Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013

Όταν η ζωή γίνεται πιο σκληρή από όσο αντέχουμε

σκεψεις για
«Μαμά πάρε με σπίτι και σου υπόσχομαι ότι δεν θα σου ζητήσω ξανά φαγητό» είναι τα λόγια ενός κοριτσιού που μένει σε ένα παιδικό χωριό-οικοτροφείο στην Καλλιθέα και ικετεύει την μητέρα του κρατώντας την από την φούστα  για να την πάρει πίσω στο σπίτι. H μαμά απαντά «Δεν έχουμε φαγητό στο σπίτι». Εκείνο όμως της ζητά επίμονα «Μαμά πάρε με σπίτι και δεν θα πεινάσω ξανά. Στο υπόσχομαι!».
Πρόκειται για την ιστορία μιας Ελληνίδας μάνας, η οποία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στις καθημερινές ανάγκες του παιδιού της. Αποφάσισε λοιπόν να αφήσει το παιδί της σ” ένα οικοτροφείο προκειμένου να του εξασφαλίσει το φαγητό του. Η ίδια το επισκέπτεται προκειμένου να του δώσει όση αγάπη και στοργή μπορεί.  H ιστορία είναι τουλάχιστον σοκαριστική. Όμως, το πιο σοκαριστικό είναι πώς δεν είναι μια μεμονωμένη οικογένεια. Το άρθρο της huffingtonpost όπου αναφέρει την ιστορία αυτή, κάνει λόγο για περισσότερες ελληνικές οικογένειες που αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία να ανταπεξέλθουν στις βασικές ανάγκες. Μάλιστα μία έκθεση της Unicef αναφέρει ότι πάνω από 600.000 παιδιά στην Ελλάδα υποσιτίζονται και ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Πραγματικά, στο άκουσμα της ιστορίας αυτής, τι να πρωτοσκεφτεί κανείς; 
Από την μια πλευρά έχουμε την μητέρα, η όποια δημιουργεί μια οικογένεια με τις καλύτερες προθέσεις, και ξαφνικά καλείται να πάρει την πιο δύσκολη απόφαση της ζωής της. Να αναθέσει την κηδεμονία του παιδιού της και μαζί το ρόλο της ως «μητέρα»  στα χέρια άλλων, επειδή εκείνη δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Δεν γίνεται λόγος για την αδυναμία της στο κομμάτι των υλικών αγαθών, αλλά στην αδυναμία της να του προσφέρει την ημερήσια ποσότητα φαγητού που χρειάζεται για να ζήσει.
Από την άλλη, το παιδί αναγνωρίζει με έναν εκπληκτικό τρόπο την κατάσταση που βιώνει. Δεν κατηγορεί τη μαμά του, δεν θυμώνει. Απλά, αναγνωρίζει τον λόγο που την άφησε και δέχεται να τον αλλάξει. Υπόσχεται πως δεν θα ξαναπεινάσει. Και ξέρετε ποιο είναι το θέμα; Ότι μπορεί να τα καταφέρει, αρκεί να είναι με τη μαμά της. Δεν θα της πει ξανά ότι πεινάει, απλά για να μην ξανά χωριστούν.
Ο σκοπός που αναφερόμαστε στο συγκεκριμένο άρθρο, δεν είναι για να σας παρουσιάσουμε μια αλήθεια που δεν γνωρίζετε. Όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν άνθρωποι φτωχοί, άστεγοι, παιδιά που γεννήθηκαν «ενήλικες». Το θέμα είναι να αναλογιστούμε όλοι, πόσο συχνά τους φέρνουμε στο μυαλό μας; Πόσο συχνά κάνουμε κάτι γι” αυτούς; Πώς μπορούμε να απαλλύνουμε το πόνο τους; Τη δυστυχία τους. Ξέρετε ποιο είναι το περίεργο της όλης υπόθεσης, πώς στα μάτια των παιδιών αυτών συναντάς συχνά, την αγάπη, την ελπίδα, την χαρά. Στα παιδιά που δεν έχουν τίποτα. Κάτι που πλέον δεν συναντάμε στα δικά μας παιδιά που φαίνεται πως τα έχουν όλα ή αν όχι όλα τα βασικά. Όχι γιατί είναι αχάριστα ή φταίνε εκείνα. Απλά, γιατί μοιάζουν σαν να «εκπαιδεύονται» για άλλο σκοπό. Μεγαλώνουν με άγχος, αχαριστία, απάθεια πολλές φορές για αυτές τις κοινωνικές ομάδες. Το χειρότερο απ΄όλα είναι πως μεγαλώνουν με την πεποίθηση πως όλα αυτά είναι δεδομένα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη απάτη.
Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Δυστυχώς ή ευτυχώς. Και αυτό, οι περισσότεροι άνθρωποι το ξεχνάνε. Γιατί η ζωή δεν τους αφήνει περιθώρια να το σκέφτονται. Μόνο όταν κάτι τους σοκάρει θυμούνται να δείξουν ευγνωμοσύνη για όσα έχουν στη ζωή τους. Να πουν ευχαριστώ. Να αγκαλιάσουν σφικτά τα παιδιά τους και να τους πουν πόσο πολύ τα αγαπούν. Να νιώσουν πληρότητα και συγκίνηση για όσα καταφέρουν. Δυστυχώς όμως, μετά από λίγο τα ξεχνάνε όλα. Απορροφούνται πάλι στα προβλήματά τους και στις απαιτήσεις της ζωής. Τρέχουν να ικανοποιήσουν τις υλικές τους ανάγκες αγνοώντας τις ανάγκες της ψυχής.
«Τι να κάνουμε; Έτσι, είναι η ζωή». Όχι δεν είναι καθόλου έτσι η ζωή. Εμείς έχουμε επιλέξει τον τρόπο αυτό να ζούμε. Εμείς έχουμε επιλέξει να ασχολούμαστε με όσα συμβαίνουν στο σπίτι μας και όσα κλείνει η πόρτα μας. Πάντα είναι στο χέρι μας η δυνατότητα να προσφέρουμε, να δούμε τι τρέχει με το διπλανό μας, να βοηθήσουμε το συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη. Δεν είναι μόνα τα υλικά. Μια γλυκιά κουβέντα, ένας λόγος συμπαράστασης. Εμείς γίναμε μόνοι μας, απομακρυνθήκαμε, απομονωθήκαμε, αδιαφορήσαμε.
Η λαχτάρα του παιδιού αυτού να ζήσει με τη μαμά του, με οποιοδήποτε τίμημα, είναι από τα πιο δύσκολα μαθήματα ζωής. 

