Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013

Αλλάζει ο άνθρωπος;

Αλλάζει ο άνθρωπος;

Τι εννοούμε με την έννοια «αλλαγή» ενός ανθρώπου;
  Προφανώς και εννοούμε την αλλαγή της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, δηλαδή των σχετικά σταθερά τρόπων με τους οποίους αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε είναι ότι όταν ο καθημερινός άνθρωπος γνωρίζει στη ζωή του ένα άτομο, έναν φίλο, ένα σύντροφο, ακόμα και για πολύ καιρό, συχνά συμβαίνει να μην βλέπει όλες τις διαστάσεις της προσωπικότητας του ατόμου αυτού, για τους εξής τουλάχιστον λόγους
  Α)Είμαστε επηρεασμένοι από την δική μας οπτική γωνία (προσωπικότητα) στην κρίση του έξω κόσμου. Το μυαλό μας δηλαδή «αναλύει» υποκειμενικά. Μπορεί πχ να έχουμε «μάθει» να θεωρούμε ότι ένας πλούσιος άνθρωπος σημαίνει αυτόματα, ότι αυτός έχει κάποιες ικανότητες, ότι είναι δυναμικός ως χαρακτήρας κλπ. Η αποθηκευμένη αυτή πεποίθησή, επηρεάζει ασυνείδητα το μυαλό μας, στο «φιλτράρισμα» της προσωπικότητας του άλλου και στα συμπεράσματα τα οποία βγάζουμε. Έτσι μπορεί να παραβλέψουμε μία άλλη εκδοχή της προσωπικότητας στο παράδειγμα του πλούσιου ατόμου που γνωρίζουμε, πχ ότι κάποιες φορές οι άνθρωποι επιδιώκουν τον πλούτο ως δύναμη και ως αντιστάθμιση στην προσωπική ανασφάλεια που μπορεί να νιώθουν.
  Β) Οι άνθρωποι κρύβουν συχνά αυτό που είναι και αυτό που νιώθουν, επιδιώκοντας να δείχνουν ένα συγκεκριμένο εαυτό προς τους άλλους.  Πολλοί άνθρωποι ως άμυνα, κρύβουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, ακόμη και από δικούς τους ανθρώπους, καθώς  έχουν μάθει να νομίζουν ότι στους άλλους αρέσει αυτή η «σκληρή» εικόνα που δείχνουν. Αυτή η συμπεριφορά συνήθως μαθαίνεται από επιδράσεις στην παιδική ηλικία. Συνήθως οι άνθρωποι έχουν την πεποίθηση ότι υπάρχει ο παντοδύναμος, «σκληρός» άνθρωπος, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Μπορεί να βλέπουν  κάποιους  ανθρώπους από το περιβάλλον τους ως περισσότερο σκληρούς, γιατί βλέπουν με την σειρά τους την εξωτερική συμπεριφορά των γύρω τους, χωρίς να εμβαθύνουν σε αυτήν. Έτσι τελικά πολλοί άνθρωποι «υποδύονται» έναν ρόλο «σκληρού-δυνατού» προς τους άλλους, ακόμη και προς τον εαυτό τους, ρόλος όμως ο οποίος βαθμιαία τους «κουράζει».
  Αυτό που θέλαμε να δείξουμε μέσα από τα παραπάνω παραδείγματα είναι ότι αυτό που βλέπουμε συχνά ως προσωπικότητα των ανθρώπων γύρω μας, δεν είναι συχνά η πραγματική τους προσωπικότητα, αλλά μία της πλευρά, αυτή που δείχνουν προς τα έξω.
  Στην δουλειά με έναν ψυχολόγο όμως, οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές. Πεποιθήσεις, αξίες, νοητικά σχήματα φιλτράρονται ξανά, σαν ο άνθρωπος να μην τις έχει αποθηκεύσει. Οι άνθρωποι πραγματικά λοιπόν αλλάζουν, καθώς μαθαίνουν καταρχήν να εμβαθύνουν σε επιδράσεις που τους έκαναν να δείχνουν μία άλλη προσωπικότητα από αυτό που είναι, προς τα έξω ή και προς τον εαυτό τους. Να μην φοβούνται δηλαδή να «γκρεμίσουν» τις άμυνές τους και να χτίσουν πχ την αυτοεικόνα τους πάνω σε πραγματικές ικανότητες που έχουν, που μπορεί να τις υποτιμούν (πχ την  ευαισθησία τους).
 
