Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Στίγκλιτς: H παγκοσμιοποίηση δεν αφορά μόνο τα κέρδη αλλά και τους φόρους
Ο κόσμος κοιτούσε άφωνος τον Τιμ Κουκ (Tim Cook), τον επικεφαλής της «απλ» να ισχυρίζεται πως η εταιρεία του κατέβαλε όλους τους φόρους που χρωστάει -εννοώντας προφανώς όλους τους φόρους που θα 'πρεπε να πληρώσει. Αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο. Δεν είναι παράξενο μια εταιρεία με τα κέρδη και την εφευρετικότητα της «απλ» να εξαντλήσει τα περιθώρια του νόμου για να πληρώσει λιγότερους φόρους. Αλλά ακόμα κι αν και το ανώτατο δικαστήριο φαίνεται πως στην υπόθεση «ενωμένοι πολίτες» έκρινε πως οι εταιρείες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα φυσικά πρόσωπα, αυτή η νομική κατασκευή δεν άρκεσε για να αποκτήσουν οι εταιρείες την παραμικρή συναίσθηση ηθικής ευθύνης. Από την άλλη οι εταιρείες έχουν την ικανότητα του «πλαστικάνθρωπου» να βρίσκονται ταυτόχρονα παντού και πουθενά –παντού όταν είναι να πουλήσουν τα προϊόντα τους, πουθενά όταν είναι να δηλώσουν πόσα εισέπραξαν από τις πωλήσεις αυτές.
Η «απλ», σαν την «γκουγκλ», έχουν ωφεληθεί τα μάλλα από όσα τους παρέχουν οι ΗΠΑ και τα άλλα δυτικά κράτη: άριστα καταρτισμένους εργαζόμενους, απόφοιτους πανεπιστημίων που στηρίζονται αμέσως ή εμμέσως από το κράτος (μέσω π.χ. των γενναιόδωρων φορολογικών απαλλαγών στις δωρεές). Και η βασική έρευνα στην οποία βασίζονται τα προϊόντα τους πληρώνεται από τους φορολογούμενους -δες το διαδίκτυο, χωρίς το οποίο δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν. Η ίδια η ευημερία τους οφείλεται στο νομικό σύστημα –π.χ. στην νομική θωράκιση της πνευματικής ιδιοκτησίας· ζήτησαν (και έλαβαν) από την κυβέρνηση να πιέσει όλες τις χώρες του κόσμου να υιοθετήσουν παρόμοια νομοθετικά πλαίσια στον τομέα αυτό, συχνά με βαρύ αντίτιμο στις ζωές και την ανάπτυξη των κατοίκων των αναδυομένων οικονομιών. Πράγματι, συνεισέφεραν σε ιδιοφυΐα και οργανωτικές ικανότητες, για τις οποίες επιβραβεύτηκαν δίκαια. Αλλά ενώ ο Νεύτωνας (Newton) είχε τουλάχιστο την ταπεινοφροσύνη να παραδέχεται πως καθόταν στους ώμους γιγάντων, αυτοί οι επιχειρηματικοί τιτάνες δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να παριστάνουν τους φορολογικούς λαθρεπιβάτες, εκμεταλλευόμενοι κάθε «παραθυράκι» αφήνει ανοικτό το σύστημά μας, χωρίς να ανταποδίδουν στην κοινωνία όσα χρωστάνε. Αλλά χωρίς δημόσια στήριξη, η πηγή από την οποία περιμένουμε να ποτιστεί η καινοτομία και η ανάπτυξη του μέλλοντος θα στεγνώσει, για να μην πούμε τι θα συμβεί στην ολοένα και πιο διχασμένη κοινωνία μας.

Δεν είναι καν αλήθεια πως η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων θα σημάνει αναγκαστικά τη μείωση των επενδύσεώς τους. Όπως απέδειξε η περίπτωση της «απλ», μπορεί να πληρώσει με δάνεια οτιδήποτε θελήσει, ακόμα και μερίσματα, που είναι ένας ακόμα τρόπος να γλιτώσει φόρους. Καθώς η καταβολή των επιτοκίων δανεισμού εκπίπτει από τη φορολογία, το κόστος και η απόδοση του κεφαλαίου μπορούν να αλλάζουν σχεδόν κατά βούληση, χωρίς αρνητικές παρενέργειες στις επενδύσεις. Αν συνεκτιμηθεί η χαμηλή φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών, η φορολογική μεταχείριση του κεφαλαίου γίνεται ακόμα ευνοϊκότερη. Κι υπάρχουν κι άλλα προνόμια κρυμμένα στις λεπτομέρειες του φορολογικού κώδικα, όπως η ταχύτατη αποκλιμάκωση της φορολογίας των ποσών που επενδύονται στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Είναι η ώρα η διεθνής κοινότητα να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα: έχουμε ένα μη-διαχειρίσιμο, άδικο και διεστραμμένο παγκόσμιο φορολογικό σύστημα. Ένα φορολογικό σύστημα προσανατολισμένο στο να παράγει τις αυξανόμενες ανισότητες που παρατηρούμε σήμερα στις πιο αναπτυγμένες χώρες, με την Αμερική να βρίσκεται στην πρωτοπορία και το Ηνωμένο Βασίλειο να την ακολουθεί κατά πόδας. Είναι η αποδυνάμωση του -άλλοτε υποδειγματικού- δημοσίου τομέα των ΗΠΑ που οδήγησε τη χώρα αυτή να μην είναι πια η χώρα των ευκαιριών και οι προοπτικές ενός παιδιού στην Αμερική να καθορίζονται πολύ περισσότερο από το εισόδημα και τη μόρφωση των γονιών του σε σχέση με τις άλλες αναπτυγμένες χώρες.

Η παγκοσμιοποίηση μας έκανε πιο αλληλεξαρτώμενους. Ωφελήθηκαν δε κυρίως οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις και όχι π.χ ο μέσος εργαζόμενος -της Αμερικής και πολλών ακόμα κρατών- που εν πολλοίς λόγω της παγκοσμιοποίησης είδαν τα εισοδήματά τους να «διορθώνονται» -και λόγω της μείωσης των τιμών που επέφερε η παγκοσμιοποίηση- σε βαθμό που σήμερα ο μέσος εργαζόμενος στις ΗΠΑ να βγάζει λιγότερα από ότι σαράντα χρόνια πριν. Οι πολυεθνικές μας έμαθαν πώς να εκμεταλλεύονται την παγκοσμιοποίηση με κάθε τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των νομικών κενών που τους επιτρέπουν να παρακάμπτουν τις παγκόσμιες κοινωνικές-φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να έχουν λειτουργικό εθνικό φορολογικό σύστημα αν είχαν επιλέξει να εφαρμόσουν στην επικράτειά τους το σύστημα της «μεταφερόμενης τιμολόγησης» (σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται σε συγγενείς επιχειρήσεις να «αγοράζουν» αγαθά η μία από την άλλη, μεταφέροντας τα κέρδη από πολιτεία σε πολιτεία -ή από κράτος σε κράτος). Σήμερα όμως έχει τεκμηριωθεί πως η «απλ» μεταφέρει τα κέρδη της εκτός Καλιφόρνια, για να αποφύγει τη φορολόγησή τους εκεί. Οι ΗΠΑ έχουν ένα φορολογικό σύστημα που καταγράφει τη φορολογητέα ύλη με κριτήρια την απασχόληση, τις πωλήσεις και την κερδοφορία. Αλλά υπάρχει πολύς χώρος να βελτιώσει το σύστημα αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τη ς διαφυγή κεφαλαίων που μπορούν να πραγματοποιούν πολλές επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες που ένα μεγάλο μέρος της «προστιθέμενης αξίας» τους αφορά την πνευματική ιδιοκτησία.

