Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013

ΟΡΓΑΣΜΟΣ: ΕΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Τα μυστικά του οργασμού και πώς να φτάσεις σε αυτόν και πώς να τον κάνεις να διαρκέσει μια αιωνιότητα και πώς να σου μείνει αξέχαστος και και και…. Άπειρα κείμενα σε άπειρα περιοδικά και sites, τα οποία έχεις διαβάσει άπειρες φορές. Και επειδή το marymary.gr, όπως πολύ καλά ξέρεις, όχι μόνο δεν σου σερβίρει αναμασημένη τροφή, αλλά φημίζεται για την πρωτοτυπία του, προχωράμε το...
 • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
... 
θέμα (που είμαι σίγουρος ότι πολύ σε απασχολεί) ένα βήμα παραπέρα, και σου αναλύω τις άγνωστες ευεργετικές επιδράσεις του οργασμού.
Ναι, είναι τόσο επιστημονικό όσο νομίζεις, ναι, είναι αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και παρατηρήσεων (σοβαρά τώρα) και είναι εδώ για να συνοδεύσουν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής σου. Για αυτό, καλά θα κάνεις να ενημερωθείς, ώστε να μην πιαστείς αδιάβαστη και να κάνεις και εντύπωση με τις οργασμικές σου γνώσεις. Όχι παίζουμε!
Κάνει καλό στο στήθος σου. Και δεν εννοώ το ότι με τον οργασμό εκπέμπεται η οξυτοκίνη, η ορμόνη εκείνη που ευθύνεται για το ανατσουτσούρισμα όλων των αισθημάτων που συνδέονται με τον έρωτα και τα σχετικά του. Εννοώ ότι η έκκριση της οξυτοκίνης μειώνει σε ποσοστό έως και 70% την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων στην περιοχή του στήθους, και άρα μειώνει δραματικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Να το θυμάσαι αυτό…
Μειώνει και ανακουφίζει από τον πόνο. Και για αυτό ευθύνονται τα ένζυμα που απελευθερώνονται κατά την κορύφωση της σεξουαλικής πράξης, όταν δηλαδή ο οργασμός πλησιάζει, πλησιάζει, πλησιάζει… Και τα οποία όχι μόνο βοηθούν να μην αισθάνεσαι πόνο για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν και μετά τον οργασμό, αλλά και μπλοκάρει το μυαλό και συγκεκριμένα εκείνους τους μηχανισμούς του που σκέφτονται, και άρα εν πολλοίς απελευθερώνουν τα αισθήματα του πόνου. Άρα ξέχνα πονοκεφάλους, ημικρανίες, πιασμένη μέση, ακόμη και πονόδοντο…
No more λόξιγκας! Μη γελάς, δεν σου κάνω πλάκα, ούτε το παίζω πιο κάφρος από όσο μπορώ! Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι κατά τη διάρκεια του οργασμού, μειώνεται η δραστηριότητα του πνευμονογαστρικού νεύρου, του οποίου οι σπασμοί ευθύνονται για την πρόκληση του λόξιγκα! Και μάλιστα, η συγκεκριμένη θεωρία έχει εφαρμοστεί σε γυναίκες με λόξιγκα, οι οποίες «θεραπεύτηκαν» ως διά μαγείας! Ω ναι…
Είναι σαν το καλό κρασί. Που όσο παλιώνει, τόσο καλύτερο γίνεται! Γιατί, αντίθετα με ότι νομίζεις, ΣΔΕΝ έχεις το καλύτερο σεξ, και συνεπώς ούτε τους καλύτερους οργασμούς σου, στα 18 ούτε στα 22 σου! Αυτοί έρχονται με το πέρασμα του χρόνου, καθώς αποκτάς ολοένα και περισσότερη προϋπηρεσία στο συγκεκριμένο κλάδο, ενώ σιγά σιγά γίνεσαι περισσότερο συνειδητοποιημένη, γνωρίζοντας απολύτως τι θέλεις στο κρεβάτι. Για αυτό, όσο περνάνε τα χρόνια, να περιμένεις ακόμη περισσότερες απολαύσεις και δυνατές (κυριολεκτικά) στιγμές, με το peak εκεί γύρω στα 37-40…
Είναι στο γονίδιό σου. Και αναλόγως σε ευεργετούν ή μη. Για την ακρίβεια, όλες οι σύγχρονες έρευνες καταδεικνύουν ότι η ικανότητα μίας γυναίκας να έρθει σε οργασμό ή όχι, καθώς και η ποιότητα αυτού, εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό από γονιδιακούς παράγοντες. Το έρμο το DNA είναι ο μεγάλος ένοχος και εδώ, και όπως λένε οι επιστήμονες, σε ένα ποσοστό 65% η κληρονομικότητα είναι εκεί να σε απειλεί και να σε ευεργετεί ταυτόχρονα (ελπίζω να ισχύει πάντα το δεύτερο για σένα). Για να δώσεις άφεση αμαρτιών στον εαυτό σου και να ξέρεις ποιόν να κατηγορήσεις σε περίπτωση αποτυχίας, στρέφοντας αλλού τις προσπάθειες σου για την επίτευξη του μεγάλου ιδανικού: ενός μεγάλου, δικαιότερου και άκρως ικανοποιητικού οργασμού κάθε φορά…

Χωρισμένοι … με παιδιά

Όταν η ζωή προχωρήσει

Όταν η ζωή ξαναμπεί στην κανονική της πορεία, τα παιδιά έρχονται  αντιμέτωπα και με το γεγονός ότι οι γονείς τους έχουν σεξουαλική ζωή και αρχίζουν να βγαίνουν με άλλους. Τους είναι αδιανόητο οτι οι γονείς τους έχουν κάποιο άλλο σύντροφο και αυτό τα κάνει να νιώθουν μπερδεμένα και υποχρεωμένα να υπερασπιστούν τον " απατημένο " (ακόμη και αν αυτός είναι που έχει φύγει και το γνωρίζουν καλά) γονέα. Δεν πρόκειται παρά για μία απέλπιδα προσπάθεια να διατηρηθεί η δομή της οικογένειας με τη μορφή του το παιδί γνώριζε όλα του τα χρόνια. Οι γονείς σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποχωρήσουν από την ανάγκη και επιθυμία τους να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Στις περιπτώσεις αυτές η διακριτικότητα αλλά και η σταθερότητα είναι σημαντικές αρετές. Είναι δεδομένο ότι ο γονιός που προσπαθεί να μπει σε μία νέα σχέση αναπόφευκτα θα αφιερώνει λιγότερο χρόνο στα παιδιά του και λογική συνεπαγωγή είναι πως το παιδί θα  γεμίσει φόβο ότι έχει ολοένα και μικρότερη σημασία στη ζωή των γονιών του. Διασκεδάστε αυτή τους την ανησυχία και συνεχίστε την προσπάθεια σας να ξαναφτιάξει τη ζωή σας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το παιδί είναι που θα πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα συνθήκη και όχι ο γονέας να υπαναχωρήσει. Η βαθιά κατανόηση, η διακριτικότητα και ο χρόνος, συνήθως διευθετούν με τον καλύτερο τρόπο τέτοιου είδους προβλήματα.
Όταν ένας από τους γονείς προχωρά σε ένα νέο γάμο,  το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η προσαρμογή του παιδιού στις καινούργιες συνθήκες καθώς τώρα :
Νιώθει θυμό γιατί ο νέος σύζυγος διαλύει ουσιαστικά την μύχια επιθυμία τους να ξανασμίξουν οι γονείς
Νιώθει  ανταγωνιστικά προς τον ή την νέο/ νέα σύζυγο, με τον οποίο πρέπει τώρα να μοιράζεται το γονέα του
Η σχέση που αναπτύσσουν με τον  ή την νέο σύζυγο τους κάνει να νιώθουν ότι προδίδουν το γονέα που αντικατέστησε ο νέος σύζυγος - σκέψη αυτόματη ή αρκετές φορές πυροδοτούμενη ...από το περιβάλλον
Αναπτύσσουν ανταγωνιστική σχέση προς τα καινούρια αδέρφια, σε μία προσπάθεια να κρατήσουν την προσοχή και την κεντρική θέση στη ζωή των γονιών τους.