 Αλλάζει ο άνθρωπος μέσα από τις εμπειρίες της ενήλικης ζωής;
  Συχνά οι άνθρωποι ως «καθημερινοί ψυχολόγοι» δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην επίδραση της εμπειρίας στην ενήλικη ζωή ενώ οι θεμελιώδεις επιδράσεις της στην διαμόρφωση της προσωπικότητας συμβαίνουν στην παιδική και εφηβική ηλικία κυρίως. Προσπαθώντας να δώσουμε μία απλή και λιγότερο επιστημονική εξήγηση, θα επιστρέψουμε στο παράδειγμα του ατόμου που επιδιώκει την οικονομική δύναμη προκειμένου να νιώσει «δυνατός» ως προσωπικότητα. Το μυαλό μας διαθέτει «άμυνες» που εμποδίζουν το να αναλύσουμε αντικειμενικά τον εαυτό μας, να εμβαθύνουμε σε θεμελιώδεις επιδράσεις της παιδικής ηλικίας που μας έμαθαν τους σημερινούς τρόπους συμπεριφοράς μας. Έτσι ο άνθρωπος που επιδιώκει την οικονομική δύναμη ως προσωπική δύναμη, συνήθως όσες εμπειρίες και να του τύχουν, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τα βαθύτερα κίνητρα της συμπεριφοράς του, πόσο μάλλον να τα αλλάξει. Ο άνθρωπος αυτός θα «φιλτράρει» τις διάφορες εμπειρίες σύμφωνα με ότι «εξυπηρετεί» την αυτοεικόνα που έχει φτιάξει και με σκοπό αυτή να μην «πειραχτεί». Δεν μπορεί δηλαδή το μυαλό μας να είναι αντικειμενικό στο φιλτράρισμα της εμπειρίας. Αντιθέτως, συχνά «απορρίπτει» ασυνείδητα τα ερεθίσματα που έρχονται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις του, ιδιαίτερα όταν αυτές οι πεποιθήσεις του είναι θεμελιώδεις για το πώς βλέπει τον εαυτό του και τον κόσμο.