Μερικοί ισχυρίζονται πως ενώ οι πηγές της παραγωγής (η προστιθέμενη αξία) είναι δύσκολο να εντοπισθούν, οι προορισμοί της είναι πιο ανιχνεύσιμοι (αν και λόγω της ναυσιπλοΐας αυτό μπορεί να μην είναι τόσο ακριβές)· προτείνουν λοιπόν ένα σύστημα φορολόγησης στον προορισμό ενός εμπορεύματος. Αυτό μπορεί να μην είναι κατ' ανάγκην δικαιότερο -καθώς δεν θα αποφέρει έσοδα στις χώρες που επωμίστηκαν το κόστος της παραγωγής. Πάντως η φορολόγηση στον προορισμό θα ήταν δίχως άλλο προτιμότερη από το ισχύον καθεστώς: ακόμα κι αν οι ΗΠΑ δε θα επιβραβεύονταν για την παγκόσμιας εμβέλειας, κρατικά υποστηριζόμενη παραγωγή επιστημονικής γνώσης και ευρεσιτεχνιών που πραγματοποιείται στην επικράτειά τους, τουλάχιστο η χώρα θα ανταμειβόταν για τον αχαλίνωτο καταναλωτισμό της, που λειτουργεί ως κίνητρο για όλη αυτή την παραγωγή καινοτομίας.

Καλύτερο θα ήταν αν υπήρχε μια διεθνής συμφωνία για την φορολόγηση των επιχειρηματικών κερδών. Χωρίς μια τέτοια συμφωνία, κάθε χώρα που απειλεί να φορολογήσει δίκαια τις επιχειρήσεις απειλείται: η παραγωγή και οι δουλειές έχουν κίνητρο να μεταφερθούν αλλού. Σε μερικές περιπτώσεις, οι χώρες τολμούν να πάρουν το ρίσκο. 'Αλλες νιώθουν πολύ αδύναμες για να ριψοκινδυνεύσουν κάτι τέτοιο. Πάντως κανείς δεν μπορεί να γλιτώσει από τους πελάτες που αναζητούν φτηνότερα προϊόντα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να κάνουν πολλά για να προωθήσουν μονομερώς την παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση: κάθε επιχείρηση που θα πουλούσε προϊόντα εδώ θα μπορούσε να υποχρεωθεί να πληρώνει ένα φόρο επί των κερδών της, π.χ. της τάξης του 30% επί των αναγραφόμενων κερδών στον ισολογισμό της, που θα μειωνόταν ανάλογα με τη φορολογία που θα κατέβαλε αλλού (μέχρι κάποιο όριο). Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιβάλουν ένα είδους παγκόσμιας ελάχιστης φορολογίας. Μερικές επιχειρήσεις μπορεί να επέλεγαν να πάψουν να πουλάνε στις ΗΠΑ, αλλά στοιχηματίζω πως αυτές θα ήταν ελάχιστες.

Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών είναι πολύ βαθύτερο, και απαιτεί βαθύτερες μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται αντιμετώπιση των φορολογικών παραδείσων, που προσφέρουν άσυλο στα λεφτά των φοροκλεπτών και υποθάλπουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η «γκουγκλ» και η «απλ» προσλαμβάνουν τους πιο ταλαντούχους νομικούς, που έχουν εξειδικευθεί στο πώς να διαφεύγουν τη φορολόγηση, εντός της νομιμότητας. Αλλά το σύστημά μας δεν θα έπρεπε να επιτρέπει να υπάρχουν κράτη που συνεργούν ανοικτά στην φοροδιαφυγή. Από πού κι ως πού θα πρέπει να καλούνται οι φορολογούμενοι της Γερμανίας να συνεισφέρουν στη διάσωση οικονομιών που βασίζονται από την κορυφή ως τα νύχια στη φοροδιαφυγή και την πλήρη απορρύθμιση; Από πού κι ως πού οι πολίτες οποιασδήποτε χώρας να επιτρέπουν στους επιχειρηματίες τους να επωφελούνται τέτοια ληστρικά κράτη;

Το να λέγεται πως η «απλ» και η «γκουγκλ» απλά «εκμεταλλεύεται την κατάσταση», είναι πολύ εύκολο: αυτή η «κατάσταση» δεν προέκυψε από μόνη της. Δημιουργήθηκε εκ του μηδενός από τους λομπίστες των μεγάλων πολυεθνικών. Εταιρείες σαν την «τζένεραλ ελέκτρικ» διεκδίκησαν και πέτυχαν ρυθμίσεις που τους επέτρεπαν να καταβάλλουν λιγότερους φόρους. Διεκδίκησαν και πέτυχαν ειδικές ρυθμίσεις που τους επέτρεπαν να επαναπατρίζουν στις ΗΠΑ κεφάλαια με εξαιρετικά χαμηλή φορολογία, με αντάλλαγμα την υπόσχεση πως αυτά τα χρήματα θα επενδύονταν στη χώρα -και μετά σκαρφίστηκαν τρόπους που ναι μεν να είναι νόμιμοι, αλλά να τους επιτρέπουν να παραβιάζουν το πνεύμα και τις προθέσεις του νόμου. Η «απλ» και η «γκουγκλ» υποστηρίζουν τις ευκαιρίες της παγκοσμιοποίησης. Αλλά η φορολογική τους συμπεριφορά τις κατέστησε εμβληματικές όσον αφορά το τι πηγαίνει στραβά με το σύστημα.
Ο Joseph Stiglitz είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ για την οικονομία, καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο «Κολούμπια», πρώην πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών συμβούλων του προέδρου Κλίντον, πρώην αντιπρόεδρος της παγκόσμιας τράπεζας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στη βρετανική Guardian – Μετάφραση: ppol.gr

ΕΤΣΙ ΡΕ!!!!!

Ομορφη μερα για ολους ...

Ηρθε και το καφεδακι μας...Ομορφη μερα για ολους καμια χαρουμενη εβδομαδα να εχουμε...Με αισιοδοξια και θετικες σκεψεις....

Moody s: Πιστωτικά αρνητικό το κλείσιμο της ΕΡΤ

Moody s: Πιστωτικά αρνητικό το κλείσιμο της ΕΡΤ

Το «λουκέτο» στην ΕΡΤ απειλεί την κυβερνητική συνοχή, και ως εκ τούτου είναι «πιστωτικά αρνητική» (credit negative), τονίζει η Moody's σε έκθεσή της.
«Χωρίς συμβιβασμό μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, το ρίσκο νέων εκλογών αυξάνεται, κάτι που είναι πιστωτικά αρνητικό», σημειώνει ο οίκος.
Παράλληλα, σημειώνει ότι το πολιτικό περιβάλλον συνεχίζει να θέτει ρίσκα ως προς την επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής, καθώς και ως προς την οικονομική ανάκαμψη.
Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, η Moodys σημειώνει ότι το πρόγραμμα έχει τεθεί εκτός στόχων, ενώ οι εξελίξεις στη ΔΕΠΑ αποτελούν επίσης πιστωτικά αρνητική εξέλιξη. 

Ο Τζινόμπιλι... έκαψε τους Χιτ! (videos)

Ο Τζινόμπιλι... έκαψε τους Χιτ! (videos)

Με κορυφαίο τον Μανού Τζινόμπιλι, οι Σαν Αντόνιο Σπερς, επικράτησαν 114-104 των Μαϊάμι Χιτ στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα τους στους τελικούς του ΝΒΑ και προηγούνται 3-2 στη σειρά απέχοντας μία νίκη από τον τίτλο.