Αν και όλα αυτά φαίνονται δυσεπίλυτα, ένας γάμος με αγάπη και κατανόηση, ακόμη κι αν αυτός αφορά σε ένα νέο γονέα, μπορεί να λειτουργήσει ως άριστο αντίβαρο στην εικόνα του διαλυμένου σπιτιού, να ανανεώσει την πίστη στις δεύτερες ευκαιρίες της ζωής, να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση του παιδιού, να δώσει θετικά πρότυπα για το αρσενικό και το θηλυκό φύλο, να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του, καθώς θα διαπιστώσει ότι γίνεται αποδεκτό από τον άλλο σύζυγο. Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μονογονεεϊκές οικογένειες δεν έχουν τις ευκαιρίες αυτές, ενώ ταυτόχρονα τα οικονομικά προβλήματα επιδεινώνουν την κατάσταση. Επιπλέον, επειδή η μόνη στενή σχέση που έχουν αφορά σε ένα άτομο, (το γονιό με τον οποίο ζουν) δεν επιτυγχάνουν εύκολα την αυτονομία και ανεξαρτησία τους.

Αντί επιλόγου
Ο άνθρωπος, ανεξαρτήτως της ηλικίας του, έχει σημαντικά ψυχικά αποθέματα για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες, Για να λυθούν επιτυχώς όλα τα προβλήματα, αρκεί να αποφύγουμε κάποια βασικά λάθη : 
 1. Οι γονείς συχνά πιστεύουν πως τα παιδιά θέλουν να κρύβουν τα συναισθήματά τους από τους γονείς, να μην συζητούν την κατάσταση, να εξατμιστούν με κάποιο τρόπο τα προβλήματα και όλοι να συμπεριφέρονται σαν μην έγινε τίποτα.
  Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά θέλουν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και να εκφράσουν τους γονείς τους το πόσο υποφέρουν. 
 2. Οι γονείς πιστεύουν πως τα παιδιά θα εκφράσουν λεκτικά την οδύνη τους.
  Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά κατακλύζονται από τα συναισθήματά τους και πως ακόμη και τα μεγαλύτερα παιδιά δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν το ένα συναίσθημα από το άλλο- παραδείγματος χάριν τη μοναξιά από την απόρριψη. 
 3. Οι γονείς πιστεύουν πως τα παιδιά θα αναγνωρίσουν και θα σεβαστούν τη δική τους κρίση και θα δείξουν κατανόηση
  Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά είναι εγωκεντρικά, αγενή, ενίοτε και κακότροπα πλάσματα που πάντοτε προτάσσουν τα δικά τους συναισθήματα και ανάγκες - και ευτυχώς που συμβαίνει αυτό γιατί αλλιώς χτίζεται ένας δυστυχής ενήλικας. 
Τα παιδιά δεν αντέχουν στη σκέψη πως ο πως ο υπερήρωας γονιός θα λυγίσει.
Το ενδεχόμενο αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δική τους ασφάλεια και ομοιόσταση και δεν το αντέχουν - γι αυτό πολύ απλά μην λυγίσετε.

Νέα σχέση μετά το διαζύγιο: νέες ισορροπίες

xorismosΣτην κοινωνία μας ένα διαζύγιο είναι πλέον πολύ συνηθισμένο. Kαι είναι αποδεκτό ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερους από έναν ερωτικούς συντρόφους στη διάρκεια της ζωής τους.
Αν λοιπόν κάποια στιγμή η σχέση ενός ζευγαριού φθαρεί, ακούγεται πολύ λογικό και φυσιολογικό να χωρίσουμε και στη συνέχεια να αναζητήσουμε νέο σύντροφο.  Τι γίνεται όμως όταν…έχουμε ήδη αποκτήσει και παιδιά;
Της Τζίνας Χονδρού, Ψυχολόγου, Συμβούλου Οικογένειας
ΠΡΙΝ κάνουμε μια νέα σχέση:
 • Βεβαιωνόμαστε ότι δεν έχουμε αφήσει το παιδί (ούτε και τον εαυτό μας) να ελπίζει σε μια επανασύνδεση μας με τον άλλο γονιό. Τα παιδιά έχουν έτσι κι αλλιώς φαντασιώσεις επανένωσης της οικογένειας, κάτι πολύ λογικό αφού η ταυτότητα τους είναι συνδεδεμένη με την ύπαρξη της οικογένειας.  Αν για εμάς όμως η επανασύνδεση είναι ανεπιθύμητη ή ανέφικτη, χρειάζεται αυτό να είναι ξεκάθαρο στην καθημερινότητα μας και να μην υπάρχουν αντικρουόμενα μηνύματα (π.χ. δεν μπορεί ο πρώην σύντροφος να κοιμάται μαζί μας τα βράδια).
 • Εξηγούμε στο παιδί ότι όπως εκείνο θέλει να παίζει με άλλα παιδάκια, έτσι και οι μεγάλοι χρειάζονται την παρέα άλλων ενηλίκων.  Λέμε και δείχνουμε στο παιδί ότι είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή μας και ότι η σχέση γονέα-παιδιού είναι πολύ ξεχωριστή, όμως όλοι χρειαζόμαστε και χρόνο με άτομα της ηλικίας μας.
 • Ρωτάμε πώς νιώθει με την προοπτική να ξαναρχίσουμε να βγαίνουμε ραντεβού.  Είμαστε ειλικρινείς για το πώς νιώθουμε και τις ανάγκες μας, δεν μπαίνουμε όμως στην παγίδα να ζητάμε συμπαράσταση, συνεργασία από το παιδί ή να κάνουμε πολύ προσωπικές εκμυστηρεύσεις.
 • Κατανοούμε και διαβεβαιώνουμε ότι η σχέση μας με το παιδί δεν θα αλλάξει εξαιτίας της σχέσης μας, π.χ. ότι θα περνάμε αρκετό χρόνο μαζί όπως πριν.  Εδώ να σημειώσουμε όμως, πως γενικά δεν είναι καλό μετά από ένα διαζύγιο να αφοσιωνόμαστε εξ’ ολοκλήρου στο παιδί.
 • Δε υποσχόμαστε ποτέ πράγματα όπως ‘δεν θα ξαναπαντρευτώ μέχρι να τελειώσεις το σχολείο’ ή ‘αν δεν σου αρέσει κι εσένα, θα τελειώσω τη σχέση’.  Η ερωτική μας ζωή είναι δική μας υπόθεση και είναι δική μας ευθύνη να διαπιστώσουμε αν ο νέος σύντροφος ταιριάζει στην οικογένεια που ήδη έχουμε.  Μπορούμε όμως να υποσχεθούμε στο παιδί ότι αν μια σχέση μας γίνει σοβαρή θα τη γνωρίσουν, ότι η γνώμη τους και το πώς νιώθουν μετράει για εμάς και πως θα θέλαμε να συζητάμε οποιεσδήποτε ανησυχίες.
Όταν έχουμε μια νέα σχέση
 • Ο τρόπος της γνωριμίας με το παιδί καθορίζεται από το είδος της σχέσης.  Δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία του παιδιού μας για να κάνουμε μια νέα σχέση ή να γίνει η γνωριμία με αυτή.  Αλλά βέβαια θα λάβουμε υπόψη το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού όταν συζητάμε μαζί του.
 • Αν η σχέση μας έχει ήδη γίνει σοβαρή, χρειάζεται να μιλήσουμε στο παιδί για αυτή τη σχέση, προτού γίνει η γνωριμία.  Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε μετά να οργανώσουμε μια κοινή δραστηριότητα, ώστε να γνωριστούμε όλοι μαζί και από κοντά.  Καλό είναι να αποφύγουμε τις ‘τυπικές’ συναντήσεις π.χ. για γεύμα, για να αποφευχθεί η αμηχανία.  Αποφεύγουμε επίσης να παρουσιάσουμε το νέο μας σύντροφο γενικά κι αόριστα σαν ‘φίλο’, στο πλαίσιο μιας π.χ. μεγάλης συγκέντρωσης, πάρτι, γιατί αν η σχέση μας είναι σοβαρή, η σημασία της θα υποτιμηθεί ή θα περάσει απαρατήρητη.
 • Αν η σχέση μας δεν είναι σοβαρή, μπορούμε να γνωριστούμε γενικά σαν φίλοι.  Αποφεύγουμε τις διαχύσεις μπροστά στο παιδί.
 • Δεν υπάρχει κατάλληλος ‘χρόνος’ που πρέπει να μεσολαβήσει πριν γνωρίσουμε στο παιδί τη σχέση μας.  Ανάλογα με τα άτομα και το είδος της σχέσης, μπορεί να είναι από εβδομάδες μέχρι και χρόνια.  Δεν βλάπτει όμως να προσπαθήσουμε να μην είμαστε βιαστικοί.  Καλό είναι πρώτα να βεβαιωθούμε ότι η σχέση αυτή είναι σημαντική για εμάς, νιώθουμε πως ταιριάζουμε και γνωριζόμαστε ήδη καλά.  Επίσης, καλό είναι ο νέος σύντροφος να έχει εκφράσει μόνος την επιθυμία να γνωρίσει το παιδί μας.
 • Δεν χρειάζεται το παιδί να γνωρίζει κάθε νέα μας σχέση.  Πολύ περισσότερο, αποφεύγουμε να καλούμε στο σπίτι σχέσεις που δεν ξέρουμε καθόλου πώς θα εξελιχθούν ή που εξαρχής γνωρίζουμε πως είναι εφήμερες.  Η αστάθεια αυτή δημιουργεί ανασφάλεια και στενοχώρια στο παιδί.
 • Εμείς χρειάζεται να ξέρουμε τις απόψεις του νέου συντρόφου για τα παιδιά, την οικογένεια, το γονεϊκό ρόλο, τις σχέσεις κλπ, προτού προχωρήσουμε σε γνωριμία του παιδιού μας μαζί του/της.  Καθώς και να λάβουμε υπόψη την προσωπικότητα του παιδιού μας.  Επίσης, να μιλήσουμε στο σύντροφο για τις προτιμήσεις του παιδιού, τα αγαπημένα του πράγματα, τις δραστηριότητες που απολαμβάνει κλπ, ώστε να αναφέρεται σε αυτά κατά τη διάρκεια της γνωριμίας.  Αποφεύγουμε όμως να μιλήσουμε για πολύ προσωπικές σχέσεις, συναισθήματα, συνήθειες του παιδιού.  Αν το παιδί νιώθει άνετα στην πορεία της γνωριμίας μπορεί να κάνει το ίδιο τέτοιες εκμυστηρεύσεις. 

