Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013

ΕΤΣΙ...

Οι παράλογοι φόβοι που μας τρομοκρατούν


tumblr_msebj0lHyv1s11tb0o1_500
Τρέχουμε όλη μέρα φοβισμένοι και αγχωμένοι με το μέλλον. 
Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Το θέμα όμως είναι πως δεν μπορείτε να τα επιλύσετε όλα γι” αυτό πρέπει να βάλετε προτεραιότητα.
Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τις παράλογες ανησυχίες σας. 
• Για κάθε πρόβλημα αναρωτηθείτε τα εξής: Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα μου; Τί εναλλακτικές λύσεις έχω στη διάθεση μου; Εξάντλησα κάθε δυνατότητα;
• Κάντε έναν κατάλογο μ΄ όλα τα προβλήματα που σας απασχολούν και ακολουθήστε την ίδια διαδικασία για το καθένα από αυτά.
• Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε ένα κατάλογο με προβλήματα του παρελθόντος. Δείτε αν τελικά άξιζε η ανησυχία σας γι’ αυτά, αλλά και αν σας βοήθησε ως προς την επίλυση τους.
• Χρησιμοποιήστε την ενέργεια σας παραγωγικά και όχι καταστροφικά. Πολλές φορές το άγχος σας εμποδίζει να δείτε την κατάσταση πιο ξεκάθαρα, με αποτέλεσμα να αντιδράσετε με τρόπους που δεν βοηθούν.

H Γεωργία Αργυρίου μας μιλά για τη θέση του χαλιού στο χώρο μας

IMG_5513_a
Οι Ανατολίτες λένε πως “το χαλί και η κουρτίνα αναβαθμίζουν και αναδεικνύουν το σπίτι. Η έλλειψη του χαλιού σημαίνει πως λείπει η ψυχή του…” Το χαλί είναι ένα έργο τέχνης που  ομορφαίνει τον χώρο του σπιτιού μας αλλά αποκαλύπτει και στοιχεία της προσωπικότητάς μας. Για να μάθουμε περισσότερα συναντήσαμε την Γεωργία Αργυρίου στο κατάστημα της “Χαλί” στη Γλυφάδα. Η πολυετή πείρα της, μας έδωσε ωραίες πληροφορίες για το πώς να επιλέξουμε το καλό χαλί αλλά και πως με αυτό να διακοσμήσουμε το χώρο μας.
Τί είναι αυτό που σας κέντρισε το ενδιαφέρον να ασχοληθείτε με το χώρο του χαλιού;
Η οικογενειακή επιχείρηση του πατέρα μου στη Λατινική Αμερική, στο Σαντιάγο της Χιλής, είχε αντικείμενο τα υφάσματα, όποτε από παιδί ήμουν μέσα στο χώρο της ύφανσης. Η οικογενειακή παράδοση συνεχίστηκε και στην Ελλάδα αλλά αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον, είναι η αγάπη μου για την τέχνη και την παράδοση της Ανατολής.
Πηγαίνετε η ίδια στις χώρες που προμηθεύεστε τα χαλιά σας για την επιλογή τους;
Πηγαίνω κάθε χρόνο. Κάνω δύο ταξίδια στην Ανατολή και κυρίως στο Ιράν. Ο στόχος των ταξιδιών αυτών δεν είναι μόνο η επιλογή τους αλλά και η επεξεργασία τους. Τα χαλιά δεν τα αγοράζουμε τελειωμένα, όπως και οι περισσότεροι έμποροι, άλλα την ώρα που κατεβαίνουν από τον αργαλειό που είναι ακούρευτα, αρέλιαστα και χωρίς το τελικό πλύσιμο. Εκεί λοιπόν αποφασίζουμε πως θα γίνει το finishing και το πλύσιμο στο χαλί ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε, πιο antique ή πιο whitish. Η απόφαση για την τελική εικόνα του χαλιού θα ληφθεί εκείνη την στιγμή. Συνεπώς, η παρουσία μας εκεί είναι σημαντική γιατί η τελειοποίησή του κάθε χαλιού γίνεται μόνο στην χώρα παραγωγής του.
Στην πολυετή σας εμπειρία στο χώρο αυτό ποια στιγμή ξεχωρίζετε;
Το ξεκίνημα ήταν πάρα πολύ μαγευτικό. Τα ταξίδια που έπρεπε να κάνω  για την αγορά των χαλιών στις χώρες παραγωγής τους, είναι από μόνα τους ιδιαίτερα. Έρχεσαι σε επαφή μ΄ άλλες κουλτούρες και διαφορετικούς λαούς, οπότε θεωρώ την αρχή πιο συναρπαστική. Μέσα σ’αυτή  τη διαδρομή υπήρξαν πολύ ξεχωριστές στιγμές. Για παράδειγμα, η γνωριμία μου με τους νομάδες που ζούνε στο Νότιο Ιράν, μέσα σε σκηνές στην ύπαιθρο, ήταν πολύ συγκινητική. Η επαφή μαζί τους σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα τελείως διαφορετικά. Ο τρόπος ζωής τους είναι σε άλλη διάσταση. Ζουν σε σκηνές και υφαίνουν χαλιά για βιοποριστικούς λόγους. Δεν έχουν δάπεδο στη σκηνή, όποτε για εκείνους τα χαλιά έχουν αυτήν την χρηστική ιδιότητα. Είναι εντυπωσιακό όταν βρίσκεσαι εκεί να βιώνεις μια διαφορετική εικόνα ζωής από αυτή που έχουμε συνηθίσει.
Επενδύει στις μέρες μας ο κόσμος στην αγορά ενός καλού χαλιού;
Ναι, υπάρχει αγορά. Ο Έλληνας γενικά είναι του σπιτιού και της οικογενείας. Η Ελληνίδα είναι νοικοκυρά και επενδύει στο σπίτι της, διαμορφώνοντάς το με το δικό της γούστο . Θέλει η κόρη της που θα παντρευτεί να έχει καλά πράγματα στο σπίτι της και το χαλί είναι ένα από τα βασικά. Συνεπώς, όχι μόνο υπάρχει κίνηση στο χώρο του χαλιού -παρόλο που διανύουμε δύσκολες εποχές- αλλά η ελληνική αγορά στο χειροποίητο χαλί είναι μία από τις καλύτερες της Ευρώπης.
Ποιες είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις των πελατών σας;
Η βασική ερώτηση αφορά στις διαστάσεις. Σε δεύτερη θέση έρχονται ερωτήσεις σχετικά με τα χρώματα και το ύφος. Πολύ συχνά παρατηρούμε τους πελάτες να είναι μπερδεμένοι και διστακτικοί με την επιλογή γιατί δεν τολμούν να συνδυάσουν διαφορετικά στιλ στο χώρο τους. Σκέφτονται αν θα πάρουν την απόφαση να κάνουν τη διαφορά ή αν τελικά μείνουν σε μία ασφαλή επιλογή. Βεβαία, εμείς πάντα τους βοηθάμε και τους δίνουμε εναλλακτικές προτάσεις που τους ικανοποιούν ώστε να επιλέξουν τελικά αυτό που πραγματικά θέλουν και ταιριάζει στο χώρο τους.
Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής ενός καλού χαλιού;
Στην Ελλάδα, το κριτήριο συνήθως είναι τα χρώματα, το ύφος του σπιτιού και πώς θα συνδυαστεί συνολικά με το χώρο. Το χαλί είναι ένα έργο τέχνης, έχει ψυχή, είναι παράδοση. Ναι μεν θα πρέπει να έχει μια σχέση με το χώρο αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο. Η επιλογή του χαλιού θα πρέπει να γίνεται λίγο και με την καρδιά μας ως οδηγό και με την αισθητική που έχει ο καθένας στην τέχνη. Δεν πρέπει να γίνεται τόσο ορθολογιστικά, στηριζόμενη στο χρώμα που ταιριάζει με το χώρο, αλλά να είναι ένα σύνολο προσωπικών επιλογών. Αυτό δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης που διαλέγονται σε σπίτια με μίνιμαλ στιλ, χαλιά πιο κλασσικά ή tribal, χωρίς να έχουν μπει οι ιδιοκτήτες στη διαδικασία του συνδυασμού.
Τι θα συμβουλεύατε όσους θέλουν να κάνουν μια αγορά αυτή την περίοδο;
Σίγουρα, να ταιριάζει στον χώρο τους, χρωματικά και στο ύφος του σπιτιού, αλλά προ πάντων να ακολουθούν την καρδιά τους. Μερικές φορές τα σπίτια ακολουθούν μία αυστηρή γραμμή του design ενώ σε κάποιους πελάτες βλέπεις πως τους τραβάει την προσοχή κάποιο άλλο είδος χαλιού που μπορεί να μην είναι τόσο αυστηρά ταιριαστό με το περιβάλλον. Γενικά μ’ αρέσουν οι άνθρωποι που είναι λίγο ελεύθεροι και δεν καθοδηγούνται από τάσεις αλλά από αυτό που βλέπουν και τους αρέσει.
Υπάρχουν κλασσικά κομμάτια που δεν θέτουν σε «κίνδυνο» την συνολική εικόνα που θέλει κάποιος να πετύχει στο χώρο του;
Υπάρχουν κάποια χαλιά που είναι all time classic, όπως για παράδειγμα οι μπουχάρες που στέκονται παντού. Μπορεί να την βάλει κανείς εξίσου σ’ έναν μοντέρνο χώρο αλλά και σ’ έναν κλασσικό.
Υπάρχει μόδα στα χαλιά;
Φυσικά και υπάρχει μόδα, όπως υπάρχει στα έπιπλα, στα χρώματα και στα υφάσματα. Παλαιότερα ήταν πολύ της μόδας τα navy blue, τα μπεζ-χρυσά, κάποια περίοδο ήταν τα πιο σκούρα, οι μπουχάρες και τα κόκκινα χαλιά. Τώρα βλέπουμε στα χαλιά πιο πολλά χρώματα, πιο μοντέρνα, πιο vintage, τεχνοτροπίες διαφορετικές, αποτέλεσμα των παρεμβάσεων που  κάνουμε στον τόπο της παραγωγής τους, για να έρθουμε πιο κοντά στη μόδα. Σεβόμενοι όμως πάντα την παράδοση της Ανατολής.
PIC00089
Θα μπορούσατε να μας δώσετε μερικά διαφορετικά διακοσμητικά  tips;
Είμαι υπέρ του mix & match.  Προσωπικά δεν μου αρέσουν μόνο οι κλασσικοί χώροι, οι ομοιόμορφοι. Μ’ αρέσει να συνδυάζω το κλασσικό, το παλιό και το μοντέρνο, με κεντρικό άξονα τα χρώματα και το γενικό στιλ που θέλω να δώσω, να προσθέτω πινελιές που δίνουν χαρακτήρα στο χώρο. Οι διαφορετικές και ιδιαίτερες πινελιές σ’ ένα περιβάλλον ομοιόμορφο δημιουργούν ένα φίνο και εκλεπτυσμένο χώρο.
Μελλοντικά σχέδια..
Είμαστε συνεχώς σε μια έρευνα διαρκείας για νέα χρώματα, νέες ιδέες και νέα σχέδια προκειμένου να δίνουμε στους πελάτες μας προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα που αγοράζουν από εμάς. Θέλουμε να συνεχίζουμε να αντλούμε χαρά νιώθοντας ότι έχουμε συμβάλλει στη δημιουργία των όμορφων σπιτικών τους και τους κάνουμε περήφανους γιατί επέλεξαν τα προϊόντα μας.