Ένας φανταστικός κόσμος

SONY DSC
Μπορεί να οραματιστείτε τον κόσμο που θα θέλατε; Έναν υγιή κόσμο που θα ήταν υπέροχο να ζούμε.
Οι άρρωστοι θα γίνονται καλά, οι άστεγοι θα αποκτούν σπίτι. Οι ασθένειες θα ήταν υπήρχαν και όλα τα νοσοκομεία θα ήταν πάρκα. Δείτε τους φυλακισμένους να διδάσκονται πώς να αγαπούν τον εαυτό τους και να αποφυλακίζονται ως υπεύθυνοι πολίτες. Δείτε τις εκκλησίες να απαλείφουν από τη διδασκαλία τους την ενοχή. Δείτε τις κυβερνήσεις να μεριμνούν πραγματικά για τους ανθρώπους.
Βγείτε έξω και νιώστε την καθαρή βροχή που πέφτει, και όταν σταματήσει, δείτε να εμφανίζεται ένα υπέροχο ουράνιο τόξο. Προσέξτε τον ήλιο που λάμπει. Ο αέρας είναι καθαρός και διαυγής. Μυρίστε τη φρεσκάδα του. Δείτε το νερό που λαμποκοπάει στα ποτάμια, τα ρυάκια και τις λίμνες. Παρατηρήστε την πλούσια βλάστηση. Δείτε δάση γεμάτα δέντρα. Δείτε λουλούδια, φρούτα και λαχανικά παντού να σας προσφέρονται σε αφθονία. Δείτε τους ανθρώπους να θεραπεύονται από τις ασθένειες και κάθε αρρώστια να γίνεται μια μακρινή ανάμνηση.
Πηγαίνετε σε άλλες χώρες και δείτε ειρήνη και αφθονία για όλους. Δείτε την αρμονική συνύρπαξη των λαών χωρίς την ύπαρξη όπλων. Δείτε την κρίση, την επίκριση και την προκατάληψη να ξεπερνιούνται και να σβήνουν. Δείτε την κατάργηση των συνόρων και την ανθρώπινη απομόνωση να εξαφανίζονται. Δείτε τους όλους σας να γίνεστε ένα. Δείτε τη Μητέρα Γη, τον πλανήτη σας, θεραπευμένο και ακέραιο.
Δημιουργήστε αυτό τον καινούριο κόσμο τώρα, χρησιμοποιώντας το μυαλό σας για να πλάσετε την εικόνα του. Έχετε δύναμη. Είναι σημαντικός για εσάς. Ζήστε το όραμά σας. Κάντε ό,τι μπορείτε για να γίνει πραγματικότητα, στο βαθμό που μπορείτε.

To πιο γρήγορο ταξίδι στο μέλλον

tumblr_ml5913B0nN1qjv22ro1_500
Λένε πως ο άνθρωπος μπορεί και ταξιδεύει πολύ γρήγορα στο μέλλον και αρέσκεται να ξαποσταίνει στο παρελθόν. 
Τι θα κάνω αύριο-μεθαύριο; Πώς θα τα καταφέρω στη ζωή μου; Πώς θα βρω δουλειά; Πότε θα δημιουργήσω οικογένεια; Πότε θα βγάλω τα δικά μου λεφτά; ή Την πάτησα. Δεν έπρεπε να το κάνω έτσι. Αν είχα δοκιμάσει κάτι άλλο τότε… Ίσως, να ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Ίσως, και όχι. Αλλά…
Αλήθεια, σκέφτεται κανείς το παρόν; Και ρωτάμε με όλη την καλή διάθεση, χωρίς καμία πρόθεση για φιλοσοφικά ερωτήματα. Απλά, θέλουμε  να κάνουμε μια διαπίστωση. Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να εγκλωβίζεται στο μέλλον ενώ ζει στο εδώ και τώρα. Στριφογυρίζει στο κρεβάτι του, παίρνει χάπια για να ανακουφιστεί το στομάχι του που έχει γίνει «κόμπος» απ” το άγχος, νιώθει να χάνεται η φωνή του γιατί κάτι τον πνίγει στο λαιμό του, τρέχει στο ψυχίατρο γιατί έπαθε την πρώτη κρίση πανικού. Κι όλα αυτά τα σωματικά συμπτώματα τα βιώνει επειδή κάτι θα συμβεί στο μέλλον. Δεν ξέρει τι αλλά αυτό ακριβώς είναι που τον αγχώνει περισσότερο.
Είναι πολύ ωραίο πράγμα να έχει κάνεις όνειρα και μάλιστα μεγάλα όνειρα. Να θέτει στόχους. Να σχεδιάζει το μέλλον του. Δεν γίνεται να ζήσει κανείς διαφορετικά. Είναι η κινητήρια του δύναμη για δημιουργία και εξέλιξη. Όμως, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Κάποιες φορές είναι καλό να γυρνά κανείς στον εαυτό του και να του λέει: «Χαλάρωσε λίγο. Κάνεις δεν ξέρει τι θα γίνει αύριο», «Δεν ξέρεις καλά-καλά αν θα ζεις», «Αγκάλιασε το παιδί σου. Παίξε μαζί του», «Πες ένα καλό λόγο στο σύντροφό σου», «Διασκέδασε με τους φίλους σου», «Πέρνα όμορφα με τον εαυτό σου».
Όσοι φωνάζουν να ζήσουμε την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία μας δεν είναι «τρελοί». Απλά θυμούνται πιο συχνά πως η ζωή είναι απρόβλεπτη και δεν ξέρεις από στιγμή σε στιγμή τι θα συμβεί. Γι” αυτό, οραματίσου το μέλλον αλλά όντας «ψυχή τε και σώματι» στο παρόν. Όλα θα γίνουν αλλά μην μπλοκάρεις τον εαυτό σου. Άφησε τον να ζήσει όλες τι στιγμές καλές ή άσχημες και να βιώσει τα συναισθήματα. Απ΄όλα βγαίνει κερδισμένος και πιο καλά προετοιμασμένος για το μέλλον. Το παρόν διδάσκει.
Όσο για το παρελθόν τώρα, ανήκει στα παλιά. Αν αγκυροβολείς εκεί χάνεις τη ζωή. Μπορεί να είναι και χειρότερο από το να κυνηγάς το μέλλον. Το παρελθόν σε γεμίζει τύψεις και ενοχές. Φόβους κρατώντας τον εαυτό σου αδρανή. Μαθαίνεις από τα λάθη, συμφιλιώνεσαι μ” αυτό και συνεχίζεις.