Tα συναισθηματικά «τραύματα» της άμβλωσης

Ασχέτως του εάν η έκτρωση είναι για κάποιους φόνος μιας ανθρώπινης ζωής, ενώ για άλλους μια απλή επεμβατική πράξη που ακυρώνει μια εγκυμοσύνη, σίγουρα είναι μια εμπειρία αξέχαστη και για πολλές γυναίκες τραυματική. Ως γνωστόν, οι συναισθηματικές διαταραχές -με βασικά συμπτώματα την κατάθλιψη και την ενοχή, που συνιστούν τις βασικές συνέπειες μιας άμβλωσης για μεγάλο αριθμό γυναικών, καλούνται «μετεκτρωτικό σύνδρομο». Σύμφωνα δε με πρόσφατη μελέτη της USA Today, γυναίκες που υποφέρουν από κατάθλιψη ή άλλες διανοητικές ασθένειες είναι πιθανότερο να υποφέρουν από τις συναισθηματικές συνέπειες μιας άμβλωσης.
Τα συμπτώματα του μετεκτρωτικού συνδρόμου περιλαμβάνουν -όπως προαναφέρθηκε- κατάθλιψη, ενοχές και παράλογη, ασαφή ως προς τα αίτια που τη γεννούν, αγωνία, αλλά και αυξημένα ποσοστά χρήσης αλκοόλ και ναρκωτικών, όπως και διαταραχών στη διατροφή.
Δυστυχώς, ενίοτε περιλαμβάνει το ίδιο σύνδρομο και άλλες συμπεριφορές αυτοτιμωρίας, είτε αχαλίνωτη σεξουαλική δραστηριότητα είτε σχέσεις κακοποίησης, και σπανιότερα «καταλήγει» σε αυτοκτονία. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά άλλων μορφών μετατραυματικής διαταραχής και ξαναζούν την άμβλωση με διάφορους τρόπους, όπως μέσω επαναλαμβανόμενων εφιαλτών ή φλας μπακ στο άκουσμα μιας αντλίας κενού. Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν αντίδραση κατά την επέτειο της άμβλωσης ή της αναμενόμενης ημερομηνίας τοκετού. Άλλες απορροφώνται από το να μείνουν και πάλι έγκυες.
Σύμφωνα με άλλη μελέτη του Γάλλου μαιευτήρα Ζιλιέν Ογκίστ Βαλερέν, η άμβλωση μπορεί να οδηγήσει σε ανησυχία σχετικά με θέματα γονιμότητας και τεκνοποιίας, και μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη δεσμού της γυναίκας με τα παιδιά που θα κάνει στο μέλλον, προκαλώντας χαμηλή αυτοεκτίμηση, «ενοχή του επιζώντος» κι ακόμα υποσυνείδητη υποτίμηση των άλλων παιδιών της.
Σύμφωνα δε με την Ομάδα Έρευνας του Μετεκτρωτικού Συνδρόμου, το σύνδρομο αυτό, όταν εμφανίζεται, «χτυπά» εξίσου γυναίκες που θεωρούν ότι η άμβλωση ισοδυναμεί με φόνο και γυναίκες που θεωρούν ότι δεν έβλαψαν μια ζωή. Γεγονός είναι, όμως, ότι το Μ.Σ. συχνά εμφανίζεται εντονότερα σε γυναίκες που έχουν ήδη μια τάση προς ψυχολογικά προβλήματα. Επίσης, είναι αληθές πως το Μ.Σ. εντείνεται με την επανάληψη μιας έκτρωσης, οπότε η διαταραχή ανακυκλώνεται και γίνεται ακόμα πιο σοβαρή εξαιτίας του ίδιου του συμπτώματός της.
Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΟΣΛΟ
«Η έκτρωση προκαλεί στις γυναίκες πιο μεγάλο συγκινησιακό σοκ από την αποβολή», διαπίστωσαν ερευνητές στο Όσλο το 2004, σε μελέτη της συμπεριφοράς γυναικών που είχαν αποβάλει άθελά τους και γυναικών που είχαν επιλέξει την άμβλωση: Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες που είχαν κάνει άμβλωση πριν από δύο χρόνια καταπίεζαν σκέψεις και συναισθήματα για το θάνατο του παιδιού περισσότερο από αυτές που είχαν αποβάλει πριν από δύο χρόνια.
Συνολικά, η μελέτη αποκάλυψε ότι το 17% των γυναικών που είχαν κάνει άμβλωση παρουσίαζε σε υψηλό βαθμό συμπτώματα «αποφυγής» (avoidance). Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αποφυγή του γεγονότος και παρεισδύσεις, όπως φλας μπακ και εφιάλτες. Οι γυναίκες που είχαν παρασυρθεί σε άμβλωση έτειναν περισσότερο να εκφράζουν μετάνοια και αισθήματα ενοχής και ντροπής. Μόνο 3% των γυναικών που είχαν αποβάλει είχαν τέτοια συμπτώματα.
Η Georgette Forney, συνιδρύτρια της ομάδας «Εκστρατεία πληροφόρησης «όχι πια σιωπηλές»» (Silent No More Awareness Campaign), η οποία παροτρύνει τις γυναίκες που μετάνιωσαν για εκτρώσεις να μιλούν γι’ αυτό, δήλωσε σχετικά: «Από την εμπειρία μου, οι γυναίκες που αποβάλλουν αντιμετωπίζονται συνήθως με κάποια κατανόηση και συμπάθεια, αλλά αυτές που έκαναν έκτρωση συχνά καταφεύγουν σε φάρμακα, ναρκωτικά και αλκοόλ για να καλύψουν τον πόνο τους, επειδή οι άνθρωποι που μας είπαν ότι είναι εντάξει να κάνουμε έκτρωση δεν θέλουν να ακούσουν τις κραυγές μας μετά».
ΠΗΓΗ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 8/10/2010