Ποιός κέρδισε στην τηλεθέαση; "Αρβύλα"- "ΟΛΑ" Vs Στουρνάρα-Χατζηδάκη


ΛΟΓΙΚΟ ΡΕ..ΕΧΕΙ ΠΙΑΣΤΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΕΛΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ,ΤΗ ΧΑΡΑ ΜΑΣ,ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ,ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ...ΑΥΤΟ ΕΛΕΙΠΕ...ΜΑΥΤΟ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΙΩΘΕΙ..ΑΠΑΞΟΙΕΙ ΓΙΑΤΙ ΠΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΣ...ΜΕΣ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ..ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΛΑΡΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ..

Ποιός κέρδισε στην τηλεθέαση; Αρβύλα- ΟΛΑ Vs Στουρνάρα-Χατζηδάκη
Η ψυχαγωγία χθες κέρδισε κατά κράτος την ενημέρωση και τους δύο σημαντικούς Υπουργούς της Κυβέρνησης! Στις 23:15 ξεκίνησε στο ΣΤΑΡ, ο "Ενικός" με καλεσμένο τον Κώστα Χατζηδάκη και για δύο ώρες έκανε μέσο όρο 10,1%, ενώ η εκπομπή ολοκληρώθηκε πολύ αργά, στις 02:15.

Η "Ανατροπή" στο ΜΕΓΚΑ με καλεσμένο τον Γιάννη Στουρνάρα ξεκίνησε στις 23:40 και ως τη 01:15 έκανε μέσο όρο 16,3% στο σύνολο. Στον ΑΝΤΕΝΝΑ, όμως, οι δύο ψυχαγωγικές εκπομπές, "Ράδιο Αρβύλα" και "ΟΛΑ", ΄σάρωσαν πραγματικά τόσο στο σύνολο, όσο και στο δυναμικό κοινό!

Το "Ράδιο Αρβύλα" έκανε μέσο όρο 32,3% στο σύνολο, φτάνοντας και το 40%, αφήνοντας πίσω τους Υπουργούς για πάνω από 30 μονάδες! Το ίδιο και το "ΟΛΑ ΤΡΕΛΑ" με τον Θέμο Αναστασιάδη, που είχε μέσο όρο 31,8%, επίσης αγγίζοντας το 40%!

Στο δυναμικό κοινό, ο μέσος όρος του "Αρβύλα" είναι στο 37,1%, ενώ φτάνει σε τέταρτο ακόμα και το 45,6%! στις 23:45-00:00, την ώρα που Στουρνάρας και Χατζηδάκης άφηναν αδιάφορο το τηλεοπτικό κοινό 15-44.

Το "ΟΛΑ ΤΡΕΛΑ"...τρέλανε τα μηχανάκια, φτάνοντας στο μέσο όρο του 34,6%, φτάνοντας το 43,2%!

Τα συμπεράσματα δικά σας...
πηγή:zappit.gr

Η ελληνική διατροφή στο Κογκρέσο

Η ελληνική διατροφή στο Κογκρέσο
Τα οφέλη της ελληνικής διατροφής για την υγεία θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση στο Κογκρέσο, αναδεικνύοντας τη θεωρία του Ιπποκράτη: «Αφήστε τα τρόφιμα να είναι φάρμακο και το φάρμακο να είναι η τροφή». Η συγγραφέας του βιβλίου «Η δίαιτα ωμέγα» Δρ 'Αρτεμις Σιμόπουλου και η Ελληνοαμερικανίδα σεφ Κατ Κόρα μαζί με μια επιλεγμένη ομάδα γαστρονομίας θα παρουσιάσουν μυστικά για εξαιρετικές γεύσεις και για καλή υγεία, της μεσογειακής και ειδικότερα της ελληνικής διατροφής.

Την εκδήλωση διοργανώνει η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, με τη συνεργασία των βουλευτών Τζόζεφ Κρόουλι, Γκας Μπιλιράκη και Κάρολιν Μαλόνι, στις 4 Δεκεμβρίου, στον χώρο του Καπιτωλίου. «Οι αρχαίοι Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων Ολυμπιακών αθλητών, αναγνώρισαν τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και της άσκησης» δήλωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χρίστος Παναγόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η σοφία τους έχει επικρατήσει μέσω των αιώνων και σε αυτή την ειδική εκδήλωση, θα παρουσιαστεί μια νέα σύγχρονη τάση από μερικούς από τους λαμπρότερους επιστήμονες και σεφ».

Στην εκδήλωση θα μαγειρέψουν, επίσης, και θα παρουσιάσουν δικές τους συνταγές οι σεφ και ειδικοί σε θέματα υγείας και διατροφής από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες: Μαρία Λόη, Νταϊάνα Κόχυλα, Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, Μάικλ Κόστα, Μάικ Ιζαμπέλα, Γιώργος Παγώνης και Κατερίνα Στάη.

"Οι Έλληνες μολύνονται με AIDS για να λαμβάνουν επιδόματα"

Ε ΟΧΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ...ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΜΑΣ...ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΣΕΒΑΣΜΟΣ...ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΜΑΣ...ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟ ΠΑΝ...

Οι Έλληνες μολύνονται με AIDS για να λαμβάνουν επιδόματα
Στοιχεία σοκ καταγράφονται σε έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα, κυρίως χρήστες ναρκωτικών, μολύνονται εκούσια με τον ιό HIV ώστε να εισπράττουν τα επιδόματα πρόνοιας.
«Τα στοιχεία δείχνουν δραματική αύξηση των χρηστών ηρωίνης και των μολύνσεων από τον ιό HIV. Σχεδόν οι μισές μολύνσεις έγιναν εκούσια, ώστε οι χρήστες να λάβουν τα ειδικά επιδόματα, αλλά και για να ενταχθούν πιο σύντομα σε προγράμματα απεξάρτησης» υπογραμμίζει η έκθεση, προειδοποιώντας: «Αυτά τα αρνητικά στοιχεία για την Ελλάδα στέλνουν σήμα κινδύνου σε άλλες χώρες που ακολουθούν πολιτικές σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Ιταλία».

Ένα ακόμα συγκλονιστικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει αυξηθεί δραματικά εν μέσω της οικονομικής κρίσης.
«Το ποσοστό αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 17% σε διάστημα δύο ετών ως το τέλος του 2009 ενώ με βάσει στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το πρώτο εξάμηνο του 2011 το ποσοστό αυτοκτονιών αυξήθηκε κατά 40%», επισημαίνει η έκθεση.

