίθηση;
Ο πίνακας που ακολουθεί παρουσιάζει τις βασικές αρνητικές πεποιθήσεις που βρίσκονται συνήθως στη ρίζα των αρνητικών μας αισθημάτων και τις αντίστοιχες θετικές πεποιθήσεις με τις οποίες θέλουμε να τις αντικαταστήσουμε για να είμαστε περισσότερο χαρούμενοι και δημιουργικοί.
Αλλαγή των αρνητικών πεποιθήσεων σε θετικές
Αρνητικές πεποιθήσεις
Θετικές πεποιθήσεις
Περιμένω να με αγαπούν και να με επιδοκιμάζουν όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφομαι.
Είναι σημαντικό να με αγαπούν και να με επιδοκιμάζουν αλλά μπορώ να τα καταφέρω και χωρίς αυτό.
Για να αξίζω ως άνθρωπος πρέπει πάντοτε να πετυχαίνω σε όλα και να μην κάνω λάθη.
Προσπαθώ όσο μπορώ χωρίς να καταπιέζομαι. Σέβομαι τον εαυτό μου ανεξάρτητα από το πόσο αποδίδω.
Όποιος κάνει λάθη θα πρέπει να τιμωρείται.
Είναι αναπόφευκτο να κάνω λάθη.
Είναι τρομερό να μην πηγαίνουν τα πράγματα όπως θα ήθελα.
Δεν υπάρχει νόμος που να λέει ότι τα πράγματα θα είναι όπως τα θέλω.
Τα άσχημα συναισθήματα που νιώθω οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες όπως: οι άλλοι, η κοινωνία, οι περιστάσεις. Έτσι δεν μπορώ να κάνω κάτι για να αλλάξω αυτό που αισθάνομαι
Δεν μπορώ να ελέγξω όλες τις καταστάσεις. Όμως μπορώ κάθε φορά να κάνω το καλύτερό μου. Σκέπτομαι αισιόδοξα και ενεργώ δυναμικά. Έτσι αλλάζω προς το καλύτερο τις συνθήκες της ζωής μου.
Όταν μου συμβαίνει κάτι δυσάρεστο είναι φυσικό να ανησυχώ και να το έχω συνέχεια στο μυαλό μου.
Η ανησυχία δεν μπορεί να βελτιώσει τις καταστάσεις. Αντιμετωπίζω τις δυσκολίες και αποδέχομαι φιλικά αυτό που δεν μπορώ να αλλάξω.
Θα περάσω καλύτερα αν αποφεύγω να αντιμετωπίσω με υπευθυνότητα τα προβλήματά μου.
Αν δεν αντιμετωπίσω υπεύθυνα τα προβλήματά μου δεν πρόκειται να λυθούν από μόνα τους.
Χρειάζομαι οπωσδήποτε δίπλα μου κάποιον να με στηρίζει.
Είναι εντάξει να χρειάζομαι βοήθεια. Μαθαίνω όμως να εμπιστεύομαι τον εαυτό μου και τη δική μου κρίση.
Πρέπει να νιώθω πάντα καλά και άνετα αλλιώς δεν μπορώ να το αντέξω.
Θέλω να νιώθω καλά αλλά μπορώ να αντέξω και στα δύσκολα. Οι αντιξοότητες μου δείχνουν το πόσο δυνατός είμαι.
Υπάρχει μια τέλεια λύση για κάθε πρόβλημα και πρέπει οπωσδήποτε να την βρω.
Κάνω αυτό που νομίζω και μπορώ με απλότητα χωρίς να ψάχνω την τέλεια λύση.
Το παρελθόν μου με προσδιορίζει απόλυτα. Άρα δεν είναι δυνατόν να αλλάξω ριζικά τη ζωή μου.
Μαθαίνω από τις εμπειρίες του παρελθόντος. Αλλάζω τη συμπεριφορά μου στο κάθε παρόν και γίνομαι όλο και καλύτερος.
Όταν οι άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι φυσικό να αισθάνομαι πολύ άσχημα.
Η στενοχώρια μου δεν βοηθά τους άλλους. Κάνω με χαρά ότι μπορώ για να τους βοηθήσω χωρίς να φθείρω τον εαυτό μου.
Ο παραπάνω πίνακας βασίζεται στο θεραπευτικό μοντέλο
του γνωσιακού ψυχολόγου Albert Ellis
που ονομάζεται λογο-θυμική θεραπεία (Rational Emotive Therapy).