Πλέον, τα «σπιρούνια» έχουν δύο ευκαιρίες για να σηκώσουν το τρόπαιο στα δύο επόμενα ματς που γίνονται στο «American Airlines Center». Ο Τζινόμπιλι στάθηκε πραγματικός ηγέτης για την ομάδα του Γκρεγκ Πόποβιτς με 24 πόντους, 2 ριμπάουντ και 10 ασίστ. Πολύ καλός ήταν και ο Τιμ Ντάνκαν με 13 πόντους και 11 ριμπάουντ. Ο Ντάνι Γκριν είχε 19 πόντους και «έσπασε» το ρεκόρ του Ρέι Άλεν για τα περισσότερα τρίποντα στους τελικούς με τα 24 που έφτασε.
Για τους πρωταθλητές ξεχώρισε ο Λεμπρόν Τζέιμς με 22 πόντους με 7/17 σουτ. Ο Ντουέιν Ουέιντ είχε 22 πόντους, ενώ ο Κρις Μπος είχε 12 πόντους και 6 ριμπάουντ. Το κλειδί για τη νίκη στο ματς ήταν το πρώτο δωδεκάλεπτο, στο οποίο το Σαν Αντόνιο επικράτησε 32-19 του Μαϊάμι και ουσιαστικά έβαλε τις βάσεις για την επικράτησή του, αφού στο υπόλοιπο της αναμέτρησης τα πράγματα ήταν ισορροπημένα.
Δείτε τα βίντεο:
Κατηγορία: NBA
Tags: 


Read more: http://www.newsbomb.gr/sports/story/317810/o-tzinompili-ekapse-toys-hit-videos#ixzz2WSZMMvxm

Συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα με την πρόταση μομφής παρά πόδα

Συγκέντρωση ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα με την πρόταση μομφής παρά πόδα

Με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα και σύνθημα «ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ.ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ την προγραμματισμένη εδώ και ημέρες πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στις 20:00.
Η συγκέντρωση γίνεται μεν στο πλαίσιο της πορείας προς το συνέδριο, όμως η συγκυρία, που προέκυψε μετά την υπόθεση της ΕΡΤ προσδίδει στην κίνηση επιπλέον πολιτική σημασία και γίνεται αφορμή για συνολικότερη πολιτική αντεπίθεση. Ωστόσο υπάρχει έντονη δυσφορία στην Κουμουνδούρου γιατί η συνδικαλιστική παράταξη ΠΑΜΕ, που ελέγχεται από το ΚΚΕ, ανακοίνωσε ότι διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ΕΡΤ περίπου την ίδια ώρα, στις 19:00, στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο μεταξύ παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο και δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, ακόμη και τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, μετά την απογευματινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι έτοιμη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης όμως, μόνο εφόσον τυχόν συμβιβασμός απόψε προκαλέσει ρήγματα σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ικανά να οδηγήσουν σε καθοριστικές διαφοροποιήσεις βουλευτών των δύο κομμάτων. Θα κάνει την κίνηση δηλαδή μόνο εάν εκτιμήσει ότι θα υπερψηφιστεί. Διαφορετικά δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει το σημαντικό αυτό όπλο, που έχει η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση, σε αυτή τη χρονική περίοδο.

Ο Γιώργος Τράγκας αποκαλύπτει ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, στη θέση του Σαμαρά!


Ξέσπασε ο Τράγκας: Φασισταριά του κερατά είναι αυτοί που με βρίζουν!
Το κείμενο που ακολουθεί είναι του Γιώργου Τράγκα και το ανάρτησε ο ίδιος στη σελίδα του στο facebook. Διαβάστε:....

Πάμε σε πρόωρες εκλογές? Θα έχουμε προεκλογική περίοδο διαλύοντας την τουριστική περίοδο και κάποιες ελπίδες ότι θα πέσουν φέτος περισσότερα ευρώ στα ταμεία των τουριστικών επιχειρήσεων?

Θα βρεθεί μία μεταβατική περίοδος για την υπόθεση της ΕΡΤ? Ή μόλις τελειώσει η συνάντηση των τριών αρχηγών –τη Δευτέρα- Ο Σαμαράς θα πάει στον πρόεδρο να υποβάλλει την παραίτηση του, πετώντας το μπαλάκι της ευθύνης σους δύο άλλους και στον Σύριζα, που αγκυλωμένος δημοσκοπικά και φοβισμένος γι’ αυτά που έρχονται δεν τολμάει να καταθέσει- μέχρι στιγμής- ούτε πρόταση μομφής!

Ο Σαμαράς έχει ένα μεγάλο πρόβλημα που ενδεχομένως τον οδηγεί πιο κοντά στην έξοδο του Μαξίμου: Οι Αμερικανοί δεν τον θέλουν πλέον στο τιμόνι της τριμερούς κυβέρνησης και το δείχνουν με τη σιωπή τους και με την επιδεικτική άρνηση τους να τον δεχθούν στο Λευκό Οίκο. Οι Αμερικανοί δεν συγχωρούν στο Σαμαρά ότι συνάντησε περισσότερες από μία φορές τον Αλεξέι Μίλερ της Γκάζπρομ (δεξί χέρι του Πούτιν), παρά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα και όχι μόνον. 

Δεν συγχωρούν στο Σαμαρά, ότι παρέκαμψε τις οδηγίες τους και ότι συζήτησε κατ’ ιδίαν με τον απεσταλμένο του Κρεμλίνου, χωρίς καν την παρουσία διερμηνέως… Η «εξαφάνιση» του Σίμου Κεδίκογλου , έως την ώρα που βγήκε να ανακοινώσει το κλείσιμο της ΕΡΤ, ήταν ενδεικτική. Η αμερικανική πρεσβεία τον θεωρεί «άνθρωπο του Κρεμλίνου», με γραφείο ακριβώς από κάτω από το γραφείο του πρωθυπουργού της Ελλάδος. 

Ο Σαμαράς, έχει ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα. Ξέρει, διαισθάνεται, βλέπει, ότι μετά τις γερμανικές εκλογές το «success story», συνοδεύεται από haircut, Μνημόνιο 3, πιθανότατο κούρεμα ακόμη και στις καταθέσεις των τραπεζών, σχέδιο Κόφι Ανάν 2, αναγνώριση των Σκοπίων ως ‘’Βόρεια’’ ή ‘’Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας’’ και ένα θρίλερ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που θα έχουν θερμοκρασία ανάλογη της πορείας των σχέσεων Ερντογάν-Ουάσιγκτον.

«Μυρίζει» ότι υπάρχουν διεργασίες εξόδου του Σαμαρά από το πολιτικό σκηνικό με αντικατάσταση του έως τον Οκτώβριο. Αναζητείται ένας νέος «Παπαδήμος» με τις ευλογίες του ίδιου και των δύο συνεταίρων που δεν επιθυμούν να πάνε στις κάλπες, αλλά θέλουν και μία «νίκη» μέσα στην τριμερή κυβέρνηση που να δικαιώνει την ύπαρξη τους και να αναχαιτίζει την φθορά τους. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν η ΕΡΤ επαναλειτουργήσει υπό την παρούσα μορφή της. 

Δύσκολο. Η τρόικα θέλει 2.500 υπαλλήλους στο δρόμο, μέχρι το τέλος Ιουνίου. Άλλωστε η δόση δεν έχει δοθεί ακόμη- απ’ ότι μαθαίνω- για «τεχνικούς λόγους». Δεν αποκλείεται ο Αβραμόπουλος, που θεωρείται «κολλητός» των Αμερικανών, και προ ημερών είχε πάει (στη θέση του Σαμαρά), στο εβραϊκό λόμπι τν ΗΠΑ, να είναι ο επόμενος εγκάθετος «Παπαδήμος». Κανείς δεν θέλει εκλογές, αλλά μπορεί και να προκύψουν! Ο Αβραμόπουλος, θεωρείται μία πολιτική μετάλλαξη που προσαρμόζεται παντού και μέχρι τώρα λέει τα καλύτερα λόγια για όλους τους ξένους…. που εδρεύουν στο εδώ πεδίον βολής! 

Τα πάει πολύ καλά με τον Τσίπρα και την απαράμιλλη γερμανική λογική του και επειδή έχουμε περάσει σε μέρες πολιτικών συμπράξεων και συγκυβερνήσεων, μερικοί φίλοι «πολιτικών χολυγουντιανών σεναρίων» δεν αποκλείουν να συμβεί εδώ, ότι συμβαίνει στην Γερμανία. Γιατί π.χ. το CDU μπορεί να κάνει κυβέρνηση με το SPD και δεν μπορεί να κάνει στην Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία με τον Σύριζα που τα ποσοστά τους εξασφαλίζουν αταλάντευτη πορεία εν μέσω Μνημονίου και κατοχής. Μην πείτε «Μα τι είναι αυτά που λες»; Αυτό που βλέπω είναι ότι η προστάτιδα δύναμη προωθεί Τζίμη και φυσικά Αλέξη…

Φόβος ή θέλει να τραβήξει την προσοχή;