Μέτρον άριστον και... στις θρεπτικές ουσίες

Μέτρον άριστον και... στις θρεπτικές ουσίες
Όλοι μας γνωρίζουμε λίγο πολύ τις βλαβερές τροφές και ουσίες που πρέπει να περιορίσουμε, όπως είναι η ζάχαρη και το αλάτι. Αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα θρεπτικά συστατικά που, όταν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό, μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό, παρά καλό. Με άλλα λόγια, ακόμη και όταν ένα θρεπτικό συστατικό είναι ζωτικής σημασίας, δε σημαίνει ότι πρέπει να το καταναλώνουμε σε υπερβολικές ποσότητες.
Παρακάτω θα διαβάσετε τους κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση πέντε σημαντικών θρεπτικών συστατικών -μερικά από τα οποία μπορεί να σας εκπλήξουν.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στα ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη τους στην υγεία μας: βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, η οποία προκαλεί γήρανση και διάφορες ασθένειες και έχουν σχετιστεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, από τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και κατάθλιψης, μέχρι τη διατήρηση υγιούς δέρματος και την υποστήριξη της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Όμως μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι η υπερβολική πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών, μπορεί να τροποποιήσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να διαταράξει την ικανότητα του σώματος να αποκρούσει λοιμώξεις από ιούς ή βακτήρια. Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για φαινόμενα που μπορεί να συμβούν όταν οι άνθρωποι τρώνε θαλασσινά, λαμβάνουν συμπληρώματα ιχθυελαίου και επίσης καταναλώνουν τρόφιμα εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά οξέα, όπως τα αυγά, ο χυμός πορτοκαλιού και τα δημητριακά.
Για να αποφύγετε την υπερβολή, μιλήστε με το γιατρό ή τον διαιτολόγο σας, σχετικά με τη διατροφή σας, έτσι ώστε να σας καθορίσει αν θα πρέπει να ενισχύσετε ή να περιορίσετε την πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών και αν ναι, πόσο.
Βιταμίνη C
Εκτός του ότι υποστηρίζει το ανοσοποιητικό, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την επούλωση των πληγών, τη διατήρηση υγιών οστών και δοντιών, των αιμοφόρων αγγείων και του δέρματος. Επίσης, λειτουργεί ως ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό κατά της γήρανσης και των χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και της αρθρίτιδας. Για τους ενήλικες, το μέγιστο όριο που συνιστάται, τόσο από τις τροφές, όσο και από συμπληρώματα, είναι 2.000 mg την ημέρα.
Κι ενώ μπορεί για κάποιους να είναι ιδανική αυτή η ποσότητα ή και μεγαλύτερη, οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης C, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και πεπτικές διαταραχές, διάρροια, ναυτία, εμετούς, καούρα, πονοκεφάλους, αϋπνία και πέτρες στα νεφρά. Για να διατηρείτε την πρόσληψή της υπό έλεγχο, στοχεύετε να προτιμάτε τις τροφές που είναι πλούσιες σε αυτήν (κι όχι τα συμπληρώματα), όπως οι κόκκινες και οι πράσινες πιπεριές, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, η παπάγια, οι φράουλες, και ο ανανάς.
Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματός μας. Αυτό το σημαντικό ορυκτό υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού , καθώς και την υγιή όραση, όσφρηση και γεύση και ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος, το μεταβολισμό και τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς.
Το ανώτερο όριο ή η μέγιστη ημερήσια δόση ψευδάργυρου, είναι 40 mg ανά ημέρα. Η έρευνα έχει δείξει ότι λιγότερο από το ποσό αυτό, είναι επίσης ασφαλές για καθημερινή κατανάλωση, αλλά ότι η υπερβολική πρόσληψη μακροπρόθεσμα, μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες, όπως πεπτικές διαταραχές, μια μεταλλική γεύση στο στόμα, ζάλη, πονοκέφαλο, κόπωση, αυξημένη εφίδρωση, απώλεια συντονισμού των μυών, δυσανεξία στο αλκοόλ και παραισθήσεις . Επιπλέον, οι πολύ υψηλές δόσεις ψευδαργύρου, μπορεί ακόμη και να αποδυναμώσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, να μειώσουν την «καλή» για την καρδιά και προστατευτική HDL χοληστερόλη και να αυξήσουν την «κακή» χοληστερόλη, τον τύπο που συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Όπως συμβαίνει και με τα ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα, οι πιθανότητες να λάβετε μεγάλες δόσεις ψευδαργύρου, αυξάνονται αν καταναλώνετε πολλές πηγές του, όπως τα πλούσια σε ψευδάργυρο τρόφιμα (κόκκινο κρέας, οστρακοειδή κ.ά.), σε συνδυασμό με συμπληρώματα και προϊόντα εμπλουτισμένα με ψευδάργυρο, όπως ρινικά σπρέι ή καραμέλες για το λαιμό. Αν νομίζετε ότι μπορεί να υπερβαίνετε τις ανάγκες σας, μιλήστε με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας.
Σίδηρος
Μεγάλο μέρος του σιδήρου στο σώμα μας, βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα μας, όπου βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου σε κάθε κύτταρο. Αυτό το βασικό ορυκτό εμπλέκεται επίσης στην παραγωγή ενέργειας για τα κύτταρα και είναι ένα αναπόσπαστο μέρος πολλών πρωτεϊνών και ενζύμων που απαιτούνται για τη βέλτιστη υγεία.
Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες χάνουν σίδηρο από τη μηνιαία απώλεια αίματος, αλλά οι άνδρες και οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά στην πρόσληψη σιδήρου, επειδή, όταν ο σίδηρος απορροφάται, δύσκολα αποβάλλεται. Αυτό σημαίνει ότι η περίσσεια σιδήρου μπορεί να συσσωρεύεται σε ιστούς και όργανα, όπως το ήπαρ και η καρδιά.
Μια γενετική διαταραχή που ονομάζεται αιμοχρωμάτωση, η οποία επηρεάζει 1 στα 250 άτομα βόρειας ευρωπαϊκής καταγωγής, αυξάνει τον κίνδυνο υπερβολικής πρόσληψης σιδήρου, γιατί προκαλεί εύκολη απορρόφηση του σιδήρου. Η μέγιστη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου έχει οριστεί στα 45 mg για τους ενήλικες, αλλά οι περισσότερες προεμμηνοπαυσιακές μη ενήλικες έγκυες γυναίκες, χρειάζονται γενικά όχι περισσότερο από 18 mg ημερησίως. Οι ανάγκες για τους άνδρες και τις γυναίκες άνω των 50 ετών, είναι λιγότερο από το ήμισυ του ποσού, δηλαδή 8 mg ανά ημέρα.
Για να καταλάβετε περίπου τι εννοούμε, μια μερίδα 100 περίπου γρ. βοείου κρέατος ή μισό φλιτζάνι φακές, παρέχουν το καθένα περίπου 3 mg σιδήρου, αλλά μόνο περίπου 3% έως 35% του σιδήρου από τις τροφές απορροφάται, ανάλογα με τον τύπο, καθώς και από παράγοντες που είτε παρεμβάλλονται στην απορρόφηση (όπως το τσάι) ή την ενισχύουν (όπως η βιταμίνη C). Εάν παίρνετε συμπληρώματα και δεν είστε σίγουροι εάν περιέχουν σίδηρο ή πόσο, καλύτερα να το ελέγξετε.
Ασβέστιο

Όταν σκέφτεστε το ασβέστιο, αυτό που σας έρχεται πρώτα στο μυαλό είναι πιθανώς τα οστά και πράγματι εκεί βρίσκεται περίπου το 99 % του ασβεστίου στο σώμα μας. Αλλά αυτό το ορυκτό είναι επίσης απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων και των μυών και βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας οξέων/βάσεων στον οργανισμό μας.
Οι γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερη γνώση πάνω στο θέμα του ασβεστίου , λόγω των εκστρατειών για την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης, γι’ αυτό μερικές φορές σημειώνονται περιπτώσεις υπερβολικής πρόσληψης.
Υπάρχουν ιδιαίτερα γυναίκες που τρώνε μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών, παίρνουν συμπληρώματα και επιλέγουν και τροφές εμπλουτισμένες με ασβέστιο. Το ανώτατο όριο (και πάλι από τον συνδυασμό τροφών και συμπληρωμάτων) στις ενήλικες μη έγκυες γυναίκες και στους άνδρες, είναι 2.500 mg πριν τα 50 και 2.000 από τα 51 και μετά.
Η υπέρβαση αυτού του ποσού, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά, να δημιουργήσει πέτρες στα νεφρά, και εναποθέσεις ασβεστίου σε μαλακούς ιστούς. Επίσης, τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα ασβεστίου, μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα και να παρέμβουν στην απορρόφηση του σιδήρου και του ψευδαργύρου.
Πάντως είναι σπάνιο να προσλάβει κανείς υπερβολικό ασβέστιο μόνο από τις τροφές, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι καλό να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να πετύχετε την ιδανική ισορροπία.
πηγή:clickatlife.gr

Την Τετάρτη στο αυτόφωρο τριμελές ο Πέτρος Κωστόπουλος

Την Τετάρτη στο αυτόφωρο τριμελές ο Πέτρος Κωστόπουλος
Αναβολή για την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου ζήτησε και πήρε ο Πέτρος Κωστόπουλος για την υπόθεση της δίωξής του λόγω χρεών.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, από το οποίο ο κατηγορούμενος θα ζητήσει προθεσμία για τη δίκη του.

Ο πρώην εκδότης διώκεται για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος που αφορούν "μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο" και "μη καταβολή εισφορών προς το ΙΚΑ", συνολικού ύψους περίπου 350.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 200.000 ευρώ προκύπτουν από μη καταβληθέντα μισθώματα της εταιρίας ΙΜΑΚΟ, τα οποία ο ιδιοκτήτης του κτιρίου είχε εκχωρήσει στην εφορία.

Το υπόλοιπο ποσό των περίπου 150.000 ευρώ είναι χρέος στο ΙΚΑ από μη καταβληθείσες εισφορές οι οποίες, κατά τον εκδότη, αφορούν την περίοδο που οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας (σ.σ. λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων) και είχε ήδη προχωρήσει στη δικαστική διαδικασία, για να κηρύξει πτώχευση η ΙΜΑΚΟ.

Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι πρόκειται να ρυθμίσει το επίμαχο χρέος.