21 πράγματα που θα ήταν καλό να σταματήσουν να κάνουν οι γυναίκες

woman
Μόνες μας δυσκολεύουμε τη ζωή μας.
Γι” αυτό θα ΄ταν φρόνιμο να σταματήσουμε τα εξής:
 1. Να απολογούμαστε. Mία πρόσφατη έρευνα έδειξε πως οι γυναίκες ζητούν περισσότερες φορές συγνώμη από τους άνδρες. Όταν κάποιος αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων είναι πολύ σημαντικό τόσο για τον ίδιο, όσο και για την ποιότητα των σχέσεων που δημιουργεί. Όμως, το να ζητά κανείς συγνώμη γι΄ όλα, είναι παράλογο και ενοχικό. Υπάρχουν και επιλογές σ” αυτή τη ζωή που είναι εξίσου σημαντικές, τις οποίες καλά θα κάνουμε να τις υπερασπιζόμαστε και όχι να απολογούμαστε γι” αυτές.
 2. Να λέμε «ναι» σ” όλους. Δεν γίνεται να είμαστε πρόθυμες πάντα. Υπάρχουν και περιπτώσεις που θα είμαστε κουρασμένες ή που θα θέλουμε να κάνουμε κάτι άλλο. Δεν μπορούμε λοιπόν να λέμε «ναι» σ” ό,τι μας προτείνουν απλά και μόνο για να μην τους χαλάσουμε το χατίρι. Εξάλλου, όταν καταπιεζόμαστε για κάτι, ασυναίσθητα κάποια στιγμή θα το δείξουμε, δεν γίνεται αλλιώς. Η πίεση θα προκαλέσει μια έκρηξη. Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι νόμοι της φύσης.
 3. Να λέμε «όχι» στον εαυτό μας. Έχει να κάνει με την παραπάνω συνήθεια. Από τη στιγμή που επιλέγουμε να λέμε ναι στους άλλους σημαίνει πως λέμε όχι στον εαυτό μας. Οι δικές μας ανάγκες, τα θέλω, δεν υπάρχουν; Γιατί να νιώθουμε εμείς μια εσωτερική έλλειψη ικανοποίησης και ένα άδικο παράπονο προς τους άλλους που δεν σέβονται τις ανάγκες μας; Αφού πρώτα εμείς δεν τις σεβόμαστε.
 4. Να αντιμετωπίζουμε το φαγητό ως εχθρό. Η νέα μόδα που επικρατεί με τα ανορεξικά μοντέλα, τα six pack κτλ μας έχουν κάνει να φοβόμαστε το φαγητό. Το αντιμετωπίζουμε εχθρικά. Είναι αυτό που μας παχαίνει και μας κάνει άσχημες. Το φαγητό είναι απόλαυση. Ειδικά, όταν συνοδεύεται με ωραίο κρασί και καλή παρέα, είναι διασκέδαση. Τώρα, το να προσέχει κανείς τι τρώει και να ακολουθεί ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής αυτό έχει να κάνει με την υγεία του. Τρώω φρούτα, σαλάτες, άπαχο κρέας, καλούς υδατάνθρακες, αποφεύγω τα γλυκά, γιατί που εξασφαλίζουν βιταμίνες, καλή λειτουργία του οργανισμού μου, με προστατεύουν από καρδιοαγγειακά νοσήματα κτλ. Δεν τρέφομαι για να διώξω την κυτταρίτιδα και να δείχνω σέξι τους 6 μήνες στην παραλία. Πρέπει να θέσουμε διαφορετικά το στόχο γιατί αλλιώς κινδυνεύουμε από άγχος και ενοχές που θα μας οδηγήσουν σ” άλλα μονοπάτια.
 5. Να νιώθουμε άσχημα με το σώμα, την εμφάνισή μας, τις υποτιθέμενες ατέλειες μας. Ας συμφιλιωθούμε με την εικόνα μας.
 6. Να νιώθουμε ανίκανες στον επαγγελματικό μας χώρο. Πολύ συχνά νιώθουμε πως δεν κάνουμε τίποτα σωστό και πως όλη αυτή η επιτυχία που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής ήταν θέμα τύχης. Συγνώμη, που επεμβαίνουμε σ” αυτό τον παράλογο συλλογισμό, αλλά κανείς δεν παραμένει επιτυχημένος από την τύχη και μόνο. Υπάρχουν και οι ικανότητες που θα σε κρατήσουν στην κορυφή σε μια στιγμή κακοτυχίας.
 7. Να αγχωνόμαστε για τις άσχημες φωτογραφίες του facebook.Δεν γίνεται να είμαστε σ΄όλες μοντέλα. Κάποιες θα είναι λίγο κάπως, οκ. Δεν είναι η αλήθεια, είναι μόνο μια φωτογραφία. Δεν πλήττεται τόσο image μας.
 8. Να μπερδεύουμε την πραγματική μας ζωή. Πολλές φορές χαζεύουμε φωτογραφίες φίλων και γνωστών στα διάφορα social media. Φωτογραφίες από ένα ταξίδι, ένα περίεργο φαγητό που δοκίμασαν σε κάποιο ωραίο μαγαζί, από μια νυχτερινή έξοδο. Βλέποντας λοιπόν τις φωτογραφίες πέφτουμε ασυναίσθητα στην παγίδα να συγκρίνουμε τη ζωή μας με τις ζωές τους. «Αχ, καλοπερνάει!», «Τι ανάγκη έχει αυτός;»,»Για εκείνη είναι η ζωή». Για μισό λεπτό, ποιος μας είπε εκείνοι είναι πιο ευτυχισμένοι από εμάς. Μια φωτογραφία σε ένα προφίλ είναι απλά μια στιγμή ευτυχίας που κάποιοι θέλησαν να την μοιραστούν με τους διαδικτυακούς τους φίλους. Για ποιο λόγο λοιπόν να μπούμε στη διαδικασία να ζηλέψουμε τη στιγμή αυτή ή να νιώσουμε κατώτεροι;
 9. Να παγιδευόμαστε στα συναισθήματά ενοχής και θλίψη. Ας αναγνωρίσουμε την πηγή τους και να βρούμε μια λύση.
 10. Να καταρρίψουμε τον μύθο των τακουνιών. Ναι, οι ψηλοτάκουνες γόβες είναι η φαντασίωση κάθε άντρα. Το βράδυ όμως, αν μας δει πρωί πρωί στην εφορία ή στο σούπερ μάρκετ, να τις σέρνουμε βλαστημώντας την ώρα και τη στιγμή που τις βάλαμε, δεν είμαστε καθόλου σέξι. Αντιθέτως, για εκείνους αστείες. Όποτε κορίτσια μου φλατ το πρωί ή ωραιότατα παπουτσάκια με χαμηλό τακούνι.
 11. Να κρίνουμε την ερωτική ζωή των άλλων γυναικών. Μην κρίνετε για να μην κριθείτε. Υπάρχουν γυναίκες που θέλουν να ζήσουν την προσωπική τους ζωή έντονα. Ε και; Εμείς γιατί πρέπει να τους βάλουμε ταμπέλα; Είναι δικαίωμα τους να έχουν όσες εμπειρίες θέλουν. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και έχει τα δικά του βιώματα. Δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα να χαρακτηρίζουμε τους άλλους και να βγάζουμε αυθαίρετα συμπεράσματα για τις ζωές τους.
 12. Να μην δίνουμε φυσικά ούτε εμείς αναφορά για τις δικές μας εμπειρίες. Ο αριθμός είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και δεν δηλώνει τίποτα.
 13. Να μην προσπαθούμε να γίνουμε ένας από τους «Άγγελους της Victoria’s Secret». Εξάλλου εκείνες οι γυναίκες είναι άγγελοι. Εμείς είμαστε άνθρωποι. Επιτελούς ας καταλάβουμε τι διαφορά και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μ” αυτό.
 14. Να μην φοβόμαστε την ταμπέλα «τρελή». Πολλές φορές στη ζωή μας την έχουμε ακούσει και θα την ακούσουμε πολλές ακόμα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει εμείς να προστατέψουμε τον εαυτό μας. Ας αρχίσουμε κάπως έτσι: «Γιατί ο εκάστοτε σύντροφός μας σ” ένα καβγά με αποκαλεί τρελή;», «Γιατί ο έφηβος μου με αποκαλεί τρελή μάνα;», «Γιατί οι φίλες μου με αποκαλούν τρελή;». Τι αντιπροσωπεύει ο χαρακτηρισμός τρελή κάθε φόρα; Η ερμηνεία διαφέρει και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Σε έναν ερωτικό καβγά ο σύντροφός μας θα μας πει τρελή επειδή φοβόμαστε και νιώθουμε ανασφάλεια για τη σχέση μας. Έχουμε δει σημάδια που τα επικοινωνούμε με λάθος τρόπο. «Σε είδα την κοίταγες», «Δεν μ΄αγαπάς πια»κτλ. Στην περίπτωση με τον έφηβο, κρύβονται πάλι συναισθήματα όπως, αγωνία για το μέλλον του, ανησυχία για την ασφάλεια του. «Διάβασε να περάσεις στο Πανεπιστήμιο, αφού σε βλέπω χαζεύεις»,»Επιτέλους βάλε μια τάξη στα πράγματά σου, στη ζωή σου μεθαύριο έτσι ακατάστατος θα είσαι», «Όχι, θα γυρίσεις 11.30, όχι 12.00 αλλιώς δεν θα ξαναβγείς». Όσο για τις φίλες, είναι η λαχτάρα που θέλουμε να τους δείξουμε πως δεν έχουμε ρουτινιάσει, πώς δεν έχουμε μεγαλώσει πολύ. Κάνουμε καμιά τρέλα, για να πάρουμε την επιβεβαίωση πώς η έφηβη πλευρά του εαυτού μας υπάρχει ακόμα. Έχουμε ακόμα το δικαίωμα να ονειρευόμαστε. Ας έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματα μας και να μάθουμε να τα εκφράζουμε σωστά. 
 15. Να κρατάμε στη ζωή σας «τοξικές» φίλες. Εκείνες που δεν θέλουν το καλό μας. Ζηλεύουν και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ρουφήξουν όλη μας την ενέργεια.
 16. Να βγάζουμε ανθρώπους απ΄τη ζωή μας επειδή τυχαίνει πλέον να μην έχουμε πια κοινά ενδιαφέροντα. Ξεχνάμε τους φίλους μας από το Πανεπιστήμιο, τα αγαπημένα μας ξαδέλφια που περάσαμε μαζί όλα μας τα καλοκαίρια. Ας βρούμε χρόνο να τους βλέπουμε. Έχουν να μας δώσουν πολλά.
 17. Να ντρεπόμαστε για τα ενδιαφέροντά μας. Επειδή μπορεί να μας αρέσει το πλέξιμο και όχι κάποιο extreme sport δεν σημαίνει κάτι για το όποιο θα έπρεπε να ντρεπόμαστε. Το ανησυχητικό είναι όταν κάποιος δεν έχει καθόλου ενδιαφέροντα στη ζωή του.
 18. Nα βάζουμε χρονοδιαγράμματα στη ζωή μας. Σε δύο χρόνια θα πρέπει να έχω καταφέρει αυτό, σε πέντε χρόνια θα πρέπει να έχω παντρευτεί, σε 10 χρόνια από τώρα… Μισό λεπτό, δεν ξέρουμε καλά καλά αν θα ζούμε αύριο. Το να έχουμε όνειρα και στόχους είναι σημαντικό, το να τρελαινόμαστε όμως να είμαστε μέσα στα deadlines που έχουμε θέσει χωρίς να ζούμε ποιοτικά είναι παράλογο και πολύ αγχωτικό. Επικεντρωνόμαστε στο στόχο χάνοντας ουσιαστικά στιγμές από τη ζωή μας. Δείξτε σεβασμό στη διεργασία και αφήστε τα πράγματα ωριμάσουν στο χρόνο τους.
 19. Να φοβόμαστε τη μοναξιά. Δεν είναι ωραίο πράγμα να μην έχεις ανθρώπους γύρω σου. Ωστόσο, το να περνάς λίγο χρόνο μόνος σου είναι πολύ ανακουφιστικό και χρήσιμο. Όλοι μας χρειαζόμαστε κάποιες μοναχικές στιγμές για να σκεφτούμε, να αφουγκραστούμε τα συναισθήματά μας, να πάρουμε αποφάσεις και να θέσουμε νέους στόχους.
 20. Να κρατάμε μια σχέση επειδή φοβόμαστε να χαρακτηριστούμε singles. Και ρωτάμε εμείς ποιο είναι χειρότερο, η ταμπέλα της single ή της καημένης που υπομένει μια τελειωμένη σχέση. Αν μια σχέση δεν μας εξασφαλίζει την ευτυχία, την ικανοποίηση και την ασφάλεια που θέλουμε, τότε δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε υπομονή και να μένουμε σ΄αυτή. Δεν κερδίζουμε, αντιθέτως χάνουμε τη ζωή που περνά και χάνεται.
 21. Να χαλαρώνουμε στις διακοπές. Η ζωή είναι απαιτητική από μόνοι της. Υποχρεώσεις, δουλειά, ανάγκες, έλλειψη χρόνου, εξοντωτικά ωράρια εργασίας κτλ. Οι διακοπές λοιπόν και ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμα αγαθά της ζωής μας. Για το λόγο εμείς ως έξυπνοι άνθρωποι είναι καλό να τα εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο. Να αποφορτιζόμαστε συγκινησιακά, να χαλαρώνουμε και να διασκεδάζουμε. Αλλιώς, κινδυνεύουμε από ψυχολογική κατάρρευση.