Η αντίσταση μας στην «αλλαγή»
  Ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε πει ότι δώσε μία μάσκα σε έναν άνθρωπο και θα σου μιλήσει πιο ειλικρινά για τον εαυτό του. Ισχύει ότι συχνά οι άνθρωποι προσπαθούν να κρύψουν συχνά πλευρές της προσωπικότητάς τους γιατί νομίζουν λανθασμένα ότι αυτές αποτελούν μειονέκτημα. Μάλιστα, πολύ συχνά προσπαθούν να τις ξεπεράσουν, κρύβοντάς τες με διάφορα «υποκατάστατα» προς τον έξω κόσμο. Δεν είναι σπάνιο ένας ευαίσθητος άνθρωπος που νιώθει ευάλωτος για παράδειγμα, να γυμνάζει το σώμα του εντατικά για να αντισταθμίσει την αυτοεικόνα του και να νιώσει «δυνατός» ψυχικά. Όμως δεν μπορεί κάτι «εξωτερικό» να επιδράσει σε αυτό που πιστεύει το μυαλό μας για τον εαυτό μας, όσο και να γυμνάσουμε το σώμα μας. Κάποια δυσφορία με τον εαυτό, κάποιες ανασφάλειες συνεχίζουν να υπάρχουν και να φθείρουν το άτομο, παρότι το περιβάλλον του ατόμου συνήθως δεν τις αντιλαμβάνεται.  Η ανασφάλεια που μπορεί να νιώθει ένας άνθρωπος προέρχεται από παλαιότερες επιδράσεις οι οποίες παύουν όταν «εντοπιστούν» από έναν ειδικό και το μυαλό του τις επανεπεξεργαστεί μέσα από μία εξωτερική, αντικειμενική οπτική γωνία.
  Το μυαλό μας μπορεί να έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει φόβους. ανασφάλειές μας κλπ με διάφορους τρόπους, πχ την αναζήτηση «εξωτερικών» τρόπων, ακόμα και υλικών αγαθών που στην κοινωνία μας δείχνουν επιτυχία και δύναμη. Για να αλλάξει ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι κατ αυτόν τον τρόπο είναι δυνατός, πρέπει κατ αρχήν να το επιθυμεί ο ίδιος να αλλάξει. Πρέπει να παραδεχτεί δηλαδή πρώτα στον εαυτό του ότι κάποιες φορές μπορεί να νιώθει μία έλλειψη ικανοποίησης από τον τρόπο ζωής του, ακόμη και δυσφορία ή άγχος, και ότι αυτό δεν είναι ντροπή, δεν τον μειώνει ως άνθρωπο, και να μην την «κρύβει» από τον εαυτό του, να μη την «αρνείται». Συχνά οι άνθρωποι δεν παραδέχονται αυτά τα συναισθήματα, διότι νομίζουν λανθασμένα ότι δεν μπορούν να αλλάξουν τον εαυτό τους. Έτσι, μπορεί να ζουν με άγχος πχ για πάρα πολλά χρόνια, μέχρι να απευθυνθούν σε ειδικό. Και όμως, πάντοτε μπορεί να αλλάξει ο εαυτός μας, όμως μέσα από την βαθύτερη γνώση και κατανόηση του  καταρχήν.
  Συχνά, οι άνθρωποι θεωρούν ότι δυνατός είναι ο άνθρωπος που τα ξέρει όλα, ακόμη και για τον εαυτό του, κάτι το οποίο με χιούμορ θα λέγαμε ότι  «κατασκευαστικά» είναι αδύνατον, αφού γνωρίζουμε μόνο το συνειδητό κομμάτι του μυαλού μας. Συχνά όμως οι άνθρωποι θαυμάζουν τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, ξεχνώντας ότι ο δεύτερος έμαθε από τον πρώτο και κατόπιν, εξέλιξε τον τρόπο σκέψης του παραπέρα, και με τη σειρά του δίδαξε τον Αριστοτέλη. Σκοπός της μάθησης όμως, και της ψυχολογίας, δεν είναι να πάρει ο άνθρωπος έτοιμη γνώση και οδηγίες, αλλά να μάθει να σκέφτεται με κριτική σκέψη. Παρότι θα παρομοιάζαμε την ψυχολογία με μαθητεία λοιπόν, συχνά ξεχνάμε ότι όλοι οι σπουδαίοι άνθρωποι υπήρξαν και «μαθητές». Όπως λοιπόν η εκπαίδευση στο σχολείο δεν μειώνει την προσωπική μας «δύναμη» ως άνθρωποι, το ίδιο θα έπρεπε να θεωρούμε και για την ψυχολογία. Η μάθηση ούτως ή άλλως δεν σταματάει στο σχολείο αλλά συνεχίζεται σε όλη την ζωή, αρκεί να θέλουμε να μαθαίνουμε, διατηρώντας «ανοικτό» το μυαλό μας. Η γνώση αποτελεί το πρώτο βήμα για την αλλαγή, ακόμη και όσον αφορά τον εαυτό μας. «Σιγουριά», δείχνει ο άνθρωπος που ρωτάει και θέλει να μάθει, όχι αυτός που δεν ρωτά από φόβο μήπως φανεί «αδύναμος». Το τέλειο εξάλλου δεν υπάρχει, μπορούμε όμως συνεχώς να γινόμαστε καλύτεροι και να το πλησιάζουμε όλο και περισσότερο.
 