Η πλευρά του Πέτρου Κωστόπουλου τονίζει ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 τα συνολικά χρέη της εταιρίας ήταν 6,5 εκατ. ευρώ, ποσό που φέρεται να εξόφλησε με χρήματα που εξασφάλισε από την πώληση δυο σπιτιών και του ραδιοφωνικού σταθμού Sfera. Το υπόλοιπο ποσό που προέκυψε είναι αυτό για το οποίο διώχθηκε το πρωί της Τρίτης 26 Νοεμβρίου.
πηγή:news.gr

Αχάριστη καρδιά δε μ’ αγαπάς...Το `χω συνήθειο εγώ 
να κάνω απ’ την αρχή
μεγάλα όνειρα για αγάπες 
που είναι λίγες

Μα να που λιώνω 
σαν χαρτόνι στην βροχή
που με βαρέθηκες
και σ’ άλλη αγάπη πήγες

Αχάριστη καρδιά δε μ’ αγαπάς
και ας ήμουν αγκαλιά να καταλήξεις
στο αίμα σου το έχεις να σκορπάς
φιλιά με ημερομηνία λήξης

Το `χω συνήθειο εγώ
να δίνω και ψυχή
σ’ αυτό που ξέρω πως 
μια μέρα θα μ’ αφήσει

Μα τι και αν είναι 
κάποιου άλλου η ενοχή
τους χωρισμούς μου εγώ
τους έχω πια μισήσει

ΔΕΗ: Τροποποιήσεις στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

ΔΕΗ: Τροποποιήσεις στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
Διευκολύνσεις υπέρ τρίτεκνων, πολύτεκνων και μακροχρόνια άνεργων προβλέπει η υπουργική απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος με την οποία επέρχονται τροποποιήσεις στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση δίνεται η δυνατότητα ένταξης των πολυτέκνων, μετά τον αποχαρακτηρισμό τους ως πολύτεκνων λόγω του γεγονότος ότι το τέταρτο παιδί παύει να θεωρείται προστατευόμενο τέκνο και εξαιτίας αυτού δεν είναι δικαιούχοι πια του ειδικού Τιμολογίου Πολυτέκνων, στην κατηγορία των τρίτεκνων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, εφόσον πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις, δηλ. εισοδηματικά κριτήρια και όρια κατανάλωσης.

Παράλληλα διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια στην κατηγορία των μακροχρόνια άνεργων, καθώς επεκτείνεται και στους δυο συζύγους η αφαίρεση εισοδημάτων από μισθωτές υπηρεσίες κατά τη διαδικασία ελέγχου των εισοδηματικών κριτηρίων για δικαιούχους με δύο μακροχρόνια ανέργους συζύγους.

Επίσης, στην κατηγορία των τρίτεκνων λόγω διαμονής σε νησί με λιγότερους από 3.100 κατοίκους, προσαυξάνεται το όριο εισοδήματος και αναπροσαρμόζεται σε 29.500 αντί για 23.500 ευρώ.

Τέλος διευκρινίζεται σαφώς ότι ο λογαριασμός ρεύματος δεν απαιτείται να εκδίδεται στο όνομα του δικαιούχου αποκλειστικά, αλλά και στο όνομα του/της συζύγου.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε σχετική ανακοίνωσή του, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο αιτούντων των κατηγοριών για τις οποίες υπάρχουν τροποποιήσεις (πολύτεκνοι και μακροχρόνια άνεργοι), καθορίζεται επανεξέταση των ήδη υποβληθεισών αιτήσεων κατά προτεραιότητα.

Σημειώνεται ότι για τις νέες αιτήσεις ισχύουν οι καθορισμένες προθεσμίες, όπως έχουν ήδη οριστεί, ενώ τα κριτήρια και ο τρόπος ένταξης για τις υπόλοιπες κατηγορίες παραμένουν όπως ισχύουν από την 1η Φεβρουαρίου 2013.

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ??Τα αναψυκτικά φέρνουν καρκίνο στη μήτρα!!!

Τα αναψυκτικά φέρνουν καρκίνο στη μήτρα
Τα ανθρακούχα ροφήματα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης βάζουν σε κίνδυνο τις γυναίκες, προειδοποιούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες είναι αυξημένες για την εκδήλωση καρκίνου στη μήτρα, με τη συστηματική κατανάλωση να οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 78%.
Η νόσος φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες άνω των 50. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε κάλυπτε περίοδο 14 ετών και περιελάμβανε περίπου 25.000 γυναίκες. Οι γυναίκες που συμμετείχαν έδωσαν μια λεπτομερή ανάλυση σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και οι μισές από αυτές είχαν εντάξει στη διατροφή τους συστηματικά τα αναψυκτικά. Περίπου 600 από τις γυναίκες εμφάνισαν καρκίνου του ενδομητρίου.
Οι ερευνητές δεν μπορούσαν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν πολλά αναψυκτικά είχαν και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες. Υποστηρίζουν ότι η ζάχαρη που βρίσκεται στα αναψυκτικά παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του βάρους. Αυτό με τη σειρά του κάνει τα λιποκύτταρα να παράγουν οιστρογόνα, τις ορμόνες που πυροδοτούν την εμφάνιση του καρκίνου του ενδομητρίου.
Οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν επίσης την τάση να παράγουν περισσότερες ποσότητες ινσουλίνης, μια άλλη ορμόνη που συνδέεται άμεσα με τη νόσο.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ!! Το μεγαλύτερο ηλεκτροφόρο χέλι στον κόσμο!!! [Βίντεο]

Ηλεκτροφόρο χέλι μήκους σχεδόν δύο μέτρων που είναι ικανό να σκοτώσει ακαριαία το θήραμα του μόνο με ένα άγγιγμα.Αυτό το τεράστιο ηλεκτροφόρο χέλι μπορεί να παράξει έως και 500 βολτηλεκτρικής ενέργειας, αρκετή ακόμα και να ζαλίζει ένα μεγαλόσωμο ενήλικο άνθρωπο.
Τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει τον κόσμο από τις εικόνες του Διαδικτύου!!!!!

Εδώ και μήνες, ένα πρόγραμμα που τρέχει όλο το 24ωρο σε έναν αμερικανικό υπερυπολογιστή προσπαθεί να κατανοήσει τις εικόνες του Παγκόσμιου Ιστού και να καταλήξει στους κανόνες της (ανθρώπινης) κοινής λογικής.
Το πρόγραμμα Neil (Never Ending Image Learner ή «αιώνιος μαθητής εικόνων» σε ελεύθερη απόδοση) αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon του Πίτσμπουργκ έχει στόχο να δημιουργήσει «τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων δομημένης οπτικής γνώσης».
Με άλλα λόγια, θέλει να μάθει να αναγνωρίζει τις οπτικές πληροφορίες και να αντιλαμβάνεται το νόημα των εικόνων όπως οι άνθρωποι.
Ο εικονολάτρης Neil βασίστηκε σε σχετικά νέες εξελίξεις στο χώρο της μηχανικής όρασης, οι οποίες επιτρέπουν στο λογισμικό να αναγνωρίζει αντικείμενα, να χαρακτηρίζει σκηνές και να προσδιορίζει ιδιότητες όπως το χρώμα, η υφή και τα υλικά.

Επιπλέον, όμως, το πρόγραμμα διατυπώνει συσχετισμούς ανάμεσα σε αυτά τα αντικείμενα και παραμέτρους προκειμένου να καταλήξει σε πληροφορίες τις οποίες οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται χωρίς καν να το σκεφτούν. Για παράδειγμα, τα αυτοκίνητα κινούνται συνήθως στους δρόμους, τα κτήρια έχουν κατακόρυφες επιφάνειες και οι πάπιες μοιάζουν κάπως με τις χήνες.
«Οι εικόνες είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου να μάθει κανείς οπτικές ιδιότητες» λέει ο Άμπιναβ Γκούπτα, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Ρομποτικής του Carnegie Mellon. «Οι εικόνες περιλαμβάνουν επίσης πληροφορίες της κοινής λογικής. Οι άνθρωποι το κάνουν αυτό μόνοι τους και, χάρη στο Neil, ελπίζουμε ότι και οι υπολογιστές θα μπορέσουν να κάνουν το ίδιο».
Το λογισμικό τρέχει χωρίς διακοπή από τον Ιούλιο σε μια συστοιχία υπολογιστών με συνολικά 200 πυρήνες επεξεργασίας.
Σε αυτό το διάστημα έχει αναλύσει τρία εκατομμύρια εικόνες, Έχει αναγνωρίσει 1.500 διαφορετικά αντικείμενα σε μισό εκατομμύριο εικόνες και 1.200 διαφορετικές σκηνές σε εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες.
Επιπλέον έχει καταλήξει σε 2.500 συσχετισμούς, όπως ότι οι ζέβρες απαντώνται συνήθως στη σαβάνα, ή ότι o τροχός είναι εξάρτημα των αυτοκινήτων.
Τα κατορθώματα της τεχνητής νοημοσύνης είναι διαθέσιμα για το κοινό στο δικτυακό τόπο του Νeil, Νeil-kb.com.
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος θα παρουσιάσουν τη μελέτη τους στις 4 Δεκεμβρίου στο Διεθνές Συνέδριο Μηχανικής Μάθησης της IEEE στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Shan-shui: Μια πόλη από το… μέλλον!H πόλη Shuan-shui σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία MAD Architects με σκοπό να δημιουργηθεί στην Κίνα μέσα στα επόμενα χρόνια. Με έμφαση στη δημιουργία των κινεζικών πόλεων της αρχαιότητας που είχαν ως βάση τη γη και το νερό (εξ ου και το όνομα της πόλης αφού shuan σημαίνει «έδαφος» και shui σημαίνει «νερό»), η πόλη συνδυάζει επιτυχημένα έναν μοναδικό χωροταξικό σχεδιασμό όπου η αστική δόμηση συνδέεται απρόσκοπτά με το φυσικό περιβάλλον με σκοπό την άριστη ποιότητα ζωής των κατοίκων.«Η πόλη αναπτύσσεται πάνω στο νερό και περιτριγυρίζεται από τεχνητά βουνά και πλούσια βλάστηση, έτσι ώστε τα δύο βασικά στοιχεία, γη και νερό, να κυριαρχούν σε αυτήν. Έμφαση δίνεται στην επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων που γίνεται με γέφυρες, ενώ ειδικά διαμορφωμένοι χώροι θα αποτελούν τους πυρήνες κοινωνικής συνύπαρξής τους. Αν και πρόκειται για ψηλά κτήρια, η ανάπτυξή τους με βάση το φυσικό περιβάλλον δεν αφήνει κανέναν περιθώριο αμφισβήτησης των κατοίκων περί της απόλυτης ενσωμάτωσης στη φύση και στις ομορφιές της», αναφέρουν οι αρχιτέκτονες.