Τάσεις αυτοκαταστροφής

tumblr_mw1e9jiG5B1qbah6ko1_500
Όλοι τις έχουμε μέσα μας και ξέρουμε να τις κρύβουμε καλά.
Τι θα απαντούσατε σε κάποιον που λέει πως σαμποτάρετε μόνες σας τον εαυτό σας;
Πιθανότατα «Αποκλείεται» ή «Γιατί το λες αυτό;»
Κι όμως, το κάνουμε πολλές φορές ασυναίσθητα. Όταν για παράδειγμα προσπαθούμε να καταπιέσουμε τα συναισθήματά μας, τότε είναι πιθανό να υιοθετήσουμε συμπεριφορές που θα μας βλάψουν. Το να δραπετεύουμε από την πραγματικότητα μπορεί να φαντάζει επιθυμητό, αλλά τελικά μπορεί να μας βάλει σε μεγαλύτερες φασαρίες, επειδή, αρνούμενοι να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής μας, ουσιαστικά τις αφήνουμε να διαιωνίζονται. Αποτέλεσμα, να μας κυνηγά συνεχώς η σκέψη τους και το άγχος. Οι εκκρεμότητες πάντα θα βρουν τρόπο να κάνουν αισθητή την ύπαρξή τους. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε χώρο και χρόνο στα συναισθήματά μας να εκφραστούν.
Η αναβλητικότητα είναι μια από τις πιο αυτοκαταστροφικές τάσεις που έχουμε. Πολλές φορές ξεγελάμε τον εαυτό μας προκειμένου να  μην κάνουμε πράγματα που μας προκαλούν δυσφορία ή που μας φοβίζουν. Μπορεί να θέλουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας, να τολμήσουμε κάτι διαφορετικό, κι όμως να διστάζουμε. Η ανασφάλεια, ο φόβος μας ακινητοποιεί, ενώ το αύριο μας ακούγεται ανακουφιστικό.
Η έλλειψη της αυτοπεποίθησης.  Μπορεί η μετριοφροσύνη να θεωρείται αρετή και ο εγωισμός να είναι μην είναι κοινωνικά αποδεκτός, ωστόσο όταν το Εγώ καταπιέζεται σε υπερβολικό βαθμό, αυτό σημαίνει δείγμα χαμηλής αυτοεκτίμησης. Είναι σημαντικό που και που να χαιρόμαστε με τα κατορθώματά μας και να επαινούμε τον εαυτό μας. Η προσπάθεια και η επιτυχία επιβραβεύεται. Δεν χρειάζεται να το προβάλλουμε έντονα. Η ζωή είναι πολύ απαιτητική και δεν θα πρέπει να αφήνουμε ευκαιρίες ανεκμετάλλευτες. Υπάρχουν στιγμές που πρέπει να δείξουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Το να υποτιμάμε, λοιπόν τον εαυτό μας τότε δεν είναι δείγμα καλή συμπεριφοράς αλλά χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Πώς να αντιμετωπίσετε τους μύκητες των ποδιών σας;

large
Η  μυκητίαση των ποδιών είναι μία συχνή δερματοπάθεια που πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Συμβουλή από την Τέτα.
Ο ήλιος, η θάλασσα, η ζέστη είναι οι ιδανικές συνθήκες για να αναπτυχθούν οι ανεπιθύμητοι μύκητες στα νύχια και στο δέρμα των ποδιών.
Σε μερικές περιπτώσεις το δέρμα μεταξύ των δαχτύλων ξεφλουδίζει και «σκάει», σε κάποιες άλλες υπάρχει ερυθρότητα, απολέπιση. Ακόμα και φυσαλίδες στα πέλματα αλλά και στα πλάγια των ποδιών μπορεί να εμφανιστούν. Παράλληλα οι βλάβες αυτές μπορεί να συνοδευτούν από φαγούρα.
Οι παρακάτω μικρές και σύντομες συμβουλές υγιεινής θα βοηθήσουν στο να αποφύγετε τους ανεπιθύμητους… επισκέπτες:
 • Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά.
 • Στεγνώνετε και σκουπίζετε προσεχτικά τα πόδια σας, ιδίως ανάμεσα στα δάχτυλα με το πιστολάκι.
 • Αποφύγετε τα στενά και τα αθλητικά παπούτσια.
 • Φοράτε βαμβακερές κάλτσες και όχι συνθετικές. Επίσης να τις αλλάζετε μόλις ιδρώσετε.
 • Κάθε 10 ή 20 μέρες να επισκέπτεστε έναν ειδικό για να λιμάρετε τα προσβεβλημένα νύχια.
 • Επίσης θα πρέπει να φροντίζετε για την καλή αιμάτωση των ποδιών κάνοντας γυμναστική ή περπατώντας.