ΦΟΒΟΙ
Τι γίνεται όταν τα μικρά σας ανησυχούν για φόβους που εσείς θεωρείται ασήμαντους;
Πολλοί φόβοι των μικρών σας μπορεί να αποτελούν έκπληξη για εσάς. Τα παιδιά μπορεί να φοβούνται πράγματα που οι ενήλικες ούτε καν προσέχουν. Για παράδειγμα, με σκιες στο τοίχο ή με ένα σκύλο. Ακόμα, μπορεί να τρομάξουν από απερίσκεπτες ή μεταφορικές εκφράσεις. Ανεξάρτητα, από την αιτία αν το μικρό σας φοβάται, πρέπει να πάρετε την κατάσταση σοβάρα και να μην υποτιμήσετε τους φόβους του. Ο φόβος είναι υποκειμενικός και πρέπει να μπείτε στη θέση του για να τον καταλάβετε. Σχόλια, ταμπέλες, τιμωρίες, απειλές, σε καμία περίπτωση δεν βοηθούν το παιδί σας να διαχειριστεί το φόβο του. «Μην είσαι φοβιτσάριαρης», «Οι άντρες δεν φοβούνται», «Μη κάνεις σαν μωρό, δεν θα πάμε στο πάρκο μετά» και παρόμιες φράσεις δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ ότι λύνουν.
Πολλές φορές οι γονείς πιστεύουν πως το παιδί, παρουσιάζει κάποιες φοβίες προκειμένου να τραβήξει την προσοχή τους. Κάτι τέτοιο, σαφώς και μπορεί να ισχύει αλλά δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το φόβο που παρουσιάζει διαφορετικά. Οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν μήπως τα παιδιά τους τούς «μανουβράρουν» με τις συναισθηματικές τους ανάγκες. Η ανάγκη του παιδιού σας για προσοχή είναι εξίσου θεμιτή με τις άλλες του αναγκές, φαγητό, φροντίδα κτλ. Επίσης, είναι δυνατό ένα παιδί να φοβάται και να χρειάζεται προσοχήσυγχρόνως.
Για το λογό αυτό, θα πρέπει να είστε δίπλα στα παιδιά σας και να ακούτε όσα έχουν να σας πουν με ενσυναίσθηση και ειλικρινή αποδοχή.
Photo Credits:VOGUE.

Το Vine κερδίζει έδαφος

Το Vine κερδίζει έδαφος

Πιο δημοφιλές από το Instagram μεταξύ των χρηστών του Twitter

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του για το Android, το Vine κατάφερε να ξεπεράσει το Instagram στη συνολική χρήση του από τους χρήστες του Twitter, σύμφωνα με μετρήσεις της εταιρείας Topsy. 

Τη στιγμή που τα νούμερα του Instagram παρέμειναν στάσιμα τον περασμένο μήνα, το Vine παρουσίασε συνεχή άνοδο. Φυσικά, σε αυτό έπαιξε ρόλο η διάθεση της εφαρμογής και σε ακόμα μία πολύ δημοφιλή πλατφόρμα, κάνοντας την εφαρμογή διαθέσιμη σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα της αγοράς. 

Την περασμένη Παρασκευή οι συνδέσεις με την πλατφόρμα του Vine έφτασαν τα 2.5 εκατομμύρια, τη στιγμή που το Instagram έμεινε στα 2.2 εκατομμύρια. Ωστόσο, το Instagram, εξακολουθεί να παραμένει μπροστά από το Vine στη λίστα της Google με τις κορυφαίες δωρεάν εφαρμογές για την πλατφόρμα της. Επίσης, αν δεν μάθουμε τα επίσημα δεδομένα από τις δύο εταιρίες, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την εγκυρότητα των μετρήσεων. 

Για τη στασιμότητα του Instagram είναι πολύ πιθανό να έπαιξε ρόλο, η άρνηση της εταιρίας να ενσωματωθεί με τις Twitter Cards, ενώ μετά τη δημιουργία ξεχωριστών λογαριασμών στην υπηρεσία, το Instagram διέκοψε τον εύκολο διαμοιρασμό των φωτογραφιών μέσω Twitter, γεγονός που είναι λιγότερο βολικό για τον χρήστη. 

Αντίθετα το Vine, που ανήκει στο Twitter, σίγουρα μπορεί αν κερδίσει έδαφος, με βάση την καλύτερη ενσωμάτωση με το κοινωνικό δίκτυο.

Διαθέσιμο έγινε το iWork για τους developers

Διαθέσιμο έγινε το iWork για τους developers

Δημιουργήθηκε για να ανταγωνιστεί υπηρεσίες όπως τα Google Docs

H Apple έκανε διαθέσιμο το iWork στο iCloud όπως αναμενόταν. Οι developers λοιπόν θα έχουν μιας πρώτης τάξης ευκαιρίας να δουν και να χρησιμοποιήσουν την νέα αυτή web based μορφή του iWork που η Apple δημιούργησε για να ανταγωνιστεί άλλες υπηρεσίες με παρόμοιο χαρακτήρα όπως τα επιτυχημένα Google Docs.

Oι εκδόσεις λοιπόν του Pages, Keynote και Number αναμένεται να γίνουν διαθέσιμες στο κοινό κάποια στιγμή μέσα σε αυτό τον χρόνο τόσο για Mac όσο και για PC. 

H Αpple άφησε εκτός το Firefox, μιας και η υπηρεσία θα είναι προσβάσιμη από τους πλοηγούς Safari, Chrome και Internet Explorer.Πηγή: greekapplenews.gr

Διάγνωση μελανώματος από τη μυρωδιά

Διάγνωση μελανώματος από τη μυρωδιά

Οσμές εκκρίνονται από τα κύτταρα του δέρματος

Οι οσμές που εκκρίνονται από τα κύτταρα του δέρματος μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του μελανώματος, της πλέον επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος.

Σ’ αυτό το ενδιαφέρον συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές από το Κέντρο Monell ενός ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού ερευνητικού κέντρου με έδρα την Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια.

Η τρέχουσα έρευνα βασίστηκε στο δεδομένο ότι τα ανθρώπινα κύτταρα του δέρματος παράγουν οργανικές πτητικές ουσίες (VOCs) πολλές από τις οποίες έχουν οσμή. Η εξέτασή τους σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά τη διάγνωση αρκετών ασθενειών όπως ορισμένοι τύπο καρκίνου, γενετικές διαταραχές καθώς και ιογενείς ή μικροβιακές λοιμώξεις. Η έρευνα δημοσιεύθηκε online στο Journal of Chromatography B.

Πηγή: vita.gr

Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών όπλο κατά της άνοιας

Το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών όπλο κατά της άνοιας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια παρακολούθησαν 5.468 ανθρώπους

Έως και 65% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια, έχουν όσοι παραμελούν την καθημερινή στοματική τους υγιεινή. Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών ερευνητών, ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος ακόμη και για άτομα που βουρτσίζουν έστω και μία φορά τα δόντια τους ημερησίως, πόσω μάλλον εάν δεν τα βουρτσίζουν καθόλου.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια Annlia Paganini-Hill, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το συμπέρασμα για τη σχέση άνοιας και στοματικής υγιεινής προέκυψε από τη διαπίστωση ότι άνθρωποι με νόσο Alzheimer έχουν περισσότερα βακτήρια που σχετίζονται με τα ούλα στον εγκέφαλό τους σε σύγκριση με κάποιον που δεν πάσχει από Alzheimer. Εκτιμάται δε, πως βακτήρια από τη νόσο των ούλων θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στον εγκέφαλο, προκαλώντας φλεγμονή και εγκεφαλική βλάβη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.468 ανθρώπους από το 1992 έως το 2010. Η ηλικία τους κυμαινόταν μεταξύ 52 και 105 ετών, με μέση ηλικία τα 81.

Κανένας δεν είχε άνοια στην έναρξη, όταν απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με τις συνήθειες στοματικής υγείας, την κατάσταση των δοντιών τους και αν φορούσαν τεχνητές οδοντοστοιχίες.

Όταν οι ερευνητές τούς επανεξέτασαν 18 χρόνια αργότερα, χρησιμοποίησαν συνεντεύξεις, ιατρικά αρχεία και σε ορισμένες περιπτώσεις πιστοποιητικά θανάτου για να εντοπίσουν ότι 1.145 από την αρχική ομάδα είχαν διαγνωστεί με άνοια.