Πηγή

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ «ΑΥΓΑ ΖΟΜΠΙ» ΤΟΥ ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ


«Τρώτε ψεύτικα αυγά που κατασκευάζονται σε κάποιο εργαστήριο; Ποιος ξέρει; Αυτό ακούγεται σαν ένα μεταλλαγμένο οργανισμό πλάσμα που μοιάζει με "goo" από την ταινία "Alien". Ποιος νοήμων άνθρωπος θα τολμούσε να το φάει; Λοιπόν, πολλοί άνθρωποι που δεν ξέρουν τι περιέχει το φαγητό τους. Πότε θα πρέπει να αντικατασταθεί και να παραμείνει όπως είναι, χωρίς ετικέτες ή προειδοποιήσεις σε σχεδόν κάθε συσκευασμένο είδος που περιέχει αυγό που πωλείται για τις μάζες και μολύνει το σώμα με ΓΤ βακτήρια; Υποδεχτείτε τα τρόφιμα ζόμπι και την ιστορία μέσα απο αυτό τον εφιάλτη που έρχεται σε πολλά παντοπωλεία. Μερικοί λένε ότι είναι ήδη στα τρόφιμα. Αλλά περιμένετε, είναι κατασκευασμένο από φυτά! Δεν ακούσατε; Ήρθε η ώρα να γίνει πλύση εγκεφάλου, και πάλι, από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

Ενα ριζικά "τεχνητό αυγό" που υποστηρίζεται από τον δισεκατομμυριούχο Peter Thiel και τον "περίφημο" Μπίλ Γκέιτς πηγαίνει πρός πώληση στα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ για πρώτη φορά. 

Φτιαγμένο από φυτά, μπορεί να αντικαταστήσει τα αυγά σε όλα, από κέικ, μαγιονέζα - χωρίς κοτόπουλο. Η ομάδα των "Γεννετικά τροποποιημένων τροφίμων" σήμερα έχουν ήδη αρχίσει να πωλούν "αυγά στο εργοστάσιο" τους! Μερικοί λένε ότι θα μπορούσε να "σύντομα να διατίθεται στα σούπερ μάρκετ σε όλο τον κόσμο.

ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Από το βιβλίο: ΒΙΟΙ ΑΓΙΩΝ "Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ"
του Αρχ. Χαράλαμπου Δ. Βασιλόπουλου
Εκδόσεις: Ορθόδοξου Τύπου


ΟΑγιος Στυλιανός γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας , μεταξύ του 400 και 500 μ.Χ. Ήταν ευλογημένος από την κοιλιά της μητέρας του ακόμη. Όσο μεγάλωνε, τόσο με την Χάριν του Θεού γινόταν κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος.
Από την παιδική του ηλικία έδειξε τα σπάνια προτερήματα της αγιασμένης ζωής του. Αν και ήταν και αυτός παιδί και νέος και έφηβος , μολο­νότι είχε κι εκείνος σάρκα , εν τούτοις δεν άφη­σε τις επιθυμίες να μολύνουν το πνεύμα και την ψυχή του. Ήταν αγνός , αγνότατος. Δεν άφησε επίσης να τον κυριεύσει κανένα γήινο πάθος. Δεν επέτρεψε στα πλούτη και στην φιλοπλουτία να κυριαρχήσουν στην ψυχή του και να την υποτάξουν στην φθορά και στην απώλεια.

Με την δύναμη και την Χάρη του Θεού πολέ­μησε όλα τα δολώματα της φθαρτής και πρόσκαι­ρης ζωής. Φιλοσόφησε με την αληθινή σοφία του Θεού και είδε πόσο πρόσκαιρος και τιποτένιος είναι ο υλικός τούτος κόσμος. Αποφάσισε έπειτα να βαδίσει με την επιθυμία της ψυχής του. Η ψυχή του τον καλούσε σε αγώνες ηθικούς και ωραίους. Τον καλούσε στην άσκηση της αρε­τής. Του έδειχνε τον δύσκολο και δύσβατο δρόμο της αιωνίας ζωής, της παντοτινής ευτυχίας.

H αγνή και πιστή καρδιά του υπάκουσε στην φωνή της ψυχής του. Και η πρώτη ενέργεια του ή­ταν να πουλήσει την περιουσία του και να την μοιράσει στους φτωχούς της Εκκλησίας. Και όταν δεν του είχε απομείνει τίποτε πια από την πατρική κληρονομία , γεμάτος ανακούφιση και χαρά , είπε:
«Πέταξα μια βαρειά άγκυρα , που με κρατού­σε δεμένο κοντά στις επιθυμίες του φθαρτού σώ­ματος. Πέταξα από πάνω μου την φθορά και την απώλεια. Τώρα ανοίγεται μπροστά μου πιο ευδιά­κριτος ό δρόμος της αληθινής ζωής. Απαλλαγμέ­νος , λοιπόν, ο Αγιος από τα φθαρτά, αλλά και συγχρόνως με ευτυχισμένη την καρδιά του, διότι μοίρασε τα πλούτη του σε φτωχούς δυστυχισμένους και σε θεάρεστα άλλα έργα , σκέφτεται πως θα ζήσει τιμιότερα και αγιώτερα τη ζωή του.

Πόσο ανώτερον κάμνει τον άνθρωπο η διδα­σκαλία του Χριστού , από τη διδασκαλία των φιλο­σόφων! Αυτό το βλέπωμε, εάν συγκρίνωμε την πράξη αυτή του Αγ. Στυλιανού με εκείνο που έκανε ένας αρχαίος φιλόσοφος, Κράτης ονόματι. Και εκείνος κατάλαβε ότι ο πλούτος είναι τύραν­νος. Τον δουλεύει ο άνθρωπος σαν αφεντικό του. Εί­ναι σκλαβωμένος ο άνθρωπος στον πλούτο του και είναι δεμένος. Δεν είναι ελεύθερος. Γι´αυτό και αυτός πήρε τα χρήματα του , ανέβηκε σ´ έναν πα­ραθαλάσσιο βράχο και από εκεί τα πέταξε στη θάλασσα , φωνάζοντας συγχρόνως: «Κράτης Κράτη τα ελεύθεροι». Εγώ δηλ. ο Κράτης με το να πετά­ξω τα λεφτά μου στη θάλασσα ελευθερώνω τον Κράτητα , τον εαυτόν μου.

Κι' o Κράτης ελευθερώθηκε μεν από τα χρή­ματα του , αλλά δέθηκε περισσότερο από τον εγωι­σμό του. Πέταξε τα χρήματα του για να του πούνε ένα «μπράβο». Οι οπαδοί του Χριστού όμως τα απο­χωρίζονται , και συγχρόνως κτυπούν τα πάθη τους και κυρίως τον εγωϊσμόν. Αγωνίζονται να ελευθε­ρωθούν από το τυραννικόν πάθος του εγωισμού , διότι και η φιλοπλουτία είναι παιδί του εγωισμού. Για να απαλλαγούν όμως από τα πάθη και τον εγωϊσμόν αρχίζουν ισόβιο αγώνα, έχοντας συγχρό­νως και τη Θεία Χάρη βοηθόν.

Ο Κράτης ένας ήταν αν που το έκαμε αυτό οδη­γούμενος από τη φιλοσοφία, οι Χριστιανοί όμως που το πετυχαίνουν εφαρμόζοντας την διδασκαλία του Χριστού είναι εκατομμύρια. Πράγματι σε κά­θε γενιά πόσα εκατομμύρια εγκαταλείπουν τα εγ­κόσμια και ζουν θεληματικά φτωχοί. Ένα από τα τρία προσόντα του μοναχού είναι η ακτημοσύνη. Όλα τα πλήθη των μοναστών «αποθέτουν πάντα όγκον» όχι για ένα κούφιο μπράβο , αλλά για να αποκτήσουν την Βασιλείαν του Θεού. Δίνουν τα γήινα και παίρνουν τα επουράνια. Δίνουν τα ρέοντα και παίρνουν τα μόνιμα και παντοτεινά. Αποθέτουν το βάρος του πλούτου για να μπορούν ελεύθεροι να τρέχουν για να εισέλθουν στην Βασιλείαν του Θεού. Έχουν υπ´όψει τους το «ως δυσκόλως οι τα χρήματα έχοντες εισελεύσονται εις την Βασιλείαν του Θεού», που είπε ο Κύριος. Πόσο λοιπόν ανώτερη είναι η διδασκαλία του Χριστού από την φιλοσοφίαν των ανθρώπων.