Ένα αξέχαστο χριστουγεννιάτικο ταξίδι στην Πράγα

Ένα αξέχαστο χριστουγεννιάτικο ταξίδι στην Πράγα

Αποδράστε σε ένα μαγευτικό προορισμό με την προσφορά του Sotiriou Famous Travel

Περπατήστε σε μαγευτικές πόλεις, απολαύστε περιηγήσεις σε διάσημα αξιοθέατα και μπείτε με τον πιο ιδανικό τρόπο στο γιορτινό κλίμα των Χριστουγέννων, επιλέγοντας μια 4ήμερη ή 5ήμερη απόδραση, προσφορά του Sotiriou Famous Travel, στη μοναδική τιμή των 399 ευρώ το άτομο.

Μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης, η Πράγα, θα γίνει το ορμητήριο σας για την εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής, με τις μεσαιωνικές πόλεις και το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον να συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Μια όμορφη περιπέτεια ξεκινά!

Πρώτος προορισμός σας η παραμυθένια πόλη της Πράγας, με τα επιβλητικά κτίρια, τις γραφικές γέφυρες και τα πολυάριθμα μνημεία. Φτάνοντας στην πόλη την πρώτη μέρα θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε την Καστρούπολη (Χράτσανυ), την Ακρόπολη της Πράγας, μία πόλη μέσα στην πόλη, που απλώνεται πάνω στον βράχο της Μάλα Στράνα. 

Μεταξύ άλλων θα δείτε το Μοναστήρι Στράχοφ, το Λορέττο, τον Γοτθικό Καθεδρικό ναό του Αγίου Βίττου, με το Μαυσωλείο των Βοημών Βασιλέων, το θησαυροφυλάκιο του Στέμματος και τα φανταστικά βιτρώ, το χρυσό δρομάκι ή δρόμο των Αλχημιστών και τέλος τον πύργο του Ιππότη Ντάλιμπορ, απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα της πανέμορφης αυτής πόλης. 

Το μεσημέρι ακολουθεί επιβίβαση στο καραβάκι για μια όμορφη κρουαζιέρα στον Μολδάβα (περίπου μιας ώρας). Στην συνέχεια, ακολουθήστε τον αρχηγό σας στο σημαντικότερο Αρχιτεκτονικό μνημείο της Ευρώπης, στην Μικρή πόλη (Μάλα Στράνα) και την Παλιά πόλη (Στάρε Μέστο). 

Θα περπατήσετε από την γραφική Γοτθική γέφυρα του Καρόλου μέσα από τα μεσαιωνικά δρομάκια της «Βασιλικής οδού» ως την πλατεία της Παλιάς πόλης, με το Δημαρχείο και το φημισμένο Αστρονομικό Ρολόι. Θα φτάσετε στο «Ομπέσνι Ντούμ», δημιουργία των σημαντικότερων Αρχιτεκτόνων, γλυπτών και ζωγράφων του 19ου αιώνα. 

Η επόμενη μέρη περιλαμβάνει ολοήμερη εκδρομή στην όμορφη πόλη της Δρέσδης. Στην έδρα των πριγκιπάτων της Σαξονίας θα θαυμάσετε το παλάτι Ζσίγκερ, την Όπερα, το πανεπιστήμιο, και τον καθεδρικό ναό. Απολαύστε την μοναδική θέα του ποταμού Έλβα από το μεγαλύτερο μπαλκόνι της κεντρικής Ευρώπης. 

Με την επιστροφή σας στην Πράγα σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε παραστάσεις Μαύρου Θεάτρου ή Όπερας. 
Συνεχίζοντας, η τρίτη ημέρα ξεκινά με εκδρομή στην μεσαιωνική πόλη Τσέσκυ Κρούμλοβ. Βρίσκεται στην νότια Τσεχία, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, σε απόσταση περίπου 180χλμ από την Πράγα. 

Ο δρόμος περνάει από μια περιοχή γεμάτη με ποτάμια και λίμνες, που φημίζεται για το κυνήγι. Είναι μια από τις ωραιότερες και από αρχιτεκτονικής απόψεως καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις, που περικυκλώνεται από τους μαιάνδρους του Μολδάβα. 

Για την μοναδικότητα της γράφτηκε το 1992 στην Κατάσταση Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στον ελεύθερο χρόνο σας περπατήστε μέσα από τα μεσαιωνικά τείχη της πόλης, στο κάστρο, το 2ο σε μέγεθος μετά της Πράγας, τις εκκλησίες και τα κτίρια αναγεννησιακού ρυθμού. 

Την τέταρτη μέρα θα ταξιδέψετε για Κάρλοβυ Βάρυ, στη Δυτική Βοημία. Μετά από μια πανέμορφη διαδρομή θα φτάσετε στην πασίγνωστη λουτρόπολη και ταυτόχρονα τόπο συνάντησης ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών και της πολιτικής.

Διασχίζοντας τον κεντρικό πεζόδρομο δίπλα στον ποταμό Τέπλα, θα καταλάβετε γιατί οι Τσάροι Πέτρος ο Μέγας και Νικόλαος Β΄, ο Γκαίτε, ο Λιστ, ο Μπετόβεν, ο Μπαχ, ο Σοπέν, περπάτησαν τον ίδιο δρόμο.

Στην τιμή περιλαμβάνονται:

Αεροπορικά εισιτήρια
Μεταφορές, περιηγήσεις, ξεναγήσεις με πολυτελές πούλμαν
Διαμονή σε ξενοδοχείο 4* ή 5* (επιλογή σας) με πρωινό
Δώρο μίνι-κρουαζιέρα στον Μολδάβα
Δώρο ημιδιατροφή (στο 4* ξενοδοχείο μόνο)
Δώρο Εκδρομή στο Κάρλοβυ Βάρυ
Δώρο Εκδρομή στη Δρέσδη
Δώρο Εκδρομή στο Τσέσκυ Κρούμλωβ
Τοπικός ελληνόφωνος ξεναγός - αρχηγός
Ασφάλεία αστικής / επαγγελματικής ευθύνης TOUR OPERATOR
Εκπτωτικό κουπόνι (αξίας 25 ευρώ κατά άτομο) για την επόμενη εκδρομή σας

Δεν περιλαμβάνονται

Φόροι αεροδρομίων και επίναυλος καυσίμων 135 ευρώ
Είσοδοι σε μουσεία και αξιοθέατα, ποτά, φιλοδωρήματα και ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό
Χριστουγεννιάτικο ή Πρωτοχρονιάτικο εορταστικό δείπνο.
Έξτρα ασφάλιση προσωπικού ατυχήματος, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, απώλειες αποσκευών κ.α. (10 ευρώ) (δείτε στους όρους συμμετοχής του γραφείου).

Περισσότερες πληροφορίες με ένα κλικ εδώ ή μπορείτε να καλέσετε το Sotiriou Famous Travel στο 210 5233804.

Τα πιο σέξι δωμάτια ξενοδοχείου στον κόσμο

Τα πιο σέξι δωμάτια ξενοδοχείου στον κόσμο

Εμπνευσμένα από διάφορα μέρη ολόκληρης της Γης

Τα πιο σέξι δωμάτια ξενοδοχείου στον κόσμο θα τα βρείτε στο ξενοδοχείο Blakes Hotel στο Λονδίνο και όχι άδικα...

Στα ετήσια βραβεία Smith Hotel Awards, που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες, το λονδρέζικο ξενοδοχείο κέρδισε την πρωτιά. 