Εκεί που ψάχνεσαι, εκεί να ζήσεις καρδιά δε σού `μεινε να μ’ αγαπήσεις άσε με, άσε με, άσε με πώς να με πείσεις...


ΑΡΕ ΜΑΖΩ ΘΕΕ ΠΕΣΤΑ ΡΕ...

ΤΙ ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ!!!!!
Εκεί που βρίσκεσαι εκεί να μείνεις
ποτέ δεν έμαθες ποτέ να δίνεις, 
άσε με, άσε με, άσε με και μη με κρίνεις...

Εκεί στα ψεύτικα τα όνειρά σου
εκεί που χάνεσαι στη μοναξιά σου
άσε με, άσε με, άσε με και άντε γεια σου...

Είσαι το λάθος μου το τελευταίο
όλα τελειώσανε τέρμα σου λέω, 
είσαι το λάθος μου το πιο μεγάλο
φεύγω από σένα `νε δεν τ’ αναβάλλω...

Εκεί που ψάχνεσαι, εκεί να ζήσεις
καρδιά δε σού `μεινε να μ’ αγαπήσεις
άσε με, άσε με, άσε με πώς να με πείσεις...

Εκεί που κλείσανε για μας οι δρόμοι
να πας διπρόσωπη ν’ αλλάξεις γνώμη
άσε με, άσε με, άσε με μη λες συγγνώμη...

ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΙ ΖΩΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙΣ ΠΟΤΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΝΤΡΑΠες μου τι ζώδιο είναι να σου πω τι ...ΔΕΝ πρέπει να πεις σε έναν άνδρα!
Μία πολύ σοφή λαϊκή παροιμία λέει πώς όσα φέρνει η ώρα, δεν τα φέρνει ο χρόνος όλος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μέσα σε μία στιγμή μπορούν να αλλάξουν τα πάντα γύρω μας και να μην έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε κάτι για να αλλάξουμε την κατάσταση.Σίγουρα, φίλες μου, όλες μας έχουμε βρεθεί στην δυσάρεστη θέση, να πετάξουμε μία ατάκα ή να κάνουμε μία ερώτηση σε έναν άνδρα και μετά από λίγο να γίνει καπνός … δηλαδή να εξαφανιστεί! Για να μην καταστρέψεις λοιπόν το όμορφο κλίμα που υπάρχει στη σχέση σου, διάβασε το ζώδιο του άνδρα που σε ενδιαφέρει και μάθε ποιες ατάκες/ερωτήσεις απαγορεύονται διά ροπάλου…

ΚΡΙΟΣ

«Σήμερα θα κανονίσω εγώ τι θα κάνουμε το βράδυ, για μία φορά ας κάνουμε κάτι που θα αποφασίσω και θα θέλω»
Φίλη μου ξέρω καλά ότι μπορεί να σε κουράζει η εγωιστική στάση του Κριού σου, που θέλει διαρκώς αυτός να αποφασίζει για τα πάντα… μπορείς όμως να τον φέρεις στα νερά σου με ποιο διπλωματικό τρόπο!...
«Δηλαδή ο σημερινός αγώνας είναι ποιο σημαντικός από το να δεις το κοριτσάκι σου»;Αν κάνεις αυτή την ερώτηση, μην σου κακοφανεί αν η απάντηση είναι ΝΑΙ! 
Ο Κριός δεν γίνεται να χάσει το ματς της αγαπημένης του ομάδας!