Με μοναδική πλέον περιουσία τα ενδύματα του, αρχίζει ένα σκληρό και αγωνιστικό στάδιο σύμφωνα με την διδασκαλία του Ιησού Χριστού. Αφού, λοιπόν, με τις ευεργεσίες του, ανέβασε ο μακάριος Στυλιανός τον γήινο θησαυρό του στους ουρανούς, και τον ασφάλισε, πήγε σε ένα μονα­στήρι και ντύθηκε το μοναχικό σχήμα. Από τη στιγμή εκείνη καμμιά γήινη σκέψη, καμμιά υλική παρένθεση δεν μπορεί να τον απομακρύνει από την πίστη του και την προσευχή του. Τίποτε άλλο δεν φροντίζει και τίποτε άλλο δεν επιδιώκει, παρά μονάχα ό,τι είναι αρεστό στο άγιο θέλημα του Θεού. Αγωνίζεται πως να αρέσει στον Κύριο, πως να τελειοποιήσει την ψυχή του, πως να κερδίσει τον Παράδεισο. Καμμιά δική του θέληση , που αντιστρατεύεται το θέλημα του Θεού , δεν βρίσκει θέση στην ζωή του. Η αυστηρή ασκητική του ζωή είναι απερίγρα­πτη. Η αγιότης του αρχίζει να αστράφτη. Η ταπει­νοφροσύνη του λαμποκοπάει. Η αγνότης του θαμ­πώνει. Η νηστεία του είναι αυστηρότατη. Η προσευ­χή του αληθινή επικοινωνία με τον Θεό.Οι αγρυ­πνίες του είναι θαυμαστές. Τρεις στόχους έβαλε για σκοπό του να επιτύχει ως μοναχός: την ακτημοσύνη , την αγνότητα και την υπακοή. Τους τρεις αυτούς στόχους τους πέτυχε. Και στις τρεις αυτές αρετές πήρε, σαν να πούμε , άριστα ο Αγιος Στυλιανός. Την ακτημοσύνην του την είδαμε. Δεν κράτη­σε για τον εαυτό του από την περιουσία του τίπο­τε απολύτως. Ούτε φρόντισε ν' αποκτήσει ποτέ στη ζωή του κάτι τι και αυτός. Έζησε με φτώχεια και τελεία ακτημοσύνη.

Την αγνότητα του επίσης και την ηθικότητα του την κράτησε πολύ ψηλά. Κρατούσε την ψυχή του καθαρή «από παντός μολυσμού σάρκας και πνεύματος». Αγωνιζότανε στις επιθέσεις του ε­χθρού να μη τον αγγίξει η βρωμερή αμαρτία. Στο μυαλό του στριφογύριζαν πάντα τα λόγια τού Κυρίου μας που είπε: «Μακάριοι οι κα­θαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται. Ευτυχισμένοι δηλαδή και καλότυχοι είναι όσοι έχουν καθαρή την καρδιά τους από τη βρώμα της ανηθικότητος διότι αυ­τοί θ' αξιωθούν να δούνε το Θεό στη Βασιλεία των Ουρανών. Η υπακοή του στο Γέροντα του και τους άλ­λους ήταν παραδειγματική. Αγωνίστηκε σκληρά νά κόψει «το δικό του θέλημα», που στηρίζεται στον εγωισμό. Είναι πολύ δύσκολο να κόψη κανείς το θέλημα του. Αυτό το ξέρουν όσοι αγωνίζονται τον πνευματικόν αγώνα. Ο Αγιος Στυλιανός πολέμησε στο Μοναστήρι εκείνο σκληρά εναντίον των τριών εχθρών , της σάρκας , του κόσμου και του διαβόλου. Για να καταβάλει τον καθένα από αυτούς χρειάσθηκε πόλεμος πολυχρόνιος, σκληρός και ανύστακτος. Στις τρεις αυτές λέξεις κρύβονται ηρωισμοί και παλαίσματα υπεράνθρωπα.


Έτσι ο Αγιος Στυλιανός αποδεικνύεται λαμπρό αστέρι της ασκητικής ζωής.
Γίνεται παράδειγμα σε νεότερους και παλαιότερους. Όλοι τον θαυμάζουν και τον προβάλλουν σαν παράδειγμα. Τον έχουν σαν πρότυπο μιμήσεως.
Άλλα η αυστηρότης εκείνη του ασκητικού βίου δεν του είναι αρκετή , θέλει να πλησιάσει περισσότε­ρο στην τελειότητα. Επιθυμεί, τώρα την πλήρη μόνωση τον αυστηρότατο ασκητισμό: τον αναχωριτισμό. Αποχαιρετάει τους αδελφούς μονα­χούς στο Μοναστήρι και αποσύρεται ο Αγιος μακρυά σε έρημο και ακατοίκητο μέρος. Εκεί στην έρημο κατασκηνώνει σ' ένα σπήλαιο.

Το νέο στάδιο της ασκητικής του ζωής είναι ουράνιας τελειότητος. Οι μέρες και οι νύχτες του κυλούν με λογισμούς, με σκέψεις και προσευχές για τον Τρισυπόστατο Θεό. Ψάλλει ολόψυχα το μεγαλείο του Θεού. Υμνεί την Αγία Τριάδα. Ζει ενωμένος με τον Θεό! Τίποτε δεν διασπά την θεϊκή του γαλήνη.
Όλα όσα βρίσκονται γύρω του και όσα προβάλλουν στον μακρυνό του ορίζοντα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά αποδείξεις του Δημιουργού. Μελέτα τα δημιουργήματα του Θεού και δυναμώνει πιο πολύ η πίστη του. Νοιώθει καλά εκείνο που λέγει ο Απόστολος Παύλος «Τα γάρ αόρατα του Θεό ο τοις ποιήμασι νοούμενα καθο­ράται ή τε αΐδιος αυτού δύναμις και θειότης».

Ο σημερινός άνθρωπος , δεν έχει την ευκαιρία να βλέπει τα έργα το Θεό , που τον βοηθούν στο να πιστεύει στο Θεό. Ζεί χωμένος μέσα στις τερά­στιες πόλεις , μέσα στις πελώριες πολυκατοικίες ή στο θόρυβο των εργοστασίων. Απομακρύνθηκε έ­τσι από τη φύση , απομακρύνθηκε από τα δημιουρ­γήματα του. Βλέπει περιωρισμένα τα δικά του δη­μιουργήματα μόνον. Γι´αυτό απομακρύνεται από τον Θεό και λιγοστεύει η πίστη του συνεχώς.
Οι αστρονόμοι , οι οποίοι παρατηρούν συνεχώς τα ουράνια σώματα , τα πολυάριθμα άστρα , τα έρ­γα του Θεό , είναι ευσεβείς και θεοφοβούμενοι. Ο μεγάλος αστρονόμος Κέπλερ , όταν άκουε το όνο­μα του Θεού , σηκωνόταν όρθιος και έβγαζε το καπέλλο του.

Και ο ερημίτης Στυλιανός εκεί στην ησυχία της έρημου είχε τον καιρόν να παρατηρεί τα δημι­ουργήματα του Θεού και να φιλοσοφεί επάνω σ' αυτά. Έβλεπε τον Δημιουργόν σε όλα, διότι εσκέπτετο , ότι ήταν αδύνατον να γίνει μόνος του αυτός ο τρισμέγιστος κόσμος, τόσον ωραίος , σκόπιμος και αρμονικός. Έβλεπε τον Θεόν στα απειροπληθή άστρα του ουρανού , που στροβιλίζονται στο αχανές διάστημα με τόση ταχύτητα, αλλά και ακρίβειαν.
Έβλεπε τον Θεό στον γίγαντα της ημέρας τον ήλιο ο οποίος με το να κρατεί κανονική απόστασιν από την Γή, δίδει με την θερμότητα του ζωή στους ανθρώπους, τα ζώα και σ' όλην την γύ­ρω φύση. Έβλεπε τον Θεό στο νεράκι που κελλάριζε στις βρυσούλες του βουνού και τον δρόσιζε. Σκεφτόταν ότι το νερό αυτό ήταν κάτω στις θάλασσες και τους ωκεανούς και όμως η πανσοφία και παντοδυ­ναμία του Θεού το ανεβάζει στο βουνό. Το εξατμί­ζει , το κάνει αραιότατο και ανάλαφρο σύννεφο. Το μεταφέρει με τον αέρα στα βουνά, το κάνει ψηλή βροχούλα, το ραντίζει σε όλο το πρόσωπο της γης και την ποτίζει. Το εναποθηκεύει στα σπλάχνα των ορέων σε τεράστιες αποθήκες και το δίδει λίγο - λί­γο στις βρυσούλες , που τρέχουν συνεχώς! Έβλεπε τον Θεό στα αναρίθμητα ζώα τα μι­κρά και τα μεγάλα , που δημιούργησε ο Θεός «κατά γένος και κατά είδος». Κοίταζε την ποικιλίαν των δένδρων και των φυτών και σκεφτόταν, αν δεν τα έφτιαχνε αυτά ο Θεός , θα ήταν αδύνατον η ζωή των ανθρώπων και των ζώων. Διότι όλα αυ­τά τρέφονται από το φυτικόν βασίλειον.


Τα έβλεπε όλα αυτά και αναφωνούσε με τον Δαυίδ: «Οι ουρανοί διηγούνται δόξαν Θεού ποίησιν δέ χειρών αυτού αναγγέλλει το στερέωμα». Ξεσπού­σε κατόπιν σε δοξολογία, λέγοντας: «Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου, Κύριε! Πάντα εν σοφία εποίησας. Επληρώθη η γη της κτίσεως Σου»!
Δύο βιβλία διάβαζε συνεχώς στην έρημο: το βιβλίο της φύσεως και το βιβλίον της Αγίας Γραφής. Η καρδιά του , η διάνοια του , η ψυχή του , όλη η ύπαρξης του είναι ολόθερμα δοσμένη στον Θεό. Θείο και ιερό ρίγος διαπερνά την ασκητική σάρκα του , καθώς η ψυχή του εμβαθύνει στο κάλ­λος της θείας Δημιουργίας. Το άγιο πάθος της αγάπης του οσίου Στυλια­νού προς το πανάγιο Όνομα του Θεού τον συγκλο­νίζει. Όλη η δύναμη του είναι συγκεντρωμένη στη θεία αυτή αγάπη. Εγκαταλείπει έτσι ο Αγιος το σαρκικό εγώ του. Παύει να φροντίζη για την τροφή του. Γίνεται όλος ακμή πνεύματος και ψυχής. Μπορεί να πει και αυτός «ζω δε ουκέτι εγώ, η δε εν εμοί Χριστός». Τρεφόταν με χόρτα της ερήμου. Και όταν δεν υπήρχαν αυτά, ο Θεός δεν τον άφηνε. Ο Θεός, που θαυματουργεί δια τους Αγίους και μέσω των Αγίων, δεν άφηνε τον σεβάσμιο όσιο να εξαντληθεί από την πείνα. Τον κράτησε στην ζωή στέλνοντας του τροφές με τους αγγέλους, όπως έστελνε και στους άλλους Αγίους, στον Προφήτη Ηλία, τον Άγιο Μάρκο τον Αθηναίο τον φιλόσοφο και λοιπούς.