Γονείς, παιδιά και κακές συνήθειες

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Πόσο εύκολο είναι οι γονείς να μάθουν στα παιδιά τους ένα υγιεινό τρόπο ζωής, όταν οι ίδιοι δεν το ακολουθούν;
Πολλοί γονείς θέλουν τα παιδιά τους να τρέφονται σωστά, να αθλούνται, να κοιμούνται νωρίς, να μην βλέπουν πολύ τηλεόραση. Ωστόσο, το περιβάλλον στο όποιο μεγαλώνουν είναι εντελώς αντίθετο από τα παραμένω θέλω.
Το ψυγείο είναι γεμάτο σοκολάτες και λιχουδιές πλούσιες σε ζάχαρη και αλάτι, τις οποίες φυσικά τα παιδιά λατρεύουν. Οι γονείς προσπαθούν από την μια να πείσουν τα παιδιά να φάνε τα φρούτα τους ενώ εκείνα κλαίνε για το σοκολατένιο επιδόρπιο που είδαν στο ψυγείο. Στο τέλος, οι γονείς υποκύπτουν στο κλάμα των παιδιών χρησιμοποιώντας ταμπέλες «ορίστε κακομαθημένο, φάε τι σοκολάτα, αλλά η μαμά δεν σ’ αγαπάει που δεν τρως τα φρούτα σου». Οι τιμωρίες ή οι απειλές επιστρατεύονται επίσης ως μέθοδοι πειθούς. Αντίστοιχες σκηνές γίνονται για την τηλεόραση, τον ύπνο, το συμμάζεμα του δωματίου ή για όποια άλλη συνήθεια θεωρούν σημαντική οι γονείς για την ανάπτυξη των παιδιών τους.
Πώς όμως οι γονείς μπορούν να πείσουν τα παιδιά τους για το αντίθετο;
Θα πρέπει να αποτελέσουν οι ίδιοι πρότυπο αλλά και να τροποποιήσουν το περιβάλλον ανάλογα με τις ανάγκες. Ένα παιδί που από μικρή ηλικία έχει μάθει να τρώει φρούτα και γενικότερα να τρέφεται σωστά είναι πιο πιθανό μεγαλώνοντας να υιοθετήσει ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής από ένα παιδί που τρέφεται με σοκολάτα και αλμυρά σνακ.
Βάλτε ένα πρόγραμμα για τις ώρες που μπορεί να δει το παιδί τηλεόραση αλλά και για τα προγράμματα που είναι κατάλληλα για την ηλικία του. Αν η τηλεόραση παραμένει ανοιχτή από το πρωί μέχρι το βράδυ το παιδί θα μάθει να βλέπει. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες κακές συνήθειες που δεν θέλετε να υιοθετήσουν τα παιδιά σας. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να εντάξετε τον τρόπο ζωής αυτό από νωρίς στα παιδιά σας.

20 πράγματα που εύχομαι να μου είχαν πει στα 20 μου

NEOΣ
Όταν είσαι νέος βλέπεις τη ζωή μπροστά σου τεράστια, γεμάτη ευκαιρίες.
Και καλά κάνεις γιατί έτσι πρέπει να αντιμετωπίζει το μέλλον του γεμάτο πάθος και ένταση. Όμως, το κακό είναι πώς ο χρόνος κυλά πολύ γρήγορα και αυτό είναι το μειονέκτημα των νέων. Δεν ξέρουν να κάνουν καλή διαχείριση. Έτσι, οι γονείς βλέποντας τα παιδιά τους να αφήνουν τον καιρό να περνά ανεκμετάλλευτος, πανικοβάλλονται. Μπαίνουν στη θέση τους και θυμούνται τα δικά τους νεανικά χρόνια, τότε που χρειάζονταν έναν ενήλικα να τους συμβουλεύσει σωστά για τις επιλογές τους. Να τους πει:
Κράτα κοντά σου μόνο τους καλούς φίλους. Η ζωή θα σου δείξει ποιοι αξίζει να είναι δίπλα σου και ποιοι όχι.
•Παρ΄όλο που μπορεί να είσαι ένα έξυπνος νέος, πολλές φορές είναι καλό να ακούς την γνώμη των μεγαλύτερων. Ίσως, από τα δικά τους παθήματα να σε βοηθήσουν να μάθεις πράγματα. Είναι στο χέρι σου από κει και πέρα πως θα τα επεξεργαστείς, αλλά άκουσέ τους.
Ζήσε τη στιγμή. Το μέλλον θα το σκέφτεσαι μια ζωή. Είναι καλό να ζήσεις τις στιγμές στο έπακρο τώρα που μπορείς.
•Φρόντισε το σώμα και την εμφάνισή σου. Τα νιάτα είναι μία φορά. Κάποια μέρα θα το νοσταλγήσεις, τουλάχιστον ας έχεις όμορφες αναμνήσεις απ’ αυτό.
• Μάθε να ζητάς συγνώμη. Είναι ωραίο πράγμα να αποδέχεσαι τα λάθη σου. Σε διδάσκουν γι αυτό είναι καλό να τα αναγνωρίζεις.
• Αν ακούσετε αποθαρρυντικά σχόλια, μην ασχοληθείτε. Ο κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του τόση δύναμη που αν την εξωτερικεύσει και την διαχειριστεί σωστά, μπορεί να καταφέρει πολλά πράγματα. Αν λοιπόν βρεθούν στο δρόμο σας κάποιοι που θα υποτιμήσουν τα χαρίσματά σας, απλά αγνοήστε τους.
• Η μόρφωση είναι σπουδαίο πράγμα. Μην αφήσετε τις σπουδές σας στη μέση, θα το μετανιώνετε μια ζωή. Η καλλιέργεια του πνεύματος είναι το πιο όμορφο δώρο που μπορείτε να χαρίσετε στον εαυτό σας.
• Πείτε όχι σε μια σεξουαλική πρόταση που δεν σας αρέσει. Ναι, είναι ωραίο να έχετε εμπειρίες αλλά να θυμάστε πως έχετε το δικαίωμα της επιλογής. Κανένας, δεν μπορεί να σας αναγκάσει να κάνετε κάτι που δεν θέλετε.
• Άκου την καρδιά σου. Όσο ποιητικό ή ουτοπικό σας ακούγετε, είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να αναγνωρίζετε τα συναισθήματά σας.
• Βρείτε κάτι που μπορείτε να πιστεύετε σ’ αυτό και θα σας δίνει δύναμη κάθε φορά που τη χρειάζεστε.
• Ταξιδέψτε. Είναι η ευκαιρία να γνωρίσετε νέα μέρη και να συλλέξετε πληροφορίες.
• Προσέξτε την εικόνα που παρουσιάζετε στα social media. Μπορεί μέχρι στιγμής να είναι ακίνδυνη για τη ζωή σας, αλλά δεν θα είναι και τόσο μόλις ξεκινήσετε να ψάχνετε για δουλειά. Είναι κρίμα να χάσετε μία θέση που σας ενδιαφέρει, από μια φωτογραφία.
• Δεν χρειάζεται να βλάπτετε τον εαυτό σας. Κάπνισμα, αλκοόλ, ναρκωτικά, είναι μερικές από τις συνήθειες των νέων, που νομίζουν πως οι ουσίες αυτές θα τους προσφέρουν κάτι. Δυστυχώς, η αυταπάτη αυτή τους κοστίζει πολλά περισσότερα για τη ζωή τους.
• Να είστε ανοιχτοί σε όσα σας λένε. Είναι σημαντικό να ακούτε τις εμπειρίες και τις συμβουλές των άλλων. Καταλαβαίνω κάτι δεν σημαίνει απαραίτητα πως συναινείτε κιόλας.
• Να είστε ο εαυτός σας, όχι ο εαυτός του τύπου που στέκεται δίπλα σας. Προσπαθήστε να υιοθετήσετε πράγματα που συμφωνούν με τις αρχές και τα πιστεύω σας. Μόνο έτσι θα καταφέρετε να είστε εσείς και να εξελιχθείτε.
• Να είστε σε επαφή με τους καθηγητές σας. Εκείνοι μπορούν να σας βοηθήσουν.
• Να αγαπάτε τους γονείς σας. Η οικογένεια είναι πολύ σημαντική για τον καθένα. Είναι οι άνθρωποι που την ίδια στιγμή μπορούν να σας εκνευρίσουν και την ίδια στιγμή να νοιαστούν για εσάς, όσο κανένας άλλος στο κόσμο.
• Ο τρόπος που συμπεριφέρεστε και παρουσιάζετε τον εαυτό σας, επηρεάζει τον τρόπο που σας αντιλαμβάνονται οι άλλοι.
• Ακούστε τον ένστικτό σας.
• Δείξτε προσοχή στο τρόπο που οι άλλοι συμπεριφέρονται στους γονείς σας αλλά και στον τρόπο που εκείνοι συμπεριφέρονται στους άλλους. Έχετε να μάθετε πολλά από την παρατήρηση αυτή.