Ο τουριστικός οργανισμός «Mr & Mrs Smith» γιορτάζοντας τα 10 χρόνια λειτουργίας του, ανέδειξε τους καλύτερους στο ταξίδι, μέσα από μια ψηφοφορία που έλαβαν μέρος 47.000 άτομα. Τους ζητήθηκε να επιλέξουν το αγαπημένο τους boutique και small luxury ξενοδοχείο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Νικητής στην κατηγορία «Sexiest Bedroom», ήταν τοBlakes Hotel στο Λονδίνο.Κάθε δωμάτιο έχει το δικό του στυλ, αλλά όλα είναι εμπνευσμένα από διάφορα μακρινά μέρη της γης: τη Ρωσία, την Ινδία, την Τουρκία...Η διακόσμηση λίγο πολύ θυμίζει την δεκαετία του ογδόντα, είναι μοναδική και έχει δοθεί εκπληκτική προσοχή στη λεπτομέρεια.Από τα πιο όμορφα δωμάτια είναι η Corfu Suite, το οποίο έχει πρόσβαση από τον κήπο του ξενοδοχείου, η Cardinal Suite όλη σε βαθυκόκκινο, η αυτοκρατορική Josephine Suite από έβενο και χρυσό.

Βόλτες στην Καλαμπάκα με θέα τα Μετέωρα

Βόλτες στην Καλαμπάκα με θέα τα Μετέωρα

Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της χώρας μας

Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και περίτρανη απόδειξη του μεγαλείου της φύσης σε συνδυασμό με την ανθρώπινη δημιουργία, τα μοναδικά Μετέωρα αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της χώρας μας.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μορφολογία και το φυσικό περιβάλλον και της γύρω περιοχής, με χωριά και πόλεις που «κλέβουν» κάτι από τη δόξα του διάσημου Μοναστηριού.

Με οδηγό μας το Visit Greece θα ανακαλύψουμε το μυστικό των Μετεώρων και της κοντινής, γραφικής Καλαμπάκας.
Μετέωρα: Επιβλητική ομορφιά

Αιώνες τώρα, οι πανύψηλοι βράχοι που δεσπόζουν μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχάσια, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό γιγαντιαίο πέτρινο σύμπλεγμα, 800 και πλέον βράχων, που αποτελεί όχι μόνο τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς αλλά και ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Ορθόδοξης εκκλησίας.

Εδώ η φύση, η πνευματικότητα και η παράδοση συνδιαλέγονται με ένα τρόπο μοναδικό, αποκαλύπτοντας το μεγαλείο τους στους επισκέπτες, που συρρέουν από κάθε γωνιά της γης για να θαυμάσουν ένα από τα σπουδαιότερα γεωλογικά μνημεία της ανθρωπότητας.

Δεν είναι λίγοι βέβαια εκείνοι που έρχονται στην περιοχή για περισυλλογή και προσευχή, επιθυμώντας να γνωρίσουν τη ζωή των μοναχών αλλά την αριστουργηματική αρχιτεκτονική των μοναστηριών.Μετά το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα αποτελούν το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία μοναστικό κέντρο στον ελλαδικό χώρο, από τον 11ο αιώνα, την εποχή δηλαδή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών, μέχρι και σήμερα. Από τις τριάντα μονές που μαρτυρούνται μέσα από τα ιστορικά στοιχεία και τις πληροφορίες που έχουμε για την περιοχή, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι και δέχονται πλήθος προσκυνητών.Πολλά μικρότερα μοναστήρια, τα περισσότερα από τα οποία ιδρύθηκαν το 14ο αιώνα, σήμερα είναι εγκαταλελειμμένα. Ωστόσο, ο απόηχος της βαθιάς θρησκευτικότητας που αποπνέουν παραμένει ολοζώντανος, αντηχώντας το μεγαλείο παλαιότερων εποχών.Ο παλαιότερος τρόπος πρόσβασης στις μονές των Μετεώρων ήταν η αναρρίχηση που στις μέρες εκείνες είχε την έννοια του αγώνα για την απομόνωση και την αναζήτηση του θείου.

Σήμερα όμως που οι περισσότεροι προσκυνητές και επισκέπτες χρησιμοποιούν τα σκαλοπάτια που έχουν λαξευτεί στους βράχους, η αναρρίχηση αποτελεί μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εναλλακτική δραστηριότητα και, ίσως, έναν από τους καλύτερους τρόπους για να απολαύσει κανείς τη μοναδικότητα του τοπίου.Η περιοχή προσφέρεται παράλληλα για μαγευτικούς περιπάτους στα πανέμορφα μονοπάτια που κρύβουν με τον όγκο τους οι πελώριοι βράχοι που δημιουργήθηκαν 10 εκατομμύρια χρόνια πριν, μετά από ένα διάστημα γεωλογικών ζυμώσεων διάρκειας 15 εκατομμυρίων ετών. Αυτές οι διαρκείς γεωλογικές μεταβολές, σε συνδυασμό με τη συνεχή διάβρωση από τους ανέμους και τις βροχές, έδωσαν με την πάροδο των ετών στους βράχους τη σημερινή τους μορφή.

Το 1988, η UNESCO συμπεριέλαβε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως ένα από τα σπουδαιότερα του κόσμου, και το χαρακτήρισε «Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας».

Δεν θα ήταν λοιπόν υπερβολή να πει κανείς πως πουθενά αλλού στην Ελλάδα, το πέρασμα του χρόνου και το άγγιγμα των στοιχείων της φύσης δεν συνεργάστηκαν τόσο τέλεια δημιουργώντας ένα αριστουργηματικό φυσικό τοπίο χωρίς προηγούμενο.

Καλαμπάκα: Ένα ισχυρό φρούριοΗ λέξη «καλαμπάκα» είναι τουρκική και σημαίνει «ισχυρό φρούριο». Στην ίδια θέση βρισκόταν η αρχαία πόλη Αιγίνιο, η οποία στους μεσαιωνικούς χρόνους ονομαζόταν Σταγοί (ονομασία που φέρει ακόμη η μητρόπολη). Η σύγχρονη πόλη έχει μελετημένη ρυμοτομία, μεγάλες πλατείες, ανοιχτούς δρόμους και ανεπτυγμένη τουριστική υποδομή, καθώς βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα παγκοσμίως διάσημα Μετέωρα.

Αξίζει να επισκεφθείτε:- Τον ιστορικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου.
- Τη μοναδική στην Ελλάδα Σχολή Ξυλογλυπτικής.
- Το σπήλαιο της Θεόπετρας. Εδώ έχουν βρεθεί αποτυπώματα ανθρώπινων πελμάτων που χρονολογούνται από το 45000 π.Χ.- Το γραφικό χωριό Kαστράκι, 2 χλμ βορειοδυτικά, που ενώνεται με τη Καλαμπάκα κάτω από τη σκιά των επιβλητικών μονολιθικών βράχων των Μετεώρων. Πήρε το όνομά του από ένα μικρό βυζαντινό κάστρο, του οποίου σώζονται ελάχιστα απομεινάρια.
- Επιβάλλεται η επίσκεψη στον ναό της Παναγίας της Δούπιανης, με τη σκήτη Δούπιανης, που αποτέλεσε κέντρο λατρείας των πρώτων ασκητών (11ου-12ου αι.).