πηγή: fe-mail.gr 

Ταξίδια-αστραπή μέσα σε ειδικές κάψουλες από το Σαν Φρανσίσκο στο Λος Άντζελες

Ταξίδια-αστραπή μέσα σε ειδικές κάψουλες από το Σαν Φρανσίσκο στο Λος Άντζελες

Ο επιχειρηματίας Έλον Μασκ, ιδρυτής της PayPal, του SpaceX και της εταιρείας Tesla, παρουσίασε το φιλόδοξο σχέδιό του να προσφέρει στο μέλλον τη δυνατότητα μεταφοράς επιβατών μέσα σε κάψουλες, που θα κινούνται σχεδόν με υπερηχητικές ταχύτητες, από το Σαν Φρανσίσκο στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας, στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Ένας γιγάντιος σε μήκος αγωγός που θα συνδέει τις δύο πόλεις των δυτικών ΗΠΑ θα δημιουργηθεί ώστε να γίνει εφικτή η μεταφορά επιβατών από το Σαν Φρανσίσκο στο Λος Άντζελες.

Οι δύο πόλεις απέχουν 610 χιλιόμετρα η μια από την άλλη.

Το κόστος κατασκευής του όλου εγχειρήματος, υπολογίζεται από τον Μασκ στα 6 δισ. δολάρια.

Ο χρόνος που θα απαιτείται για τις κάψουλες προκειμένου να φτάσουν από το Σαν Φρανσίσκο στο Λος Άντζελες θα είναι 30 λεπτά.

Οι κάψουλες θα μπορούν να «εκτοξεύονται» μέσα στον αγωγό, μεταφέροντας επιβάτες, αποσκευές αλλά και οχήματα, σύμφωνα με τον Μασκ, κάθε 30 δευτερόλεπτα.

Η ταχύτητα με την οποία θα ταξιδεύουν μέσα στον αγωγό θα φτάνει το αστρονομικό νούμερο των 1.220 χιλιομέτρων την ώρα.

Όπως υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του ο Μασκ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το εισιτήριο για το ταξίδι δεν θα ξεπερνά ανά άτομο τα 20 δολάρια.

Εντός της επόμενης τετραετίας, θα είναι δυνατή η κατασκευή ενός πειραματικού αγωγού με κάψουλες, τόνισε ο Μασκ.

2 Sony και Panasonic συνεργάζονται για τη δημιουργία οπτικών δίσκων χωρητικότητας 300GB

2 Sony και Panasonic συνεργάζονται για τη δημιουργία οπτικών δίσκων χωρητικότητας 300GB

Ποιος σας είπε ότι τα οπτικά μέσα έχουν πεθάνει; Η Sony και η Panasonic πιστεύουν ακόμη σε αυτά, ανακοινώνοντας τη συνεργασία τους με στόχο την ανάπτυξη ενός προτύπου επόμενης γενιάς, που θα μπορεί να αποθηκεύσει το λιγότερο 300GB σε ένα και μόνο μέσο (έξι φορές μεγαλύτερη χωρητικότητα από αυτή των σημερινών Blu-ray).
Το νέο format θα απευθύνεται σε επαγγελματίες, θα μπορεί ωστόσο να είναι πρακτικό και για απλούς καταναλωτές. Αυτοί οι δίσκοι υψηλής χωρητικότητας θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να είναι χρήσιμοι για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και αρχειοθέτηση υλικού HD videoκαι όχι μόνο.
Οι δύο εταιρείες φιλοδοξούν ότι οι οπτικοί δίσκοι επόμενης γενιάς που αναπτύσσουν θα είναιδιαθέσιμοι έως τα τέλη του 2015.