Στα 20 σου μαθαίνεις να «αγαπάς»


LOVE
Τί ωραία ηλικία; 
Έχεις ξεφύγει για τα καλά από την εφηβεία, από το άγχος των πανελληνίων, από την τρέλα των 18, είσαι πλέον 20 χρόνων. Νιώθεις μία απίστευτη εσωτερική δύναμη και ένα πάθος που φουντώνει μέσα σου τόσο έντονα που νομίζεις πως θα σπάσει το στήθος σου. Σ” αυτό ακριβώς το συναίσθημα θέλουμε να επικεντρωθούμε, καθώς είναι η ηλικία που δεν έχει τίποτα να σε δεσμεύει ουσιαστικά. Είσαι μόνο για εσένα. Δεν έχεις παιδιά, έναν άντρα και ένα σπιτικό να φροντίσεις.
Είναι η περίοδος που οραματίζεσαι τη ζωή σου. Τα πάντα φαίνονται εφικτά και έτσι είναι. Καλείσαι να επιλέξεις αυτό που θες, αρκεί να το πιστέψεις και να το κάνεις με πάθος. Αρχίζεις να χτίζεις αυτό που αγαπάς. Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα απ” αυτό. Νιώθεις γεμάτος ευτυχία, δημιουργικότητα και φαντασία.
Και εκεί που είσαι έτοιμος να κατακτήσεις τα πάντα, ξαφνικά κάποιος κύριος κατακτά την καρδιά σου. Έρωτας. Αυτό το εκνευριστικά ωραίο και παράλογο συναίσθημα που νιώθουμε.
Και εκεί που ξαφνικά ήσουν απασχολημένη με τα μεγαλειώδη σχέδια της ζωής σου, ξαφνικά, εμφανίζεται εκείνος. «Τι κάνουμε τώρα;» αναρωτιέσαι. Μην ακούς τις σειρήνες του έρωτα, έχεις πολύ δουλειά μπροστά σου, που δεν παίρνει αναβολή.
Μπαίνεις στο πειρασμό να πιστέψεις τη φήμη που θέλει η δουλειά και ο έρωτας να συνδυάζονται. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Όταν είναι κανείς ερωτευμένος είναι είτε με τη δουλειά του ή με κάποιον άλλον. Παράλληλα, δεν γίνεται.
Από την άλλη, φέρνεις το επιχείρημα πως «μια ζωή την έχουμε». Αν δεν ερωτευθούμε τώρα, πότε θα το κάνουμε. Η επιτυχία μπορεί να έρθει και αργότερα. Ο έρωτας και η ανεμελιά συνδυάζονται άψογα στην ηλικία αυτή.
Η αλήθεια είναι πως το επιχείρημα αυτό έχει βάση. Καθώς, είναι η περίοδος που μπορείς να μάθεις πως να συνδυάζεις, δουλειά, σχέση, φίλους, υποχρεώσεις. Έρχονται όλα μαζί και μαθαίνεις να τα διαχειρίζεσαι. Το να εστιάσεις την προσοχή σου σ΄ένα πράγμα που ήταν άγνωστο μέχρι τα 30 σου είναι δύσκολο. Ξαφνικά πρέπει να αντιμετωπίσεις όλα τα παραπάνω και αυτό είναι χειρότερο. Γιατί όσο, μικρός και αν νομίζεις πως είσαι στα 30 σου, τα πράγματα δείχνουν αλλιώς τότε. Δεν έχεις τις ίδιες αντοχές και κουράγια.
Και ερχόμαστε να αναρωτηθούμε, μήπως τελικά ο έρωτας στα 20 δεν είναι και τόσο κακή ιδέα τελικά;Γιατί, πώς μαθαίνει κανείς να συμπεριφέρεται σε μία σχέση στα 30 του όταν προηγουμένως δεν έχει εμπειρία; Πώς λειτουργείς σωστά; Πώς διαπραγματεύεσαι προβλήματα μέσα στη σχέση σου; Δεν είναι εύκολο project να το ξεκινήσεις στα 30 σου. 
Καθώς, είστε πλέον δύο ολοκληρωμένες προσωπικότητες που ξέρουν τι θέλουν. “Η νομίζουν ότι ξέρουν. Το θέμα είναι πως σπάνια κάνει κανείς υποχώρηση στην ηλικία αυτή, όταν δεν έχει προηγούμενη εμπειρία. Η σχέση γίνεται τότε παιχνίδι εξουσίας. Κατηγόριες, γκρίνιες, προβλήματα, είναι μερικά από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσετε σε καθημερινή βάση. Με τον άνθρωπο φυσικά που επιλέξατε να μοιραστείτε το υπόλοιπο της ζωής σας.
Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση και θέλουν πολύ δουλειά. Για αυτό πρέπει καμία φορά να ξεκινάς από νωρίς για να ξέρεις τι θα σε περιμένει. Θα γνωρίσεις άτομα που θα σε πληγώσουν. Άλλους, που δεν θα σου δώσουν όλα όσα θες. Έχεις να μάθεις πολλά από τη ζωή και ίσως τα 20 να είναι καλή ηλικία.
Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμά μας; Δεν μπορούμε να σου πούμε τι να διαλέξεις. Αλλά μπορούμε να σου πούμε πως ό, τι και αν κάνεις θέλει χρόνο και να επενδύσεις ψυχικά σ” αυτό. Αν τύχει και ερωτευτείς τότε κάνε το καλά. Μάθε τι σημαίνει να είσαι σύντροφος. Πως να συμπεριφέρεσαι σε μία σχέση. Ίσως στο τέλος, η πιο πετυχημένη καριέρα να μη σου δώσει πότε την ευτυχία ενός επιτυχημένου γάμου. Και κάτι ακόμα, πολλοί στην ερώτηση οικογένεια ή καριέρα, διάλεξαν το πρώτο. Ίσως, τελικά το έκαναν, επειδή κατάλαβαν πως στον εργασιακό χώρο «ουδείς αναντικατάστατος», στις ανθρώπινες σχέσεις όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

16 πράγματα που δεν πρέπει να λες σε μια γυναίκα

γυναικα
Οδηγίες προς τους άντρες. 
Υπάρχουν μερικές απαγορευτικές φράσεις που δεν πρέπει να αναφέρεις σε μία γυναίκα (συμπεριλαμβάνονται όλοι οι ρόλοι: σύζυγος, μητέρα, γυναίκα, αδελφή, κόρη) ειδικά όταν δεν είναι καλά ψυχολογικά, κοινώς έχει τα «νεύρα» της.
• Χαλάρωσε.
• Δεν μπορείς να καταλάβεις ότι βασανίζεις τον εαυτό σου χωρίς λόγο;
• Πώς καταφέρνεις να είσαι σ’ ένα παράλληλο σύμπαν;
• Αν πιστεύεις ότι αξίζει, τότε δοκίμασέ το.
• Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πάντα κάνεις τόσο μεγάλο θέμα.
• Καλά πώς δεν το βρίσκεις αστείο; Είναι ξεκαρδιστικό. Μάλλον δεν έχεις αίσθηση του χιούμορ.
• Ξέρεις πως νιώθω για σένα. Γιατί με ρωτάς όλη την ώρα;
• Ηρέμησε.
• Θα το κάνω όποτε θέλω εγώ.
• Δεν συναγωνιζόμαστε σε μια σχέση. Πόσες δουλειές έκανα εγώ και πόσες εσύ.
• Επιτέλους, μάθε τι νούμερο παπούτσια φοράς.
• Καλή είσαι. Εντάξει, δεν ασχολούνται και όλοι μαζί σου.
• Καλά, μου το «παίζεις» φεμινίστρια, αλλά μια πραγματική φεμινίστρια, δεν θα αντιδρούσε όπως αντιδράς.
• Ξεπέρασε το.
• Αλλά λέω και άλλα ακούς μάλλον.
• Μα! πόσο ευαίσθητη είσαι πια.