Από τις 78 γυναίκες που δήλωσαν ότι βούρτσιζαν τα δόντια τους λιγότερο από μια φορά την ημέρα το 1992, 21 είχαν άνοια μέχρι το 2010, ή περίπου ένα περιστατικό ανά 3,7 γυναίκες. Συγκριτικά, σε όσες βούρτσιζαν τα δόντια τους τουλάχιστον μια φορά την ημέρα, περίπου μια στις 4,5 γυναίκες εμφάνισαν άνοια. Αυτό μεταφράζεται σε κατά 65% μεγαλύτερη πιθανότητα άνοιας σε όσες δεν βούρτσιζαν τακτικά τα δόντια.

Στους άντρες η επίδραση ήταν λιγότερο εμφανής, με περίπου 1 στους 6 ανθρώπους που δεν βούρτσιζαν τακτικά τα δόντια τους να αναπτύσσουν τη νόσο (22% αυξημένες πιθανότητες για άνοια σε σχέση με όσους δεν βούρτσιζαν καθημερινά τα δόντια τους). Στατιστικά, ωστόσο, η επίδραση ήταν τόσο μικρή που θα μπορούσε να οφείλεται στην τύχη.

Υπήρχε, επίσης, σημαντική διαφορά μεταξύ αντρών που είχαν όλα ή τουλάχιστον τα περισσότερα δόντια ή που φορούσαν τεχνητή οδοντοστοιχία και όσους δεν είχαν. Η δεύτερη ομάδα είχε τουλάχιστον διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσει άνοια. Η επίδραση αυτή, ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τους ερευνητές, τα ευρήματά τους δεν μπορούν να αποδείξουν ξεκάθαρα ότι η κακή υγεία των δοντιών μπορεί να προκαλέσει άνοια. Η παραμέληση των δοντιών μπορεί, πάντως, να αποτελεί ενδεχομένως αρχικό σημάδι ευαισθησίας στην άνοια.

Πηγή: vita.gr

Η σχάρα μπορεί να έχει περισσότερα μικρόβια από το κάθισμα τουαλέτας

Η σχάρα μπορεί να έχει περισσότερα μικρόβια από το κάθισμα τουαλέτας

Σοκάρει μελέτη βρετανών ερευνητών

Καθώς ο καιρός βελτιώνεται όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, πολλοί προγραμματίζουν συναθροίσεις συγγενών και φίλων για μπάρμπεκιου. Ωστόσο, προτού ανάψουν τη φωτιά, ίσως θα έπρεπε να μάθουν τα νέα που φέρνει μια νέα ανακάλυψη Βρετανών ερευνητών: Η μέση σχάρα μπάρμπεκιου στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πάνω από δυο φορές περισσότερα μικρόβια απ’ όσα έχει ένα μέσο κάθισμα τουαλέτας. 

Η μελέτη ανατέθηκε από την Jeyes, μια εταιρεία που παράγει προϊόντα καθαρισμού, στην ειδικό υγιεινής Λίζα Άκερλεϊ. Η ίδια είναι μια από τις κορυφαίες ειδικούς στην ασφάλεια τροφίμων στη Βρετανία και προειδοποιεί πως τα μικρόβια που βρίσκονται πάνω στη σχάρα μπορούν να μεταφερθούν στα ψητά και να προκαλέσουν γαστρεντερικές λοιμώξεις. 

Γιατί όμως είναι τόσο βρώμικες οι ψησταριές που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο; «Οι κήποι» λέει η Άκερλεϊ, «λειτουργούν σαν μαγνήτες για τα επιβλαβή βακτήρια, όπως η e-coli, η σαλμονέλα και η λιστέρια, επειδή είναι γεμάτοι με το οτιδήποτε, από φυτά σε αποσύνθεση έως πεταμένο φαγητό και περιττώματα ζώων ή πτηνών. Ακόμα και όσοι είναι σχολαστικοί με την καθαριότητα του σπιτιού μπορεί να αμελούν αυτήν του κήπου τους.

Το 71% των 1.400 ατόμων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι καθάριζαν το τραπέζι της κουζίνας τους καθημερινά και το 42% ότι καθάριζε με την ίδια συχνότητα την τουαλέτα. Όμως, μόνο το 28% δήλωσε ότι καθαρίζει πάνω από δυο φορές το χρόνο τα τραπέζια στους εξωτερικούς χώρους και το 36% είπε πως το ίδιο συχνά καθαρίζει και τις σχάρες της ψησταριάς. 

Τα καλά νέα, λέει η Λόρι Μέσινγκ από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, είναι ότι υπάρχουν τέσσερα απλά βήματα για να γίνουν τα μπάρμπεκιου ασφαλέστερα. Πρώτον, καθαρίστε όλες τις επιφάνειες όπου τρώτε ή μαγειρεύετε και πλύνετε τα χέρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι (ή με απολυμαντική λοσιόν) προτού πιάσετε το φαγητό. 

Στη συνέχεια, σιγουρευτείτε πως διατηρείτε χωριστά τα ωμά κρέατα και τα φρούτα για την αποφυγή μολύνσεων. Επίσης, τοποθετείτε το ψημένο κρέας σε νέο πιάτο (και όχι σε εκείνο όπου βρισκόταν όταν ήταν ωμό). Τέλος, χρησιμοποιείτε ένα θερμόμετρο για φαγητά, για να βεβαιωθείτε πως όλα ψήθηκαν σε ικανοποιητική θερμοκρασία ώστε να μην έχουν βακτήρια – στους 71οC για τα μπιφτέκια, στους 63οC για τις μπριζόλες, στους 74οC για τα κοτόπουλα κ.ο.κ. 

Τελικό και βασικό: Να είστε προσεκτικοί εντός και εκτός σπιτιού. «Αν ψήνετε στο σπίτι, να μαρινάρετε το κρέας μόνο στο ψυγείο, ποτέ στο τραπέζι της κουζίνας ή έξω» λέει το βρετανικό Ινστιτούτο Διατροφικών Τεχνολογιών. Επίσης, να πετάτε τη μαρινάδα που ήρθε έστω και για λίγο σε επαφή με ωμό κρέας.

Ο λόγος που οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες

Ο λόγος που οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες

Το ανοσοποιητικό τους σύστημα γερνάει με πιο αργούς ρυθμούς

Οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα γερνάει με πιο αργούς ρυθμούς, υποστηρίζει νέα μελέτη. 

Καθώς οι άμυνες του οργανισμού εξασθενούν με το πέρασμα των χρόνων, η αυξημένη ευαισθησία των ανδρών σε ασθένειες συρρικνώνει το προσδόκιμο ζωής τους.

Ιάπωνες επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα αίματος από 356 υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20 έως 90 ετών και ανακάλυψαν ότι παράμετροι του ανοσοποιητικού συστήματος του κάθε ανθρώπου μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη της βιολογικής του ηλικίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ο χαμηλότερος βαθμός μείωσης των συγκεκριμένων παραμέτρων του ανοσοποιητικού συστήματος στις γυναίκες συγκριτικά με αυτόν των ανδρών σχετίζεται με το γεγονός ότι οι γυναίκες ζουν περισσότερο.

Οι συνέπειες των μυκοτοξίνων στα τρόφιμα

Οι συνέπειες των μυκοτοξίνων στα τρόφιμα

Ορισμένες μπορεί να αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία

Οι μυκοτοξίνες είναι τοξικές ουσίες που παράγονται από τους μύκητες και πολύ συχνά αναφέρονται στη βιβλιογραφία σαν δευτερογενείς μεταβολίτες, που υποδηλώνει την παραγωγή τους στο τελευταίο στάδιο της ανάπτυξης των μυκήτων.

Ο λόγος που δεν αναφέρονται συχνά στις διάφορες στατιστικές αναφορές που σχετίζονται με προβλήματα από την κατανάλωση των τροφίμων, είναι ότι οι συνέπειές τους δεν είναι άμεσες, αλλά εμφανίζονται μετά από χρόνια με νεφροτοξικές, νευροτοξικές, ηπατοξικές, αιμοτοξικές και δερμοτοξικές συνέπειες. 

Είναι ομάδες ενώσεων που παραμένουν δραστικές ακόμη και μετά το θάνατο των μυκήτων και παρουσιάζουν και μεγάλη αντοχή στις διάφορες θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία των τροφίμων.