Δωρεάν δηλώσεις για ηλικιωμένους

Δωρεάν δηλώσεις για ηλικιωμένους

Τέλος στο «μάθε, παππού μου... Internet» βάζει το πρόγραμμα της Γραμμής Ζωής για τους ηλικιωμένους φορολογούμενους με μικρό εισόδημα! Την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών καθίζει στα... θρανία τα «περήφανα γηρατειά» για ταχύρρυθμα μαθήματα υπολογιστών ή τους στέλνει «πακέτο» στους λογιστές, η ΜΚΟ Γραμμή Ζωής τα βοηθάει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά χωρίς κόπο -και κυρίως ανέξοδα- τις φορολογικές δηλώσεις τους.

Στο πρόγραμμα «Υπολόγισε σε μένα», το οποίο άρχισε την 1η Ιουλίου και πρόκειται να διαρκέσει έως τα τέλη Αυγούστου, έχουν απευθυνθεί μέχρι σήμερα περίπου 150 άτομα ηλικίας από 65 έως 92 ετών. Η άγνοια χρήσης του Διαδικτύου και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να διαθέσουν τα σαράντα ευρώ που απαιτούνται για την αμοιβή του λογιστή οδήγησαν τη μη κερδοσκοπική οργάνωση στην απόφαση να στηρίξει την ευπαθή αυτή ομάδα με δωρεάν υπηρεσίες.

«Το πρόγραμμα “Υπολόγισε σε μένα”, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος ΤΙΜΑ, έχει στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των ηλικιωμένων. Ξαφνικά, είπαν σε αυτούς τους ανθρώπους ότι καταργείται ο παραδοσιακός τρόπος υποβολής των δηλώσεων και πως στο εξής η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά. Τι σημαίνει “ηλεκτρονικά” για τον γέροντα; Εδώ άνθρωποι εξήντα ετών και δεν ξέρουν τι να κάνουν. Θα ξέρει ένας 80χρονος; Η λύση του λογιστή κοστίζει σαράντα ευρώ και είναι αποτρεπτική για έναν συνταξιούχο με εισόδημα 320 ευρώ» δηλώνει στην «Espresso» ο πρόεδρος της Γραμμής Ζωής, Γεράσιμος Κουρούκλης.

Πανελλαδικά

Το πρόγραμμα εξυπηρετεί ηλικιωμένους από όλη την Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο 2113499750 με έναν από τους δέκα λογιστές της οργάνωσης στον χώρο που έχει διαμορφωθεί ειδικά, στην οδό Κορδάτου 4 στην Αθήνα. Αν δεν μπορούν να μετακινηθούν, μπορούν να στείλουν με κούριερ τα απαραίτητα δικαιολογητικά, χωρίς καμία επιβάρυνση. «Η κατάθεση της δήλωσης γίνεται αυθημερόν ή την επόμενη μέρα» βεβαιώνει ο πρόεδρος της Γραμμής Ζωής.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών με εισόδημα έως 8.500 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι ενοικιαστές ή ιδιοκτήτες ενός ακινήτου έως 80 τετραγωνικά το ανώτερο ή/και ενός αυτοκινήτου έως 1.400 κυβικά και να μην έχει γίνει αλλαγή στο Ε9 τους τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι τραγικές περιπτώσεις του συστήματος

Τα μέλη της οργάνωσης έρχονται καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, αλλά καλούνται να εκπληρώσουν τα φορολογικά τους... καθήκοντα μέχρι τελευταίου ευρώ: «Ηρθε μια 87χρονη που θα πληρώσει 650 ευρώ στην Εφορία, χωρίς να έχει καμία περιουσία, παρά μόνο τη σύνταξή της. Κι αυτό γιατί ο αδελφός της, όσο ζούσε, την είχε βάλει σε μία επιχείρηση που σήμερα δεν λειτουργεί! Εχουμε πολλά παραδείγματα ανθρώπων που είναι άστεγοι. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει κάποιος που έχει καταστραφεί να κάνει φορολογική δήλωση...» αναρωτιέται ο κ. Κουρούκλης, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι, εκτός από τους πραγματικά αναξιοπαθούντες, υπάρχουν πολλοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα.