«Αν δεν αλλάξεις, λυπάμαι αλλά χωρίζουμε»Ο δρόμος ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα θα σκεφτεί από μέσα του ή και θα ξεστομίσει ο παρορμητικός Κριός αν ακούσει αυτή την ατάκα. Φυσικά δεν σηκώνει απειλές και μην νομίζεις σε καμία περίπτωση ότι θα φοβηθεί!«Πότε θα σοβαρευτείς επιτέλους; Εμείς πότε θα παντρευτούμε να κάνουμε την οικογένειά μας»;

Ο Κριός θέλει αυτός να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο και φυσικά θέλει να έχει την πλήρη ελευθερία ώστε να μπορεί να παίρνει τις αποφάσεις που θέλει αυτός, όταν το θέλει αυτός! Μην τον πιέσεις για γάμο, γιατί τότε αντιδραστικά θα το βάλει στα πόδια …
«Δεν είσαι και ο πρώτος σε όλα…»
Του δημιουργείς την αμφιβολία ότι είναι ο ένας και ο μοναδικός; Τότε την πάτησες… Ακόμα και αν δεν το πιστεύεις ούτε εσύ αλλά ούτε και αυτός, άφησε το να αιωρείται ότι αυτός έχει την πρωτιά σε όλα!

ΤΑΥΡΟΣ

«Σαν να μου φαίνεται ότι έχεις τσιμπήσει κάποια κιλάκια, δεν κόβεις καλύτερα τα μπινελίκια»;
Είναι καλοφαγάς όμως θέλει να διατηρεί μία άριστη εμφάνιση! Μπορεί τον τελευταίο καιρό να έχει πετάξει κοιλίτσα, αλλά ο Ταύρος αυτή την ατάκα θα την πάρει ως προσβολή!
«Δεν βαριέσαι να είσαι τόσες ώρες σε έναν καναπέ βλέποντας TV; Εγώ πάντως βαριέμαι»
Είτε σου αρέσει, είτε δεν σου αρέσει ο άνδρας Ταύρος λατρεύει το cocooning, δηλαδή τα χουζούρια στον καναπέ χαζεύοντας ταινίες. Μερικές φορές το προτιμά από το να βγαίνει έξω. Αν είναι στο στυλ σου να θέλεις διαρκώς εξόδους, τότε δύσκολα θα σε πάρει στα σοβαρά!
«Δεν ξέρω να μαγειρεύω και να σου πω και την αλήθεια μου ούτε έχω διάθεση να μάθω»

Το Ταυράκι είναι καλοφαγάς! Θέλει να έχει στο πλάι του μία γυναίκα που εκτός των άλλων προσόντων της θα είναι και καλή μαγείρισσα.
« Ρε παιδί μου, είσαι τα ζώα μου αργά»
Καταρχάς δεν του αρέσουν οι απότομες και καυστικές εκφράσεις και κατά δεύτερον είναι ένας άνθρωπος που επιλέγει σε όλους τους τομείς της ζωής του να κινείται με αργά και σταθερά βήματα. Αν τον βιάσεις για οτιδήποτε θα σε θεωρήσει επιπόλαιη!
« Ένας άνδρας πρέπει πάντα να κερνάει το κορίτσι του. Αυτός που δεν το κάνει έχει καβούρια στις τσέπες του»
Ο άνδρας Ταύρος είναι κατά γενική ομολογία gentleman (κύριος), αν όμως κάποια στιγμή δεν πληρώσει και τον θίξεις, τότε θα το πάρει βαρέως.

ΔΙΔΥΜΟΙ

«Στα λόγια είσαι τέλειος, στην πράξη όμως κολλάς…»
Σίγουρα ο άνδρας Δίδυμος έχει το επικοινωνιακό ταλέντο και θα τον θαυμάσεις για τα λόγια του! Όμως αν τον θίξεις ότι δεν είναι το ίδιο καλός στις πράξεις, τότε θα προσβάλεις τον ανδρισμό του!
«Όλα τα ξέρεις ποια εσύ ; Τόσο παντογνώστης είσαι»;
Δεν αντέχει την ειρωνεία, ακόμα και αν είναι για πλάκα. Πόσο μάλλον όταν αμφισβητείς τις γνώσεις του!
«Όλο με το κινητό και το laptop ασχολείσαι. Θέλω να περάσουμε ένα σαββατοκύριακο χωρίς τίποτα από όλα αυτά»!