Πώς λειτουργούν τα συναισθήματα μας;

ΚΟΠΕΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ
Τα συναισθήματα έχουν πολύ βαθιές «ρίζες».
Ο άνθρωπος προκειμένου να επιβιώσει, πριν ακόμα, δημιουργήσει κοινωνίες, λειτουργούσε με δύο βασικά ένστικτα μπροστά σε κάθε απειλή, «μάχη ή φυγή». Οι δυο αυτές αντιδράσεις έχουν χαραχθεί βαθιά στο νευρικό σύστημα του ανθρώπου.
Όλα τα συναισθήματα που βιώνει ο άνθρωπος είναι ουσιαστικά προτροπές για δράση, στιγμιαία σχέδια για την αντιμετώπιση της ζωής που η εξέλιξη έχει σταλάξει μέσα του. Γίνεται εύκολα σαφές, αν παρατηρήσει κανείς τα παιδιά ή τα ζώα. Στο συναισθηματικό κομμάτι, κάθε συναίσθημα παίζει ένα μοναδικό ρόλο. Με διάφορες μεθόδους διείσδυσης στο σώμα και στον εγκέφαλο, οι ερευνητές ανακαλύπτουν περισσότερες ψυχολογικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς κάθε συναίσθημα προετοιμάζει το σώμα για ένα εντελώς διαφορετικό είδος αντίδρασης:
 • Θυμός: Το αίμα κυλάει προς τα χέρια και μας διευκολύνει να πιάσουμε ένα όπλο ή να επιτεθούμε σε κάποιον εχθρό. Οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται και μια έκρηξη ορμονών (όπως η αδρεναλίνη) προκαλεί μια ενέργεια τόσο έντονη που να οδηγεί σε κάποια ενεργό δραστηριότητα.
 • Φόβος: Το αίμα οδεύει προς τους μεγάλους σκελετικούς μύες, για παράδειγμα στα πόδια, κάνοντας πιο εύκολο το τρέξιμο. Ταυτόχρονα, το σώμα ψύχεται έστω και στιγμιαία αφήνοντας πιθανώς στο άτομο το χρόνο να εκτιμήσει κατά πόσο η φυγή θα ήταν η ενδεδειγμένη αντίδραση.
 • Ευτυχία: Μια από τις βασικές βιολογικές μεταβολές στην ευτυχία είναι η αυξημένη δραστηριότητα σε κάποιο εγκεφαλικό κέντρο που αναχαιτίζει τα αρνητικά συναισθήματα αυξάνοντας τη διαθέσιμη ενεργητικότητα και που κατευνάζει αυτά που προκαλούν ανήσυχες σκέψεις.
 • Αγάπη: Τα τρυφερά συναισθήματα και η σεξουαλική ικανοποίηση συνεπάγονται τη διέγερση του παρασυμπαθητικού, του βιοσωματικού αντίποδα της δραστηριοποίησης που υποκινείται από το φόβο και το θυμό και είναι γνωστή ως αντίδραση «μάχης ή φυγής». Το παρασυμπαθητικό πρότυπο, που αποκαλείται «αντίδραση της χαλάρωσης», είναι ένα σύνολο σωματικών αντιδράσεων που προκαλεί μια γενική κατάσταση ηρεμίας και ικανοποίησης, διευκολύνοντας τη συνεργασία.
 • Έκπληξη: Το ανασήκωμα των φρυδιών από έκπληξη επιτρέπει να αποκτήσουμε μια ευρύτερη οπτική ακτίνα και αφήνει να πέσει περισσότερο φως πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Αυτό συμβάλλει στην ευρύτερη πληροφόρηση γύρω από το αναπάντεχο γεγονός, διευκολύνοντάς μας να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει και να αποφασίσουμε το πιο ενδεδειγμένο σχέδιο δράσης.
 • Λύπη: Μια βασική λειτουργία της λύπης είναι ότι μας βοηθάει να προσαρμοζόμαστε σε μια σημαντική απώλεια, όπως το θάνατο κάποιου πολύ κοντινού μας προσώπου ή σε μια άλλη μεγάλη απογοήτευση. Η λύπη προκαλεί ελάττωση της ενέργειας και του ενθουσιασμού μας για τις δραστηριότητες της ζωής, ιδιαίτερα για διασκέδαση και απολαύσεις και όσο βαθαίνει και πλησιάζει την κατάθλιψη επιβραδύνει τη διαδικασία του μεταβολισμού του σώματος. Αυτή η εσωστρεφής απομόνωση μας δίνει την ευκαιρία να θρηνήσουμε μιαν απώλεια ή μια χαμένη ελπίδα, να συλλάβουμε τις συνέπειές στη ζωή μας και, καθώς επανέρχεται η ενεργητικότητά μας, να σχεδιάσουμε ένα νέο ξεκίνημα.
Αυτές οι βιολογικές τάσεις για δράση διαμορφώνονται περαιτέρω και επηρεάζονται από την κουλτούρα του κάθε τόπου, την ιστορία, την παιδεία. Για παράδειγμα, σ΄ όλο τον κόσμο η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου προξενεί λύπη και πόνο. Ωστόσο, ο τρόπος που εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους είναι διαφορετικός.

Είναι ο θυμός καλό πράγμα;

thymos
Βεβαίως και είναι. Ή τουλάχιστον είναι καλύτερο, απ΄το να κρατάμε τα συναισθήματά μας. 
Ας το εξετάσουμε καλύτερα απ” την αρχή. Βιώνεται μία συμπεριφορά που δεν σας αρέσει και σας δημιουργεί συναισθήματα θυμού, πικρίας, αδικίας κτλ. Προσπαθείτε να μην τα εξωτερικεύσετε. Τα καταφέρνετε τελικά; Μάλλον όχι, και αν σας έχει συμβεί μια φορά, πιστέψτε μας ήταν θέμα τύχης. Λειτουργούν μέσα σας σαν ηφαίστειο, έτοιμο να εκραγεί με ολέθριες συνέπειες. Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον θυμό ως κάτι κακό. Νομίζουν πως δεν θα πρέπει να μιλούν γι” αυτό ή αν εκφράσουν τη δυσαρέσκιά τους θα χαλάσουν την εικόνα τους.
Εμείς όμως έχουμε 5 επιχειρήματα που μπορούν να σας αλλάξουν τη γνώμη:
 • Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα όπως, χαρά, λύπη, στεναχώρια, αγωνία, θυμό κτλ.Κάθε συναίσθημα έχει σημασία. Ο θυμός λοιπόν, δηλώνει πως κάτι δεν πάει καλά. Αυτό που ανεβαίνει το αίμα σου στο κεφάλι σημαίνει, πως μία συμπεριφορά, μια φράση, σου προκαλεί ταραχή. Κλονίζει την ψυχική σου ισορροπία. Τί κάνεις λοιπόν γι΄αυτό; Άλλοι, προτιμούν να μην πουν τίποτα και να τον κρατήσουν μέσα τους. Άλλοι πάλι, προσπαθούν να αλλάξουν. Να αλλάξουν ότι τους ενοχλεί. Εξωτερικεύουν το θυμό τους δημιουργικά. Μιλούν για το πως νιώθουν και προσπαθούν να βρουν μια λύση.
 • Ο θυμός σας φέρνει πιο κοντά με τον άλλον. Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο, γιατί όταν σας θυμώνει κάποιος δεν θέλετε να τον βλέπετε στα μάτια σας, αλλά για σκεφτείτε λίγο, πως θα πρέπει να αποκατασταθούν οι σχέσεις σας. Με επικοινωνία. Μιλάτε λοιπόν με τον άλλον, έστω και φωναχτά και ψάχνετε να βρείτε μια λύση. Βγαίνουν στην επιφάνεια συναισθήματα και στοιχεία του χαρακτήρα που προηγουμένως δεν είχατε συνειδητοποιήσει.
 • Όταν κρύβετε το θυμό σας πίσω από ένα ψεύτικο χαμόγελο, δεν σημαίνει ότι οι άλλοι γύρω σας δεν το αντιλαμβάνονται αυτό. Δεν κοροϊδεύετε τους άλλους αλλά τον εαυτό σας.
 • Όταν προσπαθούμε να κρύψουμε το θυμό μας, τότε μαζεύουμε μέσα μας πικρία. Συνεπώς,η πικρία είναι ο θυμός που μένει καταπιεσμένος μέσα για πολύ καιρό δεν μας αφήνει σε ησυχία. Το βασικό πρόβλημα με την πικρία είναι ότι μένει μέσα λειτουργώντας ύπουλα. Αν καταπιέζουμε το θυμό και τον αφήνουμε να μένει μέσα στο σώμα μας, σίγουρα θα μας τρελάνει και θα μας αρρωστήσει στο τέλος. Λειτουργεί σαν σαράκι. Για να το βγάλουμε από μέσα μας χρειάζεται απλά να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας.
 • Όταν απαλλαγείτε από τον  θυμό, τότε δημιουργείτε θέση για την αγάπη. Όσο και αν προσπαθείτενα καταπιέσετε τα συναισθήματά σας και λειτουργείτε μόνο με την λογική δεν θα τα καταφέρετε. Μπορούν με απόλυτη επιτυχία να ελέγχουν τον εαυτό σας. Μην τα φοβάστε. Αναγνωρίστε τα και δείτε πως μπορείτε να τα διαχειριστείτε καλύτερα.