Λόγω της ευρέως διαδεδομένης παρουσίας των μυκήτων (χώμα, αέρας, νερό), η επιμόλυνση των προϊόντων στον αγρό, δηλαδή των σιτηρών, των ξηρών καρπών αλλά και των φρούτων είναι αναπόφευκτη. Έχουν καταγραφεί εκατοντάδες μυκοτοξινών, αλλά μόνο λίγες αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Με τον ίδιο τρόπο, αν και υπάρχουν εκατοντάδες είδη μυκήτων, μοναχά τρία είδη σχετίζονται με τα τρόφιμα και συγκεκριμένα τα γένη Aspergillus, Fusarium και Penicillium.

Είδη μυκοτοξινών

Πατουλίνη: 
Αυτή η τοξίνη παράγεται κυρίως από είδη Aspergillus και Penicillium και τα τρόφιμα όπου έχει εντοπιστεί είναι τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα σταφύλια, τα αχλάδια καθώς και ορισμένοι χυμοί (μήλου, σταφυλιού η αχλαδιού). 

Ιδιαίτερα ο χυμός μήλου, έχει επανειλημμένα απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα και μάλιστα έχει βρεθεί ότι σε ακέραιους καρπούς δεν εμφανίζεται πρόβλημα, αλλά μόνο σε καρπούς που έχει καταστραφεί το εξωτερικό περίβλημα και άρα είναι πιο ευαίσθητοι σε μολύνσεις.

Ωχρατοξίνη: Αυτή η τοξίνη εντοπίζεται σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, διότι παράγεται από αρκετά στελέχη των ειδών Aspergillus και Penicillium. Η κύρια τοξίνη αυτής της κατηγορίας είναι η ωχρατοξινη Α, η οποία εντοπίζεται στη βρώμη, στο καλαμπόκι, στο σιτάρι, αλλά ακόμη και στον καφέ, στο κακάο, αλλά και σε κρέας η τυρί που έχει παραχθεί από ζώα που έχουν καταναλώσει μολυσμένες τροφές.

Ζεαραλενόνη: Ανήκει στην κατηγορία των μυκο-οιστρογόνων και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων, λόγω της υποψίας που υπάρχει ότι τα περιβαλλοντικά οιστρογόνα μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στη λειτουργία των στεροειδών ορμονών που καθορίζουν το φύλο. Έχει εντοπιστεί κυρίως σε σπόρους με το είδος Fusarium να θεωρείται ο ύποπτος μύκητας που παράγει αυτήν την τοξίνη.

Αφλατοξίνες: Αυτές οι τοξίνες παράγονται κυρίως από τους Aspergillus flavus και Parasiticus και θεωρούνται ιστορικά ως οι πρώτες μυκοτοξινες που προσδιορίστηκαν και συνδέθηκαν με πιθανό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Μεγάλο πρόβλημα εμφανίζεται σε σοδειές από ζεστά και υγρά κλίματα και το εύρος της μόλυνσης περιλαμβάνει από φιστίκια, καρύδια, καλαμπόκι, μέχρι σύκα και μπαχαρικά.

Τριχοθυκένια: 
Μέχρι στιγμής, έχουν απομονωθεί 180 τριχοθυκένια, εκ των οποίων όμως λίγα έχουν συνδεθεί με επιβλαβή επίδραση στον άνθρωπο. Η δεοξυ-νιβαλενόλη (DON) αποτελεί το πιο σοβαρό παράγοντα και ο οποίος παράγεται από τους μύκητες του γένους Fusarium.

Φουμοσίνη: Αυτές οι τοξίνες παράγονται από τα παθογόνα στελέχη του καλαμποκιού fusarium verticillioides και fusarium proliferatum και σε μικρότερες ποσότητες από το είδος alternaria σε σκόρδο σπαράγγι και ντομάτα. Μεγάλη προσοχή δίνεται στην παρουσία τους στο καλαμπόκι και στα παράγωγά του.

Κρυφές μυκοτοξίνες (masked mycotoxins)

Τα τελευταία χρόνια, ένας καινούργιος όρος προστέθηκε στην ορολογία της χημείας των μυκοτοξινών, αυτός των κρυφών μυκοτοξινών. Στην πορεία των ερευνών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι κατά την ανάπτυξη των διαφόρων μυκήτων στον αγρό και στους διαφόρους καρπούς οι παραγόμενες μυκοτοξίνες αποτελούν τοξικό στοιχείο και για τα ίδια τα φυτά. 

Τα φυτά ανακαλύφθηκε ότι έχουν την ιδιότητα να προστατεύονται από τις τοξικές ιδιότητες των μυκοτοξίνων, αλλάζοντας ελαφρά τη χημική δομή των κακών μορίων. Αυτό συνήθως γίνεται με την προσθήκη κάποιου άλλου μορίου (π.χ. γλυκόζης ή θείου) στο αρχικό τοξικό μόριο, με αποτέλεσμα το καινούργιο μόριο που προκύπτει να χάνει την τοξικότητά του. 

Με αυτό το τρικ, η φύση προστατεύεται από τα προϊόντα των μυκήτων. Το πρόβλημα όμως για τον καταναλωτή ξεκινά από εδώ και πέρα, διότι οι μέχρι τώρα αναλυτικές διαδικασίες-test δεν θα μπορέσουν να ανιχνευόσουν αυτές τις αλλαγμένες τοξίνες στις διάφορες ζωοτροφές η καρπούς.

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι κατά τη διάρκεια της πέψης των διαφόρων ζωοτροφών, τα ένζυμα της πέψης των ζώων υδρολύουν το καινούργιο μόριο και ελευθερώνουν πάλι την τοξίνη στην αρχική της μορφή, που μολύνει το ζώο και κατ’ επέκταση και τα προϊόντα του (γάλα ή κρέας).

Σήμερα

Το θέμα των μυκοτοξινών, και ιδιαίτερα των κρυφών (masked) αποτελεί ένα σημαντικό θέμα έρευνας από πολλές χώρες, που στοχεύει αφενός μεν σε χρήση και ανακάλυψη νεώτερων τεχνικών- μεθόδων ανάλυσης, αφετέρου στη διερεύνηση των μηχανισμών που απελευθερώνουν τις τοξίνες στην αρχική τους μορφή. 

Η έρευνα δεν εστιάζεται μόνο σε επίπεδο ζώων, αλλά και στο επίπεδο των διαφόρων βιομηχανικών επεξεργασιών που πιθανόν να επηρεάζουν αυτή τη διαδικασία. Σίγουρα, στο μέλλον θα έχουμε πολλές αλλαγές, τόσο σε νομοθετικό (όρια ανοχής), όσο και σε τεχνοοικονομικό επίπεδο.

Πηγή: mednutrition.gr

Πώς θα αποφύγουμε το ξεφλούδισμα της επιδερμίδας

Πώς θα αποφύγουμε το ξεφλούδισμα της επιδερμίδας

Το σημαντικότερο είναι η επαρκής ενυδάτωση

Ο ήλιος θέλει προσοχή και το μαύρισμα ακόμα περισσότερη.

Εκτός του ότι το ξεφλούδισμα καταστρέφει το «τροπικό» μαύρισμα και πάνε χαμένες οι αμέτρητες ώρες στην ξαπλώστρα, είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και ανθυγιεινό για το δέρμα.

Για να αποφύγετε το ξεφλούδισμα το σημαντικότερο είναι η ενυδάτωση.

Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε μια ικανοποιητική ενυδάτωση...

- Αρχικά πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια πολύ καλή ενυδατική κρέμα σώματος πρωί-βράδυ μετά το μπάνιο.

- Αν πάλι δεν έχετε κρέμα για έξτρα ενυδάτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμυγδαλέλαιο! Εκτός του ότι είναι πολύ αποτελεσματικό, είναι άοσμο, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, σφραγίζει την υγρασία του σώματος καλύτερα και από κρέμα και δεν βαραίνει καθόλου την επιδερμίδα.

- Ρίξτε μέσα στο μπουκάλι του αμυγδαλέλαιου και μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο, για να δημιουργήσετε ένα εξαιρετικό έλαιο ιδανικό για το σώμα.

- Αν δεν θέλετε να έχετε την αίσθηση του λαδιού στο σώμα, χρησιμοποιήστε το στο ντους, ενώ είστε ακόμα βρεγμένη και σκουπιστείτε απαλά με την πετσέτα.