Σίγουρα είναι εκνευριστικό να περνάς μία ρομαντική βραδιά με τον Δίδυμο όπου οι στιγμές σας θα διακόπτονται από το τηλέφωνο ή από τα emails. Αν προσπαθήσεις να του επιβληθείς, είναι δύσκολο να τα καταφέρεις!
«Ορισμένες φορές γίνεσαι πολύ κρύος με αυτά τα άγουστα αστεία σου»
Και μπορεί όντως να γίνεται και να μην το καταλαβαίνει… όμως ένας Δίδυμος θεωρεί ότι ξέρει τα πάντα και ότι τα ανέκδοτά του και οι ατάκες του είναι οι καλύτερες. Άφησέ τον να συνεχίσει να το πιστεύει, άσχετα αν κάποιες φορές νομίζεις το αντίθετο!

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

«Έλεος πια με την μάνα σου, δηλαδή αν δεν μιλήσετε 5 φορές την ημέρα, θα χαλάσει ο κόσμος»;
Φυσικά και θα χαλάσει ο κόσμος, ο άνδρας Καρκίνος έχει μεγάλη αδυναμία στη μαμά και ότι και να γίνει αυτό δεν θα αλλάξει. Αν του ασκήσεις και «βέτο» όταν είσαστε μαζί να μην πέφτουν τηλεφωνάκια από τη μαμά, τότε θα την κάνει με ελαφρά…
«Ώρες – ώρες σκέφτεσαι σαν γυναίκα και όχι σαν άνδρας»
Είναι γνωστό ότι ο άνδρας Καρκίνος λειτουργεί σε όλους τους τομείς της ζωής του, βάση συναισθήματος. Πολλές φορές μπορεί να του βγουν ευαισθησίες, ζήλιες και εκρηκτικότητα όπως συμβαίνει συχνά σε μας τις γυναίκες. Μην του θίξεις όμως τον ανδρισμό του, γιατί το αθώο τρυφερό γατάκι, μπορεί να μεταμορφωθεί πολύ γρήγορα σε άγριο τίγρη!

«Βαρέθηκα να μου μιλάς συνέχεια για το παρελθόν σου, ας πούμε και κάτι άλλο, αυτά τα ξέρω»
Σαν τι άλλο δηλαδή θέλεις να πείτε; Υπάρχουν πιο ωραίες συζητήσεις από τις αναμνήσεις που πέρασε το αγαπημένο σου Καρκινάκι, και που πάντα θέλει να τις μοιράζετε και να τις συζητά;
«Δεν είμαι η μάνα σου για να σου τα έχω όλα στο χέρι, οι εποχές έχουν αλλάξει»
Ο άνδρας Καρκίνος θέλει μία γυναίκα που θα τον φροντίζει και θα τον προσέχει όπως η μαμά του. Είναι ο παραδοσιακός τύπος άνδρα και αν δεν του δείχνεις την αγάπη σου και με τις πράξεις του, τότε την έχεις βαμμένη …
«Δεν ξέρω τι αισθάνομαι για σένα, ο χρόνος θα δείξει …»
Άουτς, αυτό πόνεσε! Μην περιμένεις να σου το συγχωρήσει εύκολα…