Επιστήμονες σχεδόν εξαφάνισαν το χρωμόσωμα Υ

Επιστήμονες σχεδόν εξαφάνισαν το χρωμόσωμα Υ

Παρά την εξαφάνιση πειραματόζωα κατάφεραν να γίνουν μπαμπάδες

Το χρωμόσωμα Υ είναι το υπέρτατο βιολογικό σύμβολο των αρσενικών και η κατ’ εξοχήν συνεισφορά τους στην αναπαραγωγή. Όμως το εν λόγω σύμβολο δέχτηκε καίριο πλήγμα, καθώς αμερικανοί επιστήμονες εξαφάνισαν σε πειραματόζωα τα 12 από τα 14 γονίδια του χρωμοσώματός Υ, αφήνοντας μόνο δύο, παρ’ όλα αυτά τα αρσενικά ποντίκια κατάφεραν να γίνουν μπαμπάδες, έστω και μέσω της τεχνικής της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Χαβάης, με επικεφαλής την καθηγήτρια αναπαραγωγικής βιολογίας Μόνικα Γουόρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», σύμφωνα με το BBC και το «New Scientist», πιστεύουν ότι στο μέλλον μπορεί να καταφέρουν να καταστήσουν απολύτως περιττό στην αναπαραγωγή το χρωμόσωμα Υ, εξαφανίζοντας και τα υπόλοιπα δύο γονίδιά του. Οπότε ανακύπτει το -υπαρξιακό- ερώτημα «ποια ακριβώς θα είναι η διακριτή συνεισφορά των αρσενικών στη γονιμοποίηση;»

Από την άλλη, οι ερευνητές προτίμησαν να αναδείξουν την αισιόδοξη για τους άνδρες πλευρά του ζητήματος, επισημαίνοντας ότι μελλοντικά θα είναι πιθανώς εφικτό να γίνουν πατεράδες άνδρες με τελείως κατεστραμμένο χρωμόσωμα Υ εξαιτίας γενετικών αιτιών, οι οποίοι πάσχουν από αζωοσπερμία.

Το DNA βρίσκεται «πακεταρισμένο» σε χρωμοσώματα. Στα περισσότερα θηλαστικά -και στους ανθρώπους- ένα παιδί γεννιέται κορίτσι αν κληρονομήσει ένα ζευγάρι ΧΧ χρωμοσωμάτων και αγόρι αν κληρονομήσει ένα ζευγάρι ΧΥ χρωμοσωμάτων. Αντίθετα με τα άλλα χρωμοσώματα, το χρωμόσωμα Υ δεν έχει γενετικό αντίγραφο σαν «μπακ-απ», με συνέπεια να είναι πιο ευάλωτο σε μεταλλάξεις και στην εξελικτική φθορά. Μερικοί γενετιστές υποψιάζονται ότι οδεύει αργά αλλά σταθερά προς εξαφάνιση.

Τα γενετικά μεταλλαγμένα αρσενικά ποντίκια, που είχαν χρωμόσωμα Υ με μόλις δύο γονίδια (τα Sry και Eif2s3y) αντί για 14, παρήγαγαν ελάχιστο σπέρμα και ήσαν στείρα, όμως με την κατάλληλη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης (σπερματέγχυση) μπόρεσαν να γίνουν γονείς υγιών απογόνων.

Η Μόνικα Γουόρντ είπε ότι «ίσως είναι δυνατό να εξαλείψουμε πλήρως το χρωμόσωμα Υ», αν ο ρόλος και αυτών των δύο τελευταίων γονιδίων μπορεί να υποκατασταθεί με άλλο τρόπο, όμως πρόσθεσε ότι ένας κόσμος χωρίς άνδρες θα ήταν «τρελός» και «επιστημονική φαντασία».Όμως, από πρακτική επιστημονική άποψη, όπως ανέφερε, «η νέα έρευνα δείχνει ότι είναι δυνατό, παρά τις μεγάλες διαγραφές γονιδίων στο χρωμόσωμα Υ, να υπάρξει αναπαραγωγή, κάτι που δίνει ελπίδες στους άνδρες με προβλήματα γονιμότητας». «Τα περισσότερα γονίδια του χρωμοσώματος Υ είναι αναγκαία για τη φυσιολογική γονιμοποίηση. Όμως, όταν πρόκειται για εξωσωματική γονιμοποίηση, δείξαμε ότι το χρωμόσωμα Υ μπορεί να ελαχιστοποιηθεί σε αριθμό γονιδίων», είπε η αμερικανίδα ερευνήτρια - τουλάχιστον στα ποντίκια.

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμαναν πως η μελέτη στα ποντίκια δεν μπορεί να έχει άμεση αντιστοιχία με τους ανθρώπους, καθώς το χρωμόσωμα Υ των τελευταίων δεν έχει ακριβώς τα ίδια γονίδια με τα ποντίκια.

Τεράστια έκρηξη παραλίγο να κάψει τη Γη

Τεράστια έκρηξη παραλίγο να κάψει τη Γη

Προήλθε από ένα άστρο με μάζα 20 έως 30 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου

Μία «τερατώδης» -όπως την αποκάλεσαν οι αστρονόμοι- έκρηξη ακτίνων γάμμα, που συνέβη σε ένα μακρινό γαλαξία σε απόσταση 3,7 δισεκατομμυρίων ετών φωτός, όταν το σύμπαν είχε ηλικία 9,9 δισεκατομμυρίων ετών, είναι η ισχυρότερη, φωτεινότερη και μεγαλύτερης διάρκειας που έχει ποτέ παρατηρηθεί από τη Γη. Αν είχε συμβεί πιο κοντά, ο πλανήτης και η ζωή πάνω σε αυτόν θα είχαν «ψηθεί».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η μόνη πιο ισχυρή έκρηξη που ξέρουν -ή μπορούν να φανταστούν- οι επιστήμονες, είναι η ίδια η Μεγάλη Έκρηξη (Μπιγκ μπανγκ) που δημιούργησε το σύμπαν. 

Οι εκρήξεις ακτίνων γάμμα λαμβάνουν χώρα, όπως πιστεύουν οι αστροφυσικοί, όταν ένα τεράστιο άστρο πεθαίνει καταρρέοντας βαρυτικά σε μια νέα μαύρη τρύπα, δημιουργώντας μια σούπερ-νόβα και εκτοξεύοντας παράλληλα στις εσχατιές του διαστήματος πανίσχυρους «πίδακες» ακτινοβολίας πολύ υψηλής ενέργειας, η οποία ταξιδεύει στο σύμπαν με την ταχύτητα του φωτός. 

Οι ακτίνες γάμμα είναι η μορφή του φωτός με την μεγαλύτερη ενέργεια στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα (τουλάχιστον 500.000 φορές ισχυρότερη από το ορατό φως).

Τα τηλεσκόπια παρατηρούν τέτοιες εκρήξεις ακτίνων γάμμα εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, με ρυθμό πλέον περίπου μία ανά διήμερο. Όμως η συγκεκριμένη έκρηξη ξεχωρίζει με την ισχύ και τη λαμπρότητά της από οποιαδήποτε άλλη μέχρι σήμερα, καθώς ήταν πέντε φορές ισχυρότερη από την μέχρι σήμερα κάτοχο του ρεκόρ (είχε παρατηρηθεί το 1999).

Οι επιστήμονες, που μελέτησαν το εντυπωσιακό -και τρομακτικό- φαινόμενο, έκαναν τέσσερις ξεχωριστές δημοσιεύσεις στο περιοδικό Science, σύμφωνα με το BBC και το New Scientist. 

Όπως εκτιμούν, η έκρηξη (με ενέργεια που έφθασε τα 95 GeV και διάρκεια 20 ολόκληρες ώρες) προήλθε από ένα άστρο με μάζα 20 έως 30 φορές μεγαλύτερη του Ήλιου και πολύ μεγαλύτερης πυκνότητας.

Η έκρηξη με την ονομασία GRB 130427A -που έγινε αντιληπτή φέτος τον Απρίλιο από τα διαστημικά τηλεσκόπια Swift και Fermi της NASA και έκτοτε ήταν αντικείμενο μελέτης- πιθανώς φάνηκε τόσο ισχυρή στη Γη λόγω της σχετικά «μικρής» απόστασης που συνέβη, καθώς οι προηγούμενες εκρήξεις γάμμα, οι οποίες εμφάνισαν μικρότερη ένταση και διάρκεια, είχαν γίνει σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από τον πλανήτη μας.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα (μία στα δέκα εκατομμύρια) να συμβεί μια τέτοια πανίσχυση έκρηξη στο δικό μας γαλαξία, δηλαδή κοντά μας, πράγμα που μπορεί να είχε ολέθριες συνέπειες για την ανθρωπότητα. Ακόμα και τότε, όμως, θα έπρεπε η «ακτίνα θανάτου» από την έκρηξη συμπτωματικά να στοχεύει απευθείας τη Γη για να την «ψήσει».