Πολλά χρόνια έζησε τη σκληρή ζωή του αναχωρητού. Πάλεψε στην έρημο επί δεκαετίας ολό­κληρες σκληρά με τον διάβολο και τον εαυτό του. Πάλεψε να ξεριζώσει τα πάθη του , να από­κτησει τις αρετές και να φθάσει στην αγιότητα που θέλει ο Θεός, ο Οποίος είπε: «γίνεσθε Άγιοι , ότι Εγώ Αγιος ειμί».
Ο Δημιουργός ήθελε να ζήσει ακόμη ο Αγιος Στυλιανός , για να λαμποκοπάει με την αρετή του και να παραδειγματίζει με την αυστηρότητα της ασκητικής του ζωής. Ήθελε η έμψυχος εκείνη στήλη της εγκράτει­ας , ο φωτεινός λύχνος της ερήμου , να λάμψει σ' όλα τα πέρατα της γης. Ήθελε ο Θεός να φανούν οι ποικίλες αρετές του. Ο λύχνος όμως πρέπει να βρίσκεται ψηλά , για να φέγγει σ' όλους και όχι να κρύβεται και να χά­νεται η λάμψη του. Έτσι και εκείνοι , που φεγγο­βολούν με τις αρετές τους , τους φανερώνει ο Θεός για να γίνονται φως στο δρόμο της ζωής των άλ­λων. Έτσι και ο Αγιος Στυλιανός , αφού με τους σκληρούς ασκητικούς αγώνας του στολίστηκε με τις αρετές και ήταν σαν λαμπάδα , με το γλυκό και ζεστό φως , αφού έφθασε σε ύψη δισθεώρητα αρε­τής, μπορούσε να χύσει στο λαό το ιλαρό φως της αγιότητός του , προς δόξαν Θεού και σωτηρίαν αν­θρώπων. Ο δίκαιος Θεός θα έδειχνε ακόμη στον κόσμο πως αντιδοξάζει εκείνους , που λατρεύουν το όνο­μα Του και Τον δοξάζουν.

Διαδόθηκε , λοιπόν, η φήμη του Αγίου Στυλια­νού παντού. Πλήθος κόσμου από διάφορα μέρη συνέρρεαν μ' ευλάβεια προς τον Άγιον για να θαυ­μάσουν την αγιότητα του και ν' αποκομίσουν ψυχι­κά και σωματικά αγαθά. Η αγία του μορφή , τα σοφά του λόγια , οι προτροπές του άλλαξαν την ζωή πολλών ανθρώπων. Πολλοί ήταν εκείνοι που γοητευμένοι από την ασκητικότητα του , εγκατέ­λειπαν τον κακό εαυτό τους και μετανοούσαν και αναγεννιόνταν ψυχικά. Συγκινητικές ήταν οι εκδηλώσεις των Χριστια­νών που τον επισκέπτονταν στην έρημο , εκεί στο ασκητήριο του. Ήξερε να γαληνεύει τις ταραγμένες ψυχές. Κοντά του έτρεχαν και άλλοι ασκητές για να ενι­σχυθούν με τα λόγια του και την λάμψη του στο σκληρό ασκητικό βίο. Εγνώριζεν ο Αγιος Στυλιανός , ότι για να κερδίσει κανείς την Βασιλεία των Ουρανών πρέπει να έχει την ψυχή του , σαν την ψυχή των μικρών παι­διών. Του έκαναν εντύπωση τα λόγια του Κυρίου: «Εάν μη στραφήτε και γένησθε ως τα παιδία ου μη εισέλθητε εις την Βασιλείαν των Ουρα­νών». «Των γαρ τοιούτων εστίν, η Βασιλεία του θεού», των μικρών παιδιών δηλαδή που είναι αθώα. Ήξερε, ότι τα παι­διά έχουν αγγελικές ψυχές. Το κτυπάει ο πατέρας του και πάλι πηγαίνει σ' αυτόν. Τον κτυπάει ο φί­λος του και δεν του κρατάει κακία , αλλά σε λίγο πάλιν παίζουν μαζί. Ενώ οι μεγάλοι το κρατούν σαν κα­μήλα μέσα τους. Γι´αυτό ήθελε να τα βοηθάει, να τα προστατεύει τα παιδιά. Και στην αγία του εκείνη επιθυμία ο Παντο­γνώστης Θεός του έδωσε την Χάρη Του, να μπορεί να κάνει θαύματα.

Ο Θεός βράβευσε το ιερό του αίσθημα και του έδωσε την θαυματουργική δύναμη να θεραπεύει τα ασθενεί παιδιά. Μητέρες από κον­τινά και μακρινά μέρη, με φορτωμένα στους ώμους ανάπηρα και άρρωστα παιδιά έτρεχαν , με πόνο καί πίστη, κοντά στον Άγιο για να ζητήσουν την θεραπείαν των παιδιών τους. Μέρες ολόκληρες βάδιζαν μέσα σ' έρημα μέρη για να βρουν την δοξασμένη από τον Θεό ασκη­τική σπηλιά του Αγίου Στυλιανού. Και όταν έφθασαν εκεί, με δάκρυα στα μάτια έπεφταν στα πόδια του Γέροντα ασκητή, δόξαζαν τον Θεό, που τον συνάντησαν και τον παρακαλού­σαν να γιατρέψει τα παιδιά τους. Ο Αγιος Στυλιανός γεμάτος καλωσύνη και συμπόνοια έπαιρνε τ' άρρωστα νήπια στα χέρια του και με μάτια δακρυσμένα παρακαλούσε το Θεό να τα γιατρέψει. Ο Δεσπότης των Ουρανών άκουγε την ολόψυ­χη προσευχή του και ο Αγιος θαυματουργούσε. Παιδιά άρρωστα εύρισκαν την υγειά τους.

Πα­θήσεις διαφόρων ειδών εξαφανίζονταν. Μπροστά στη δύναμη του Θεού καμιά αρρώστια δεν μπο­ρούσε ν' αντισταθεί. Μανάδες έκλαιγαν από χαρά έξω από το ασκητήριο του. Και άλλες καταφιλούσαν με σεβα­σμό και ευγνωμοσύνη το χέρι του Αγίου γέροντα , δοξάζοντας τον Θεόν. Δοξολογούσε κι' εκείνος ακατάπαυστα το Άγιο Όνομά Του και τον ευχαριστούσε για τα θαύ­ματα αυτά , που τον αξίωνε να κάνει. Έπειτα γεμάτος στοργή κοίταζε τα αθώα πλασματάκια που είχαν λυτρωθεί από την αρρώστια. Ένα γλυκό χαμόγελο , χαμόγελο αγγελικό άνθιζε στο πρόσωπο του σεβασμίου ασκητού. Τα θαύματα όμως αυτά γινόταν γνωστά σ' όλα τα μέρη και κόσμος πολύς έτρεχε στον Άγιο Στυλιανό για να τον παρακαλέσει να γιατρέψει από κάποια ασθένεια τα παιδιά του.

Έτσι δόξαζε ο Αγιος Θεός το όνομα του ο­σίου Στυλιανού που αφιέρωσε την ζωή του για την δό­ξα του Θεού. 'Αλλά δεν ήταν μόνο τα θαύματα της θεραπεί­ας των παιδιών που δόξαζαν το όνομα του ταπει­νού Αγίου Στυλιανού. Ο Αγιος απέκτησε φήμη ως θαυματουργού, διότι έκανε τους άτεκνους εύτεκνους, με την προσ­ευχή του. Με την προσευχή του Αγίου Στυλιανού πολλές στείρες τεκνοποιούσαν. Πολλοί πιστοί Χριστιανοί με την ευλογία του, αν και ήταν άτεκνοι πρωτύτερα , απέκτησαν ωραία και γεμάτα υγεία παιδιά.

Πολλοί μάλιστα καλοί Χριστιανοί και μετά την κοίμηση του, επικαλούμενοι το όνομα του Αγίου και ζωγραφίζοντες σαν τάμα την εικόνα του , α­πέκτησαν παιδιά, αν και είχαν χάσει την ελπίδα πια να τεκνοποιήσουν.

Εν' τω μεταξύ απ' όλα τα μοναστήρια πήγαι­ναν στον γέροντα ασκητή για να ευφρανθούν κον­τά του , το άρωμα της αγιότητας του. Μοναχοί και ασκητές ζητούσαν από τον Άγιο δάσκαλο συμβουλές , για το πως πρέπει να αντιμε­τωπίζουν τους πειρασμούς και πως να επιβάλλουν την γαλήνη στα κοινόβια τους. Όλοι τον έβλεπαν σαν πρότυπο αγίας ασκητι­κής ζωής. Η προσωπικότητα του ήταν γεμάτη τα­πεινοφροσύνη και άστραφτε από ουράνιο κάλλος.
Και εκείνος ακούραστος με αγγελική γαλήνη τους δίδασκε , τους καθοδηγούσε , τους γέμιζε την καρδιά , τους στερέωνε στην πίστη , τους διέλυε τις αμφιβολίες. Ειρήνευε με τις συμβουλές του από μακριά όσα μοναστήρια είχαν εσωτερικές διχόνοιες. Έτσι έζησε κι έτσι δόξασε το όνομα του Θεού και δοξάσθηκε από τον Ουράνιο Πατέρα ο Αγιος Στυλιανός. Όταν έφθασε σε βαθειά γεράματα , έστειλε ο Θεός τους Αγγέλους Του και πήραν την αγίαν του ψυχή , για να την αναπαύσουν από τους πολύ­χρονους κόπους , τις στερήσεις και την σκληρότητα της ασκητικής ζωής. Κοιμήθηκε , λοιπόν, ο Αγιος πλήρης ημερών και αρετών.