ΛΕΩΝ

«Θέλω να πάμε μαζί για ψώνια, νομίζω ότι πρέπει να αλλάξεις λίγο το στυλ σου»
Ε όχι και πρέπει να αλλάξω το στυλ μου, σκέφτεται ο άνδρας Λέων που νομίζει ότι αυτός είναι και άλλος δεν υπάρχει … Αν δεν τον θαυμάζεις την πάτησες!
«Ρε μωρό μου συγνώμη, ξέχασα ότι σήμερα είναι τα γενέθλια σου»
Είτε είστε μαζί έναν μήνα, είτε είστε μαζί αρκετά χρόνια, είναι ασυγχώρητο για το Λέοντα, να ξεχάσεις τα γενέθλιά του! Αν όντως τα έχεις ξεχάσει και αργήσεις να τα θυμηθείς, απλά προσπάθησε να σκαρφιστείς μία έκπληξη για να το καλύψεις!
«Ο πρώην μου με πρόσεχε σαν τα μάτια του… ενώ εσύ …»
Μην τον συγκρίνεις σε καμία περίπτωση με τον πρώην σου. Ακόμα και αν έχεις δίκιο σε αυτά που θέλεις να του πεις, ο άνδρας Λέων δεν αντέχει τις συγκρίσεις…
«Δεν υπάρχει ποιο ωραίος άνδρας από τον Σάκη Ρουβά»

Είσαι σίγουρη πώς δεν υπάρχει; Μα καλά ο Λιονταρίνος σου δεν είναι καλύτερος από τον Σάκη; Μην παραξενευτείς αν ακολουθήσει σκηνή μετά από αυτή την δήλωση, το έχουμε πει σαν τον Λέοντα δεν είναι κανείς!
«Σε όλες τα ίδια λες, το έμαθα το ποιηματάκι σου, δεν μπορείς να με ξεγελάσεις»
Τον αμφισβητείς; Αμφιβάλεις; Κάνεις ζήλιες και τον προσβάλεις; Σε καμία περίπτωση δεν θα το δεχτεί και θα εξοργιστεί….

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

«Με κούρασες πια με την γκρίνια σου και τις απαιτήσεις σου»
Στέκεται στην λεπτομέρεια, γκρινιάζει με το παραμικρό, όμως αυτός είναι και δεν πρόκειται να αλλάξει όσο και να προσπαθήσεις…
«Το χρήμα είναι για να το σκορπάμε, όχι για να κάνουμε τσιγγουνιές»
Σίγουρα θα σε θεωρήσει επιπόλαιη αν του πετάξεις αυτή την ατάκα… Ο Παρθένος μπορεί να σου φαίνεται ότι κάνει τσιγγουνιές, στην ουσία όμως δεν θέλει να πετά άσκοπα τα λεφτά του!
«Ρε μωρό μου για δες με λίγο… Μήπως έχω παχύνει»;
Και ενώ περιμένεις να σου απαντήσει όχι, γιατί θέλεις να ακούσεις ένα κολακευτικό σχόλιο, δεν μπορεί να συγκρατηθεί και σου λέει την ωμή αλήθεια: « Ναι έχεις παχύνει, η κοιλιά σου έχει κάνει δίπλες, καλύτερα να ξεκινήσεις γρήγορα το γυμναστήριο, γιατί το καλοκαίρι δεν θα μπορείς να βγεις στην παραλία»! Μετά από μία τόσο αθώα ερώτηση λοιπόν, ακολουθεί μία στεγνή, σκληρή απάντηση που γίνεται η αρχή ενός μεγάλου καβγά!

«Θα αργήσω μία ώρα στο ραντεβού μας, δεν πιστεύω να σε πειράζει»;
Φυσικά και τον πειράζει, όταν κανονίζετε κάτι πρέπει ότι και να γίνει να είσαι συνεπής. Η συνέπεια είναι απαραίτητη για έναν Παρθένο!
«Δεν συμπεριφέρεσαι σωστά, φρόντισε να αλλάξεις τακτική»
Του αρέσει να κριτικάρει όμως δεν του αρέσει σε καμία περίπτωση να τον κριτικάρουν, αυτό θα πρέπει να το βάλεις καλά στο μυαλό σου!