Πηγή: fe-mail.gr

Πράξεις δίχως λογική

Πράξεις δίχως λογική

Πόση παραξενιά ακόμα;Η κάμερα που καταγράφει κυριολεκτικά κάθε στιγμή

Η κάμερα που καταγράφει κυριολεκτικά κάθε στιγμή

Φοριέται σαν κολιέ και τραβάει συνεχώς βίντεο σε ποιότητα 720p

Σε όλους μας έχει τύχει να συμβεί κάτι εντυπωσιακό μπροστά στα μάτια μας και να μην έχουμε άμεσα διαθέσιμη κάμερα ώστε να απαθανατίσουμε τη στιγμή. Το ParaShoot έρχεται να δώσει τη λύση σε αυτό το πρόβλημα. 

Πρόκειται για μία πολύ μικρή κάμερα υψηλής ανάλυσης που μπορεί να φορεθεί σαν κολιέ και να ρυθμιστεί ώστε να καταγράφει συνεχώς βίντεο σε ποιότητα 720p. Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί κάτι τέτοιο είναι χρήσιμο, από τη στιγμή που πλέον όλοι μας έχουμε μία φωτογραφική μηχανή μαζί μας με το smartphone μας. 

Την απάντηση δίνει ο δημιουργός του νέου αυτού gadget, Matt Sandy. «Ένα από τα ωραία πράγματα του ParaShoot είναι πως δε χρειάζεται αν σταματήσετε αυτό που κάνετε για να βγάλετε το κινητό σας από την τσέπη σας ώστε να καταγράψετε μία όμορφη στιγμή». Άλλωστε μέχρι να βγάλετε το κινητό σας από τη θήκη, την τσάντα ή την τσέπη σας, η στιγμή θα έχει περάσει. 

Επιπλέον, εάν έχετε την ανάγκη για περισσότερες λειτουργίες, το ParaShoot μπορεί να συνδεθεί με την αντίστοιχη εφαρμογή για το smartphone σας, ώστε να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας σαν τηλεχειριστήριο. Οι χρήστες μπορούν ακόμα και να ανεβάσουν τις λήψεις τους στο Cloud δίκτυο για ένα μικρό αντίτιμο κάθε μήνα. 

Το ParaShoot έχει παρουσιαστεί στο KickStarter και έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 16.000 δολάρια, ενώ έχει ακόμα 41 ημέρες μέχρι να καταφέρει να φτάσει τον στόχο των 260.000 δολαρίων που έχουν θέσει οι δημιουργοί του. 

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του νέου gadget...

 Δείτε τα 4 standard ψέματα που λένε οι άνδρες στην αγαπημένη τους!Δυστυχώς τα έχουμε ακούσει όλες..


Είτε θέλουμε να το δεχθούμε είτε όχι υπάρχουν κάποιες ατάκες-ψέματα που όλοι οι άνδρες τα έχουν έτοιμα να μας τα ξεφουρνίσουν με την πρώτη ευκαιρία!

Ψέματα που ανεβάζουν τις γυναίκες προς στιγμήν ενώ στην ουσία οι ίδιοι πέφτουν τόσο χαμηλά.

Μαζέψαμε τα τέσσερα πιο κοινά ψέματα των ανδρών που κάθε φορά που τα λένε, είμαστε σίγουροι ότι από μέσα τους γελάνε με την ψυχή τους!

1. Δεν θα σε απατήσω ποτέ! Η αλήθεια είναι πως αν του εμφανιστεί η Angelina Jolie μπροστά του τότε σίγουρα θα το σκεφθεί. Η αλήθεια είναι πως αν τον θέλει και εκείνη τότε πάει το έχασες το τραίνο αφού κάτι τέτοιο μπορεί να του συμβεί μόνο μια φορά στη ζωή του.

2. Δεν θα μπορούσα ποτέ να κοιμηθώ με μια φίλη σου! Σε αυτή την περίπτωση ακόμα και την πιο κούκλα με το τέλειο σώμα και το τέλειο στήθoς την βρίσκουν πάντα...κάπως περίεργη, πάντως όχι θελκτική. Η αλήθεια πάντως είναι ότι τους έχει περάσει από το μυαλό ακόμα και η πιθανότητα να κοιμηθούν και με την πιο άσχημη της παρέας, είτε σας αρέσει είτε όχι.

3. Δεν είμαι σε αυτή τη φάση!  Συνήθως πετάνε αυτή την ατάκα όταν πρόκειται να τους ρωτήσουμε αν τους αρέσει να βλέπουν ταινίες με πολύ εpωτικό περιεχόμενο, αν αγοράζουν εpωτικά περιοδική ή τους αρέσει να πηγαίνουν σε strι p club. Η αλήθεια είναι πως ότι είναι τόσο πολύ σε αυτή τη...φάση που θα πέταγαν τη σκούφια  τους να κάνουν κάτι από τα παραπάνω.
και τέλος, το κορυφαίο όλων...

4. Δεν θα σου πω ποτέ ψέματα! Δύσμοιρη που τον πιστεύεις ένα θα σου πούμε Θα σου πει οποιοδήποτε ψέμα χρειαστεί για να αποφύγει κόντρες και κλάματα. Αν αποκαλυφθεί το ψέμα του, θα σου πει ότι δεν σου είπε την αλήθεια γιατί απλά δεν ήσουν έτοιμη να την δεχθείς.

Με λίγα λόγια έχουν το κατάλληλο ψέμα για να μας "χρυσώσουν το χάπι". Περαστικά μας!

Φοράς συχνά τακούνια;;; Τότε διάβασε το άρθρο...9 στις 10 γυναίκες έχουν φουσκάλες, προβλήματα στη φτέρνα, μυρμηγκιές, κάλους και..
νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα


Οι γόβες στιλέτο είναι φτιαγμένες για να κάνουν τις γυναίκες να δείχνουν εκθαμβωτικά όμορφες και γοητευτικές. Ωστόσο, τα ψηλοτάκουνα παπούτσια κρύβουν πολλούς κινδύνους για την υγεία, παρά την εξωτερική ομορφιά τους.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο να παρουσιαστούν διάφορες παθήσεις, όπως αρθρίτιδα, μυϊκές βλάβες και πιασμένα νεύρα. Τα ψηλοτάκουνα αρχίζουν να πονούν το πόδι μέσα σε διάστημα μιας ώρας και έξι λεπτών, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με έρευνα. Το ένα πέμπτο των γυναικών νιώθει το κάψιμο στα πόδια ύστερα από περπάτημα μόλις δέκα λεπτών.

Ακόμα και η βασίλισσα του τακουνιού, η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, της οποίας ο ρόλος στη δημοφιλή σειρά Sex And The City απαιτούσε δωδεκάποντα, τα οποία κι έκανε η ίδια must, αναγκάστηκε να τα αποχωριστεί τελικά. Όπως αποκάλυψε η ηθοποιός: "Πήγα σε ένα ποδολόγο-ποδίατρο και μου είπε ‘τα πόδια σου κάνουν πράγματα που δεν θα έπρεπε να μπορούν να κάνουν. Αυτό το κόκκαλο εκεί… εσύ το έχεις δημιουργήσει. Δεν ανήκει εκεί".

Η σχεδιάστρια και πολυπράγμων Βικτόρια Μπέκαμ πρόσφατα αποκάλυψε ότι πρέπει να κάνει εγχείριση για μια φλεγμονή που έχει στα πόδια εξαιτίας χρόνιας χρήσης τακουνιών.

Η διάσημη κριτής του σόου Britain’s Got Talent Amanda Holden φοράει πολύ συχνά γόβες στιλέτο για να έχει μια λαμπερή εμφάνιση, αψηφώντας όμως τους κινδύνους.