Που τον έθαψαν , δεν γνωρίζουμε , ούτε διεσώθηκαν άλλα στοιχεία από την κουρασμένη και αγιασμένη ζωή του. Εμεινε όμως το όνομα του. Τον σέβεται και τον τιμά όλη η Ορθόδοξη Χριστιανωσύνη. Τον επικαλούνται στις ανάγκες τους και προπάντος για τα άρρωστα παιδιά τους. Κτίζουν στο όνομα του μεγαλοπρεπείς Ναούς. Στην Αθήνα υπάρχουν τουλάχιστον δύο Ναοί του Αγίου Στυλιανού στον Γκύζη και στον Καρρέα. Τα θαύματα του Αγίου συνεχίζονται και μετά την κοίμηση του. Και σήμερα ο Αγιος Στυλιανός εξακολουθεί να είναι προστάτης των παιδιών. Λένε μάλιστα, ότι από την λέξη «στυλώνει» που σημαίνει «στηρίζει τη υγεία των παιδιών».

Ο Αγιος εικονογραφείται με ένα νήπιο σπαργανωμένο στην αγκαλιά του που συμβολίζει , ότι είναι ο προστάτης των νηπίων. Η μνήμη του Αγίου Στυλιανού εορτάζεται στις 26. Νοεμβρίου.

Επίλογος
Οπως είδαμε ο Αγιος Στυλιανός είναι προ­στάτης των μικρών παιδιών. Και είναι αλήθεια, ότι οι γονείς τρέχουν στον Αγιο να τα θεραπεύσει από τις διάφορες ασθένειες του σώματος. Δεν τρέ­χουν όμως στον Άγιο να τα προστατέψει και από τις ασθένειες της ψυχής. Τα παιδιά πάσχουν από ελαττώματα και πά­θη. Είναι κακοκέφαλα και ατίθασα, νευρικά και ανάποδα. Τα επηρεάζει ο Σατανάς και τα παρακι­νεί στο κακό και την αμαρτία. Τα κάνει αγνώρι­στα στο σπίτι. Κινδυνεύουν επίσης τα παιδιά από τους κακούς και φαύλους ανθρώπους , καθώς και από τις κακές παρέες. Παρασύρονται και παίρ­νουν τον κακό δρόμο.

Αι λοιπόν, σ' αυτές τις περιπτώσεις πρέπει οι γονείς να καταφεύγουν στον Άγιο Στυλιανό. Είναι πρόθυμος να τα βοηθεί , να τα προστατεύει και να τα θεραπεύει όχι μόνον σωματικά, άλλα και ψυ­χικά , αρκεί φυσικά να κάνει και εκείνος που τον παρακαλεί το καθήκον του. Αλλά και εκτός της ειδικής αυτής περιπτώσε­ως , η ζωή του μας καλεί και εμάς να εργασθούμε τα έργα της ευσέβειας, της σωφροσύνης, της δικαι­οσύνης , της ελεημοσύνης. Μας καλεί στην θερμή πίστη , αν θέλουμε να δούμε Θεού πρόσωπο κατά την ημέρα της Κρίσεως. Μας καλεί να ζήσωμε με έργα το θέλημα του Θεού για να παραλάβουν και τη δική μας την ψυχή οι άγγελοι και να την οδηγή­σουν στην αιώνια ευτυχία και μακαριότητα των Ουρανών !!! ΑΜΗΝ !!!

Τα βακτήρια του εντέρου συνδέονται με ψυχικές διαταραχέςΤα προβιοτικά καταναλώνονται μέσω τροφίμων όπως το γιαούρτι, το γιαούρτι σόγιας ή άλλα συμπληρώματα διατροφής.

Τα προβιοτικά μεταφέρονται ακόμη μέσω μεταμοσχεύσεων κοπράνων, κατά τις οποίες κόπρανα από υγιείς δότες μεταφέρονται με τη μορφή υπόθετου σε ασθενείς που υποφέρουν από λοιμώξεις των εντέρων.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutritional Neuroscience και διεξήχθη από το εργαστήριο The Great Plains Laboratory έδειξε ότι τα επίπεδα των HPHPA (των χημικών υποπροϊόντων των κλωστριδίων (βακτηρίδια) είναι πιο υψηλά στα ούρα των παιδιών που πάσχουν από αυτισμό.

Σε όσους χορηγήθηκαν αντιβιωτικά κατά των κλωστιδίων, εμφάνισαν μείωση στα συμπτώματα του αυτισμού, αναφέρει η βρετανική Daily Mail σε δημοσίευμά της.

Ο Dr James Greenblatt, ψυχίατρος από τη Βοστόνη, είχε ως ασθενή μια έφηβη με σοβαρή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, καθώς επίσης και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και σειρά πεπτικών προβλημάτων.

Ο ψυχίατρος αρχικά έκανε μια εξέταση ούρων στην ασθενή του και βρήκε ότι τα επίπεδα των HPHPA της ήταν αυξημένα.

Χορήγησε στην Mary ισχυρά προβιοτικά για να ενισχύσει τα καλά βακτήρια σε συνδυασμό με αντιβιωτικά και τα επίπεδα των HPHPA άρχισαν να πέφτουν δραματικά, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στο ABC News.

Μετά από έξι μήνες τα συμπτώματα που εμφάνιζε η Mary είχαν αρχίσει να υποχωρούν και μέσα σε ένα χρόνο είχαν εξαφανιστεί.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η Mary που πηγαίνει λύκειο, δεν έχει κανένα σημάδι από καμία από τις δύο ψυχικές διαταραχές.

Σε ορισμένους ασθενείς το βακτήριο strep έχει συνδεθεί με σημάδια ιδεοψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς, σε μια κατάσταση γνωστή ως PANDAS (Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Streptococcal infections / Παιδιατρική Αυτοάνοση Νευροψυχιατρική διαταραχή που συνδέεται με μολύνσεις από στρεπτόκοκκο).

Η ασθένεια PANDAS είναι εξαιρετικά σπάνια και εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά. Θεωρείται αυτοάνοση διαταραχή, η οποία οδηγεί σε διάφορα τικ, εμμονές, καταναγκασμούς και άλλα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι τόσο σοβαρά που να απαιτούν διάγνωση από ειδικό, όπως για παράδειγμα η διαταραχή χρόνιου τικ, η ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά και το σύνδρομο Tourette.

Σε έναν 10χρονο από τη Βιρτζίνια, προσθέτει το δημοσίευμα της Daily Mail, χορηγήθηκαν προβιοτικά καθώς είχε διαγνωστεί λανθασμένα ότι έπασχε από PANDAS, όταν εμφάνισε ψυχαναγκαστικά συμπτώματα, μετά από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο και μακρά χρήση αντιβιωτικών.

«Δεν είχε καθόλου χλωρίδα στο έντερο» είπε η μητέρα του Robin. «Ήταν πολύ υγιής και αθλητικός και μετά εμφάνισε ψυχαναγκαστική συμπεριφορά και τικ. Έδειχνε σα να μην μπορεί να το ελέγξει».

Αφού του χορηγήθηκαν τα προβιοτικά όλα άλλαξαν. «Τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν και ήταν εντελώς καλά. Η μέρα με τη νύχτα» είπε ακόμη στο ABC News.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Science, οι λεπτοί άνθρωποι έχουν διαφορετικά βακτήρια από τους υπέρβαρους, κάτι που ίσως θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία κατάλληλων προγραμμάτων απώλειας βάρους.

Τα μωρά γεννιούνται με αποστειρωμένο πεπτικό σύστημα και αποκτούν τα «πρώτα τους βακτήρια» κατά τη διάρκεια του τοκετού, ενώ παίρνουν περισσότερα μέσω του μητρικού γάλακτος και με την επαφή τους με άλλους ανθρώπους.
Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ταυτοποιήσουν κάθε στέλεχος βακτηρίων, όμως μπορούν να διεξάγουν δοκιμές για τα χημικά υποπροϊόντα που παράγουν, υποστηρίζει ο Greenblatt.

Ο ίδιος ελέγχει σε κάθε ασθενή του τα επίπεδα των HPHPA (με μια απλή εξέταση ούρων) προτού προχωρήσει σε φαρμακευτική αγωγή για να θεραπεύσει τα συμπτώματα.

«Οκτώ στους 10 ανθρώπους είναι καλά. Όμως στους δύο ασθενείς που τα επίπεδα αυτά είναι αυξημένα, αυτό μπορεί να επηρεάσει πολύ το νευρικό τους σύστημα. Δεν ξέρω γιατί αυτή η απλή εξέταση δε γίνεται σε κάθε ψυχιατρικό ασθενή. Το αναρωτιέμαι αυτό κάθε μέρα» είπε ακόμη ο ίδιος.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2010, από το πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Communicative and Integrative Biology, οι επιστήμονες βρήκαν ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην εντερική μικροχλωρίδα και στην αγχώδη συμπεριφορά.

«Τα βακτήρια του εντέρου επικοινωνούν με τον εγκέφαλο με διάφορους τρόπους. Είτε μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος, είτε μέσω του εντερικού νευρικού συστήματος. Ωστόσο, ενώ η χορήγηση προβιοτικών μπορεί να βοηθά κάποιους ασθενίς, αυτό δε σημαίνει ότι αποτελούν “τη μαγική λύση”» είπε από την πλευρά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια Jane Foster.

«Το στρες που συνδέεται με τα πρώτα στάδια της ζωής, η διατροφή και το χτίσιμο ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, όλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία του ατόμου» κατέληξε η ίδια.

πηγή