«Δεν θα εξυπηρετήσουμε κάποιον με σπίτι 260 τετραγωνικών, μετοχές και εισοδήματα που έρχεται με δικαιολογία την ηλικία! Η πλειονότητα των ανθρώπων που εξυπηρετούμε είναι δυστυχισμένοι και θα έπρεπε να απαλλάσσονται από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις» καταλήγει ο πρόεδρος της Γραμμής Ζωής. Τονίζει, μάλιστα, ότι θα μπορούσαν να επωφεληθούν περισσότεροι αν το πρόγραμμα είχε προβληθεί από τα ΜΜΕ.

Espressonews.gr

Η καταπληκτική ΦΩΤΟ από την βροχή των αστεριών στα Μετέωρα μάγεψε την υφήλιο

Η καταπληκτική ΦΩΤΟ από την βροχή των αστεριών στα Μετέωρα μάγεψε την υφήλιο

Μια εξαιρετική φωτογραφία από την φετινή αυγουστιάτικη "βροχή" αστεριών, η οποία έχει "συλλάβει" το φαινόμενο των Περσείδων στα Μετέωρα, δημοσιεύτηκε πρόσφατα από τη NASA και το National Geographic ενώ έγινε "Αστρονομική Φωτογραφία της Ημέρας", στην ομώνυμη σελίδα στο Facebook.

H "εξωπραγματική" φωτογραφία δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου από τον δημοσιογράφο και φωτογράφο Μπαμπάκ Ταφρεσί, ιρανικής καταγωγής, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Γερμανία και είναι - μεταξύ πολλών άλλων - μέλος των "Αστρονόμων χωρίς Σύνορα".

Πηγή: theinsider.gr

Τo sex στην εγκυμοσύνη κάνει καλό!

Τo sex στην εγκυμοσύνη κάνει καλό!