Έρευνα από το College of Podiatry απέδειξε ότι σχεδόν ο μισός γυναικείος πληθυσμός είχε προβλήματα με τα πόδια αφού αγνόησε τον πόνο που προκαλούν τα άβολα παπούτσια. Το ένα τρίτο των γυναικών έχει φορέσει άβολα τακούνια επειδή απλώς ήταν κομψά και σχεδόν οι μισές από αυτές τις γυναίκες αντιμετώπισαν δυσκολία και δυσφορία στο περπάτημα, ενώ το 37% των γυναικών αυτών παραιτήθηκαν της προσπάθειας, έβγαλαν τα τακούνια και περπάτησαν ξυπόλητες.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι 9 στις 10 γυναίκες έχουν διάφορα προβλήματα, όπως φουσκάλες, προβλήματα στη φτέρνα, μυρμηγκιές, κάλους και νύχια που μεγαλώνουν προς τα μέσα.

Ο Mike O’Neill του College of Podiatry προειδοποίησε: "Οι γυναίκες που φοράνε ψηλοτάκουνα θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο μόνιμου τραυματισμού στο όνομα της μόδας. Τα ψηλοτάκουνα είναι βασικό στοιχείο της γυναικείας γκαρνταρόμπας και πολλές γυναίκες τα φοράνε για να δείχνουν πιο ελκυστικές στους άνδρες. Ωστόσο, όσο πιο ψηλό το τακούνι, τόσο πιο πολύ γέρνετε το σώμα σας μπροστά και τόσο πιο πολύ πρέπει να κλίνετε προς τα πίσω. Αυτό μπορεί να κάνει τη λεκάνη σας να αποκλίνει της ευθυγράμμισής της και να προκαλέσει συμπίεση της σπονδυλικής στήλης.

Τέτοια παπούτσια σάς κάνουν να περπατάτε με τη μύτη του ποδιού σας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πόνους και τελικά κατάγματα κοπώσεως. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα στις αρθρώσεις και στους ιστούς οδηγώντας σε αρθρίτιδα. Κάποιες γυναίκες των οποίων πειράζονται τα νεύρα των ποδιών ενδέχεται να χρειαστούν και χειρουργείο".

Το τηλεφώνημα 10χρονου παιδιού που έκανε τους δημοσιογράφους της ΕΡΑ να δακρύσουν...Δημοσιογράφοι και τεχνικοί δεν μπορούσαν να κρύψουν τη συγκίνησή τους - Εξάλλου μία γυναίκα δημοσιογράφος της ΕΡΑ αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέληξε σε νοσοκομείο...

Το τηλεφώνημα που δέχτηκαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΑ Πάτρας το βράδυ της Τετάρτης (12-06-2013) ήταν ξεχωριστό και πρόκάλεσε συγκίνηση. Στην άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ήταν ένα δεκάχρονο αγόρι από την Πάτρα.

"Συμπαραστέκομαι στον μεγάλο αγώνα σας. Δεν ήθελα να κλείσει το αγαπημένο μου κανάλι η ΕΡΤ. Από αυτό έβλεπα και τα παιδικά" είπε σύμφωνα με το thebest.gr, ο μικρός εκπλήσσοντας δημοσιογράφους και ακροατές.

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό στο νοσοκομείο κατέληξε δημοσιογράφος της ΕΡΑ Πάτρας, καθώς λόγω της κατάστασης κλονίστηκε η υγεία της. Η είδηση έγινε γνωστή από συνάδελφό της, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας εκπομπής για τον κλείσιμο της ΕΡΤ

newsit.gr

Πώς να αποκτήσετε την επιδερμίδα μιας σταρ!

Πώς να αποκτήσετε την επιδερμίδα μιας σταρ!
Αναρωτιέστε ακόμα πώς μπορείτε να αποκτήσετε τη λαμπερή επιδερμίδα που βλέπετε σε πολλές διασημότητες;


Το Α και το Ω για μια λαμπερή επιδερμίδα είναι η ισορροπημένη διατροφή. Φροντίστε να λαμβάνετε ημερησίως τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά και φυσικά πιείτε πολύ νερό. Αν είστε καλά ενυδατωμένη, το δέρμα σας θα έχει καλύτερη υφή και θα είναι πιο ενυδατωμένο. Τέλος, επισκεφτείτε ένα αξιόπιστο δερματολόγο και ζητήστε του να σας κάνει ένα ελαφρύ χημικό peeling στο πρόσωπο κάθε έξι εβδομάδες ή δύο μήνες. Πάνω απ 'όλα, όμως,αποφύγετε τον ήλιο!!! Ειδικά τώρα που ανοίγει ο καιρός, φορέστε αντηλιακό με μεγάλο δείκτη προστασίας, φορέστε γυαλιά και καπέλο για να προστατέψετε το πρόσωπό σας και αποφύγετε να βγείτε έξω μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ..

Μαντήλι επί κεφαλής! Ποιοι είναι οι πιο hot τρόποι για να το φορέσεις;

Μαντήλι επί κεφαλής! Ποιοι είναι οι πιο hot τρόποι για να το φορέσεις;
Πολύχρωμα, σε ζωηρά χρώματα ή με έντυπωσιακά prints μπορούν να αναβαθμίσουν στυλιστικά ένα σύνολο στη στιγμή! Σκέψου να κάνεις τη διαφορά και να το φορέσεις στο κεφάλι...
  Το ρίχνεις στο λαιμό σου και φέυγεις! Ok, εύκολο και πρακτικό.. Δοκίμασε όμως να φορέσεις το αγαπημένο σου φουλάρι στο κεφάλι και θα δεις στη στιγμή το στυλ σπου να μεταμορφώνεται! Πάρέ ιδέες από τις fashionistas για το πως να το δέσεις και πειραματίσου! Animal print. neon αποχρώσεις, ρομαντικά φλοράλ και graphic σχέδια σε προκαλούν και σίγουρα θα γίνουν το νέο σου παιχνίδι!

head scarf- translucent frame sunglasses- street style- paris- fashion- cool- new- trendy- unique

vika-gazinskaya-scarf


holding-hanneli-scarves 172558270650.jpg article gallery slideshow v2


3 λόγοι που κάνουν (αληθινά) ευτυχισμένο ένα ζευγάρι

3 λόγοι που κάνουν (αληθινά) ευτυχισμένο ένα ζευγάρι
Υπάρχουν μυστικά που συνθέτουν την πραγματική ευτυχία.
Υπάρχουν ζευγάρια που ζουν πραγματικά την απόλυτη ευτυχία. Δεν προσποιούνται, δεν πιέζονται. Η σχέση τους διαθέτει στοιχεία που τους κάνει να ζουν αρμονικά και ήρεμα, με αποτέλεσμα να μπορούν να χτίζουν κοινές συνισταμένες σε βάθος χρόνου. Ποιό μυστικό όμως κρύβεται πίσω από τα αληθινά αγαπημένα ζευγάρια;

Καλό σεξ. Εννοείται πως η σεξουαλική ζωή είναι εξαιρετικά σημαντική σε ένα ζευγάρι. Όταν δύο άνθρωποι τα.. βρίσκουν στο κρεβάτι, τότε υπάρχει μεγαλύτερη ερωτική χημεία, πάθος και ένταση μεταξύ τους. Αυτό το βλέπεις συνήθως από την αρχή (αν και υπάρχει περίπτωση να δουλευτεί εφόσον οι δύο σύντροφοι μιλούν ανοιχτά μεταξύ τους και διεκδικούν αυτά που θέλουν).

Κοινά ενδιαφέροντα. Εάν μοιράζεσαι με το σύντροφό σου κοινά χόμπι, τότε είναι πολύ πιο πιθανό να έχεις πολύ περισσότερες ευχάριστες στιγμές μέσα στην καθημερινότητά σου. Για παράδειγμα, εάν αρέσουν και στους δύο τα θαλάσσια σπορ ή η κλασική μουσική, τότε η χαρά και το δέσιμο μεγαλώνει. Περιττό να πούμε ότι αυτό που λένε με τα ετερώνυμα που έλκονται είναι μύθος.

Παρόμοια κοσμοθεωρία / όραμα στη ζωή. Το σημαντικό είναι το ζευγάρι να έχει μια παρόμοια (κοινωνικοπολιτική) αντιμετώπιση των πραγμάτων και μια φιλοσοφία που να μην παρουσιάζει μεγάλες διαφορές. Αυτό θα θέσει τα σωστά θεμέλια για να υπάρχει ένα πιο στιβαρό μέλλον, με μεγαλύτερο αμοιβαίο σεβασμό και κινητοποίηση προς ικανοποίηση των ίδιων αξιών.