Ανέβασαν στο facebook αποκεφαλισμό γυναίκας!Μια μόλις μέρα μετά την άρση απαγόρευσης από το facebook εικόνων και βίντεο με βίαιο περιεχόμενο ... ήρθε και η απάντηση για τη χρησιμότητα των περιορισμών, ειδικά σε ένα μέσω που είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί. Το Facebook αφαίρεσε έναβίντεο όπου απεικονιζόταν ο αποκεφαλισμός μίας γυναίκας.


Το Facebook είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι θα επιτρέπεται η ανάρτηση βίαιων φωτογραφιών και βίντεο, εφόσον ο σκοπός αυτών είναι η αποδοκιμασία και όχι ο εκθειασμός τους.

«Όταν θα εξετάζουμε το περιεχόμενο για το οποίο μας έχουν κάνει αναφορά οι χρήστες, θα κοιτάζουμε πιο σφαιρικά το πλαίσιο γύρω από μια βίαιη εικόνα ή βίντεο. Δεύτερον, θα εξετάζουμε κατά πόσο το άτομο που ανάρτησε αυτό το περιεχόμενο το μοιράζεται με άλλους με υπευθυνότητα, όπως εάν συνοδεύεται από κάποια προειδοποίηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση που κοινοποίησε την Τρίτη το Facebook. Εχθές παραδέχτηκε πως ήταν λάθος να επιτραπεί η ανάρτηση του βίντεο που δείχνει τον αποκεφαλισμό της γυναίκας στο Μεξικό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, καταδίκασε την πολιτική του Facebook λέγοντας ότι «είναι ανεύθυνο από το Facebook να επιτρέπει την ανάρτηση βίντεο με τον αποκεφαλισμό μιας γυναίκας, ιδιαίτερα χωρίς αυτό να συνοδεύεται από οποιαδήποτε προειδοποίηση. Θα πρέπει να εξηγήσουν τις ενέργειές τους στους ανήσυχους γονείς», είπε. 

Τα στεροειδή την έκαναν άνδρα! (ΦΩΤΟ)Η Κάντις Άρμστρονγκ ήταν μια κατάξανθη γλυκιά κοπέλα που δούλευε ως μπαργούμαν. Τώρα, μετά από χρόνια χρήση στενοειδών είναι αρρενωπή, με τεράστια μπράτσα και θα μπορούσε εύκολα να... βάλει κάτω ακόμη και τον Σβαρτζενέγκερ. 

Άρχισε να κάνει χρήση στεροειδών και όταν ξεκίνησε, δε μπορούσε να σταματήσει. Στο τέλος, τα αναβολικά τη μετέτρεψαν σε άνδρα.

«Ήθελα στενή μέση, μεγαλύτερη πλάτη και πιο ογκώδεις μύες. Αλλά δεν αποφάσισα συνειδητά να αλλάξω από γυναίκα σε άνδρα» είπε σε ντοκιμαντέρ η 28χρονη Βρετανίδα. 

Εκτός από την υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο, τη βαριά φωνή και την ακμή, η Κάντις βιώνει μια σοκαριστική αλλαγή στο σώμα της. Η κλειτορίδα της έχει πρηστεί τόσο πολύ, που μοιάζει σα να έχει ένα μικρό πέος. 


Όμως τώρα, είναι αργά για να κάνει πίσω. «Θα έκανε περισσότερο κακό παρά καλό», λέει. «Θα χάσω όλους μου τους μύες αλλά όχι τα αρσενικά χαρακτηριστικά μου, όπως οι τριχοφυΐα στο πρόσωπο και η βαθιά φωνή». 


Πάντως η αλλαγή δε φαίνεται να την έχει στενοχωρήσει. Τώρα, όπως αποκάλυψε, μπορεί να κάνει πραγματικότητα το όνειρό της και να γίνει drama queen. 


Η αλλαγή, λέει, «μου άνοιξε πόρτες και με ώθησε να αναπτύξω τον εαυτό μου όπως θέλω. Μου έδωσε την ευκαιρία να ζήσω ένα από τα όνειρά μου», είπε. 

Αποδείξεις τέλος! Μόνο ηλεκτρονικά και μόνο από επαγγελματίες Η... λοταρία με τις αποδείξεις συνεχίζεται
- Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα σταματήσουμε να συγκεντρώνουμε βουνά αποδείξεων από κάθε είδους δαπάνες
- Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην εφαρμογή του μέτρου μόνο για επαγγελματικές ομάδες που είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή και μόνο ηλεκτρονικά

Ακόμη δεν είναι βέβαιο τίποτα, όμως όλα δείχνουν ότι πλέον δεν θα χρειάζεται να μαζεύουμε αποδείξεις από ψιλικατζίδικα, περίπτερα, σούπερ μαρκετ και όπου αλλού κάνουμε έξοδα.

Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να προμηθευτούμε την περιβόητη φοροκάρτα για τις συναλλαγές από ελεύθερους επαγγελματίες, όπως γιατρούς δικηγόρους κλπ

Βέβαια και πάλι οι αποδείξεις που θα συλλέγουμε δεν θα “μετράνε” στο σύνολό τους. Το... σχέδιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι στο τέλος του χρόνου να γίνεται... κλήρωση(!) και να βγαίνουν οι επαγγελματικές ομάδες οι αποδείξεις από τις οποίες θα εξασφαλίζουν στους φορολογούμενους έκπτωση φόρου 40%.

Βέβαια όλα αυτά είναι το ... σημερινό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο, ίσως αν αλλάξει ο... καιρός να αλλάξουν και τα σχέδια, θα δούμε...

Χάνουν τη δουλειά τους 3.600 τραπεζοϋπάλληλοιΠριν την Πρωτοχρονιά θα αποχωρήσουν από τις ελληνικές τράπεζες 3.600 υπάλληλοι με προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Το τέλος του 2013 θα σημάνει και το τέλος για 3.600 τραπεζοϋπάλληλους που θα αναγκαστούν να ψάξουν για νέα δουλειά.
Ο λόγος είναι οι περικοπές στα μισθολόγια των τραπεζών που ήδη έχουν στα σκαριά προγράμματα εθελουσίας εξόδου, όπως αποκαλύπτει η Ναυτεμπορική.
Το τέλος του 2013 θα σημάνει και το τέλος για 3.600 τραπεζοϋπάλληλους που θα αναγκαστούν να ψάξουν για νέα δουλειά. Ο λόγος είναι οι περικοπές στα μισθολόγια των τραπεζών που ήδη έχουν στα σκαριά προγράμματα εθελουσίας εξόδου

Από αύριο μάλιστα γίνεται η αρχή από την Eurobank, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εξετάσει το σχέδιο αποχώρησης περίπου 700 υπαλλήλων.

Τον Νοέμβριο ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα που υπολογίζει πως θα πάρει την έγκριση για την εθελουσία έξοδο τουλάχιστον 2.000 εργαζομένων.

Με εθελουσία έχουν ήδη αποχωρήσει 2.182 υπάλληλοι από την Τράπεζα Πειραιώς και άλλοι 615 από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Αντίστοιχο πρόγραμμα ετοιμάζει και η Alpha Bank, με τις εκτιμήσεις πως αφορά περίπου 800 υπαλλήλους, όπως και η Attica Bank για 100 εργαζόμενους.

Με εθελουσία έχουν ήδη αποχωρήσει 2.182 υπάλληλοι από την Τράπεζα Πειραιώς και άλλοι 615 από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τέσσερις ελληνικές τράπεζες ανάμεσα στις 128 που θα ελέγξει η ΕΚΤΗ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ελέγξει την ποιότητα του ενεργητικού των 128 μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης το 2014. Ανάμεσά τους και οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς. 

Κατά τον έλεγχο του 2014 θα χρησιμοποιηθούν τα αυστηρότερα νέα μέτρα, που έχει αναγγείλει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).

Η ΕΚΤ σημείωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τον ορισμό της EBA, σύμφωνα με τον οποίο μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια θα θεωρούνται όσα δεν αποπληρώνονται για διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες.