Πάντως, ο καθηγητής αστρονομίας Πολ Ο’Μπράιαν του πανεπιστημίου του Λέστερ δήλωσε ότι «αυτές οι εκρήξεις μπορούν να συμβούν σε οποιοδήποτε γαλαξία οποιαδήποτε στιγμή. Δ

εν έχουμε κανένα τρόπο να τις προβλέψουμε». Όπως είπε, η πρόβλεψη είναι ότι «θα μπορούσε να συμβαίνει μια έκρηξη ακτίνων γάμμα αρκετά κοντά στη Γη για να μας βλάψει, κάθε 500 εκατ. χρόνια. Κάποια στιγμή στην ιστορία της Γης πιθανότατα ακτινοβοληθήκαμε από μία τέτοια έκρηξη και κάτι ανάλογο θα συμβεί ξανά κάποτε στο μέλλον. Όμως η πιθανότητα να συμβεί όσο ζούμε, είναι πολύ μικρή».

Γυμναστείτε ενώ εργάζεστε και φορτίστε τον υπολογιστή

Γυμναστείτε ενώ εργάζεστε και φορτίστε τον υπολογιστή

Γραφείο με ενσωματωμένα πετάλια για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας

Η καθιστική ζωή κατακρίνεται από τους επιστήμονες της υγείας καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιοαγγειακά νοσήματα. Παράλληλα, όσοι περνούν πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή συχνά τείνουν να μην γυμνάζονται αρκετά. 

Πώς θα σας φαινόταν να μπορούσατε να γυμνάζεστε όσο κάθεστε μπροστά στον υπολογιστή, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον;

Η εταιρεία Pedal Power ξεκίνησε εκστρατεία στο Kickstarter για δύο μηχανισμούς που ενσωματώνουν πετάλια ποδηλάτου και παράγουν αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσει ένα laptop .

Τα δύο μοντέλα ονομάζεται Big Rig και Pedal Genny. Το πρώτο είναι μεγαλύτερο και περιλαμβάνει ένα γραφείο με κάθισμα καθώς και μπαταρία για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας. Το Pedal Genny, από την άλλη δεν περιλαμβάνει θέση εργασίας αλλά είναι φτηνότερο.

Οι δύο συσκευές δεν είναι οι πρώτες του είδους που παρουσιάζονται, αλλά σύμφωνα με την εταιρεία προσφέρουν περισσότερα πλεονεκτήματα στον τομέα της ευελιξίας, του μεγέθους και την παραγόμενης ενέργειας. Ενδεικτικά, με το Big Rig ο χρήστης μπορεί να «ποδηλατήσει» για εφικτό χρονικό διάστημα ώστε το laptop να λειτουργήσει για 2 ώρες.
Το καινούργιο κόλπο της ΔΕΗ να μας τα παίρνει - Kαταγγελία αναγνώστη


Αυξήθηκε το τέλος για την ρύπανση ,μήπως το πλυντήριο βγάζει καυσαέρια! 
Σαν δέν ντρεπόμαστε...


Υπάρχει περίπτωση να μείνω έγκυος αν κάνω σεξ όσο έχω περίοδο;

Υπάρχει περίπτωση να μείνω έγκυος αν κάνω σεξ όσο έχω περίοδο;
Ο Δρ. Ναούμ απαντά:

Αρκετές γυναίκες θεωρούν ότι όταν έχουν περίοδο, μπορούν να έχουν ελεύθερη σεξουαλική επαφή, χωρίς καμία προφύλαξη, αφού δεν υπάρχει καμία περίπτωση σύλληψης.
Και όμως, πρόκειται για έναν διαδεδομένο μύθο, που μπορεί να αποβεί και επικίνδυνος στην περίπτωση μίας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης!
Όπως όλοι γνωρίζουμε, όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν είτε σε μόνιμη βάση είτε πιο σπάνια, διαταραχές στην ωορρηξία τους. Αυτό σημαίνει, ότι ειδικά στις γυναίκες που έχουν κύκλο μεγάλης διάρκειας, μπορεί να συμπέσει η ωορρηξία με την περίοδο. Άρα, αν και οι πιθανότητες είναι μικρές, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο σύλληψης. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναφέρουμε και τον υπαρκτό κίνδυνο της ενδομητρίωσης, ειδικά κατά τις πρώτες ημέρες της περιόδου, όπου η ροή του αίματος είναι αυξημένη.

10 trends που λατρεύουν οι γυναίκες και μισούν οι άντρες

10 trends που λατρεύουν οι γυναίκες και μισούν οι άντρες
Υπάρχουν μερικά trends τα οποία μπορεί οι γυναίκες να λατρεύουν αλλά κάνουν τους άντρες να βγάζουν σπυράκια. Δες ποια είναι αυτά..
Peplums
Τα μπλουζάκια που μοιάζουν σαν να έχεις ντυθεί για να καλύψεις την εγκυμοσύνη σου απλά δεν καταλαβαίνουν για ποιο λόγο υπάρχουν.

peplums

Σκουφάκια
Δεν τους αρέσουν όταν οι κοπέλες φοράνε σκουφιά στην κορυφή του κεφαλιού τους σκεφτόμενοι ότι δεν τα φοράνε για το κρύο αλλά, έτσι απλά χωρίς κανένα λόγο.

skoufia

Μπλουζάκια ανοιχτά στο πλάι
Τα μπλουζάκια που έχουν άνοιγμα στο πλάι και φαίνεται το σουτιέν από μέσα δεν είναι η καλύτερή τους.

skismenatop

Μακιγιάζ ματιών
Το πολύ έντονο μακιγιάζ ματιών δεν τους αρέσει καθόλου.

entonamatia

Ψεύτικα νύχια
Η αλήθεια είναι πως δεν τους αρέσει ο,τιδήποτε είναι ή δείχνει ψεύτικο.

pseftikanyxia

Ψηλόμεσα παντελόνια
Δεν τους αρέσουν καθόλου γιατί σκέφτονται ότι είσαι ντυμένη σαν μαμά. Το ίδιο ισχύει με τα ψηλόμεσα σορτς τα οποία είναι πολύ κοντά και φαίνεται το τελείωμα των τσεπών.

psilomesapantelonia

Πανύψηλα τακούνια
Δεν τους αρέσει καθόλου να βλέπουν γυναίκες να φοράνε τόσο άβολα πανύψηλα τακούνια τα οποία τις δυσκολεύουν να περπατήσουν και για τα οποία παραπονιούνται όλο το βράδυ ότι πονάνε τα πόδια τους.

panipsilatakounia

Φαρδυά παντελόνια
Οποιοδήποτε παντελόνι, που δεν είναι πιτζάμα ή φόρμα (που συνήθως είναι φαρδυά), και είναι φαρδύ δεν τους αρέσει καθόλου.

fardiapantelonia

Μεγάλοι φιόγκοι
Οποιοσδήποτε μεγάλος φιόγκος στα μαλλιά τους απωθεί και ο λόγος είναι πως θεωρούν πως δεν ταιριάζουν στην ηλικία σου, ειδικά αν έχεις περάσει το δημοτικό.

fiogkoi

Τεράστια πουλόβερ
Γενικά, όπως είπαμε, δεν τους αρέσει οτιδήποτε φαρδύ πόσο μάλιστα αυτά τα oversized πουλόβερ που φαίνονται σαν να έχουν επιστρέψει από τη δεκαετία του ’80.


terastiapoulover