ΖΥΓΟΣ

«Αποφάσισε επιτέλους τι θέλεις, βαρέθηκα να περιμένω»
Αν του ασκήσεις «βέτο» να πάρει μία απόφαση, τότε σίγουρα θα το βάλει στα πόδια, προκειμένου να μην πιεστεί να βγει από το δίλημμα. Άνδρας Ζυγός και να είναι αποφασιστικός δεν γίνεται …
«Τον τελευταίο καιρό έχεις αλλάξει, έχει χαλάσει το γούστο σου»
Εντάξει, μπορεί να έκανε 1-2 άσχημες επιλογές, όμως είναι πολύ βαρύ να θίξεις έναν άνδρα Ζυγό για το γούστο του!

«Ότι και να πεις, εσύ φταις για όλα»
Όταν του ρίχνουν ευθύνες, πληγώνεται, κλείνεται στο καβούκι του και σε παγώνει με την αδιαφορία του.
«Με έχεις εκνευρίσει τόσο πολύ, που μου έρχεται να σε βρίσω»
Είτε δείξεις εκνευρισμένη, είτε κάνεις το λάθος και τον βρίσεις, ο Ζυγός θα βάλει την ουρά κάτω από τα σκέλια και θα εξαφανιστεί! Δεν του αρέσουν ούτε οι εντάσεις, ούτε τα προσβλητικά λόγια.
«Πόσο δειλός μπορεί να είσαι ; Ούτε ένα μικρό παιδάκι δεν κάνει έτσι»
Μπορεί κατά βάθος να το παραδέχεται και ο ίδιος ότι είναι δειλός, δεν χρειάζεται όμως να του το λες ευθέος γιατί τον βουτάς χειρότερα μες στην ανασφάλεια!

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

«Μην είσαι και τόσο σίγουρος ότι τα ξέρεις όλα για μένα…»
Μπορεί να θέλεις να το παίξεις ωραία και μοιραία και να σου αρέσει που τσιμπά σαν το ψάρι και ζηλεύει. Αν όμως του αφήσεις υπονοούμενα ότι του κρατάς μυστικά, τότε αυτό θα σταθεί εις βάρος σου!
«Δεν αντέχω άλλο, με πνίγεις με την συμπεριφορά σου και τις απαιτήσεις σου»
Σίγουρα κάποιες στιγμές σε κάνει να ασφυκτιάς, όμως ο άνδρας Σκορπιός είναι χείμαρρος και αν προσπαθείς να τον απομακρύνεις και να τον κάνεις πιο χαλαρό, σίγουρα η κατάσταση θα επιδεινωθεί!

«Νομίζω ότι στο σεξ έχεις περιθώρια βελτίωσης»
Ακόμα και να το πιστεύεις, προσπάθησε να συγκρατήσεις τον εαυτό σου και μην πετάξεις ποτέ μία τέτοια ατάκα σε άνδρα Σκορπιό. Πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος εραστής που έχει υπάρξει … άφησε τον να τον πιστεύει αν τον θέλεις κοντά σου!
«Απόψε έχω κανονίσει να βγω με κάτι φιλαράκια από τα παλιά»
Μην παραξενευτείς αν δεις τον Σκορπιό σε μία γωνία να κατασκοπεύει σαν ντεντέκτιβ… αν τον βάζεις σε αμφιβολίες σίγουρα τον φουντώνεις, αν όμως τον απορρίπτεις για να βγεις με φίλους τότε θα έχεις πρόβλημα!
«Αν δεν αλλάξεις χαρακτήρα, τότε να ξέρεις ότι σύντομα θα βρω άλλον»
Δεν του αρέσει ούτε να τον απειλούν αλλά πολύ περισσότερο δεν του αρέσει όταν μία γυναίκα βάζει στο μυαλό της το κέρατο!