Η ΕΚΤ θέλει να είναι αυστηρός ο έλεγχος των τραπεζών, ώστε να μην αντιμετωπίσει εκπλήξεις όταν θα αναλάβει την εποπτεία τους και για να αποφύγει την επανάληψη των λαθών που έγιναν με τις δύο προηγούμενες ασκήσεις αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες απέτυχαν να εντοπίσουν τους κινδύνους που οδήγησαν στην ιρλανδική και την ισπανική τραπεζική κρίση.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επίσης, ότι θα ζητήσει από τις τράπεζες να έχουν συντελεστή κεφαλαίων 8%

Εάν εντοπισθούν κεφαλαιακά ελλείμματα, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να τα καλύψουν, πρώτα και κυρίως με ιδιωτικούς πόρους, ανέφερε η ΕΚΤ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι πρέπει να είναι διαθέσιμη και «δημόσια ασφαλιστική δικλείδα».

Ο εποπτικός ρόλος της ΕΚΤ αποτελεί το πρώτο βήμα στο σχέδιο τριών σταδίων για τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη. Καθώς η ΕΚΤ ανησυχεί ότι μπορεί να εποπτεύει τις τράπεζες της Ευρωζώνης χωρίς μία κοινή ασφαλιστική δικλείδα, ζήτησε από τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε έναν ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης και εκκαθάρισης των τραπεζών (single resolution mechanism, SRM) για τη διάσωση ή το κλείσιμο προβληματικών τραπεζών.

Ωστόσο, αυτό το δεύτερο στάδιο της τραπεζικής ένωσης δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς οι πολιτικοί συζητούν για το ύψος του κόστους που θα έπρεπε να επωμισθούν οι φορολογούμενοι. Τα σχέδια για το τρίτο στάδιο, ένα κοινό πλαίσιο εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων, έχουν καθυστερήσει.

28.000 προσλήψεις ανέργων τον ΝοέμβριοΤο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και ξεκίνησε τον Οκτώβριο συνεχίζεται και μέσα στο Νοέμβριο. Αυτή τη φορά θα ανοίξουν 28.000 θέσεις εργασίας σε δήμουςασφαλιστικά ταμεία, ΚΕΠ, δικαστήρια, μουσεία κ.α.Το κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι τεράστιο. Η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη και η ανάγκη για δουλειά έστω και με λίγα χρήματα, έστω και για μόλις πέντε μήνες είναι τεράστια, καθώς είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι οικογένειες που δεν έχουν το παραμικρό εισόδημα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι για τις 10.000 θέσεις εργασίας που προκηρύχθηκαν τον Οκτώβριο κατατέθηκαν 160.000 αιτήσεις.

Που ανοίγουν οι θέσεις εργασίας;
Με βάση το πρόγραμμα προβλέπεται να προσληφθούν 14.000 άνεργοι σε φορείς της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, 1.000 άνεργοι σε ασφαλιστικά ταμεία, 1.000 άνεργοι σε ιερές μητροπόλεις και άλλοι 12.000 άνεργοι σε ΚΕΠ, δημοτολόγια, στον ΕΟΠΥΥ, σε σωφρονιστικά καταστήματα και ειρηνοδικεία, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και σε προνοιακά ιδρύματα εποπτείας του υπουργείου Εργασίας.

Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας προσφέρει αμοιβές 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι πάνω από 490 ευρώ τον μήνα για τους ανέργους άνω των 25 ετών και 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 427 ευρώ τον μήνα για τους ανέργους κάτω των 25 ετών ενώ ο ΟΑΕΔ καταβάλλει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη .

Μια ώρα πίσω τα ρολόγια την ΚυριακήΣτην χειμερινή ώρα περνάμε τα ξημερώματα της Κυριακής, 27 Οκτωβρίου και όλοι θα κερδίσουμε μια ώρα ύπνου!

Έτσι, στις 04:00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείχνουν 03:00, καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας.

ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΜΕ...χωρίς πυξίδα για οπουδήποτε μαζί σου να `μαι και δε φοβάμαι σου λέω τίποτε...

ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΤΕ ΣΕ ΜΕΡΗ ΟΜΟΡΦΑ,ΑΠΟΜΕΡΑ,ΜΑΚΡΥΝΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΑ...ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΤΕ ΜΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ...ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ...ΜΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΗΚΡΙΝΕΙΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΝΕ ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ..ΝΑ ΑΓΑΠΑΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΤΟΥΣ ΠΛΗΓΩΝΕΤΕ..ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΙΣΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΟΛΛΑ!!!!Ταξίδεψέ με σ’ ένα ταξίδι
χωρίς πυξίδα για οπουδήποτε
μαζί σου να `μαι και δε φοβάμαι
σου λέω τίποτε

Άλλοι κοιτούν τον ουρανό και χάνονται
εγώ δεν έμαθα ποτέ να δραπετεύω
άλλοι κοιτούν τον ουρανό και χάνονται
εγώ κοιτώ τα μάτια σου και ταξιδεύω

Ταξίδεψέ με σ’ ένα ταξίδι
που κάνουν λίγοι μακρύ κι απρόσμενο
κι αυτό το βράδυ και το άλλο βράδυ
και το επόμενο
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ!!!


MMM Exclusive Interview: Shark Photographer Todd Bretl


Underwater photographer Todd Bretl continues to explore the ocean, capturing stunning images of diverse marine life. We've seen his glowing portraits of bobtail squid as well as a wide range of other sea creatures, but we're really drawn to his incredible, close-up shots of sharks. Despite their reputation, Bretl manages to get in close, document their image, and safely return to land.
The sharp-toothed, open-mouthed, aquatic animals that roam down below have been the subject of several horror stories, rarely being depicted as anything other than the villain. However, Bretl tells us, "It’s really a misconception that sharks are all that dangerous to scuba divers. I’ve never had a shark act aggressively towards me." Of course, that's not to say that the photographer doesn't take precautions.
We were lucky enough to get in touch with Todd and ask him a few questions about how he manages to venture into such close quarters with sharks and the preparation that goes into a typical shoot. That interview can be read, below.


Can you please explain your process and how much prep goes into a typical underwater shoot with sharks?
Most of the prep work is the same for shooting clownfish. A LOT of preparation goes into making sure I have all the camera equipment and backup I could possibly need because these shoots are typically remote. And also a lot of prep goes into thinking about the kind of shots I want before the actual shoot. Being face-to-face with sharks is pretty exhilarating and it’s not always easy to sit around in the heat of the moment and think about how I want to frame a shot. So, I like to go in knowing what sort of shot I’m looking for.


How does photographing a shark compare to other shoots?
The primary difference with shooting sharks is that you don’t want to have your face glued to the viewfinder. It’s important to have your head up and be alert so that a shark doesn’t get too friendly or curious (you don’t want a tiger shark sneaking up behind you trying to figure out what you are). So a lot of the shooting is “hip shooting” Where you just hold the camera out and guesstimate the framing. That’s not the most natural thing and requires some practice beforehand to be comfortable with.


What sort of safety precautions do you take?
I wouldn’t go free diving with Great Whites or Makos without a safety spotter (those are on my wish list), but with other species I’m not concerned with special safety precautions or being alone in the water with them. Most photogs I know swim towards the sharks not away from them. It’s more of a common sense don’t-do-anything-stupid kind of thing. Along those lines, since the sharks aren’t swimming around trying to hunt divers, most of my shots required some bait/chum to get the sharks in close to the boat.


You have some remarkably intimate perspectives. How do you get in so close?
Most of my shark shots were taken in the Bahamas where the best place to see these sharks is actually in about 15’ of water. At that depth I’m able to stay underwater essentially from 9am to 9pm and only have to come up for air refills. With that amount of time on your hands, and by staying calm and relaxed, eventually the sharks come to you. It’s the same with most other shark shots too, just sitting around still and patient, trying not to blow too many bubbles... eventually they come in. Chasing after a shark is about the worst way to get a close perspective. They’re more skittish than people think.


Do you have a memorable story from a shoot you can share?
One night I was shooting lemon and tiger sharks at night off a boat in the Bahamas and I was the only diver in the water. I was right under the boat, and was fairly on edge to begin with – alone in the dark with dozens of sharks is something memorable enough. But then, the sharks started acting crazy and coming in much closer and faster. I was thinking “Oh sh*t, they’ve had enough of me and my camera.” Turns out an egg-crate full of bait fell off the back of the boat and landed right behind my feet. Once I moved away everything was fine, but for a few seconds there I thought something was going seriously wrong.