Η εγκυμοσύνη για την κάθε γυναίκα είναι ο πιο σημαντικός σταθμός στη ζωή της. Μέσα από το δικό της σώμα και τη δική της ψυχή, θα βγει ένας άλλος «μικρός άνθρωπος». Η γέννηση του παιδιού της σηματοδοτεί την ολοκλήρωσή της και την ωριμότητά της ως γυναίκα, σύντροφος και μητέρα. 
Η εγκυμονούσα γυναίκα βιώνει πολλές ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές. Τα συναισθήματά της κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο είναι πολλές φορές αντιφατικά: από τη μία χαίρεται, νιώθει έντονη συγκίνηση που θα γίνει μητέρα και θα ολοκληρώσει τους πολλαπλούς ρόλους της, από την άλλη όμως έχει ανησυχίες και ερωτηματικά, νευρικότητα, φόβο και αμηχανία σχετικά με το πώς θα τα καταφέρει, αν είναι έτοιμη για τον νέο της ρόλο, για την υγεία του παιδιού της…
Πρωταρχικός της στόχος είναι η εγκυμοσύνη, που μέρα με τη μέρα νιώθει να προχωράει μέσα από τις σωματικές αλλαγές, προετοιμάζοντάς την για το βρέφος που θα έχει στην αγκαλιά της μετά από εννέα μήνες. Οι σωματικές αυτές αλλαγές ξεκινούν με την διακοπή του κύκλου της περιόδου. Στην αρχή η γυναίκα βλέπει τη θηλυκότητά της αλλά και την σεξουαλική της επιθυμία λόγω των ορμονικών μεταβολών να αυξάνεται, το στήθος της να αλλάζει, να μεγαλώνει σε μέγεθος, το σώμα της να αποκτά περισσότερες καμπύλες, γεγονός μάλιστα που και ο σύζυγός της προσέχει και συνήθως το βρίσκει πιο θελκτικό και ερωτικό. 
Καθώς η εγκυμοσύνη προχωράει, ξεκινούν οι ζαλάδες και οι εμετοί, οι πόνοι στη μέση, η κοιλιά της αρχίζει και μεγαλώνει σταδιακά. Συμπτώματα που από τη μία την χαροποιούν εφόσον γνωρίζει ότι πρόκειται για τις αλλαγές αυτές που δηλώνουν ότι «όλα πάνε καλά» και που θα φέρουν το πολυπόθητο μωρό της στον κόσμο, από την άλλη όμως μπορεί να της προκαλούν και δυσφορία. Νιώθει το σώμα της να αλλάζει, να μεταμορφώνεται, αισθάνεται λιγότερο ελκυστική και επιθυμητή καθώς η κοιλιά της μεγαλώνει. Σκέφτεται ότι δεν είναι τόσο σεξουαλική πια στα μάτια του ερωτικού της συντρόφου, ενώ η σεξουαλική της επιθυμία διαφοροποιείται βλέποντας ίσως ότι και ο σύντροφός της την αποφεύγει. Σε αυτό το σημείο είναι εύκολο το ζευγάρι να πέσει στην παγίδα της αποφυγής των σεξουαλικών επαφών καθώς εκείνη σταματάει να του εκφράζει τις σεξουαλικές της ανάγκες, αλλά και εκείνος μέσα από τη δική του αμηχανία και το φόβο πρόκλησης βλάβης στο έμβρυο απέχει επίσης. Υπάρχει βέβαια και ένα ποσοστό γυναικών που αρνείται επίμονα τη σεξουαλική επαφή λόγω αυτού του φόβου, όπου εδώ είναι χρήσιμη μία επίσκεψη στο γυναικολόγο που θα μπορέσει να καθησυχάσει το ζευγάρι εφόσον συντρέχουν όλες οι συνθήκες ασφάλειας και η εγκυμοσύνη διεξάγεται ομαλά.
 Η σεξουαλική επιθυμία στη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνήθως αυξάνεται λόγω των ορμονών (αν και δεν συμβαίνει πάντα). Οι δύο σύντροφοι και μελλοντικοί γονείς, λοιπόν, μπορούν να συνεχίσουν να βρίσκονται σεξουαλικά και η συνουσία μπορεί να παραμένει ευχάριστη και για τους δύο. Η κολπική εφύγρανση είναι πιο έντονη λόγω των ορμονών, ενώ και ο οργασμός θεωρείται ασφαλής για το έμβρυο, όταν δεν συντρέχουν άλλοι αρνητικοί παράγοντες. Όταν, βέβαια, η κοιλιά της γυναίκας μεγαλώσει αρκετά θα χρειαστεί να επιλέξει στάσεις που θα είναι πιο εύκολες και θα βολεύουν την εγκυμονούσα περισσότερο όπως η επαφή στο πλάι, με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα για να μην πιέζεται. Επίσης, το σεξ τους θα πρέπει να είναι λιγότερο έντονο σωματικά, όμως το ζευγάρι μπορεί να παίζει ελεύθερα και με αισθησιασμό ο ένας με το σώμα του άλλου, καθώς σεξ δεν είναι μόνο η καθεαυτό ερωτική πράξη. 
Σε κάθε περίπτωση, η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού στην εγκυμοσύνη, βοηθάει στο να νιώθουν οι δύο σύντροφοι πιο κοντά ο ένας στον άλλον και να έχουν καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. H σωματική τρυφερότητα και ο αισθησιασμός που αναβλύζει όταν ο άνδρας ξαπλώνει δίπλα στην έγκυο γυναίκα του, χαϊδεύοντας απαλά το μωρό του πάνω από την κοιλιά της, δείχνοντάς της όλη τη συναισθηματικότητά του, δένει το ζευγάρι και τους φέρνει πιο κοντά. Η καλή ψυχική και σωματική επαφή του ζευγαριού δημιουργούν καλή ψυχική και σωματική κατάσταση στην έγκυο, γεγονός που εξασφαλίζει ένα υγιές μωρό.

πηγή: faysbook.gr