ΤΟΞΟΤΗΣ

«Είτε θα έχουμε μαζί κάτι σοβαρό, είτε δεν θα έχουμε τίποτα»
Μην περιμένεις να τον θορυβήσεις με αυτή την ατάκα σου… το ποιο πιθανό να σου απαντήσει «Είτε θα έχουμε κάτι χαλαρό, είτε δεν θα έχουμε τίποτα»!
«Πάλι με τους φίλους σου θα βγεις; Έχω κανονίσει να περάσουμε οι δυο μας, άλλη φορά θα δεις τους φίλους σου»!
Μην περιμένεις να ακυρώσει την έξοδό του με φίλους, πάντα θα προτιμά να ακυρώνει την δική σας!
«Πες μου μωρό μου , με αγαπάς»;
Ακόμα και αν σε αγαπά, θα πανικοβληθεί ακούγοντας στην ερώτηση και θα το βάλει στα πόδια!

«Αγάπη μου, το Σάββατο οι γονείς μου μας έχουν καλέσει για φαγητό, θέλουν να σε γνωρίσουν»
Ξαφνικά τον πιάνει κρύος ιδρώτας, φυσά και ξεφυσά και πάει στο περίπτερο να πάρει μία κόκα κόλα. Μην παραξενευτείς αν δεν επιστρέψει ποτέ από το περίπτερο…
«Ο φίλος σου ο Τάκης νομίζω ότι σε παρασύρει, κόψε τα πολλά-πολλά μαζί του»
Αν προσπαθήσεις να τον αποκόψεις από έναν φίλο, σίγουρα θα προτιμήσει να αποκοπεί από εσένα!

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

«Πότε θα ακούσω επιτέλους μία γλυκιά κουβέντα από το στόμα σου; Είσαι πολύ κρύος»
Όπως κάθε άνδρας έτσι και ο Αιγόκερως δεν αντέχει την γκρίνια, πόσο μάλλον όταν του «χτυπάς» ένα στοιχείο της προσωπικότητάς του. Αυτός ο άνδρας δεν πρόκειται να σε αποθεώσει με τα κομπλιμέντα και τα υποκοριστικά! Θα σου δείξει με τις πράξεις τα αισθήματά του…
«Δουλεύεις τόσες ώρες και το αποτέλεσμα ποιο είναι; Πάλι στα ίδια δεν είσαι»;
Ο φιλόδοξος άνδρας Αιγόκερως θέλει να τον θαυμάζεις για τα επαγγελματικά του επιτεύγματα. Αν τον μειώσεις ή θελήσεις να τον ανταγωνιστείς, είναι σαν να τον εκδικείσαι …

«Δεν σου έχω καμία απολύτως εμπιστοσύνη»
Δεν του αρέσουν να τον αμφισβητούν, ιδιαίτερα αν δεν συντρέχει λόγος. Η απάντησή του σε μία τέτοια δήλωσή σου θα είναι κοφτερή και παγερή και πολύ απλά θα σου εκφράσει ότι σε αυτή την περίπτωση δεν βρίσκει το λόγο να συνεχίσετε.
«Δεν με νοιάζει τι θα πει ο κόσμος, εγώ θα συνεχίσω να φωνάζω μέχρι να καταλάβεις πόσο λάθος είσαι»
Σε καμία περίπτωση δεν θέλει να γίνεται ρεζίλι! Αν λοιπόν είσαι θυμωμένη και έχεις ξεφύγει από τον έλεγχο και αρχίζεις να φωνάζεις, χωρίς να δίνεις σημασία αν ξεσηκώνεις τη γειτονιά, δεν θα στο συγχωρέσει!
«Βαριέμαι να την βγάζουμε μόνο μέσα στο σπίτι, εξάλλου δεν λες και καμιά κουβέντα»
Ήσυχες στιγμές στο σπίτι, χωρίς πολλά λόγια αλλά απολαμβάνοντας την ηρεμία είναι μία από τις ανάγκες του Αιγόκερω. Αν συνέχεια του το «χτυπάς» και προσπαθείς να τον αλλάξεις, στο τέλος θα τον δεις να απομακρύνεται!

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

«Αυτό που θέλω είναι μία σοβαρή, σταθερή, μόνιμη σχέση»
Α πα πα πα! Δεν λένε τέτοια πράγματα σε έναν Υδροχόο, γιατί είναι σαν να του βάζεις τη θηλιά στο λαιμό! Το ξέρω ότι μπορεί να θέλεις γάμο, οικογένεια και παιδάκια, αλλά αν του εκφράσεις την επιθυμία σου, τότε θα πανικοβληθεί!
«Σταμάτα πια να τρέχεις όταν όλοι ζητούν την βοήθειά σου, για μένα πότε έτρεξες»;
Ο Υδροχόος πάντα είναι εξυπηρετικός στους φίλους, στους γνωστούς αλλά πολλές φορές και στους αγνώστους. Αν λοιπόν αγανακτήσεις από αυτή την στάση του και του θίξεις ότι δεν κάνει και το ίδιο με σένα, τότε θα έχεις πρόβλημα…
«Κόψε τα τηλέφωνα με την πρώην σου αν θέλεις να συνεχίσουμε να βγαίνουμε»

Με την πρώην του έχει παραμείνει φίλος και μιλούν συχνά στο τηλέφωνο τυπικά, κάθε Υδροχόος το κάνει αυτό. Σίγουρα δεν σου αρέσει αυτό, όμως αν του επιβάλεις να κόψει τις επικοινωνίες, είναι σαν να τον ωθείς περισσότερο σε αυτές!
«Δεν μπορώ με τίποτα να σε πάρω στα σοβαρά»
Και ποιος σου είπε ότι ο σκοπός του Υδροχόου είναι να τον πάρει μία γυναίκα στα σοβαρά. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να έχουμε σκοτούρες σκέφτεται και σου απαντά : «Δεν πειράζει αγάπη μου, ούτε εγώ μπορώ να σε πάρω στα σοβαρά»!
«Από όλες τις γυναίκες που πέρασαν από τη ζωή σου, ποια αγάπησες περισσότερο»;
Σίγουρα θα λαχταράς να ακούσεις: «Μα φυσικά εσένα αγάπη μου», πρόσεξε όμως, γιατί η απάντησή του μπορεί να σου δημιουργήσει έκπληξη : «Όλες αγάπη μου σας αγάπησα και θα σας αγαπώ για πάντα»!

ΙΧΘΕΙΣ

«Τι παραμύθια μου πουλάς»;
Εντάξει μπορεί να βάζει τις σάλτσες του, σίγουρα κάποιες στιγμές υπερβάλει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν τον πληγώνει όταν τον αμφισβητείς…
«Γίνεσαι πολύ προβλέψιμος»
Μπορεί να είναι το καλύτερο παιδί, που θα σε έχει στα όπα όπα, θα σου συμπεριφέρεται τρυφερά και ρομαντικά και θα το θεωρείς δεδομένο… αλλά μην τον προκαλείς… Το ψαράκι μπορεί εύκολα να μεταμορφωθεί σε καρχαρία!
«Μου φαίνεται ότι εσύ αγόρι μου είσαι εντελώς στον κόσμο σου»

Ε ναι λοιπόν, ο Ιχθύς είναι στον δικό του ονειρικό κόσμο και δεν του αρέσει όταν θέλουν να τον προσγειώνουν στην πραγματικότητα!
«Δεν μπορώ να καταλάβω τελικά τι θέλεις από μένα; Όλο υπεκφυγές είσαι»
Γλιστράει σαν το χέλι το ψαράκι σου και αν το πιέσεις για μία σταθερή και άμεση απάντηση με ύφος αυστηρό και απόλυτο σίγουρα θα το παγώσεις!
«Βαρέθηκα να κάνουμε όλο τα ίδια και τα ίδια, τίποτα καινούριο δεν έχει το πρόγραμμα»
Ο άνδρας Ιχθύς είναι λάτρης της συνήθειας, μπορεί να λατρεύει να πηγαίνει μαζί σου κάθε Σάββατο στο ίδιο ρομαντικό μέρος, μέχρι να βαρεθεί ο ίδιος. Αν δυσανασχετήσεις, θα το πάρει επί πόνου!

Πηγή:Myastro.gr